Duben
ohodnotit

Pelíšky

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
8.4.1999
„O vánocích, pohřbech, svatbách a jedné okupaci.“

Komentáře k filmu Pelíšky

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 107
SvoKar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.10.2011
Když nepočítám pohádky,   tak tohle je pro mě jeden z   nejlepších českých filmů   natočených od revoluce.   Spousta komických scén a   hlášek v hořkosladkém   příběhu nešťastné   lásky, završeném jedním z   mála vážných momentů   filmu, ale nenásilným a   "nutícím" k   zamyšlení.
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2007
Je jen málo filmů, který mi   stály za to, abych na ně   šel do kina víckrát.   Pelíšky jsou jedním z nich.   Věrohodné ztvárnění konce   60. let, obsazení   osvědčených hvězd spolu s   těmi, kteří sice nebyli   nováčky, ale přesto jim   Pelíšky hodně pomohly   (Stašová, Holubová,   Dušek). Nutno smeknout před   tvůrčí genialitou, kdy se u   diváka střídá smích a   slzy (ztvárnění scény, kdy   zemře Krausová v podání   excelentní Emílie   Vášáryové, prostě nemá   chybu!)
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2020
Když není něco uspěchaný   a kvalitně udělaný, budou   se diváci bavit i po další   generaci, ti staří bardi   již tady nebudou a ti z   mladších budou babky a   dědkové. Kdo film neviděl,   to je jako by ani nebyl...
Frolíček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.1.2009
Ačkoliv pouhých (nebo již)   deset let starý film,   zařadil se mezi klasiky.   Velká spousta dnes již   zažitých   "hlášek" -   "to je Gagarinův bratr,   ty nemáš žádné   zaměstnání...atd.   Zajímavá sonda do rodinného   života, kdy si muži myslí,   že velí, ale ženy kroutí   krkem, v dalším plánu   návod jak přežít s   cholerikem, hudba a písně   jenom podtrhují příběh.   Mohu jen doporučit a když se   chci pobavit, vždy po tomto   titulu sahnu.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.1.2011
Pelíšky
Kdyby se dneska točilo   stejně jako je tenhle film,   tak bych byla nadšený divák   českého filmmu, ale   bohužel. Tenhle film patří   mezi mé oblíbené a je to   opravdu něco, když mně   kritika českého filmu   zaujalo právě tohle.   Úžasné herecké   obsazení,které podtrhuje   samotný příběh, který   není nijak debilní a od   začátku do konce se člověk   baví, samozřejmě jsou tam i   nevtipné scény. Ale je   jasné, že Jan Hřebejk   dokázal jak je báječný   režisér a že se najde v   české kinematografii film   který je o nečem a ne o   ničem.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2009
Pelíšky
Na to, že má film skoro dvě   hodiny, utekl celkem rychle a   příjemně. A to se v něm   zas až tolik nedělo, spíš   jen ukazoval život jednoho   domu a lidí v něm. O   Hřebejkovi si myslím jen to   nejlepší a až na pár   výjimek, zůstává pro mě   nejlepším režisérem u nás   (Miloš Forman je samozřejmě   o několik kategotií výš,   ale ten se moc nedá počítat   do české kinematografie).
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.11.2011
Vynikající retro komedie,   kterou znají snad všichni.   Panu Hřebejkovi se podařil   sehnat skvělý herecký tým   a je radost se na ten   "koncert" dívat.   Nesmrtelné hlášky a scény   a nejen to z tohoto filmu   udělaly kultovní. Nebo se   pletu? :-))
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.11.2013
Jan Hřebejk vytvořil komedii   zcela jiného druhu, než na   jaké jsme byli léta zvyklí.   Vorlíčkovský ztřeštěný   styl jednoduše dostal vale.   Děj se neskutečně táhne a   místy nutí zívnout. Ale to,   co snímek drží nad vodou je   kulometná salva   nejrůznějších hlášek a   zábavných scén, které by   vystačily i jako samostatné   humorné scénky. Jako   například: Noky, Nerozbitné   skleničky, Kde udělali   soudruzi z NDR chybu, a mnoho   dalších. A přitom je to   vcelku vážné, až tragické   téma. Scenáristicky, herecky   i režijně profesionálně   ztvárněné. Šedesátá   léta podporují dobové   hudební hity a tak nejedno   srdce starší generace   zaplesá. Snímek se stal   další filmovou klasikou,   který doufejme nebude   stárnout a naopak bude stále   diváky vyhledáván. Temná   bolševická doba je již v   nedohlednu a tak se tomu   všemu mohou hlavně ti, co to   skutečně zažili, dnes už   jen smát.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2009
...kde asi tak soudruzi z NDR udělali chybu...
No to snad ani není pravda,   co ten Jan Hřebejk dokázal   natočit. Něco takového se   málokdy povede.
Skutečný herecký   koncert našich umělců.
A hlášky z tohoto   kousku? Výborné.
Od   té doby jsem zatím lepší   českou komedii neviděl.
Petra.Barbie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Politka a film nejdou dohromady...
...u tohoto filmu je to jasný   důkaz, další trapný   výplod 90. let, kdy člověk   po prvním shlédnutí ztratil   veškerou chuť se na něco   tak hloupého podívat znovu.   Donutil, Polívka a Stašová   - no comment, jejich herecké   výkony nelze ohodnotit,   neboť v tomto případě ani   žádnými výkony nejsou, ale   jen odříkáváním naprosto   příšerných dialogů s   trapnou náplní. Snad jen   Jiří Kodet, který sám o   sobě byl velkou personou   našeho herectví, se snaží   svou přirozeností cosi   zachránit, ale na celkovém   negativním vjemu z celkového   pojetí filmu to bohužel nic   nemění.
petrusmev
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Po patnácti letech již   legendární komedie, která   do sebe vstřebala to   nejlepší z komiky pánů   Donutila, Duška, Kodeta a   Polívky a dam Holubové,   Stašové a Zázvorkové.   Mistrovský a těžko   opakovatelný kus trojice   Šabach-Jarchovský-Hřebejk.
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.1.2010
po hodne dlouhe dobe pekny a   vtipny cesky film .... hodne   tomu pomohli donutil s   polivkou....predtim posledni   dobry kurvahosigutntag a pak   slunce seno jinak tocime   hrozny kraviny ..... viz jedna   ruka netleska,hrubes a mares,   horem padem atd.... tyhle   filmy ani nebudu hodnotit
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.3.2012
Kde že to urobili tú chybu?
