Jeden svět

Komentáře uživatele mildaaxe

mildaaxe

mildaaxe zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  Milan Riedl

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 768
...a bude hůř
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Knížka je nepopiratelně   kultem a podle mě je jen   otázkou času, kdy se stane   kultovnim i tendle skvělej   film Petra Nikolaeva.Skvěle   mu klaplo natáčení s   povětšinou nehercema +   černobílá stopáž +   výborná hudba(obzvlášť   závěrečnej track).Film mi   ale přišel moc krátkej, ale   to asi hlavně protože sem se   tak dobře bavil.Kdyby byl   stejně kvalitní a o půl   hodinky delší(bylo ještě z   čeho čerpat, Pelcova   předloha dává určitě   daleko víc potenciálně   dobrých scén), tak bych dal   desítku...
(K)Lamač srdcí (L'arnacoeur)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.12.2013
Neměl jsem sice tak úplně   dojem, že bych viděl zcela   neobvyklý romantický   snímek, ale...
Je tu   hned několik, většinou   příjemných věcí, které   ho od hromady zaměnitelných   romanťáren přeci jenom   aspoň trochu separujou.   Naštěstí. První věc,   která mě praštila do vočí   byl charismatický Romain   Duris, není to totiž   typický hezunek hodící se   do slaďáku. Stejně jako   Vanessa Paradis má kouzlo,   ale že je to krásná   ženská bych asi nikdy   neřekl (i když...ta mezera   mezi zuby je   překvapivě...sexy!).
Další příjemnou věcí   je poměrně neotřelá či   spíše dosud málo vídaná   zápletka. Ovšem kdo viděl   Hitche (kdo vlastně ne,   žejo?) případně podstatně   horší (přesto příjemnou)   Kamarádovu holku, asi mu   nedá moc práce odhalit v   tomto takový jejich derivát,   ale rozhodně ne žádný   plagiát. Vzhledem k tomu, že   tato myšlenka nebyla zatím   mnohokrát použita, opravdu   baví. Úvod je totiž   naprosto výborný a   přestože jsem věděl o   čem snímek je, ta dokonalá   propracovanost jeho rutinní   práce mě vážně dostala.   Obzvláště sestřih akcí s   různými ženami byl fajn   (Já vím, teď to možná   trošku vypadá, že   komentář patří k pornu,   ale nenechte se mýlit! :-D   ).
Hříšný tanec.   Tohle mě potěšilo snad   úplně nejvíc. Já tenhle   film totiž zcela   nepravděpodobně také   zbožňuji a dokonce mu   uznávám i jiné, než jen   taneční/hudební kvality. A   tím nemyslím ty, které na   něm obdivuje Juliette.
Sestra s manželem. Tady   je to tak napůl. Převážně   oni se starají o těch pár   odlehčenějších situací,   někdy úspěšně, jindy   tolik ne. Podobně je na tom i   Mélanie. Humor se jinak   objevuje celkem sporadicky a   nutí spíše k lehkému   úsměvu než k salvám   smíchu. Teda s vyjímkou   vidličky. Au!
Romantika. Je to   zvláštní, ale přestože   mám v podobných snímcích   radši jejich komediální   polohu než tu romantickou,   tady je to přesně naopak.   Bůhví, proč vlastně?   Možná proto, že ač se to   na první pohled vůbec   nezdá, mezi ústřední   dvojkou funguje chemie. A to   tak že dost. Přitom se celou   dobu k sobě sotva dvakrát   nějak těsněji přiblíží   i tak mám ale pocit, jako   bych jejich vzájemnou   přitažlivost cítil. Možná   jsem jenom příliš fetoval,   nevím...:-D
A teď to   horší. Že je základní   dějová kostra včetně   strašně moc dojemného a   nečekaného konce (to je   ironie, smaozřejmě) značně   klišoidní a předvídatelná   mi vadilo jenom chvíli. Že   se Juliette vzdá svého   dlouholetého a   pravděpodobně i dostatečně   šťastného vztahu těsně   před svatbou kvůli chlapovi,   který jí vlastně jenom   vodil za nos a ona ho vůbec   nezná, to už bylo horší.   Ta chemie to však   částečně záplatuje. A pak   taky skutečnost, že Alex jde   tolik do detailů s tím, že   má rád všechno jako jeho   oběť že já být Juliette,   musel bych pojmout vážné   podezření. Ona jenom zírá,   nevychází z úžasu a   prakticky jenom proto, že   toho mají (zdánlivě) tolik   společného se do něj   vlastně zamiluje. A to je   špatné.
Jako celek to   ale funguje obstojně a   nebojím se snímek nazvat   kvalitní, příjemnou   romantikou což u mě přeci   jenom už cosi znamená.
(Ne)lidský kšeft (Trade)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.12.2011
Docela působivé drama o tom,   co dokáží ti takzvaní   lidé. Zároveň však také o   tom, co dokáží lidé se   srdcem na správném místě.   Já vím, je to jenom klišé,   ovšem příběh v tomto   případě nehraje až tak   podstatnou roli. I když tím   rozhodně nechci tvrdit, že   by byl špatný, jenom to jeho   zakončení je ve světle   předchozích drsných scén   až příliš filmový. Na   druhou stranu - hnusu vidíme   kolem sebe všichni denně   dost a dost takže ten   optimistický závěr neberu   jako zápor. Vždyť ty   povinné věty na konci mě   docela drsně vrátily zpátky   do reality. A ta není   pěkná. Přesto je hlavní   devizou snímku atmosféra,   pochopitelně gradující   hlavně při záběrech na   nebohou Adrianu a její   souputnice. Syrovost   atmosféry přitom   nespočívá ani tak v tom,   že bychom přímo před sebou   pozorovali zvířecké scény   plné násilí. Naopak, kamera   spíše uhýbá a zbytek   dokresluje zvuk. Pro dobro   věci. Nejsilnějším   momentem je vedle onoho   "skoku" asi parking   na opravdu zajímavém místě   kdež se odehrávají opravdu   ošklivé věci. Ještě že   tam měli to chytře   uzpůsobený pole.   Prasáci...Jinak vedle   nešťastný cesty do Ameriky   v podání mladičké Adriany   sledujeme i putování jejího   bratra po jejích stopách.   Tady už je sem-tam něco   špatně. Nejhorší je asi   skutečnost, že Jorgeho cesta   je postavena na   neuvěřitelným množství   náhod, díky nimž neztrácí   stopu svojí sestřičky a pak   to působí, že ty její   modlitby k Panence Marii mají   opravdu nadpřirozenou   účinnost. Naopak pochválit   musím jisté odlehčení ve   špičkování mezi Jorgem a   policistou Rayem. Všechno to   pomalu směřuje k happyendu a   tady musím přeci jenom jednu   věc vyzdvihnout - podle   Rayova vyprávění o své   minulosti se rýsuje sice   nepravděpodobná, leč né   neskutečná možnost, že se   mu minulost tak trošku   vrátila. Podle několika   pohledů "z očí do   očí" soudím, že to   není jen tak bezdůvodné.   Obsazení se povedlo na   jedničku. Zaujala mě   obzvláště Alicja Bachleda.   Na tuhle holku si musím dát   pozor.
