Duben
ohodnotit

Volný pád

Falling Down

Žánr:
Rok:
1992
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
11.11.1993
„Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat.“

Komentáře k filmu Volný pád

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 38
Deviant_Girl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2022
Spadnout na dno může každý
Výtečné drama o muži co   propadl zoufalství a nic ho   nezastavilo na jeho cestě   zkázy. Něco s čím se mohou   diváci ztotožnit. Douglas   zde podává životní výkon   hodný Oscara. Jeden z   nejlepších filmů režiséra   Schumachera. Tento film se mi   vždy líbil.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2021
Hodně povedený a až   nepříjemně skutečný   thriller režiséra Joela   Schumachera. Jak málo stačí   k tomu aby člověku   přeskočilo a z normálního   chlapíka se stalo vraždící   monstrum. Děj má skvělou   gradaci, obsazení je od   hlavních až po epizodní   role exkluzivní a Michael   Douglas jako hlavní   "hrdina" William   Foster exceluje. Celému filmu   dodává přesvědčivost a   atmosféru perfektní kamera   Andrzeje Bartkowiaka. Vytknout   se dají jen drobnosti jako je   pár nedorazů ve scriptu ale   to jsou detaily. Jako celek   vidím tenhle film jako   výrazný nadprůměr. Asi   skoro každý byl někdy   blízko k velkému nervovému   zkratu a ztrátě   sebekontroly.
Ondrus21
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2019
Naprostá beznaděj a zoufalství
Takhle nějak se cítím,   když cestuju v odpolední   špičce z práce domů a   ještě se třeba cestou   musím stavit na nákup. Je tu   jenom jeden rozdíl. Já   jezdím MHD. Ale to je jenom   detail. Kdo se může, tak   jako já, pochlubit tím, že   o něm natočili film a že ho   v něm ztvárnil Michael   Douglas?
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Dokonalý! A kdo z Vás mu   nezávidí? A vážně se   divím, jak žijeme pod   neustále se zvyšujícím   tlakem( né všichni), že   někomu ještě nepřeskočilo   a nevydal se domů-pěšky.. I   když sem snímek viděl   mnohokrát vždy si   připadám, jak malej kluk co   se těší na oblíbený   scény a výská u nich. Film   je nadčasový . Douglas   zahraje perfektně   finančníky, ale tohle byla   prostě jízda! Kdo z nás si   neřek až vyhraju ve sportce   tak řeknu šéfíkovi co si o   něm myslím... To je slabý,   proč mu to neříct HNED,   bože, jak to musí být   osvobozující dívat se na   ten jeho výraz!
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.1.2017
Volný pád
Tohle je ten typ filmu, který   celou dobu postupně graduje,   oplývá napětím,   jednotlivé scény na sebe   pěkně navazují a co je   důležité - hlavně baví.   Na druhou stranu bych od filmu   čekal nějaký   duchaplnější zvrat a   poněkud propracovanější   rozuzlení a závěr.   Každopádně Michael Douglas   jako psychopatický maniak,   který se vyžívá v černém   humoru, v mnohých scénách   táhne děj filmu opravdu   skvěle.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2016
Poprvé
ten hrdina mluvil z duše.   Občas má chuť přestat   dodržovat mnohdy nesmyslná   pravidla každý z nás.   Rozmlátit obchod   nepříjemného zloděje,   ubránit se tlupě zbabělých   "mladíků", dostat   snídani v době   oběda...první polovina filmu   je mi celkem sympatická. Asi   proto, že se nedá   uskutečnit. Od druhé půlky   se volný pád mění na cestu   domů a to už mě tak   nebavilo. Závěr filmu byl   takový uměle naroubovaný.   Policajt byl sympaťák.
mates05
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.3.2016
realita
Dobrý film s Michaelem   douglasem,slušně natočený   a napínavé do konce,to se   lehce může stát každému   komu prasknou nervy.
martin1410
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2016
Volny pad
Hodně dobry film,jeho   nejlepší role Michaela   Douglase.Dobře zahrane,ten   kdo ho nevyděl,tak se   určitě podivejte.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.1.2016
Keď už niet cesty späť
Chlapík prišiel o robotu,   bývalá manželka ho nechce   ani vidieť a bráni mu   vidieť malú dcérku. Je v   dopravnej zápche, príšerné   horúčavy, kdesi na   predmestí Kalifornie, všetko   sa pomaly rúca. A asi troška   chytí na nervy. Vystúpi z   auta a vyberie sa   "domov". A jeho   cesta je takým voľným   pádom. Neskutočne famózny   výkon Michaela Douglasa, ten   jeho naštvaný výraz,   očividne akoby bol fakt   vytočený z toho všetkého   okolo. Do toho krásne   kontrasty vôkol, vily   milionárov verzus pouličné   gangy. A štvú ho všetci,   nerobí výnimky. Ku konci to   už troška upadalo do   nejakých čakaných klišé,   ale celkovo je to veľmi   solídny kúsok o jednom páde   človeka, ktorého zrejme   vytvoril dnešný systém.   Jediné čo nechápem, čo   robil mesiac bez roboty, keď   jeho mama hovorí, že   normálne chodil z domu akoby   sa nič nestalo
geojezek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2015
Uvěřitelné
první půlka se mi líbila   víc, než druhá, ale   herecké výkony bezvadné a i   když Douglase moc nemusím,   tak na tenhle film se občas   mrknu.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Můj velice oblíbený film,   neuvěřitelný herecký   výkon v roli psychopata   Michael Douglas. Pro mne je to   ohlédnutí na dnešní   reálný svět jako   například scéna s   hamburgerem, na obrázku je   takový a podáváte ho   menší a je to tak i v našem   světě !! Nevyrovnaný   člověk, co jde po ulici za   svou dcerou, která má   narozeniny.   ""opravdu   psychodrama"" !!   Skvělý střih a scénář.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.7.2012
V tomto filmu mi imponuje   Michael Douglas. Jeho hrdina   mi občas hovoří z duše,   kdy člověku přeteče   pověstný pohár a neví, co   s agresivitou vůči   světu.Douglas jako William   Foster to však všechno vzal   opravdově a je z něho   zabiják. Pro mě žádná   zbytečná minuta, prostě   napětí.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.12.2011
Volný a nezadržitelný pád!
Nojo vedro, ztráta práce,   problémy v rodině ve   vlastní hlavě a je zde   týpek co tak nějak trošku   zlobí, ale v podstatě a   kolikrát jen čelí útokům   jinejch, kteří mu zkříží   cestu. Obžaloba systému,   Ameriky, kapitalismu. To už   si každý posoudí sám.   Solidní snímek se skvělím   M. Douglasem a několika cool   scénama a hláškama a také   Robert Duvall to zahrál   perfektně, dnes již alespoň   pro mně v ledasčem KULT!
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.11.2011
VOLNÝ PÁD

