Jeden svět
ohodnotit

Kult hákového kříže

American history X

Další název:
Kult hákového kríža (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.3.1999
„Lze odčinit bez následků hříchy nerozumného mládí?“

Komentáře k filmu Kult hákového kříže

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 55
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.7.2020
Určitě dobře natočený a   výborně obsazený film.   Silný příběh se   závažným poselstvím. Jen   se obávám, že řada   duševních ubožáků si z   něj vybrala jen něco a to   poselství pochopila po svém.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2013
Filmový zážitek, na který   se nezapomíná. Herecký   koncert známého herce   Edwarda Nortona, od kterého   jsem v poslední době viděl   pár slušných dílek. Derek   Vinvard vystupuje na ulicích   jako rasista, zbožňuje   Hitlera a nejde daleko pro   ránu. Zabije několik   černochů a jde si sednout do   vězení. Zde se dostává do   situací, na které by se   nejradši zapomělo, zažije   ústrky od vlastních bílých   lidí a jedno je divné. Díky   černochům přežije. Jeho   bratr Danny, se v něm vidí a   svému staršímu bratru   důvěřuje. Po příchodu do   civilu se Derek změnil a jeho   kamarádi jej nemohou poznat.   V jedné scéně mu jde o   život, kdy jeho přítel s   pistolí, u hlavy, za   hlasitého volání   přihlížejících, Zab   ho,zab ho. Mezi bratry je   celkem pěkný vztah, ale   když se říká Za všechno   se platí, umírá úplně   nevinný člověk. Film má i   velmi dobrý dabing a kdo má   silné nervy, tak mu   shlédnutí doporučuji...
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.2.2014
Pohádka o napraveném   lumpovi, obalená jako řízek   do filosofiských žvástů,   které zde však jaksi   nesplňují účel.   Nesnáším ve filmech   retrospektivy, zde však   tvořily část, která mne   více bavila a zajímala,   nežli hlavní část filmu   jako taková. Od koncertu a   vyprávění o krimu jsem už   jen čekal, kdy se objeví   starý, dobrácký černoch.   No a ejhle, objevil se.   Netuším, co tohle dílo   znamenalo, ale dva lidi kradli   Derekovi auto a on je prostě   zabil. Z mého pohledu práva   naprosto v pořádku. A je   zcela lhostejno, zda má   zloděj barvu kůže černou,   či modrozelenou. Mimochodem,   nevím, co to držel v ruce,   ve zbraních se nevyznám, ale   nebylo těch výstřelů   nějak moc?? Závěr filmu je   už super nudný a   strhávání symbolů ze zdí   je dokreslovačka pro malé   děti. Jak jsem zmínil na   začátku, pro mne pohádka a   dosti naivní. Ovšem 20% za   ty ksichty v kriminále, ty   byly hustý. A stopáž je   také zbytečně dlouhá,   divák mohl být poučen o   hodných menšinách v mnohem   kratší době. A ještě   něco tedy přidávám za   velmi poučnou závěrečnou   scénu s hodným spolužákem.   Jen by mně zajímalo, zda   starší bratr opět změnil   názor. Tak a teď ještě tu   o Červené Karkulce. A o   překladu orig. názvu   českými pomatenými   distributory už nemá ani   smysl   psát.2810201111037/11354
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Syrové vyprávění Dannyho a   Dereka - (původně)   skinhedů, neonacistů.   Příběh je celou dobu velmi   silný, poutavý a ano   brutální. Ukazuje jak   naprostou demagogii a   zmanipulovatelnost mladíků a   slečen, tak i násilí a   nenávist, kterou to   plodí...a nakonec ukazuje i   možnost, nápravy,   prohlédnutí....avšak jen   pro ty, kteří jsou   dostatečně silní (možná i   chytří, otevření)...a   kteří hlavně mají   štěstí a vyhnou se letící   kulce.
