Duben
ohodnotit

Prometheus

Další název:
Prometheus 3D; Prometheus - Dunkle Zeichen
Rok:
2012
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2012
„Hledání našeho počátku může znamenat náš konec“

Komentáře k filmu Prometheus

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 69
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2018
║Rozpočet   $130miliónov║Tržby USA   $126,477,084║Tržby   Celosvetovo $403,354,469▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $26,938,610 //počet   predaných kusov 1,383,823║   Tržby za predaj DVD v USA   $17,677,749 //počet   predaných kusov 1,069,733║   __Ridley Scott je samé   prekvapenie, celý čas som   čakal že odniekaľ na náš   vybafne Votrelec a ...., nuž   režisér sa pekne s nami   pohral a v konečnom výsledku   uznávam že mu tento kalkul   až na pár malých neduhov   krásne vyšiel. Film krásne   funguje ako nádstavba a   dorysovanie podstaty   vesmírnej obludy a jeho   formovania, existencie,   skutočného zámeru. Príbeh   nám ponúka rôzne   alternatívy a je len na nás   čo si vyberieme a ako si toto   ponúknuté zázemie,   počiatok vzniku monštra   pretransformuje do   neskorších dielov, mne   osobne tento zrod zapasoval,   nemal som s ním problém.   Taktiež si tvorcovia šikovne   poradili s príčinou, prečo   bolo treba vôbec niečo ako   Votrelec stvoriť,... za   všetko môže stratená DNA.   __Na to koľko už vieme o   Votrelcoch nás dej drží v   neistote a v napätí ako som   dávno nezažil, neskutočný   prežitok bol chirurgický   zákrok, fakt sila, toto   husté napätie nám hlavne   dotvára komplikovaná Noomi   Rapace, ktorá sa fakt stala   veľmi dobrou obdobou   Ripley-ovej. Občas to aj   dejovo zaváňalo laxným   prístupom výskumnému tímu   voči sklúčujúcim   situáciám, kde boli   vystavený voči   nepredvídateľnej mimozemskej   mutácii(zmutovaný červíci,   či jeden člen z výskumného   tímu), tam sa mali tvorcovia   viac pohrať s výstavbou   scén. __Samotný úvod za   doprovodu hudby ako z dobytia   raja, bol neskutočne   pompéznou vizuálnou   extázou. V rámci 3D efektu   to príbehu moc sedelo a mohli   sme naplno prežívať útrapy   výskumníkov, trikovo   precízna práca aká sa len   tak nevidí, až neskutočne   prepracované, vizuálna   pastva pre oči, kulisy a   technické zázemie sa   prevažne držali v štandarde   stanoveným v sérii filmov   Votrelec, hudobne tam bola   skoro neustále prešmička   rovnakej témy ale pasovala a   neotravovala. Z hercov ešte   svoje urobil Michael   Fassbender s postavou androida   Davida, ten je excelentne   slizký a aj tak ho   nedokážete nenávidieť tak   ako by si skutočne zaslúžil   a len veríte že jeho   neohrabané chovanie povedie k   vyšším "dobrým"   cieľom, tomu dobre sekunduje   chladná Charlize Theron,   ktorá chytila druhý dych.   __Poznámka: K 3xBlu-ray   edícii Prometheus asi lepšiu   bonusovú výbavu len ťažko   nájdete, neskutočne   precízne spravená prehliadka   o natáčaný filmu,   koncepcii, nákresov,   dokumentov z natáčania. __   __PROMETHEUS OZNAČUJEM AKO   POMPÉZNU POCTU ŽÁNRU   SCI-FI__ /videl v kine 3D   verziu: 100%/
vojtam
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.6.2012
Noomi,divka která kopla do vetřelce
Pecka,po Avengers, Sněhurce a   lovci,další snímek na   který jsem byl natěšen.A   nezklamalo,bomba,je vidět že   si Ridley Scott snimek užil a   bravúrně si s ním   pohrál.Vizuál filmu   bomba,triky to snad ani   nebyly.Dočetl jsem se že   některé kulisy si nechal   postavit v reálu,je dobře   že vše nenechal jen na   počítačích.Příběh na   jedničku,hledání boha a   tvořitel někde ve   vesmíru,ale co pak tam asi   našli....Herecké obsazení   taky pecka,Noomi mám stále   raději,Fassbender je   sympoš,a má láska   Charlize,opět hrála božskou   mrchu.Nejlepší je   posledních pět minut,kdy   vidíme jak byl stvořen již   znamý miláček   VETŘELEC...Už může   startovat lod Nostromo v čele   s Ripleyovou:)Dávám plný   počet,na film doporučuji   jít do kina,aby někde na PC   nezanikl jeho hvězdný   potenciál.WOW:)
P.S.Sigurney mám rád,ale   tady jsem jí vůbec   nepostrádal.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.6.2012
V životě jsem více nebrečela!
V životě jsem více   nebrečela. A také jsem   získala zpět ztracenou víru   v Boha! Protože kdo jiný   než Bůh mohl natočit tento   film? Hrát v Prometheovi je   skutečné životní   dobrodružství, jsou to   otevřené dveře do filmové   síně slávy (Noomi Rapace -   novodobá Sigourney Weaver má   o nabídky postaráno).   Ještě naše budoucí   generace si bude tento film   přehrávat (byť tedy již   sešlý věkem, ba možná   právě takto filmy nabývají   na hodnotě), tak jako my dnes   nesmrtelné Vetřelce. Tento   film nepotřebuje komentář,   btw. kdo si přečte knihu   "Kde tedy všichni   jsou?" (Stephen Webb) a   seznámí se s vědeckými   výzkumy i axiomy méně   fundovaných - ten pochopí,   že tento snímek je   neuvěřitelně vizuálně   bohatý záznam objevů naší   minulosti v naší   budoucnosti. Kdo si přečte   tuto vědeckou knihu (která   zároveň poukazuje na jiné   scifi filmy, čerpajíc z   vědeckých poznatků) - ten   dochází k otázce: "co   vlastně scifi je" -   když je to vlastně   skutečnost, ale možná   naší logické mysli stále   neuchopitelná? A zároveň   pochopí tento film,   respektive uvědomí si jak   moc je skutečný, až je to   děsivé. A to mne dokázalo   rozbrečet. Ta touha po   konečném ustrnutí ve   vědecky doložitelném   "dogmatu",   poskytujícím odpověď na   existenční filosofické   otázky a čas, který nám   utíká , a během kterého   konkrétně naše generace   již asi nestihne poznat taje   vesmíru. Vy*e*me se na to,   že snad pocházíme z opice   nebo že nás stvořila jiná   vyšší moc - to vše je   stagnace v neustálé evoluci   všeho kolem, kdy tam   "venku" je život a   my s ním nějak souvisíme -   omíláním starých rádoby   pravd propadneme akorát   evoluci nazpět.... Čekám na   pokračování Ridley -   ačkoli tohle budu ještě   sakra dlouho rozdejchávat!   Nechápu jak mohl ten starý   blázen natočit něco ještě   "dadaističtějšího&quo   t; než Vetřelce a nechápu   zápornou odezvu veřejnosti -   resp. ten, kdo šel do kina na   spoustu krve, invazi slizkých   vetřelců a na množství   stříleček - ten, kdo   nepochopil pointu, kterou má   tento snímek sdělit   divákům - ten by neměl mít   nárok ani tento film hodnotit   nebo bych jej přinejmenším   nechala na pár hodin za trest   hlídat miminko, co jistá   maminka slehla na konci.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.8.2012
Ze začátku jsem o tom filmu   nechtěla ani slyšet,   protože mě tenhle žánr   vůbec nebavil, ale až jsem   slyšela, že tam hraje   krasavec Fassbender, tak jsem   na to šla, a musím říct,   že zrovna on tam podal   skvělej výkon, jen mi potom   včerejšku v hlavě   vyvstává spoustu otazníků.   O původu člověka jsme se   teda nic nedozvěděli a proč   třeba zrovna David zavraždil   toho doktora? Chtěl je zabít   všechny:)
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2012
Jestli se na film jdete dívat   jenom kvůli tomu, abyste   viděli vetřelce s dnešními   efekty, tak marně. Vetřelec   se ve filmu objeví jen jednou   a to v minutové scéně   těsně před závěrečnými   titulky. Já jsem se na   snímek díval s tímto   cílem, ale vůbec mě   nezklamalo, že to o   vetřelcích vůbec nebylo.   Snímek je spíše o jejich   předchůdcích.
Prometheus mě vůbec   nezklamal. Film je dokonalý a   Ridley Scott svůj supertalent   na filmařinu má stále.   Překvapivý děj, zvraty,   supr triky a konec. Opravdu   znovu klobouk dolů před   filmovým štábem!
superfilmar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.11.2012
Ridley Scott ve mě opět   vyvolal nadšení. Prometheus   zodpověděl otázek dost,   navíc je to napínavý a   atmosférický film. Efekty   luxusní a už úvodní   záběry mě do toho filmu   vtáhly. Z herců nejlepší   samozřejmě Michael   Fassbender, ale ostatní mu   zdatně sekundují. Mě se to   líbilo ohromně, skvělý   dovětek k Vetřelcům a   rozhodně nejlepší sci-fi   tohoto roku. Fakt luxusní   věc, doporučuji všem   fanouškům. Je to velkolepé,   bezvadně sci-fi a působí to   velkým dojmem. Scott pořád   umí točit filmy. Za mě   100%.
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.10.2015
Nečekal jsem nultý díl   Aliena ani Vesmírnou odyseu.   Mně trailery a recenze   přislíbily omračující   vizuál, vydatnou porci   napětí a nečitelného   nepřítele. Film mi to do   puntíku splnil a navrch   přidal nevyzpytatelného   Davida, zarputilou Elizabeth   (která může klidně stanout   po boku Ripleyové) a   dechberoucí příběh, kde se   odpovědi na otázky musí   hledat a ne je jen poslouchat.   Prometheus se tak na svém   konci stal až překvapivě   delikátní sci-fi, která   bude ještě pěkných pár   let dozrávat.
Paparazzi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2013
Ridley Scott vybrakoval svoje   filmy, ale s takovou bravurou,   že jsem mu to věřil.   Celkově se mi film líbil, je   to prostě poctivý Scott, ale   to co mi provedl nakonec, tím   mě dostal! Proto 9 a určitě   to dám ještě jednou.
supertom
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.10.2012
Ridley Scott nezklamal!
Tenhle kousek je velice   podobný vetřelci prvnímu   dílu, né tím že by po lodi   běhal vetřelec a zabíjel,   ale tou myšlenkou zase je tu   robot který jedná na rozkaz   někoho jiného, který se   snaží mimozemskou formu   vypěstovat jen proto aby   splnil rozkaz, a mimozemští   emzáci vypěstovaní jako   zbraně, otázka původu   lidstva a vůbec podstata   naší existence, jistě film   zanechává plno otázek ale   komu to vlastně vadí myslím   že to byl záměr který   skvěle vyšel, R. Scott   chtěl ať přemýšlíme nad   podstatou filmu. A k těm   podobnostem s vetřelcem   emzáci, hlavní postava   žena, robot a plamenomety   :-D. a závěrem chci reagovat   na příspěvek uživatelky   Xanthe, koukni se na to eště   aspoň 10x půlka z těch   věci je tam vysvětlena a je   vidět že jsi film   nepochopila a druhou půlku   chyb jsi asi nepochopila jenom   ty sama!!!
Himer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.3.2012
Nový Alien?
No to teda trvalo!....

