Zari
ohodnotit

Útěk ze Sibiře

The Way Back

Další název:
Útek zo Sibíri (SK); Niepokonani; The Way back - Der lange Weg
Rok:
2010
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
7.4.2011
„Jeden z nejsilnějších skutečných příběhů o lidské vůli a touze po svobodě. Útěk byl teprve začátek.“

Komentáře k filmu Útěk ze Sibiře

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 42
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.11.2017
Tak já jsem o panu Sławomiru   Rawiczovi četl poprvé až po   zhlédnutí filmu. Nevedlo mne   k tomu to, že jsem hercům   nevěřil, ale to, co bylo v   ději filmu. Nikoli knihy,   neplést prosím. Protože ten   nesmysl s podpisem na   začátku mne skutečně   pobavil. Jsa kdysi čtenářem   pana Solženicina, a pár   věciček od pana Šalamova,   vím, že podpis NKVD   skutečně nepotřebovala. A i   když už, buďto jej prostě   zfalšovali, nebo toho kdo   nechtěl podepsat, prostě   odpráskli. Také samotný   tábor mi připadal ve snímku   ne moc dobře vykreslený.   Snad to chtělo více minut   filmového času, snad více   scén o tom, co se tam   odehrávalo skutečně.   Scéna, kdy dozorce nechá   vězně ukrýt před bouří   je sice dojímavá, ale málo   pravděpodobná. Také lidé   tam jsou divní. Borci se s   útěkem moc netají, tváří   se vzdělaně, a nikdo z nich   neví, že komunisti vládli v   Tibetu už od roku 1924? To na   to přišli, až se (hleďme   jaká náhoda) objevili u   „brány“? Mluvu bude   rozebírat nebudu, pamatuji se   na film, kde se muži na   útěku z gulagu setkali s   domorodci, kteří mluvili   anglicky. Mám nachystán   snímek „Bílé peklo“ k   opakovanému zhlédnutí,   protože mám pocit, že to   bylo zrovna tam. A navíc chci   oba snímky porovnat   „začerstva“. Nu a dále,   když pominu naprosto   poklidné přespávání v   mínus čtyřiceti stupních,   jak tvrdí jeden z mužů,   jeví se mi silně   nepravděpodobné, v jaké   formě tu urazili tu   vzdálenost. Nechce se mi   však pátrat v materiálech,   zda pan Rawicz náhodou   děsně nekecal, to již za   mne udělali druzí. Člověk   vydrží všechno, a zvykne si   i na šibenici. Ale ta dálka,   podmínky, povahy těch lidí,   hlavně Valka, no, nevím,   nevím. Ale uhnu od   pochybností autenticity, a   budu hanět film samotný.   Nelíbil se mi střih, a ani   kamera tomu moc nedala, mimo   některých záběrů   přírodních scenérií. Děj   postrádal jakýkoli náznak   napětí, celé mi to   připadalo jako skautský   výlet pro lov adrenalinu.   Špatný střih i kamera se   projevil nejvíce ve scéně   přechodu přes tenký led   jezera. Ani jeden záběr   nemířil tam, kde by bylo   možno posoudit, zda by se to   nedalo obejít. No, dosti   hanění, nebudu zde psát   celý román, a že by toho   ještě bylo ke psaní dost a   dost. Takže přece jen však   nakonec musím uznat, že jsem   se sice chvílemi nudil, ale   že to nebylo zase tak   hrozné. Něčím to zaujalo a   já nevím vlastně čím.   Přítomností Eda Harise?   Opravdu nevím. Proto zcela   výjimečně hodnotím výše,   než bych hodnotil za   normálních okolností, kdy   bych použil knoflík pro   zrychlený posun.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.4.2011
Neuvěřitelný zážitek
Jsou filmy, které by měly   mít možnost zvláštního   hodnocení, neboť ani 10   bodů, tedy maximální počet   zde na FDB, nemůže plně   vyjádřit můj dojem z filmu,   který nejenže nezklamal, ale   daleko předčil moje   očekávání. Byť v televizi   jsem divákem víceméně   konzumním, návštěvu kina   považuji za takřka rituál,   malý svátek, kdy bych   rozhodně nešla jen tak na   něco, o čem jsem slyšela,   že zrovna "frčí".   O filmu si pečlivě zjistím   dopředu, jakého je žánru a   k jaké tématice se váže.   Pod mocným dojmem z již v   předchozím komentáři   zmíněného "Bílého   pekla" jsem věděla, že   "Cesta zpět", jak   zní přesný překlad   originálního názvu tohoto   filmu, bude přesně podle   mých představ. Dramata dle   skutečných událostí   popisující hloubku lidského   boje o holý život s   obrovskou vůlí žít i   navzdory zoufalé momentální   situaci, považuji za to   nejhodnotnější, co může   světová kinematografie   nabídnout.

