Duben
ohodnotit

Třicet případů majora Zemana [TV seriál]

Další název:
30 případů majora Zemana; 30 prípadov majora Zemana (SK)
Rok:
1974
Délka:
90 minut, 30 dílů

Komentáře k filmu Třicet případů majora Zemana

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 62
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2013
Kvadratura ženy-Studna
Když pomineme tu komoušskou   propagandu tak tu máme   skvělý detektivní seriál,   viděl jsem všechny díly a   každý má něco, ale za   Kvadraturu ženy která mě   uchvátila už jako asi 12   letého a později Studnu   které byli vynikající   musím dát deset.
Jarda.ftr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2018
Po stránce fimové rozhodně   špičkový seriál s   perfektními výkony. Po   stránce politické to není   nijak veliká agitka,   respektive minimální. Řada   případů je dle skutečnosti   a i 68-69. rok je tu   nastíněn poměrně mírně   bez větší politické   angažovanosti, kterou bych   očekával. Seriál je   výborná práce i přes   tehdejší soudružskou   kontrolu a čekalo se, že tam   agitace bude narváno mnohem   mnohem více. Když začínal   byli jsme zvědaví nakolik to   bude klasické soudruhování   až nám zčervená i   černobílá televize, ale   nestalo se. Seriál je   zaměřen více kriminálně a   politiky je tam na takový   seriál málo. Není   nejmenší důvod ho jakkoli   špinit obvzláště v   porovnání s dnešní   fekálnědeviatní kulturou a   současnými diktátory a   manipulítory. Ale ona je to   trapná móda řvát se   stádem že?
Roman333
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Pokud si člověk odmyslí   ideový podtext, který je   přítomen ve většině   dílů v některých více v   jiných méně, tak si   myslím, že se může líbit   většině diváků.
Seriál má, jak je   zřejmé ze samotného názvu   třicet dílů a to je dost na   to, aby si každý našel to,   co ho zaujme. Samozřejmě   jsou díly výborné, ale   také slabší, pro mne, je to   kultovní seriál na který   nedám dopustit. Osobně bych   doporučil, rozhodně   nepropásnout díly, Studna,   Bestie, Mimikry, Kvadratura   ženy, Strach....
papinoka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2013
Pro mě jednoznačně   nejlepší kriminální   seriál. Divák se nesmí   zamýšlet nad tehdejší   dobou, ani nad poupravenými   skutečnostmi.
Za mě:   9 a půl hvězdy
Tnegad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.11.2012
Prostě nejlepší seriál a   hudba všech   dob.tečka....................   ..............................   ....
zlatolinda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2009
Honza Zeman
Tento seriál je pro mě   večerníček .Každý den si   dám aspoň jeden   díl.Rozhodně lepší než   různé masakry co dávají v   televizi.
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2009
Seriál milovaný i   zatracovaný.Pro mně   oblíbený
Je   pravdou,že každý si po   zhlédnutí může udělat   obrázek sám a pak se k němu   vracet či ne.Myslím,že   většina dílů je ale velmi   kvalitních a pestrých...ve   své době asi neměl obdoby..
Tokav
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2012
Seriál se mi líbí, jeden z   mála pěkných detektivních   seriálů ČR. Že je   tendeční mi nevadí, ukazuje   dobu, ve které vznikl. Ti, co   ho za to kritizují, si   neuvědomují, že i   současné americké filmy   nebo seriály, které tak   obdivují nebo uznávají jsou   také tendeční. Holt v té   době byl u nás nepřítelem   a tím zlým západ, tak jak   se to v amerických Čína,   Írán, Korea atd. Je to   stejné a vadí mi, že kvůli   tomu lidé, kteří si toto   neuvědomují, ten seriál   haní.
meggy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.7.2010
náš zeman
Když je v televizi   vygumováno,tak si dáváme s   manželem zemana.Jednou   vybírám já,jednou   on...Tento seriál jsem   poprvé viděla asi v   šesti,sedmi letech a tak   nějak mě dodnes baví.Co se   týče kvality,podle mě čím   blíže k roku 1973/mimo   Studnu a Mimikry/,tím horší   kvalita jednotlivých   dílů.Pokud pominu politické   pozadí,tak nejvíce mě   dostali Vyznavači ohně.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.9.2009
Vzdycky se mi tento krimi   serial libil.