Další z   filmů, u kterých brečím.   Skvěle vybraní herci jsou   schopní zahrát   přesvědčivě cokoliv a   připoutat diváka k   obrazovce. Téma je myslím   také (navždy) aktuální a   konec je naprosto totálně   deziluzní, depresivní a tak   smutný, že již jen za něj   (uvědodmme si, že se jedná   o americkou produkci) by měl   být film oceněn.
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.7.2010
Film, který jasně značí,   že příběh nebude žádná   procházkaa růžovým sadem.   O to smutnější je, že   něco takového hýbe světem.   Filmu bez Edwarda bych dala   tak 7 hvězd, ale herecký   výkon Edwarda Nortona je   dokonalý, brilantní. On   prostě tohle umí, tyhle role   mu nejsou ciizí, jemu není   žádná role cizí, protože   on zahraje úplně cokoliv a   navíc mu všechno věříte.   On je brilantní!
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.11.2011
"Skinhedské" filmy   které jsem viděl byly buď   ucházející s blbejma a   divnejma koncema nebo nuda a   nesmysly. Toto je jediný   reálný a slušně natočený   film s touto tématikou co mě   zaujal! A Edward Norton byl   hodně dobrej! Svou proměnu   ostrého nacisty v   uvědomnělého chlapíka je   uvěřitelná a konec   depresivní!!
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.10.2014
Silné zpracování tématu o   rasové nesnášenlivosti.   Drsný realistický pohled a   kvalitní scénář   rozehrává drama velmi   brutálním a nekompromisním   způsobem. Nenávist k   člověku tmavší pleti je   zakořeněno v historii   lidstva od nepaměti.   Příběh se na problém   dívá trochu hlouběji a   poukazuje převážně na jeho   následky. Konflikty v rodině   vyrážejí dech a   zanechávají hlubokou   myšlenku. Ono ani trochu tý   filosofie vůbec nezaškodilo.   Naopak, dodalo tomu více   syrovosti. Napravení   člověka posedlého k   takovým činům trochu   zavání naivitou, ale   nakonec, proč ne. O to víc   tuhne krev v žilách v   závěru příběhu. Tento   snímek zabývajícím se   rasizmem patří mezi ty   lepší svého druhu.
Hugin
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.1.2010
Pokud mělo z filmu plynout   nějaké poučení, což   předpokládám, tak   závěrečná scéna vše   vrátila na začátek a tím   pádem do ztracena. Filmu jako   takovému pomohla, ale   myšlence o nesmyslnosti   všemožných –ismů,   prozření a napravení notně   ublížila. Více než drsný   a realistický mně celý   příběh připadal spíše   naivní a účelový, hlavně   ta náprava a obrat o 180°,   jak Dereka, po zkušenostech z   vězení, tak jeho bratra po   krátké rozmluvě, i když je   to i možné, osobně se tomu   zkrátka zdráhám uvěřit. I   když je to hlavní téma   filmu, za daleko   zásadnější považuji   nastínění kořenů   nenávisti, které pochází   hlavně z rodiny a   nejbližšího okolí a   formuje se od útlého   dětství. Objektivně vzato,   film až zas tak moc   neonacismus a rasismus (ať   už bílý nebo černý)   neodsuzuje, protože je   příliš povrchní a   nevyhraněný, akorát   ukazuje, zcela naivně, že   hodní a zlí lidé jsou v   každé rase. Bohužel, tuto   základní myšlenku, která   je formulována tak, aby ji   pochopily i děti v mateřské   školce, nedokáže pochopit   spousta dospělých jedinců.   Tím pádem je i přínos   filmu diskutabilní, každý,   i částečně inteligentní,   člověk ví, co je dobré a   co špatné, a tupci to   stejně nepochopí. O tématu   filmu by se daly vést   věčné diskuse a polemiky,   ale na jiném fóru než je   tento.
