Jeden svět

Komentáře uživatele Misantrop

Misantrop

Misantrop zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 452
10,5 stupně (10.5)
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.12.2010
Naprostá pitomost
Film - nebo co to je - mi   připomíná nejvíce takové   ty dřívější sovětské   propagandistické filmy   neblahé paměti, jimiž nás   před změnou režimu   zásobovala distribuce. Nyní   máme to samé v americkém   balení. Jako tam, tak i zde   řeší hrdinové a hrdinky   kromě katastrofy zároveň i   své osobní problémečky,   aktuální i věčné   společenské otázky,   všichni jsou dříve či   později nakonec správní,   uvědomělí a všechno dobře   dopadne. Politici jsou rovní   a čestní, všemi milovaní a   uznávaní, dokonce odborní a   plně kompetentní v   rozhodování, ženy jsou   rozumné, nelžou,   nehysterčí, zastávají   vedoucí místa atd. To může   žrát opravdu jenom blbeček   u "bedny".   Katastrofické filmy mají   vůbec tu nepříjemnou   vlastnost, že příliš   názorným způsobem ukazují   všechno to, co si o sobě   každý jednotlivý člověk,   všichni lidé a lidstvo jako   celek myslí. Názorně tu tak   vystupuje všechna ta   zpupnost, sebestřednost,   pokrytectví, klam a hlavně   sebeklam lidského rodu,   vlastnosti, které   "lidé" mého druhu   tolik nenávidí. Celý film   se misantrop těší, že   lidstvo bude zničeno... - a   zase nic; zase to všechno   dobře (vlastně špatně)   dopadne; zase to lidstvo   "zvládne" a   přežije i nejsilnější   sérii zemětřesení všech   (filmových) dob. No a ten   "spásný" nápad s   atomovou náloží... - to   hovoří samo za sebe.
12 opic (12 Monkeys)
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.10.2011
Příjemná představa o   zdecimování lidstva   pandemií až k zániku   civilizace a na pokraj   vyhynutí. Já bych tomu   nebránil, tak jako hlavní   hrdina a hrdinka filmu; naopak   bych tomu pomáhal. Ale ten   vědec, jenž obětoval sám   sebe pro zničení lidstva,   podstoupil svou nesobeckou   oběť zcela zbytečně. Kdo   by byl tak hloupě nesobecky   obětavý pro dobro Země   zbavené lidské přítěže?   On se svět zřítí do   záhuby sám, netřeba mu v   tom ani pomáhat.
322
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.10.2011
Kdysi jsem tento film   obdivoval (zcela výjimečná   je kupříkladu kamera),   avšak s léty jsem se stal   kritičtějším. Z té   celkové syrovosti (i   surovosti lidí) se nicméně   dech úží i po letech.   Podvody, lži, necitelnost,   nemoc, nenávist, otřesné   záběry ze skutečných jatek   za doprovodu sladkobolných   tónů Fibichova Poemu...
A pátý jezdec je Strach
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.3.2016
Jsou filmy - dobré filmy -   které ukazují nebo   poukazují na morbiditu.   Avšak jsou také takové,   které jsou pouze morbidní.   Toto je jeden z nich.   Většinou to jsou filmy o   židech. Filmy o židech   nemám rád.
Absurdistán (Idiocracy)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.12.2011
Vynikající satirická   groteska. Příběh z   budoucnosti, pečlivě   odpozorován z přítomnosti.   Poznáváte v něm sami sebe a   svou dobu, již vychvalujete   jako pokrokovou a nejlepší   možnou? Mýlíte se. Idiotů   přibývá, protože čím   větší blbec, tím víc má   harantů. Všude plno   odpadků, plno lidí, ve všem   pravopisné chyby, lidi jsou   jako zfetovaní, všechny   zajímá jen sex, žrádlo a   násilí, místo vody   ("myslíš tu ze   záchoda?") chlemtají   jakousi nevábně   vyhlížející zelenou   limonádu ("Má   elektrolyty."), jíž   kropí i pole, a podobně.   Horší se všechno. Za pět   set let – bude-li tu ještě   smrdět lidstvo (doufám, že   ne!) – to zde bude vypadat   jako ve filmu Absurdistán (v   originále „Idiocracy“ –   zas to nemístné a nesmyslné   přejmenovávání! Název   „Idiokracie“ – vláda   idiotů – by byl možná   lepší): lidáci budou už   tak zdegenerovaní, že   dnešní největší tupci by   byli budoucností považovaní   za největší mozky.   Poslední mezi prvními. Já   už v tom absurdistánu žiji   léta.