No nebolo to také slabé ako   Pupendo, ale tiež nič moc   extra vzhľadom ako to je   všade vychvaľované. Taký   priemer so slabšími   chvíľkami a sympatickým a   tak troška naivným Šebekom.   Tieto silne politikou   zafarbené komédie ma nejak   neberú
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2009
velice povedení film určen   pro celou rodinu je to skvěle   obsazené a zahrané ten to   film se moc povedl
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Jeden z nejlepších českých   filmů co kdy byl natočen.   Skvělí herci, atmosféra a   vůbec vše. Opravdu si budete   připadat jako na začátku   70. let.
Misantrop
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.3.2011
Humorného efektu se zde   nejčastěji dosahuje syrovým   zobrazením všelijakých   těch maniakálních povah,   jež tvoří základ všeho   lidstva, ale v reálu už pak   moc vtipné nejsou. Nakonec   jsou všichni tak nějak   usmířeni další, jednou   velkou maniakální reakcí:   vojenskou okupací malé   zemičky, která se rozhodla   žít si po svém, což   právě maniakální povahy   bytostně nesnášejí.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.1.2015
Skvělá česká komedie s   perfektním hereckým   obsazením. Klasický český   humor, spoustu skvělých   hlášek, scén, zážitků!
T2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.7.2018
Pohľad na 60.roky minulého   storočia vyšiel nadmieru   dobre aj vďaka presvietenému   obrazu/ kamere a v skutku   príbeh vyznie aj zábavne.   Miestamy je cítiť silná   nostalgia na určité veci čo   sa za vtedajšieho režimu   diali, hlavne lyžičky s NDR,   postupné súdruženie a v   1968 vpád Sovietov, ktorý je   braný len okrajovo. Pre mňa   osobne to je len slušný   priemer, trošku ma   prekvapujú vysoké hodnotenia   ale každý samozrejme podľa   svojho vkusu, Amerika je   Amerika.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2016
Řekne se Pelíšky a něco ve   mně krásně rezonuje. Je to   mládí mojí generace, touha,   že: "jednou budem   dál..." Skvěle   obsazené a hudba, tak ta to   jenom posouvá do   nejvyšších příček.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.7.2016
Pelíšky
Vynikající česká komedie,   která mně jako divákovi   mladší generace dokázala   názorně nastínit útrapy   tehdejší doby, a to vše   navíc velice humornou formou.   Film je plný legendárních   hlášek a nezapomenutelných   scének, což je zároveň   podpořeno i kvalitními   hereckými výkony. Jedná se   zkrátka o jeden z   nejlepších českých filmů.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2011
Výstavní kousek v pokladnici   českých filmů. Humor   vlastní celému národu a dle   mého názoru komedie pro   všechny generace. Klasika, ke   které se vracím, abych si po   zhlédnutí dnešní filmové   tvorby spravila chuť.
hejtman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.2.2005
TOP ONE
nic lepšího na dané téma   jsem jěště neviděl,klasika   a humor si tu podávají   ruce,není co vytknout.Kdo   neviděl,jeho škoda ,ale vše   se dá napravit tak neváhej a   ...
satyr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.7.2016
Jeden z nejlepších   porevolučních filmů, který   ukazuje mladým jak to asi   vypadalo když tu vládnul   bolševik.
Nasudr
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.1.2011
Možno povedať, že sa jedná   o veľmi dobrý, ale nie   vynikajúci český film.   Totiž existuje väčšie   množstvo lepších českých   filmov, či už s Burianom,   Novým, či Menšíkom. Možno   ho zaradiť medzi najlepšie   filmy po roku 1989, ale treba   priznať, že kvalita filmov   po roku 1989 išla prudko   dole. Hercom nemožno nič   vyčítať, zahrali maximum,   čo mali zahrať, ale   niektoré vykreslené osoby   boli trošku pritiahnuté za   vlasy. Horšie potom je, že   mladší divák, ktorý v tej   dobe nežil, zožerie všetko   aj s navijákom, hoci to tak   úplne nebolo. Pár uvedených   osôb mohlo existovať, ale z   filmu vyplýva, ako keby   všetci ľudia v tej dobe boli   magori, tupci a blbci a to z   ďaleka nebola pravda. Ako   paródiu, ktorá má zabaviť   diváka to beriem, ale realita   je niekde inde.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.8.2010
Velmi povedená hořká   komedie z dob, dnes už docela   dávno minulých. Přestože   se příběh odehrává koncem   šedesátých let, není   nejmenší problém se   orientovat v ději ani pro   člověka v historii   nezběhlého – přeci jenom   co se stalo v osmašedesátym   ví asi každej. Ale dobový   reálie nejsou až tolik   důležitý (i když si myslim   že atmosféru se povedlo   zachytit velmi dobře,   přestože tuhle dobu   nepamatuju). Důležitý je   to, že asi každej si v   některym ze zde se   objevujících charakterů   představí někoho ze svýho   okolí, že postavy ač se   zvýrazněnýma hlavníma   vlastnostma jsou dokonale   lidsky uvěřitelný. Ono   když se hlavních rolí   zhostí takoví herci jako   jsou Stella Zázvorková,   Jiří Kodet, Bolek Polívka,   Miroslav Donutil, Simona   Stašová, Eva Holubová,   Jiří Dušek nebo Emília   Vašáryová, není se čemu   divit. Film velmi dovedně   bruslí mezi humornými   momenty a scénama velmi   vážnýma, občas i   dojemnýma, často navíc   umně podkreslenýma dobovýma   šlágrama od Karla Gotta,   Petra Nováka nebo Vaška   Neckáře. Ale   nejdokonalejší je určitě   Sluneční hrob od Blue   Effectu. Hlášky jako   „Hledáš někoho,   soudruhu?“, „Matko   neser.“, „Proletáři   všech zemí, vyližte si   prdel!“, „Dávám   bolševikovi rok, maximálně   dva.“, Mě by jenom   zajímalo, kde udělali   soudruzi z NDR chybu.“ nebo   „Víš co Sašo, di do   prdele.“ zná dneska asi   skoro každej. Opravdu   povedená věc s velmi dobře   natočenym závěrem. Z něj   mi běhal mráz po zádech...
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2010
Ten, kdo nevidel tento film   jakoby nezil. Dnes uz zazite   hlasky natolik, ze uz je zna   snad kazdy. Jiri Kodet a   Miroslav Donutil se timto   filmem dostali do herecke sine   slavy.
decepticon
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.6.2012
Skvely film s vybornymi   hlaskami [da sa povedat, ze   nezabudnutelnymi] Vyvazeny mix   komedie a dramy - to proste   treba vidiet.