Od   samého začátku až do po   závěrečné titulky   nedýcháte. Nenapadne Vás   podívat se na hodinky, se   zatajeným dechem prožíváte   osudy hlavních hrdinů a   jejich touhu být svobodní a   navždy utéci ze sibiřského   pekla. Hlad, bída, zima,   následně pak obrovské   vedro, zoufalství, beznaděj   - to vše na Vás silně   zapůsobí a dle mého soudu   by měl podobné snímky   shlédnout každý, jehož   žebříček hodnot označuje   bídu např. v tom směru, že   každý týden nechodí na   oběd do honosné restaurace,   v garáži mu nestojí   nejnovější   "bourák" a na   dovolenou nejede do   zahraničí. Skutečnou bídu   lidé, kteří s oblibou toto   slovo používají, nikdy   nepoznali a jejich hodnoty   jsou víc než   materialistické. Važme si   toho, že žijeme v době   klidu, kdy nám nehrozí   internace v podobném   zařízení, jako byl   sibiřský gulag. Važme si   toho, že nemusíme projít   tím, čím muselo projít   spouta vězňů zde   internovaných. Vezměme si   příklad z hrdinů tohoto   filmu. Byly to skutečné   postavy, které o svůj život   opravdu bojovaly a projevily   obrovskou houževnatost, aby   dosáhly vytoužené svobody.  

Pokud jde o   hudební podbarvení, práci   kamery i herecké výkony   samotné - nemám slov, vše   je naprosto vynikající a   vytváří symbiózu   skutečného lidského   dramatu. Dovolím si   vyzdvihnout svého   oblíbeného Eda Harrise v   roli "Mistera",   který mě opětovně   přesvědčil, že je hercem   všestranných kvalit.   Příjemným překvapením je   rozhodně do té doby   nevýrazný Collin Farrell.   Jediná poznámka, kterou   však neberte jako výtku, se   týká ruských dialogů,   velmi srozumitelných,   mluvených pomalou ruštinou.   Bylo velmi patrno, že   ruština není rodným jazykem   amerických herců a tedy   nešla přeslechnout určitá   naučenost. Nicméně oceňuji   právě tyto autentizující   mluvené pasáže, které   právě díky dialogům v   ruštině dávají filmu   ještě větší hloubku a   příblížení se k realitě,   která se opravdu stala. Pokud   jste ještě film neviděli,   vřele doporučuji. Ještě   dlouho po odchodu z kina jsem   měla o čem přemýšlet...
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.1.2012
Jsem přesvědčená, že   kdyby Hitler nebyl   rychlejší, Stalin by se   podíval střední Evropě na   zoubek také. Začal u   Poláků a jeden z hrdinů   filmu se tak dostal do gulagu,   z kterého prostě musel   utéct. Sledovat úmornou   cestu jeho přátel je chvíli   zajímavé, děsivé, nudné i   veselé. Velmi zajímavý byl   ve své roli Collin Farrell,   on snad umí i hrát, ale Ed   Harris ho svým charismatem   převálcoval. Hlavní hrdina   Janusz (Jim Sturgess) byl pro   mě celkem nevýrazný a   Saoirse tak nějak do   počtu.
Útěk ze   Sibiře je bezesporu velmi   silný svým příběhem, ale   taková Katyň byla pro mě   daleko silnějším   příběhem.
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.11.2011
The Way Back
Tenhle film mě ohromil.   Někdo si může pomyslet,že   sledovat pouze chůzi   hlavních hrdinů je nudné,   ale tenhle film by měl   každého vyvést z omylu. Ač   ve filmu není prostor pro   akční scény ani nic co by   diváka zaujalo jak tomu   bývá v pohodbném žánru.   Tenhle film dokázal, že ho   můžete sledovat aniž by   jste si odskočili na záchod   nebo nez nějaké pauzi, či   sledování kolik času   vlastně ještě zbývá.   Tenhle film je naprostý   klenot. Nejen, že sledujeme   příběh několika lidí,   kteří se ze Sibiře dostali   až do Indie. Přes   zasněžené krajiny až po   vyprahlé krajiny. Základem   tohoto filmu jsou dvě věci.   Vynikající příběh spolu s   báječným hereckým   obsazením - Ed Harris, Colin   Farrell, Saoirse Ronan, Jim   Sturgess a mnozí další.   Jediné co mě mrzí, že jsem   tenhle vynikající film   neviděla v kině. Jinak je to   neskutečný zážitek, který   mě ohromil a dojal. Radost   pohledet.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.4.2011
Útěk ze Sibiře
Tak na tento film jsem se   opravdu těšil a v kinech   jsem si ho prostě nemohl   nechat ujít. Po zkušenosti s   tematikou sovětských gulagů   z "Bílého pekla"   jsem byl plný očekávání,   co nám filmaři přinesou   tentokrát. A mé touhy se   naplnili. Krásná příroda,   silný a pravdivý příběh,   hrdinům musíte fandit už od   první minuty. Jen je škoda,   že jejich charaktery nejsou   až tak moc rozvinuty, mě se   třeba valná část pletla   dohromady, jediný, kdo šel   bezpečně poznat byl Colin   Farrell jako Valka. Další   negativum vidím v useknutém   útěku z ruského   koncentráku. To mohlo být   ukázáno trochu víc.