A jak je zde   několikrát zmíněno, Norton   samozřejmě dobrý, ne-li   přímo vynikající, herecký   výkon.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2009
Vyborne natoceny film a   rozvijeni myslenky novodobeho   rasismu v USA.A navic skvele   zahrana role od E.Nortona.Tady   me presvedcil,za je to Pan   herec.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.3.2012
Opatrne po to mydlo
Niekedy by ma zaujímalo, kto   vymýšľa tie preklady filmov   z originálu. Toto pokojne   mohli nechať v originále,   bolo by to výstižnejšie.   Film z prostredia skinhedov. V   podstate som čakal to, čo   som i videl. On vyvedie niečo   vážne a dostáva sa do   väzenia, kde ho čaká   náprava a zmena v   myšlienkách. Len ako to   vysvetliť mladšiemu bratovi   po návrate z basy? Keď on   podľahol taktiež hnedej   sile. Čo ma prekvapilo tak   trocha nečakaný koniec,   nemyslel som, že to takto   dopadne. Trocha odvážny.   Haluz je tá jeho frajerka,   ktorá vyzerá skôr ako   anarchistka, či nejaká   homeless. Niektoré scény   drsnejšie. Ale je to celkom   dobrý film, divák by čakal,   že to spadne do akýchsi   klišé, či trápností, ale   nestalo sa
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.5.2013
Průměrné drama o   rasismu,první polovina filmu   nic moc jen prázdné   dialogy,druhá polovina   dostala tempo,pobyt ve   vězení a po návratu změna   pohledu na svět.Dobrý   herecký výkon E.Nortona.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2009
tak v tomto dramatu NORTON   předvedl to asi už nikdy  
nepředvede je to   velmi dobře odvedené dílo   které nemá obdoby sic   surovím ale po pravdě   ukázal tento film jak to   vypadá ve společností
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.4.2012
Na tento snímek by se měl   podívat každý, kdo někoho   nenávidí. Jak zní na konci   filmu... Člověk by měl být   přítel, jak černoch, tak   bílej, nebo rom a český   běloch, nebo muslim s   křesťanem. U nás v   Čechách jsou případy o   romech čím dál větší a   není čemu se divit, že je   celý národ nenávidí a   nikdo s tím nic nedělá.   Jestli u nás jsou nebo teprve   vzniknou gangy, tak to bude   podobné, jako je to v tomhle   filmu.
Špičkově   zazářili Edward Norton a   Furlong. Brilantní film o   kterém budu hodně dlouho   přemýšlet.
T2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.10.2018
║Rozpočet   $20miliónov║Tržby USA   $6,719,864║Tržby   Celosvetovo $23,875,127║   Mrazivo dobré, herecky   brilantné. /90%/
rankinfitch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Tohle je fakt pro opravdový   fandy danýho žánru. Já na   to koukal především díky   mýmu jednomu z největších   favoritů Edwardovi Nortonovi.   Ten osobně ve filmu exceluje   naprosto grandiózním   způsobem. Film je to fakt   výbornej, ale pro lidi jako   já mě to stačí vidět   jednou jedinkrát. I když v   paměti zůstane asi už   napořád. Alespoň na to   jedno skouknutí ho   doporučuju úplně všem, po   jeho skončení je vážně o   čem přemýšlet!
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2018
Stale vyborne, stale aktualne...
Film z roku 1998 nestratil nic   na svojej   aktualnosti.Zobrazenie zivota   v base bolo na moj vkus prilis   zjednodusene,naopak   "real" verne   vykresleny a   uveritelny.Herecke vykony   Norton-Furlong skvele a je   skoda,ze Nortona neposunuli do   prvej ligy.
Film   jednoznacne doporucujem.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2014
Kult hákového kříže
Vynikající drama, jež   velice povedeně ztvárňuje   choulostivou problematiku   rasismu ve Spojených   státech. Moc se mi líbily   vložené retrospektivní   scény v ději, které pěkně   krůček po krůčku   odhalovaly podstatu celého   příběhu. Rovněž   atmosféra, ať u scén   odehrávajících ve věznici   nebo venku na svobodě, byla   vykreslena bravůrně. Film   má zkrátka silný příběh,   který vás ještě dlouho po   zhlednutí nutí o určitých   věcech přemýšlet.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.3.2021
Nebyl to špatný film, ale je   to další z mnoha počinů o   napravených rasistech, takže   to ani nemá čím překvapit.   U mě to spadá do průměru.
