Jeden svět

Komentáře uživatele fred.appl

fred.appl

fred.appl zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 105
Africká královna (The African Queen)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Bogie je Bůh, Bogie je ďábel! ;o)
U Bogieho nikdy nevím, jestli   mám radši Africkou královnu   anebo Casablancu (Maltézák,   Big sleep samozřejmě taky   skvělý).
Většinou   to, nač se zrovna dívám.   ;o)
Aljaška (Alaska)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Aljaška je krásná jako stát, jako film už míň
Dávám šest bodů, z toho   pět je za krajinu a bod za   výkony dětských herců.   Zbytek skoro nestojí za   zmínku; zápletka   nevěrohodná, scénář   dělá z hlavních   představitelů nemyslící   idioty, jen aby se dál mohli   nesmyslně protloukat tou   krásnou krajinou a potkávat   roztomilá zvířátka. - Ano,   roztomilá! - Ve srovnání s   tím, co si myslím o Burgovi,   Myersovi a Hestonovi   (zodpovědných za tuhle   slátaninu) je pro mne i   nasraný lední medvěd   vrcholem roztomilosti.
Amélie z Montmartru (Le febouleux destin d'Amélie Poulain)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.4.2009
Mám ten film rád a nebudu do   něj šťourat. A vždycky mne   bude dojímat křehkost   Amélie, když cupe v těch   svých neforemných   křuskách.
Anakonda (Anaconda)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 14.4.2009
Jako "horor / akční /   dobrodružný / thriller"   sice nic moc, to spíš místy   snesitelné coby parodie. Ale   jeden klad ten film přecejen   má: hezká příroda   snímaná solidní Butlerovou   kamerou.
Anna a král (Anna and the King)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2009
Zase dobře!
Opravdu se i tohle už   bůhvíkolikáté zfilmování   zase povedlo. Ale já ten   příběh viděl s Kerrovou a   Brynnerem asi v té správné   době, kdy mne oslovil víc.   Ale i tak je osm dobrých. ;)
Artur a Leontýna
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.1.2009
Zapomenutelný film
Plytký scénář, jemuž   Krňanského režie ponechala   napospas nebohé herce. Je   neuvěřitelné, že jen díky   jim (a díky našemu   sentimentu) se na tenhle film   dá ještě dívat. A z toho   sentimentu dávám čtyřku.
Ať žije republika
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Aniž bych chtěl mazánkovsky   dolézat či podlézat,   přidávám se k Čuřilovi.   Taky bych tenhle film chtěl   po letech ještě vidět (a   mj. i proto, že v něm hraje   moje kamarádka, a třeba i   kvůli té umělé bublině v   nose, kterou jsme zamlada   imitovali žárovičkami ze   skautských baterek   tříbuřtovek). Ale abych od   Čuřila neopisoval všechno,   já nezmíním Špotákovou, a   vzpomenu Barušku Hrzánovou,   kterak v Budžesovi   konstatuje: "... to musí   být ještě něco horšího   než rusák nebo   komunista."
Atomový vlak (Atomic Train)
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.4.2009
Vcelku normální béčko,   solidní je na něm kamera,   rytmus, ba i herecké výkony.   Ale co naplat, totálně to   kazí dějové nelogičnosti.   Místy nutí scénáristé   některé postavy jednat tak   slabomyslně, že jsou za   totální idioty. - Aby tohle   bylo uvěřitelné, to snad   aby jim v tom případě   vytékala z koutku úst   dlouhá slina... ;)
Babička
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2009
Když jsem kdysi v hlubinách   minulého tisíciletí viděl   poprvé Moskalykovo   zpracování téhle klasiky,   přistupoval jsem k nemu   zpočátku překvapeně a s   nedůvěrou. Ale jak film   pokračoval a jednotlivé   dílky mozaiky se mi spojovaly   dohromady, vtahovalo mne to do   černobílé obrazovky   hlouběji a hlouběji, a na   konci jsem čuměl jak vrána   (jo, a brečel jako   krokodýl). Pro mne úplně   novým způsobem, hutně a   působivě pro mne dokázal   Moskalyk zprostředkovat   člověčí osudy z té   původní novely líp, než to   svedla Božena Němcová. A   působí tak na mne dodnes.  
