Jeden svět

Komentáře uživatele sarf

sarf

sarf zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  Petros

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 125
Babovřesky
 
Přidáno: 5.3.2013
trapná manipulace s body
Film jsem neviděl, takže jej   hodnotit nemohu, a velmi   slabých 55% ani k jeho   shlédnutí neláká. Tím   spíš, že i tenhle velice   chabý výsledek je zřejmě   dílem manipulace - až na   jeden případ všichni, kdo k   dnešnímu dni nad touto   lidovou komedií hýkají   radostí a dávají 10 bodů,   mají okomentován právě jen   tenhle jeden film. Navíc ani   ne všichni pochopili, jak se   body přidělují. Zavání to   zoufalou snahou /tvůrců a   jejich okolí?/ dostat   Babovřesky ze dna bodového   hodnocení. Nemůžu o tom   filmu prohlašovat, že je   hloupý, ale viditelně má   velice hloupou   "reklamu".
Balada pro banditu
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2008
Jsou díla, která navzdory   popularitě semele čas a   díla, které zub času   nepoznamená. Ale je tu   ještě třetí kategorie -   filmy, které stárnou jako   víno a po letech dostávají   nový, obdivuhodný rozměr.   Sísova adaptace, jež   osciluje mezi divadelní hrou   a studentským happeningem,   tvoří svébytný a vpravdě   ojedinělý útvar, který má   své kouzlo samozřejmě   především pro obdivovatele   dnes již zlidovělých   písniček. Ale vidět dnes   mladého Polívku a Donutila,   k nezaplacení!
Bathory
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.7.2008
Filmy, jejichž gloriolou se   před uvedením stane   rekordní rozpočet, to mají   těžké, a to v globálním   měřítku, viz třeba Vodní   svět. Očekávání vysoká,   kritika neúprosná, a při   hodnocení je těžké od   takové startovní čáry   odhlédnout. Možná v tomto   případě nemusel být   rozpočet tak velkorysý:   např. třízáběrový stěk   krále Matyáše by místo   Franca Nera v pohodě   zvládnul třeba Luboš   Kostelka, ušetřit se mohlo i   za technické vynálezy jako   byly kolečkové brusle,   které film zbytečně   vykolejily nebo padák Bolka   Polívky, díky němuž film   padl do bahna nechtěné   karikatury. Zbytečnou   investicí byla i celá role   Jiřího Mádla, který   chvílemi snad hrál podle   scénáře z Roku   podvraťáků. I bez něj by   ve filmu byla spousta legrace:   Upír hraje mnicha, král   /valašský/ dokonce   žebravého mnicha :-)

