Duben
ohodnotit

Obsluhoval jsem anglického krále

Další název:
I Served the King of England; Obsluhoval som anglického kráľa
Rok:
2006
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
21.12.2006
„Životní dráha číšníka, který chtěl být milionářem, natočená na motivy slavné knihy Bohumila Hrabala.“

Komentáře k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 91
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.12.2021
Aby se vám tenhle film mohl   opravdu líbit, musíte mít   rádi Hrabala a jeho knížky.   Já je nijak zvlášť   nemusím a proto mě tenhle   biják obsahově nijak   neuchvátil. Je to velmi   dobré herecky (ve většině   případů), ale příběh to   z mého pohledu kazí. Když   se to potká je to tak na 5 z   10 max!
remilos
Hodnocení:
Přidáno: 3.10.2020
Ta lehkost jen tak vypadá.
Viděl jsem film ve filmové   premiéře v retro kinu,   které zdá se, pro hloupost   obecních zastupitelů   Františkových Lázní, již   neexistuje, a ve kterém film,   přímo zapadal do prostředí   a já byl jím doslova   unesený! Děkuji všem, kdo   se na něm podíleli, za tohle   dílo, které doslova září   až srdce plesá! Za mne tedy   10 !
Rastaman33
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.1.2020
Pro mě velké zklamání.   Nesympatický (a dost blbý)   hlavní hrdina, podivný   děj-neděj. Pořád žerou a   čumí na holky. Spousta   povyku pro nic. Nelíbilo se   mi to.
P. S. A důvod,   proč u toho císaře z   Habeše ti bílí tak   vyváděli a černoši se jim   smějí, mi fakt uniká.
jarda53
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.1.2020
Film jsem viděl jednou a na   to jakou filmu udělali   reklamu, za to nestál. Mě   neoslovil, ani ten bulhar, co   hrál jednu z hl. rolí a   absolutně se do filmu   nehodil. Extra herecký výkon   žádný a kvůli nějakým   nahaticím se již k filmu   nebudu vracet. Je to se   skřípením zubů na jedno   zkouknutí...
mikee007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.2.2018
Nejsem z těch,
kteří by s nostalgií   vzpomínal na   předlistopadovou dobu. Ale   jestli mi něco v posledních   desetiletích chybí, tak jsou   to nekomerční, hezké filmy.   Takové, jaké umí Jiří   Menzel. Autor Postřižin,   nebo Skřivánků na niti.
Chybí mi filmy, kde se   hlavní hrdina nemusí stále   ochomýtat okolo reklamních   banerů, nemusí se ládovat   sušenkami od sponzorů, nebo   se pojišťovat v té   správné pojišťovně.
A najednou tu máme   příběh ze starých časů.   Příběh od klasika české,   i světové, literatury a   neméně slavného   režiséra.
A víte co?   Ono to jde. Zase tu máme   krásné scény, laskavou   politiku, i jemný vtip,   který si musíme sami najít.   Ne že ho na nás někdo   vyřve na návsi...
Nebudu se tvářit, že je   tohle nejlepší Menzelův   film. To vážně ne. Ale   zaplaťpánbůh za něj.   Protože kdy zase někdy   někdo natočí něco   podobného.
Nedal jsem   filmu plný počet bodů.   Myslím si, že mu chvilkami   chybí jistá dynamika a taky   se mi vůbec, ale vůbec   nelíbilo mladší vydání   hlavního hrdiny, v podání   bulharského herce Ivana   Barneva. V kontrastu s   tradičně skvělým Kaiserem   byl prostě zoufalý. Ale to   už je hnidopišství. Mně se   tohle dílko fakt líbilo.
devalera
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.2.2017
Obsluhoval jsem......
Docela ubohost zejména   zásluhou mladého   představitele. Na základě   článků v časopisech jsem   očekával veledílo a pak   jsem byl zklamán.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.2.2017
Nijak zvlášť nás tohle   veledílo nezaujalo. Asi bych   vynechal Kaisera, který se   opileckými průsery divákům   zprotivil a hlavní hrdina   taky nebyl zvolen moc   šťastně. Vlastně jediná   sympatická postava je vrchní   Martin Huba a toť vše. Na   jeden film hodně málo.   Přístup pikolíka Dítěte k   Němcům, odsunu a podobně je   tristní. Myslím, že měl   šupem svištět do   Jáchymova.
johanice
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Musím říci, že napoprvé   mě film nezaujal, přišla   jsem mu na chuť až při   dalším shlédnutí. Nejvíce   se mi líbil závěr, kdy se   hlavní hrdina dostal tam, kam   celý život chtěl - mezi   milionáře.A také bych   chtěla zmínit vynikající   výkon pana Huby.
polgardi
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Degradace české historie
Film oproti předloze, je   úplně jiný. Přehlíží   historická fakta a české   obyvatelstvo v těžké době   Protektorátu zesmešňuje.   Jestli toto měl pan Menzel v   úmyslu, nezaslouží si aby   byl českým publikem hodnocen   a oceňován.Tímto filmem,   jsem se v panu režisérovi   natolik zklamal, že, nebýt   skvělé plejády českých   herců, film by nebyl vůbec   ke zhlédnutí do konce.
geojezek
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.11.2015
zklamani
Velka reklama vetsinou neznaci   dobre dilo. To se mi opet   potvrdilo. Az na par stripku   nudny film o nesympatickem   pikolikovi. Kaiser mi   "vypadl z oka" po   svych opileckych eskapadach.   Podruhe se na to nikdy   nekoukam.
paskaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.10.2014
O čom je sfilmúvanie   románov? Určite nie o   doslovnom prepise, pretože za   prvé majú literatúra a film   niektoré navzájom   neprenosné vyjadrovacie   prostriedky. Za druhé   pokúšať sa vtesnať dej   niekoľkostostranovej knihy do   maximálne dvojhodinovej   stopáže celovečerného   filmu je hlúposť. Kvalitné   sfilmúvanie kvalitných   literárnych diel by malo   sledovať jeden jediný cieľ:   zachytenie pôvodnej   atmosféry a jej prenesenie na   plátno. A to sa v tomto   prípade podarilo.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2014
Krásný poetický film, plný   jemného humoru, který   ukazuje s určitou lehkostí a   humorným nadhledem jak   blízko si dobro a zlo jsou a   to i v jedné lidské bytosti.   Jan Dítě je stejně jako   mladý (Ivan Barney), tak i na   sklonku svého života v   podání Oldy Kaisera zahraný   úžasně a je to role   hluboká a plná zdánlivých   protikladů. Film na který se   rád opakovaně podívám, má   své nezaměnitelné čaro.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.1.2014
Jsem divák literární   předlohou nezkažený.   Nečetl jsem to. Ani to nemám   nikdy v plánu. Film mne tedy   vůbec nezaujal. Pokud měl   být neustále přihlouplý   úsměv pana Kaisera   přínosem, to tedy nebyl. Ale   musím se pochválit, že jsem   do toho potřetí šel a   napotřetí dokoukal až do   konce. Hvězdičku ani   procenta si za to nedávám,   spíše si za to spílám do   blbců. Film k ničemu.   2014011110857/11416
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2013
Obsluhoval jsem anglického krále
Bohumil Hrabal patří mezi   mé nejoblíbenější české   spisovatele. Když o tom tak   přemýšlím, patrně sídlí   na prvním čestném místě.   A spojení Hrabal-Menzel,   které tu už bylo mnohokrát,   pokaždé přinese výborný   film přesně v Hrabalovském   duchu. Co se mi na tomto   spisovateli líbí, tak je   způsob, jakým vše   vypráví. S nadhledem,   nezaujatostí a tak trochu   sebestředností. A právě to   se podařilo Menzelovi   přenést i do tohoto filmu.   Té erotiky tu možná bylo   až moc, na druhou stranu,   knížka se také moc   nestýchala. Samozřejmě že   se nemůže jet zásadně   podle osnov, takže nám   úplně vypadl syn, kterého   si náš zakomplexovaný   apolitický hrdina pořídil,   konec také mohl být lepší.   Ale suma sumárum, já jsem   nadmíru spokojen.