/6.6.12/
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.8.2006
Nepomenutelná česká   klasika, patří mezi ty na te   které se dá pořád dokola   dívat, a to díky tomu, že   si ve filmu každý najde   kousek toho, co zažívá nebo   zažil někdy sám, prostě o   čechách pro čechy...
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.7.2015
Retro blábol
Většina filmu minulej režim   bere s nadsázkou a nadhledem.   Odbojář, stejně jako   zapálenej komouš, oba stojí   za stejný kulový. Kodetova   postava je silně přitažená   za vlasy a depresivní,   mládež jen depresivní a   přechytralá. To vše ale v   závěru rozjezdí rudé   tanky. Hymnu pějící kodet a   věšící se donutil působí   trapně jako vánoční strom   v hypernově. Několik vtipů   stojí za úsměv, jinak je to   ovšem nečekaná   dvouhodinová NUDA. Takže   hlavně za diverzanta s   koženou brašnou.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Jednoznačná špička v   podání mého oblíbeného   českého režiséra, ale   kultovním se pro mě   Pelíšky nikdy nestanou.   Nevím, jestli je to tím, že   jsem v té době nežil a   nedokážu vše plně   absorbovat, ale prostě mi k   té poslední hvězdičce   něco schází.
Cardigan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Muj vubec nejoblíbenejsí   ceský film. Zboznuju scénu,   kdy Kodet sejme holí Duska   na chodbe ve skole za otázku:   Hledás nekoho, soudruhu?
Sladkej humor se v tomhle   filmu strídá s chvilkama,   kdy je cloveku az do pláce.   Treba kdyz Jindrisce umre   maminka, nebo scéna na konci,   kdy Kodet hraje na klavír   státní hymnu.
Proste   celej tenhle film je   dokonalost sama.
davidek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2008
Ač film patří mezi moje   top, tak nějak se mi těžce   píše o tom, co bylo   mistrně, se smyslem pro   nejmenší detail, uděláno   panem Hřebejkem. Mí rodiče   mi hodně vyprávěli jak to   vlastně všechno bylo a co se   dělo a pak když jsem s   taťkou film probíral, tak mi   řekl, že takhle to fakt   bylo. Akorát ještě trochu   tvrdší. Komedie to je   možná dnes, ale tehdy v tom   lidé žili. Lžičky z NDR   jsme měli taky. Dokonce jsem   měl boty z NDR, které   klouzali úplně na všem.   Krok napřed:-).
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Herecký koncert Jiřího   Kodeta, jedinečný film s   již kultovníma scénama a   hláškama. V tomto filmu   každý podal výborný   výkon, film na který se dá   dívat stále dokola.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.7.2008
Příjemná,občas i trochu   posmutnělá komedie,která   člověka umí pohladit po   duši.Film je vlastně o   neustálých žabomyších   válkách otců dvou rodin,z   nichž jeden je důstojníkem   lidové armády,zatímco   druhý vysloužilým leteckým   veteránem bojujícím za   2.světové války v   Anglii.Především výkon   Jiřího Kodeta je   nezapomenutelný.
fred.appl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.5.2008
Skvělá sranda (se smutným buketem)
Hřebejkovi moc přeju, aby se   mu podařilo natočit ještě   něco takového, jako jsou   Pelíšky! Ale bude to mít   těžké, a i kdyby se mu to   nepovedlo, tenhle film po něm   zůstane. A věřím, že bude   patři mezi ty, na které se   ještě po letech rádi   podívají jak ti, kteří jej   viděli, tak i mladší, pro   které bude úplně   nepochopitelná představa,   že někdy to u nás takhle   opravdu mohlo vypadat. A tak   se chechtám, a přitom je mi   při vzpomínkách trochu   hořko a trochu běhá mráz   po zádech.
Jistě,   zpracování je odlehčené,   možná svádí k tomu, že by   si někdo mohl tu krutou dobu   představovat jen jako   srandičku, možná bych dal   přednost Šabachově   předloze a filmu dal   "jenom" devítku.   Jenomže...!
Jenomže   je tam Jirka Kodet. Tak za   něj (a na jeho památku a   bolševikovi navztek): 10!
A vy, proletáři všech   zemí, mně taky!
Out-Of-Way
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.1.2010
Jeden z mála českých filmů   od roku 1990 na který se rád   podívám znovu. Ale rozhodně   bych ho neoznačil za komedii,   snad za tragikomedii. Devět   je možná moc vysoké   hodnocení, když to ale   srovnám s ostatními   českými filmy a komedie   vůbec (1990-dnes), pak je   vše jasné. Moc pěkně   natočené a výborné   herecké výkony, hlavně se   mi líbí Dušek - jako   kariéristický uvědomělý   hajzlík, kterému srpnové   události prospěly a Donutil   - jako omezené hovado se   zeleným mozkem. Schválně   jmenuji tyto dva, protože je   moc nemusím a ty role jim   sedly.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Nádherná komedie o tom jak   prožívalo několik let -   několik postav. Tenhle film   se moooc povedl - ať už jde   o herecké výkony VŠECH -   nebo hudbu, která opravdu   sedí. Dá se na to koukat   stále.
nash
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2005