Konečně se   dočkáme nového   pokračování od otce   Vetřelce (první   ALIEN)"Ridley   Scotta"

Film se jmenuje Prometheus   původní název Alien   Prequel-(Shakers)
Prometheus je název   vesmírné lodi s pečlivě   vybranou posádkou, která má   za úkol prozkoumat fragmenty   mimozemské DNA.(nowizz)
Na designu filmu se   podílel i H. R. Giger, který   stvořil originální vzhled   vetřelce.(S.U.E.S.)
monikom
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2014
Na film jsem šla celkem   skepticky naladěná, spíš   jako doprovod, než že bych   ho chtěla sama vidět.   Každé další pokračování   Vetřelce bylo horší a   horší, takže pro by právě   prequel měl být najednou   dobrý?
Hutná a   temná atmosféra, hrozivě   vyhlížející technika (k   čemu bude asi potřeba?) a   náznaky neznámé hrozby mě   ale vtáhly do děje hned od   začátku. Nechutností typu   příšerek ve slizu nebo   červíků v očních bulvách   nadávkováno přesně tak   akorát – autooperace a   následné šitíčko Noomi   Rapace nemělo chybu. K tomu   odkazy na bájnou mystiku,   dostatečně nechutný Michael   Fassbender jako robot   závěrečná „velká   bitva“ a otevřený konec   – podle mě výborné   řemeslo, Ridley Scott   nezklamal.
Sorry, ale   jestli někdo od Promethea   očekával „chytré   postavy“ a „inteligentní   dialogy“, tak si asi malinko   spletl žánry a měl spíš   zamířit do jiného sálu na   nějakého Woody Allena nebo   Václava Havla.
miksov
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.6.2012
Ridley Scott nezklamal.   Další scifi s podobnou   atmosférou jako měl první   Vetřelec. A nejde navíc (a   naštěstí) o klasické   akční nahánění a   utíkání ve stylu dalších   vetřelců.
I když by   se daly možná vytknout   některé méně logické   scény, film se mi celkově   velmi líbil.
Děj je   poměrně dobře promyšlený.   Nechává stále plno   otevřených otázek, které   přispívají k jeho   tajemnosti.
lavalet
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.11.2012
Nebudu proboha řešit, kde vzal žebřík
nebo kolik bylo strojníku u   parního kotle rakety. U mě   film vzbudil otázky a   žízeň po dalších   odpovědích. Zvláště,   když první scéna   naznačuje, jak jsme se   vlastně vyskytli. "jen   Bůh může rozhodovat o   našem osudu" a naši   stvořitelé vytvořili   Vetřelce protože jim   nevyšli bývalé fígle jako   potopa světa, morové rány   atp. Já byl spokojen a to je   pro mě podstatné (možná i   pro tvůrce filmu, protože   pokud se nepletu, tak proto   točí filmy...)
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.6.2012
V pátek jsem byla s   přítelem v kině na tomto   filmu. Z počátku jsem si   myslela, že to bude nějaký   opruz. Posléze, jak se   objevil David na lodi a   ostatní členové byli v   kriospánku, začalo mě to   zajímat.

Pátrání posádky   Promethea bylo napínavé.   Ovšem dost mě děsily ty   malé příšerky, jak   zlikvidovaly ty dva osamocené   členy posádky. Další, co   mi přišlo nechutné bylo,   jak oživovaly tu hlavu a ta   explodovala. Fůůj! A další   brutální věc byla, jak si   chtěla doktorka nechat   udělat císařský řez a ten   přístroj jí napsal, že   tohle dělá pouze mužům. No   to jsem se tlemila :-D. Beztak   ten přístroj obelstila. A   jak jí to sponkovalo :-D.

Z filmu mám   opravdu smíšené pocity.   Bohužel je tu ta možnost,   že něco takového jednou   přijde.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2014
Ohromná škoda, že   vetřelčí prequel nemohl   být natočen, jak si Ridley   Scott přál. Mohl vzniknout   docela dobrý biják. A   protože se svého snu   nechtěl vzdát, krapet to   obešel a vznikl tento   snímek, který jako sci-fi   není vůbec špatný, ale od   vetřelčí série působí   jako chudý příbuzný. Ono   přímo s Vetřelcem to   vlastně nemá nic   společného, ale odkazů na   něj je tu mnoho. Atmosféra   se, jak jinak, snaží být   tajemná a hrůzostrašná.   Vyprávění příběhu tedy   nikam nespěchá a snaží se   být tak trochu i detektivkou.   3D efekt je plně využit a   při akčních či děsivých   scénách se opravdu tají   dech. Vizuální efekty jsou   bez chybiček a je znát, že   si Ridley Scott na tom dal   velmi záležet. Vzhledem k   odkazu na vetřelce je   výsledný dojem velmi   rozpačitý, a tak opakuji,   že je škoda, že nebylo   povoleno natočit přímý   prequel Vetřelčí ságy.   Mohlo to být daleko lepší.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2013
PROMETHEUS

Velmi očekávaný projekt   roku 2012. Hodně jsem se   těšila na nové sci-fi   Ridleyho Scotta. Po prvním   shlédnutí jsem se   neodvážila provést   jakékoliv hodnocení. Dnes   jsem si tento film pustila   podruhé a v klidu jsem si   vychutnala nové vesmírné   dobrodružství.