Pozor, spoiler. Neviděli   jste-li film, nečtěte.   Stejně tak, chcete-li si   přečíst knihu. A neviděli   jste-li ještě   "Lidice", také dál   nečtěte. V knize byl Jan   Dítě zatčen ještě za   války, díky tomu se v   očích Čechů aspoň trochu   očistil. Když ho pak pustili   z basy, s jedním z vězňů   jel domů do Lidic. Ani jeden   z nich netušil, že byly   vypáleny. To je právě   scéná z filmu   "Lidice", kterou si   jejich scénáristé   vypůjčili od Hrabala...
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.7.2013
OJAK
je super knížka od   Hrabala.Film je samozřejmě   proti ní slabší odvar,ale i   tak se na něj dá   koukat.Věřím,že hodně   lidem se nelíbí,ale kdo   četl knihu,ten si vychutná   hrabalovskou atmosféru.Dobré   herecké výkony včetně   Kaisera.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.2.2013
Nečekala jsem žádný   zázrak, nemám valné   mínění o Hrabalovi ani o   Menzelovi. Ale že se budu   takhle nudit, to mě   nenapadlo. Proč tento výběr   hlavního hrdiny? Chtějí   ušetřit na honoráři, či   co? Nedalo se na něj dívat,   a to jak na výkon, tak na   vizáž. Vždyť jsem ani   nepochopila, zda je kladným   nebo záporným hrdinou -   možná tak odporným. A to   trapné české sázení na   nahotinky ve filmech možná   slavilo úspěch ještě tak v   osmdesátých letech, ale teď   už s tím nikoho   neoslní.Téma proplouvání   předválečnou, válečnou a   poválečnou dobou je už   ohrané tisíckrát, nevidím   důvod, proč se na to dívat   pořád dokola, leda by to   někdo uměl natočit   neotřele a opravdu vtipně.   Tato komedie nebyla ani   úsměvná, ani zábavná a   dokonce nebyla ani poetická.   Snad poučná, a to ve smyslu   se jí příště vyvarovat.
Nasudr
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.10.2012
Nedávno som sledoval tento   film s veľkým očakávaním,   pretože mal neskutočnú,   obrovskú publicitu a získal   niekoľko ocenení. Nestačím   sa však tomu čudovať.   Podľa môjho názoru i   názoru viacerých kamarátov   to bol film slabšieho   priemeru. Zďaleka sa nedá   porovnávať s filmami, kde   hlavnú úlohu hrali Burian,   Nový, Marvan, Kopecký,   Menšík, či Hrušínský.   Hlavná postava tohto filmu   bola nevýrazná,   nezaujímavá, až takmer   nudná. A bohužiaľ ani pár   známych hercov neprinieslo   kvalitu, ktorá sa možno   očakávala. Nie však ich   vinou. Scenár a vôbec   celkový dej filmu bol   príliš jednoduchý,   jednotvárny a až na pár   scénok nezaujímavý. Ťažko   ma niekto presvedčí pozrieť   si ho znovu.
hlavsa5
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.6.2012
Ať si říká kdo chce co   chce - je to film v duchu   Hrabala a herci odvedli dobrou   práci, stejně jako   režisér. Za pár let to bude   určitě klasika.
jardiv
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2012
Obsluhoval jsem dvd přehrávač
Dávejte pozor, co vám teďka   řeknu. Byl takhle podvečer   na sklonku března, chýlil se   ke konci jeden z těch dnů   kdy už je sice ve vzduchu   cítit jaro, ale lidi, když   jdou na procházku, pro   jistotu ještě si oblékají   svrchník... A já, který   jsem místo procházky seděl   hezky v teploučku doma a   koukal na film, jsem pak   vyndal z dvd přehrávače ten   disk, co ho mnozí ještě   postaru nazývají kazetou, a   potom s vyndaným diskem   stále v ruce se zamyslel,   jestli se neuvěřitelné   stalo skutkem.
Vytáhl   jsem z knihovny ten román co   ho mám na čestném místě   hned vedle Černých baronů,   je to vlastně jen takový   brožovaný přetisk   strojopisu, úplně už   ohmatané vydání z roku   1982, edice Jazzpetit, a hned   jsem v něm listoval a   začítal se. Ne, nehledal   jsem, jako někteří jiní,   jakých nesrovnalostí se to   dopustili scenárista a   režisér ve srovnání s   knížkou. Hledal jsem ale   důvod proč, když po   prvních shlédnutých   záběrech se mi chtělo   vybíhat na chodbu a křičet   nadšením, později už jsem   zrozpačitěl a nakonec jsem   sice byl spokojen, ale to   nadšení už se   vytratilo...
Film   přece není a ani být   nemůže přesným převodem   knížky na plátno, vždycky   se musí něco přidat a něco   naopak useknout, předělat,   musí to být uděláno s   citem aby čtenář nebyl   pobouřen a naopak divák, co   knížku nečetl, nebyl   popleten a znechucen   („Musím sa priznať, že   som ho vôbec akosi   nepochopil, neviem či má   akýsi zmysel a vonkoncom sa   mi nepáčil“ / „nevím   jak přesně je příběh   brán v knize, ale zde mě nic   nezaujalo. Pořád se mi   zdálo, že se nic neděje a   že je film jen o sexu” /   “KRAVINA” / „děj   nezajimavý....mno klasická   česká blbost“ /   „Žádná pointa, žádná   akce“).
Tak nakonec   ten důvod jsem nenašel, ale   je mi líto že v závěru   filmu není ukázáno, ale jen   symbolicky naznačeno, jak pan   Dítě si užíval už jen   společnosti těch   zvířátek, to mě totiž   při každém čtení znovu a   znovu dojímá. Tak aspoň   abyste věděli co mám na   mysli, vám tady přepíšu   jeden odstaveček, snad to   nebude porušení autorských   práv:

„Ten   koník měl pořád utkvělou   představu, že jej tady   nechám a že mu odejdu. Kam   jsem šel, tam šel za mnou, a   koza, která byla zvyklá na   koníka, šla za ním, a   kočka, která byla závislá   na kozím mléku, kam se hnulo   kozí vemeno, tam kráčela i   kočka. Tak jsme chodili do   práce i z práce. Když jsem   na podzim chodil sekat otavy,   tak všichni chodili za mnou,   dokonce když jsem šel na   záchod, hnula se zvířata za   mnou a hlídala mne, abych   neutekl...