10 důvodů, proč tě nenávidím (10 Things I Hate About You)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.2.2011
Dvě sestry na střední.   Jedna je „terčem číslo   jedna“ u většiny   spolužáků, druhá díky   své povaze nenáviděná   téměř všemi bez výjimky.   Jenže mladší Bianca   nemůže randit, dokud   nezačne i starší   neoblíbená sestra. Několik   kluků proto rozjede hru,   která má ono rande strarší   Kat zařídit…
Docela   příjemný překvapení. Je   to spíše romantická komedie   pro teenagery, přesto ale   dobrá zábava. A svým   způsobem i mírně   originální. I   když…téměř od první   chvíle je naprosto jasné jak   to celý skončí a v   příběhu jsem se skutečně   nedočkal ani jediného   překvapení, což je   nepochybně škoda. Na druhou   stranu mě velmi potěšilo   obsazení – Heath Ledger je   standartně dobrý, ale v   mých očích ho zastínila   mladičká (a opravdu   kouzelná) Julia Stiles, jíž   role nepochybně výborně   sedla. Povedené jsou i   některé komediální   situace, o které se   povětšinou stará   „hňup“ Mike, nebo   hláškující drsňačka Kat.   Tý navíc v drsnosti a   vtipnosti skvěle konkuruje   černošský profesor Morgan,   jehož všechny scény jsou   skutečně výborné. Snímku   tudíž odpouštím již   zmiňovanou klišovitost,   protože jsem se bavil až   nečekaně dobře. A závěr   se sonetem je navíc kupodivu   docela dojemnej:-)
10 položek a méně (10 Items or Less)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.9.2010
Postarší herec, hvězda   béčkových filmů se po   čtyřech letech vrací k   natáčení. Jeho   nejnovější rolí bude   vedoucí supermarketu a tak   jde okouknout situaci přímo   do terénu – totiž do   skutečnýho průměrnýho   marketu. S vedoucím se však   jaksi vůbec nesetká,   protože ho velmi zaujme   schopná mladá pokladní   Scarlet od „10 položek a   méně“. Hovorný muž   opravdu nemá problém se   seznámením a vzhledem k   tomu, že jeho odvoz na něj   jaksi zapomněl, stráví   několik dalších hodin ve   společnosti Scarlet, která z   toho zpočátku není   příliš nadšená, ovšem   jak minuty plynou stávají se   z nich opravdoví   přátelé…
Tenhle   snímek mě příjemně   překvapil. To že je Morgan   Freeman výbornej herec jsem   věděl už dlouho. Stejně   jako to, že téměř každý   herec čas od času ujede a   natočí vyloženou   „sračku“. Podle popisu   děje, délky, neznámého   režiséra či malého počtu   zúčastněných herců jsem   myslel že onou Freemanovou   „sračkou“ bude právě   toto. Proč vlastně ne –   děj je veskrze primitivní,   opravdu vtipný scény chybí   a celej příběh se   odehrává vlastně jenom v   supermarketu, myčce aut či v   autě. Kupodivu to ale celé   velmi dobře funguje –   Freeman je výbornej, stejně   jako roztomilá Paz Vega,   která mi po celou dobu   připomínala Penelope Cruz.   Všechno to dění je   servírováno nenásilnou   formou, kdy veškerý posun v   ději vlastně obstarávají   jenom většinou povedené a   hlavně uvěřitelné dialogy.   Ta hodinka a čtvrt skutečně   utekla jako voda a rád si   tuto někdy zopakuju. Už   jenom kvůli tý příjemný   hudbě.75%.
100 sladkých holek (100 Girls)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.12.2010
Matthew uvízne jedné noci ve   výtahu s dívkou a díky   této náhodě má za sebou   první sexuální zkušenost.   On však celou věc bere   mnohem vážněji a do oné   dívky se zamiluje. Problémem   se však stává skutečnost,   že shodou nešťastných   okolností nemá nejmenší   tušení nejen jak se ona   neznámá jmenuje, ale dokonce   ani jak vypadá. Ráno objeví   pouze její kalhotky a jeho   mysl je naplněná jediným   – onu dívku za každou cenu   najít…
Další zcela   nečekané a velmi příjemné   překvapení – čekal jsem   typickou slabomyslnou tuctovku   po vzoru série Prciček,   ovšem mnohem nižší kvality   a kupodivu jsem se dočkal   docela neotřelého a hlavně   neuvěřitelně ukecaného   romantického filmu,   samozřejmě s mnoha   slušnými i slabšími   vtípky. Matthewův vnitřní   monolog je stěžejní   částí celýho snímku, jeho   mozek stále a stále   přemýšlí nad obrovským   množství skutečností, jež   panují mezi oběma   pohlavími. A co je   nejpřekvapivější – ono   to má opravdu něco do sebe,   není to jenom nějaká nudná   teorie či zbytečně trapný   uvažování nad   nepochopitelnou ženskou   myslí ale opravdu zábava.   Snímku se bohužel nevyhnuly   jisté momenty, které mi   připomněli šílenost Kluci   to taky chtěj, což je   jednoznačně velkej zápor.   Naštěstí se to týká jenom   první rozjezdové části,   která celá nestojí za moc.   Ze začátku to celý   působilo velmi slabým dojmem   – už jenom Matthewův   přísně spisovný projev   (chyba dabingu?) mě docela   odradil, ale jak říkám   potom už je to jenom lepší.   Stejně jako u jiných teen   věcí se to tu také jenom   hemží mnoha různými   holkami s více či méně   zakrytými přednostmi. Těch   holek teda stovka není, ale   je jich dost. Mě nejvíce   zaujala Patty a též velmi   sympatická Katherine Heigl   jako Arlene. Naproti tomu   Jaime Pressly sklízející   Matthewův obdiv mě   nechávala až příliš   chladným (a připomínala mi   Lucii Borhyovou:-).
Oukej, nechci tady tvrdit   že je tahle věc něco   úžasnýho, ale opravdu jsem   se velmi dobře pobavil a   občas dokonce i zamyslel,   což je rozhodně mnohem více   než jsem vůbec čekal…
12 opic (12 Monkeys)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Nejsem nějakej extrovní   fanoušek sci-fi, ale zase   Bruce Willise mám opravdu   rád a ve špatnym filmu sem   ho snad eště neviděl.Ani   tady rozhodně   nezklamal.Během těch dvou   hodin sem se opravdu nenudil,   konec sem tak půl hoďky   dopředu tak nějak odhadnul,   ale byl to rozhodně   zajímavej zvrat.Navíc Brad   Pitt mě znovu přesvědčil,   že to nejni jenom pěknej   hollywoodskej xichtík, ale   že opravdu umí.To obrovský   množství všelijakejch   tiků, kerý provázeji jeho   postavu v celym filmu jeho   výborný herectví jenom   podtrhuje.
13. okrsek (B13 - Banlieue 13)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Tak tenhle film mě   presvědčil o tom, že nejen   v Hollywoodu sou schopný   natočit pořádnej akčňák   se všim všudy.Filmek je   přecpanej spoustou soubojů,   často tělo na tělo, čas u   něho strávenej příjemně   utíká...Zajímavá mi   příde aj myšlenka jakýhosi   pařížskýho ghetta.Jinak   příběh neni nic moc   originální, ale do filmu se   perfektně hodí.Líbil se mi   aj hudební doprovod.Prostě   nenáročná oddechovka na   kterou se opět rád podivám.