Nevím, jak ve   srovnání s tehdejší   světovou TV produkcí (tu   jsem nesledoval, ba ani   nemohl), ale v přinejmenším   u nás Antonín Moskalyk   podle mého Babičkou   předběhl dobu o pár   desetiletí.
Bílá paní
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Podskalský uměl
Ukázka, jak neuvěřitelně   moderní (a mnohdy   nedoceněný) byl Zdeněk   Podskalský! Na Bílou paní   (a nejen na ni, ale i   Světáky, Kulový blesk,   Drahé tety ad.) se dá dívat   i dneska - neztrácejí půvab   doby, a přitom mají i v   současnosti stále nádherný   spád a rytmus (zásluhu na   tom má určitě i autor   vynikající předlohy a   spoluautor scánáře Karel   Michal).
Navíc spousta   báječných herců a pro mne   hlavně: Irena Kačírková!!!   - Je krásné si připomenout   tuhle nádhernou a skvělou   herečku, ač ani v Bílé   paní se sice nedočkala role   hlavní (jakých by si   zasloužila spoustu), alespoň   zazářila v roli titulní.
Nakonec pak vskutku   dokonalý závěr: "Ty s   tou tvojí pravdou! - Drž   hubu, a plav!" (a ani   bolševik nebyl natolik tupý,   aby nepochopil, že je to sice   stručná, ale výstižná   zdrcující kritika jeho   systému, a tak Bílou paní s   gustem zatrezoroval.)
Nic proti roztomilým   dětičkám, ale pro mne by   titul "komedie   století" mnohem víc   slušel Bílé paní (snad   spolu se Světáky a   Limonádovým Joe).
Božský Bruce (Bruce Almighty)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2009
Z Jima Careyho nebývám   vždycky dvakrát na větvi,   ale tentokrát se   poštěstilo, a jistě i díky   dobrému obsazení dalších   rolí se na to můžu koukat,   ba se i bavím. A protože si   tenhle film (naštěstí!)   vyšší nároky neklade,   svůj účel plní podle mého   dobře.
Byli jednou dva písaři
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.4.2009
"Já o tom mám celou knížku!"
Když jsem famózní   skotačení vážených pánů   písařů Cyrila Justina   Romana Pécucheta a Františka   Diviše Bartoloměje Bouvarda   viděl při prvním uvádění   tohoto seriálu, nabyl jsem   vcelku pochopitelně dojmu,   že Flaubertův (mimochodem:   až posmrtně vydaný) román   Bouvard et Pécuchet zřejmě   musí být děsná prča, i   sháněl jsem. A sehnal! - Já   tedy čítal hodně, skoro   furt. Ale pokud se pamatuji,   tuhle knížku se mi tehdy   dočíst nepodařilo. Ta   sranda se holt musí umět   domyslet.
O to větší   poklona pánům Dietlovi,   Roháčovi, Horníčkovi a   Sovákovi, kteří z této   předlohy udělali takovou   pochoutku, že nad ní mlaská   už bůhvíkolikátá   generace!
Ale aspoň   mohu podnes s panem Bouvardem   říkat: "Já o tom mám   celou knížku!" (a kdyby   se pan Pécuchet zeptal, zda   "s obrázky," hrdě   odpovím:   "Pochopitelně."
Casablanca
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
"Play it, Sam! - Play "As time goes by!"
Roky jsem Casablancu sledoval   pořád jen dabovanou, a   pořád chtěl slyšet Bogarta   a Ingrid. Až jednou, už je   to taky dávno, v minulém   století, mi ji kamarád   koupil ve Státech na kazetě.   Jenomže pech: ta samozřejmě   nebyla VHS, a tak jsem se   dočkal až po několika dnech   shánění a přehrávání   jsem se dočkal. Všechny jsem   vyhnal, zapálil si   čvaňháka, spustil a kochal   se. - No samozřejmě, že   jsem rozuměl málo.   Respektive míň než málo.   De fakto jsem rozuměl dvě   věci, z nichž i tu   slušnější pojmenuji jen   eufemisticky jako trus (jsem   holt jiná generace a rusky   ani slovensky to prostě   nehráli). Ale byl jsem   šťastný. Až asi po   čtvrthodině mi začalo být   něco divného: ono to bylo   BAREVNÉ! - Kamarád mi chtěl   udělat radost a koupil mi   digitálně obarvenou verzi.   ;o)))
Ale nevadilo,   zakroutil jsem knoflíkem,   stáhl barevnou sytost, a byl   jsem šťastný dál. Ono   stojí za to slyšet Bogieho:   "Play it, Sam! Play   "As Time Goes   By!"

