Duben

Komentáře uživatele Rollage

Rollage

Rollage zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  Jiří Jankovský

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 99
A-Team (The A-Team)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Jedním slovem: Nářez!
Po delší době   "akčňák" pěkně   ve stylu 80. Mozek vypnete,   užíváte si výbornou akci,   hláškami Vás kvarteto   zásobuje kadencí kulometu a   především - ani na vteřinu   se nenudíte. Co rozhodně   potěší (a není v této   kategorii vždy   samozřejmostí) jsou herecké   výkony všech   zúčastněných. No, už se   nemohu dočkat další   projekce!
Americké psycho (American psycho)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.8.2010
Osobitá černá satira
Patrick Bateman (Bale) je   schopen 1000 leh-sedů u TV,   má nejlepší sestřih, při   sexu pozoruje svůj dokonalý   biceps a s dalšíma   vice-prezidenty si porovnává   vizitky... American Psycho   určitě není zrovna   jednoduchý film, když už   nic, tak nelze nezapamatovat   scény, kdy Bateman komentuje   skladbu po skladbě od Phila   Collinse či Whitney Houston.   Bohužel, jednotlivé   špičkové momenty jsou   pospojovány ne zrovna   zručnou režií a pointa na   závěr, která má přidat   další pohled na věc, je   podaná tak zbrkle, že jen   tak vyšumí. Bravurní výkon   Balea samozřejmostí.   Potěšil i William Dafoe,   byť prostoru má poskromnu.
Antikrist (Antichrist)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.10.2010
Nekonvenčně těžké
Opravdu těžký film na   shlédnutí. Už jen z   principu: komorní drama (2   herci), mrtvolné tempo filmu   + atmosféra, ve které se   nelze nadechnout, to vše   slibuje slibuje nevšední   podívanou. Herecky bravurní,   detailně emocionální a   místy nadmíru zvrácené.   Až na poslední čtvrtinu   skutečně famózní, v ní   už se tento démonický   projekt vymkl von Trierovi z   rukou.
Avatar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.7.2010
Cameron se vrací (s vlastní planetou)!
První film, na který jsem   zašel do kina 2x. První   projekce (3D) přinesla   nezapomenutelný zážitek. 2   a půl hodiny člověk   nestačil žasnout. Cameron si   opravdu vytvořil vlastní   svět (Pandora je opravdu   nádherné místo) - k   technickému zpracování   opravdu nelze nic vytknout,   naopak, Oscary za technické   složky byly jisté snad od   počátku tohoto projektu.   Avšak na druhé projekci   vyšel do popředí hodně   prostý děj. I když, je to   film co vydělal 2,7 mld dol.,   takže ta neoriginální   přímočarost je vlastně   úplně na místě! Herecké   podání je ucelené, nikdo   nevyčnívá ani přímo   nebije do očí. Worthington   pokračuje ve svém slibném   rozjezdu od T: Salvation.   Rozhodně potěšilo obsazení   Sigourney Weaver.
Spokojenost!
Barbar Conan (Conan the Barbarian)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.1.2011
Nejlepší heroic fantasy?
Stručně: Arnold fyzicky na   vrcholu, mizerné (resp.   žádné) herecké výkony,   primitivní příběh,   solidní souboje, nádherná   výprava, dokonalá hudba.   Kdyby se tak 20 minut   vystříhalo (úmorný počet   předlouhých scén), aby to   pomohlo získat filmu solidní   spád, těžko by se   kritizovalo, protože Conan   má své nezlomné kouzlo a je   bez početné konkurence v   tomto filmovém žánru. V   dětství bych bez váhání   ještě 2 body Conanovi   přidal.
Bruno (Brüno)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.8.2010
Bez hluchého místa
Ano Borat byl originál a   zároveň nápaditější.   Bruno jde v útočnosti na   americkou mentalitu dál a   hlavně, Borat v druhé   polovině (kde směřuje směr   Pamela) ztrácí dech, zde   máme jízdu po celou dobu   (čistého času hodina a   čtvrt). Co ovšem Brunovi   bere vyšší počet hvězd,   tak to jsou některé scény,   které mají sice původně   působit autenticky, ale   realita je vskutku jiná   (resp. opačná).