22 výstřelů (L'immortel)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.9.2011
Mám hodně rád mafiánský   filmy. Taky mám hodně rád   Jeana Rena, přestože jeho   role jsou stále stejného   typu. Snad nikde jsem ho   neviděl hrát nějakou   „měkkou“ roli. Tenhle   snímek není podle   očekávání žádnou   výjimkou. Problém je, že   jsem ho snad nikdy neviděl   ani v roli záporné. Je   pravda, že když je hlavní   hrdina gangster, i když na   odpočinku, musí se chovat   tak, aby mu divák mohl   fandit, aby se s ním dokázal   ztotožnit a je pravda, že   scénář (a neutuchající   charisma) Renovi i tentokrát   hodně nahrává, ale musím   si rýpnout - přeci jenom,   když mafián, byť v   důchodu, nechá běžet   vyslýchaného člověka,   místo aby ho nakonec po   „kmotrovsku“ umlčel, je   to až moc hloupé. A není to   zdaleka jediný kiks –   stačí si třeba vzpomenout   na štěnici v policejním   autě, která funguje, pokud   jde o Matteiovi děti, ale už   ne, když jde o samotného   Matteie (jeho   „dopadení“). Za klad   rozhodně nemůžu považovat   ani přeci jenom trochu   přehnanou brutalitu. Chápu,   že lidi tohoto typu se s   trochou krve nepárají a mám   rád, když kamera moc často   neuhýbá, ovšem méně je   někdy více (Karim   například). Jinak ale musím   uznat, že jsem se nenudil,   některé střípky   příběhu, totiž asi jenom   to, že jde o drogy +   nepodařený atentát, mi   připomnělo tu zřejmě   největší mafiánskou   klasiku, totiž Kmotra. I   když uznávám, že ten je   přeci jenom trochu dál a   určitě za to nemůže jenom   skvělá předloha. Tím   nechci nijak shazovat   režiséra Berryho, protože   ten zdá se, drží otěže   celkem pevně v rukou. U   většiny mafiánských   filmů, které jsou jakýmisi   ucelenými příběhy o   „zrodu, slávě a úpadku“   mi i na pohled trochu   přetažená stopáž přijde   spíše nedostačující, ale   vzhledem k tomu, že tohle je   jenom jakási mafiánská   historka mi přijdou ty dvě   hodiny přeci jenom trošku   moc. Přestože to není nuda,   většina děje je až   příliš předvídatelná,   stejně jako ten konec, který   tu podle mého skromného   názoru nemá moc co dělat   (co nějaké mravokárné   poučení? Zločin se   vyplácí? No to snad ne:-).   Na druhou stranu chválím   závěrečnou konfrontaci mezi   Matteiem a Zacchiou, protože   onen záporák má fajn   proslov, který má něco do   sebe (a měl by odstranit tu   pochybnou gloriolu mafiána   – klaďase, který „chtěl   jenom v klidu žít“).   Jenže to by hlavní roli   nesměl hrát Reno s těma   svýma koňsky smutnýma   očima. Pak ten snaživej   proslov přijde stejně   víceméně vniveč:-) To je   pak jedno jak velkej všivák   to je, stejně mu musíte   držet palce. A tak je to taky   samozřejmě zamýšleno,   neznám totiž moc jiných   zásadních věcí, které by   snímek dokázali tolik zkazit   jako nesympatický hlavní   hrdina (oukej, těch věcí je   přeci jenom dost ale tohle je   rovněž hodně důležité).   Na závěr chválím také tu   operní/operetní hudbu   (sorry, v tomhle se absolutně   nevyznám), která asi jako   jediná evokuje to, že   mafiáni používají už asi   celý století stále stejný   (střelný, sečný bodný,   či snad i ty trochu   vybuchující) prostředky pro   vyřizování problémů, ale   v jádru to sou citlivky,   rozplývající se nad   kdejakou ucajdanou   melodií:-). Při poslechu   Badeltovi hudby se jim ani   příliš nedivím. Na druhou   stranu, já nezabíjím lidi,   tak si to asi nemůžu užít   tolik jako oni, ale stejně se   mi (překvapivě) dost   líbila:-)
23 (The Number 23)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.10.2010
Walter Sparrow žil až   donedávna docela obyčejný   život se svou ženou a   dospívajícím synem. Vše se   však změní v den jeho   narozenin. Jako dárek od své   ženy dostane knihu Číslo   23, Walter je jejím čtením   dočista uhranut a život   hlavního hrdiny této knihy   se začne podivným způsobem   ztotožňovat i s jeho   skutečným životem. A k tomu   se přidá i posedlost tím   číslem. Sparrow vidí onu   tajemnou třiadvacítku   naprosto všude a jeho mysl se   stále více odpoutává od   reality. Nebo se naopak   obrací do jeho nejasné   minulosti?
Mysteriózní příběh od   Joela Schumachera v hlavní   rolí pro komika Jima   Carreyho?No vlastně proč ne.   Trvalo sice až příliš   dlouho, než jsem se dokázal   do příběhu trochu dostat   – co si budeme povídat,   více než polovina filmu jsou   podivné, ovšem nijak moc   zajímavé paralely mezi   životy obou (jedné?)   hlavních postav, snaha o   vyvolání tajemna pomocí   nejasných scén, zajímavě   barevně provedených, ale bez   náznaku jakékoliv   atmosféry, což není dobře.   Na druhé straně ona   třiadvacítka dávána do   spojitosti s mnoha různými i   reálnými událostmi či   údaji mě dokázala udržet   alespoň v minimálním   střehu. Můj zájem o film   jako celek však klesal a   klesal. Naštěstí mocný   finiš nakopává tenhle   snímek a mete ho blíže do   míst, kde jsem čekal (a   doufal) že bude. Hlavní   zápletka se vyřeší   dostatečně polopaticky,   takže ani můj   antidetektivní mozek neměl   problém s pochopením pointy.   Škoda jen, že některé   nejasnosti přetrvaly   (vykopaná kostra?).   Hodnocení mohlo být o dost   vyšší, atmosféra je totiž   základ a přestože během   onoho finiše se nějaké   náznaky objeví, přeci jenom   je to ale zoufale málo.   Špatný film to určitě   není, ale k dokonalosti mu   chybí ještě pořádný kus.
2Bobule
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.9.2010
Honza žije na dědečkově   vinařství se svou Klárkou.   Chalupa se mu sice rozpadá   pod rukama, ale jeho zajímá   jenom jeho projekt – sice je   vinař začátečník, ale   právě se pustil do velmi   obtížné výroby slámového   vína. Vztah s Klárkou sice   není úplně ideální, ale   všechno začne nabírat   pořádný grády až když se   objeví Jirka, kterej   zbouchnul dceru nějakýho   mafiána…
Bobule pro   mě byli před těma dvěma   lety, co jsem je viděl   poprvé velmi příjemným   zážitkem a od tý doby jsem   si ho s chutí několikrát   zopakoval, takže na dvojku   jsem čekal docela   netrpělivě, ač s velkými   obavami. Musim přiznat, že   docela oprávněnými. Po   nečekaném úspěchu   jedničky je proto všeho   víc, dlužno podotknout že   toho ne tolik důležitého   – přibylo pár nových   postav, který jsou ale celkem   zbytečný, přibylo akčních   a rádoby vtipných situací,   bez kterých bych se rád   obešel. A možná kvůli   tomuhle téměř zmizela ta   poetika a pohodovost   staršího bratříčka,   kvůli které jsem si ho tak   oblíbil…Neříkám že je   pokračování úplně   špatný, to rozhodně ne –   bavil jsem se docela slušně,   ale chybí mi tu ta atmosféra   a taky jakási reálnost   příběhu, kterýmu jsem v   jedničce dokázal docela   věřit…Škoda taky že   kvůli sotva průměrný   trojce Krampol, Korn,   Švandová, dostávají mnohem   méně prostoru výborní   Marián Roden a Václav   Postránecký…Ale abych   jenom nehaněl, pár fajn   situací i hlášek se taky   objeví. Objeví se i Jan   Antonín Duchoslav. Nesmí   chybět nějaká ta únavička   po vypití nadměrného   množství vína i nezbytní   policajti. A samozřejmě   happyend. A další povedená   píseň od Kryštofu. A i   „Atentát“ v interpretaci   dua Hádek – Langmajer. A   Tereze Voříškový to opět   sluší. A Miroslav Táborský   je snad ještě větší hňup   než posledně…Takže jo –   bavil jsem se, ale doporučuju   další díl už nenatáčet.