To akorát   první týden, když se mi   zjevila ta dívka z   čokoládovny Orion, tak jsem   po ní zatoužil, tak jsem ji   chtěl vidět, zdali ještě   chodí s knihami pod paždí   do té fabriky na čokoládu,   tak jsem dostal stesk po ní,   sbalil jsem to nejnutnější,   a ještě před rozbřeskem   jsem se vydal do vesnice a tam   jsem čekal na autobus, ale   když autobus dojel, a už   jsem dával nohu na první   schůdek, viděl jsem, jak od   té mé cesty vyběhl koník a   za ním pes a pak se pajdala   koza... a rovnou ke mně, a   tak se na mne dívala ta   zvířata, a tak mne tiše   prosila, abych je tady   nenechával, a když mne   obstoupila, tak se ještě   objevila ta divoká kočka a   vyskočila na lavici, kam se   dávají konve s mlíkem,   nechal jsem odjet autobus a   vrátil jsem se se zvířaty,   která od té doby ze mne   nespustila oči, ale snažila   se mě nějak rozveselit,   kočka poskakovala jako   nějaké koťátko, koza se   snažila se mnou beranit a   žertem se mnou poskakovala na   dvou a chtěla mne ducnout do   hlavy, jen koník neuměl nic,   ale každou chvíli mne vzal   jemnýma pyskama za ruku a   díval se na mne, ale z očí   mu šlehala hrůza...“

Stačí vám to?   Tím dneska končím.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.12.2011
Zlaté časy?
Bol som zvedavý, keďže   okolo filmu bolo riadne rušno   a tlačila ho pred sebou   riadna mediálna mašinéria.   Výsledok? Musím sa priznať,   že som ho vôbec akosi   nepochopil, neviem či má   akýsi zmysel a vonkoncom sa   mi nepáčil. Hlavná postava   Díte (myslím ale keď bol   mladý pred väzením)   absolútne nesympatická, a   myslím, že každý normálny   zamestnávateľ by ho vyrazil.   Mnoho bizarných udalostí.   Mnoho zbytočnej nahoty,   ktorá nemala nejak extra   zmysel a mnoho zbytočného   požívačstva a plytvania,   akoby nemali iné starosti a   iné stránky života, no   zrejme asi nie. Postavu   Fialovej som nepochopil,   Lasica tiež nič moc, Kaiser   ako starý Díte naopak   skvelý. No, koľko cien a   ocenení a ohlasu film mal,   tak som čakal viac, no v   konečnom dôsledku o pár   dní naň ani nepomyslíte a   zabudnete. Ale aby som len   nekritizoval, niektoré scény   sa podarili najmä z obdobia   obsadzovania Československa,   niektoré postavy boli   výborne zahrané a Martin   Huba, určitú charizmu mu   uprieť nemožno
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.12.2011
Film pro mohl být zajímavý,   protože já sám se učím   číšníkem, ale nestalo se   tak. Jak to? Pořád se   zastávám své teorie, že   Češi točit filmy neumí,   kromě vyjímek jako "Jak   se krotí krokodýli; Dívka   na koštěti atd."
Snímek je zfilmovaný   podle knihy, nevím jak   přesně je příběh brán v   knize, ale zde mě nic   nezaujalo. Pořád se mi   zdálo, že se nic neděje a   že je film jen o sexu. Ne,   že by mi erotická tématika   vadila, ale zde nebylo nic   jiného. Když jsem si   vzpoměl, že tenhle film mohl   v Německu vyhrát cenu pro   nejlepší film roku, tak jsem   to fakt nechápal. Opravdu mě   snímek zklamal.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Další spojení Hrabal-Menzel   a příjemná komedie tu   sladší,tu hořčí tak jak   šla doba.Dobří   herci,vtipné scénky,ale na   starší díla   tohoto"dua" to dle   mého nemá.
afer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2011
NEchci hodnotit knihu
Možná je problém že   všichni hodnotíme knihu a   máme díky reklamám velká   očekávání. S odstupem   času jsem se k tomuto snímku   vrátil a řekl bych, že to   všechno Menzlovi a tomuto   filmu spíše uškodilo. Když   jej vnímám dnes můžu   říct, že je to samostatně   osobité dílo které   perfektně sedne na tehdejší   dobu a stvárnění jednoho   chvilkového chlapského snu.   Apropo pokud hodnotíme místo   obsahu filmu barvy nějakého   řádu a líbivost herců pak   se nedivým oněm   prapadajícím kritikám.   Jinak kdo kde psal, že   Dítěte musí stvárnit   líbivej blonďatej hezounek.   Naopak nesympatickej šizuňk   Barnev do toho sednou skvěle.
Angelika2808
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2011
Nic jsi neviděl, nic jsi neslyšel...
...ale všechno musíš vidět   a všechno slyšet!
Nezapomenutelná replika   šéfa hotelu U Zlatého   města Prahy hodněkrát   protne dlouhou praxi pikolíka   Jana Dítěte.   Prvorepubliková smetánka   ctihodných a postarších   přednostů, ředitelů či   lékařů bývá lehce   eroticky okořeněna   přítomností Jarušky, Vandy   nebo Jůlinky od Rajských,   neméně úžasný je   obchoďák Labuda, válející   se na koberci, pokrytém   bankovkami a noblesnost sama   čiší z nejvrchnějšího   vrchního Skřivánka, který   obsluhoval anglického krále.   Kouzelný je také profesor   hudby Lasica, hledající   "za trest" melodii   ve stromech nebo smyslná   Marcela v podání neméně   smyslné Zuzany Fialové,   svádějící každého   chlapa. Zlatá éra první   republiky, secese i   milionářů je násilně   přervána rozpínajícím se   fašismem, hoteliéři   povětšinou končí svou   životní pouť v některém z   koncentráků a dosud milý   český pikolík si vezme   německou Frau...
Oproti většině   hodnocení posledního   Menzelova filmu se mi toto   zfilmování Hrabalova románu   velmi líbilo, byť právě   Hrabal není vůbec můj   šálek čaje. Decentní   režisér a herecké hvězdy   (mimo již zmiňovaných) 70.   a 80. let- J. Abrhám, M.   Huba, R. Hrušínský nebo J.   Lábus nonšalantně   předvedli, že stále patří   k uznávaným personám.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2011
A hlavní cenu (u mě)   získává... Oldřich Kaiser!   Trochu zamrzí nepodoba   mladšího a staršího   Dítěte, ale já tu Hrabův   rukopis viděl a Menzel ho   podle mě přenesl na filmové   plátno obstojně. Film ve   kterém se snoubí grotesknost   a Hrabalovská poezie   dostává devátou hvězdičku   za Zuzku Fialovou.
flekl
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.10.2011
Slabota
Velké zklamání, tak jak   již psali ostatní, přesto   byl film odměněn. Je tam   několik pasáží, které   shlédnout lze.