I kdyz je   tam hodne videt doba (opravdu   hodne),ve ktere se tocil,ale   at si rika,kdo chce,co   chce......pokazde se na nej   rad znovu podivam.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2011
Zajímavý kriminální seriál
Co se týká krimi žánru   není vedle Hříšných lidí   města pražského lepšího   krimi seriálu v dějinách   Československa ( ani Česka).   Vzpomene si někdo z vás na   nějaký český krimi   seriál( kromě Hříšných   lidí města pražského)?
Neřeším zda sou díly   natočeny pravdivě podle   skutečných událostí - jen   konstatuju, že jsou to   většinou výborné   detektivní příběhy.

Nesmrtelná je   geniální ůvodní hudební   znělka - jedna z nejlepších   světových hudebních   melodií. Celým seriálem   zní geniální hudba Zdeňka   Lišky.

/Díval   jsem se na teď na ukázky   seriálu na you tube - čet   jsem diskusi pod ukázkama -   vedle primitivních nadávek   na komunisty, se objevovaly i   příspěvky věcné - zde   jsem zkopíroval pro   zajímavost tento příspěvek   z YOU TUBE:
Díl   popisuje události z Chebu asi   z roku 1950, kdy tam řádila   banda bývalých   příslušníků SS a zabili v   Chebu asi 5 civilistů, také,   to je skutečnost jednu   těhotnou učitelku.   Podřízli jí krk a vyrili na   prsa "komunistická   svině". Toto je   pravda, můžeš si to   dohledat v archívu v Praze na   chodově. Vím, že je v   módě za každou cenu cenu na   komouše házet špínu...

Objevil jsem   ještě jeden zajímavý   příspěvek našeho krajana z   USA, o seriálu píše,   kopíruju jeho zajímavý   příspěvek do diskuse k   seriálu - stačí rozkliknout   diskusi -
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2009
Co k seriálu napsat nebít na   objednávku státní   bezpečnosti a komunistů tak   je velmi dobře   udělaní.Herci asi neměly   moc na výběr těžko se asi   řeklo ne,jinak seriál je   velmi dobře točen.Je dobře   že tento seriál je uveden i   z besedou.
Nasudr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.1.2010
Jeden z veľkého množstva   vynikajúcich českých   seriálov na ktoré si rád   spomínam. V súčasnosti   úroveň seriálov bohužiaľ   poklesla.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.9.2016
Jedno...
se komančům musí nechat. I   při vší zvrácenosti a   přitroublosti velmi brzy   pochopili, že davy se dají   sakra dobře ovládat pomocí   "světelkující   bedny".
A tak jste   šli, vystáli frontu na   banány. V masně koupili maso   (ne to které jste chtěli, to   co zrovna měli), v drogérii   konečně sehnali toaletní   papír a pak přišli domů   totálně znavení a   vystresovaní ze všech těch   front. A víte co ? Vám to   nevadilo, protože večer šla   v telce Žena za pultem,   která nejen že pobavila, ale   ještě vám vsugerovala, že   krámy jsou narvané k   prasknutí.
Podobně je   to s majorem Zemanem. Sotva se   pracující lid vzpamatoval z   toho, že tentokrát nás   Rudá armáda neosvobodila,   alébrž klepla přes prsty.   Už tu byla hlavní redakce   vysílání Československé   televize pod vedením ÚV   KSČ, která nechala natočit   třicetidílný seriál   detektivních příběhů, ve   kterých dělníkům,   rolníkům a pracující   inteligenci vysvětlila, jak   to vlastně bylo.