Při   projekci Bruna jsem se chtěl   bavit. To mi bylo na 100%   splněno. Takže jasných   7/10.
Byl to tichý muž (He Was a Quiet Man)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.10.2010
Takhle si představuji kvalitní psychologické drama
Originální filmařina s   výborným ústředním duem   Slater - Cuthbert. Začátek   je prošpikovaný několika   zajímavých nápadů, které   film postupně posouvají do   čistě psychologického   dramatu. Také tu máme pár   celkem tvrdých útoků na   dnešní společnost. Vyzdvihl   bych povedený hudební   doprovod, třeba ústřední   skladba For You a až   abstraktní pasáž film   neskutečně oživily. Škoda   dvou věcí, které kazí   špičkový zážitek. Za   prvé - efekty. Chápu jejich   použití, ale to provedení   bylo opravdu kýčovité a   mluvící rybka, mno, bál   jsem se že narazím i na   Garfielda. Za druhé - konec.   Film měl skončit způsobem,   tak jak probíhal anebo, když   už Cappello přišel s   nápadem dvou rovin, mohla se   stopáž o 20 nastavit, pak   bych se vůbec nezlobil. Ono,   nezlobím se i tak, když jsem   měl možnost shlédnout něco   tak povedeného.
Cesta do fantazie (Sen to Chichiro, no kamikakushi)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Typicky, japonsky nádherné
Nádherná animace (tahle   klasika si mě vždy ihned   získá oproti většině   moderní PC produkce),   podmanivá hudba a neokoukaný   příběh - ten je sice   celkově jednoduchý, ale   svým vyprávěním si dává   v odhalování jednotlivých   souvislostí hezky na čas, na   druhou stranu se nejednou   stane, že tempo filmu   poněkud hapruje. Mrzí mě,   že když se tu pracuje se   spousty až abstraktních   postav (No-face), tak jejich   účel je tu velmi slabě   nastíněn, na to, kolik tu   mají prostoru. V jiném filmu   bych za to dal třeba bod   navíc, ale zde u animovaného   filmu, určený primárně pro   děti, je to trochu na škodu.   Cesta do fantazie je ale   skutečná nádhera a   zážitek.
Černá labuť (Black Swan)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2010
Geniální, nikoli dokonalé
Ano, duo Portman a Cassel jsou   bez diskuze jasní adepti na   oscarovou sošku. Film je   strhující, ale neodpustím   mu, že za vygradovaný   závěr může víceméně   Čajkovského hudba více než   um režiséra Aronofského   (škoda slabšího středu   filmu) a ty   "fyzické" proměny   působily velmi lacině oproti   špičkové atmosféře, za   kterou může především   neokoukaný balet a výše   zmíněná hudba. V každém   případě - tleskám ve   stoje.
Černá smrt (Black Death)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.12.2010
Na hluboký obsah se dotahuje zajímavá forma
Na těch 8/10 to spadlo pouze   za nejisté tempo a chabé   pospání charakterů,   přestože k tomu bylo tolik   prostoru - celou hodinu si   film vystačí s jedinou   bitvou (zbytek je putovní   konverzačka). Natáhnutí   stopáže by tentokrát nebylo   na škodu. Jinak nemohu jinak   než chválit. Čistě   komorní zpracování je   naprosto excelentní.   Atmosféra je hutná a   napětí přichází s   absolutní lehkostí.   Příjemná změna oproti   početnému zástupu filmů,   kde se na Vás hrnou tisíce   digitálních pěšáků.   Dále musím zmínit bravurní   herecké výkony trojlístku   Bean, Redmayne a van Houten.   Nejsilnější stránkou Black   Death je ale obsah, kdy   režisér Smith Vám čistě z   neutrálního stanoviska   předkládá krajní   fanatismus, naprostou   zaslepenost, čisté   pokrytectví a je naprosto   jedno, zda směrem od   křesťanů nebo ateistů.   Říci jen, že Black Death je   příjemné překvapení, to   bychom tento skvost podcenili.   Výtečné.
Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk Down)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.8.2010
Technicky brilantní
Výborně natočená reálná   akce - technicky brilantní,   zajímavé obsazení   (výborný Sizemore) a   výtečná Zimmerova hudba.   Přestože jsem fanda   všemožných extended verzí,   prodloužených director´s   cutů, tak předlouhý   začátek a pár natažených   momentů z druhé půle filmu   spíše ubírají z dojmu   dokonalé podívané.
Četa (Platoon)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2010
Nebojovali jsme s nepřítelem, ale sami se sebou...
Prakticky bezchybný   válečný film. Naprosto   realistické válečné drama   z války ve Vietnamu. Film   Vám servíruje jednu silnou   pasáž vedle druhé. Od   seznamovacího začátku, kde   si Chris Taylor (Sheen)   oprávněně klade otázky   "Co tu vlastně   dělám?", se dostanete   přes psychologicky syrový   střed, který bez kompromisů   ukáže, že to největší   zlo se odehrávalo ve   vztazích uvnitř jednotky a   mezi vojáky a civilisty.   Výborně gradující   válečné finále Vám pak   přijde jako   nejmilosrdnější pasáž (i   přes stovky mrtvých), když   vezmete v úvahu, co se dělo   předtím (a jakým   způsobem). Třešní na dortu   je výkon dvojice   Dafoe-Berenger. Dafoeovi ruce   vztyčené k nebesům ani   nepotřebují komentář -   určitě jeden z   nejsilnějších filmových   momentů. A co se týče   Sheena, tak ten se už nikdy   nepřekonal a retrospektivně   je těžké mu tento výkon   věřit.
Čtyři lvi (Four Lions)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2010
Kontroverzní téma pod britskými křídly
Lepší než Cohenův Borat s   Brunem. Je vidět, že film   měl určité problémy s   financováním, protože   místy vypadá, že byl   natáčen s menším   rozpočtem než jeden díl   "kvalitního"   českého seriálu z tvorby   komerčních stanic. Je tedy   škoda, že nezaplatili o   trochu více střihači,   který by odstranil tu   schizofrenní vatu v druhé   polovině filmu a vytvořil   by, alespoň uměle, nějaké   tempo. V každém případě,   skvělý je protipól   absolutně vážného   odvyprávění a humoru,   který je na nejvyšších   možné úrovni (spousta   opravdu smrtících scén pro   Vaši bránici) a k tomu:   lepší obsazení ani býti   nemohlo. Velké překvapení a   ještě větší radost ze   shlédnutí.
Ďábel (The Devil)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.12.2010
A na schopnou pointu jsme jaksi zapomněli, že?
Já už nevím... Do REC 2   nám začali tahat tvůrci na   konec i náboženství, asi z   domněnky, že biologická   podstata neletí či co. Tady   se zmínka o Ďáblovi nese   celým filmem, ale furt tam v   dálce divák doufá v   nadprůměrnou pointu, tak jak   jsme (resp. byli) od Syamalana   zvyklí. Netuším, na kolik   se od něj scénárista nechal   inspirovat, ale pokud v plné   síle, tak se nám tím sem   promítla Nightovy bídná   forma. Tu sedmičku si film   zaslouží čistě za   zpracování. Solidní   napětí, dobrá hudba,   výborná kamera a vůbec   povedená klaustrofobie. Herci   jsou přinejmenším otravní,   na druhou stranu raději   nevědět, jak by se každý z   nás zachoval na jejich   místě. Závěr, který se   bohužel redukuje na několik   prázdných moralizujících   vět, je zbytečně   nedůstojnou tečkou za   schopným hororem.
District 9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.8.2010
Žánrový guláš, ale mistrovsky uvařený!