Naprostá klasika,   nedostižný film dvojice   Jarchovský – Hřebejk.   Hlášky Kodeta, Polívky,   Holubové a dalších opravdu   zlidověly, scénář je tedy   nejsilnější stránkou. Ten   film má ale samý silný   stránky, včetně té   tragikomičnosti, tak typické   pro český film 90. let.   Prostě paráda.
TILL.87
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2008
česká klasika. kdo neviděl   pelíšky je z marsu.   skvlělý herecký výkony   hlavně donutil ke kterýmu se   prostě bolševický role   hodí. stejně tak jako jiří   kodet, občas sem si myslel,   že to s nim šlehne, jak tam   byl vzteky rudej :D
diamant
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.2.2010
Tak to bylo
Film ukazuje dobu jaká byla,   nesnaží se naznačovat co je   správné a co ne. Zajímavý   je pohledem na probíhající   události spíše očima   dospívajících dětí,   které se snaží zorientovat   v chování dospělých často   různě zaměřených i   vrámci jedné rodiny. Hlavní   děj tedy probíhá v té   rovině dětí a ty zrcadlí   život a postoje jejich   dospělých příbuzných.   Prostě tak nějak to určitě   bylo.
mikee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.8.2008
Špička české   kinematografie nejen   současnosti s plejádou   vynikajících herců a můj   nejoblíbenější film   natočený v naší rodné   vlasti. Netřeba   dalekosáhlých a objemných   komentářů k této perle ,   která je dokonalá prakticky   ve všech směrech a já   nemám strach ji nazývat   klenotem daného žánru.   Bravo! 99%
Vídžej
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2003
Neblbni brašule nebo.....
Tohle je skvělej film z   české kuchyně a kdo   neviděl měl by se podívat   protože takovou přehlídku   humoru ještě nezažil. Nemá   cenu hledat nejlepší scény   protože tam jednoduše   nejlepší není. Těch   nejlepších je tam aspoň   šest. Takže hurá k videu,   počítači nebo do kina pokud   jste to ještě neviděli
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2010
další skvělý český film   s ještě lepším obsazením,   hlavně miroslav donutil a   bolek polívka zazářily..   ale i spousta dalších   herců.. :-)
Ela
Hodnocení:
Přidáno: 20.1.2008
Jeden z nejlepších českých   filmů.Troufám si tvrdit,že   jde o určitě nejlepší film   Jana Hřebejka a že už   pravděpodobně nebude   nepřekonán.Každá scéna je   vtipem sama o sobě a člověk   se jim může smát pořád   dokola a přiznám se,že je   mi při scéně,kdy dojde ke   vpádu Rusů,Jiří Kodet   hraje na klavír hymnu a svým   psím pohledem ho sleduje Eva   Holubová s rozmazanou   řasenkou je mi pokaždé   nanic.Životní role hned pro   několi výborných českých   herců.A píseň Sluneční   hrob od Blue Effect   je...no,prostě nádherná.
Ivett
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2007
Úžasný film plný   hereckých es, silných   okamžiků a velmi   příjemného humoru. Sice   jsem se u tohot filmu smála.   Ale mám takový pocit, že   tím vším humorem, že tam   něco je. Něco, co vůbec   není k smíchu. Spíš k   pláči. A způsob, jakým   film skončil mě v tom jenom   utvrdil.
sylwikk
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Nechápu, co na tomhle filmu   všichni viděj... Mě vůbec   skoro nebavil... Jo, občas   sem se zasmála, ale ňák sem   to moc nepobrala...
phorsky1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2007
opravdu výbornej film,jak   příběhem,tak hereckými   výkony,laskavý   humor,tristní realita   komunistické absurdity u   nás,kdo to prožil na   vlastní kůži,je to jednou   tak silnější,
je to   film na který se pokaždé   rád podívám
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2017
Krása!
Souhlasím s většinou, je to   jeden z nejlepších českých   filmů, něco takového se   často nepodaří. Smála jsem   se i plakala, tady je všechno   vyvážené a uvěřitelné.   Konec je naprosto geniální a   hudba je už jen třešnička   na dortu. Rozhodně se raději   znovu podívám na Pelíšky,   než na nějaké stupidní   seriály, kterým v   posledních letech v televizi   snad nejde uniknout.
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2009
Je to jeden z nejlepších   natočených českých filmů   plno vtipů a hlavně   nesmrtelný výkon pana   Kodeta: proletáři všech   zemí vylište .....!
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2005
dekuju sabachovi..trilionkrat
trampnet
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.12.2011
Pelíšky
...Herecký koncert   vynikajících herců,tento   film nemá chybu,smutné   období 60.let,černý   humor...Jeden z nejlepších   filmů České republiky...
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2010
Výborný český film a   nesmrtelné hlášky, které   skoro zlidověly. Simona   Stašová a vůbec i všichni   ostatní herci jsou tu   úžasní, zkrátka česká   klasika.