Je pravda, že film,   který byl představován jako   prequel k filmu Vetřelec,   toto očekávání nenaplnil   ani omylem. Pokud ale budu   hodnotit Prométhea jako   samostatný film, tak jsem   zase tak moc zklamaná nebyla.   Od návratu Ridleyho Scotta k   vědecko fantastickému   žánru jsem si, pravda,   slibovala mnohem více,   těšila jsem se na pecku,   která překoná Vetřelce.   Jenže…

Prométheus z počátku   rozjel sled nečekaných   událostí, byl vzrušující,   epický, atmosférický,   podmanivý, vizuálně   odzbrojující, s příslibem   velkých věcí. Všecko je tu   každým milimetrem dokonalé,   až se chce člověku   štěstím plakat, nechybějí   ani pěkné myšlenky, i   dialogy byly docela   obohacující. Jenže potom   nastane trochu útlum.   Zatímco jsem se těšila, že   teď to přijde, že teď je   ta pravá chvíle, že teď   dojde k odkrývání záměrů   a pohnutek, že trochu   nahlédneme do psychologie   postav, tak došlo k   hororovému vyvražďování a   to se mi příliš nelíbilo.   Nic proti sci-fi hororu, ale   největším problémem tohoto   snímku je, že se snaží   připojit k vetřelčímu   mýtu naprosto zbytečnou   nástavbu a to vše poměrně   násilnou formou. Finále   filmu bylo hodně zkratkovité   a přespříliš spěchalo k   samotnému konci.   Závěrečný můstek do   slibovaného pokračování   naštěstí mé rozčarovaní   aspoň trochu utlumil.

Velká škoda.   Prometheus se ukázal jako   fantasticky natočené   scenáristické prázdno,   velmi hezky zabalené   "nic" v překrásné   krabičce. Zdá se, že   všechno snažení je poplatno   jakémusi nejasnému cíli,   který nám zůstává utajen.   Jako by někdo vzal kvalitní   filmový scénář a   minimálně půlku z něj   vyhodil. A aby to pro diváky   nebylo moc složité, tak jim   pro jistotu nevysvětlil   vůbec nic. Ve stínu   posledních informací, které   jsem vyčetla, nebudu tak   daleko od pravdy.

Film se totiž nejprve   vyvíjel pod názvem   "Alien Prequel" a   byl rozdělený na dvě   části. Posléze byl název   změněný na Prometheus a   dále vznikal jako samostatný   projekt.
Scénář   původně napsal Jon Spaihts,   ale v červenci 2010 byl najat   Damon Lindelof, aby ho upravil   a z Promethea udělal   přístupnější film. Tím   se ovšem stal Lindelof   možná nejvíc nenáviděným   hollywoodským tvůrcem roku   2012. On sám se obhajuje   tím, že scénář Promethea   nenapsal, jen jej upravil.   Původní verze Jona Spaihtse   byl údajně přímočarý   prequel k Vetřelci,   vyložená akční hororová   žánrovka. Lindelof prý s   požehnáním samotného   Ridleyho Scotta k příběhu   přidal teorie z knih Ericha   von Dänikena a další   náboženskou omáčku a v   podstatě se pokusil vytvořit   něco jako samostatný   příběh. Jenže tím   původní děj ztratil logiku   a namísto velkého   očekávání následovalo   velké zklamání.

Také je možné, že   cílem bylo jen navnadit   diváky na rozšířený   režisérský sestřih, ale to   prý Ridley Scott radikálně   popírá. Ridley Scott odmítl   vytvořit tzv. director's cut,   ačkoliv ho o to žádalo   samotné studio Fox.   Vyjádřil se, že vytvořil   film, jaký chtěl, a že   všechen vypuštěný obsah   měl svůj důvod.

A možná jen od počátku   všichni tvůrci včetně   Scotta počítali s tím, že   stejně nezůstane jen u   jednoho filmu. Tímto   závěrem se záměrně   nevyjasněnými otázkami,   které naprosto úmyslně   schovali pod roušku   tajemství a přinutili tak   diváky, aby se buď vydali   sami na cestu své fantazie a   nebo si vynutili další   pokračování. Ať už tak   či tak, dnes je jasné, že   dvojka Promethea bude. Tak jen   doufejme, že bude lepší a   dějově   přímočařejší.

Po herecké stránce   stojí za pozornost Michael   Fassbender, jako vždy   nejlepší, těsně v závěsu   za ním Noomi Rapace a herecky   oku lahodící Charlize   Theron.