Nicméně,   finanční osud Andělské   tváře zřejmě Bathory   nepostihne, protože hrozí   reálné nebezpečí, že se   zalíbí Američanům, pro   které byl možná   především natočen. Pokud   se filmu podaří v Americe   prorazit, možná, že to   pomůže vynikajícímu Karlu   Rodenovi katapultovat se mezi   hollywoodskou elitu ...
Batman a Robin (Batman and Robin)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Když mohl Woody Allen točit   ve filmu Hollywood v koncích   film ve stavu psychosomatické   slepoty, proč by nemohl Joel   Schumacher točit film bez   scénáře. Ale výsledek se   dostavil: nedá se na to   koukat. Kaleidoskop   načičnaných scén netvoří   ani jednoduchý příběh a   jediný vzrušující aspekt   pro diváka je zjistit, jestli   nedošlo omylem místo filmu k   prezentaci zbylého materiálu   z natáčení. I dva body jsou   hodně, tohle dílko aspiruje   na nějakou speciální   kategorii.
Beetlejuice (Beetle Juice)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.8.2008
Tak tohle jsem měl problém   dokoukat - podobně jako   Grinche nebo Batmana a Robina.   Jsem v rozpacích - tvůrci se   při natáčení určitě   ohromně bavili, ale na mě z   toho zbylo málo. No more   comment.
Big Lebowski (The Big Lebowski)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2008
"Tak kde jsou sakra ty   prachy?"
"Možná jsou v tom   hajzlu, ještě se tam   podívám."
Film,   příjemnou, ale nijak   vyjímečnou kriminální   komedii Chandlerovského   střihu , povyšuje na   nevšední zážitek životní   výkon Jeffa Bridgese, jehož   salámista Lebowski, chlápek   bez perspektivy, který si ale   nedělá z ničeho vrásky, je   ztvárněn s tak hřejivým   člověčenstvím, jakoby   sám herec v civilu neměl na   nájem, vyhýbal se práci a   věnoval se jen válením   kuželek se sobě podobnými   ztroskotanci.
Black Books
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2008
Očekával jsem lepší služby! Očekávejte je venku!
Některé sitcomy prostě po   divákovi vyžadujou, aby si   na ně zvyknul a hrál tu hru   spolu s hlavním hrdinou,   jinak se nepobaví. Platí to   typicky třeba o Fawlty   Towers, ale určitě i o Black   Books. Pokud si obhroublého,   věčně nachmeleného   sympaťáka, u kterého není   jasné, jak kdy mohl rozjet   vlastní živnost,   neoblíbíte, nemá to cenu.   Ale jestli se vám to   podaří, je to opravdu   /většinou/ povedená   taškařice. A pokud si někdy   řeknete "tak tohle už   je vážně moc",   doporučuju podívat se   ještě jednou, ono se to   poddá.
Bratři Bloomovi (The Brothers Bloom)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.10.2009
Proboha proč?
Nudná, užvaněná   slátanina, která nejméně   třikrát terorizuje diváka   falešným zdáním, že už   je konec ... a ještě další   epizoda ... a ještě další   scéna se zbytečným   rozhovorem ... a ještě   rádobymoudrý monolog ...   prostě peklo, včetně toho,   co nám producent chtěl   prodat coby velké finále /po   kterém následují   samozřejmě další   žvásty/. Kdyby si autoři   odpustili natáčení a místo   něj koupili odpad ze   střižny z nejhoršího dílu   Dannyho parťáků, výsledek   mohl být o hodně lepší.  