Erkul
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.5.2011
Říká se, že čím   starší, tím lepší. U pana   Menzla to asi tak úplně   platit nebude, protože film   byl vysoce průměrný a   sešitý ve snaze udělat   pořádnou bombu, ale on z   toho byl jen takový pšouk.   Jednotlivé scény se třeba i   povedly, ale Hrabala nevystihl   a jsou to skutečně jen   střípky, které se   blýskají a ne celé zrcaDLO.
kamicek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.2.2011
já jsem měla tu možnost   prvně si přečíst tuto   knihu a až potom shlédnout   tento film a podle toho   srovnávat jaký je film a   jaká je knih a autvrdilo mě   to v tom, že kniha je   lepší, a ten film mi nějak   nesedí...dodala bych že   některé scény jsou jiné   než v knize, tím myslím   některé nesrovnalosti, jako   například, že řád   habeššského císaství byl   v knize popisován jako modrý   a ve filmu červenobílý...
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.1.2011
nestojí ani za titulek...
MENZEL MĚL ZŮSTAT HRÁT V   "HOSPODĚ" A NE   REŽÍROVAT FILMY! DALŠÍ   ZBYTEČNÝ FILM A VYHOZENÉ   PENÍZE... A TAK DLOUHO SE NA   TENTO SNÍMEK PŘITOM   ČEKALO... ZKLAMÁNÍ JE O TO   VĚTŠÍ, I KDYŽ JÁ UŽ   NEDOUFÁM V ŽÁDEN ZÁZRAK,   CO SE NAŠICH FILMŮ   TÝČE...KRAVINA
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Na to, kolik řečí a reklamy   kolem filmu bylo, jsem tedy   byl velice zklamaný. Humoru,   byť toho   Hrabalovsko-Menzelovského,   jsem tu moc nenašel, a bez   urážky - obsazení... Cizí   herci, budiž, dejme tomu   koprodukce. Ale že by byla   mezi I. Barnevem a O. Kaiserem   nějaká podoba, to teda fakt   ne.
Viki9
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 14.4.2010
Kdysi jsem četl knihu ručně   přepsanou v   samizdatě...myslím si, že   je nenatočitelná...a   bohužel ani pan Menzl mě   nepřesvědčil o   opaku...škoda...
kakkena
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 22.3.2010
Špatné, špatné, špatné -   tohle se panu Menzelovi   nepovedlo, jak ho mám ráda,   tak tohle nezvládl. Každé   jeho předešlé zpracování   pana Hrabala bylo prefektní -   Postřižiny, Slavnosti   sněženek, Skřivánci na   niti, ale Obsluhoval jsem   anglického krále bylo   grotesknější než bylo   únosné, kniha byla mnohem   lepší, dlouho jsem se u   českého filmu takhle   nenudila, je možné , že to   bylo i velikým očekáváním   na další skvost dvou pánů   Menzela a Hrabala, bohužel   přišlo jen zklamání. Když   už jsem se rozjela s tou   krytikou, tak si neodpustím,   že herec Ivan Barnev, který   ztvárnil mladého Jana   Dítěte, mě na filmovém   plátně neskonale vadil,   opravdu nepříjemný   člověk.
aribary
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Na každý film Jiřího   Menzela jsem se vždy těšil   a spojení Menzel-Hrabal bylo   vždy zárukou kvality.Čekal   jsem konečně pěkný   sametově porevoluční film   plný vlídného českého   humoru.Bohužel dostalo se mi   cosi co zavání nedodělkem a   pár fantaskních obrazů   které nesahají Slavnostem   sněženek ani po   kotníky.Mám ten dojem,že   nám pan režisér nějak s   přibývajícím věkem   ztratil dech.
leunka592
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.12.2009
móóóc pekný film, jen bych   vybrala herce kteří se více   podobají. A to s těmi   milionáři bych udělala   (aspoň u některých) znovu:)
ajenka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.12.2009
..
nevím co bych k tomuto měla   napsat,děj nezajimavý....mno   klasická česká   blbost...vubec mě to   neudrželo u obrazovky..musela   sem to dfakt přepnout bo to   bylo nudné..
M.A.G.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.12.2009
Takový dost zvláštní   film.Je v něm poznat trochu   té   "Hrabaloviny",ale   dřívější filmy natočené   podle mistra Hrabala byly   poněkud líp zpracované.Od   tohoto kousku jsem čekal   hodně,ale opravdu hodně   víc.Po těch všech   reklamách a kritikách,které   jej vynášely do nebe.No   prostě všeho toho humbuku   kolem filmu.Byl jsem dost   zklamaný.I když mělo to i   své světlé stránky.Třeba   to s tím rozhazováním těch   mincí - to byl dost dobrý   nápad.
A také výkony   některých herců se mi   líbily např.:Martin Huba v   roli vrchního.
Ale   celkově mě ten film   zklamal.Jsem rád,že jsem jej   konečně viděl,ale zcela   jistě se k němu už vracet   nebudu.
celtic
Hodnocení:
Přidáno: 13.12.2009
film mě celkem   zklamal,možná proto že jsem   první četl knihu....,jediné   co stojí za zmínku je   úžasný herecký výkon
Oldřicha Kaisera.Myslím   jeho nejlepší role...,je   zajímavé že ač komik sedla   mu tato smutná a vážná   role,stejně tak jak Bolek   Polívka zahrál postavu   faráře v zapomenutém   světlu
AshT
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2009
Film pro starší generaci,ale   opravdu mě se líbyl akorát   mě vadí že Menzel má   utahané= filmy a tento mezi   ně patřil.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2009
snad tak po DVACETI LETECH se   panu Menzlovi povedlo   natočit parádní filmeček   který stojí zato je   skvěle obsazen a i na točen   proto dávám 10 bodů.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2009
Je pravda, že k nesmrtelným   Ostře sledovaným vlakům,   Postřižinám nebo Slavnostem   sněženek se tato   hrabalovská adaptace ani   nepřiblížila, ale za   katastrofu bych jí   nepovažoval. Potvrdilo se,   že je to právě Menzel, kdo   ví jak s Hrabalovou poetikou   naložit (pokusy jiných   dopadly o poznání hůře) a   že dokáže z tohoto   tvůrčího tandemu vykřesat   ještě nějakou tu jiskru.   Že už těch jisker není   tolik, co dřív, je fakt. Ale   stejně mě film bavil a přes   pár hluchých míst a   matnější herectví jsem se   bez problémů přenesl.
akina1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.5.2009
podle mě to byl dost dobrý   film...zrovna se nevyžívám   v Hrabalovi,ale tento stál za   ten ztracený čas. Knihu jsem   četla také a viděla jsem i   divadelní představení a   domnívám se, že film je z   toho nejlepší.
suil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.4.2009
Jen jednou a dost, film je   sice pěkný, ale nevidím na   něm nic zajímavého, až na   to, že hlavní hrdina   přežije vše, kromě   komunistů, ty mu všechno   seberou a pošlou ho do lochu.
Katka.H.
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.2.2009
Tento film mě ničím   nenadchl. Žádná pointa,   žádná akce. No prostě mě   vůbec neuspokojil. Čekala   jsem že to bude lepší !!!
Snape
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.12.2008
Zkousel jsem to trikrat, ale   ten film proste nejde dokoukat   - a to jen proto, ze je   jednoduse uplne spatne udelany   a par vtipnych momentu to   nezachrani. Menzel uz je   presne dvacet let za zenitem.