A   protože 30 případů majora   Zemana je opravdu sakra dobře   natočený a napsaný seriál,   padl na úrodnou půdu. A   přesto, že je dnes už   všechno jinak, něco líp,   něco hůř, major Zeman   zůstává brilantně,   třebaže lživě natočeným   dílkem, na které se i po   letech dobře kouká.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.3.2008
Skvělý kriminální seriál   s mnoha kvalitními díly s   napínavými příběhy. Jenom   je škoda, že byl film   natočen v době komunismu a   je ovlivněn politikou té   doby.
caligari
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2008
Propaganda zajisté, ale   především cenný dokument   doby a hlavně skvělý   seriál plný kvalitních   krimi povídek, kultovních   hlášek a nezapomenutelných   scén.
Cinik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Na rozpacích
Při hodnocení tohoto   seriálu člověku cuká myš   mezi nejvyššími a   nejnižšími ohodnoceními.   Je to jeden z nejlepších   počinů komunistické   propagandy. Řemeslně   téměř dokonalý, v reálu   hodně úspěšný. Ovšem   taky je to film nesmírně   lživý, nanejvýš odponým   způsobem deformujcí realitu.   Zůstal jsem nakonec nahoře,   ale nepoučeným doporučuji   shlédnout pouze s odborným   komentářem. Nebo alespoň   brát na vědomí, že takhle   to rozhodně nebylo.
kovboj365
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.2.2012
Tento seriál je opomíjen a   to celkem neoprávněně, jš   pravdou, že některé   skutečnosti jsou upraveny   poněkud násilně, ovšem   základ každého dílu je   pravdivý, zpolitizované jsou   jen díly z let 1967/68 co se   týče dílu z roku myslím   1953 z názven Strach tak   tento díl pojednává o   bratech Mašínech ano o těch   co jsou oslavováni jako   hrdinové.Vždyď to byli   sprostí vrazi, tchán   pracoval u kriminálky   později donesl na ukázku   fotky z vraždy policisty,   byla to hnusná jatka,vadí   snad někomu, že policisté   minulého režimu honili   feťáky? Je pravdou, že jsme   byli policejní stát ale je   fakt že Zeman ukazoval   zločiny jak proti lidskosti   tak proti režimu a také   tvrdou piplavou práci policie   a to jak té minulé tak   nynější
Elí
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2006
Některé díly hezké u   některých jsem se nudila.Asi   nikdy nezapomenu na starýho   Brůnu(díl Studna).
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2012
Některé díly se mi líbily   víc, jiné méně - ale tak   už to u seriálů chodí.   Celkově pak Třicet   případů majora Zemana   hodnotím jako dobře a   zručně natočený   kriminální seriál, za   který se jeho tvůrci a   protagonisté v žádném   případě nemusí nijak   stydět ani omlouvat. Jeho   děj se opírá o skutečně   spáchané delikty a   neodehrává se v nějakém   sterilním bezčasí, ale v   době, která měla svoji   atmosféru. A ta z něho   dýchá dodnes...
Absolutní hodnocení si   (podle mne) v 1. třetině   seriálu zaslouží díl   "Bestie", v 2.   "Kvadratura ženy" a   v té 3. samozřejmě   "Studna". V globále   pak uděluji, suma sumárum,   zasloužených 80%.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.5.2010
Třicet případů majora Zemana
Tenhle seriál se mi líbil,   nebo teda aspoň určité   díly, i když spousty lidí   tenhle seriál odsuzuje a   myslí se, že by se měl   zakázat. Hlavní hrdina Honza   Zeman, kterého ztvárnil   Vladimír Brabec, který má   asi a měl hlavně problémy   díky roli, ale i tak nikdy   nezapomenu na svůj nejlepší   díl a to je Studna....starej   Brůna kymácející se se   sekyrkou je naprosto dokonalý   obraz.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Krimi seriál, který je   poplatný době svého vzniku   a tak se musí k němu   přistupovat. Jasně parta   prima kamarádů, férových   policistů, kteří nás   chránily proti Západním   rozvracečům a dalším   kriminálnickým živlům. Ale   většina ví že skutečnost   byla většinou jiná, ale   některé díly jsou velmi   dobré i dnes, ať je   skutečnost jakákoliv. Je tu   pár dobrých dílů a pár   těch průměrnějších, toť   vše.
