Prometheus (2012)

Prometheus
71.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Další název: Prometheus 3D; Prometheus - Dunkle Zeichen

    Žánr: sci-fi / thriller / dobrodružný
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 7.6.2012        
    Délka: 119 min.
„Hledání našeho počátku může znamenat náš konec“
V roce 2089 archeologové Elizabeth Shawová a Charlie Holloway objeví nástěnnou malbu v jeskyni ve Skotsku, která se podobá několika dalším malbám jiných kultur. Elisabeth a Charlie považují postavy na nich ztvárněné za Stvořitele lidí z jiných planet. Stárnoucí boháč Peter Weyland financuje výpravu vesmírné lodi Prometheus na vzdálenou planetu LV-223, z níž Stvořitelé údajně pocházejí. Na palubě cestuje skupina vědců, Weyland, velitelka mise Wickersová a android David. Prometheus přistane na opuštěné hornaté planetě, kterou posádka začne zkoumat. Naleznou zde válcovité nádoby, kamennou sochu humanoidní hlavy a neznámé bezhlavé tělo, o němž se domnívají, že patřilo jednomu ze Stvořitelů. Vědci najdou i další těla, což je přivede k domněnce, že Stvořitelé patrně již vymřeli.

Členové posádky Millburn a Fifield se rozhodnou vrátit zpátky na loď, ale cestou se ztratí. Spustí se draslíková bouře, expedice musí být přerušena a posádka se vrací na loď. David tajně vezme jednu z nalezených nádob, v nichž se nachází tajemná tekutina. V lodní laboratoři je objevena shoda mezi DNA Stvořitelů a lidskou DNA. David zkoumá válce s tekutinou a její vzorek nepozorovaně přimíchá Charliemu do pití. Krátce poté se spolu Charlie a Elizabeth vyspí. Mezitím hadovité zvíře zaútočí na ztracené vědce Millburna a Fifielda. Millburn zemře a Fifielda pohltí temná tekutina.

Při dalším průzkumu planety David objeví další tělo Stvořitele, tentokrát ovšem přežívajícího ve stázi, a spolu s ním i vesmírnou mapu, na které je zvýrazněna Země. Mezitím se u Charlieho projeví příznaky neznámého onemocnění a znetvoří mu obličej. Wickersová odmítne ho dále držet na palubě a upálí ho plamenometem. Testy ukážou, že Shawová je těhotná, ovšem v jejím těle je ukrytý mimozemský zárodek. Pomocí chirurgického robota se podaří zárodek z jejího břicha vyoperovat. Shawová poté zjistí, že Weyland se chce setkat s posledním žijícím Stvořitelem, aby ho zachránil před blížící se smrtí stářím...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Ridley Scott
 
 
hraje:
Michael Fassbender (David, robot), Charlize Theron (Meredith Vickersová), Noomi Rapace (doktorka Elizabeth Shawová), Idris Elba (Janek), Sean Harris (Fifield), Kate Dickie (doktorka Fordová), Logan Marshall-Green (Charlie Holloway), Rafe Spall (Millburn), Guy Pearce (Peter Weyland), Patrick Wilson (Shawové otec), Emun Elliott (Chance), Benedict Wong (Ravel), Lucy Hutchinson (Shawová zamlada), James Embree (mechanik), Philip McGinley (asistent archeologů), Ian Whyte, Branwell Donaghey (žoldák), Giannina Facio (Shawové matka), Vladimír Furdík (žoldák)
 
 
námět:
Dan O'Bannon (prvky (z filmu Vetřelec – 1979, FP 12/82)), Ronald Shusett (prvky (z filmu Vetřelec – 1979, FP 12/82))
 
 
scénář:
Damon Lindelof, Jon Spaihts
 
 
kamera:
Dariusz Wolski, John Marzano (Letecké záběry)
 
 
hudba:
Harry Gregson-Williams (dodatečná), Jerry Goldsmith (téma z Vetřelce), Fryderyk Chopin (Klavírní preludium č. 15, Des dur, op. 28, č. 15.), Marc Streitenfeld
 
 
kostýmy:
Janty Yates
 
 
střih:
Pietro Scalia
 
 
zvuk:
James Ashwill, Ron Bartlett, Bob Beher, Árni Benediktsson, Sandy Buchanan, Derek Casari, Simon Hayes, Ann Scibelli (zvukové efekty), Alan Rankin (zvukové efekty)
 
 
produkce:
Walter Hill, Ridley Scott, Tony Scott, David Giler
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
výtvarník:
Gunnar Pálsson, Keith Short (sochy)
 
 
dabing:
Dana Černá (Elizabeth), Kamila Špráchalová (Meredith), Bohdan Tůma (Janek), Pavel Rímský (Peter), Marek Holý (Charlie), Zdeněk Podhůrský (Fifield), Michal Holán (Millburn), Petra Hobzová (Fordová), Petr Burian (Chance), Svatopluk Schuller (Ravel), Ivan Jiřík, Jiří Valšuba, Petr Pospíchal, Zbyšek Horák, Martin Kubačák, Vladimír Kudla, Josef Vrtal (David)
 
 
mluví:
Robin Atkin Downes (hlas počítače v lodi)
 
 
zvláštní efekty:
Alex Gunn, Scott Peters, Richard Van Den Bergh, Garry Cooper, John Schoonraad, Doug McCarthy, Barry Angus, Trevor Wood (supervize a vozidla)
 
 
animace:
WETA Digital
 
 
koproducent:
Nikolas Korda, Mary Richards
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rob Inch
 
 
vizuální efekty:
Everett Burrell, Paul Butterworth, Vincent Cirelli, Dick Edwards, Brad Gayo, Charley Henley, MPC, WETA Digital, Fuel VFX, Rising Sun Pictures, Hammerhead Productions, Invisible Effects, Prologue Films, Lola VFX, John C. Sparks, Tomoko Shin, Ryan Trenhaile, Kathleen Beeler, Nick Craven, Shaun Friedberg 'Pyrokinesis', Luma Pictures (dodatečné), Martin Hill (supervisor: WETA Digital), Pixel Pirates (dodatečné), Richard Stammers (supervize), Trent Claus (supervisor)
 
 
masky:
Jana Carboni, Tina Earnshaw, Nana Fischer (účesy pro Ch. Theronovou), Enzo Angileri (účesy), Neal Scanlan (Bytosti a zvláštní maskérské efekty), Conor O’Sullivan (Bytosti a zvláštní maskérské efekty), H.R. Giger (Původní design (prvky)), Jane Oginsky, Jun Matsuura, Susie Redfern
 
 
výprava:
Arthur Max
 
 
výkonný producent:
Mark Huffam, Michael Costigan, Michael Ellenberg, Damon Lindelof
 
 
producent:
David Giler, Ridley Scott, Walter Hill
 
 
kaskadér:
James Embree, Vladimír Furdík, Rachelle Beinart (double: Kate Dickie), Amanda Dyar, Cecily Fay, Belinda McGinley, Helen Steinway Bailey (double: Noomi Repace)
 
 
překlad:
Anna Křížková
 
 
prostetika:
Conor O’Sullivan
 
 
casting:
Nina Gold, Avy Kaufman
 
 
stereoskopie:
James Goldman
 
 
režie českého znění:
Petr Pospíchal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.