V   hlavní roli Michael Douglas.   Nutno říct, že v tomto   filmu podal fakt úžasný   výkon. Moc se mi tu líbil.   Já osobně ho moc nemusím,   ale tady mu to úžasně   sedlo. Obyčejný muž, s   trochu prudší povahou, proti   kterému se spikne celý   svět. Už tak má svých   starostí dost, přišel o   práci, o rodinu, a když   touží jen popřát své   dcerušce k narozeninám,   zůstane uvězněn v dopravní   zácpě, prodavač mu nechce   rozměnit drobné na telefon,   rozpadají se mu boty, pak mu   vyhrožují mladí cápci,   kterým nic neudělal, ani si   jich nevšímal – no to teda   fakt naštve. Tak a pak -   najednou není cesta zpět.   Už jen dál a dopředu, buď   po dobrém nebo po zlém.   M.Douglas je vážně   přesvědčivý a potkat jej,   budu se ho bát. Je to jedna z   jeho nejlepších rolí. Film   sám o sobě je takový   obyčejný psychologický   rozbor dané situace, není   ničím zásadně   výjimečný, přesto určitě   stojí za shlédnutí.
kockak1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.8.2011
Dle mého názoru asi   nejlepší Schumacherův film.   Kdo by nechtěl někdy   zatočit se všemi   nepravostmi, které se kolem   nás dějí. Někdy se prostě   ucho utrhne. Skvěle   natočený film a hlavně   brilantně zahraný hlavní   hrdina mým oblíbencem   Michaelem Douglasem. Celý   film jsem mu fandila i když   jsem viděla, jak pomalu   kráčí po cestě, ze které   není návratu.
Misantrop
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.12.2010
Thriller, komedie i dobrá   sociální sonda v jednom.   Jednání hlavního hrdiny   bylo velmi afektované,   nicméně sympatické a   dokonce i pochopitelné.   "Chtěl jsem jít jen   domů. Kdyby mi šel každý z   cesty, nikomu by se nic   nestalo."
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 8.9.2010
Ne že by Douglasova role   nebyla záporná, i když...   Je to prostě příběh   člověka, kterému přetekla   poslední kapka trpělivosti,   sebeovládání...
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.9.2010
Nikdy nezapomenu na jedno   týdenní školení o   asertivitě a jednání s   klientem v Písku, kdy nám na   závěr lektor na videu   předvedl právě tento film.   Byl jsem po opulentním   obědě v restauraci "U   Reinerů", kachnička a   několik plzniček, a tak jsem   ho pěkně bral. Film jsem   před tím viděl nejméně   třikrát. Nicméně je to   jedna z nejlepších rolí   Michaela Douglase, a když   vidím naše kvetoucí   severočeské město a jeho   obyvatele, mám také chuť   držet v ruce bazuku.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.11.2009
Výborná kriminálna dráma S   Michaelom Douglasom v hlavnej   úlohe, ktorý tu na podal   excelentný výkon. Scenár k   filmu je dosť zaujímavý,   dej je zase dramatický a   napínavý. Je sa tu ozaj na   čo dívať, len škoda toho   smutného záveru k tomuto   filmu.
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2009
Tenhle film vystihuje jediná   věta: "Co se stane,   když někomu hrábne."   Michael Douglas je v roli   psychopatickýho Williama   naprosto excelentní a to   musim uznat i přesto, že   tenhle herec je mě   nesympatickej. Hlavní hrdina   se vydává ke svý bývalý   manželce a malý dcerce,   která má ten den narozeniny.   Cestou k nim ale ničí   všechno, co mu příde pod   ruku, zabíjí lidi a   zanechává za sebou jenom   zmatek a strach... Výbornej   film, prostě je to fakt   hukot! Můžu fak doporučit,   za zkouknutí to rozhodně   stojí.
Kuvik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.10.2009
Výborný triler pod réžiou   Joela Schumachera, v hlavnej   úlohe s presvedčivým   hereckým výkonom M.   Douglasa. Skvelý scénar, s   dramatickým dejom, ktorému   nechýba spád a napätie.   Joel SchumaŠkoda, že s   tragickým koncom pre M.   Douglasa, vedel by som si   predstaviť aj lepší záver.   Tento typ trilerov sa mi   veľmi pozdáva, vrelo ho   odporúčam pozrieť .
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.7.2009
velmi slušné Douglas v   záporné roli a povedlo se v   tomto rozehraném dramatu   který napsal snad život jeto   skvělé
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2009
Po Základním instinktu si   chtěl Douglas vyzkoušet roli   záporáka.Ve Volném pádu   byla sice jeho role   záporná,ale díky   poukazování a kritičnosti   na věci a situace,které nás   obklopují v každodenním   životě,se jeho postava   stává i populární.To   dokresluje fakt,že když byl   poprvé promítnut Volný pád   v USA,lidé tleskali,jak se   Douglas dohadoval v rychlém   občerstvení nad   burgrem.Docela poučný film o   poukazování na rasovou   nesnášenlivost,skrytý   fašismus,intriky reklamy   atd.,atd.