Addamsova rodina (The Addams Family)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.10.2013
Konečně nějaký kloudný   sitcom, jehož ústředními   představiteli jsou po všech   stránkách zvláštní a   veskrze zajímaví   příslušníci jedné   potrhlé rodinky s naprosto   nenormálními a   převrácenými životními   hodnotami, kdy noc je   krásnější než den,   černá barva je veselejší   než bílá, bledá tvář   příšery v kryptě je   půvabnější než   růžolící robátko v   peřince a kdy růže nejsou   pěstovány pro nádheru   svých květů, nýbrž pro   pichlavost jejich ostrých   trnů! Jak osvěžující a   zábavné v celé téhle   nenormální diktatuře   normálnosti a zvrácenosti!   Jenom těch epizod mohlo být   alespoň o polovic méně;   tvůrcům totiž velice brzy   došly nové neotřelé   nápady a opakovali stále   dokola tytéž gagy. Nicméně   stále tento seriál vychází   lépe než pozdější   celovečerní filmy. A   seriálová Morticia   Addamsová je kočka, na   rozdíl od té filmové!
Addamsova rodina 2 (Addams Family Values)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Druhý díl Addamsovy rodiny   je lepší než první   (většinou tomu bývá   naopak). Povedené jsou   zejména scénky z letního   dětského tábora. Druhý   díl je vůbec vydařenější   co do vtipných hlášek.
Aljaška v plamenech (On Deadly Ground)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.2.2011
Škoda, věčná škoda, že   ve skutečnosti není žádný   takový podobný superhrdina,   jenž by se tak odvážně a   nelítostně bral za zdravé a   čisté životní prostředí!   A ničení Země nejen   naftařskými společnostmi   pokračuje vesele dál...   Taftovy násilné metody   považuji za zcela   přiměřené, jeho   závěrečný proslov pak   považuji za vynikající.
Amadeus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.1.2013
Přidávám se k mnohým   znalcům a příznivcům   Mozarta, kteří vyčítají   Formanovi, že se v tomto   filmu nedržel přesných   historických skutečností a   velmi hrubě si vymýšlel   věci, které se nikdy v   Amadeově životě nestaly:   Salieri mu nepomáhal při   komponování Requiem d moll,   nýbrž jeho neprávem   téměř zapomenutý a   nedoceněný mladý žák F.   X. Süssmayr, který celé   načrtnuté dílo po mistrově   smrti dokončil a který se ve   filmu vůbec neobjevil. A   dále: Mozart v jedné scéně   zesměšňuje Bacha a o   Händelovi tvrdí, že ho   nemá rád; ve skutečnosti si   obou těchto geniálních   hudebních velmožů velice   vážil a uznával je, a to v   době, kdy např. právě Bach   nebyl ještě tolik známý a   oblíbený jako v   pozdějších dobách. Také   Mozartova manželka zde byla   představena nespravedlivě k   historické skutečnosti v   příliš přívětivém   světle; ve skutečnosti to   byla právě ona, kdo se   nejvíc podílel na   Wolfgangově celkovém   vyčerpání, které jej   dovedlo až k smrti a její   "obětavost" pro   manžela a pro rodinu je zde   velmi hrubě zfalšována,   ne-li dokonce postavena na   hlavu. Ve filmu dále úplně   chybí Mozartův největší   životní úspěch, totiž   přivítání a nadšení, s   jakým se setkal v Praze.   Nelíbily se mi i nedostatky   jiného rázu, např. když po   značném úsilí o prosazení   opery v němčině, nezazní   tato ve filmu nakonec ani v   němčině, ani v italštině,   nýbrž v angličtině! Mnoho   lidí si z toho všeho   udělalo o Mozartovi   zkreslený obrázek, což je   největší chybou tohoto   jinak zdařilého filmu. Na   druhé straně však také   přivedl film mnoho lidí k   potěšitelnému zájmu o   Mozarta a o klasickou hudbu   vůbec.
Amélie z Montmartru (Le febouleux destin d'Amélie Poulain)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2011
Širokoúhlý formát, měkké   světlo a syté barvy,   nápaditá a nevšední   kamera, vynikající herci,   vynalézavé kompozice obrazů   a záběrů... Pokud má být   film skutečným uměním, pak   by měl vždy vypadat nějak   takto.