Jsou filmy,   které svojí hloupostí baví   alespoň nechtěně, ale ani   takových kvalit bohužel   tento "film"   nedosahuje. A tak zůstává   záhadou, proč odborná   kritika tohle dílko   nestrhala, a namísto toho   vyzdvizuje herecké výkony,   přehršel zápletek a   nápadů a "milé   detaily". Skutečnost je   taková, že Rachel Weisz je   průměrná, Mark Ruffalo   divákovi naprosto lhostejný   a jinak celkem sympatický   Adrien Brody se tváří   pořád tak stejně, že   strčí do kapsy i Orlando   Blooma.
Byt (The Apartment)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.8.2008
Byt může sloužit jako   důkaz, že nemusí jít o   detektivku, thriller, akční   nebo scifi, aby byl film   dokonale napínavý od   začátku do konce. Příběh   Lemmonova dobráckého hrdiny,   který na sobě nechá   dříví štípat /a proto ho   všichni štípou až třísky   - z jeho postele - lítají/   je podán s velkou noblesou a   výbornými hereckými výkony   hlavních postav. Lemmon tak   trochu chvílemi připomíná   svojí stylizací Stana   Laurela, a když si zkouší   "jeho" klobouk,   nemůže to nikomu uniknout.   Přitom je ale jeho výkon   nejen skvělý, ale i   originální. A Shirley to v   těch krátkých vlasech   opravdu sluší! Kdyby byl   film o 20 vteřin kratší,   bylo by to za desítku. Ale   kašírovaný happyend je asi   prostě nutnost ...
Co je vám, doktore?
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.7.2008
Důstojná dělostřelecká   příprava Víta Olmera /v   době, kdy měl ještě jako   režisér invenci a soudnost/   a Zdeňka Svěráka na   pozdější Jako jed.   Příběh lyrický svou   všedností, nenásilným   idealizmem i tichým   odhodláním plyne proti   proudu zavedených konvencí   ... přáli byste si happyend,   ale když ten náhle přijde   ve formě filmově   ztvárněné holé věty, je   vám líto, že už u toho   příběhu dál nebudete ...
Čarodějův učeň
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.8.2008
Mistrovské dílo, tu   andersenovsky temnou   atmosféru někde mezi   pohádkou a horrorem by lépe   nezvládnul ani tim Burton.   Zlatý fond československého   filmu.
Černý tulipán (La Tulipe noire)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.7.2008
Kdysi za totality jeden z   vrcholů akční dobrodružné   podívané, o které   kormidelníci socialistického   realizmu usoudili, že nebude   pracujcí příliš vyrušovat   od práce u soustuhů. V   osekané konkurenci podobných   oddychových děl se proto   stal Černý tulipán snadno   klasikou, a nutno říct, že   právem. Kupodivu se ovšem   dá vidět i po letech. Alain   Delon je úchvatný, dámy   pořád stejně krásné, a   dobro zase zvítězí. A pak,   že v dnešní době nejsou   žádné jistoty ...
Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2008
Luxusní výkon Meryl   Streepové, švih a spád,   vše podpořeno především   dokonalým střihem, za jaký   by se nemusel stydět žádný   akční film. Příběh sám o   sobě není nic extra   zvláštního, ale řemeslná   dokonalost a herecké výkony   jej povyšují na kvalitní   netuctovou podívanou. Z paní   Mirandy jde strach, který se   skoro fyzicky přenáší z   okolohrajících   podřízených až na diváka.   Ale panika není namístě - i   ona nakonec svoje ostny   /poněkud/ obrousí ...
Dannyho parťáci (Ocean's Eleven)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.8.2008
Velká noblesa a skvělá   zábava. Už samo obsazení je   okázalé /v případě role   Julie Roberts až   marnotratně/, zápletka   propracovaná a finále, tedy   realizace loupeže, je taková   jízda, že se ani nedá   všechno pochopit hned   napoprvé. Takže i když sám   koncept filmu není nijak   novátorský, hranice žánru   se posunuje zase o kousek   dál.
Dárce (The Giver)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.11.2014
Apology accepted
Film zvláštní a cenný   hlavně svojí atmosférou,   která navozuje něco jako   1984 v laskavém balení, ve   světě, kde jsou všichni k   sobě laskaví, všichni   dodržují pravidla, nikdo   nepropadá emocím, nikdo   nechce vědět to, co se   vědět nemá /tedy skoro   všechno/. Je to sterilní   svět ve skleníku,   specifická civilizace, která   strká hlavu do písku hlavně   před svými vzpomínkami - a   o jejich znovuobjevení jde.   Režie si umně hraje s   barvami /respektive   především s jejich   absencí/, herecké výkony   jakoby voskových figur jsou   ve skutečnosti dobře   odvedenou hereckou prací.   Sci-fi o totalitě, která   pohladí skoro jako Paralelní   světy.
Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.8.2008
a ještě pštrosa
Film stejně jako jeho hlavní   hrdina od začátku do konce   vrávorá na hraně vkusu, a   hodně často spadne do   sraček za ní. Polívkova   postava zlýho a egoistickýho   hlupáka může budit sympatie   snad na začátku děje, ale   postupem času je člověku   trapně za něj. To je   Chytilový parádní   disciplína - kladných postav   netřeba.
Devátá brána (The Ninth Gate)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2008
Takřka celý film se tváří   použitelně jako   mysteriózní thriller s   kriminální zápletnou, děj   je poutavý, slušně   natočený /zvlášť scéna s   invalidním vozíkem   pracujícím jako perpetuum   mobile je působivá/ a Johnny   Depp samozřejmě sázkou na   jistotu. Škoda že se v   závěru neukáže, že šlo o   prachy, pomstu, podvod,   patologickou sběratelskou   vášeň nebo třeba   sabotáž. I když, poslední   scéna vlastně jako sabotáž   funguje. Pocit naprosté   slátaniny, který se   například v Šifře mistra   Leonarda poctivě buduje v   průběhu celého filmu,   zaskočí totiž diváka   náhle v poslední scéně, a   spolehlivě mu film znechutí.   Ale přepnout už je pozdě,   takže Polanski vlastně   vyhrál ...
Divoké včely
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Není to film o životě, ale   o přežívání bez motivu, o   bloudění v kruhu. V   panoptiku zbytečných postav   není těžké najít svého   souseda, kolegu nebo   vesničana, kterého znáte od   vidění z obchodu. Jediný,   kdo snad někam spěje, je   Matonohův mimozemšťan,   ovšem neví se kam, a proč.   A tak jedinou postavou, která   ušla kus cesty, je Michael   Jackson, který musel využít   služeb smečky předních   vizážistů a choreografů a   stát se obětí pochybných   plastických chirurgů, než   se mu podařilo vypadat jako   Pavel Liška.
Divoký Bill (Wild Bill)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.8.2008
Životopisných westernů je   pomálu/a to ještě dobrou   polovinu obstarává Wyatt   Earp/, takže se jedná o film   v mnoha ohledech neotřelý.  
Kariéra slavného a   obávaného pistolníka je za   zenitem, když přijíždí do   města Deadwood, aby napsal   poslední kapitolu svého   života, a při té   příležitosti zavzpomínal   na ty předchozí. Na řadu   vyhraných pistolnických   soubojů, a hlavně na svojí   životní lásku, ženu,   kterou opustil, i když jí   miloval. Tohle období jeho   života ale Billovi   připomíná hlavně Jack,   její syn, který ji přišel   pomstít ...