Ale v globálu už více   vytknout nejde. Hrdinové   nebyli vůbec fešáci,   tváře zjizvené, opuchlé,   omrzlé, maskéři si opravdu   dali záležet. Zpětně se mi   zdá neuvěřitelné, že se   tento příběh skutečně   stal. A ještě jednou   výtkou, kterou jsem opomněl,   bylo, že hned na začátku   nám v titulcích vyzradili,   jak vše skončí. To   považuji za opravdu velké   mínus.
Jenom takový   detail. Trochu se mi nezdáli   ty velké písečné duny v   Gobi. Asi jeli podle   zažitých představ, že   poušť je jen písek...
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.12.2011
Skutečné putování muselo   být ještě horší než to   co vidíme ve filmu.   Skuteční hrdinové obdivuji,   jsem si na 200% jistý že   bych toto strastiplné   putování nezvládl. Obdivuji   také nádherné lokace   ,herecké výkony všech.   Ruská angličtina Colina   Farrella, úplně vypadal jak   Rus:-) Pěkná kamera a   lidské vyznění. Mínusové   body dávám za pomalejší   děj a hluchá místa,,,,
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.3.2019
Skupinka válečných zajatců   uniká ze sibiřského   pracovního tábora. Snímek,   natočený na základě   skutečné události,   přináší námětově sice   neojedinělý příběh, ale   okázalý ve své   jedinečnosti hrůzy a   utrpení během cesty. Mrazem   i horkem. Pocit hladu a   žízně na každém kroku.   Smrt v patách, ale vůle k   dosáhnutí cíle jim dává   energii. A tak tedy na   základě memoárů jednoho z   přeživších máme možnost   shlédnout ohromujícím   příběh o vytrvalosti a   duchovní energii mužů   odmítající poslušně jít   vstříc své smrti někde v   pracovním táboře. To   raději zahynou v divočině   světa. Je to příběh vazby   a válečného zoufalství.   Celý příběh se   především zaměřuje na   myšlenku vytrvalosti a jak   naděje může osvětlit cestu   těžkými podmínkami a   nesnesitelnými pochybnostmi o   sobě samém. Všechny spojuje   spoléhání se na sebe během   vyčerpávající cesty,   získávání potravy a vody a   hlavně čelení tělesného   traumatu a zoufalství. Velice   silný příběh končící   uznáním oběti a   odhodláním se vlastnímu   životu a smrti postavit   čelem. Herecké výkony jsou   stejně tak silné a stejně   tak i maskérská práce.   Fyzické přeměny vzhledu   postav během cesty je až   neuvěřitelná. Filmové   lidské utrpení, které   předčí očekávání. Tohle   popkornová jízda v žádném   případě není.
PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Hezký výpravný snímek,   který i přes dlouhou   stopáž dokáže nudit.   Člověk by očekával   větší dobrodružství a   více adrenalinu, že by se z   této látky dalo nepochybně   vytěžit. Ne jen extrémy   počasí a rozmary přírody,   ale především   "ponorkovou " nemoc   bych zařadil a vůbec   větší propracování   zúčastněných. Takhle jsou   z nich pouze chodci...
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.5.2012
Čekal jsem, že to bude   ještě líp natočené.
Cesta tou pouští mně   přišla, zbytečně moc   zdlouhavá a ten konec zase   naopak moc krátký a řekl   bych, že i dost   "odfláknutý".
Další chyba tvůrců byl   Colin Farrel jako Rus. Ruku na   srdce, ale to nejde   dohromady.
Ovšem na   druhou stranu potěší Edgar   Harris, ale u něho se to dá   téměř vždy očekávat.
Pokud je to opravdu ( jako   že asi je ) podle   skutečných událostí, tak   obdivuju ty lidi, kteří si   tím prošli.