PS:   Jo, už jsem se na to pak   dodíval taky někdy v barvě.   Musím přiznat, že je to   tónované vcelku decentně.
Cena medu
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.7.2017
Neurazí, nenadchne.
Tenhle film mi v době svého   uvedení unikl, a nemusím   příliš litovat. Řemeslně   natočené bez zásadních   chyb, v obsazení mi nikdo   nevadil, ale kazí mi to   některé vyumělkované   záběry mimo žánr a uvítal   bych střih s větším   smyslem pro rytmus, aby to   nepůsobilo chvílemi   zdlouhavě a předvídatelně.
Cesta na Jihozápad
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Příjemný návrat
Po osmnácti letech navázal   Zdeněk Sirový na svůj   londonovský triptych (Claim   na Hluchém potoku, Kaňon   samé zlato, Poslední   výstřel Davida Sandela) a   natočil příjemný český   western. Po dvaceti letech je   to návrat i pro současného   diváka. Doba se sice změnila   a seznámeni s běžnými   filmovými postupy si napřed   chvíli musíme zvykat na   poněkud volnější tempo   vyprávění, než na jaké   jsme zvyklí dnes, odměnou   nám ale bude opravdu   klasický westernový   příběh okořeněný   účastí protagonistů, s   nimiž se již nesetkáme -   pro mne zejména dvou   skvělých českých herců,   Gustava Opočenského a Milana   Sandhause, kteří se vzhledem   ke svému mimopražskému   angažmá ve filmech   objevovali méně často, než   by si oni a diváci   zasloužili. Překvapí i   Zdeněk Podhůrský jako   nezvykle uvěřitelný šéf   party padouchů, do níž   dobře zapadají Olda Vlach a   slovenský host Ivan Palúch.   Dalšího ze svých   dokonalých tvrďáků zahrál   Petr Čepek, ve své první   hlavní roli se objevil Jiří   Strach, filmu však   pochopitelně dominuje   zejména shaneovská postava   Chetta v podání   minimalisticky přesného a   uvěřitelného Jiřího   Schmitzera.
Stojí   za vidění stále! -   Koneckonců i proto, že je   asi správné si připomínat,   že ve chlapském světě (v   celém filmu se neobjeví   jediná žena!) by se snad ani   dnes neměly ztrácet takové   hodnoty, jakými jsou čest a   dané slovo.
Cimrman v říši hudby
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2009
Dosti prznění Cimrmanova odkazu!!!
Vážený předpisníku/-nice   (vytvořeno podle   'předřečník') Tinku/-o!
Neprzněte nám laskavě   Cimrmanův vzácný odkaz!   Nenechte se pomýlit   pomatenými tendencemi   pseudocimrmanologických   nedouků ani dezinterpetacemi   agentů nejmenovaných   velmocí s imperiálními   choutkami, kteří děj   inkriminované Cimrmanovy   operety umísťují do   Afriky.