300: Bitva u Thermopyl (300)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.10.2010
Vojevůdce Xerxes,   podrobivší si už   převážnou část asijského   světa přišel i do Evropy. V   cestě do jejího srdce, do   Řecka, mu stojí jen jakási   Sparta. Vítězství nad   takovými státečky má   bezpočet, proč by zrovna   tohle měl být nějaký   problém? Jenže to netušil   do čeho jde. Spartský král   Leonidas má od senátu válku   zakázanou. Ale proč by si   nevyšel na procházku s   třemi stovkami bodyguardů k   Thermopylám, které jakousi   shodou náhod stojí v cestě   Xerxesovým hordám…
Tuhle bitvu si asi   alespoň mlhavě vybavuje   každý, kdo má alespoň pár   let základky a sem tam se   dostavil i na hodinu   dějepisu. Ale až Zack Snyder   nám ve svém filmu ukazuje,   jaká to byla efektní a   zajímavá podívaná. O   trochu fantastickém složení   perské armády nám historie   nic neříká, ovšem ve filmu   je povoleno takřka vše a   předpokládám, že v   komiksové verzi se podivní   tvorové objevují též.   Hlavně tady se nemá smysl   zabývat nějakým realismem,   hlubokým příběhem nebo   úžasnými hereckými   výkony. Tady jde v první (i   druhý, třetí i tý   poslední) řadě o zábavnou   podívanou zaměřenou na   velmi umně natočenou   pořádnou bitvu, kde všechny   ostatní události jsou   spíše vata. Tyhle vycpávky   ovšem naštěstí nejsou   rušivým elementem, naopak   potěší chvilkové   uklidnění bojové vřavy a   dokreslení atmosféry. U   těch bojových scén se sice   nedá mluvit o přílišný   dynamice, zpomalených   záběrů je totiž spousta,   ale zde to není rozhodně na   škodu věci a velmi to   pomáhá přehlednosti,   kterážto je pro mě v   masových scénách velmi   důležitá. Gerard Butler je   navíc dostatečně   charismatický vůdce, takže   jsem neměl nejmenší   problém mu jeho Leonida   věřit. Velmi se mi líbí   též barevné filtry nebo   slušná (i když docela   řídce se objevující)   hudba. Ono vůbec po   technické stránce snímku   nic zásadního vyčítat   nemůžu. A ani jinak nemá   tahle oddechová podívaná   mnoho slabin. Dokonce mě   totiž příjemně překvapily   i některé docela vtipné   dialogy. A taky fanatik do   piercingů, přes čtyři   metry vysokej Xerxes. Tohle   že je Rodrigo Santoro?:-)   Zkrátka myslim že pokud je   někdo, komu se v průběhu   let školní zmínka o   nějakých Thermopylách   vykouřila z hlavy, tak po   shlédnutí týhle věci už   bude do konce života vědět,   jak to tenkrát bylo...Teda   alespoň podle Millera a   Snydera:-)
40 dnů a 40 nocí (40 Days and 40 Nights)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.1.2013
Nemám nic proti teenagerským   komediím. Horší je to,   když komedie s dospělými   hrdiny = pracujícími,   využívá ty stejné ohrané   schémata a situace, jako   právě komedie teenagerská   (I když někde to funguje -   viz. letošní Prcičky,   ovšem to je trochu jiný   případ, jakési nostalgické   vzpomínání na pramáti   právě tohoto žánru. A   navíc jsou asi z jakéhokoliv   hlediska tak o dvě - tři   úrovně výše, než tohle   veledílo).
Základní   myšlenka působí možná   neotřele, ale je zpracována   mírně dementně. Taky jsem   chlap a čtyřicetidenní   absence rozhodně nevypadá   takhle. Věřím, že bych byl   možná ke konci už drobátko   nervózní, ale co tady   předvádí hlavní hrdina, to   degraduje chlapy na trotly, co   myslí opravdu jenom na sex   (asi film pro feministky, i   když...).
Těžko   také uvěřit tomu, že   náš, nepříliš sympatický   hrdina má tak výborného   kamaráda, který se na jeho   abstinenci rozhodne trochu   napakovat. Tahle vedlejší   linie se sázením je sice   dobrým nápadem, ale samotné   zpracování, opět nečekaně   značně pokulhává. ale   pokud se tu najdou nějaké   vtipné momenty, jsou spojeny   většinou právě s tímto.   Dalšími absurdními momenty   jsou potom pokusy kolegyní   Matta svést jenom proto, že   "chtějí být na   koni" či jak se to   vyjadřovali...Ach jo. A ta   erekce před vedením...ehm to   snad musel točit naprostý   idiot, to byl teda hoodně   levnej fór...Závěr je potom   značně debilní a stěží   uvěřitelný (obzvláště   když se náš milý Matt   chová jako sjetej po drogách   - a tohle že dokáže   abstinence jo?!).
K   obsazení jenom pár slov -   Shannyn Sossamon nemá chybu,   stejně jako Maggie Gyllenhaal   v malé roličce, na   Harnettovi nic nevidím a   Costanzo se mi více líbil v   (podobně mizerném, leč   zřejmě zábavnějším)   Bláznivém sejfu. Harnett mě   nechává naprosto chladným.   Co mě nakonec nutí dát   alespoň průměrné   hodnocení je fakt, že i   přes celkovou mdlost   zpracování se tu najde   několik situací, které se   mi líbily - totiž   sbližování hlavní dvojky v   prádelně, jejich následný   výlet autobusem a potom   scéna, která díky své   kouzelnosti v tomhe filmu asi   vůbec neměla být - totiž   onen "bezdotykový   sex".
