Jeden svět
ohodnotit

Prometheus

Další název:
Prometheus 3D; Prometheus - Dunkle Zeichen
Rok:
2012
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2012
„Hledání našeho počátku může znamenat náš konec“
Popis / Obsah / Info k filmu Prometheus
V roce 2089 archeologové Elizabeth Shawová a Charlie Holloway objeví nástěnnou malbu v jeskyni ve Skotsku, která se podobá několika dalším malbám jiných kultur. Elisabeth a Charlie považují postavy na nich ztvárněné za Stvořitele lidí z jiných planet. Stárnoucí boháč Peter Weyland financuje výpravu vesmírné lodi Prometheus na vzdálenou planetu LV-223, z níž Stvořitelé údajně pocházejí. Na palubě cestuje skupina vědců, Weyland, velitelka mise Wickersová a android David. Prometheus přistane na opuštěné hornaté planetě, kterou posádka začne zkoumat. Naleznou zde válcovité nádoby, kamennou sochu humanoidní hlavy a neznámé bezhlavé tělo, o němž se domnívají, že patřilo jednomu ze Stvořitelů. Vědci najdou i další těla, což je přivede k domněnce, že Stvořitelé patrně již vymřeli.

Členové posádky Millburn a Fifield se rozhodnou vrátit zpátky na loď, ale cestou se ztratí. Spustí se draslíková bouře, expedice musí být přerušena a posádka se vrací na loď. David tajně vezme jednu z nalezených nádob, v nichž se nachází tajemná tekutina. V lodní laboratoři je objevena shoda mezi DNA Stvořitelů a lidskou DNA. David zkoumá válce s tekutinou a její vzorek nepozorovaně přimíchá Charliemu do pití. Krátce poté se spolu Charlie a Elizabeth vyspí. Mezitím hadovité zvíře zaútočí na ztracené vědce Millburna a Fifielda. Millburn zemře a Fifielda pohltí temná tekutina.

Při dalším průzkumu planety David objeví další tělo Stvořitele, tentokrát ovšem přežívajícího ve stázi, a spolu s ním i vesmírnou mapu, na které je zvýrazněna Země. Mezitím se u Charlieho projeví příznaky neznámého onemocnění a znetvoří mu obličej. Wickersová odmítne ho dále držet na palubě a upálí ho plamenometem. Testy ukážou, že Shawová je těhotná, ovšem v jejím těle je ukrytý mimozemský zárodek. Pomocí chirurgického robota se podaří zárodek z jejího břicha vyoperovat. Shawová poté zjistí, že Weyland se chce setkat s posledním žijícím Stvořitelem, aby ho zachránil před blížící se smrtí stářím...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prometheus
Příběh začíná nálezem maleb v jeskyních na jednom ostrově. Téměř vždy se v malbách objevuje postava ukazující na nebe a sluneční soustavu. Doktorka Shawová a doktor Holloway jsou si jisti, že musí tuto planetu najít a zjistit, odkud vlastně náš druh pochází.

Děj se posouvá o několik let dopředu na loď jménem Prometheus. Celá devatenácti členná posádka je v kriospánku, kromě Davida. Je to robot, který byl navržen přesně pro tuto misi. Při příletu na místo určení probouzí všechny z kriospánku.

Tým se vydává na první průzkum planety. Zavítají do jedné budovy, kde naleznou mnoho divných věcí. Hlavně tělo čehosi. Hlavu si odnáší na loď a začíná bouře. Dva členové posádky zůstávají v budově, protože se ztratili. Druhý den jsou mrtví.

David má na lodi nějaký cíl, který se nedozvíme. Infikuje doktora Hollowaye jakýmsi genem. Při další výpravě doktor Holloway zkolabuje, ale na loď již nesmí. Nepřeje si to Meredith Vickersová, dcera muže, který tuto výpravu uskutečnil, a doktora Hollowaye spálí na uhel.

Celý tým prochází opatřením, zda nejsou také nakaženi. Neplodná doktorka Shawová zjišťuje, že je těhotná. Ikdyž poměr měla s doktorem Hollowayem před 10 hodinami, je již ve 3 měsíci. Chce potrat, ale nejsou lidé, co by jí ho provedli.

Tým však čeká ještě spousty nástrah a nebezpečí, se kterým si musí poradit. Dokáží to? Zachrání planetu Zemi před náletem našich stvořitelů?