Každopádně vizuálně   je Prométheus něco   úžasného, působivý sled   místy až impozantních   scén, u kterých jsem místy   ani nedýchala. Efekty a   atmosféra snímku je opravdu   vynikající, ale to samo o   sobě nestačí. Na druhou   stranu, i když nejde o nic   světoborného, tvůrcům se   povedlo vyhnout se trapasu,   což je v případě podobné   látky úspěch. Ti, kteří   přistoupí k filmu s čistým   štítem, nezatíženi   očekáváním, budou   překvapeni, kolik bouře se   urodilo ve sklenici vody, v   níž se jen využívají   osvědčené postupy.   Všeobecná nadčasovost   snímku nakonec zůstane   připsána pouze vizuálu a   precizní Scottově režii.   Všechno ostatní už tu bylo.   Naproti tomu dokonalé   provedení je natolik dobré,   že nevidím důvod, proč si   zážitek z tohoto filmu   ještě někdy nezopakovat.
jonny.net
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2012
Milé překvapení
Měl bych si dávat pozor na   to co kde píšou a co mi   někdy o filmech lidi   říkají. Vůbec si   nemyslím, že by to Scott   nezvládl... Po narážkách   na otřepanou poslední   třetinu jsem čekal   klasického Aliena, kterého   jsem už viděl dostkrát a   ono to nakonec nebylo jen ono   hloupé vyvražďování.   Jsem rád, že jsem se dočkal   něčeho jiného než co jsem   čekal a taky moc doufám že   to někdy v budoucnu bude   celé dokepnuto druhým   filmem...
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2014
Určitě nadprůměrné scifi   a Ridley jak už mockrát   dokázal to s kamerou, její   atmosférou a náladami   prostředí umí. Vizuálně   je snímek kouzelný,   překvapení a napětí taky   nechybí, ale hodnotit toto   dílo na plný počet hvězd   nějak nemohu, něco mi tu   skřípe v ději a tvorba   napětí v některých   scénách mi přijde   samoúčelná. Příkladem za   vše je jak padá na dvě   holčiny mimozemská loď a   oni furt utíkají a ne a ne   to spadnout a stále běží   po směru co to padá z nebe,   no do očí bijící nesmysl,   až jsem se pousmál a takový   menších kiksů je tam víc.   Pak tomu přestáváte věřit   a postavy taky nejsou moc   hluboce prokresleny, spíš   takový povrchní "já   jsem geolog" "já   jsem jen kapitán"   "já mám na starosti   bezpečnost". Za jedno   podívání to ale stálo.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.2.2015
Tak nějak neoriginální, ale   na druhou stranu má film svou   atmosféru a spád. I když   poněkud hluchá místa se   najdou a děj občas docela   dost skřípe, nemůžu jinak   než film příznivcům sci-fi   rozhodně doporučit.
bobo336
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.9.2015
Prometheus
Filmu Prometheus som po dlhú   dobu vyhýbal(Nie preto, že   som sa bál, že bude zlý ale   preto lebo som oň nemal   nejaký veľký záujem)...až   nedávno som sa dozvedel, že   sa jedná o Prequel k   legendárnej série   Votrelec(Ktorej som   fanúšikom)a tak som sa   samozrejme film musel ešte   ten istý večer   pozrieť.Musím sa vám   priznať, že film ma zaujal   už v úvode...hlavne tým,   že dáva mnoho otázok a   takmer žiadne   odpovede(Jednoducho milujem   tajomno či už v hrách,   knihách alebo   filmoch).Nasledujúcu hodinku   som zažíval doslova scifi   orgie a užíval si každú   jednu minútku tohto   filmu...jediné čo by som   zatiaľ vytkol je gradovanie   príbehu(Ktorý v podstate do   tohto momentu nijak   negraduje)no ono sa to všetko   tak trochu skomplikuje a   začína so to pomaličky   rozbiehať(Už je na   čase).Nasleduje moja   obľúbená scéna, ktorú   rád nazývam Potrat   Votrelca...no a od tohto   momentu je to absolútne   dokonalé a tajuplné scifi sa   mení na akčnú jazdu v,   ktorej som sa dokonca bál o   charaktery(A to už je čo   povedať)... k poslednej   scéne s Votrelcom môže už   len povedať jedno   slovo...Dokonalosť.
Sanchez
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2012
Do kina jsem odcházel s   poměrně jasným cílem - že   uvidím epickou mimozemskou   vřavu pod záštitou   kvalitní režie. Trailery   vypadaly báječně a   "preview" články   pěly chválu jak božský   počin to bude. Jenomže   'Prometheus' je v podstatě   úplně o něčem jiném,   žádné krvavé jatka alá   VETŘELCI, nýbrž podstivě   odvyprávěný příběh o   tom, jak to vlastně celé   bylo. Ale musím zdůraznit,   že příběh Velice poutavý   ! R. Scott umí, i když mu   postupně docházel dech a   'Prometheus' ke konci ztrácel   na kvalitě. Bylo to znát,   což je asi jediná   vážnější negace celého   filmu. Vytknul bych i pár   nelogických momentů   (nesmyslně vložený 'zombie'   attack), ale ty nehrají v   celkovém kontextu velkou   roli. Audiovizuálně jsou to   lázně, o tom není pochyb,   ale i tak si z tohoto snímku   odnáším myšlenku, proč   jen to nezačlo tam, kde to to   končí :)
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.10.2012
Tak se nám R. Scott dlouhým   okruhem vrátil k vetřelci a   jeho vzniku. Teda spíš k   jeho genetickému zrození   neznámou civilizací.   Samozřejmě, že si R.Scott   nechal zadní vrátka pro   případné pokračování -   ať už jde o neznámou   civilizaci stvořitelů, nebo   vetřelce. Ale film je   udělaný dobře.
korbelludek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Teorie o vzniku života podle Scotta :-D
Režisér Ridley Scott nám po   více jak 30 letech   naservíroval film o   prapůvodu vetřelce, na   doporučení recenzí jsem   neváhal a zakoupil bilet na   3D projekci, a těšil se   neboť podle všeho tohle   měla být událost roku. Po   shlédnutí však musím   říct, že toto dílko   spíše vyvolává spoustu   otázek a nelogičnosti(např.   Meredith Vickersová, postava,   kterou hraje Charlize Theron   je úplně zbytečná, čekal   jsem, že její účast má   nějaký vyšší smysl,   prostě jen umřela-je robot?,   proč nám naši tvůrci   nechali odkaz v jeskyních na   LV-223, což je jen vojenský   sklad, naprosto   nepochopitelné chování   člena posádky při kontaktu   s mimozemskou haďátkem :-D,   úvodní scéna o vzniku   života atd.) Čekal jsem, že   obdržím svou dávku strachu,   což se nekonalo, zato jsem   dostal epický příběh se   spoustou výborných scén   (oživení hlavy Tvůrce,   operace Elisabeth Shaw,   interaktivní 3D mapa, atd.)   Už dlouho jsem při odchodu z   kina nezažil tak mohutně   debatující diváky, pokud   byl toto záměr Scotta   rozhodně uspěl, já se budu   těšit na DVD verzi a doufat,   že najdu pár odpovědí ve   vystřižených scénách :-D
MartinVojtech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.5.2015
Prometheus
Celkem dobrý film. V   určitých fází to   připomíná Vetřelce. Mělo   by to být něco, co popisuje   děj před Vetřelcem.   Uvidíme, jaká bude dvojka.   Měla by se promítat v roce   2016. Možná by to chtělo   propracovanejší děj -   efekty jsou výborné, ale u   Vetřelce je děj lepší.
clara.bow
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.7.2012
Osobně - čekala jsem, že   tento film bude lepší a   zklamal mě tak trochu i náš   velikán Ridley Scott,   protože, toto bezesporu   nepatří mezi ty výborné a   velmi dobré.
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.9.2012
Neviděla jsem ve 3D, přesto   mi to přišlo celkově   slabé. Sice vyskytují   zajímavé chvilky a záběry,   technicky je to dokonalé, ale   jen myšlenka robo-Davida a   strůců mi přišla málo....   Mě prostě nestačí   podívaná, chci to   propracované po všech   stránkách.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.10.2012
U R.Scotta už jsem zvykl na   to, že od něj můžu ve   většině případů   očekávat velkou podívanou.   Víceméně se to stalo i tady   u tohoto filmu, alespoň co se   týče vizuálních   efektů.
Příběh   také nebyl špatný -   vyrazíme do vesmíru hledat   skutečné stvořitele lidstva   - hurá, ovšem na konci filmu   mně zůstalo spoustu   nezodpovězených otázek -   proč ?, a proč? atd. Možná   to tak mělo být, možná to   tak tvůrci chtěli.
Každopádně M.Fassbender   vytvořil velmi zajímavou   roli robota Davida, i když u   něho mně taky bylo divné,   jak to všechno sakra mohl   vědět :-).
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.1.2013
Takové lepší sci-fi místy   připomínající   vetřelce.Ale vetřelec to   není,má to menší napětí   spíše nudnější film.Co   bylo super efekty.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2014
Stalo se velkou módou   natáčet tzv. prequely, v   nichž se dovídáme, co bylo   před X-meny, Hannibalem, nebo   Vetřelci. Témat pro   natáčení filmů prostě   ubývá a diváci se to rádi   dozvědí. Co takhle natočit,   co bylo před majorem Zemanem   nebo Osvobozením - asi by to   nestálo milióny dolarů a   něco bychom se dozvěděli -   asi takovou vypovídací   schopnost tahle některá   díla mají. Tím sice   nemyslím zrovna Promethea,   ale jiná veledíla tu   "úroveň" podle mne   mají. R.Scott je sice   výborný režisér, ale   Vetřelec je jen jeden a stál   za to.
Robinson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2012
Po prvním zhlédnutí v kině   mě čekalo velké zklamání,   možná až přímo zhnusení.   Asi jsem se příliš těšil.   Dnes při zopakování s   očekáváním ničeho naopak   docela příjemné sci-fi.   Nápad filmu není vůbec   špatný, jen mi prostě   nesedí do vetřelčí   mytologie. Konkrétně jsem   byl velmi zklamaný   objasněním ohledně space   jockeys, čím vlastně byli.   Ona známá scéna z vetřelce   pro mne byla vždy jednou z   nejpodivnějších,   nejzáhadnějších a možná   i nejvíce hrůzostrašných   filmových momentů vůbec.   Zde je vysvětlení, které je   sice docela rozumné, ale je   po záhadě a já to takto   nechtěl. Jinak vizuální   stránka filmu je úchvatná,   scény z interiéru   stvořitelské lodi (hlavně v   prvních minutách) povedené   a závěrečná akční část   velice hezky natočená.   Celkově mám z toho ale dost   rozpačité pocity, protože   zbytek filmu je guláš.   Příště bych prosil   smysluplnější příběh,   trochu méně barevných   světýlek a více hororové   atmosféry.
TILL.87
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2012
Tak nevím, co si o tomhle   mám myslet. Z hlediska   dějové linie jsem byl   totálně zmatený. Jako   velký fanoušek ALIEN ságy   mi to do sebe ňák   nezapadalo. To, že film je   prequel původního snímku v   sobě zanechává víc otázek   než odpovědí. Jediné, co   sem se vlastně dozvěděl,   že oný stvořitelé jsme   vlastně my. Dále otázky,   proč nás oný stvořitelé   vlastně chtěli vyhladit? Byl   ALIEN ona záměrná   biologická zbraň a nebo   vnikla vlastně náhodou? Ale   asi záměrná, což   vysvětluje nástěná malba.   I když v tomhle případě   bych si přál, aby vznikli   náhodou. Proč proboha, tak   složitý až nepochopitelný   vývoj ALIENA?Proč poslední   stvořitel byl zabit v   nouzovém modulu lidí, když   v původním filmu Dallas   objevil skeleton dávno   zaniklé civilizace přímo na   sedadle v kokpitu té lodi s   explodovaným hrudníkem (ani   největší fail z filmu).   Film není sklamání ba   naopak. Má velký potenciál,   který ale není dotažen do   konce. Po vizuální stránce   není co vytknout.
ihladik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.6.2012
Designově dokonalý stroj, který se bude líbit...
Do kin právě vstupuje jeden   z velmi očekávaných   snímků roku 2012 Prometheus.   Slibovaná podívaná, která   divákům přibližuje to, co   se stalo předtím, než   Ripleyová (S. Weaver)   objevila mimořádně   odpudivého i krásného   Vetřelce. Podívaná, která   má tentokrát k dispozici   všechny vymoženosti moderní   kinematografie.