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.11.2009
Na sobotní večer výborný
Kult hákového kříže je   výborný film,ke kterému se   však nebudu určitě   vracet.Nejvíce se mi líbilo   to,že přátelství ve   vězení mezi bělochem a   černochem nebylo vysloveno   nahlas a ušetřilo diváky   nutného   patosu.Výborně!Výraz   zadostiučinění za svého   otce na tváři E.Nortona při   zastřelení černochů,byl   pro mě elektrizující   okamžik.Také výborně   natočeno bez zbytečných   slov.Skvělé!
Ikdyž   film byl výborný,proč se mi   nedostal pod kůži?Těch   mínusů je zde   několik.E.Norton je výborný   jako jízlivý   záporák(např.ve filmu Kdo s   koho),ale jako vůdce   tvrďáků pro jeho fyzické   indispozice se mi tento herec   absolutně nehodí (stejně   jako vedl Klub rváčů).Dále   je doslova úsměvné,že   dozorci ve vězení jsou vždy   sprostá krvelačná   prasata.Takové hovadiny ve   filmech mě fakt už   nebaví.Dále bylo na   škodu,že záporní a kladní   hrdinové byli celý film   jasně danní,moment   překvapení žádný (kromě   efektní popravy o obrubník)   a nakonec jen čekání,který   z bratrů zemře.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Na tenhle film sem si chtěl   udělat svůj názor protože   sem na to slyšel   protichůdné názory od   kamárádů. Naprosto mě to   pohltilo od začátku až do   konce, ikdyž sem věděl že   na konci zemře, držel sem   palce a doufal že se to   odehraje jinak a jeho   zachráněj. Nortonův výkon   byl naprosto dokonalý sem si   chvilkama myslel že dřív   tohle "povolání"   provozoval. Doporučuju nejen   všem rasistům :D
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.5.2009
Tak tohle bude asi Nortonova   životní role...úchvatně   vyprávěnej příbjeh   bezcitnýho nácka, kerej   nakonec prohlídne, ale to   neznamená, že za jeho   předešlý činy nebude   pykat...Události se prostě   dali do pohybu a je jen   otázkou, kdy se budou týkat   i Derekových   nejbližších...Opravdu   excelentní film...
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Film o naprostem zhrouceni   hodnot, v ktere verite cely   zivot. Zacnete verit v nove a   nakonec se vam potvrdi, ze to   v co jste veril na zacatku   bylo spravnejsi. Hodne silnej   pribeh. Nepriklanim se na   zadnou stranu, ale zastrelit   nekoho jenom kvuli tomu, ze na   tebe blbe cumi rika neco o   mentalite tehle skupiny.....a   je to porad jenom   horsi....vynikajici pravdivy   film.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.12.2009
Nemůžu si pomoct, čekal   jsem víc vzhledem k pověsti,   která tenhle film   předchází. Určitě jde o   skvělé, strhující a   neotřele podané drama.   Bohužel se nepodařilo   úplně eliminovat americký   sklon k zjednodušování a   frázovitosti. Především   názorové proměny obou   hlavních postav jsou   nevěrohodně rychlé (u   Dannyho) a totální (u   Dereka). Tím pádem je z toho   tak trochu pohádkový   příběh s tragickým koncem,   který má ovšem opravdu   grády. I když zase z   hlediska dramatické   sevřenosti jsou možná ty   ideologické piruety   ospravedlnitelné. Naprosto   bez výhrad se zato stavím k   výkonu Edwarda Nortona, ten   neměl chybu.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Zajimavy film, ktery je   vyborne zahrany a uveritelny.   Tez pouziti cernobile do   flasbacku a extremnich   zpomalovacek je chytre a   rozhodne neni samoucelne.
Clockwork
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Naprostogenialni dilko,ktere   predstavuje rasouvou   nesnasenlivost v Americke   podobe se vsemi jejimi   nasledky.
sobmaster
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2007
Jsou filmy, který prostě   zaujmou už jenom svým   tématem. Kult hákovýho   kříže je určitě jedním z   nich. Problém rasismu je   celosvětový, a proto má   tenhle film co říct nejen   lidem ve Státech. Co   dodat...stejně jako   Schindlerův seznam i American   history X naráží na   problémy, který je třeba   reflektovat, mluvit o nich a   točit o nich filmy. Jedna z   nejlepších rolí Edwarda   Nortona.