Autor: veverka-zrzka

Popis / Obsah / Info k filmu Prometheus
Proslulý filmař legendárního Vetřelce Ridley Scott se ve svém novém filmu Prometheus vrací k žánru, kterému pomáhal psát pravidla. Prometheus dává divákům rozluštit řadu otázek týkajících se původu Vetřelce. Kdo to byl? Kde se vzal? Jaké bylo jeho poslání? Jaké technologie jeho druh vlastní? Prvotní nápad natočit film Prometheus dostal Ridley Scott při náhodném znovu zhlédnutí scény z Vetřelce. Tajemná bytost, obří tvor s roztrženou hrudí, který připomínal člověka, jej nadále znepokojovala a nedala spát, až vznikl scénář k Prometheovi.

Dva mladí, úspěšní archeologové Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) a Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) objevili na různých místech Země několik jeskynních piktogramů z dávných civilizací a postupně se jim podařilo rozkrýt, že všechny piktogramy poukazují na jedno jediné místo ve vzdáleném vesmíru. S týmem dalších badatelů se tak na palubě kosmické lodi Prometheus vydávají na cestu, na jejímž konci chtějí nalézt odpovědi na nejzákladnější a nejniternější otázky lidského bytí. Oba však mají poněkud rozdílnou motivaci, proč se expedice účastní. Elisabeth věří, že lidstvo bylo stvořeno vyšší mocí a chce se se stvořiteli setkat a pochopit původ lidské existence, zatímco Holloway se převážně snaží uvést věci na pravou míru. Nikdo z posádky ovšem není připraven na nepředstavitelnou hrůzu, která na ně čeká a netuší, že právě oni budou muset svést děsivý boj o záchranu budoucnosti lidské rasy.

Ačkoliv Ridley Scott využívá nové možnosti digitálních a trikových technologií, je známý svou vírou v reálné natáčení. Z tohoto pohledu je Prometheus opravdovou raritou, když představuje monumentální sci-fi svět, který vznikal převážně pomocí skutečných kulis a rekvizit.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Prometheus
Ridley Scott, režisér filmů Vetřelec a Blade Runner, se vrací k žánru, který sám definoval. S PROMETHEEM vytváří revoluční mytologii, ve které tým badatelů objeví klíč k počátkům lidstva na Zemi a vydá se na vzrušující cestu do nejtemnějších koutů vesmíru. Podaří se jim vyhrát strašlivou bitvu a zachránit budoucnost lidské rasy?

Během cesty za (jak někteří z vědců věří) tvůrci všech bytostí, kteří by mohli být stvořiteli života na naší planetě, však posádka vesmírné lodi Prometheus a zástupci korporace, jež financuje trilióny dolarů jejich poslání, bohy spíš provokuje. A jak víme z historie podle postavy, jejíž jméno loď nese, s bohy si není radno zahrávat.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 25.08.2013


Popis / Obsah / Info k filmu Prometheus
Známý filmař Ridley Scott se v kosmickém sci-fi hororu Prometheus vrací po třiatřiceti letech ke kořenům, tedy ke svému blockbusteru Vetřelec (1979, FP 12/82), jímž vlastně stanovil žánrový kánon. Jeho novinku lze chápat i jako prequel zmíněného titulu, popisující události, jež se odehrály předtím, než posádka lodi Nostromo nalezla v troskách kosmické lodi podivnou postavu. – Snímek je uvozen tajemným prologem s bytostí mimozemšťana a krátkou sekvencí ze Země. Poté vědecká výzkumná kosmická loď Prometheus přistane v prosinci roku 2093 na měsíci planety, kde podle výpočtu mladých vědců, Charlieho Hollowaye a věřící katoličky Ellie Shawové, mohou žít mimozemšťané, kteří patrně stvořili lidstvo. V mohutném jeskynním komplexu objeví výprava zdánlivě mrtvá těla velkých bytostí (Tvůrců), avšak zároveň tu kvůli narušení ochranné atmosféry zmutují monstra „vetřelců“ z uložených mimozemských zbraní hromadného ničení. Cesta k poznání původu lidstva tak skončí katastrofou, již přežijí jen Ellie a android David; ti se vydávají dále do vesmíru... – Tradiční žánrová klišé spojuje Scott s existenciálními otázkami (kdo jsme, proč tu jsme a kam směřujeme), přičemž největší důraz klade na audiovizuální ztvárnění atmosféry kosmické lodi i podivných úkazů na vzdálené planetě. Pro postavy Tvůrců a jejich prostředí se výtvarníci inspirovali ve starém Řecku či Egyptě, zatímco vesmírní predátoři vycházejí z původního konceptu Vetřelce. Dojem umocňuje efektivní využití formátu 3-D. Režisér se opět opírá o silnou ženskou postavu: Ellii Shawovou ztělesňuje Noomi Rapaceová, známá z trilogie Milénium.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Batman: Dead End (2003)

 Batman: Dead End (2003)
Batman: Dead End n
 
Žánr: akční / krimi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Sandy Collora

(spin-off)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10