Anatomie zrady
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.5.2020
První díl výborný, druhý   horší. Viděl jsem tam   jistou snahu o současné   přepisování dějin   (Vlasovci ano, Rudá armáda   ne) a snad i pokus o   vykreslení vlastizrádce jako   tragického hrdiny, který to   v podstatě myslel dobře (se   sebou), ale byl zle pochopen   (ostatními). Film o   nepěkném osudu jednoho   českého vlastizrádce by   měl být spíš varováním   pro naše dnešní   vlastizrádce, kteří se   také jako on mylně   domnívají, že přítomné   politické poměry tu budou   navěky a převratu se   nedožijí - čímž myslím   najmě jistého nechvalně   známého fanatického   propagandistu v naší   státní televizi téhož   příjmení. Tak pozor,   Václave!
Anděl zkázy (El Ángel exterminador)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.4.2011
Anděla zkázy osobně   považuji za nejtypičtější   Buňuelovo dílo. Najde se v   něm od každého z jeho   filmů něco. Mám jeho filmy   rád, protože nenabízejí   jen pasívní podívanou, ale   vybízejí i k přemýšlení,   nebo lépe řečeno různé   myšlenky se vám při nich   samy hrnou do hlavy. Líbí se   mi důraz na každičký   detail a zdánlivě   bezvýznamné věty, jež   však mají hluboký význam,   často blasfemický. Vyžaduje   to stálou divákovu   pozornost. Vysvětlit   Buňuelovy filmy bývá velmi   těžké: kolik hlav, tolik   rozumu. Samotný Luis Buňuel   ovšem jakoukoli exaktní   interpretaci vždy odmítal.   Zcela správně. Ona tam   samozřejmě nějaká je, ale   existuje jenom v tvé mysli,   nepřenosná do jiné.   Například Já vidím v   Andělovi zkázy alegorii na   lidstvo a na lidskou   společnost. Také lidé   žijí v absurdní situaci,   kterou by vyřešilo cosi tak   zdánlivě prostého, jako je   například odchod z   místnosti a z domu; ale   nemohou, jako by jim v tom   bránila sama podstata   lidství. Sotva díky   největšímu vzedmutí vůle   nějaký problém vyřeší,   padají znovu do dalšího.   Nakonec jsou uvězněni v   kostele, kde děkovali Bohu za   spásu, zatímco venku zuří   vládní násilí. Do chrámu,   jako do království božího,   jdou místo lidí pokojné   ovečky... - Užití oveček a   medvíděte je zde vůbec   výzva k pochopení. Lidstvo   má stádnost ovcí, ale nemá   jejich mírnost a nevinnost.   Je spíš medvědem, jehož se   však bojí. Zavražděný   beránek boží nesnímá   jejich hříchy, ale zmnožuje   je. Zvířata jsou lepší   než lidé.
Andula vyhrála
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.1.2011
Podprůměrná komedie.
Vzdor odpornému námětu,   jejž tvoří hon na muže,   láska, manželství a   dětičky, zachraňuje film od   naprostého propadáku snad   jen sehraná komická dvojka   pána a sluhy v podání Haase   a Trégla a pak ještě trochu   úsměvná postavička   "živých kalhot" se   skládacím kajakem (S.   Neumann v roli Tondy, bratra   Anduly). Jinak tato   "komedie" budí   spíš úděs než úsměv,   neřkuli smích.
Ani stín podezření (Shadow of a Doubt)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2013
Žádné výbuchy, žádné   přestřelky, žádné potoky   krve, žádné rvačky ani   požáry... I takhle lze   udělat napínavý film --   pokud na to máte ovšem   Alfreda Hitchcocka. Ten to   uměl; v jeho filmech stačilo   k navození hrůzy třebas jen   zabrat vztekem roztřesené   ruce šíleného vraha, ruce,   které němě svírají   imaginární krk své   příští oběti...
Anna a vlci (Ana y los lobos)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2011
Výborný film!
Film svým celkovým   vyzněním velice připomíná   tvorbu jiného Španěla -   surrealisty Luise Buňuela. V   symbolické rovině se tu   nastiňuje postavení   jednotlivce ve společnosti,   kde je člověk člověku   vlkem. Mladá, svobodná   opatrovnice dětí přichází   do domu, v němž najde tři   "vlky" v lidské   podobě: Jeden jí chce   despoticky vládnout, druhý   ji chce zprznit, třetí   zohavit. Ona je však všechny   převyšuje intelektuálně, a   proto ji nakonec vyhodí a na   cestě znásilní, zohaví a   zastřelí.