Vídžej
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2003
Má to něco do sebe
Tenhle film není pro fašisty   rasisty nebo nějaký takový   skupiny, ale je to ukázka   toho, jak může život   vypadat, když vyrůstáte v   nenávisti vůči komukoli.   Zkuste si žít jinak, když   ten někdo zabil otce. Ale   taky je to film o tom, že   všichni máme tu možnost   svůj život změnit a že   nikdy není pozdě začít   znovu, ale jak uvidíte ve   filmu, ne vždycky se to   povede a někteří už to   prostě nestihnout, přestože   mají celý život před   sebou.
Naki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2013
V počátku degutantní   příběh, který se přelije   do citových forem a ta forma   nás pomalu užírá a   užírá... Edward Norton se   stal pánem filmu a udělal si   tak druhé jméno Derek   Vinyard. Život ve vězení ve   většině případů   člověka změní, pokud má   ovšem srdce. Silnou stránkou   byly změny, které   smysluplně reálně   vysvětlovaly podstatu filmu.   Dynamické drama s velmi   smutným koncem a odpovědí.
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Původně sem se na tenhle   film ani koukat nechtěla,   protože sem řekla, že se   nebudu koukat na ňáký   zasraný nácky. Nakonec sem   ale byla ukecána a rozhodně   nelituju. Skvělej film,   hodně na mě zapůsobil.   Edward Norton byl v roli   Dereka opravdu   nezapomenutelnej. Všem   rozhodně doporučuju. Po   zkouknutí je rozhodně o čem   přemejšlet a mě osobně se   tenhle filmek přímo vryl do   paměti. Myslim, že by ho   měl zkouknout každej...
Vanous
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Zajimavy pohled na obdivovani   Nacismu v USA. Ed. Norton   zahral asi svoji nejlepsi   roli.
jakuza29
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2008
edward northon- jeho životna   rola.pribeh nielen o rasizme   ale o vybere spravnej   životnej cesty.skvela   drama.ODPORUČAM
ancaz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2011
Hrozně dlouho jsem sbírala   odvahu ke shlédnutí tohoto   filmu, protože jsem tušila,   že to se mnou zamává... No   trefila jsem se. Je to jeden z   těch filmů, které vás   nutí oprášit mozkové   závity mající na starost   morálku. Věrohodné,   přiměřené a naprosto   špičkové.
Herecké   výkony brilantní. Norton...   no prostě hvězda.
miras311
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.10.2007
Film, který má opravdu co   říct a není natočen   typickým americkým   způsobem. I když průběh   natáčení narušovaly   neustálé spory mezi   režisérem a E.Nortonem,   výsledek je pro mě jeden z   nejlepších filmů Edwarda   Nortona. Od tohoto filmu   sleduji pozorně jeho   kariéru. Jenom je zatím   velká škoda,že u nás   zatím nevyšel na DVD.
cackles88
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.5.2008
obrubnik:!!
derek vinard a vsetci negri   proti nemu..:!!super film....o   nacizme lepsi film som nevidel   skvely film o tom co mozes   clovek vo svojom zivote   stratit ked sa da na cestu aku   sa dal edward norton v tomto   filme ....to bol   dej..ale..inac film ...je   super....skvely   film....pozeram...ho   stale..ked sa da..vybornu   ulohu tam stvarnil aj herec   edward furlong terminatorsky   hrdina...:!!!
tuwanakha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.5.2004
Americký film bez happyendu
Dva Edwardové (Norton a   Furlong) zazáří v roli dvou   bratrů, kteří se milují   až za hrob. Film je o rasové   nenávisti, ale také o   snášenlivosti a toleranci.   Příběh popisuje snahu   mladých změnit společnost,   která se jim nelíbí, ale   také přerod chlapců v   muže. Život však není   pohádka a film je určitým   vyznáním a také apelem na   ostatní: nebuďte lhostejní!