Nikii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2013
"Proletáři všech zemí, vyližte si prdél!"
Pro mne nesmrtelná komedie s   úžasným Kodetem.   Nacházíme se ve špatné   době, ale z prskavky, kterou   dal "Bohúš"   Simoně Stašové do   vyčesaných vlasů ála 60.   léta... parádní! Slizičky   mi z oči tekly... ze smíchu.   Opravdu povedená komedie s   nezapomenutelnýma   hláškama.
"Dávám Bolševikovi   rok, maximálně dva."   :-D
callaghan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.10.2008
Světlá výjimka ve vlně   úděsných nových českých   filmů. U Pelíšků jsem se   opravdu pobavil. Je to dobrá   oddychovka s některými   vyvedenými hláškami.   Herecké obsazení bylo taky   trefou do černého - mě se   nejvíc líbila dvojka   Donutil, Kodet.
Verik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2005
Opravdu úžasný   film,kterému dám jistě sto   bodů.
Dávám   Bolševikovi rok,maximálně   dva.
Určitě se   všichni podívejte.Zasmějete   se a zavzpomínáte,jaké to v   té době bylo.
aurora45
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.10.2010
Dle mého názoru   nejpovedenější a životní   Film Jana Hřebejka.   Vynikající scénář, který   osmašedesátý bere tak jak   jsme jej my - úplně   obyčejní lidé - zažili;   prožívali jsme své lásky a   zklamání, byli jsme   nejdříve nadšeni a potom   zrazeni, ale museli jsme žít   dál! I s tím, že ne každý   zde chtěl zůstat, ale   většina lidí si řekla: já   jsem tu doma, ať jdou oni!   Disidenty zde nechci   probírat, to je dost jiná   kapitola. Ale zpátky k filmu:   prostě jsem ho již v kině   obrečela, protože mě   oslovilo velmi nepateticky mé   mládí. A kromě autorů   děkuji hercům, kteří zde   byli víc než uvěřitelní a   prostě super. Vynikající   biják.
ricky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Na české poměry je to   geniální film s   vynikajícím obsazením.   Nejde ani tak o scénář,   který bych zařadil mezi   slabší- tady hraje hlavní   úlohu humor. To je to, co   obyčejný český divák chce   a zde to dostává naplno.   Některé hlášky   zkultovněly takovým   způsobem, že je znají i   lidé kteří tento film   neviděli. Těch je ale asi   málo... Osobně bych vyzdvihl   hlavně Kodeta, jenž svou   úlohu sehrál až   neskutečně parádně a jeho   "Proletáři všech   zemí, vyližte si prdel"   patří do sbírky absolutně   nejlepších filmových   hlášek. Tento film je také   jeden z mála českých, kde   za něco stály výkony   dětských herců. Celkově   má tento film vysoký   standart, dávám mu hodně   silné 4 hvězdy, protože na   některé jiné velkofilmy s 5   hvězdami to prostě nemá...   Velice slušných 90% a   rozhodně neztracené 2   hodinky
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.8.2010
Film poukazuje na dobu kterou   jsem sice nezažila ale moc se   mi líbí Film má velice   dobré herecké obsazení. Je   to hořká komedie z doby   ktera nebyla vubec jednoducha   ale moc se mi líbi že ve   filmu jsou komedialni prvky.   Hlášky Jiřího Kodeta jsou   skvělé
suil
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.4.2009
Tenhle film mě nebaví,   jediný, co oceňuju je   soundtrack, ten je skvělej.   Neříkám, že mě pár scén   nepobavilo, ale celý to na   mě působilo lacině. Chyba   nebyla ani v tom, že jsem   nepobrala hlavní myšlenku,   jen se to podle mě dalo   udělat líp.
corado
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Podle mého názoru určitě   nejlepší Hřebejkův a   pravděpodobně nejlepší   český film devadesátých   let. Skvělé herecké výkony   J.Kodeta, M.Donutila, J.Duška   a dalších protagonistů.   Klobouk dolů před Hřebejkem   a Jarchovským, protože   udělat tak pravdivý a   zároveň vtipný film z tak   smutné a složité doby je   fakt mistrovský kousek,   který těžko někdo   překoná. Vždycky, když   potřebuji povzbudit náladu,   sáhnu po Pelíšcích a   vřele doporučuji, je to   klasa a jednou bude patřit k   pokladům české   kinematografie podobně jako   třeba Všichni dobří   rodáci.
Ziidgaa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2004
Pelíšky patří do   pokladnice českých filmů   díky vynikajícímu   hereckému obsazení a vtipně   i zároveň citlivě   vyprávěnému příběhu o   nelehké době šedesátých   let.
sarf
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.7.2008
Řekl jsi pět! Řek jsem pět a myslel jsem deset!
Vyjímečný film, můzou   políbená byla každá jeho   složka. S ohromnou grácií   se tvůrci vypořádali s   dobou přelomu 60. a 70. let,   když na kulisách věrně   vystižených realií té doby   vystavěli fresku z lidských   charakterů, která více než   příběhem strhne dnes už   zlidovělými scénami ze   života bývalého majitele   činžovního domu v podání   Jiřího Kodeta a parazitního   zupáka, kterého mu do   ukradeného domu nastěhovali,   ve ztvárnění Miroslava   Donutila.