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.5.2014
Zprvu skvělé herecké   obsazení a jejich výkony.   Snímek o útěku z   nejhoršího vězení na   světě. Dění v Gulagu zde   je jenom na začátku,   prvních desítek minut, potom   už začíná útěk našich   hrdinů. Škoda, čekal jsem,   že se filmaři víc zapojí   do bíijcího ruského   vězení. Pak ten útěk byl   tak rychle natočen.   Respektivě - střih, alarm,   ruské hlídky něco blábolí   a další střih a jsme v   lese, kde naši hrdinové už   lapaj po dechu.
Tohle   se mi zdálo hodně   urychlené. filmaři se   vlastně soustředili jenom na   jejich dlouhou cestu.

Děj má spád a   zvraty, herci hrají,   kamerové záběry tvoří   výbornou atmosféru. Ze   snímku jsem byl mírně   potěšen. Pěkný film o   lidskosti a říši zla.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.11.2013
Příběh útěku několika   vězňu z ruského gulagu   přes mrazivou Sibiř, žhavou   mongolskou poušť, Tibet,   Himáláj až do Indie. Film   jsem viděl na Voyo, ale   myslím, že zbytečně se   některým částem útěku   věnuje příliš mnoho.   Ovšem film a hlavně   zpracování tématu je   opravdu mimořádným   zážitkem a opravdu si   zaslouží shlédnout.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.11.2013
Naprosto vynikající   dobrodružný filmy s pozadím   války a všech svinstev s ní   souvisejících. Přes dílku   filmu nebylo nikde hluché   místo a putování mělo v   každé své části svůj   neopakovatelný příběh a   děj. Skvělé
T2
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.7.2018
║Rozpočet   $30miliónov║Tržby USA   $2,701,859║Tržby   Celosvetovo $20,348,249▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   //počet predaných kusov ║   Tržby za predaj DVD v USA   //počet predaných kusov ║   Škoda že to je tak prázdne   bez iskry, či kúska   strhujúcejšieho prifarbenia,   škoda je to len suché a   príliš prašné   dobrodružstvo, kde obrovský   herecký potenciál vyšumí   do vzduchu, Peter Weir akoby   nemal chuť niečo tvoriť,   už sa nečudujem že to tak   prepadlo. /55%/
pigal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.2.2012
Krasny pribeh-nekrasny film.
Do tohto filmu som vkladal   velke nadeje, ktore sa faktom,   ze sa jedna o skutocny pribeh   este viac znasobili.Lenze   prislo sklamanie.Reziser akoby   nevedel ako sa k filmu   postavit.Je to drama kazdeho   cloveka a boj s divokou   prirodou za slobodu, alebo   kruta road movie, alebo film s   politickym   odkazom?Neviem.Nakoniec to   nebola ani ryba, ani   rak.Scenarista sa tiez   nevyznamenal.Pribeh bol bez   hlavy a paty a posobil   chaoticky.Takisto uvod filmu v   gulagu bol uplne zbytocny a   ubral z minutaze filmu.Z   hereckych vykonov zaujal   jedine Ed Harris, Colin   Farrell ako rusky kriminalnik   posobil komicky a hlupo.Film s   vyhradami doporucujem.
PS:Podla zdroja nizsie si   pravdepodobne autor pribehu   vsetko vymyslel...
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.6.2013
Janusz poselství filmu k jeho   konci stručně shrnul větou   "I keep walking, I keep   going..." Tady jde totiž   víc než jen o chůzi.   Každý má svůj vlastní   důvod pro opuštění gulagu,   ale celá tahle nesourodá   parta musí najednou v   nehostinném prostředí   táhnout za jeden provaz.   Hluboký film s výbornými   hereckými výkony. I ta   Farrellova lámaná ruština   se dá odpustit, protože jeho   Valka je ostrý jako břitva,   kterou se oholil sám. Ze   zásady. Vyzdvihnout   zaslouží Ed Harris, protože   Mr Smith tlupě uprchlíků   dodal nadhled a zkušenost   starého barda. Ale i pod   tvrdou slupkou se najdou city.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.4.2011
těžký snímek a pár pohřbů po těžké cestě...
kvalitní, skutečný, krutý,   precizní, sugestivní snímek   s dokonalými hereckými   výkony. Ed Harris pohodově   fantastický jako všude   jinde, Colin skutečný a   skvěle rusky hovořící a   anglicky zmatkující, ačkoli   brzo zmizel... Děj prý   pravdivý - proto skutečný a   zajímavý, dobře odehráno,   sehráno, prostě válečný   kruťák jak má být, herci   dostali zaplaceno za skvělé   výkony, které z vlastní   zkušenosti nemohli pobrat,   průměrně kvalitní film   trochu z jiné strany války,   a nejlepší jsou závěry   takových filmů, souhrn toho,   co se událo poté, emotivní   hudba, návrat domů s   doživotní válkou v očích.   Jak je mi líto,   přeživších z válek, že   již dnes už jen malá část   z nich může vidět takové   snímky o jejich době, jejich   zážitcích, očima naší   generace...
