Kult hákového kříže (1998)

Kult hákového kříže (American history X)
84.5 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

American history X

Další název: Kult hákového kríža (SK)

    Žánr: drama / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 25.3.1999        
    Délka: 118 min.
„Lze odčinit bez následků hříchy nerozumného mládí?“
Film Kult hákového kríža je vážna dráma o dôsledkoch mestského rasizmu, ktorého zákerný vplyv bezmála zničí jednu rodinu. Tvorcovia filmu sa rozhodli filmom poukázať na extrémizmus v Amerike. Rozprávajú o vývoji muža, ktorý sa chce zmeniť a zachrániť svojho brata, ktorého život je pohltený násilím a slepým fanatizmom.

Film napísal David McKenna a režíroval ho Tony Kaye, producentom bol John Morrissey. Príbeh vyrozprával Danny Wineyard (EDWARD FURLONG), ktorý zbožňuje svojho staršieho brata Dereka (EDWARD NORTON). V silnej túžbe pomstiť vraždu svojho otca a v snahe uvoľniť svoju zlosť nedokáže sa Derek ubrániť pomste a stane sa načisto posadnutým nenávisťou. Jeho podpaľačské činy namierené proti domnelým vinníkom nakoniec vyvrcholia vraždou a jeho uväznením.

O tri roky neskôr, keď sa Derek vracia z väzenia, čakajú ho matka Doris (BEVERLY D´ANGELOVÁ), ktorá sa zaňho neprestala modliť a dúfať v jeho precitnutie, priateľka (FAIRUZA BALKOVÁ) a najviac mladší brat Danny, ktorý sa nevie dočkať bratovej lásky a podpory, akú môže poskytnúť len starší brat mladšiemu. Zhodou okolností, práve v deň Derekovho prepustenia z väzenia sa Danny zapletie do školskej práce o Hitlerovej knihe Mein Kampf. Rozčúlený riaditeľ školy požaduje, aby Danny vo svojej štúdii na vyššie uvedenú tému hľadal súvislosť s Derekovým uväznením. Derek však má pred sebou ešte stále veľký kus cesty, kým sa mu podarí napraviť svoje činy a vykynožiť zlo, ktoré zasial do duše svojho mladšieho brata. Po prepustení z väzenia už nevníma nenávisť ako niečo, za čo by mal byť vyznamenaný. Hanbí sa za to, čo vykonal, a chce uchrániť Dannyho a celú rodinu Vineyardovcov pred násilím, ktoré on sám do rodiny vniesol.

Vo filme Kult hákového kríža, ktorý ukazuje Achillovu pätu rasizmu v Amerike, hrajú na Oscara nominovaný Edward Norton (Prvotný strach) a Edward Furlong (Terminátor 2: Deň zúčtovania).  Autor: cackles88

režie:
Tony Kaye
 
 
hraje:
Edward Norton (Derek Vinyard), Edward Furlong (Danny Vinyard), Fairuza Balk (Stacey), Beverly D'Angelo (Doris Vinyardová), Avery Brooks (Bob Sweeney), Stacy Keach (Cameron Alexander), Jennifer Lien (Davina), Elliott Gould (Murray), William Russ (Dennis Vinyard), Ethan Suplee (Seth), Joseph Cortese (Rasmussen), Guy Torry (Lamont), Keram Malicki-Sánchez (Chris), Anne Lambton (Cassandra), Paul Le Mat (McMahon), Cherish Lee (Kammi), Tara Blanchard (Ally Vinyardová), Nicholas R. Oleson (vězeň, který znásilnil Dereka), Denney Pierce (vězeňský důstojník), Jim Norton (Randy), Giuseppe Andrews (Jason), Michele Christine White (Lizzy), Jonathan Fowler (Jerome), Antonio David Lyons (Lawrence), Jordan Marder (Curtis), Alex Sol (Mitch McCormick), Tom Brooklyn Bellissimo (policista), Sam Vlahos (Dr. Aguilar)
 
 
scénář:
David McKenna
 
 
kamera:
Tony Kaye
 
 
hudba:
Anne Dudley, Paul Hulme
 
 
výprava-architekt:
Jon Gary Steele
 
 
kostýmy:
Doug Hall
 
 
střih:
Jerry Greenberg, Alan Heim
 
 
zvuk:
Frederic Howard (design), Steve Nelson
 
 
vedoucí produkce:
Michael De Luca, Steve Tisch, Kearie Peak, Brian Witten
 
 
produkce:
John Morrissey
 
 
titulky-česká verze:
Petr Šaroch
 
 
zvláštní efekty:
Tom Brooklyn Bellissimo
 
 
koproducent:
Jon Hess, David McKenna
 
 
koordinátor kaskadérů:
Denney Pierce
 
 
fotograf:
Peter Sorel
 
 
vedoucí štábu:
Lawrence Turman
 
 
výkonný producent:
Bill Carraro
 
 
kaskadér:
Paul Sherrod, Chai Lee
 
 
casting:
Joe Adams (asistent)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.