Cimrman si sice   dovedl pohrávat s   historickými i místopisnými   fakty neméně virtuózně   jako jeho kolega William   Shakespeare, který umístil   Čechy na mořské pobřeží   (byli oba géniové, a tudíž   vnímali, že podstatnější   je hledisko vyšší pravda   lidské, než přízemní   pohled popisný), ale Cimrman   i tentokrát přesně věděl,   co dělá a proč to dělá.   Africe také vyhradil Mistr   prostor v jiných opusech, a   když tentokrát napsal   operetu (včetně oné   skvostné miniatury o   plukovníku Colonelovi v   bílých šortkách)   "Úspěch českého   inženýra v Indii,"   odehrával se její děj v   Indii. - A Indie, věřte tomu   nebo ne, opravdu, ale opravdu   neleží v Africe!
Může se Vám to   nelíbit, můžete proti tomu   protestovat, ale to je asi tak   všechno, co proti tomu   můžete dělat.
;)
Císařův pekař a pekařův císař
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2008
Jo, ale...
Velice slušná filmařina,   Frič i Stallich vždycky   uměli, obsazení parádní,   tím spíš ta budovatelská   úlitba v závěru působí   jako kopanec do rozkroku. Ale   zas to umožnilo jakémusi   hodnotiteli tvrdit - doufejme   jen z neinformovanosti - o   Werichovi, že byl v roce 1951   kovaným bolševikem, a tak se   aspoň můžeme zasmát i   teď.
Ale protože ten   trusošlap byl ve finále, a   finis coronat opus, jsou to   dolů dva punkty. Stejně by   bylo zajímavé přečíst si   ty předchozí, nenatočené   verze.
Comeback
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.1.2009
Omlouvám se a děkuji!
Omlouvám se tímto všem   tvůrcům Combacku za svou   prvotní nedůvěru! Měl jsem   totiž pochybnosti, zda   dokáže být sitcom z tohoto   poněkud výlučného   prostředí sdostatek sdělný   i pro většinového diváka   (což je pro sitcomy podmínka   dost nutná). Byl, a nyní   neváhám Comback označit Po   takové normální rodince za   druhý skvělý český   sitcom!
Pokud jsem   mohl, nenechal jsem si utéci   žádný díl a bavil se,   občas chechtal i nahlas - a   co chete od sitcomu víc?   Výborný Matonoha, báječný   Dejdar (než jsem si zvykl na   tuto, u něho dosud neznámou,   hereckou polohu), Batulková   potěšující, za přínos   pak pokládám, že konečně   byla pro TV diváka   "objevena" Simona   Babčáková.
Děkuji,   pane Baldýnský, umíte nejen   kritizovat!
(A těším   se na další sérii: Comeback   II.)