Anténa (La Antena)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2011
Konečně nějaký nový film,   který není tuctový! Sice   nic nevynalezl, neboť   využívá postupů ze slavné   a nadějné éry z počátků   filmu, ale dovádí je přitom   k dokonalosti pomocí   nejnovější technologie. Na   každém záběru musíme   něco obdivovat, v každém   záběru nás překvapí   nějaká nevšednost. Stále   je na co koukat, což je u   filmu přece to   nejdůležitější. Takto by   se měly dělat všechny   filmy. Měly by si   především hrát, být   hravé, experimentovat -   stejně jako v těch už   zmíněných počátcích   filmu; to byla nejlepší   doba, než všechno sklouzlo   do dnes převládající   bezvýraznosti, klišovitosti   a továrnosti. Lze si jen   přát více takových   skvostů, jako je   "Anténa". Bravo!
Antikrist (Antichrist)
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.12.2010
Existencialistická nuda
Za shlédnutí stojí pouze   úvodní mimořádně   povedený porno videoklip;   jinak film pokračuje   přeceňovanou   existencialistickou nudou,   velehorami z klišé atd.   Nepřežil jsem už druhou   rádoby emotivně-depresivní   sekvenci.
Apokalypsa (Apocalypse Now)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.4.2011
Není to jen další filmový   příspěvek na věčné   traumatizující téma   "proč Amerika neuspěla   ve Vietnamu", ale hlavně   velice zručně natočený   film. Bývalá kavalérie   nyní osedlala místo koní   vrtulníky a za zvuků   Wagnerovy opery nesmyslně   dobývá vesnici na pobřeží   moře jenom proto, aby si tam   mohl velitel zasurfovat na   báječných vlnách. Jednotka   bez velení hájí jakýsi   zbytečný most, který musí   denně obnovovat. Válka se   spíše podobá monstróznímu   zábavnímu podniku s   pouťovými atrakcemi a   striptýzovými tanečnicemi.   Jediný plukovník Kurtz ví,   že vyhrát válku může   jedině vnitřně odhodlaná,   přesvědčená armáda,   třebas i jen v počtu   několika málo divizí.   Jenže jediný takto věci   vítězství oddaný   důstojník z toho   všeobecného zmaru zešílel   a bojuje na vlastní pěst   proti všem. Boj, který   nemůže vyhrát. A tak vcelku   odevzdaně přijímá smrt od   nájemného zabijáka,   kterého kvůli likvidaci   nepohodlného odpadlíka   armáda vyšle do nitra   džungle. Naštěstí se to   celé obešlo bez laciného   moralizování a   pateticko-humanistických   scén. Úděsná je scéna s   rituálním obětováním   zaživa rozsekávaného   býčka. To zavírám oči...   a říkám spolu s   plukovníkem Kurtzem:   "Viděl jsem hrůzy...   jen samé hrůzy..."
Archa bláznů (Archa bláznů aneb Vyprávění z konce života)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.9.2013
Původní Čechovova povídka   je přímo nabita závažnými   filosofickými sentencemi; ty   se, lidužel, do filmu   nepodařilo dostat (možná   proto, že je nějaký málo   filosoficky zaměřený   scenárista přehlédl jako   nedůležité) a největší   pozornost tak na sebe upoutala   pouhá vnějškovost   blázince, podivné kreatury   jeho obyvatel, jejich   chování apod., to   samozřejmě je vždy   povděčně vítáno   senzacechtivým publikem, ale   vnitřní smysl zde byl jaksi   na můj vkus příliš   upozaděn právě ve prospěch   toho názorného, obrazového.   To je prostě film, a není to   holt literatura, co se dá   dělat...
Arizona Dream
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.3.2011
Úplně zbytečný film.   Ničím neupoutá, ničím   nenadchne, nenutí k   přemýšlení, ani si u něho   neodpočinete, nepobavíte se,   nezasmějete se, ani se   nerozpláčete (leda nad   průhlednou marností tohoto   nezáživného   "produktu"); oko ani   sluch nemá čím se pokochat.   Zbytečný film.