Za prvé – Prometheus je   film, který si rozhodně   nejlépe vychutnáte ve 3D. V   tomto filmu skutečně   povedené a smysluplné.   Záběry neznámé planety,   hlubokého vesmíru i   virtuálních hologramů   vynikají a naplno berou   dech.
Za druhé -   Ridley Scott nezapomněl, jak   se točí dobré sci-fi a   připomíná hodně z   atmosféry původních   Vetřelců. I obsazení je   kvalitní a slibuje   nezapomenutelné zážitky, i   když Sigourney se těžko   někdo vyrovná.
Dá se   tedy něco filmu vytknout?   Můj první dojem po   zhlédnutí filmu byl, že   funguje jako velmi designově   povedený, líbivý stroj,   který má ale o trochu více   součástek, než by bylo   nutné. Některé situace a   postavy filmem projdou, aniž   by měly hlubší význam (na   který čekáte). Trochu   nejasný smysl má také   obsazení Guye Pearce do role   původce celé výpravy. Také   hlavní apel a slogan filmu,   že „hledání našeho   počátku může znamenat   náš konec“ vyzní možná   trochu méně důrazně, než   by si film i diváci   zasloužili.
Nicméně   – fanoušci Vetřelce budou   nejspíš ukojeni, alespoň   víceméně. Prometheus je   rozhodně film, jehož   návštěvou nic neriskujete.   Přinejmenším zjistíte,   „jak potkali vaše   předky“. A pokud film   začne přesně a v kině bude   funkční klimatizace (určeno   managementu CineStaru),   možná váš názor nebude   tolik ovlivněn vnějšími   vlivy a prožitek bude   dokonalý. Já dávám filmu   70%.
Didinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.6.2013
Ohromující podívaná versus   stupidní děj. Tak trochu   mám zklamaný pocit, že u   tohoto filmu zvítězilo   nadužívání počítačové   grafiky a pouhá touha   naservírovat vysvětlení nad   scénaristickou šikovností.   Průzkumníci vědecké   expedice (tedy žádní   náhodně zainteresovaní   prostí dělníci) se chovají   naprosto hloupě, neprovádí   průzkum, nevyhodnocují,   rovnou přistanou v nějakém   "městě" a vrhnou   se do "průzkumu"   jako banda děcek, kašlou na   elementární bezpečnost,   sundavají si přilby, hrají   si s mimozemmskými   příšerkami a děsně se   diví, že se něčím   nakazili a ještě si to   zavlečou do lodi. Nemají   žádnou obranu a ignorují   indikátory, které mají k   ochraně sloužit... Chápu,   že v pozadí je bláznivý   dědek rozdávající   příkazy, který ve své   senilitě předem výpravu   předurčuje k zániku a   soukromníkům se nedostalo   ani základního výcviku, ale   kde je pud sebezáchovy a   zdravý rozum? Bohužel   právě tyhle drobnosti u mě   naprosto nechaly film   propadnout. Napětí stavěné   na nechutnostech u mě taky   zrovna nevyhrálo. Je mi to   líto. Takový obrovský   potenciál, osvědčený   realizační tým a zjevně   velký rozpočet - kde se   stala chyba? Kladné   hodnocení dávám za   přeefektně efektní efekty a   obsazení Noomi Rapace.
jiriczech
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.9.2012
Ridley Scott stárne a   dochází mu nápady. Čekal   jsem od tohoto filmu   opravdový zážitek, ale   dostala se mi jen pěkná   vizuální podívaná.   Příběh dvou fanatických   doktorů (po pár minutách   tedy, už jen jednoho),   kteří jsou přesvědčeni,   že nejsou stvořeni Bohem,   či zrozeni z   jednobuněčného organismu,   ale "vyrobeni"   mimozemskými obry, které   nazývají   "inženýři", mě   fakt nenadchnul. A to jejich   odhodlání, za každou cenu   zjistit odpověď - PROČ?   Vše co nepochází z planety   Země, nikdy nemá dobré   úmysly, snad jen E.T.
Závěr filmu nás   přenese zpět do roku 1979,   tedy do budoucnosti do roku   2122 ... no prostě do doby   kdy si Ripleyová veze domů   kamaráda...
wlki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.7.2012
....
tento film mi nabidl   obdivuhodny vizialni zazitek,   ale bohuzel take po shlednuti   nabidl vice otazek nez   odpovedi....
LookE
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.2.2013
Víte jak se říká tomu,   když sledujete svou   nenáviděnou tchýni jak do   propasti ve vašem milovaném   novém BMW?
Smíšený   pocit. A přesně to ve vás   zanechá počátek vetřelčí   ságy. Asi jsem čekal trochu   víc....
Baz78
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.4.2014
Ehm...
Scott chtěl všem ukázat kdo   je mistr vetřelce... No,   dokázal, že dokáže   natočit průměrný film. Hm   7 bodů.
Man1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Nezklamal, ale ani nepotěšil
Film byl opravdu skvělý,   užíval jsem si ho, tedy do   té doby, než se začalo   mluvit. Akce střídala   hluché momenty. Pro neznalce   Vetřelce určitě skvělé   sci-fi, pro fanouška   zklamání.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.2.2014
Škoda. Myslím, že jsem   schopná ocenit, když někdy   tvůrci nechají prostor pro   otázky, ale nezodpovědět v   podstatě nic? Tak to si   můžou nechat. Kdyby se na   konci nenarodil vetřelec, tak   to v podstatě mohlo být o   čemkoli jiném, ale alespoň   trochu dotaženém příběhu   o hledání smyslu života,   či čeho. Nejvíc mě   namíchlo to, že vlastně   nevím, proč po nás   "velikáni" šli,   když si nás stvořili.
Jinak vše výpravné,   Fassbender nejlepší, pak   dlouho nic a za ním někde v   dáli Noomi a Charlize, zbytek   nedůležitý. Operační   scéna, drsná, běhat s   rozpáraným břichem, taky   dobrý. Charlize asi moc   inteligence nepobrala, když   nedokázala uhnout do strany   před padající lodí, ale   zase co s ní, přežívací   modul byl malý a ona dost   ambiciozní.
Celkově   průměrná sci-fi, ale jako   prequel Vetřelce,   trestuhodně nevyužité a   nedotažené.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.6.2012
Upozorňuji, že   následující text může   něco prozradit z děje filmu   Prométheus. Jsem milovníkem   filmové série Vetřelec.   Logicky s každým dalším   dílem šla kvalita dolu. Film   Prométheus má být tzv.   prequelem k příběhu lodi   Nostromo. I tento snímek mi   přináší další důkaz   toho, že v Hollywoodu se   vytratily nápady a náměty   pro nové filmy. Platí to i o   sci-fi žánru. Vlastně, co v   této oblasti můžete   vymyslet nového? A tak se zde   alespoň těží z   dřívějších nápadů a   dnešních očekávání.   Diváci se do kin pohrnou ze   zvědavosti a nalezne se i   mnoho těch, které film   Prométheus ohromí.
A   ohromovat má čím. Viděl   jsem tedy dvojrozměrnou   projekci, teď ani nevím,   jestli existuje 3D verze.   Zvláštních efektů je tu   plno. Od kulis   znázorňující vesmírný   koráb, tak i krajinu   neznámé planety.
Na   cestu za „stvořiteli“ se   vypraví posádka čítající   17 členů. Z nich zase jednu   postavu tvoří robot. Od   natočení filmu Vetřelec   uplynulo už několik desítek   let a filmová technika   poskočila o veliký kus   dále. A tak to vypadá,   zatímco v původním filmu   techniku tvořily blikající   světýlka na papírových   panelech, v dnešním filmu to   máme plné hologramů,   chytrých dotykových   obrazovek apod. Dialogy a   scénář je spíše bídný.   Klišé rozhovory, rádoby   tvrdost a repliky už snad   tisíckrát slyšené.
A teď fyzikální   zákony. Pochopil bych, že se   tvůrci vyrovnají s   gravitací. Astronauti by   mohli normálně chodit po   podlaze. Prozraďte mi sladké   tajemství, kam by šel kouř   s cigarety? V jedné scéně   tam jeden z cestovatelů   kouří.