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Realita bez přikras s troskou   humoru. Pokud muzu srovnat s   dokumentarnimi knihami o   gulazich, tak krome   kanibalismu doslo na vse.   Farrell nepatri mezi me   oblibene herce a herce   vubec(priserna herecky vykon v   Alexandu Velikem me utvrdilai   presto, ze ten film mam rad),   ale role Valky, uruka a   predchudce dnesnich "voru   v zakone" mu perfektne   sedla. Nedokazu si predstavit,   ze by tento film tocil nekdo   jiny nez Peter Weir jeho   symbioza s prirodou je   nenapodobitelna a v kazdem   jeho filmu ma svou podstatu.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2011
Podle skutečné události?
Na mnoha dobrodružných   filmech bývá velké lákadlo   slogan "natočeno podle   skutečné události" a v   mnoha případech je to pustá   lež (obzvlášť u hororů,   thrilerů apod.), ale to není   tento případ.
Tady   jsou v tom tvůrci nevinně a   film je pouze natočen   "podle skutečné   knihy" Slawomira Rawicze   s názvem "Dlouhá   cesta", což je jeho   autobiografie o útěku z   gulagu. 6500km za 11 měsíců   je pořádná štreka a   bohužel po Rawiczově smrti v   roce 2004 prokázala   pátrání, že jeho příběh   je téměř jistě výmysl,   protože s gulagu neutekl, ale   dostal po napadení Ruska   Německem amnestii a i spousta   informací z románu působí   mírně nepravděpodobně.
To ovšem nic nemění na   tom, že kniha i film jsou   poutavým příběhem o   lidské odvaze, nezlomnosti a   touze po svobodě. Jenom je to   malá kaňka.
Film jako   takový je natočen dobře a   obzvlášť povedené jsou   výkony Eda Harrise a Colina   Farrela. Místy možná trochu   zdlouhavé, ale podívaná to   byla dobrá.
Jenom ta   událost nebyla skutečná...
Matematicka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.11.2012
Nejde o ideální film.   Příběh není asi   nejvhodnější pro filmové   zpracování (těším se   proto také na četbu knihy,   kde by to nemělo vadit), ale   dost silný a lidský.   Neschází v něm ani velké   téma - a to pouť hlavního   hrdiny za svou manželkou,   kterou chce ujistit o tom, že   jí odpustil. Toť opravdové   hrdinství. Díky tomuto filmu   jsem také poznala kus světa   i příběhy několika hrdinů   rozličných národností,   nejvýraznější byl   samozřejmě hlavní hrdina -   Polák. Zaujal mě i vliv,   který měla na celou skupinu   Irena, když se k ní   přidala. Velice zajímavě a   decentně tak film vypovídá   i o rozdílnosti mezi mužem a   ženou v praxi :-) A jestli je   příběh skutečný -   záleží na tom?
Zajímavé komentáře:   jirina.legatova, Honey19,   Akana, pigal, MildaX.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2012
Od Petera Weira bych čekal   trochu originálnější   přístup, ale i tak je Útěk   ze Sibiře působivou   podívanou. Mile mě   překvapil (pravda, ne   poprvé) Colin Farrell, jemuž   nejen přesvědčivá ruština   dopomohla k velmi   věrohodnému výkonu, který   by možná snesl i víc   prostoru. Heroický výkon   utečenců si samozřejmě   zaslouží obdiv, jen mám   trochu pochybnosti o věrnosti   vůči onomu proklamovanému   "skutečnému   příběhu". No, ale   kdoví jak to doopravdy bylo.   Nakonec film a realita jsou   vždycky o něčem jiném, ať   se jedno snaží napodobit   druhé jak chce.
mikee007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2011
To ,co mě jako první napadne   při vzpomínce na tenhle film   ,je bolest. Od první chvíle   jsou hrdinové tohoto snímku   vystavováni fyzické i   psychické trýzni. Projdou si   nelidskými mrazy,i smrtícím   horkem,nemají co jíst,jindy   zase pít a vzápětí se pro   změnu zase málem utopí.
A přes to přese všecko   má člověk při sledování   Útěku ze Sibiře pořád   pocit,že už tam za tím   kopcem to musí skončit a   vysvitne jiskřička   naděje.
Filmu dávám   osmičku,ne,že by si desítku   nezasloužil,myslím,že nemá   chybu. Dokonce i na humor při   vší té bolesti zbude   místo,ale asi proto,že   vím,že už si ho nejspíš   nikdy nepustím. Snad pro jeho   tragičnost. (Na Pianistu už   taky nemám odvahu).