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2009
Třicet případů, které   major Zeman prožil v tomto   seriálu je dnes asi už   těžko stravitelné pro   dnešní generaci já si   seriál pustím jen z   nostalgie ne , že by mi   chyběla ta doba, ale tento   seriál byl hodně dobře   zfilmován a za komunismu moc   seriálu v TV nebylo tak jako   dnes.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.12.2008
Právě jsem dokoukal celý   seriál z DVD a tak je čas   bilancovat. Celkově je   pochopitelně daleko lepší   první polovina, než ta   druhá, ačkoliv se obě   poloviny seriálu opírají o   své zásadní epizody. V   první půlce jde především   o cestu Jana Zemana z   Kateřinské Hory do Prahy, a   pochopitelně o honbu za   poručíkem Pavlem Bláhou,   kterýho Radoslav Brzobohatý   ztvárnil excelentně.   Stežejními díly jsou   pochopitelně Mědirytina,   Loď do Hamburku, Konec velké   šance a ve finále jako   15.díl populární a dost   ponurá Kvadratura ženy. Co   se týká té druhé poloviny,   dominují samozřejmě epizody   s White Lines a dospívání   malé Lidušky. V druhé   půlce jsou však   nejpopulárnější epizody   celého seriálu, a to jsou   Studna (26) a Mimikry (29).   Samozřejmě dost podstatný   děj sledujeme ve dvojdílu   Rukojmí v Bella Vista /   Poselství z neznámé země,   které byly později   sestříhány pro   celovečerní film do   československých kin. Takže   obě poloviny mají co   nabídnout, každá má něco   fajnovýho, něco   nezapomenutelnýho a i něco   takřka zbytečného. Celkově   tedy za 8, jelikož jde   bezesporu o jeden z   nejkontroverznějších a z   kriminalistického hlediska   nejlepších seriálů té   doby.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2017
Válka skončila , boj trvá
Seriál vznikal jako   "příspěvek"Čs.te   levize k 30. výročí   osvobození Československa   Sovětskou armádou. V úzké   spolupráci s Tiskovým   odborem sekretariátu   ministerstva vnitra,   respektive s IX. správou FMV   (STB).Pod dramaturgickým   dohledem ing. Jiřího   Procházky a majora Leoše   Jirsáka jej v letech 1974 až   1979 ve Filmovém studiu   Barrandov natočil režisér   Jiří Sequens.První díl   šel do vysílání 11. ledna   1976.Tato práce nebyla   samoúčelná . Sověti měli   svůj dobrodružně/válečný   seriál s dvojitým agentem   Otto von Stierlitzem z roku   1973 Семнадцать   мгновений   весны/Sedmnáct   zastavení jara. Poláci zase   svého neohroženého   Kapitána Klose v Stawka   wieksza niz zycie(1968) u nás   vysíláneho pod názvem S   nasazením života.A tak i u   nás nutně muselo dojít k   vytvoření eposu o hrdinném   příslušnikovi   bezpečnostních   složek(SNB).Seriál je nutně   poplatný své době ale   zároveň je velmi dobře   řemeslně zvládnutý a to   včetně hereckého obsazení   jakož i podmanivou hudbou   situovanou především do   velmi úderné znělky.Ze   svého pohledu bych jej   rozdělil na na dvě   základní roviny. 1. čistě   politická, překrucovací až   brutálně zromantizovaná   verze tehdejších členů   KSČ , kdy bohužel platilo   já jsem Komunista a kdo je   víc. Tady se dají zařadit   díly jako Vrah se skrýva v   poli/Klauni nebo Štvanice.2.   díly s kriminální rovinou   kde patří určitě   Kvadratura ženy/Studna nebo   Tatranské pastorále.Každý   příběh je vlastně jiný a   v podstatě situovaný do   jiného roku , přesto   návaznost není jen přes   hlavní postavu mjr. Zemana ,   jinak skvělého Vladimíra   Brabce.Záměr provést   diváka léty 1945-1980 nebyl   jistě náhodný jakož i   rovina více osvětlit a   přiblížit rodinu a postavy   hlavního hrdiny byl cílený   psychologický efekt.Čas   pokročil a situace v naší   zemi se v mnohém změnila,   seriál však zůstane jako   dobová připomínka jak to v   Československu let minulých   bylo/nebylo.Tolik snad k   seriálu jako celku ,   podrobnější rozbor   jednotlivých dílů je prací   zase na jindy. Howgh
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.1.2012
Ano tomuto seriálu je   připisována tendenčnost a   je tomu skutečně tak. Ale   pod tím vším je skvěle   natočený krimi seriál a   ruku na srdce, jak asi jednou   bude historie posuzovat tu   produkci současnou.