Kolik s sebou   nosíte hliníkových   žebříků? Ve filmu osádka   Prométhea přistane na   neznámé planetě. Jdou   zkoumat její povrch a   dostanou se do jakéhosi   labyrintu chodeb. Z počátku   vypadají jako jeskynní   chodby. A v tu najednou jeden   z hrdinů má u sebe   hliníkový žebřík, aby po   něm vylezl nahoru k jakýmsi   tlačítkům a ta promačkal   sledujíc, co se stane. Ten   žebřík s sebou předtím   samozřejmě netáhl.
Posádku lodi tvoří   sedmnáct členů. Jsou tam i   nějaké ženy. Takže i   sexík bude. Logicky zde kape   jeden člen za druhým.   Nepočítal jsem je ale   vzniká ve mně podezření,   že jich na platně zahynulo   více. Zde bych měl další   výtku. My se vlastně s   členy posádky vůbec   pořádně neseznámíme.   Alespoň většinou z nich, a   tak umírají anonymní osoby.  
Z filmu se totálně   vytratilo drama i všechny   prvky, které by v divákovi   vybudily větší napětí.   Bohužel mnohé scény   vypadající napínavě   působí spíše jako parodie   a diváctvo se směje. Viz   scéna s autooperací hlavní   hrdinky.
Film   Prométheus je typickým   příkladem díla pro velká   plátna. Nepřináší krom   zvláštních efektů nic, co   by mohlo stát za větší   pozornost.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2012
Vizuálně zajímavé, dobře   natočené, je zde vidět   profesionalita atd. Obsahově   no tak nějak se to spojuje s   tím Vetřelcem. Ano je to   tomu podobné ač to má být   asi co bylo před Vetřelcem.   Trochu zdlouhavé a chvílemi   bez nějakých lepších   nápadů. Čekal jsem malinko   více.
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.7.2016
Bombastické efekty typu   Vetřelec a vyžívání se v   nechutných scénách, a   přitom někam utíká smysl   děje...
Karius
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.7.2013
Ridley Scott se nám po   třiceti letech vrátil k   projektu, který z něj   udělal velkého režiséra,   ale zde nám nic velkolepého   nenaservíroval. Film staví   na výborné atmosféře,   kterou jsem naposledy zažil u   snímku Věc z roku 1982, kde   taktéž parta průzkumníků   nevěděla s čím má tu   čest a právě tato   skutečnost udělala film   zajímavým. Zde to není   vyjímkou, protože právě   atmosféra je hlavním   tahounem filmu. Michael   Fassbender nám opět ukázal   proč je momentálně jedním   z nejoblíbenějších herců   Holywoodu, jinak zde herecké   výkony nestály za nic.   Atmosféra, napětí,   atmosféra, napětí,   atmosféra, napětí, jinak   film nebyl ničím   vyjímečný ba   naopak....chvílema strašně   nelogický s mezerema ve   scénáři i v příběhu,   podivně nastavovaná kaše   tak, aby si mohl fanoušek   Vetřelce najít alespoň   nějaké souvislosti...no   nevim nevim, ale asi nebudu   sám kdo čekal   víc---->60%
goranchorvat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.8.2013
Krásně zabalené nic
Audiovizuálně nádherné,   místy imponující scény   zajímavý námět to zní   famozně. Velký krasně   zabalený dárek, po jehož   otevření smutně zklopíte   oči.Film si vás v první   polovině nachystá na extra   gurmánský zážitek, aby   vám pak na stúl   naservíroval obyčenou   béčkovou šlichtu, kde je   scénář jednoznačnou   achylovou patou. Velká škoda
charlie1612
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.3.2017
Na tento film jsem se velmi   těšil. Po prvních   okamžicích se však   dostavily pochybnosti, které   se v dalším průběhu jen   prohlubovaly. Nádherné   záběry exteriérů (točeno   na Islandu, ve Skotsku a   Španělsku), temná   atmosféra a zajímavě   řešené interiéry lodi jsou   pak znehodnoceny   nelogičnostmi v jednání i   dialozích posádky, jejíž   členové by jistě propadli i   v nejjednodušším   psychotestu. Co je platné,   že temná atmosféra filmu,   exteriéry a některé   vymyšlenosti (např. android   David má v palpačních   čarách na prstech   zakomponované logo fy Weyland   Corp.) jsou nádherné, když   celý příběh je shozen   nelogičnostmi scénáře a   hloupostmi v jednání i   dialozích. Jediný, kdo   obstojí, je právě android   David – jeho postava je   nejucelenější a zřetelně   se začíná vymezovat proti   svým lidským „kolegům“.   Uvidíme, co na to   Covenant.
P.S.: trochu   mě vyvedl z míry úvod, kdy   s objevuje loď typu   Příchozí, během ságy   Vetřelec je ve hře zcela jin   typ lodi…
POMOthy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.12.2018
Choďte na to ako na Alien vs.   Predator 3 bez Predátorov, a   budete nadšení. Obaja   scenáristi ostatne   pochádzajú z tých vôd...   Prvá tretina absolútny   sci-fi orgazmus –   vzrušujúci, epický,   atmosfericky podmanivý,   vizuálne odzbroujúci,   herecky oku lahodiaci, s   prísľubom veľkých vecí.   Všetko je tu každým   milimetrom dokonalé až sa   chce človeku šťastím   plakať, nechýbajú ani   pekné myšlienky v dialógoch   (a monológoch). Druhá   tretina spomalenie,   komornejší tón, medzičas   so snahou predstaviť nám   postavy. Posledná tretina   prasácky zostrihaný akčný   horor, uponáhľaný a   skratovitý, bez potreby   dávať zmysel pôvodne   načrtnutým témam, a navyše   s rúškou žánrového   klišé či emmerichovského   heroizmu. Záverečný mostík   do pokračovania našťastie   rozčarovanie trochu utlmí.   +++ Po druhom zhliadnutí   znižujem na tri hviezdy. Je   to fantasticky nakrútené   scenáristické lajno. A od   Scotta podraz.
uodevr
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.2.2014
Vizuálně naprosto NÁDHERNÉ   v čele s báječně   navrženou mimozemskou lodí,   ale hergot - zas a jednou to   prostě muselo vyvolat tři   prdele otázek a neobtěžovat   se odpovědět na JEDINOU z   nich. Náboženské motivy   jsou silné, řecká mytologie   je veskrze fajn, v globálním   měřítku měl ten příběh   našlápnuto k neskutečné   epičnosti, ale...prd. Postav   jak v létě pampelišek, z   nichž možná tak jedna dvě   jsou jakkoliv prokreslené a   ještě k tomu se se   víceméně všechny chovají   jak your average banda   náctiletých v průměrné   vyvražďovačce; čekal jsem,   že po odchodu z kina budu   mít konečně jasno, jestli   je xenomorph výsledek   přirozené evoluce, nebo   nějakých nejepaných   laboratorních experimentů;   doufal jsem, že se dovím   trochu víc o nátuře té   roztomilé černé   tekutiny...a vono nic. Zase na   druhou stranu je fakt, že ani   v prvním vetřelci se nikdo   neobtěžoval na cokoliv   odpovídat, ale u vetřelce   jsem ani neměl nutkání   tápat se po odpovědích. A   postavy tehdá myslely hlavou.   Aw well, možná se dočkám v   té o půl hodiny delší   bluray verzi...
PP85
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.7.2013
Zklamani...cekal jsem trochu   neco vic. Neni to uplne spatny   film. Ale me ocekavani   nenaplnil a misty i nudil :(
Xanthe
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.9.2012
Slátanina, která nedává smysl