Pomyslně oskarová role   Jiřího Kodeta je jako   chameleon - napoprvé se   válíte smíchy, když film   vidíte poněkolikáté, je   vám z ní hodně smutno ...   ale to patří k věci.
Leonid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.10.2007
Opravdu brilantně natočená   komedie o konfrontaci   normálního zdravého rozumu   a blbocentrismu. Je to   pohlazení po duši i když   tenkrát nám tolik do smíchu   nebylo. O to víc se   zasmějete, když se   podíváte na PELÍŠKY. Asi   opravdu nejlepší   porevoluční komedie.
ORANJESTT
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2019
TOP
Najlepší film, skvelé   herecké obsadenie a výborný   herci. tento film je u mňa   špička a rád si pozriem   znova a znova.
miláček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2009
U Pelíšků jsem se opravdu   od srdce zasmála.Pánové   Donutil a Polívka nemají   chybu,úžasný je i   cholerický tatík Kraus v   podání Jiřího   Kodeta.Taková hysterická   scéna před   návštěvou(důvod-knedlík)n   epatří k běžným   zážitkům.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.8.2006
Pro mě nuda.. nebo jsem to nepochopila
Možná mě někteří budou   kamenovat, možná že mi   naopak někteří dají za   pravdu. Osobně mě tento film   nezaujal. Nepřipadal mi   vtipný. Asi mu nerozumím.   Nechci ho zatracovat, vím,   že spousta lidí má opačný   názor a něco na tom filmu   asi bude. Ale mě připadá   prostě "divný".   Mám ráda české filmy, ale   ty "porevoluční"   nějak nemusím. Jako by se   tvůrci pořád nemohli   odprostit od naší politické   minulosti a museli se jí   neustále zabývat, a nebo   naopak za každou cenu musejí   napodobovat americké komedie   o "mládeži". A   nebo pohádky, ve kterých jde   spíš o efekty, ale   pohádková atmosféra se   jaksi vytratila. Žádné   jiné náměty jsem tak nějak   moc nezaznamenala. A je to   možná ostuda, že v době,   kdy máme svobodu slova, se   omílá pořád to samé   dokola, když je určitě   více možností, a to jak   technických, tak finančních   a stejně tak námětových..
janek85
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Podle mě je to jeden z   nejlepších flmů české   kinematografie po revoluci, i   když je děj o komunismu.   Podle čeho tak soudím?   Hrozně moc, moc, moc humoru   po všech stránkách. Výkony   herců jsou stašně moc   výborné hlavně Bolek   Polívka. I ostatní výkony   byly vynikající. Hudba   provázející film je od   Neckáře. Mám ho moc   rád.96%
Rollage
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.9.2010
Nejlepší český polistopadový film
Opravdový koncert hereckých   výkonů (Kodet, Donutil) a   nepřeberného množství   zlidovělých hlášek. První   polovina sází rány do   Vašich bránic s kadencí   samopalu esenbáka Kamana,   následně u druhé poloviny   nezapomenutelné scény   chytře gradují s hořkostí   té doby. Není co vytknout.
tommaxis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.9.2008
Skvělá komedie se smutným   koncem.
Skvělá   dvojka Donutil a Polívka a   nezapomenutelný Jiří Kodet.  
Pro mě jeden z   nejlepších porevolučních   filmů...!
chipushit
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.4.2007
Bezva film, který dokáže   vtipně ukázat dobu, kterou   mnoho lidí nezažilo a na   kterou bychom my, co jsem   zažili, neraději zapomněli.  
Školní rok 1967/68   pohledem chlapce, který   zažívá svou první   neopětovanou lásku na   pozadí období socialismu s   lidskou tváří. Velmi silně   zapůsobí věnování filmu.
dews
Hodnocení:
Přidáno: 11.6.2007
Na mém osobním pomyslném   žebříčku nejlepších   českých filmů jsou   Pelíšky v opravdu velmi   těsném závěsu za vedoucí   Vesničkou, mou střediskovou   jen o prsa korejské ženy...   :-D
Tak dobře   zpracovaný film se jen tak   nezdaří. Ale pan Hřebejk na   to prostě má a jeho filmy   budou jednoho dne patřit do   zlatého fondu naší   kinematografie.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2008
Vynikající česká komedie z   dob okupace, hýří   skvělými mistrovskými   vtipy, komentáři, prostě   vším čím komedie hýřit   má.
richi23
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.8.2009
pelíšky je film asi   každého srdce , film je moc   dobře obsazen a moc krásně   natočen .Je to film u   kterého se asi nikdo   nenudí.Moc dobrý film a pan   Kodet zahrál moc dobře   .česká dobrá komedie...
JohnCoestler09
Hodnocení:
Přidáno: 30.12.2010
Toto je Kultová záležitosť
..............................   ..............................   ..............................   ..............................   ..............................   ..............................   .. Pre takýto film netreba   komentár .
RoboDevil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2017
Prostě Pelíšky
Za mě rozhodně nejlepší   porevoluční film co byl   zatím natočen! Takže kdo   ještě neviděl ať tu chybu   co nejdříve napraví :-)!
Blasel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.12.2012
Velmi povedený film s dnes   již kultovními hláškami!   Výborně obsazený film,   tudíž nepřekvapí skvělé   výkony.
Morbo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.4.2010
Nesmrtelná komedie
Pelíšky je asi zbytečné   nějak podrobněji popisovat.   Snad každý je zná a viděl   a snad každý je bezmezně   miluje a plným právem.
Pelíšky jsou film,   který nejen že nestárne,   ale ještě roste. Viděl jsem   je snad po čtvrté a měl   jsem pocit, že se bavím snad   ještě lépe než po   třetí.
Dokonalé   herecké výkony, bezchybně   vykreslená atmosféra doby,   skvostné postavy, každá tak   nádherně propracovaná, že   si divák až do samotného   konce nemůže rozhodnout, kdo   že je mu vlastně   sympatičtější, kdo je ve   filmu ten nej. Silně podaný   tragický základ s velkou   mírou nadsázky.
Nesmrtelné hlášky.
Ten film je prostě plný.   Narvaný k prasknutí.   Neexistuje jediná minuta, kdy   by se divák naplno nebavil a   bránice dostává téměř   neustále mocné dávky.
Tohle je naprostý etalon   novodobé české komedie.   Tohle je film, který to   všechno odstartoval a který   se teď všichni (včetně   Hřebejka samotného) snaží   znovu napodobit. Marně...
salsaverde
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.7.2008
davam bolsevikovi rok
Mila porevolucna komedia,   pacilo sa mi zdravenie marsala   Malinovskeho..:) aj meranie   medveda. Ked niekto povie, ze   ziju v starom byte, kde maju   vysoke stropy - spytam sa, ci   tam mozu merat medveda...casto   sa sklamem, ze ani mladi ludia   netusia o com hovorim...? O to   viac ma potesi, ked   "naskocia na toninu"   a suhlasia, ze medveda uz   merali, ale luster im nepadol,   hihi. V praci casto pouzivame   spojenie na kolegu, ktory   "si kope svoj hrob u   sefa", ze davame tomu   bolsevikovi rok, alebo aj   menej.
