Jeden svět
ohodnotit

Historie.cs [TV cyklus]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
3200 minut, 66 dílů cca 51 min

Obsah filmu Historie.cs

 
Česká televize se ve svých pravidelných relacích i solitérních pořadech věnuje československým dějinám a jejich současné reflexi. Vzhledem k úrovni znalostí a povědomí různých vrstev obyvatelstva se ovšem dlouhodobě jeví jako nutné k tomuto tématu přistoupit ve větší šířce, hloubce, koncentraci, pravidelnosti a v neposlední řadě i atraktivněji a s větší mírou konfrontace. Tím je myšleno vyvolání střetu názorů a pohledů na naše novodobé dějiny (období Československa, tedy v podstatě od roku 1918 do roku 1992), což je nebo by mělo být demokratické společnosti a „její“ veřejnoprávní televizi vlastní. Přicházíme proto s koncipovaným diskusním...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV cyklus]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Historie.cs >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hugin
Hodnocení:
Přidáno: 15.6.2013
Tento volný diskusní cyklus nelze jako celek   hodnotit, záleží na tématu, ne každé téma   mě zajímá, a na pozvaných hostech, kolísavá   úroveň. Z hlediska hodnocení historie považuji   za kvalitní díly zejména ty, ve kterých je   účasten vojenský historik plk. Eduard Stehlík   (válečná témata první poloviny 20.století),   jehož považuji za objektivního a nestranného   odborníka. Jeho pravým opakem je moderátor   pořadu Vladimír Kučera, neobjektivní,   tendenční, prosazující vlastní názory a   snažící se bagatelizovat názory odlišné,   nevyhovující jeho světonázoru. Značně   zarážející je volba témat v souvislosti s   datem uvedení premiéry. Jen namátkou z   poslední doby. 28.září-Den české státnosti   (sv.Václav), v tento den uveden díl „Konrád   Henlein a Wenzel Jaksch“, 15.března-obsazení   českých zemí nacistickou armádou, 16.března   uveden díl „České princezny“ (jakoby něco   jako okupace neexistovalo), 5. května- Pražské   povstání, 4.května uveden díl „Revoluční,   nebo rabovací gardy?“. 10.června-vyhlazení   obce Lidice, 15.června uveden díl „Divoký   odsun“. Špatné plánování, nebo úmysl? Na   náhody nevěřím.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.7.2012
Zajímavý pořad, který se zabývá historií komplexn
Pořad celkem zdařile probírá zajímavá   historická témata leckdy související se   současností. Hosté pozvaní do pořadu se   snaží rozebrat téma ze všech stran úhlů   pohledu. Například se v něm hovořilo o   církevních restitucích v dílu:
z 10. 4. 2012   Jak církve k majetku přišly. Byli tam   zastoupeni zastánci restitucí i jejich oponenti,   nebo aspoń Ti co upozorňovali na to, že:
Jak   vznikl církevní majetek? Drtivá většina   vznikla po Bílé hoře, když protestantská   šlechta byla popravena a zbytek musel uprchnout   za hranice, církev si přivlastnila jejích   majetky.
Navíc je navýsost jasné, že církev   v českých zemích majetek od panování Josefa   II ( od r. 1780 až 1790 král uherský a   (nekorunovaný) král český a arcivévoda   rakouský) majetek jen spravovala. Což následně   potvrdil a rozšířil Masaryk.
pořad je ke   zhlédnutí na   Čt:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/101507784   47-historie-cs/212452801400014-jak-cirkve-k-majetk   u-prisly/video/

/protože jsem byl náležitě   upozorněn, že je nevhodné abych se k tématu   církevních restitucí podrobně rozepsal přímo   v komentáři, je můj podrobný názor na celou   věc v diskusi k cyklu, stačí si ji rozkliknout   (a přece se točí) -
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.2.2012
Příliš dobově poplatná historie, tedy nutně   falešná; přizvaní historikové druhé až   třetí třídy, nezasvěcení, tendenční,   slovního projevu koktavého, často příliš   mladí na zkušeného historika, s vědomostmi   pouze katedrovými. Sporná je též otázka, zda   lze o dějinách, tedy o předmětu, jenž by měl   být pojímán ryze objektivně (např. bez   nejmenší stopy po humanismu nebo morálce), zda   lze o něm vůbec diskutovat a touto diskusí se   vůbec k něčemu (např. k objektivní   skutečnosti) dopracovat. Dějiny by měly být   pravdivé, a přece se odjakživa nejvíc lže   právě v ní a pomocí ní. Ztráta času.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10