Film ve mně vyvolal tolik   nezodpovězených otázek!   Tentokrát bohužel nejspíš   proto, že byl jednoduše   špatně natočený. Naprosto   totiž postrádal vnitřní   logiku. Nedotaženosti jak ve   scénáři, tak ve střihu,   rozpory a chyby ve filmu.   Pozorný divák si prostě   všimne. Jinak vizuálně je   to bezesporu ohromující   podívaná. Zajímavý   námět, který u fanoušků   této ikonické franšízy   vyvolá velké očekávání,   ovšem v konečném   zpracování forma bohužel   vítězí nad obsahem.   Příliš mnoho nesrovnalostí   pro racionálně založené   lidi - i když možná to byl   právě záměr (to nevadí,   že některé scény moc   nedávají smysl, oni si to ti   diváci už nějak vyloží   každý po svém).   Každopádně kdo nebude u   filmu moc přemýšlet a   nechá se unášet vizuální   stránkou, bude jistě   nadšen.
kockak1
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.7.2014
Jako obyčejně - depresivní   atmosféra, hnusné   prostředí liduprázdné   planety, vetřelčí jeskyně,   záplava slizu, zvratků,   ještěrek a k tomu jeden   vybledlý přerostlý   mimozemšťan. No, komu by se   tohle líbilo? Navíc úplně   otřepaný příběh, nudný   zároveň, několik leknutí   způsobivší. Ač Scottova a   Vetřelcova fanynka, těšila   jsem se na konec, odpovědi   nehledajíc.
Wiikii
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.12.2018
K filmu jsem šel s tím že   ho mnozí brali před   vydáním jako trhák a po   vydání jako zklamání +   jsem věděl že se to bude   odehrávat na jiné planetě.   Proto jsem to nebral jako   takový nový díl vetřelce a   pořád mě vadilo že je to   tomu strašně podobné, leč   i tak se mě to líbilo, tedy   do doby kdy se z toho stal   velký akčňák zakončený   narozením pravého vetřelce   jak ho všichni známe a   nástavba na druhý díl...   Kdyby se tam neukázal ten   vetřelec tak by mě ani   nezačalo zajímat   pokračování, na které se   začínám těšit :) ...   HODNOCENÍ: 55%
Swarzneger
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.4.2016
Dalsi z rady tvurcich krizi a reziserske lenosti...
Svata prostato :). Tohle   reziroval autor prvniho   Vetrelce... Mozna mu ty   politicke bachorky tak vymyli   mozek, ze uz Ridley neumi   natocit poradny horor. Tohle   ma byt odpoved na otazku, kde   se vzali vetrelci... To snad   ne, doufam, ze to nebude mit   pokracovani, protoze to   dopadne jako Predator   pokracovani tri a vice,   slatanina neskutecna. Tak   skvele sci-fi jako Vetrelec a   Predator se hold staly snuzkou   americkych Babovresek,   smutne...
vasek.jandik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.6.2012
Ve finále obrovské zklamání
Film se mi zhruba do   posledních 20 minut vážně   líbil. Mělo to odpich,   vizuální stánka perfektní   a pak najednou jako by to   trvalo moc dlouho a blížil   se konec plánované   stopáže. Takže rychle   utnout, přeskákat k tomu co   potřebuju říct a titulky.   Po skončení filmu jsem si   říkal: "Co? To! Ku*va!   Bylo??" a s pocitem   rozčarování a totální   změtenosti jsem odcházel z   kina. Pro posledních 20 minut   jsem si v hlavě musel   vystavět extra příběhovou   kostru abych si odůvodnil a   osvětlil co se na plátně   vlastně dělo, protože to   tak nějak nevycházelo z toho   co se člověk dozvěděl   předtím. Nelogičnosti a   zvláštní zkratky mi ten   film uplně zkazily.
klasifikátor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.11.2020
Tady se asi s většinovým   názorem neztotožním. Viděl   jsem to poprvé až dnes v   noci a vůbec mě to nenadchlo   i když scifi dost můźu.   Přišlo mi to nudné a   vágní jako nějaký   vyčpělý odvar z Vetřelce a   ani jako filmařina to nebyl   žádný zázrak. Do plusu se   dají započítat jen   některé herecké výkony. I   když jsem už viděl hromadu   horších věcí pořád to   byl mým okem jenom slabý   průměr po jehož shlédnutí   jsem konstatoval, že jsem si   měl asi raději otevřít   nějakou knížku.
Duri86
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.12.2013
No co na to říct?? Kámoš   mi to vychválil jako blázen,   ale já z toho nijak   odvařenej nejsem. Taková   vykrádačka vetřelce,   kterýho jsem teda neviděl,   jen útržky a přišlo mi to   hrozně podobný. Čekal jsem   víc. 40%
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.5.2013
I když jsem netušila, že   nové Scottovo sci-fi je   prequelem Vetřelce   (bližšímu seznamování   před zhlédnutím se   záměrně vyhýbám), bylo mi   brzy jasné, že buď nebude   podobnost čistě náhodná,   nebo Ridleyho matka měla   ošklivý porod, na který se   váže umělcovo podvědomé   nutkání - vypořádávat se   s postnatálním traumatem   skrz filmové dílo. Radši   bych byla za druhou možnost,   která by neměla z Alienem   nic společného, protože   krom nesporné vizuální   pastvy nemohu ocenit   (výjimkou je elektronkový   Lawrence z Arábie) žádnou z   postav, pochopit, proč se   chovají přesně opačně,   než velí zdravý rozum a pud   sebezáchovy a nakonec,   navzdory tvoření,   mezidruhového křížení a   všeho toho kolotání nebýt   schopná vyvodit logický   závěr pro skvělé   "pokračování",   jehož jsem byla nadšeným   obdivovatelem.
karlosphonic
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.11.2012
Zoufale hloupé postavy
Tak nám Ridley Scott   poslední dobou servíruje   špatné filmy.Ten   Scott,který stvořil   nejlepší sci-fi horor všech   dob-Vetřelce.Původní   Vetřelec byl po všech   stránkách   extratřída.Atmosféra   rutinné (až nudné) práce   astronautů v kontrastu se   zlem v mnoha originálních   (do té doby nepoznaných)   podobách (chobotničky,fáze   vetřelce,android) v   klaustrofobických chodbách   lodě a strachu z neznáma   okolo.Čistá,reálná   panika.To vše podtrženo   charaktery postav.
A   tady je ten kámen úrazu v   Prometheovi-charaktery   postav!Výzkumník biolog se   chová jako puberťák,když   si hraje s novou formou   života stylem " pojď k   páníčkovi,holka".Velit   el lodi vidí červený   bod,jak se k těm dvoum   zoufalcům blíží nějaký   živý element a dál situaci   prostě nesleduje,když to   zmizí,nebo nedá někomu   vědět.Mnoho osob je prostě   dopočtu.Nejsou pořádně   poznány,není komu držet   palce.To i ve Vetřelcích ve   vojenském komandu byli   osobnosti.Charlize vypadala   sice moc pěkně v   kombinéze,ale charizma   nulové,stejně jako Noomi a   ostatní.O Noomi jsem se   strachovat nemusel,protože   největší nebezpečí jí   hrozilo v polovině filmu.Po   císaři běhala skvěle a   pořádný herecký prostor   nedostala (zlatá   Sigourney).
Prometheus   je vizuálně působivý,ale s   rutinnými akčními scénami   (bouře,honičky,atd.).Místo   Vetřelců nám Scott nabídl   přerostlé žížaly.
Základní myšlenka   snímku Prometheus   je,myslím,velmi dobrá.Odkud   jsme?Teď vím,že vetřelci   jsou čistě jen zbraně.Ale   zbytek Promethea byl strašně   pitomý.Smál jsem se   nechtěně v pasážích,kdy   děj měl být   napínavý.Místo otázky co   bylo na počátku naší   existence,si kladu   otázku,proč byl Prometheus   tak špatně natočen.
Velmi dobrý   komentář:Xanthe
yuri.ov
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.6.2012
propadák
je mi to líto.. Už jen   proto, že se stává trendem   poslední doby do minutového   traileru nacpat to nejlepší   a film stojí za ...