Otek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.3.2010
Dost dlouho jsem se snažil   film pochopit. Jen a jen   rasová nesnášenlivost,   fašismus. Není třeba se   snažit. Film svou myšlenku   vnutí sám. Má své postavy.   A jen sledujete co bude.
Rosomak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2005
Asi jeden z nejlepších   filmů, co sem snad kdy   viděl... patří mezi takové   filmy, které mi změnily styl   života... ano, tohle je pro   mě osobně zlomovej   film...
Filmy je   opravdu krásnej, vypráví o   životě člověka, který byl   nacista ale pak pochopil a   napravil se...ale minulost se   nezapomíná, nejde hodit za   sebe, všechno co uděláme   ovlivní to, co se děje kolem   nás...ať už chceme nebo   ne.
Myslim, že tomuhle   se dá říkat geniální   film...
Wiikii
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.10.2018
American History X ukazuje   pravdu o tom, že rasismus,   xenofobie a jakákoliv   nenávist k druhým je   největší hloupost a   postižení lidí... A dokud   budou lidé nahlížet na   jiné skupiny jako na cizí   rasu nikdy to neskončí !!!   Film byl úžasný nic víc,   nic míň ... HODNOCENÍ: 98%
BiTch_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.12.2008
Absolutně dokonalý a   bezchybný film.Těžká   událost v živote dokáže   svést na špatnou cestu ze   které se člověk muže   dostat díky štestí i díky   vůli zmenit sama sebe.Ale   minulost se vždy nejak   vrátí a zasáhne na citlivé   místo.Dobrý nápad pojmout   film jako takové vyprávění   druhé osoby která však ve   filmu přímo hraje ,není to   sice nic nového ale takto   špičkovně udelané drama to   jen povznáší ješte   víš.Nesmí se opomenout ani   opravdu přesvedčivé výkony   zvlášte Edwarda Nortona   (zahrál to opravdu   přesvedčivě a skvěle) a   Edwarda Furlonga i dalších   představitelů!Dalo by se   říct jedinečný film a   nesmírný přínos svetové   kinematografii.
paxo44
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.6.2005
Naozaj film, ktorý dokáže   každého aspoň trochu   vnímajúceho človeka   prinútiť zamyslieť sa nad   súčasnou situáciou. Stále   viac a viac mladých ľudí   chodí s vyholenou hlavou a s   ríšskou orlicou na ramene.   Je to naozaj hrozné, že   niektorí ľudia nedokážu   pochopiť tú hrozbu   diktatorských režimov a ako   povedal sám McKenna, keď   tento film pomôže napraviť   aspoň jedného človeka, tak   malo zmyseľ natočiť tento   majstrovský kúsok.

Životná rola   Edwarda Nortona, za ktorú by   si sošku naozaj zaslúžil.
Panzerfaust
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.1.2009
Film sám o sebe bol dobrý,   ale vykreslil   "neonacistov" ako   háveď tupých hláv,   ktorých sa treba báť. Preto   som ho ohodnotil iba jedným   bodom...
Nannar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2009
Dlouho trvalo než jsem se k   tomu filmu dostal. A je to   naprosta paráda. Edward   Norton aias Derek předvádí   fantastický výkon a scénař   je napsaný perfektně.   Krásně je zde ukázano, že   napravit se může každý
Wez
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.3.2014
shit!!