Film stojí především   na excelentním, naprosto   uvěřitelném Jeffu   Bridgesovi v jedné z jeho   nejlepších rolí.   Zajímavostí je i Christina   Applegate, kterou by nejeden   fanoušek Ženatého se   závazky skoro nepoznal ...
Dlouhý, Široký a Krátkozraký
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2008
Přátelé, je to vůbec pláč?
Mezi hrami DJC asi největší   klasika /byť konkurence je   veliká/, alespoň co do   množství zlidovělých   hlášek. O tomhle se snad ani   nedá psát, aniž by člověk   nezatoužil vypnout počítač   a podívat se na to podesáté   ...
Dostavník (Stagecoach)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.8.2008
Průměr - dá se to vidět,   když není poruce nic   lepšího, ale nic moc z filmu   publiku neutkví, snad kromě   postavy obchodníka s   kořalkou, která je   vydařená. A bitvy, kdy ani   desetinásobná přesila není   indiánům proti posádce   dostavníku nic platná /žeby   nějaký sebevražedný   kmen?/. Velké finále se pak   odehraje v prvoplánovém   duchu, aniž by diváka   emocionálně vtáhlo do   děje.
Dům u jezera (The Lake House)
 
Přidáno: 18.8.2008
Tahle varianta hry s časem   rozhodně patří mezi ty   lepší, už jen proto, že se   nesnaží bourat časovou   posloupnost pomocí   přitroublých časohybů tak   jako třeba Dvanáct opic, v   našich vodách Zítra vstanu   a opařím se čajem, nebo   nově Deja vu. Navíc   podpásovka s obsazením   Sandry Bullock a Keanu   Reevese, kteří   "rozebírají"   dámskou i pánskou část   publika, funguje výborně a   scénář odbourává   nedůvěru i těch, kteří se   při sousloví   "romantické drama",   otřásají odporem. Celé to   funguje ... divák sice neví,   jak, ale ví, že funguje ...   kdyby byl film o dvě minuty   kratší, tedy s otevřeným   koncem, aspiroval by   minimálně na 9. Ale ten   nářez nakonec, třikrát   fuj, tohle bych nazval   smrtícím happyendem.   Tentokrát bez bodování,   protože 9+3/2 = 6, a to   nevystihuje nic ...
Evropa (Europa)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.7.2008
Film s osobitým vizuálním i   hudebním ztvárněním,   obdařený zvláštním   charismatem. I pokud máte   pocit, že téma temné   reality v poválečném   Německu vás spíše   nezajímá, ani nevíte proč,   a sledujete film až do konce.   Von Trier snad musí umět   čarovat.

Pro   českého diváka má   momentálně film i jednu   pikantnost, a to v tom smyslu,   že stejný hlas, který   dabuje roli hlavního hrdiny,   je propůjčen i reklamě na   minerálku, jejíž   závěrečný slogan, pokud by   byl připojen na samý konec   snímku, by dal filmu nový   rozměr. Bon voyage.
Falešná hra s králíkem Rogerem (Who Framed Roger Rabbit)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2008
Technicky jeden z milníků   dějin filmu díky   "spolupráci"   živých herců a animovaných   "herců" je zasazen   do retro hávu detektivky z   chandlerovské drsné školy   meziválečného období, kam   skvělý Bob Hoskins zapadá   daleko líp než všichni   filmoví představitelé   slavného Phila Marlowa   dohromady.