Petr1984
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.12.2008
Hodnotit tento film je asi   nejlépe zvolit zlatou   střední cestu. Chvíli   baví, chvíli nudí, občas   jsou tam geniální momenty,   pak zase naprosto trapné   scény. Ivan Barnev mu taky   moc pozitivního nedodal,   kdyby "omladili"   Kaisera, možná to dopadlo   líp. Hrabal má specifický   druh humoru a je asi určený   jen pro některé zapálence   do jeho díla. Filmová verze   je pro mne   "nehrabalovského"   příznivce v tomto případě   přece jen přijatelnější a   srozumitelnější. Původní   povídka se prostě číst   nedá. Když pominu tu   "hopkavost" v ději,   tak alespoň vyzdvihnu   výbornou kameru a výpravu,   to se hodně povedlo.
veverka-zrzka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2008
jednou ano, víckrát ne!
Částečně souhlasím s   petrabarbie. Opravdu jsem se   na to podívala jednou a   podruhé už to bylo takové   nezajímavé. Dala jsem 7   bodů jen proto, že se to   natáčelo u nás v práci.
clara.bow
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.11.2008
Jiřího Menzela si vážím,   ale film Obsluhoval jsem   anglického krále mě po   všech těch bombastických   reklamách docela zklamal.   Člověk nemá přistupovat k   filmům podle toho, co si o   nich přečte... i tak jsem si   počkala až na vysílání v   TV Nova.
arciking
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.11.2008
Tohle bylo   zlýýýý......když si   představím tu mediální   kampaň co tenhle snímek   předcházela,tak jsem čekal   skutečné veledílo. Takhle   to bylo ale jenom to dílo.   Kdyby to už předem   nevynášeli do nebes, tak   bych hodnotil výše, ale za   tu jejich pýchu si víc jak 5   nezasloužej:-D
Pauleta
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.10.2008
Film se mi docela líbil, má   celkem dobrou atmosféru,   jestli jde o kýč, nebo ne,   je úplně jedno. Ivana   Barneva jsem samozřejmě   neznal, hraje dobře, ale   myslím, že jeho výraz a   projev je příliš odlišný   od Kaisera, než abych   uvěřil, že jde o jednu   postavu. Samoúčelné mi   přišlo to obrovské   množství erotiky ve filmu.   Ale Julia Jentsch je hezká   (když zrovna nemá na sobě   nacistickou uniformu :-)
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.10.2008
Kdysi jsem byl na Obsluhoval   jsem anglického krále v   divadle a musím říct, že   když se na to podívám s   touto znalostí, film se mi   líbí; mnoho věcí bych mu   vytknul, ale za ten krásný   Hrabalův příběh a ty   vtipy... prostě nakonec   dostali 10/10.
Oldřich   Kaiser film také pozdvihl,   stejně jako většina   českých herců, avšak ta   přehnaná koprodukce snad   nemusela být...
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.10.2008
celkově film působí   poměrně mile, ale ve   skutečnosti je o ničem.   přestože mám ráda takové   "náladové" filmy,   tak si myslím, že toto byla   šablonovitá blbost v   krásném obalu.
Mary.Elwood
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.9.2008
Film sice nedosahuje kvalit   starších Menzelových filmů   a dost trpí komerčními   propagacemi,přesto mě   zaujal.Líbilo se mi   zobrazení tehdejší doby i   naturalita a přirozenost   některých scén.Celkem   neznámý herec Ivan Barnev v   roli mladého Jana Dítěte   mě taktéž bavil,jelikož   hercův výraz byl bezpochyby   fenomenální.
Amthauer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.9.2008
Hrabal je cítit z každého   filmového okýnka a něco tak   milého, přesně v tom slova   smyslu, jsem dlouho neviděl a   jakože jsem předtím   Menzlovy adaptace moc nemusel,   tak tímhle mne potěšil.   Úžasně secesní, ale   hlavně lidská atmosféra,   přesně jako v těch   knihách. A protože já   obvykle dám víc na film než   knihu, snad se mi to takhle   líbilo ještě víc. A Líza   z Chebu, to bude navždy moje   platónická filmová láska   :)
Papaja73
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.7.2008
Jednoznačně nejhorší film   podle knižní předlohy od   Hrabala.Kde se poděla poetika   a humor Postřižin,Ostře   sledovaných   vlaků,Rozmarného léta a   dalších Menzelových   filmů?Tato poslední   Hrabalovská adaptace za   těmito snímky výrazně   pokulhává.Že by to bylo   předlohou?
Petra.Barbie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.5.2008
Další český film na jedno kouknutí.
Ke shlédnutí filmu mě vedla   čirá zvědavost.   Neočekávala jsem nic, nic   moc mi to také nedalo, takže   o zklamání mluvit nelze.   Abych nebyla jen negativní,   oceňuji, že narozdíl od   absolutně nečtivé   "hrabalovštiny" a   originální povídky, která   je psaná takřka jedinou   větou, je film alespoň   pochopitelný. Retrospektivní   scény vracející se do   začátků a vrcholu kariéry   vzpomínajícího zestárlého   Jana Dítěte, ty jsou i   zajímavé a vypovídají o   potrestání nevhodných za   doby komunismu vyhoštěním   do pohraničí. Výpravnost   fimu také není špatná, ale   co mi vadilo asi nejvíc, je   obsazení mladého Dítěte   Ivanem Barnevem. Ne,   nechápejte to špatně, to   není útok na bulharského   herce ani na jeho národnost,   vadilo by mi to, i kdyby   hrdinu hrál jako mladého   český herec. Mně prostě   jen nejde do hlavy, že v   dnešní pokročilé době,   kdy maskéři umí nemožné,   nemohli padesátníka   Oldřicha Kaisera prostě   "omladit"...ve   starším seriálu Cirkus   Humberto se to běžně dělo   se 40ti-45ti letými herci a   výsledek nebyl špatný. Bylo   by to daleko lepší, než   hrát roli typově odlišným   hercem a předabovat ji   právě Oldřichem Kaiserem,   to byl největší úlet   tvůrců filmu.
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.3.2008
Neznám originální   předlohu. Ale film mě dost   zklamal. Dobře natočená mi   přišla scéna s návštěvou   etiopského císaře.   Doslovnost některých scén   chápu z pohledu dnešního   diváka, ale ať mi nikdo   netvrdí, že těsně po   válce si museli lidi   navzájem vysvětlovat, proč   jsou v pohraničí prázdné a   opuštěné domy.
Zelisko
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.2.2008
Dlouho jsem se na tento do   výšin vychvalovaný film   těšila, až jej zhlédnu.   Bohužel musím říct, že mi   tento film nedal nic, akorát   2 hodiny nudy. Sledovala jsem   spíše ubíhající čas na   přehrávači a těšila se   až to skončí. Hold nebyl to   můj styl.
alus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.2.2008
Rozčarování. Od J. Menzela   jsem čekala více. Nebyla   jsem vtažená do děje,   téměř nikdo z herců mě   výrazněji neoslovil, s   žádnou postavou jsem   příliš nesympatizovala a   tak jsem docela přivítala   závěrečné titulky.   Výprava filmu ale byla   pěkná, to musím uznat. Asi   by to chtělo přečíst si   raději knihu
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.2.2008
Tak tomuto filmu jsem vůbec   nerozuměl. Na filmu   neshledávám nic   zajímavého, herci mě   zklamali příběh je nuda,   prostě necelý dvě hodiny   otravy.