Dokument, akční sci-fi, či   survival thriller? Od všeho   něco, ale jak jé to   naservírované! 30 mil   rozpočet + režijní debut?   Nemám slov a před Blomkampem   smekám! Sice se film po   půlhodině začne vyvíjet   opravdu jinak, než by   člověk čekal, ale s každou   přibývající minutou je   lepší a lepší. Tleskám i   za vybrané místo. Konečně   žádný NY nebo LA. Konečně   žádná USA. Copley je v   téměř one-man show   výborný, na začátku jsem   si přál jeho rychlý konec,   posléze není problém mu   držet palce (klišé, ale nic   do očí bijící). Bál jsem   jak bude vymyšlený konec,   aby nepohřbil celý film, ale   i zde bez výhrad. Není   problém tu najít pár scén,   které nejsou úplně košér:   Postavy utíkají před   palbou, začne najedou jejich   konverzace, střelba   přestává (nedejbůh by je   ještě trefili!), naštěstí   po konverzaci se může   pokračovat ve   střelbě...přesto, po   shlédnutí jsem měl snad   stejně užasle-spokojený   pocit jak po dojezdu titulků   největších zářezů legend   Camerona, Scotta nebo   Verhoevena. Beze sporu jedno z   nejlepších sci-fi od   největších klasik výše   zmíněných mistrů.
Dokonalý svět (A Perfect World)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2011
Ani u Clinta není každý den posvícení...
Dokonalý svět řadím   určitě mezi to slabší od   Eastwooda - takový počátek   období slabší formy, které   vyvrcholilo tvorbou na   přelomu tisíciletí. Spíše   než režií (proti které   toho nelze moc namítnout)   film trpí především   scénářem. Parta policajtů   měla snad na starost akorát   tvorbu jakéhosi   nepříjemného křoví (o   jejich schopnostech raději   nemluvit). Clint si tam   vystačil s velkým   charismatem, proti tomu mi   není jasný smysl existence   postavy Laury Dern. Další   postavy, jak v karavanu, tak i   ve vozidle byly akorát   prázdné loutky, které   rušili zajímavé putování   výborného Costnera a   "hodného ducha   Caspera". Když už se   Dokonalý svět snaží   tvářit, že nestaví na   běžné šabloně, tak   závěrem, bohužel, padá   mezi nespočitatelný zástup   šedivých dojáků.
Domino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.10.2010
Možná až příliš visuálně dominantní
Na někoho bude filmařský   styl Tony Scotta až příliš   technicky přepálený.   Neustálý střih   doprovázený proměnlivým   barevným filtrem se rozjede   od prvním vteřin a pokud k   tomu přičtete, že děj na   začátku je také slušně   rozstříhaný, tak divák se   ocitá v skutečně   nezáviděníhodné pozici.   Naštěstí se chytíte   kvalitních hereckých   výkonů (Knightley, Rourke,   Walken) a postupem času se i   scénář ukáže jako   nadmíru povedený. V zhruba   3/4 filmu se film krásně   slepí, aby se vydal k   nějaké přesvědčivé   pointě. Ta tu bohužel trochu   schází a degraduje veškeré   předchozí snahy. V čem   vidím největší problém   Domino, tak to je vykreslení   charakterů. Postavy tu mají   nadmíru prostoru, ale krom   opakujících se Dominin   flashbacků se nedozvíte   shora nic, díky čemu by se   film dostal více pod kůži.   Ono je těžké, když si Tony   Scott hraje a hraje, samý   střih na detaily, každou   chvíli doprovázeny   chytlavým hudebním   doprovodem. Takhle se z   vizuálního kolotoče   dostává Domino příliš   jako gangster-klip než jako   prvotřídní   triller/krimi/drama.
Drsný časy (Harsh Times)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.8.2010
Bale the Devil
Bale se svým prostorem pro   postavu psychicky narušeného   mariňáka naložil bravurně.   Něco tak nesympatického se   na plátně nevidí každý   den. Nějaký hlubší děj se   tu nenajde. Řeší se chlast,   cigára, tráva a... ano,   CVčka a práce. Když   překousnete, že každá   věta, řekněme složená ze   7 slov - obsahuje 5 slov,   které jsou "fuck"   nebo cokoliv na ten způsob,   tak se Vám naskytne   nezapomenutelný pocit   úděsu, co pan Bale hodlá   každým momentem provést.   Akorát by mohla být trochu   pokrácená stopáž, nevím   jestli ta část za polovinou   se má chápat jako klid před   bouří, ale v každém   případě je opravdu   natažená. Finále je však   dechberoucí. F. Rodriguez a   E.L.Parker jsou taky dobří,   akorát vedle Christiana   fungují jen jako solidní   křoví. Otázka je, jestli by   přivázání Balea na řetěz   naopak ještě více   neublížilo, protože Harsh   Times jsou jeho one-man show.