Jeden z filmů, ve   kterých Robert Zemeckis   udržel na uzdě svojí   patologicku tendenci k   pompéznosti a vytvořil   zábavnou klasiku, ke které   stojí zato se čas od času   vracet.
Fantom Paříže (Vidocq)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2008
Originální, napínavý,   poutavě vyprávěný   příběh nás zavede do   takové Paříže, jaká   vytvořila kulisu pro knihu   E.A.Poea Vraždy v ulici   Morgue /= márnice, aby někdo   nebyl na pochybách, o co   půjde/ koncem první poloviny   19.toletí, tedy v době, kdy   vznikl literární žánr   detektivního románu. Temný   kriminální thriller svojí   atmosférou ne nepodobný   třeba Purpurovým řekám   nebo v anglofonní oblasti   ztvárnění příběhu Jacka   Rozparovače ve filmu z Pekla.   Narozdíl od něj ale   divákům nabídne na konci   překvapivé, ale věrohodné   rozuzlení. Skvělá   podívaná, jednoznačně.
Fargo
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Třícentová známka bude potřeba, až se zdraží pošta
Fargo nestrhává diváky   samotným příběhem, ale   zpracováním a hereckými   výkony, především padouši   jsou úchvatní /i když   vydařený "kuní   xicht" Petera Stormarea   asi předčí Jiří   Macháček v Samotářích/.   Nejsem si zcela jistý, jestli   má jít skutečně o film   kultovní, ale některé   pasáže jsou mistrovské -   hlavně samotný úvod filmu s   výbornou hudbou a první   scéna, v motelu ve Fargu.   Ale, když se nejvíc líbí   začátek, není to úplně   optimální ... navíc v   tomhle žánru nelze   nezakopnout o Tarantina,   jehož nadsázky jsou   přecejen noblesnější, /tak   jako monolog S.L.Jacksona o   burgerech v Pulp Fiction je   víc než probírání   problematiky palačinek ve   Fargu/, snad s vyjímkou   tenisky čouhající z drtiče   větví.
Golet v údolí
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2008
Film, který se asi bude   líbit hodně málo lidem. Ale   těm, kterým se bude líbit,   se bude líbit ne málo, ale   hodně. Úžasná freska   zobrazující všední   starosti spojené s nezměrnou   chudobou a těžkou prací   židovského obyvatelstva   zakarpatské vesničky, ale i   jeho radosti povolené   židovskou vírou, a někdy i   užívané za zády   všemohoucího. Příběh   plyne zvolna, na drobné   nešvary se tvůrce dívá   vlídně, s lehkou nadsázkou   a pochopením pro slabost   člověka. Film je korunován   skvělým hereckým výkonem   Ondřeje Vetchého a Jana   Hartla.
Good bye, Lenin! (Good Bye, Lenin!)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.7.2008
Firmu Coca cola koupila Sodovkárna Lipsko
Originální námět a   výborný příběh, německá   obdoba vypořádání se s   přelomovou dobou roku 1989.   Dá se to vidět, ale ve   srovnání s českými filmy,   které si berou na mušku   totalitu /mrazivými komediemi   zmrazenými v trezoru jako   Ucho nebo Žert počínaje a   porevolučními Pelíšky nebo   Černými barony konče/ z   filmu čouhá německá   topornost, která nedovolila   nahrávku na smeč lépe   využít. Takový film pro   hurony, podotkl by Jára   Cimrman ...
Grandhotel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Zvláštní, sakra zvláštní   film, jehož charakter se   zcela odvíjí od   Fleischmanna, amaterského   meteorologa a dalo by se   říct profesionálního   podivína, člověka   předurčeného k tomu, aby   neměl přátele a setrvával   uzavřen sám ve svém světě   - a ve svém městě - a   přesto létal do oblak,   zpočátku obrazně, a nakonec   i doopravdy. Film přes   všechny výtky, které lze   vůči němu vznést, má   svoje fluidum, svojí poetiku   - tedy ve chvílích, kdy jí   neruší dementní hulvát   Jaromíra Dulavy nebo sobecký   pitomec Jaroslava Plesla.
Grinch (The Grinch)
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Bezduchá slátanina, kterou   by měli pouštět ve   věznicích těžkým   zločinům. Možná by pak   konečně ubylo těžkých   zločinů.

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

15 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

12:25 - 12:50

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:40

25 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10