Ašoka (Asoka)
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Největší a   nejvýznamnější indický   panovník v dějinách ve   značně zkresleném úhlu   pohledu. Opět, jak už to   bývá u   historicko-životopisných   filmů... Vůbec nebyla   věnována pozornost tomu   nejhlavnějšímu, čím   císař Ašóka především   vynikl a co z něj teprve   udělalo velikána: tedy   pozdějším létům své   vlády, kdy šířil   buddhismus. Viděli jsme jen   nudné mocenské boje,   nekonečné válčení a   milostné vášně, tedy to   nejobyčejnější, leč   lidužel pro masy zároveň i   to nejpřitažlivější. -   Indické filmy jsou jinak pro   Zápaďana ohromná exotika:   tu příjemná (zakázán je   např. veškerý sex, včetně   líbání), tu méně   stravitelná (až přílišná   prostinká jednoduchost).   Nejlepší z celého filmu   jsou snad ty vložené   hudební klipy. Nadšení   vyznavači indické kultury, k   nimž patřím i Já, si   možná ani nepřijdou na své   tak, jak by se domnívali.
Ať žije nebožtík
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2012
Hugo Haas opět exceluje se   svým gejzírem různých   slovních vtípků,   nevyčerpatelných   originálních nápadů,   groteskních gagů a   humorných písniček.   Svižná komedie, která nemá   jediné hluché místo, má   spád a navazující střihy,   stále baví, nenudí,   neuctívá ani nemoralizuje.   Hugo Haas byl jednoznačně   výjimečný filmařský   talent. Kdo se mu podobá?   Snad jen velmi vzdáleně   Woody Allen, když není   příliš vážný a když   příliš nehloubá o   "vztazích" a   neutápí se v   "intelektualismech".
Až do konce
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Za všechny trapné nedostatky   uvedu raději (abych to   zkrátil) jen ten, který   nejvíc ilustruje, jaké   nejapné pitominy jsou   podobné válečné filmy:   Kdyby Rusové (Sověti)   používali stejnou bojovou   taktiku jako ti ve filmu,   nikdy by válku nevyhráli,   protože by je každý   postřílel jako hejno holubů   na báni. Vojáci přijedou na   tanku, ale když je na ně   zahájena palba, voják,   místo co by se kryl za   tankem, seskočí z něho a   utíká nekryt k děravému   zábradlí mostu. Tank naopak   couvá z bojové pozice kamsi   dozadu, aby uvolnil místo   přijíždějícímu   nekrytému otevřenému   džípu (zn. GAZ). To není   drama, ale groteska - stačí   zrychlit.
Až dojde ropa - drsné varování (A Crude Awakening: The Oil Crash)
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.2.2011
V zajímavém televizním   dokumentu Až dojde ropa -   drsné varování, se mimo   jiné říkalo, že s   ubývajícími zásobami ropy   se brzo stane létání   letadly luxusní   záležitostí jen pro   nejbohatší vrstvu   společnosti. Snad   stávající ceny za létání   ještě pár desetiletí   vydrží... Jinak bylo docela   potěšitelné slyšet o tom,   jak - v souladu s olduvajskou   teorií o zániku   industriální civilizace -   vyčerpání zdrojů ropy   povede k úbytku obyvatelstva   a k jednoduššímu životu.   Pro ně to je "drsné   varování", pro mne   důvod k naději.   "Drsným   varováním" je mi jen   to, že do tropů se pak budu   muset přeplavit nejspíš na   nějaké plachetnici s bandou   pirátů. Počet dní do   vyčerpání ropy udává   světová statistika číslem   15.642, tj. zhruba v roce   2054.
Až přijde kocour
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.7.2011
Velice zdařilé podobenství   o moci, o přetvářce a o   nenávisti k pravdě. Ozdobou   (nebo spíš zvláštností)   filmu je vskutku originálně   pojatá obrazová stránka.