Expendables: Postradatelní (The Expendables)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.9.2010
Nostalgie
The Expendables funguje jako   stroj času nastavený na   cestu o zhruba 25 let zpět.   Do doby, kde děj oplývá až   primitivní přehledností,   hlavní charaktery nejsou   schopni minout cíl, naopak   řadoví záporáci padají k   zemi s kadencí minigunu a z   každého takového filmu se   dá zapamatovat desítka   výborných hlášek.   Veškerá charakteristika   přesně sedne i na   nejnovější Slyův počin.   Zde opravdu vymakané souboje   z blízka bohužel kazí, zde   poněkud zbytečně,   chaotická kamera a   digitální oheň přesouvá   film až někam k fantasy   anime.
Kdo si z   chlapců přinesl největší   formu? Sly a překvapivě   Lundgren. Možná Švédova   nejlepší role vůbec.   Statham taky dobrý, přesto   tu má pár zbytečných scén   (basketbalové hřiště).   Crews se tu opírá o své   "dělo", a mj. i   díky němu tu máme několik   povedených R-kových scén.   Couturova role byla až na   závěr vysoce nevýrazná. Li   tu má sérii opravdu   výborných hlášek, jeho   souboje bohužel likviduje   kameraman. Rourke už tu je   asi opravdu sporadicky, ... a   nakonec tu máme pana   Robertse. I Arnold the   Governor byl schopen na   prostoru minuty předvést   nějakou mimiku, oproti   hlavnímu záporákovi, který   tu byl silně bez charismatu.   A s Arnoldem se tedy   dostáváme do scény v   kostele, která je opravdu   nezapomenutelná a i slzička   ukápla, tímto za ni, a za   100 minut nostalgie, děkuji   Slyovi a přidávám 7. bod.
Fargo
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.2.2011
Výtečná kombinace absurd. dramatu a krimi
Coenovci ve vrcholné formě:   Nečekané množství   nezapomenutelných scén,   herecké koncerty a unikátní   atmosféra podpořená   skvělým soundtrackem.   Překvapením je, jak to   všechno funguje, přestože   charaktery jsou jasně dané,   nejsilnější momenty   pramení z výjimek -   určitého typu   nevypočítatelnosti. Od   plného hodnocení mi tu   chybí ještě několik   střihů, které by film   zbavily pár prázdných a   nastavujících scén.
Harry Brown
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2010
Syrové, realistické a brilantně zpracované
Michael Caine je pan herec a   osobnost. To je třeba uvést   ještě na úvod. K filmu jsem   se dostal po zaslechnutí   názorů ve smyslu "jako   britské Gran Torino v   poněkud slabší   formě". S oběma body   nesouhlasím, s prvním méně   a s druhým více. Zaprvé,   Harry Brown je komornější a   více bezvýchodnější, film   si vystačí s minimem   prostoru. Penzista zasazený   do bloku paneláků, kde   kriminalita (drogy, krádeže   a brutální vraždy)   náctiletých je denním   chlebem. Zadruhé, jediný   prvek co sráží debut   režiséra Barbera, je   scénář. V něm je ten   zakopaný pes, když budeme   srovnávat Harryho Browna a   Eastwoodovo mistrovské dílo.   U Gran Torina se nestane, že   byste si párkrát povzdechly   nad poněkud naivnějšími   (slabšími) replikami a   hlavně, jak u GT ke konci   přituhovalo, u Browna závěr   válčí sám se sebou a   divák v duchu prosí, aby si   film i zde udržel vysoko   nastavenou laťku. Jinak bez   výhrad. Výtečná kamera,   vše zasazeno do neskutečně   syrového hávu, plus herecké   výkony všech   zúčastněných a mnoho   špičkových scén (úvod na   motorce, výslech, doupě a   další).
Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.12.2010
Poněkud paradoxní první polovna velkého finále
Většina scén, u kterých   člověk po přečtení knihy   doufal, že budou ve filmu   vysloveně dobré, zrovna   nezabodovaly a na druhou   stranu z pasáží, u kterých   film měl klopýtat, tak   naopak boduje. Konkrétněji:   Z první poloviny knihy HP7   patří mezi   nejzapamatovanější úvodní   "přeprava" Harryho   a pak infiltrace ministerstva.   Ve filmovém zpracování je   to hezky efektní, úvodní   bitva poněkud epileptická,   ale až na kulometnou palbu   světel nic moc nepřinesla.   Nemilým překvapením je   absolutní nedostatek   jakéhokoliv napětí v   prvních desítkách minut -   když už se film snaží   vypadat jako fantasy-thriller,   tak by se do toho měl   pořádně opřít. Tento   nešvar zabolí hlavně ve   scénách na ministerstvu.   Relikvie Smrti začla bavit   nečekaně při   "stanování".   Režisér Yates si nejspíše   uvědomil, že má na víc,   než na pouhé oslepování   diváka, že když chce tak   opravdu umí, a začne   konečně   "vyrábět":   napětí, psychologii postav,   emoce; až k bodu, že tu   potřebnou atmosféru opravdu   vybuduje. Poklonu zaslouží   zpracování příběhu Tří   bratří. Povedná animace,   která má neskutečné kouzlo   a zrovna tohle považuji za   jeden z vrcholů celé   zfilmované ságy. Dále   potěšilo opět početné   zastoupení zvučných jmen na   místech vedlejších postav:   Finnes, Rickman, Isaac,   Carter, Nighy... Co se týče   hlavní trojice, tak bohužel   představitel Harryho Pottera   (Radcliffe) je nejslabším   článkem. S občas hrozivými   replikami (umocněnými   ještě hrozivějším   českým dabingem) je právě   hlavní hrdina tou těžkou   vězeňskou koulí, co film   nejednou srazí k zemi. Grint   si drží svůj humorný   standart a budoucnost slečny   Watson vidím v rozhodně   dobrém světle, protože   prostě hrát umí. Nakonec   hodnotit HP7 není vůbec   lehké - schopná režie   (hlavně v druhé polovině),   podprůměrný scénář,   nevyrovnanost (slabý   začátek), výborná hudba a   výprava, kvalitní herecké   obsazení, nádherný   příběh 3 bratří...Za 7?
Hitler: vzestup zla (Hitler: The Rise of Evil)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.9.2010
Na TV produkci výtečné
Nesmírně zajímavý   dvoudílný TV film, který   táhnou velmi přesvědčivé   herecké výkony (Carlyle,   Margulies, Stormare). Škoda,   že tu nebylo dáno více   prostoru vysvětlení např.   Hitlerově nenávisti vůči   židům (Začátek se tomu   věnuje jen okrajově.) či   vzniku SS, ale jinak fakty je   film naplněn až po okraj.   Povinnost vidět.
Hory mají oči (The Hills Have Eyes)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2010
Brutalita s velkým počtem podařených záseků
Nebýt toho lehce   rozpačitého úvodu, tak bych   Ajovi zatleskal ještě   hlasitěji než nyní. Po   chytlavých titulkách tu   máme rodinnou idylku s   několika předlouhými bubu   scénami, které akorát   navozují lehký pocit   zmatenosti. Gigantický zlom   přichází s přepadem   karavanu - maximální   napětí a bez filmařských   výčitek je tu jatečně   popraveno relativně velký   počet postav. Po několika   spíše atmosférických   partech přichází poslední   třetina filmu, která plně   využívá potenciálu   prostředí pouště Nového   Mexika ála povrch Marsu.   Souboje jsou brutální - na   rozdíl od nekonečného   množství B-čkových   krváků u nich skutečně   skřípete zuby. Konec už je   poněkud přepálený   nesmrtelností jedné z postav   a hudbou (která je jinak   špičková) navozující   pocit, že koukáte na   ultra-patriotický-americký-v   álečný film. Celkově však   máme co do činění s   jedním z toho nejlepšího,   co přinesl žánr jménem   horor v první dekádě 21.   století.