Cash89
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.1.2008
Návrat krále ve velkém? Ale   kdeže. Bohužel. Provedení   bohužel nemá kvůli   epizodničnosti výjevů,   absenci atmosféry a špatně   vybranému Ivanu Barevovi -   který by měl táhnout tu   nejdůležitější část,   kdy se láme chleba - sílu   zasáhnout. Oldřich Kaiser   pak v linii "po   letech" nemá co hrát. A   to doslova. Film, který by   nás měl omračovat i svým   epickým záběrem, žell   nepůsobí jako produkt hodný   velkého plátna, spíš   telky. Všechny ty emoce,   herecké výstupy, výpravu a   v konečném důsledku i   SDĚLENÍ jakoby někdo   kalibroval na televizní   seriál. Komu by se však   chtělo sledovat seriál s   hrdinou, který prakticky   nemluví a do poslední   chvíle nevíte, jestli je to   naprostý blb, kterému   přála štěstěna a nebo   rozený filosof, který ví   víc než říká? Proč jen   se Menzel trochu víc neutrhl   z řetězu a trošku to   nevyhrotil?Smířlivá poetika   k tomuhle filmu o vellých   kontrastech bohužel zrovna   nesedí.
Plivník
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.1.2008
Naprosté zklamání.   Přiznám se, že knižní   předlohu neznám, ale   adaptace by měla být   schopná fungovat i   samostatně. Rozvleklý děj,   stavějící na jakési   dojmologii, spíše sled   žánrových obrazů. Menzel   "vytváří   atmosféru" tak   usilovně, až zapomíná   vyprávět. Představitelé   hlavní role (ať už Kaiser   nebo Barnev)občas   zapomínají hrát a Kaiserův   hlas komentující děj je   vyloženě rušivý.
Od   člověka, který dokázal   zfilmovat něco tak   nezfilmovatelné jako je   Rozmarné léto bych čekala   víc.
Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.1.2008
Předlohu jsem nečetla, ale   přiznám se, že mě film   zaujal mnohem více než   Postřižiny (když jsme u   těch Hrabalových adaptací),   které nemám zrovna dvakrát   v lásce. Vidím, že názory   se tu hodně liší, tak   přidám ten svůj.
Film je poněkud   náročnější. Líbilo se mi   osobité pojetí, jemné,   humorné, tklivé,   nostalgické i bolestné.   Příjemné a nekřečovité   herecké výkony (obzvlášť   mladý a pro nás neznámý   Bulhar – velmi zajímavý),   umělecky hravá kamera (jeden   z mála filmů, ve kterém mě   nenudilo, dívat se na prsa   nahých slečen :-), i   zvláštní moudrost tohoto   snímku.
Pár lidí tu   píše, že tomu chyběl   větší švih. Upřímně,   ten si tady moc nedokážu   představit. Kouzlo tkvělo   zejména v té zvláštní   melancholické,   impresionistické lyričnosti,   skoro až něžné kameře a   spojení všech výše   uvedených prvků. Myslím,   že film by hodně ztratil ze   své jedinečnosti. Tak jemně   a s naprostým klidem   vypráví o podstatných i   velmi bouřlivých a   emocionálních věcech.   Pobavil mě, rozesmutnil,   trochu i pobouřil, ale   rozhodně neunudil.
Na   mě prostě zapůsobil, a moc.
wena
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2008
Výpravný příběh pojat   trochu černokomicky jinak ani   nevim co napsat vždy se   těším na nový český film   a pak nevím co psát.Čekal   jsem víc ale na podruhé se   na to možná podívám až to   bude pro pamětníky.
Ela
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Poslední Menzelův jsem   viděla už před delší   dobou a z toho,že teď tápu,   co o něm vlastně napsat je   znát,že mě nějakým   radikálním způsobem   nezasáhl.Prostě příjemná   adaptace,ale nic víc.No   jo,mistr už nám taky   stárne...
padde
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.1.2008
Naprosté zklamání. I když   měl film zajímavější   chvilky, do konce jsem se   díval jen proto, abych   zjistil, jestli je druhá   polovina stejně slabá jako   první. Opravdu tápu, čím   má tento film diváka   oslovit. Přitom Menzelovy   filmy mám rád.
ing.Eddy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2008
Tento snimek jsem si   uzil...Humorny nadech, misty   skvele hlasky...Postavy   mladeho a stareho Jana Ditete   v podani Barneva a Kaisera   jsou si velice podobne coz me   velice mile prekvapilo a   potesilo...take prostredi v   jakem je nataceno se mi   libilo, hlavne francouzska   restaurace v Praze:-) trochu   tu ale postradam tu pravou   hrabalovskou poetiku...urcite   ale doporucuju tento snimek   shlednout
Snura
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.1.2008
Svou poetiku tenhle film   jistě má, ale není to ta   pravá hrabalovská poetika,   takovou, jako například   měly Postřižiny nebo   Slavnosti sněženek. Jakoby   dlouhá profesní přestávka,   kdy neseděl na filmové   režisérské židličce   Jiřímu Menzelovi   neprospěla. Ovšem postava   Jana Dítěte byla   okouzlující, jak v podání   Oldřich Kaisera, tak i Ivana   Barneva. U toho snad ještě   více. Ač se mi to na   začátku filmu moc nezdálo,   postupně, s ubíhajícími   minutami, se mi ti dva zdáli   čím dál tím podobnější.   Herecké obsazení vůbec   patří k největším   kladům.
BlackElvis
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.12.2007
Od svého nejoblíbenějšího   českého režiséra, který   natočil největší klasiky   jako Vesničku či Vlaky bych   rozhodně čekal víc. Film je   hrozně moc roztahaný. Jako   komedie to není moc vtipné a   jako drama to taky moc   nefunguje. Pane Menzele, tohle   jste nezvládl. :(
vercounek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.12.2007
Podle mého názoru patří   tento film mezi nejlepší   mezi českými. Silný   příběh, skvelí herci.   Určitě si ho pustím znova
JackOneill
Hodnocení:
Přidáno: 19.11.2007
Parádně natočený film.   Velmi mě upoutaly vstupy   děje současnosti do   minulosti, čili jak si   hlavní hrdina vracel v   myšlenkách do mládi.
jaromir.sasinka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.11.2007
Spoustu lidi ho odsuzuji,ja   mam jiny nazor. Vtipny   pribeh,skvely film. Mam rad   ceske filmy. Pokud ho jeste   nekdo nevidel osobne   doporucuji.