marecek.7
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.7.2009
myslím že douglas v tomhle   filmu mluvil hodně lidem z   duše když řek byh   mentálně slabého   amerického občana už   nebaví podléhat   každodenímu stresu.jeho   jediný sen byl, být zase se   svojí manželkou a dcerou   jako dříve.následek jeho   vnitřního boje bylo že si   za tímto snem šel a byl   ochoten použít jakékoli   prostředky.
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.5.2009
Joel Schumacher pojat toto   akční drama skvěle a díky   výbornému Michaelu Douglasu   je na dlouhé cestě za   rodinou naco koukat.
arciking
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.8.2008
Nejdrsnější chlápek   jakýho jsem kdy   viděl........často mam chuť   dělat přesně to co on:-D   Úvodní scéna v autě je   parádní, nejspíš   nejlepší část filmu, a   závěrečná   "westernová"   přestřelka je taky   elitní....mezi tim hromada   skvělejch konfrontací   hlavního hrdiny s   okolím(často dosti   vtipnejch) Film má ode mě   poctivejch 90%.
sarf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2008
Tak tenhle film mě bude   provázet asi až do konce   života. Nebo alespoň tak   dlouho, jak dlouho budou   všude nekonečné dopravní   zácpy. Takže do konce   života. Vždycky si na něj   vzpomenu, a když se přidá   spěch, jediné, co mě   uchrání od osudu Williama   Fostera, je chabá naděje na   získání střelné zbraně.   Ale Douglasův hrdina,   desperát ve zbytku toho, co   ještě ráno bylo oblekem   byznysmena, je bohužel svým   způsobem logickou obrannou   reakcí organizmu,   trýzněného civilizací,   která se zahlcuje sama sebou.   Takže: bude hůř!
pravo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Tak presne si predstavujem   herectvo ako to Michael   spravil v Joelovom filme.   Sedím si pokojne v kresle a   čakám vcelku pohodový film,   ale na konci som zistil, že s   tohto filmu som neoddrhol zrak   ani na sekundu. Príbeh už   jednoduchší byť asi ani   nemôže- chlapík ide   navštíviť dcéru, ale   Michael a Joel to dokázali a   ja musím zložiť klobúk a   dodať je to za maximum 10.
Didinka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2008
Tady jsem prvně viděla   Roberta Duvalla a hned mě   zaujal. Zatím co všichni   rozebírají volný pád   Michaela Douglase, který se   ovšem už předtím   projevoval jako psychotik, mě   spíš zaujal trpělivý   policajt, volá do práce jeho   traumatizovaná žena a on to   všechno díky své silné   osobnosti tak dobře zvládá.
Hugin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.1.2008
Tak nějak to dopadne, když   člověku pod vlivem   okolností a společnosti,   rupne v bedně. V počátcích   to vypadá jako kritika   společnosti, ale postupně se   linie filmu mění na   běsnění jednoho psychopata,   moralizování na konci filmu   a závěrečná scéna,   vystřižená jak z doby   divokého západu, celkový   dojem, z jinak dobrého filmu,   kazí. Vynikající a   uvěřitelný Michael Douglas,   a „civilní“ Robert Duvall   coby nenápadný policista.
callaghan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2007
Snad nejlepší film s   kritickým pohledem na   Ameriku. Neuvěřitelně   silný děj o totálním   rozpadu amerického snu. Až   se člověk diví, že to   povolili. Konečně můžeme   vidět, jak to v Americe taky   chodí. Gangy, bezdomovci,   nezaměstnanost... Perfektní   hlavní role Douglasse.   Typická ukázka toho, jak   může divák sympatizovat se   zdánlivě negativní   postavou. Jeho vzpoura proti   světu nemá chybu. A tak má   Volný pád v mojí sbírce   špičkových filmů pevné   místo.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Hodně dobrý film s   vynikajícím Douglasem. Je   zajímavé ve filmu sledovat   co se může stát komukoliv z   nás když nás jednoho dne   všechno nas... . Škoda jen,   že se v pozdějších   fázích stává z hlavního   hrdiny maniak a tudíž padá   veškerá věrohodnost.
JVSoolen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Nejlepsi film s Michaelem   Douglasem, jaky jsem videl. A   navrch (krome pana Douglase) i   skvely pribeh o tom, co se   stane, kdyz normalnimu   americanovi rupne v bedne.   Dopporucuji!
Dezidor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů.   Teda trochu nepatřičně v   něm působí závěr a také   policejní pátrání, při   kterém vyšetřovatel   zjišťuje, že je hlavní   hrdina už nějakou dobu   propuštěn z práce, ale   jinak docela kvalita.