Iron Man
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.9.2010
Překvapivě hodně dobré
Iron Man staví na výborném   obsazení, dále na zhruba   desítce opravdu kvalitních   hlášek a nakonec   především na tom, že   sledování tohoto 2   hodinového filmu Vás   skutečně baví. Iron Man má   opravdu výborný začátek,   takže Vás chytí za srdce od   první minuty. Po pohodovém   prostředku se dostáváme do   gradujícího... ehm...   Dostáváme se k první a   zároveň poslední výtce   (bohužel celkem podstatné) -   poslední čtvrtina je trochu   (více) bez drivu (resp. bez   šťávy, co by ten motor   uvedla do provozu). Těšil   jsem se na výše zmíněné   vygradované finále,   bohužel, to se nedostavilo.   Avšak krátká pasáž   "I´m Iron Man" po   závěrečném souboji +   stejnojmenná píseň Black   Sabbath (letos slavící 40   let) dojem z filmu zvedávají   ze solidního nadprůměru na   úroveň výborných akčních   filmů.
Iron Man 2
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.9.2010
Naprosto odlišné (a horší) než jsem očekával
Po ohlášení sequelu jsem si   představil přepálenou   megalomanskou akci ála   Transformers 2. Skutečnost   mě nakonec nemile   překvapila, ale z druhé   strany barikády. Jediná   kloudná bitva přišla až s   druhou hodinou filmu, a když   už jsem si řekl:   "Konečně!", tak   souboj 2 vs 1 byl v několika   vteřinách ukončen. Dobrá,   byla tu šermovačka o   závodě, která ale   neustálým zkoušením   přejet Rourka a zároveň   poskakováním Downeyho u auta   kvůli kufru spíše budila   rozpaky. O hospodském   fackování na oslavě se asi   ani zmiňovat nemusím.
Akce tu mnoho není,   nevadí, jednička byla taky   (zato velmi příjemně)   ukecaná. Konverzace tu však   moc nefungují. Pár   úsměvných hlášek tu   najdeme a stále se na IM 2   poměrně dobře kouká, už   to ale hraničí s   nemastným/neslaným odvarem   bez nápadu. Rozhodil mě už   kýčovitý začátek -   přílet na pódium, ve stylu   "hvězd" MTV, mezi   roztleskávačky. A pak   další problém: postavy tu   oproti jedničce tolik   nefungují: Downeyho (resp.   Starkovo) kouzlo je tutam,   jelikož jeho charakter   brodící se mezi možným   koncem a alkoholovou extází   směřuje diváka až k   postupné nesympatii vůči   jemu. Paltrow je naštěstí   opět výborná, zde více   svázaná postavou, ale i tak   palec vzhůru. Rourke tu měl   oproti Expendables aspoň co   hrát, škoda, že Vanko tu   byl psychologicky   nedořešený. Stejně jako   chování (bez obleku   nevýrazného) Don Cheadla a   jeho únos Starkova "Iron   Man" obleku. Rockwell tu   (pře)hrával s chutí a film   zvysoka oživil. Johansson (s   přispěním jejího vzhledu)   také OK, ale její enormně   přepálená combat scéna   byla jak z filmu s   "kvalitou" Blade:   Trinity. Naproti tomu na   L.Jacksona je vždy spoleh.   Jemu už viditelně taky   stačí jen pár minut, aby   diváka uhranul.
Překvapivě to neberu   jako velké zklamaní (Tím   díky za skladby od AC/DC!).   Aby v tomto případě sequel   porazil první díl - to jsem   rozhodně neočekával, na   druhou stranu, aby dvojka   dostala o tři body méně   oproti jedničce, to také ne.