40 let panic (The 40 Year – Old Virgin)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Andy je zaměstnán jako   skladník v obchodě s   elektronikou. Je to nesmělý   samotář a nikdo z jeho   kolegů toho o něm moc neví.   Díky náhodnému pokerovému   dýchánku se ale dozvídají   šokující skutečnost –   tenhle čtyřicátník je   pořád ještě panic. Po   krátkém období utahování   si z něj se mu rozhodnou   pomoci odhodit to jeho   neuvěřitelné břímě…
Náměty Apatowo filmů   mají něco do sebe –   přestože je i tohle stejně   jako Zbouchnutá v první   řadě komedie, tak se opět   dotýká celkem reálného (i   když v tomto případě ne   asi zrovna nejčastějšího)   tématu. Opět je to film o   vztazích a přestože si   nehraje na žádnej   intelektuální flák,   skutečně o něčem   pojednává, není to jenom   prvoplánová oddechovka.   Celkový průběh je totiž   nečekaně civilní a i když   jsem se dočkal několika   skutečně vtipných scén,   celý to působí nezvykle   skutečným dojmem, jako že   při trochu přivřených   očích by se tomu dalo   věřit. Scénář je totiž   opravdu povedený a je tu i   další paralela se   Zbouchnutou – Apatow si   totiž nebere žádný   servítky (u americké komedie   nečekaná to věc) a v klidu   nám servíruje dialogy   téměř jenom o sexu, sice   trochu v odlehčené verzi,   ale poslouchat Rogenův   monolog o zoofilii byla docela   silná káva (ovšem v dobrém   slova smyslu). A většina   plánovaně vtipných situací   vážně funguje a nepůsobí   trapným dojmem, což v tomhle   žánru a při podobném   tématu není zrovna   pravidlem.Tahle komedie má   svý silný místa a jako   všechno i nějaký ty   slabší, těch však moc   není a můžu bez výčitek   říct, že ty dvě hodiny   utekly velmi příjemným   způsobem. Velkou měrou se na   tom podílí též herecké   obsazení – Steve Carrell se   na svojí roli hodí výborně   a k mému velkému   překvapení v sobě má něco   z Bena Stillera, což znamená   že kolikrát stačí jeho   výrazy abych se dobře bavil.   Jeho osudová Catherine Keener   se k němu hodí a zapomenout   nesmím rozhodně ani na jeho   kolegy z práce, jež tvoří   mimo jiné i osvědčené duo   ve složení Paul Rudd –   Seth Rogen - a i tady mě   opravdu moc pobavili. Za   pozornost stojí i příjemnej   soundtrack a občasný opravdu   výborný dialogy. Navíc je   dobře vybalancováno i   přepínání mezi humorem a   vážnější notou a celý to   působí velmi svěžím   dojmem a myslím že i   slušnou znovukoukatelností.   Přjemný překvapení, co   dodat.
460 podezřelých (Drowning Mona)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.10.2011
Tahle věc má pár fajn   kladů – ústřední   zápletka, stejně jako vývoj   celého příběhu má nápad   a několik zajímavých   zvratů, i když konec   působí až moc   vykonstruovaně a vyniká   křečovitou snahou o happy   end. Obsazení je skvělé a   ať už jde o známá jména   jako je Jamie Lee Curtis nebo   Danny DeVito či méně   profláklá typu Marcuse   Thomase, všechno to jsou   výrazné postavičky a   téměř každá něčím   specifickým zaujme. A asi   nikdo zde není tak úplně   normální (i přes   relativnost významu toho   slova), což je dobře   protože zde jde o nadsázku,   ale…zatímco třeba U-Turn,   rovněž zaměřená na   „městečko podivných   existencí“ tu vůbec   nefunguje jakákoliv   atmosféra, kdy se těšíte,   co se stane zas rohem nebo   jakej další exot se zase   objeví. Humor je tu   samozřejmě také přítomen,   na mě však působil jenom   velmi sporadicky –   utahování si z mrtvé Mony v   bistru a hlavně „jak   vlastně ten Jeff přišel o   ruku“ podle místních   policajtů a vlastně i podle   samotného Jeffa. Jinak se to   chvílemi dost táhne a od   odhalení vraha někdy asi v   půlce filmu už zmizí   jakékoliv náznaky napětí.   I když i poté se objeví   ještě několik zvratů,   působí až moc přehnaně.   Největší problém jsem měl   ale s hlavní „hrdinkou“   nebožkou Monou. Kdysi jsem   viděl Babu na zabití. Ten   film mi je dost protivný.   Kvůli tý babě. O moc   lepší to nebylo ani s   Příšernou tchyní. Kvůli   tý tchýni. Tady je to   obdobný. Proč proboha musí   být hlavní záporačka v   komedii takhle nesnesitelný   charakter, který mi tak   dokáže znechutit dívání?   Když se na plátně   nevyskytuje, je dojem o mnoho   lepší, i když žádný   zázrak to taky (až na   zajímavý nápad a obsazení)   rozhodně není.
50x a stále poprvé (50 First Dates)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Henry žije na Havaji a kromě   toho, že pracuje jako   ošetřovatel zvířat je jeho   hlavním koníčkem lámat   srdce ženám. Vzhledem k   tomu, že každá ho baví   jenom pár hodin, jsou pro   něj úplně ideální   turistky, jež s ním stráví   svůj poslední den dovolené,   on se jich následujícího   rána zbaví navždy a může   spokojeně vyhlížet další   oběť. Shodou náhod se však   jednoho rána seznámí se   sympatickou Lucy, jež má na   první pohled jedinou chybu   – totiž že je místní.   Nestálý Henry se do ní   však neočekávaně zamiluje   a netrvá dlouho, než se   dozví jednu poměrně   zapeklitou věc o její   minulosti, přítomnosti a   vlastně i budoucnosti…
Nečekaně originální a   svěží komedie s Adamem   Sandlerem a Drew Barrymore.   Prvních pár desítek minut   se film tvářil jako typická   nenáročná komedie o   napraveným playboyovi. Po   velmi překvapivém odhalení   se to zvrtlo ve více   romantickou, stále   nenáročnou ale opravdu   originální zábavu – u   většiny žánrovek jsem byl   zvyklý na klasické či   méně klasické seznámení   dvou lidí od nesmělého   oťukávání přes   zamilovanost, hlubokou lásku   a první problémy až k   „neočekávanému“   klišovitému závěru. A   právě tomuto typickému   schématu se režisér Segal   celou dobu skvěle vyhýbá a   já musím konstatovat, že   až na vláčnější,   chvilkama lehce trapný   rozjezd je to vážně fajn   věc. Několika situacím jsem   se dokonce od srdce zasmál.   Potěšilo mě též   obsazení, kde kromě   hvězdné dvojky září i Rob   Schneider v roli domorodce a   pošahanýho Henryho kámoše   v jednom. A taky Samvěd   Křepelka alias Sean Astin   jako brácha Lucy,   napěchovanej steroidama a   vypsychlej ze svých   problémů s ranní polucí.   Opravdu jsem se velmi dobře   bavil – třeba setkání s   Desetisekundovým Tomem byl   docela zážitek. A ani konec   se nezpronevěřuje výborně   postavené originální   myšlence – čekal jsem   nějaký úder tupým   předmětem a následný   návrat k normálu, místo   toho jsem se dočkal vyhnání   situace do až absurdních   rozměrů, jež celou tu   romantiku přeci jenom trochu   zadupala do země. A to se   taky počítá:-) Nemůžu   nezmínit ani „herečku“   Lusiu Strus. Ty uvozovky jsou   ze dvou důvodů – zaprvé   tahle osoba zkrátka hrát asi   vůbec neumí, což však   její roli dává slušnou   zajímavost a taky zábavnost.   Za druhý – je možný že   tohle stvoření je vážně   ženskýho rodu? Jsou   maskéři opravdu takový   machři, nebo je tahle   nešťastnice skutečně   tak…ehm „krásná“?