Někdy mám velkou   chuť hlavního hrdinu prostě   napodobit.
Werwolf
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2006
Skvělý film, na který se   vždycky rád   podívám..Douglas to zahrál   perfektně
huron
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.6.2006
Civilizační tlak působí na   každého jinak. Bože, jak   já Fosterovi rozumněl...
Bouvard
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.6.2006
Velmi zajimavy scenar, sice   vyhroceny do krajnosti, ale   pro vychodni Evropu nadcasovy   a poucny. Skvele zahrana role   Douglesem. Film s velmi   silnymi momenty.
AcidBurn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2005
Klasika filmů s Michaelem   Douglasem, kterému tato role   sedne na tělo. Rozhodně   stojí za to ho mít ve své   filmotéce...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32633minih32633Věznice (2000) 
Animal Factory n
minih111286minih111286Fast Company (1979) 
Fast Company n
minih22208minih22208Večírek (1968) 
The Party n
minih17154minih17154Prsty (1978) 
Fingers n
minih27133minih27133Mumie (1999) 
The Mummy n
minih4677minih4677Brouk v hlavě (1969) [TV divadelní představení] 
Brouk v hlavě n
minih21887minih21887V erbu lvice (1994) 
n
minih69253minih69253Pohár za první poločas (1972) [TV inscenace] 
Pohár za první poločas n
minih111087minih111087Ragnarök - Tajemství Vikingů (2013) 
Gåten Ragnarok n
minih15329minih15329Pan Novák (1949) 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

25 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

35 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

125 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

25 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376643
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10