Jak vytrhnout velrybě stoličku
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2010
Rozjezd před 2. dílem
Klasika českého filmu a   herecký koncert Tomáše   Holého. Lehce vážnější   než výborný 2. díl (Jak   dostat tatínka do   polepšovny). Vždycky mi tu   vadil (předabovaný) Harapes   a posledních 20 minut filmu,   kde Vašík opakovaně (pro   film zdlouhavě) ignoruje   tátu. Nezapomenutelné jsou   však horolezecké povídky   linoucí se z Vaškova rádia.
Kawasakiho růže
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.10.2010
Hřebejkův návrat v plné síle?
Zdaleka ne. Ale proti   "výtvorům"   Medvídek a Nestyda má   Kawasakiho růže poměrně   silný výstup a s kvalitou je   oproti oběma titulům, výše   zmíněným, také na míle   napřed. Celkově vzato, dílo   KR je silné v těch ohledech,   které se od dramatu   očekávají - herecké   výkony (zajímavé je srovnat   hraní profesionálních   herců s osobitým přednesem   fotografa Kratochvíla), emoce   a osobité téma. Film však   kolabuje jako celek. Na   začátku hraje prim otázka   nevěry a opar nejistoty ze   strany vzácné nemoci. Po 25   minutách konečně   přichází zlom a navenek se   (co se týče děje)   dostávají konečně ty   věci, kvůli kterým jsem se   rozhodl film zhlédnout. K   začátku, který je mimo,   připočtěme několik   podobně, hrůzostrašně   vypadajících scén. Jakou   vypovídací hodnotu měly   mít scény:   intelektuálně-meditační   rozprava ze strany   Hřebíčková-Kratochvíl,   hysterické   obvolávání/obesemeskování   všech známých (Kratochvíl)   a krádeže čokoládové   tyčinky (Šimonová) - to   opravdu netuším. S nápadem   zrealizovat "dokument ve   filmu" problém vůbec   nemám, kdyby určité   okamžiky nepůsobily až   ukrutně křečovitě a dále   nesekali už tak neucelený   výtvor. Klady, zmíněné na   začátku komentáře, drží   film na lepší šestce.
Kontakt (Contact)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.10.2010
Inteligentní sci-fi
Tohle inteligentní (až   místy skutečně   intelektuální) sci-fi   zaručuje nádhernou   podívanou podpořenou   výbornými hereckými výkony   (Foster, Woods, Skerrit) a   brilantní režií. Možná si   mohl Zemeckis odpustit   předlouhé intro a přestože   postava, kterou hrál   McConaughey, měla ve filmu   svůj účel, tak milostný   vztah zde figuroval jen jako   doplňková vata. Co mě   skutečně ohromilo, bylo   zpracování stavby   transportního zařízení.   Především scéna, kdy   Foster projíždí kolem   desítek tisíc pozorovatelů   s karavany je skutečně   impozantní. Konec je   vyřešen opravdu   šalamounsky. Naštěstí jsme   se nedočkaly nějakých   levných mimozemských postav,   na druhou stranu to setkání   bylo až moc   "básnické" (viz   poznámka Foster). Taky by mě   (s dávkou ironie) zajímalo,   jak by vypadal výsledek,   kdyby se tématu zhostil   takový Michael Bay...
Kriminál (Lock Up)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.9.2010
Velmi povedené vězeňské drama
Slyovi role skutečně sedla,   dovolil bych si tvrdit, že   herecky předvádí to   nejlepší ze své   filmografie. Palec nahoru i za   Sizemora a Landhama (tenhle   Američan má skutečně   brutální hlas). Proti tomu   legenda Sutherland se zmohl   pouze na úsměv za knírkem a   přehrávání v posledních   15 minutách. Film schopně   graduje. Škoda akorát, že   se neubrání opravdu   nápadným klišé.   Posledních 15 minut se   scénář na jednu stranu   snaží tvářit promakaně,   ale výsledek snažení se   rozplývá do typické   nevěrohodné kaše let 80. V   jiných filmech je to ku   prospěchu věci, zde nikoliv.   V každém případě   zajímavá a povedená   podívaná.

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:40 - 06:00

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

70 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10