Za   zmínku stojí výkon Colina   Farella,který si střihnul   roli antihrdiny-rusáka se   vším,co k němu patří,tedy   i přízvuku. Hraje   chladného,tupého   zabijáka,který se najednou   zničeho nic z filmu vypaří   a hraje ho výborně.
Ale i ostatní herci jsou   skvělí a přesvědčiví a   při natáčení si jistě   vytrpěli své...
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2014
Tohle jsem vážně nečekal,   film mě překvapil snad ve   všech ohledech. Nejedná se o   typický film o útěku z   vězení, ani o drama o   životě v gulagu, ani o   typické road movie a přesto   je zde od každého trochu,   ikdyž ani to není úplně   pravda. Vlastně je to spíše   film o svobodě a o smyslu a   významu svobody, jestli je to   svoboda od něčeho, či   svoboda jako smysl života   sám o sobě. Film o síle a   vúli přežít, o   obětování se pro druhého o   soucitu, o síle odpuštění   něčeho, co je v běžných   lidských očích téměř   neodpustitelné. Ten příběh   je sám o sobě   neuvěřitelný a přírodní   scenérie při putování   berou dech. Ohromně silný   zážitek a co ještě musím   vypíchnout je úžasná   vedlejší role Colina   Farrella, od kterého bych tak   skvěle zahranou postavu   ruského kriminálníka   opravdu nečekal, opravdu mě   svým výkonem vyrazil dech.
bobo336
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.5.2014
The Way Back
Síce je to iba dlhá cesta   ale zaujala.Celkom velký   počet hereckých hviezd a   pár dejovích zvratov   potešilo.Pre mna prekvapenie.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2011
Výborný film,bez   vizuálních   efektů,nadupaných akčních   scén,kýčovité romantiky.V   hlavní roli drsná ale   přesto krásná   příroda,odvaha,lidská   soudržnost a nezdolná vůle   žít.Filmový zážitek.
Sanchez
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.6.2011
Velice silné a poutavé drama   narvané emocemi od úvodních   scén po závěrečné   titulky. A pokud se člověk   do filmu opravdu vcítí, tak   dokáže občas i chytnout za   srdce, poněvadž sledovat   osudy lidí v nehostinném   prostředí při kritických   situacích, je samo o sobě   vypjaté. Tohle ztvárnění   boje o holý život se nad   míru povedlo, herecky   bravurní a opravdové.
Yahis
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.7.2016
The Way Back (2010)
Gulagy měly svoje mouchy, to   je pravda! Ale opravdu mě   nebaví v každý druhý   větě poslouchat "zlí   komunisti tohle, zlí   komunisti tamto". Ubohost   to takhle pořád dokola   omývat. A co ten výčet na   konci, proč tam byl, jak   souvisel s dějem? Zase jenom   manipulovat jak se dá.   Většina filmu zabitá. Ke   snímku Bílé peklo se to ani   nepřiblížilo!
kockak1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.7.2011
Viděla jsem už dost filmů o   putování a tenhle patří k   těm horším. Odfláknutě   natočený docela zajímavý   příběh, jakoby se   režisérovi nechtěly   některé scény točit.   Střihy tam, kde by člověka   docela zajímalo, jak to   probíhalo, například útěk   přes ostnatý drát... V   druhé polovině jsem   věděla, že už mne nic   nepřekvapí a tak to také   bylo. A nádherná příroda?   Standardní záběry, to si   můžete pustit nějaký   dokument.
Izzy8635
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.9.2018
Dechberoucí film. Rozhodně   zapůsobil, ani si nedokážu   představit jaké to muselo   být. Jen mi trochu vadilo,   že ten začátek a život v   gulagu trochu   "odbyli". Jinak si s   filmem vyhráli a udělali ho   realistickým. Na začátku   jsem se bála, že to bude   takový ten moderní typ   filmu, kde všichni šťastně   přežijí. Jinak doporučuju   zhlédnout.


To se k filmu nevztahuje,   ale dost mě mrzí český   překlad. "Útěk ze   Sibiře" není ani   původní od tvůrců filmu, a   už vůbec ne od autora knihy,   která filmu sloužila jako   předloha. Správný název je   "Cesta zpátky".
Alix
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.6.2012
Nevím...