60 sekund (Gone In 60 Seconds)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.10.2010
Randall „Mephis“ Raines   patřil k nejlepším   zlodějům aut. Na řemeslo se   však z jistých osobních   důvodů vykašlal už před   šesti lety. Ovšem když se   dozvídá, že jeho mladší   bratr, jdouce v jeho stopách,   se namočil do pořádnýho   průšvihu, tak v duchu hesla   „rodina až na prvním   místě“ se vrací ke svýmu   džobu. Nebude to žádná   sranda – získat 50   luxusních kár během jediný   noci. Mephis je však   přesvědčen, že život jeho   bráchy za trochu tý dřiny   stojí a tak rozjíždí spolu   s partou přátel největší   akci svýho života…
Ptát se mě někdo na   tenhle film před pěti lety   nebo třeba ještě včera,   mluvil bych v superlativech.   Ono před nějakou delší   dobu jsem z něj byl opravdu   nadšenej, ovšem důvody   mých tehdejších pocitů mi   malinko unikají. Ano snímek   může nabídnout obsazení, o   němž se jiným může jenom   zdát – Nicolas Cage,   Angelina Jolie, Giovanni   Ribisi, Robert Duvall nebo   třeba Vinnie Jones. Bohužel   jejich přítomnost snímku   nějak moc nepomáhá. Kvůli   sotva průměrnýmu scénáři   nemají moc co hrát, což mě   sice nepřekvapilo,   ale…Ovšem to, že filmu   chybí nějaké pořádné   tempo mě velmi zklamalo.   Střídají se tak asi tyhle   situace – Mephis dostává   na držku, někdo ho z toho   vyseká – trošku nijak   zajímavých dialogů –   záběry na hezký káry –   něco se potentuje –   záběry na bezradný fízly.   A znovu. A znovu. A znovu až   do konce. Do tohoto schématu   nezapadá pouze dlouhá   honička Mephise s   policajtama, ale ruku na srdce   – je natolik průměrná,   že bych se bez ní klidně   obešel. Chápu že tenhle   film neměl ambice na   získání nějakýho Oscara   za nejlepší film, ale měl   nabídnout pořádnou zábavu.   Napoprvé to u mě i   fungovalo, ovšem teď jsem   viděl spíš chyby –   nedokázalo mě to vtáhnout a   dnes nechápu mé tehdejší   mladické nadšení:-)
7 trpaslíků (7 Zwerge)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.5.2014
Ano, viděl jsem i horší,   ale…Tuhle věc jsem si   naivně pustil proto, že jsem   myslel, že mi zparodizovaná   klasika třeba zvedne mou   hodně špatnou náladu.   Nemohl jsem se mýlit více! S   německými parodiemi mám   tuším, jenom jedinou,   značně pozitivní zkušenost   – totiž Manitouovu botu,   kde až na nějaká ta   zaváhání a slabší fórky,   jsem se opravdu dobře bavil.   Včetně tanečně –   hudebních čísel (reklama na   superděrovačku?   Úžasná!).Tvůrčí tým,   jest tady zcela jiný a téma   rovněž a…hmmm.
Asi   takhle - opravdu nemám rád   všechny ty přiblblý   americký parodie (výjimky se   najdou, ale…) Na tomhle   materiálu je znát, že ho   stvořil nějaký   národnostně jiný (i když   rovněž chorý :-D ) mozek.   To je dobře. Nemusel jsem se   tolik stydět za autory, jako   jsem zvyklej (u Velkýho či   Děsnýho bijáku, bo jak se   to, probůh vlastně   jmenovalo, jsem se červenal   snad celou stopáž) ale že   bych se bavil? Ehm.
Nepopírám, že sem-tam   se nějaký dobrý frk   objeví, jenže…je tak   dlouho hnaný do extrému, až   přestane být vtipný   (mlácení   nejretardovanějšího,   společenské hry alá   trpajzlíci, osmý trpaslík   atd.). Parodie na LotRa fajn,   obsazení místy sympatické   (sexy sněhurka, úděsný   šašek/princ, fotr trpaslík   a i pár těch   intelientnějších z nich).   Hudebně-taneční vložky?   Ufff, hrůza. Příběh?   Záblesky geniality se objeví   (Inzerát!), včetně   překvapivého dějového   zvratu, ale jinak spíš   nedůležitý. Stopáž?   Přežitelná. Kultovka?   Nikdy. Po skončení jsem si   otevřel flašku vodky. Tenhle   film tomu měl zabránit, ale   místo toho mě jenom utvrdil   v tom, že je to nezbytné.   Možná taky dobře :-D.
8 MM
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Soukromý detektiv Tom Welles   právě získal novou   zakázku. Dlužno podotknout,   že na něco takového nebyl   připraven. Vdova po   zemřelém choti našla v jeho   trezoru pásku s filmem.   Pornofilmem, ve kterém je   ztvárněna brutální vražda   mladé dívky. Wellesovým   úkolem je vypátrat, zda je   páska jenom mistrovské dílo   filmařů, či je všechno   krutou pravdou…
Schumacher natočil velmi   temnou kriminálku s typicky   vykuleným Nicolasem Cagem,   jeho herecký projev nemá moc   čím překvapit (i když…   po telefonátu paní   Matthewsové…), ale svůj   standart si odehraje a do   tohoto snímku se vyloženě   hodí. Pátrání je zcela   správně velmi depresivní,   ponuré a nahlídnutí pod   pozlátko Hollywoodu je   rozhodně docela působivé.   Snímek má k mé velké   radosti velmi pomalé tempo,   které krásně dotvaří už   tak dobrou atmosféru díky   již zmiňovanému vyloženě   hnusnému prostředí či   tématu též velmi temnému a   skutečnost, že se většina   klíčových scén odehrává   v šeru filmu rovněž   pomáhá. Po zhruba 80   minutách jsem se začal   obávat, že se film změní   na „mojí rodinu   nedostanete, já jí   ochráním“ a dočkám se   nějakých rukojmí,   přehršle střelby a   klasických klišé.   Scénáristi naštěstí včas   přibrzdili a vrátili se k   tomu hlavnímu – totiž   pátrání a dobře udělali.   Ještě k obsazení - zde   musím vyzdvihnout Joaquina   Phoenixe jehož Max působí   tajemným, nikoliv však   temným dojmem a zároveň i   lehce komicky – a to nejen   kvůli svému podivnému stylu   oblékání. James Gandolfini   i Peter Stormare už jsou   klasikou a ani tady   nezklamali. Snímku se dokonce   podařilo mě i překvapit   jedním dějovým zvratem a   příběh, ač krajně   nechutný je moc fajn. Jediná   věc, kterou tak musím   vytknout (ač na kvalitu nemá   žádný zásadní vliv) je   strašný dabing nebohé Mary   Anne.