ChewieDC
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.11.2007
Nevím, zda ten těžce   odosobněný grotestní   nádech je v duchu knihy (jsem   barbar a neznám ji), ale   každopádně to zabíjí   velkou spoustu potencionálně   silných scén. Hlavní   postava s blbým výrazem   prochází filmem, a mě bylo   postupem času celkem jedno,   co s ním bude. Menzel ale   není blbý režisér a pár   vizuálních hrátek mě   docela potěšilo.
denivel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2007
jé to krásný film moc se   mí libý protože se   natáčel v naším městě,   tu ten film doporucu všem...   já dávám 100%.. právě že   jé výborně natočeno
Soused89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.9.2007
Většina kritiků posledního   Menzelova díla filmu   vyčítá, že režisér   zastydl někde v šedesátých   letech. Já mám názor   opačný. Podle mě naopak   snaha o přílišnou modernost   díla zcela pohřbila ducha   děl Bohumila Hrabala. Jedinou   hrabalovskou postavičkou je   tady sám Dítě, ovšem až v   podání Oldřícha Kaisera.   Jinak jakoby ostatní postavy   nepatřily nejen do   hrabalovských děl, ale i do   příslušné doby. Jeden   příklad za všechny.   Srovnejte autentické   nahotinky předhozené   Dítětovi při odebírání   spermatu s tím, co se v   průběhu filmu na plátně   neustále obnažuje. Samé   štíhlé, v podpaží   vyholené modelky od kterých   člověk každou chvíli   čeká, že odněkud vytáhnou   mobilní telefon.
Jinak   je Obsluhoval jsem anglického   krále celkem povedeným   filmem a Jiří Menzel je   osvědčený fachman. Má to   spád, děj skvěle graduje a   ani mírný komičtější   nádech, kdy se roznášení   podnosů někdy změní   bezmála v balet,mi   nevadí.
Kdyby z něho   neustále netrčelo   21.století a důraz na věci,   které jsou považovány za   důležité v něm (a které   jsou často v příkrém   rozporu s onou hrabalovskou   obyčejností a lidskostí) ,   byl by to velmi dobrý film.
Nalimex
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.9.2007
Dobrý film doporučujem si   pozrieť ale ja som od Menzela   čakal trocha viac aj keď mal   ako som čítal dlhú   pauzy.Už to tu niekto   napísal.....trochu   emocionálne plochá osoba   hlavneho hrdinu, ten malý   bulhar nebol zlý ale rohodne   najviac zahviezdil a česť   českému národu uhájil   slovák Martin Huma ten si   zaslúži 10 bodov !!! /   neberte to prosím že slovák   drží slovákovi /, inak to   malo aj úplne skvelé   scény....keď generál dal   zväzok bankoviek   pinglovi.....dobre som sa   zasmiel ako Hrušínsky   sklapol. Škoda že   vykreslenie charakteru   hlavného hrdinu nebolo   plastickejšie....málo   emócií hrdninu, ale inak   pekná ukážka charakteru /   pingl / mnohých politikov   hlavne u nás na Slovensku -   kam vietor tam plášť,   vopchám sa do riti hocikomu   len nech sa dostanem na vrchol
Kozelíno
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2007
U filmu jsem se bavil, líbil   se mi. Sranda byla, jak chtel   být hl. hrdina milionář,   pak se mu to podaří a jde za   to sedět... Opravdu jsem se   bavil...
freddy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Předem chci říci, že na   tento film bych dobrovolně do   kina nešel, viděl jsem ho v   rámci skupinového   promítání se školou. Od   tohoto filmu jsem nic nečekal   a do kina jsem šel plný   skepse a rozličných pocitů   z názorů těch, se kterými   jsem mluvil a kterým se tento   film nelíbil. A ono obecně   platí, že pokud od filmu nic   nečekáte, tak můžete být   jen příjemně překvapeni. A   to se u mne potvrdilo. Kdybych   na film kladl vysoké nároky,   byl bych patrně zklamaný a   stačilo by to s bídou na   čtyři hvězdičky. Ale   jelikož jsem od nejnovější   Menzelovy adaptace Hrabalovy   knihy nic nečekal, tak jsem   byl velmi příjemně   překvapen, film mne dokázal   vtáhnout do děje a já vše   prožíval s postavami, které   se na plátně objevily. Osm   hvězdiček jsem se rozhodl   dát za velmi příjemně   překvapující film, u   kterého jsem ani nedoufal,   že by se mi mohl líbit. Dvě   hvězdičky jsem ubral proto,   že v jednu chvíli už mi   připadalo, že těch   ženských poprsí je opravdu   mnoho, a také za nechutný   záběr, ve kterém se Julia   Jentsch proměnila na chvíli   v Hitlera. Celkově na mne   tento film působil mile, ale   jak jsem již naznačil,   výsledek je odvislý od   nulových očekávání a   nulových nároků na tento   film...
hejtman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2007
spousta zajímavých postav v zajímavém příběhu
Milé překvapení a jsem tomu   rád.Přiznám se tvorba pana   Hrabala mě nikdy nějak moc   nebrala,knížku jsem   nečetl,ale přesto se mi   příběh líbil a neshledal   jsem nic závažného,co by   vadilo plynulému ubýhání   příběhu,který u mě   navodil příjemnou atmosféru   a dovolil mi obdivovat hercké   výkony Ivana Barneva (neznal   jsem - poznal jsem - spokojen   jsem),Martiny Huby,Rudolfa   Hrušínského a nezklamal ani   Oldřich Kaiser,který i velmi   dobře podal roli vypravěče.  
Bohužel jedna   zásadní vada by se našla -   kdyby jste šlápli na   pomeranč,bylo by z něj víc   šťávy,než obsahuje celý   tento jinak zajímavý   příběh.Pan Menzel nám   předložil sice pěkný   příběh,ale tak suchý a bez   napětí či vyhrocených   situací, až je to škoda,že   to vůbec natočil on a tím   tak trochu zazdil vynikající   námět mistra Hrabala.Přesto   však si film ,kdykoli rád   znovu pustím a věřím,že   pro TV bude úspěšnější   než ukřičené Postřižiny.
havLord
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.5.2007
knížku jsem nečetl, film se   mi hodně líbil. má   příjemnou, typickou   atmosféru menzelových   filmů. jsou zde scény, u   kterých jsem se hodně bavil   a na druhou stranu i situace,   ze kterých mě až mrazilo v   zádech (většina z období   nacistické okupace). herecké   výkony jsou na jedničku,   snad jedině občas mi nesedl   kaiserův dabing ivana   barneva, ale dalo se na to   zvyknout a na dojmu z jejich   hereckých výkonů to nakonec   nic neubírá. bavil jsem se   velmi dobře a mám chuť   přečíst si knížku.   nepochybuji, že bude stokrát   lepší než film
j.arda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Co k tomu dodat, Menzlův   ososbitý styl a kniha pana   Hrabala je perfektní   spojení. Celý film není   postaven vyloženě na   humorných scémách ale nutí   i k zamyšlení, jak to   tenkrát bylo. Nádherná je   scéna s milicionářem na   konci "15 milionů máte?   Tak to vás čeká 15   let."
panKaplan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Slušné zfilmování jedné z   nejlepších knížek Bohumila   Hrabala. Menzel zachoval   poetiku knihy, ale bohužel v   některých scénách to už   trošku přehnal (nahé dívky   u bazénu). Nevyhýbá se   vysloveně komickým scénám,   ale zase s nimi nepřehání.   Co se mi zdálo nejhorší -   zpackané digitální efekty -   od tvůrců filmu s podobnou   ambicí bych očekával, že   pokud chtějí film o   digitální efekty obohatit,   dopadne to lépe než jako   znělka seriálu Ulice.
chipushit
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.4.2007
Film, na který jsem byla   velmi zvědava, protože   ukazuje velmi dlouhý časový   úsek. Myslím, že se   Menclovi povedl. Opět   prokázal, že on a pan Hrabal   mluví společnou řečí. Jen   mě zarazilo pár   historických nepřesností,   kterých si málokdo   všimne.