Přečetla jsem knihu a byla   jsem na rozpacích, jestli   tomu mám věřit, nebo ne.   Ale filmu jsem nevěřila   vůbec, tím spíš, že se   knihy nijak poctivě nedržel,   což mne zklamalo a naštvalo.   A ten konec byl úplně   mimo...
weitinger
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.4.2011
***
Pěkný příběh o kruté   době. Těch pár osob na   plátně bylo popsáno velmi   minimalisticky, co také   sáhodlouze vysvětlovat,   když šlo JEN o útěk, o   nekonečnou chůzi přes   Sibiř (nádherné obrázky   nedotčené panenské   přírody beroucí dech),   poušť, Himaláje...nic víc,   nic míň. Nezbývá než   před odhodláním této   skupinky odvážlilvců,   toužících po svobodě,   smeknout. A pogratulovat   produkci, že i takové   snímky vzniknou. V záplavě   naprostých nesmyslů, co se   na nás v kinech valí.
Mimochodem, co se týče   kostýmů a rekvizit, citlivé   a dostatečně   hrůzostrašné, dá se lehce   uvěřit, že to asi tak   nějak bylo - čili děs a   hrůza. Žádní namydlení   hoši zrovna vylezlí z   kasína, jak to v podobných   filmech bývá.
No a   když jsem zmínil   výpravu,nedá mi nezmínit   hudbu. Ozývala se málo, doba   byla mrazivá a tichá,   dialogů poskromnu, tak proč   to rušit. To se povedlo,   atmosféra celého filmu byla   skoro v každém okamžiku k   prasknutí, k výbuchu. Ale   když se na moment ozvala,   byla to velmi pěkná muzika.
mischel251
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.6.2011
Tak toto je veľmi náročný   film...vidieť ako sa trápili   takú dlhú cestu raz im bola   riadna zima a potom na púšti   zase horúco a ako celý čas   bojovali s hladom a smädom,   ale aj tak sa im to   podarilo...
btip007
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.1.2012
Naprosto katastrofální   střih kamery, tento jinak   velmi zajímavý snímek   totálně zdevastoval. Ve   filmu nevidíme nic, než   jenom pochod a zase jenom   pochod. Schází moment   překvapení, zajímavé   scénky. Nepochopil jsem,   proč ve filmu vůbec není   vidět samotný útek z   lágru. Schází nějaké   záběry při lovu zvěře.   Vůbec nevidíme hlídače jak   pronásledují uprchlé   vězně, je to celé   zkažené. A je to obrovská   škoda, protože film měl   obrovský potenciál, který   přes nadprůměrnou délku   filmu, nebyl vůbec využit.   Situaci zachraňují výborné   herecké výkony, Ed Harrise a   Colina Farrella. Ostatní jsou   tam jen do počtu.
jirina.legatova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.10.2012
obdivuhodné-dobrodružství-neuvěřitelné
Velmi dobře natočený -   samotný příběh dle   skutečné události je sám o   sobě velmi výjimečný a   film až bere dech.
Můj dojem umocňuje že   se to skutečně stalo, je   jasné že do filmu se vše   nevejde, ale stojí to za to   vidět.
Herci podali   maximální výkon celý film   hodnotím kladně.
Rastaman33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2020
Skvělá "road   movie" z jedné   nekonečné cesty. Zdá se mi,   že někteří komentující   ani nechápou, o co ve filmu   šlo. S jedním nožem, skoro   bez jídla...bez možnosti s   někým mluvit, umýt se,   pořádně se vyspat. Dneska   už by to slečinky, co ani na   vojně nebyly, nedokázaly.   Uprchlíci prochází   nádhernou, nedotčenou   přírodou a ta se je snaží   zabít. Každým okamžikem je   přitom může kterýkoli   náhodný pocestný vidět a   udat úřadům. Velice silný   příběh výborně   natočený. A že Mongolsko   bylo od roku 1924   komunistické? Komu kdy   záleželo na Mongolsku?   Docela klidně tento fakt   nikdo z nich znát nemusel.
kroupyc
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Herecký výkon na jedničku
Po zhlédnutí tohoto filmu se   musí každý zamyslet nad   tím co všechno je člověk   schopen pro přežití   udělat.
Herecké   výkony na jedničku.   Chvílema to člověk tak   prožívá,že ho začne bolet   celé tělo.
Některé   scény byly zbytečně moc   dlouhé,ale jinak se tomu   filmu nedá nic vytknout.
guppy
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Nuda, nuda, šeď, šeď.....
Na chvíli jsem si připadal,   jako když sleduji remake na   Bílé peklo (2001), ale po   chvíli jsem nepoznával   původní scénář, i když   se tváří podobně. Takže   pro mne nic, moc film.....