96 hodin (Taken)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.10.2010
Bryan je vysloužilý   americký špion. Hlavním   důvodem jeho odchodu do   důchodu byla jeho   dospívající dcera, na níž   díky svému povolání neměl   nikdy příliš času, proto   se nyní snaží dohnat co se   dá. Sedmnáctiletá Kim   nakonec otce přesvědčí,   aby jí pustil společně s   kamarádkou na prázdniny do   Paříže. Sotva tam však   přiletí, jsou uneseny   Albánci, obchodujícími s   bílým masem. Naštěstí má   Kim v tu chvíli na drátě   tatínka a ten jí slíbí,   že si pro ní přijede…
Opravdu příjemný   překvapení. Liam Neeson   není rozhodně typickej   představitel akčního   hrdiny. To bude asi docela   průšvih, říkal jsem si.   Naštěstí jsem se docela   spletl. Žádnej Rambo to sice   není, ovšem o to reálněji   jeho chování působí a   kupodivu jsem neměl   nejmenší problém ani s jeho   bojem. Už jsem se skoro   těšil, že se nedočkám ani   onoho klasickýho zdlouhavýho   souboje s nějakym, většinou   hlavnim záporákem. Což se   nakonec nepotvrdilo, ale co   – celou dobu je to opravdu   pořádná jízda kdy až na   první průměrnou   přestřelku na stavbě je   velká zábava Bryanovo   počínání sledovat. Týhle   akci totiž nechybí ani   několik skvělých situací,   který jsem viděl v tomhle   typu filmu poprvé –   rozhovor s dcerou, výsledek   první honičky, překladatel,   lísteček s větičkou,   hřebíky, návštěva u Jeana   – Clauda, neosobní   telefonní hovor, dražba a   ještě pár dalších fajn   věcí. K tomu rozumná   stopáž, docela slušná   atmosféra, dokonce celkem   zajímavej „příběh“   (vlastně spíš pátrání,   průběh), krásné herečky   Holly Valance a Maggie Grace s   nezvyklou barvou vlasů (no   vlastně i Famke Janssen   vypadá pořád dobře) a   slušný akční scény.   Francouzi mě opět mile   překvapili s ryze akčním   filmem, jen tak dál.Navíc   tenhle snímek mě   přesvědčil, že Matt Damon   může hrát Jasona Bourna i   za takových dvacet let, aniž   by byl pro smích…
A co když je to pravda? (Just Like Heaven)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2014
Kéž by byla...život by pak   byl o mnoho   jednodušší...nebo   složitější? Jako   antiromantik (co se týče   filmové tvorby) nejsem   příliš vděčným   fanouškem Reese Witherspoon,   ale na druhou stranu ji mám   docela rád, hlavně kvůli   Maniakovi (a v druhé řadě   je to kočka).Ruffalo je   netypický sympaťák a John   Heder je naprosto super. Jinak   jako obvykle, romantická   komedie znamená romantickej   film s občasným,   povětšinou jenom marným   pokusem o humor.
Takže proč vlastně ta   sedmička? Protože proto.   Dokážu ocenit dobrý nápad   v čemkoliv a i když jsem i   já zaslechl, že tak trochu   kopírují známého Ducha,   já s ním dosud neměl tu   čest. V řadě ostatních   věci už je to tak trochu   klasika, až na...vždyť ti   dva spolu vlastně vůbec   nerandí, ani si spolu   nepovídají, jenom se snaží   zjistit, kdo Elizabeth   vlastně je a když to   zjistí, tak jak jí   zachránit. A během těchto   sporadickych dialogů a   hledání pravdy se do sebe   bůhvíproč vlastně   zamilují...
Takže   znova - proč se mi to sakra   líbilo? Protože proto. Oni k   sobě docela pasují a   happyend na střeše mě skoro   až zvedl...náladu. Proč   nemám rád romantický filmy?   Kvůli tý přehnaný   romantičnosti, která   málokdy nepůsobí jako kýč   a tady jí je dost   málo...potažmo ani toho   děje není moc a vtipnej je   jenom Heder...
Takže   proč jsem byl tedy spokojen?   Protože proto. Mám rád   pohádky, přestože jim   dávno nevěřím a tenhle   film není nic jiného.   Řemeslně i herecky je   zvládnut.a příjemné uteče   a má zajimavej nápad. A je   tam cosi takového...a co   když je to vážně pravda?!   Takže proto...
Absolvent (The Graduate)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.10.2010
Ben právě úspěšně   promoval za pár dní je   plnoletý a celý život má   právě před sebou. Večírek   na jeho počest se nevyvíjí   zrovna nejlépe a Ben nakonec   skončí až v prázdném   domě Robinsonových,   dlouholetých přátel jeho   rodičů, s nahou paní domu   před sebou…
Čekal   jsem něco trochu jiného, ale   nadávat nemůžu. Snímek   táhne nahoru hlavně   vynikající Dustin Hoffman,   jehož plachý a věčně   nervózní Ben je hlavně v   první půl hodině naprosto   neodolatelný. A to je taky   asi jediná část filmu, kde   jsem se pousmíval, občas   dokonce i smál. První   schůzkou s Elaine snímek   přepne do tónu nepříliš   typické romantické   podívané, kteráž už mu,   bohužel tolik nesluší a i   Hoffmanův charakter je někdo   trochu jiný. I když ta   naivita, se kterou jde po   hlavě do na první pohled   předem prohrané situace je   obdivuhodná. Příběh je to   hezký, i když rozhodně ne   zázračný, ovšem onen   nekonvenční konec mě   skutečně příjemně   překvapil. Ono Benovo   srdceryvné "Elaine"   působilo až tragikomicky.   Krásná je rovněž celá ta   doba šedesátých let a   nechutně snobské prostředí   ve kterém se celý snímek   odehrává. K tomu několik   hudebních pecek od Simona a   Garfunkela, stylový auta,   roztomilá Katharine Ross s   umělými řasami a její   zavrženíhodná matka v   osobě vypočítavé (a také   výborné) Anne Bancroft.
Adéla ještě nevečeřela
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.8.2010
Do Prahy přijíždí   světově proslulý americký   detektiv Nick Carter aby   objasnil zdánlivě banální   případ – zmizení Gerta,   přítele jedné zdejší   hraběnky. Za pomoci   zdejšího inspektora Ledviny   pomalu postupují v pátrání   a stopy neomylně vedou k   milovníkovi botaniky baronu   von Kratzmarovi který právě   uskutečňuje pomstu, na   kterou čekal desítky   let…
Parodie na   rodokapsové detektivky z   tvůrčí dílny Brdečka –   Lipský se docela povedla a   dobře zapadá do tý doby   sedmdesátých let, kdy se   točilo dost komedií, kde se   to značně fantastickými   vynálezy nebo nadpřirozeným   děním jenom hemží - ať   už to byly cesty do   minulosti, stroje na   omládnutí, čarodějnice   nebo třeba vodníci. Zde se v   jedné z ústředních rolí   představuje sympatická   květina Adéla, která je   docela neškodná, dokud   neslyší svou milovanou   Mozartovu Ukolébavku…V   hlavních rolích se objevují   Michal Dočolomanský   (nezničitelný Nick Carter),   Rudolf Hrušínský (výborně   rozežranej inspektor   ledvina), Miloš Kopecký   (napůl šílený baron von   Kratzmar) nebo Václav   Lohniský (baronův hrdlořez)   . Několik věcí mě opravdu   pobavilo – prohlídka   pražských památek, liliput,   Tleskačovo kolo nebo ony   Ledvinovi oblíbený   pochoutky.