Po čase   připojuji, že na další   řadu Comebacku jsem se   netěšil nadarmo, neklesá   to, pane Baldýnský, ale   stoupááá! :)
Cyrano z Bergeraku (Cyrano de Bergerac)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.4.2009
Pardon, monsieur Depardieu!
Mám pro Cyrana slabost, je to   sice kýč, ale podle mého   kýč báječný a   nejkrásnější kýč na   světě. A Gérard Depardieu   by si za něj určitě   zasloužil plný počet   hvězdiček, jenže já viděl   jako Cyrana Bebela, a ten pro   mne byl holt nejlepší...
(Ale aby to bylo aspoň o   trošku spravedlivější, tak   se tu možná čas od času   zastavím a změním tu svou   devítku aspoň na chvilku na   desítku.)
Černá zmije (The Black  Adder)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2009
Báječná chytrá sranda! -   Ze seriálů jeden z   nejmilejších, kvůli třetí   řadě seriálu jsem si   dokonce dostudovával   některá historická fakta o   Británii v době   Napoleonských válek (když   člověk zná souvislosti, je   to pochopitelně sranda   ještě větší). - Jen   škoda, že neumím pořádně   anglicky, jak titulky, tak   dabing na DVD mají   "kvalitu" místy až   děsivou. - To ale   samozřejmě seriálu mých   plně zasloužených deset   hvězdiček nevezme.
Diagnóza smrti
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Po letech jsem se znovu   podíval na Diagnózu smrti, i   zjistil jsem, kterak jsem si   ten film idealizoval.   Hrušínský je pořád   dobrý, ale ten temporytmus je   z úplně jiné doby, během   filmu jsem si chvílemi   stačil i číst. A naprosto   souhlasím s argensonem, že   největší brzdou pro mne byl   tentokrát Zdeněk Ornest. A   protože jsem jej poznal i   jinak, netuším, čemu to   přičíst (režisérem či   dobou natočení to zřejmě   nebude; Po stopách krve ani   Vrah skrývá tvář tím   netrpěly, a to jsou ještě   starší).
Dlouhý spánek (The Big Sleep)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Mitchum má pech.
Mitchum má pech. Kdybych   neznal The Big Sleep z roku   1946 s Bogiem, možná bych   dal i víc než osm. ;o)
Dobrodružství Malého Indiána (The Education of Little Tree)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Mohlo to být lepší
Jako ve spoustě jiných   případů i tentokrát   platí, že dosáhnout ve   filmovém zpracování   úrovně kvalitní knižní   předlohy se nepodaří   zdaleka vždy. Je tomu tak i v   případě předlohy Forresta   Cartera; příběh, který je   na stránkách nehraně   křehký, je pro mne na   plátně poněkud násilně   sentimentalistním a   doslovovaným víc, než bych   si přál. - Ale opravdu mohu   být příliš ovlivněn tím,   že knížku jsem si oblíbil   dávno před shlédnutím   filmu.
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Lepší adaptaci si nedovedu představit
Co jsem viděl tuhle   animovanou verzi, už si   lepší adaptaci Defoa   nedovedu představit.   Nepochybně i zásluhou   Bornovou!
Dokonalý polibek (The Perfect Kiss)
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.12.2020
Bylo mi líto Lucie Vondráčkové
A pak mi ještě bylo líto   diváků. Producenty ani   ostatní, kteří se na vzniku   tohoto svěžího dílka   podíleli, ty už nelituji.
Doktor Živago (Doctor Zhivago)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Co k tomu dodat...
Parádní předloha,   dělbuchové obsazení (od   Omara po Sira Aleca, a k tomu   Geraldina v nejlepší formě)   a Leanova režie... Snad jen   připomenout hudbu Maurice   Jarre! Paráda!
Duch doby: Film (Zeitgeist: The Movie)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.3.2009
Tak tohle je podle mého   opravdu dost blábol, a   ještě ke všemu blábol   nudný. Dvě hvězdičky   dávám možná jen proto,   abych měl rezervu, jestli se   na FDb objeví 'Zeitgeist:   Addendum' - ten totiž   pokládám za ještě horší.
Eine Kleine Jazzmusik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.2.2009
Výtečný námět! Jenže   rytmus kulhavý, zbytečné   ilustrační záběry,   nelogické dějové skoky a   obsazení evidentních   neherců z něj učinily   záležitost sledovatelnou   snad i pro znalé předlohy   jen se sebezapřením. Škoda   dobrého námětu pro takové   zpracování.
Fimfárum Jana Wericha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Je to české a je to   světové, je to klasika a je   to moderní, je to pohádka a   nejlíp se asi pobaví   dospělí. - To jsou paradoxy,   Ferdinande...! ;)
Gangsterova milenka (La pupa del gangster)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2016
Pobavilo, neurazilo.
Gangsterova milenka asi   nepatří k vrcholným   komediím se Sophií Loren a   Marcellem Mastroiannim, ale k   nejztřeštěnějším   určitě. A potěší i vidět   Vinnetoua, respetive Pierra   Brice, jako policejního   komisaře Salvatore.   Závažné otázky lidstva   tento film neřeší, ale   sranda je to přívětivá.

TV Program

ČT1 - Hezká holka to má těžké (1975)...

09:40 - 10:05

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

17 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Zalez do spacáku (2024) [TV se...

09:25 - 10:35

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10