tak toto ne,toto opravdu   neberu..Jako drama tento film   stojí i za 10 hvězd,ovšem   příběh je multikulti   propaganda toho největšího   kalibru..Děj je notoricky   znám,tak se o něm moc   rozepisovat nebudu,snad   jen,že v tomto filmu(stejně   jako třeba v Romper stomper)   je vlastně největší   zločin být bílé rasy,ale   když hlavní hrdina konečně   procitne,kola jeho špatné   minulosti dostihnou jeho   bratra-bílí-to jsou   ti,kteří můžou za všechno   a chudáčci barevní jsou   vlastně jen jejich oběti-ono   to vůbec vypadá,jako kdyby   scénář psal václav havel a   režii měl pod palcem michael   kocáb-prostě takovej film na   objednávku-černí jsou ti   jediní správní a když už   jednají za hranicí   zákona,je to důsledek   bílích ůstrků-zatímco   neonacisté jsou samej   dealer,feťák nebo   homosexuál-tímto se jich   nechci zastávat,ale tak   jednostraný pohled na věc   jsem opravdu ještě   neviděl-ono by možná nebylo   od věci pouštět tento film   farmářům v JAR,Zimbabwe(kde   je masakrování bíle   menšiny   mačetama,znásilňování   žen a dětí,včetně   nemluvňat nebo kanibalismus   zcela běžnou věcí od   těchto hodných černoušků)   nebo koneckonců Detroitu,kde   to tito hodní lidé vzali do   pracek a město skončilo   nejen v bankrotu,ale i v   plamenech,aby jsme si i   my,zatím nezasažení touto   propagandou uvědomili,že to   všechno je vlastně jen naše   vina...Jako film za 9,ovšem   to,co se film snaží sdělit   jednoznačně odpad,kterej   bych zakázal vůbec pouštět
Kozelíno
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2007
Skvělý děj, který dokonale   vystihuje pohled   "fašounů" a   rasistů na svět. Místy   drastické úseky (dupnutí u   patníku, sprcha,...), ale dá   se to přežít. Konec byl   zajímavý,ale smutný, škoda   mladého kluka...
Miluska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.6.2008
:)
Vynikajuce, Norton docela   tvrdas :) a myslim, ze som mu   to uverila:) Musel pribrat 15   kil svalovej hmoty a myslim,   ze mu to fakt seklo, nevyzeral   uz ako vychrdnuta dazdovka.   Myslim, ale, ze keby tam   nehral, asi by to na mna   nezaposobilo tak silno.   Vyborne natocene, kamera   neskutocna.
Radek71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2008
Drama se vším všudy.Seděl   způsob vyprávění,herci i   kamera.Válka v současných   ulicích,schopnost   zmanipulovat myšlení   mladých lidí k jednoduchým   řešením.Ručím vám za   to,že po tomto filmu   uděláte to,co neuděláte po   hodinových přednáškách   politiků.Začnete uvažovat o   rasismu a o tom,kolik máte v   životě důvodů někoho   nenávidět a jestli vám to   za to stojí.Filmu slušel   špatný konec,dobrý by ubral   na důvěryhodnosti.Norton   skvělý,opravdu hrát   umí.Trochu méně se dá   věřit jeho změně ve   vězení,ale zase proč   ne,pokud si konečně udělá   názor na věc sám.Udělejte   totéž .Doporučuji všemi   desíti.
kanyak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.10.2010
Film jsem viděl asi 5 krát a   vždy se na něj rád   podívám znovu. To drama má   něco do sebe. A cekově,   filmy z kriminálu jsou   většinou dobré.
pecorek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.9.2007
[[[ Well, my conclusion is:   Hate is baggage. Life's too   short to be pissed off all the   time. It's just not worth it.   ]]]
dun.dee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.10.2008
Nezapomenutelný
Je to už dlouho, co jsem Kult   hákového kříže viděla   (pár let určitě), ale   pořád ho nemůžu vymazat z   hlavy - zejména pár drsných   scén. Je to výborný film,   skvěle obsazený, i když   podle mě trochu   "propagandistický"   - to mu ale neubírá na   "koukatelnosti".   Určitě ale stojí za   shlédnutí, doporučuji.