Adelheid
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2011
Moje vůbec první setkání s   režisérskou legendou   Františkem Vláčilem. Musím   konstatovat že jsem čekal   něco trochu jiného,   režisérův značně pomalý   styl vyprávění mi ze   začátku právě nesedl, ale   od nějaké dvacáté minuty   jsem se s tím srovnal. U   tohoto příběhu to totiž   snad ani nemůže být jinak   – dlouhé scény bez   jediného slova, sporadické   dialogy, navíc z poloviny ve   mně nesrozumitelném jazyce   nebo Čepkovy psí oči   věčně zaměřné na   nešťastnou Emmu Černou.   Opravdu to nepůsobí dvakrát   zajímavě, jenže Adelheid je   všechno jen ne nudný.   Právě kvůli minimalizaci   dialogů Vláčil dotváří   nepříjemně beznadějnou   atmosféru dvou ztracených   existencí, jež v tomto   světě už asi mnoho dobrého   nečeká. Byl jsem upřímně   překvapený, kolik se toho   dá říci tím, že hlavní   charaktery neříkají   téměř nic. Přesto tak   nějak fungují vedle sebe a   patří k sobě více než   leckteré osudové postavy z   romantického filmu. Možná   proto, že Adelheid rozhodně   není romantickou podívanou   – je značně depresivní,   atmosféricky tíživý,   krutý, po hudební stránce   výborný (Bach a Strauss) a   smutně realistický.   Načrtnutí doby je nečekaně   silné přestože je mu z   globálnějšího hlediska   věnováno pouze několik   málo minut. Nálada doby se   totiž vždy nejlépe ukazuje   na osobních, na pohled zcela   nevýznamných příbězích.
Aféra Thomase Crowna (The Thomas Crown Affair)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.2.2011
Z galerie v New Yorku je   ukraden obraz od Moneta v   hodnotě 100 milionů dolarů.   Na případ je mimo policie   nasazena také agentka   pojišťovny Catherine   Banning. Jako první má jasno   v pachateli – je to prý   Thomas Crown, elegantní   finanční magnát a milovník   umění. Cathy se mu rozhodne   dostat pod kůži. Pohrává   si s jeho city, ale stejně   tak si mazaný Crown pohrává   s jejími city.
Tahle   věc má poměrně zajímavou   myšlenku, ale průběh je   bohužel o dost slabší.   Herci v hlavních rolích,   totiž Brosnan i Russo jsou   dobří, chemie mezi nimi   docela dobře funguje,   problém je však, že nemají   moc co hrát. Psychická   stránka charakterů zkrátka   asi není zrovna McTiernanova   parketa a nápadité akční   scény, který jsem si   užíval ve Smrtonosných   pastích zde zcela chybí.   Takže zůstává jenom onen   nápad. Ten je v mezích   možností proveden solidně,   ale nic víc. Sice jsem se u   několika Crownových triků   docela dobře pobavil a   vyvrcholení v galerii je   dokonce vyloženě dobré.   Problémem je ten balast okolo   – ona hra na city totiž   není žádný psychologický   rozbor, ale spíše jenom   průměrná romantika. A to je   špatně, protože o mnoho   více toho film nabídnout   nemůže. Úplný závěr je   navíc až příliš   přeslazený. To že je to   remake ponechávám bez   povšimnutí, vzhledem k tomu   že originál jsem   neshlédnul. Jenom mě tak   napadá – pokud je to remake   povedený, pak nechápu jeho   vznik, protože výsledek   příliš atraktivní není.   Nechci rozhodně tvrdit, že   je snímek špatný, delší   dobu jsem se na něj těšil,   ale ve výsledku mě nechal   až překvapivě chladným.   Jedno podívání je zkrátka   tak akurát.
Agent bez minulosti (The Bourne Identity)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2009
Vážně dobrej akční film   se sympatickym agentem v   podání Matta Damona.Menuje   se Jason Bourne, jak zjistí   až časem.A je to výbornej   stroj na zabíjení se   skvjelýma reflexama,   schopnostma, mluví spoustou   jazyků, ovládá jak boj   tělo na tělo, střelbu,   zběsilou jízdu a já nevim   co ještě.A dou po něm jeho   bývalý nadřízený a   kolegové.Neví sice proč,   ale stejnak je jasný, kdo to   asi vyhraje…
Agent WC 40 (Spy Hard)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.8.2010
Dick Steele je už pěkných   pár let tajným agentem. Jeho   poslední mise však nejsou   tak úspěšné, jak byl   dříve zvyklý – při   likvidaci generála Rancora   přijde o život i jeho láska   Victoria Dahlová. Aby nebylo   všem úspěchům konec, tak   je Dick nasazen jako ochranka   prezidenta Spojených států.   On však trochu zazmatkuje,   použije prezidenta jako   beranidlo a následně   způsobí pád prezidentovi   limuzíny z rozestavěného   mostu. („Ještě že je pan   prezident tak dobrý   plavec“). Tato mise je   tudíž zcela nepřekvapivě   také misí poslední. Ale to   jenom do té doby, než se po   15 letech znovu objeví   domněle mrtvý generál   Rancor, živý a zdravý,   akorát s moderníma umělýma   rukama. Nejen že chce zabít   dceru Dickovi lásky Victorie,   ale jako bonus má v plánu   zničit celý svět…
Leslie Nielsen se opět   objevuje v roli nejlepšího   agenta, který s přehledem   strčí do kapsy jak Jasona   Bourna tak všechny ty Jamese   Bondy. Jeho metody jsou   značně zvláštní, ale   nikoho nezajímají   prostředky, jenom výsledky a   ty Dick má…Tahle věc je   parodií na Bondovky, ale taky   třeba na Pulp Fiction   (povedená scéna). Některý   věci se skutečně povedly a   pobaví, některý nudí a   některý spíš naštvou   svojí trapností nebo   okoukaností, za vrchol   považuju asi přátelský   poplácávání dvou agentů   co se 15 let neviděli a taky   Steelova řidiče. Celkově je   to takový hodně průměrný   – neurazí, nenadchne a   jedno podívání je tudíž   tak akorát.
Air Amerika (Air America)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.9.2010
Billy Covington je pilot,   který právě přišel o   svůj džob. S nastálou   situací se ještě ani   nestačí vyrovnat a už je tu   muž od americké armády s   nabídkou místa pilota ve   válkou sužovaném Laosu (kde   však oficiálně žádná   válka ani US Army vůbec   není). Billy přijímá a   dostává se do společnosti   pološílených mužů,   pašeráků drog a lidí   trpících bojovým   konfliktem…
Celkem   slušný dobrodružný snímek   s prvky komedie se solidním   obsazením (Mel Gibson a   mladičký Robert Downey Jr.).   Rozhodně se zde nedá čekat   nějaká úžasná zápletka   či něco podobnýho, ale jako   nenáročná oddechovka v   neotřelym prostředí,   solidním hudebním   doprovodem, několika   nouzovými přistáními a   pěknými výbuchy obstál   film docela slušně. Nuda to   totiž není, pořád se něco   děje a těch 107 minut není   přehnaných.
Alf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.5.2009
To chlupatý,   zrzavý,ironický,nenažraný   a vychcaný "něco"   prostě nemá chybu:-)Zbytek   rodiny je v podstatě jen   takovej kompars...
Alpha Dog
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Justin mě teda vopravdu   překvapil...Prvních 20 minut   mi filmek přišel jako   nějaká hoodně nepovedená   teenagerská komedie či něco   podobnýho.Ale pak uz sem   jenom zíral, film mě opravdu   strhnul a já se jenom vez až   do smutnýho konce.Čekal   sem,že velká část filmu   bude stát na velkejch   hvězdách Willisovi a   Stoneový, ty hrajou ale jenom   okrajový role.Zalíbil se mi   Ben Foster, kerej se ale po   slibnym začátku ve filmu už   téměř neobjevil.Rozhodně   mi to ale nevadilo - celej   film totiž táhnou výborný   výkony pro mě total   neznámýho Antona Yelchina a   už řečenýho   Timberlaka.Dobrá práce!

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

14 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

12:25 - 12:50

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:40

24 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10