Oldřich   Kaiser se mi jako hlavní   hrdna velmi líbil a   domnívám se, že role byla   šita přímo na něj.
Rene1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.4.2007
Myslím si, že je to   vynikající film, jeden z   nejlepších, ne-li vůbec   nejlepší, který Menzel   natočil. Přiznám se, a teď   to už můžu říct, že jsem   měl půvo¨dně ze   shlédnutí tohoto filmu   trochu obavy. Menzel už 13   let netočil, opomineme-li   jeden krátký příběh z   povídkového filmu, dosud   nepracoval pod knutou   zodpovědnosti za tak   obrovský rozpočet, jaký byl   na tomto filmu a navíc   filmová řeč a vůbec celá   filmová profese se za   posledních deset let hodně   změnila. Ale on se všem   změnám dokázal skvěle   přizpůsobit a příběh   nejen vzrůstem malého   člověka jménem Dítě bude   patřit k vrcholům historie   české kinematografie.
ondey
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2007
hmmm
Předloha je mou nejmilejší   knížkou, film je úplně   jiný, takže pro jednou   nebudu ani zkoušet   srovnání. Milý a laskavý   humor, úsměv životem   zničeného Oldřicha Kaisera,   prťavý habešský císař z   Monkey Bussines, perfektní   herecký výkony, ale taky   nepovedený a viditelný   počítačový triky,   zbytečně se opakující   exteriéry a absence   klíčových scén, to jsou   věci, který si už navždy   zapamatuju. I přes pár   chybek ale film chválím a   doporučuju.
Nikitka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.4.2007
Výborný film, kterému jsem   ovšem dal POUZE 9b, protože   o něco málo více se mi   líbily Svěrákovy Vratné   lahve. Ne že mne p. Menzel   zklabal (ba naopak) ovšem   mít tento film tak o 20minut   méně možná bych se ke   konci nezačal koukat na   hodinky. Ale i přes jeho   délku ho řadím mezi   špičku české filmové   kategorie.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2007
Film Obsluhoval jsem   anglického krále čeká   období   "dozrávání".   Četl jsem knihu a byl jsem   velice zvědav na její   filmové zpracování. Trvalo   dlouhá léta plná sporů,   než film našel světlo   světa. Menzel nezklamal a   potvrdil, že nejlépe   pochopil Bohumila Hrabala,   jeho poetiku i jeho obrovský   smysl pro pozorování   lidských typů a chování.   Pro mne bylo sledování   Menzelova díla zážitkem.   Mohu zde doporučit nejen   návštěvu kina, kde je tento   snímek právě promítán,   ale pokud jste tak doposud   neučinili, přečtěte si i   knihu.
Pardal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.3.2007
No, nic moc, já jsem pěkně   zklamán, podle mě hromada   kýče a v každým druhým   záběru odhalená ňadra   ještě nedělají dobrý   film... Chvíly sem si sice   říkal že tomu ta   slaďárnost sluší ale po   pár minutách sem toho měl   akorát tak plný zuby.   Plejáda českých herců se   neustále dementně culí   kamery a výkony nikde, já   vím, někdo bude opovrhovat   že tohle je Menzlův styl ale   co je moc to je moc! Při   odchodu z kina jsem zjistil,   že z toho filmu vlastně nic   nemám, a takovej film pro mě   nikdy nebude dobrej.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2007
Konečně zas po delší době   český film, na který se dá   koukat. Škoda jen, že   reklamní kampaň, která   všude běžela, spoustu lidí   naopak od shlédnutí tohoto   filmu spíše odradila a nebo   naopak některé lidi pak film   zklamal, protože očekávali   něco trošku jiného.   Nicméně - pokud nejste   puritáni, máte rádi trošku   zvláštní typ humoru a   nevadí vám   "umělecky"   zavánějící filmy,   neváhejte a podívejte se.   Stojí to za to.
marianCh
Hodnocení:
Přidáno: 11.3.2007
Nový Menzel není špatný,   ale očekávání a celý ten   rozruch kolem vzniku filmu mu   nakonec zlomilo vaz. Spor o   zfilmování se táhl několik   let, k tomu se ještě přidal   návrat jednoho z velikánů   české kinematografie po   šestnácti letech a   očekávání nabyla na   gigantických rozměrů.   Jiří Menzel se mohl vrátit   jenom Hrabalem. Jenže. Při   sledování tohoto snímku mi   připadlo, že sám režisér   se tak moc snažil o   opravdový comeback, že   nakonec upadl do šedi a   nevyjímečnosti. jako by se   bál svého přístupu,   trošku toho autorského   vidění a cítění.   Emotivně suché dílo.   Prakticky všechny postavy   jsou absolutně ploché a   nemají vůbec žádnou   šťávu - výjimku tvoří   Oldřich Kaiser, ale jeho   prostor jak natolik   minimální, že prakticky   zaniká. Doménou měl být   Ivan Barnev v roli Jan   Dítěte, bohužel jeho projev   působí spíše bolavě.   Nemastný a neslaný skrček   nevyřazuje ani náznak   sympatie či špetku   charismatu. Přitroublým   pikolíkem je po celou dobu   filmu a po nějakém vývoji   či zásadní změně   charakteru ani stopa. Na   celém snímku se dá ocenit   zejména řemeslnost - tady je   Menzel velmi efektivní   (společně s kameramanem   Jaromírem Šofrem dělají   opravdové divy) - dokáže   navodit nefalšovanou   atmosféru gastronomického   snu všech znuděných   milionářů. Musím říct,   že zde mi kmitající Barnev   vcelku i sedl.. Zbytek   hereckého osazenstva tak   příběhem pouze proplouvá   (vyjma Martina Huby) a   nezanechávají po sobě ani   kousíček hodný   zapamatování – a tak se   vlastně tváří celý film.   Suchý průměr, nic proti   ničemu, na kterém rozhodně   nejde vidět, jak moc je tento   projekt vysněný.
stenlycz
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.3.2007
byl jsem trochu sklamán. do   kina už bych nešel. spiš   drama
petrusmev
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.1.2007
Pěkný film se spoustou   působivých scén, na které   se dá vzpomínat a o kterých   se dá snít ještě dlouho po   shlédnutí. Myslím, že film   knížku nepřesahuje, ale   hrabalovského ducha z něj   lze vycítit.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih18350minih18350S tebou mě baví svět (1982) 
S tebou mě baví svět n
minih48919minih48919Člověk z půdy (1961) [TV divadelní představení] 
Člověk z půdy n
minih11615minih11615Lov na mamuta (1964) 
Lov na mamuta n
minih32049minih32049Ti druzí (2001) 
The Others; Los otros n
minih42382minih42382Potomci lidí (2006) 
Children of Men n
minih127925minih127925Killer Women (2014) [TV seriál] 
Killer Women n
minih27611minih27611Generál MacArthur (1977) 
MacArthur n
minih133842minih133842Pád Londýna (2016) 
London Has Fallen n
minih26841minih26841Julián odpadlík (1970) [TV film] 
Julián odpadlík n
minih141898minih141898Vlna za vlnou (2016) 
Onda su onda n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10