VladkaDina
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.4.2011
dost dobré
určitě působivý a skvěle   herecky obsazený film.Takový   různorodý prožitek jsem   dlouho nezažila -   zimu,horko,bolest,smích,napě   tí,radost.....jen konec   zbytečně sentimentální a   negradující. Ale jinak   určitě doporučuji.
iwca
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2011
úžasné
Po hodně dlouhé době nás   filmaři obdařili úžasně   zpracovaným filmem. Divák se   u toho to filmu zasmál,   zamyslel, ale v určitých   chvíli i měl chuť plakat.   Hercům nemůže být naprosto   nic vytknuté, protože jejich   výkony byli bravůrní.   Nemám slov. Pro mě je to   dokonalý film.
systeman23
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Utek ze Sibire
Uz to tu castecne zaznelo,   neuveritelne nelogicke posuny   dejem ne strasne otravovaly, a   film degradovaly o nekolik   urovni niz. Zaver tomu   rozhodne nepridal...
Honey19
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.9.2012
Ohromně silný film,rozhodně   doporučuji shlédnout. Nechce   se mi věřit že je v   lidských silách přežít   nelidské podmínky, které   byly líčeny ve filmu. Film   je opravdu strhající už od   začátku, celou dobu jsem   byla napjatá jestli se útěk   podaří. Řekla bych že   herci podali úžasný výkon,   vše naprosto uvěřitelné a   realistické. Jediné mínus   bych viděla v konci, ten mi   přišel maličko   odfláknutý. Každopádně   mě film nalákal na   přečtení knihy Slavomíra   Rawicze!
petrbela
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Puťák, který neurazí
Ačkoli filmy o putování   nejsou zrovna můj šálek   čaje, The Way Back mě   rozhodně neurazil a ani   příliš nenudil. Může za   to povedený scénář a   první polovina filmu, ve   které exceluje Colin Farrell,   který si roli evidentně   užíval.
Řemeslné   zpracování filmu zvládli   tvůrci poměrně dobře,   vytknul bych snad jen skokový   střih, kdy není úplně   přesně jasné, jak na sebe   jednotlivé scény navazují.   I když, na druhou stranu je   tohle lepší, než kdyby měl   film plynulé přechody a   trval o půl hodiny déle -   pak už bych zřejmě šel s   hodnocením níž.
MARTINEZZ
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Krásné dílo o strašné době
Tento film mne ohromil i dojal   zároveň. Nejprve mne   zdeptala jeho syrovost a   (snad) autentičnost, kterou   je možno cítit v první   části filmu. Sovětský   lágr, kde se to hemží   pochybnými individui stejně   tak, jako nevinnými oběťmi   totalitní perzekuce, tak   jsou, podle mého názoru,   skvěle znázorněny   představy o tom, jak to asi v   oněch hrozných temných   dobách vypadalo. Oproti tomu   pak kontrastují záběry z   divoké přírody, která je   krásná a nemilosrdná   zároveň. Příběhy o tom,   jak někdo pořád někam jde,   jsou asi vždy oblíbené, ale   u tohoto snímku je zde   ještě jeden rozměr, který   vyčnívá nad ostatní   snímky podobného   zaměření. Je jím lidská   vzájemná solidarita, ať už   přímá a nezdeformovaná   anebo pokroucená, jako tomu   bylo u postavy Valka, kterého   skvěle ztvárnil Colin   Farrell. Nutno ovšem   podotknout, že jeho výkon   nebyl jediný, který je   potřeba vypíchnout. Ed   Harris zde opravdu exceloval a   snad mohu říci, že tvořil   lidský pilíř celého   příběhu. Závěrem bych   také zmínil i humor, který   se tu a tam objevil mezi   krutými pasážemi a jež   dodával lidský rozměr k   putování. Mám za to, že   právě bez humoru by takové   strastiplné a totálně   vyčerpávající cesty nebyl   člověk vůbec schopen   podniknout. Můj obdiv patří   všem, kteří se na tomto   filmu podíleli, byl to   opravdu skvělý zážitek.   Díky. Mzz.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih110232minih110232Vlhká místa (2013) 
Feuchtgebiete n
minih100656minih100656Koeficient užitečného muže (1989) [TV film] 
n
minih55277minih55277Kanec (1984) 
Razorback n
minih37298minih37298Krvavé žně (2002) 
Slash n
minih28666minih28666Návrat mušketýrů (1989) 
The Return of the Musketeers n
minih16227minih16227Pokus o vraždu (1973) 
Pokus o vraždu n
minih53263minih53263Katastrofa vzducholodi Hindenburg (2007) [TV film] 
Hindenburg: Titanic of the Skies n
minih18050minih18050Rozhněvaný muž (1979) 
L'homme en colère n
minih66729minih66729Drive Angry (2010) 
Drive Angry n
minih8802minih8802Hudba kolonád (1975) 
Hudba kolonád n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Héléne Viard

Viard Héléne

Naposled navštívené:
Héléne Viard

Viard Héléne