pokud bych to měl   hodnotit postupně.. efekty -   skvělé. dialogy - plácanina   všeho možného. děj ? asi   ani nemám slov.. prostě a   jednoduše jsem si připadal   jako na parodii. Scény   předvidatelné, absence   atmosféry na kterou jsem se   těšil, plochá charaktery,   chyby ve filmu tak výrazné   že to místy opravdu bylo až   úsměvné. Suma sumárum   velké zklamání. Scott   pošlapal modlu která díky   Aliens vzikla, strhl ji do   bahna šedi dnešní doby a   nudných tuctových 3D   slátanin, po které za   rok-dva neštěkne ani pes..   Tolik nápadů nedotažených   do konce a takovou frustraci z   filmu jsem už dlouho neměl.   Hlavně že je nastartováno   na pokračování... Jdu si na   zlepšení chuti pustit   Pandorum.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.2.2017
Prometheus alias zbytečný
Pokud patří některý   snímek do škatulky   "zbytečný" pak je   to Prometheus.Tedy pokud se   náhodou Ridley Scott   nevtělil do role   Weylanda.Vidět film Vetřelec   (1979) a poté Vetřelci(1986)   bohatě stačí ke   zjištění, že tihle   tvorové jsou velice   nebezpeční ,téhož jsme se   dočkali i v tomto volném   pokračování, jakož přes   kopírák uděláného   obrněného vozidla pro   pěšáky či výzkumníky.   Robot humanoid taktéž   zústal , tentokrát však v   podání prkenného Michaela   Fassbendera kterému nechybí   jen lidské city ale i špetka   humoru kterou dodal jeho   předchůdce Lance Henriksen v   roli Bishopa.Už od počátku   je zcela zřejmé kam se děj   bude ubírat a nějaké zvraty   či překvapení jsou tady   skutečnou sci-fi vlastně   mimo plán...Rutinérské   dílo ktreré nemá zdaleka   takovou šťávu jako výše   zmíněné snímky. Vizuál je   tím lepším a v podstatě   jediným co nějak upoutá a   osvěží nudnou story kde je   vše dané v kolejích svých   předchůdců z filmového   plátna. Konec však zůstal   tradičně otevřený a tak se   opět za nějaký čas   můžeme těšit na cosi jako   vetřelce. Snad ale s lepším   příběhem .
dreamerCZ
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 28.5.2017
Děs běs
Nějak úplně nechápu proč   a zač má film 72 procent? To   je taková píčovina, že i   ze vzorku krve vzkříšená   Rippleyová ve čtyřce je   proti tomu skvělá   podívaná. Tomuhle dávám   tři hvězdy a to jen za   sympaťáka Idrise, vždy   krásnou Charlize a skvěle   namaskovanýho Guye. Nic víc   na tom filmu prostě není.   Neskutečná splácanina bez   hlavy a paty. Bezvadný   počítačový triky. A víc   fakt ani ťuk. Hromada   nesympatických a   nevýrazných postav z nichž   se některé jen mihnou a   umřou a jiné se mihnou,   něco plácnou a umřou. A   fakt, že hlavní roli dostala   taková neskutečně   protivná, unylá a opravdu   strááášně nesympatická   pička jako je Noomi Rapace a   fakt, že jediná nechcípla a   ještě se navíc dovolí   vrátit v Covenantovi mě   skoro nutí ty tři hvězdy   zase smazat :(
taker2
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.9.2012
taker2
od této novinky jsem si   hodně sliboval,ale tento film   mě neuvěřitelně   nudil.stačilo se podívat   jednou a vím že si ho po   druhé jen tak nepustím.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.1.2017
Do necelé půlky fimu to ujde, pak to jde do...
Film na který jsem se dlouho   nechtěl podívat neboť   Vetřelec a Vetřelci to je   pojem, kvalita ve které je v   prvním dílu tajemná   atmosféra i děs a ve druhém   atmosféra střílečka a   akce, která má hlavu a   patu,tředí fíl Vetřelce   nestál za moc nemluvě o   čtvrtém. Takže když jsem   uviděl Prométhea tak zprvu   chvíli jakž takž dobrý,   až do chvíle, kdy kosmická   loď přistane na planetě a   vydá se v třech vozidlech k   jakési pyramidě, jak   vstoupí do pyramidy,   doporučuji dál se nedívat   neboť následuje jedna blbost   za druhou nejdřív si   průzkumník sundá přilbu,   pak se dva z průzkumínků   nesmyslně ztratí načež se   tam začnou dít   fantasmagorie, které jsou   uplně zbytečné. S filmy   Vetřelec 1979 a Vetřelci   1986 tenhle fim nemá nic   společnýho, DOPORUČUJU SE   MU ZDALEKA VYHNOUT a ponechat   si výborný dojem i zážitek   z prvních dvou dílů   Vetřelců (a ty si občas   pustit).
RwlBem
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.3.2016
Snaha byla,
ale oproti mému velkému   očekávání to nakonec byla   jen velká nafouknutá   bublina. Děj plný logických   děr, chování protagonistů   připomínající partu   nezvedených fracků na   nedělním výletu, a na to   nalepený velkolepý vizuál,   mající za úkol zakrýt   prázdnotu pod bombastickou   vnější dojmovou slupkou...   ne, tak se kvalitní filmy   nedělají. Ani na vteřinu   jsem neměl ten mrazivě   svíravý pocit z čehosi   cizího, číhajícího někde   venku, jako u klasického   Vetřelce I. Ale pokud někdo   zatouží vidět (=spoiler=)   kosmonauta, kterého přejela   kutálející se alienská   loď (=konec spoileru=) tak   tohle je film přesně pro   něj.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.4.2016
Dvě hvezdy
avsak pouze za vizualni   stranku filmu. Logika zde   naprosto nefunguje. Liny   kapitan, zfetovany navigator,   sileny biolog...pruzkumna   vyprava za bilion dolaru.   Ackoli nevi, co muzou   ocekavat, neberou si zbrane.   Ackoli je v pyramide   dychatelna atmosfera, ktery   idiot by si sejmul helmu? Ze   by ve vzduchu nemohly byt   viry, nebo jine cizi   organizmy? To nikoho z   "vedcu" ani   nenapadne! Zcela   "logicky" v pyramide   zabloudi navigator s biologem.   Biolog se kupodivu k smrti   vydesi 2000 let stare mrtvoly,   ale pri setkani se zubatou   vaginou projevuje nadseni a   nebezpeci nevnima. Proste   scenarista patla jednu koninu   na druhou. Obrovske   zklamani.2017: Mínus jedna   hvězda. To je fakt kokotina!   Chování postav je naprosto   nepravděpodobné.
Rastaman33
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.6.2020
Slabota, slabota, slabota...!  
Jak čtu ty   komentáře, tak ta dívčina,   co z pobožného Promethea   byla hin a celý ho   probrečela, měla asi zrovna   "svoje dny".   Prometheus je neskutečná   slátanina, která chce světu   sdělit....co vlastně? Že   posádky lodí budoucnosti   budou banda neschopných   idiotů? Že zubaté vagíny   lezoucí z černého sajrajtu   jsou nebezpečné? Že s   čerstvým císařem sešitým   sponkovačkou lze slanit,   skákat, utíkat, ale ne   stát? Že albíni trhají   hlavy? Co na to Jan Tleskač?   Asi by zvracel :-D
geojezek
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 23.5.2015
Velmi podprůměrné
a nudné. Kdo by najal do   posádky za bilion dolarů   bandu flákačů a idiotů.   Naprosto blbý scénář,   debilní vykreslení postav a   imbecilní dialogy...jediné   plus je efektní krajina a   pěkné dekorace. To je hodně   málo. Hláška u dva tisíce   let staré hlavy: "Dáme   mu pár ampérů, aby si   myslel, že žije!"   Zřejmě už úspěšně   začali s léčbou smrti :-)
Skořič
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.6.2012
naprostý propadák!!!Jediné   akční scény byly jako ty v   traileru!Celý film   roztahaný,bez   akce,nudný!škoda peněz!!!
Elda1
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.3.2013
HRŮZA
Tak tohle je podle mě jen   plítvání peněz. Nic proti   vetřelci, ale tohle? Efekty,   kde se loď kutálí a lidi   před ní utíkají se mi   zdají zbytečně. A také to   jak vznikl predátor? Velice   podivne: chlap vypije haďatka   je nemocnej - osexuje ženskou   - těhotna - porodi   chobotnici - chobotnice   zřejmě osexuje velkeho   šedeho mimozemšťana - a   tadá je tu veřelec, na   kterého zřejmě nezbyli   peníze, protože jde spíše   o modré cosi. Takže tento   film hodnotím velice   podprůměrně.
Salám
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.5.2020
Propadák
celkem bez nápadu. Bohužel,   nemělo to ani atmosféru,   strašně zdlouhavé. V   poslední vteřině se zjevil   "vetřelec" a to   mělo dát celým těm dvěma   hodina nudy smysl. Během   tohoto filmu jsem pospával a   vůbec to nevadilo. Vlastně   si myslím, kdybste si pustili   poslední hodinku, tak   dostanete celý obsah-   vlastně by možná stačilo   posledních 45minut, ve   kterých se odehrává celý   děj

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih34902minih34902Rychle a zběsile 2 (2003) 
2 Fast 2 Furious n
minih71475minih71475Amfetamin (2010) 
Amphetamine n
minih36777minih36777Jarmark marnosti (2004) 
Vanity Fair n
minih82831minih82831Můj týden s Marilyn (2011) 
My Week with Marilyn n
minih66174minih66174Nákaza (2011) 
Contagion n
minih48543minih48543Předčítač (2008) 
The Reader n
minih58505minih58505Garfield 3D (2009) 
Garfield's Pet Force n
minih34024minih34024Santa Claus 2 (2002) 
The Santa Clause 2 n
minih108770minih10877010 pravidel jak sbalit holku (2014) [2k digital] 
10 pravidel jak sbalit holku n
minih38664minih38664RRRrrrr!!! (2003) 
RRRrrrr!!! n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Batman: Dead End (2003)

 Batman: Dead End (2003)
Batman: Dead End n
 
Žánr: akční / krimi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Sandy Collora

(spin-off)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10