KatkaDiaz
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Snad jeden z neljelpší   českých filmů. Při tomhle   filmu se člověk nepřestane   smát. Neznám nikoho, komu by   se tenhle film nelíbil..
Kozelíno
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2007
Nejlepší film z české   dílny. Humor, který tvůrci   ve filmu použili je mému   srdci blízký a mám ho rád.   Herecké obsazení je doslova   bezchybné. Herecký výkon   pana Kodeta je omračující.   (až se divím, že to s ním   při cholerických scénách   neseklo) Jednoznačně se   jedná o nejkvalitnější   český film...
herzyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.1.2008
Tak jeden zmala porevolucnich   filmu ,ktery se opravdu   povedl.Zivotni role pro pana   Kodeta. ,,A KOMU TIM   PROSPEJETE....
Madam_Horatio
Hodnocení:
Přidáno: 23.10.2006
Je to krásný film, ale nemam   ráda na něm ty smutné   konce. Ne smutné... spíš   melancholické. Ale jinak   fajn!
kmasek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2009
dal bych i 11 bodů, ale   stupnice je jen do 10. Co   scéna to hláška, která je   nezaměnitelná a výjimečná   a lidi ji budou používat v   normálním životě.   Mistrovské podání role   Jiřího Kodeta.
mijala
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2007
Pro mě je to jeden z mála   českých filmů, na který se   ráda podívám. Pokaždé,   když se na film podívám,   tak se nasměju a film se mi   líbí čím dál tím víc.   Podle mě je nejlepší scéna   s nerozbitnými skleničkami a   s bramborovými noky. Herecké   výkony jsou také dobré,   Donutil je prostě HEREC.
Aravis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2004
Příjemné pelíšky :-)
Ano ano, tak tenhle film mě   opravdu dostal. Nechybí mu   vtip, příběh, pointa...je   to film, na který můžu   koukat snad pořád! (A taky   to dělám, takže ho se   ségrou umíme snad celý   nazpaměť :-). Nedá se to   ani popsat, jak je to   povedené. I hudba super!   Rozhodně stojí za   shlédnutí!!!
Petrusis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.1.2004
Skvělá česká komedie z let   60´ s vynikajícím hereckým   obsazením.
sissi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.3.2007
Tento film snad ani není   potřeba komentovat. Pro mě   nejlepší český film. Ten   snad viděla všichni. A   jestli ne, tak to hned   udělejtě. Protože co věta,   to perla a ani nemluvím o   navýsost vtipných a   trefných dialozích.
Brucebane
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.12.2019
Nejlepší česká komedie.   Tvorby současnosti tomuto   Hřebíkovu dílu nesahají   ani po kotníky. Naprosto   úchvatné herecké výkony,   hlavně Kodet a Donutil.   Pelíšky patří mezi filmy,   které nikdy neomrzí. Skvost   české kinematografie.
hrusovak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.8.2006
:o)
propadak?ani nahodou.človek   zde nemusí hledat hlavní   příběh a ani humor, tento   film vse dokonale   spojuje.není lepsi   tragikomedie nez tato.nejlepsi   film, bez ktereho by moje   filmoteka nemohla byt.
jozko69
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Odporúčam
Tento film odporúčam   každému, kto si ešte   pamätá socialistický režim   a hlavne rok 1968. Skvelé   herecké výkony určite   dopomáhajú ku kvalitnému   filmovému zážitku. Ja tento   film radím vo svojej zbierke   (a nemám ich málo)medzi Top   ten. Dá sa pozrieť aj   niekoľko krát a stále je to   ono.
Sorow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.7.2006
Zábavná komedie o smutných   věcech, kterou vyzdvihuje   nezapomenutelné herecké   výkony filmových aktérů.
kraxon
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2016
Absolutní špička !
Pro mne nejlepší česká   komedie od r. 1989. Příběh   lidí kolem nás, např.   důstojníka, který nafasoval   vojenské věci (ponožky,   polobotky, tepláky) a dal je   rodině pod stromeček (s   radostným pocitem, že je   krásně obdaroval) jsem znal   :-). Oceňuji   "nečernobílost"   pohledu. Donutilova postava   "zeleného mozku"   byla skvělá, o excelentním   Kodetovi snad netřeba se   rozepisovat, stejně jako o   již zlidovělých   hláškách. Ne, zde pánové   z realizačního týmu chybu   neudělali. Nekompromisních   100%
Dogfish
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2010
Podle mého názoru nejlepší   komedie a snad jeden z   nejlepších českých filmů.   Jmenovat herce, který byl   výborný nejde. Je to   herecký koncert, který se   asi už nebude   opakovat.Hlášky z filmu si   lidé budou říkat snad   ještě za 50 let.
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2010
super film
Film,který mám čím dál   raději a vždy v něm   objevím něco nového..Je   úžasné sledovat detaily v   podání všech těch   báječných herců.Je prostě   super..
delfinekk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.9.2013
Miluju   Pelíšky,Honzo,vím,že je   nemáš rád,ale je to tvůj   nejpovedenější!!!Tolik   lásky,odvahy a humoru...a pan   Kodet v něm zůstne   nesmrtelný !!!
halushka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2008
Skvělá komedie plná   vtipných situací a hlášek,   ale to se dá od mistrů   humoru čekat.:)
Nejenže popisuje dobu   kolem komunismu ale také   život v   "normální"   rodině.
zuzcaj
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Obraz tehdejší doby
Dokonalý obraz tehdejší   doby. Režisér Jan Hřebejk   odvedl zase skvělou práci,   kde je v pozadí doba   těžkého komunismu a v   popředí boj dvou rodin -   komunistů a odbojářů.   Úspěch tomuto filmu   zaručily skvělé hlášky a   skvělé výkony herců.Můj   jeden z nejoblíbenějších   českých filmů!Všem   doporučuji:-)
Linville
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2008
Vzhledem ke skvělému   obsazení a výbornému   scénáři mi nemůže nikdo   vymluvit,že se jedná o jeden   z nejlepších porevolučních   filmů.
pirekjan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2018
pecka
Jeden z nejlepších a   nejvlivnějších komedií . A   ty hlášky ...
R-a-D-u-S-h-A
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2009
super filmík :)
nejlepsší film co znám   ...... jestli jsi někdo   vzpomene Maschall Malinovsky   to byla nejlepší scéna co   jsem kdy viděla.... Trojice   Kodet , Donutil a Polívka oni   jsou prostě v filmu ůžasní   :D
Všem doporučuju   ????