Constantine_cz
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2011
Tento film jednou bude klasikou
Toto je jeden film z mé Top   10, ale na každém filmu jde   až na Forresta Gumpa něco   vytknout. Tento snímek je   drama , které je perfektní   ukázkou amerického stylu   života, kde Derek Vinyard   přijde o svého otce vynou   afroameričanů a to v něm   spustí impuls, že v jeho   zemi je něco špatně a   vydává se cestou nacisty, (   kde z něj srší obrovské   charisma a stává se ve   skupině velmi oblíbeným).   Po konfliktu Dereka s   afroameričany, když se mu   pokoušejí ukrást auto je   Derek celkem brutálním   způsobem zabije ( zakousni se   ), přebýrá jeho roli   mladší brácha Danny, který   jde po stopách svého bratra.   Kdyby to takhle zůstalo, bylo   by na filmu vše ok, ale   zarážející na tomto filmu   je to, jak rychle se Danny   Vinyard změní v úplně   jinak smýšlejícího   člověka ( zabere to pouze   jednu rozmluvu s bratrem a to   je velmi špatně). Nebýt   tohoto nezdaru dávám tomuto   perfektními filmu s   perfektními hereckými   výkony a to hlavně v   podání úžasného Edwarda   Nortona 10 bodů, ale musím   jeden bod ubrat za americký   idealismus, popsaný výše.   Jinak všem tento film   doporučuji shlédnout a   doufám že většina lidí   mé doporučení vyslyší.
ryss
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.11.2009
Tak, jako by Requiem za sen   měl vidět každý feťák,   Kult hákového kříže   každý nácek. Skvělý film   s exelentním Nortonem. Kam   až nás přivede zloba,   kterou v sobě nosíme?
Vlčisko
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.2.2010
Ryss
Súhlasím s tebou. Každý   nácek by mal povinne   sledovať tento film nech sa   nad sebou zamyslí, tak isto   každý feťák by mal vidieť   requiem za sen. Aj keď   pochybujem že ich IQ je   dostatočné na to aby to   pochopili. Čo už :-( Čo sa   týka filmu tak mi pripadal   dosť jednoduchý na môj vkus   ale dalo sa pozerať..
Dezidor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Film není zas hloupoučká   antirasistická agitka, jak by   se dalo od tématu očekávat,   ale vcelku kvalitní věc.   Herecké výkony jsou dobré,   film je i dobře natočen.   Černobílé scény   (sešlapávání hlavy na   obrubník či znásilnění ve   vězení) jsou vrcholem.

Z hlediska   autentičnosti tam působí   zcela nevěrohodně akorát to   vězení, kde jsou černoši a   Hispánci (což je logické) a   běloši, kteří jsou   všichni členy skinheadského   gangu (což je dost   nevěrohodné). Popis   rodinného prostředí   hlavních hrdinů před smrtí   jejich otce je dost   šablonovitý, film by byl   lepší bez něj. Trochu   divně na mě působil i   zápas o basketballové   hřiště
Harley6386
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2012
Skvělí film akurát to blbě   skončí. Čekal jsem že   někde najdem pokračování.   Ale nikde nic. Je to škoda.   Mohlo by to bejt zajímavé.   Snad by se konečně Derek   zpamatoval z těch hloupostí   z tý basi a vrátil se zpět   do reality. Tak jak to je i v   reálním životě konej dobro   a budeš odměněn zlem. Jako   příklad Oskara   Dobrovodského z Malacek.
LipaSY
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.9.2016
Doporučuji
Tento film zanechá v   člověku stopu navždy.   Viděl jsem ho před mnoha   lety a dodnes si vzpomenu.   Vynikající herecký výkon!   Drsná realita a jako vždy,   ideály pouhé iluze úhlu   pohledu..

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih26267minih26267Švejk v civilu (1927) 
Švejk v civilu n
minih9337minih9337Jako zajíci (1981) 
Jako zajíci n
minih63192minih63192The Wizard of Gore (2007) 
The Wizard of Gore n
minih4310minih4310Blbec z Xeenemünde (1962) 
n
minih22285minih22285Velká země (1958) 
The Big Country n
minih7740minih7740Frankenstein (1931) 
Frankenstein n
minih44998minih44998Ohnivé ženy mezi námi (1987) [TV film] 
Ohnivé ženy mezi námi n
minih64509minih64509Blood Tide (1982) 
Bloodtide n
minih125006minih125006Wicked Blood (2014) [Video] 
Wicked Blood n
minih14092minih14092Nesahejte na prachy (1953) 
Touchez pas au grisbi n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10