Saara77
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2005
Asi nemá smysl komentovat   politiku tohoto seriálu.   Každý si může udělat   obrázek sám. Ať už je díl   špionážní nebo   detektivní, politika je   samozřejmě cítit ze všech.   Když jsem seriál viděla   prvně mohlo mi být tak sedm   let. Tehdy jsem to celé brala   jako detektivku a už jen ze   sentimentality se na tento   seriál dívám i dnes a mám   ho ráda.
Jiří
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2007
Další z legendárních   seriálů. Asi každému z   nás se při vyslovení   Třicet případů majora   Zemana okamžitě jako první   vybaví především starý   Brůna se sekerou v ruce v   epizodě Studna. Ale i při   některých dalších   epizodách se rozhodně nudit   nebudeme. Zvláště u   Rukojmích v Bella Vista či u   epizody Bestie. V seriálu se   vystřídali snad všichni   tehdejší herci, třebaže   mnohdy dostali jen role   epizodní. Např. Irena   Kačírková, Nina   Popelíková, Stella   Zázvorková, Jiřina   Steimarová, Míla   Myslíková, Libuše   Geprtová, Květa Fialová,   Milena Dvorská, Václav   Trégl, Zdeněk Srstka, Raul   Schránil, Vladimír Menšík,   Václav Lohniský, Josef   Hlinomaz a mnozí další.
chipushit
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.5.2007
Seriál jako detektivka   bezkonkurenční. Skvělé   zápletky. Jak by ne, život   je nejlepší scénárista.   Jen jsme si museli odmyslet   všechno soudruhování a   politikaření. Z některých   dílů komunistická   propaganda přímo kapala. I   bratři Mašínové měli v   tomto sriálu své místo.   Režim, se jich bál, proto   Strach přisoudil jim.
Zajímavým nápadem byly   vysvětlující komentující   pořad po uvedení toho   kterého dílu. Domnívám se,   že toto ale sledovali jen   lidé, kteří to vlastně   nepotřebovali...
punta65
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.2.2008
třicet případů majora Zemana 01;02
Příběh s názvem ,,Smrt u   jezera"
se   odehrává v roce 1945.Jan   Zemanse vrací z   koncetračního tábora   domů.Řeší případ smti   svého otce,který byl   zastřelen několik dní po   konci války,protože měl   přístup k seznamu   konfidentů gestapa.Po   úspěšném odhalení   pachatele je Zemanovi   nabídnuta práce v   policejním sboru.
Vyznavači ohně
2.díl seriálu je   věnován příběhu z roku   1946 z éry odsunu sudetských   Němců.Něnecký lékař SS   se snaží přepravit do   Německa místo duševně   chorých příslušníky SS.
tleskot
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.8.2009
Propaganda?
Proč ne. Srovnám-li ale   Zemana s bezduchými   propagandistickými   americkými filmy o terorismu   a válce v Iráku, tak mi   Zeman připadá lidštější   a humanističtější,
deuzip
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.1.2011
Kdo skutečně ví, jak to tehdy bylo...