tohle jsou   nerozbitné a lžíčky z NDR   :D
blax
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.4.2007
zkreslená realita
Vím, že se jedná o komedii,   ale i přesto se zde Hřebejk   dopouští trapného   zkreslení a posunutí dobové   atomosféry a reality.
falkonfilm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2014
Pelíšky v režii Jiřího Krejčíka
Bezesporu asi nejlepší   práce porevoluční éry, jen   mě velice
mrzí, že   málokdo už dnes ví, že to   byla absolventská práce
pana Hřebejka pod   taktovkou geniálního   režiséra Jiřího   Krejčíka. Sám pan Hřebejk   již nikdy takto skvělý film   nenatočil a to pouze   dokazuje, že se fakticky   jedná o režii
pana   Krejčíka, který se na filmu   zásadně podepsal a jeho   rukopis je patrný ve   srovnání s jeho jinou   komedií tak silně, že se je   téměř nespravedlivé   nazývat Pelíšky filmem pana   Hřebejka, který chtěl děj   filmu táhnout i za rok 1968,   což pan Krejčík zavrhl a   dobře udělal.
Hemža
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.5.2012
KODET!!!
Nejvíc mě dostávaly ty   scénky s Kodetem a naproste   největší hit mého   dětství bude scénka s noky.   PARDON! S KNEDLIKY! :DD
Borek06
Hodnocení:
Přidáno: 30.9.2013
komentář k filmu
Svělý fil sesvkělými   hláškami a ještě   skvěljšími herci. Pan Kodet   jakožt onezapomenutelný   kraus a jeho hlášky typu   Proletáři všech zemí,   vyližte si prdel cha a   neboPrznitelka se usmívá   navzdory své podpruměrnosti   a otci na očích se tah ás   největší mekzotm v okolí.   To ybste ji mohli utloct a co   bude hrát? a nejlepší   hledáš něco soudruhu?   Cože? jauu Prostě opravdu   vtipný film is některými   smutnými scenami, které k   tomuto období, které film   popisuje, patří a skvělou   hudbou. dávám hodnocení 10   :-D
VladCristea
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.2.2013
Svým způsobem by to byl dobrý film, ačkoliv...
V poslední době se množí   filmy režiséja Jana   Hřebejka, někdy podle   literárních předloh Michala   Viewegha, jindy podle jiných   v jeho tvorbě, jako houby po   dešti.
Nemohu však u   valné většiny z nich   říci, že by patřily k mým   oblíbeným a ani jejich děj,   prostředí a jejich   překroucená padlá morálka   i zápletka, mne nechávají,   Bohužel, k této tvorbě   chladným jako mrtvolu v   sešeřelé márnici...
Tento snímek by svým   způsobem měl být pokládán   za úspěch, neboť v   Hřebejkově dekadentní   tvorbě, dle mého názoru,   představuje, svým způsobem   to lepší, co tento režisér   "sametově porevoluční   tvorby" vytvořil - humor   v podání hlavních i   vedlejších postav filmu,   zajímavé a někdy vyhrocené   dialogy aktérů filmu - leč   můj názor je ten, že ač   postavy, představované herci   jako Miroslav Donutil, Bolek   Polívka a mnoho jiných, je   jen zkreslenou tragikomickou   slátaninou hodnotící zcela   černobíle dobu let   šedesátých až do onoho   diskutovaného   "osudného" roku   1968,velice zůženým a   zaujatým pohledem. Zde má   být zcela evidentní, jaké   "peklo" to vlastně   bylo a jak všichni ubozí   utiskovaní lidé naší země   prahli po svobodě tak   "surově   pošlapané" následným   vpádem vojsk varšavské   smlouvy - kterou pro ně   znamenala země zaslíbená -   tedy U.S.A. a západní   kultura a "svoboda"   všeobecně, ve snímku   nepokrytě oslavovaná...
Velice černobílý a   zkreslený pohled skrze   "optiku" Hřebejkovy   režie, poplatný análnímu   alpinismu mocným a doktríně   dnešní doby o vítězství   "pravdy a lásky nad   lží a nenávistí"
Pokud bychom film   hodnotili jen jako jakousi   fikci skutečnosti - potom by   se dalo docela i zasmát   některým naivně laděným   pasážím filmu, který je   jinak pro diváka   hledajícího skutečnou   skrytou pravdu o této době v   naší zemi, naprostou   vymývárnou mozků zvláště   těch, kteří tuto dobu   nezažili jak se říká na   "vlastní kůži"
Ale i to je úhel pohledu   filmařů versus můj osobní   - nicméně nehodnotím tento   film příliš dobře z oněch   výše uvedených důvodů,   které shledávám jako   zásadní, stejně jako mohu   podobné napsat i o ostatních   filmech "porevoluční   sametové éry"
Ztráta času.
markes
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.12.2008
Spousta různých scén bez   ladu a skladu, něco jako   Bakaláři. Pět minut po   skončení filmu jsem nebyl   schopen říci, o čem to   vlastně bylo. Pro mě fakt   neuvěřitelná nuda.
smallsunny
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.3.2009
povedenej :-)
Opravdu povedenej českej   film, vždycky se u něj   zasměju i když sem ho už   několikrát viděla, herecký   obsazení super!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37275minih37275Návštěva staré dámy (1999) [TV inscenace] 
Návštěva staré dámy n
minih38825minih38825Nejcennější co mám (1976) 
Docteur Françoise Gailland n
minih6731minih6731Don Quijote (1957) 
Don Kichot n
minih9298minih9298Jak si zasloužit princeznu (1994) 
Jak si zasloužit princeznu n
minih125885minih125885Otec Brown (2013) [TV seriál] 
Father Brown n
minih34126minih34126S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení (2003) 
S.W.A.T. n
minih3766minih3766Benátská noc (1986) 
La venexiana n
minih15531minih15531Pátek není svátek (1979) 
Pátek není svátek n
minih58907minih58907Vydra Tarka (1979) 
Tarka The Otter n
minih3319minih3319Atentát (1964) 
Atentát n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Zahradnictví: Velké manévry (2018)

 Zahradnictví: Velké manévry (2018)
Zahradnictví: Velké manévry n
 
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

Zahradnictví: Salon Valentino (2018)

 Zahradnictví: Salon Valentino (2018)
Zahradnictví: Salon Valentino n
 
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

Zahradnictví: Tři sestry (2018)

 Zahradnictví: Tři sestry (2018)
Zahradnictví: Tři sestry n
 
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

Zahradnictví: Dezertér (2017)

 Zahradnictví: Dezertér (2017)
Zahradnictví: Dezertér n
 
Žánr: tragikomedie
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

Zahradnictví: Nápadník (2017)

 Zahradnictví: Nápadník (2017)
Zahradnictví: Nápadník n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

Zahradnictví: Rodinný přítel (2016)

 Zahradnictví: Rodinný přítel (2016)
Zahradnictví: Rodinný přítel n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Jan Hřebejk

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

48 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

53 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10