Babovřesky
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.10.2014
"To se nám to všecko   kazí na tom světě..."   - i ty letní nevázané   veselohry Zdeňka Trošky, ani   ty už nejsou jako dřív,   chtělo by se doplnit výrok   Chytilové   "Sedmikrásek".   Tvrdím to pořád, že   správná komedie musí   vykazovat rychlý sled co   nejkratších gagů, skečů a   humorných situací, a ne jako   tady, aby byly scény   zbytečně protahované a   zdlouhavé. Smích mě   naprosto přešel také při   tom nechutném románku mezi   Adamem a Ivankou, takové   věci vůbec do   "kameňákové"   komedie nepatří. Film měl   skončit dávno předtím,   než si filmaři zalaškovali   s diváky s tím falešným   koncem a už   "předčasně"   rozjetými závěrečnými   titulky - právě tehdy už   měl film doopravdy skončit.   Bez panímámy Škopkové v   nezapomenutelném podání   nesmrtelné Heleny   Růžičkové to už zkrátka   není ono. Rovněž postava   vesnického velebníčka,   dříve tak vděčná,   působí nyní pouze trapně   (ostatně že se jmenuje   nějaký farář tak podivně   jako třeba Šoustal, není   až tak zvláštní, protože   to skoro vypadá, že na   kněze neberou nikoho, kdo se   jmenuje normálně; toho si   kromě mne všimnul už   Jaroslav Hašek v črtě   "Časopisy pro   mládež").
Báječná léta pod psa
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.2.2011
Velmi průměrná   "komedie" podle   velmi průměrného   spisovatele. Viewegh je   takový náš Karel Gott   literatury (a teď, lidužel,   i filmu). Oblíbený, ale   naprosto vyprázdněný. Také   pojetí nedávných dějin   čerstvé paměti je značně   zkreslené. Nebyla to doba   neustálých konfliktů dvou   znepřátelených stran a   život tudíž probíhal   mnohem nudněji, ve znamení   poklidné každodenní práce   otrocké masy bez mozku.   Takže stejně jako dnes.   Trošku lepší byl až   závěr filmu, kdy strachem   šílený otec odpovídá na   trapný a blbý pokus vrátit   jej do normálního života   zplozením dítěte: "Jen   šílenec může přivést do   tohoto světa vlastní   dítě." Přesný pak byl   také úplný konec, kdy po   tzv. revoluci přijíždí v   přepychovém bouráku   bývalý estébák a   pochvaluje si demokratické   volby. Vše při starém. Nic   se nezměnilo.
Banáni (Bananas)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2010
Woody Allen ve snímku, v   němž není ještě   neurotický ani   intelektuálský, ani   zdlouhavě neřeší žádné   milostné   "vztahy".
Na   jeho filmy, tento nevyjímaje,   je ovšem lépe dívat se   vyzbrojen dobrou znalostí   angličtiny, protože titulky   zdaleka nemohou postihnout   všechny nuance slovního   humoru, narážek a slovních   hříček - a navíc se pletou   a mýlí. Leccos přehlédne i   zkušený profesionál, jako   např. známá překladatelka   Dana Hábová, jíž v   závěrečné sekvenci filmu   naprosto ušel kontext, když   větu "Do you have a   gum?" přeložila jako   "Nemáš   žvejkačku?" Z kontextu   je přitom zřejmé, že   postava se asi neptá po gumě   žvýkací, nýbrž po gumě   zcela jiné, lidově zvané   "šprcka".
Bankrotáři
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.3.2011
Velmi slabé.
To ani nebyl film,   rozumíme-li filmem umění   obrazu, to se podobalo spíš   nějaké pitomé ženské   telenovele, televizní   reportáži, nebo, když jsem   viděl Donutila, Cestománii s   Bartoškou (či jak se to   jmenuje). Ale film to není.   Kameraman se sice snažil seč   mohl nalézat zajímavé   záběry a nevšední   obrazové kompozice, ale jak   se ukazuje, snaha někdy   nestačí, když naprosto   chybí talent. Dost možná se   (zase!) šetřilo také na   kvalitním materiálu a   lepších čočkách do   objektivu. Námět opět   vykrádá staré klasiky, ale   průzračný literární styl   19. století se do filmu   nepodařilo převést ani   náhodou, přestože v něm   padají docela dobré   hlášky.
Barbar Conan (Conan the Barbarian)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Slušný epos na dosti filmem   neprávem opomíjené motivy   nordických pověstí a   legend. Hadí kult, s nímž   Conan bojoval, silně   připomíná nákazu   křesťanství, která kdysi   zachvátila severské hvozdy   hrdých barbarů, třebaže   nese zřejmé znaky spíše   antického kultu Asklépiova   anebo nám hadí (dračí)   znamení připomene Babylón   (drak ovinující svým tělem   městské hradby), včetně   krále Nabuchodonosora   zázračný meč samosek,   zvaný "jedovatý   had".
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10