Jedno je jisté - seriál je   to dobrý, některé díly   jsou dokonce výborné   (Studna, Rukojmí z Bella   Vista, Tatranské pastorále,   ...). Hudba k seriálu je   téměř geniální.Seriál   vypráví o historii naší   vlasti ČSSR mezi roky 1945   -1975. Naše vlast pak byla v   r.1993 rozbita bez referenda.   Níže pode mnou jakýsi   fanatik brojí proti seriálu   a chtěl by ho dokonce zničit   - tak to už tu někdy bylo:   také se pálily knihy na   hranicích a dokonce i lidé   ve středověku. Seriál je to   dobrý a ukazuje naši   histirii - možná takovou   jako byla - ono totiž, kdo   zaručuje že současní   historici nezkrelují naši   historii daleko víc, než to   údajně činili tvůrci   seriálu o majoru Zemanovi?   Nikdo. Takže to tak   skutečně mohlo být! A s   největší pravděpodobností   to tak bylo. Jak současní   historici posuzují historii?   Např.k dílu (Strach 1951)   Nedávno byl státně   vyznamenán člen skupiny   bratří Mašínů, kteří si   r. 51 bezohledně čistili   cestu na západ, oni cestou   podřezali svázaného   člověka a jeden z nich byl   nedávno vyznamenán a poté   co zemřel mu kladli vládní   představitelé věnce na   hrob. Tak tomuto se říká   současná historie.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Ať si každý co chce   říká,seriál je natočen   dobře,na seriálu se   podílejí nejlepší herci   pražských divadel,a ve více   než polovině dílů se o   politice vůbec   nemluví.Některé díly   nejsou dobré,ale vcelku je to   slušné. Oblečení mají   všichni slušný, když Jan   Hartl hraje s nudlí na krku v   Knoxovi, je to hrůza, vždyť   i ten Columbo má lepší   plášt...
cicis
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.9.2008
Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál]
Tendenčný komunistický   seriál ktorý dnešným   mladým asi nič nepovie tak,   ako v čase jeho vzniku.V tom   nedostatku napínavého   žánru v TV na prelome   60.tych a 70.tych sme to ešte   pozerali , niektorý s   vedomím že sa jedná o   spolitizovaný a sfalšovaný   výklad dejín ČSR , ako aj   niektorých historických a   kriminálnych udalostí z toho   obdobia.Snáď jediný film   ktorý sa z toho vymyká je   "Studna " (1969)
New
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2010
Kladná postava?
Pořád nevím, teď, když   pozoruji v roce 2010 postavu   Jana Zemana, zda se vůbec   jedná o kladnou postavu.   Pozoruji, že je neustále   naštvaný, každého   podezřívá, trpí   stihomamem, ve většině   záběrů se mračí, nebo má   pomstychtivý výraz.   Obzvlášť nechápu poslední   dvě střetnutí se Stejskalem   (Mrkvičkou), který po dobu,   kdy Zeman nemohl vykonávat   práci náčelníka, za něj   zastoupil. Ze strany Zemana se   jen dočkal nepochopení a   nenávisti! K bývalému   kamarádovi! Nechápu!
Dnešní vyšetřovatelé   se ve filmech tváří jinak,   příjemněji! Bylo toto   záměrem, když se seriál   tvořil?
Rocky4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.3.2008
Diskutabilní, nicméně   zajimavý kvalitní seriál.   Samozřejmě tehdejší režim   z toho dýchá na každém   kroku. Za nejlepší epizodu   považuju Studnu. Myslím že   mladá generace by se na to   měla podívat, jak to   tenkrát bylo a být rádi že   ten tehdejší režim už   není.
ras84
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.10.2017
30 případů majora Zemana
ťažko hodnotiť ako celok. v   zásade platí, že   kriminálne prípady sú fajn,   prípady so   štátobezpečnostnou zložkou   výrazne slabšie a tie   politické diely... tak tie   sú daňou doby. vo   všeobecnosti sú viac ako   slabé (občas sa mihne   lepšia scéna, ale diel to   nezachráni).
1.   séria 80%
2. séria   60%
3. séria -   najrozporuplnejšia 50%. v   tejto sérii sa prejavuje   najviac ideologické pozadie,   ale sú tu aj výborné   prípady ako pán zo   salzburgu, či tatranské   pastorále.
theremin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.1.2005
Čo mám   hodnotiť-seriál,alebo svoj   vzťah k socializmu? To prvé?   Ja sa pokúsim.Ale dá sa to   hodnotiť ako celok?Odpoviem   si sám-nedá.Postavme vedľa   seba napríklad Smrt u jezera   a Tatranské pastorále.Alebo   politický zločin či   špionáž a falšovanie   potravinových lístkov.Ďalej   tu máme rozdielnu kvalitu   záznamu-niektoré   počiatočné diely majú   silnú televíznu   patinu,počnúc 11.dielom je   kvalita záznamu   vynikajúca.Sú tu vyslovene   napínavé diely/Poselství z   neznámé země.../a   diely,povedzme menej   výrazné/Dáma s erbem/.Tie   sú našťastie v   menšine.Sequens,Hanuš,Liška   -každý z nich je vo svojom   obore   profesionál/nezatracujme   Sequensa-spomeňme si na jeho   Atentát,či Hříšné lidi/a   dáva záruku profesionálne   zvládnutej práce.Pri   hodnotení celku ale najmenej   utrpela fantastická Liškova   hudba.Naopak najslabšou   časťou seriálu sú   nepochybne niektoré tu   vrelé,tu Timursky chápajúce   súdružské dialógy.Ich   kvalita je mnohokrát taká   mizerná,že ich zamýšľaný   vážny emocionálny náboj sa   mení v trapný až komický   opak.Keď si odmyslíme   politické pozadie väčšiny   dielov /u niektorých to je   takmer nemožné-Hon na   lišku.../alebo si vo vlastnej   fantázií jednoducho   prehodíme strany   barikády,prehltneme niektoré   vety typu:"Tak si   cvaknem-na to, jak jsme   zakládali   jézédé.",budeme   akceptovať niektoré osoby/na   večne zdeprimovaného doktora   Veselého som alergický   dodnes/ a vytvoríme si   celkový odstup-je to celkom   kvalitná,niekedy až veľmi   kvalitná"podívaná"   ;-a zas to nie je až tak   málo.
Najlepšie   časti:Vyznavači   ohně,Rubínové   kříže,Bestie,Křížová   cesta,Kleště,Kvadratura   ženy,Prokleté   dědictví,Modrá světla,Pán   se Salcburku,Tatranské   pastorále,Studna,Rukojmí z   Bella Vista,Poselství z   neznámé země,Mimikry.
Mimochodom-tá   glorifikovaná, Studna je   tiež pekne politická.
Alix
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2015
Nevím, jak hodnotit.   Řemeslně perfektně   zvládnutá práce, naše   tehdejší elita herců a   krásná, zajímavá hudba. Je   pravda, že spousta faktů je   tam překroucených, ale mám   pocit, že dnes už to asi   divák neřeší. A mladší   ročníky to berou jako   humorný pohled na nějaký   starý seriál, aniž nějak   pátrají po tom, co a jak   bylo. Nevím sice, jestli je   to správné, ale nic s tím   nenadělám.
martas_v
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.7.2010
Velmi odsuzovaný seriál, ale   v době vzniku absolutní   špička. Bohužel co se   týče kvality i špička v   této době. Bohužel film   sráží k zemi ideologie   poplatná době vzniku, ale je   to fakt a kdo si tu dobu   pamatuje, tak to musí brát s   velkým nadhledem. Brabec je   za roli Zemena odsuzován, ale   v době natáčení, kdo tam   nehrál, jako by nebyl.
nobynoblhoch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2010
...
ceska klasika,reci o propagaci   komunismu nechme stranou-to by   se musela vyhodit polovina   archivu. mlada generace uz to   bere jako prumernou   krimi,stredni u toho vzpomina   na detska leta a stari at se   skviri.Brzobohaty v nekolika   epizodach bezkonkurencni a   kupodivu i Brabec mi tam   sedi-pitomoucky,spravedlivy   mirek dusin ve sluzbach VB.
aribary
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2010
Jednotlivé díly mají   postupně klesající   úroveň,čím více   politiky,tím méně   zajímavé,ale stejně velmi   dobře sledovatelné.Velmi   dobrá režie i herecké   výkony a ještě zbyl čas i   na osobní život majora   Zemana.Ano,byl poplatný   době,ano nic jiného   pořádného tenkrát v   televizi neběželo,ano jsem   pamětníkem doby premiery   seriálu,která pro mne   narozdíl od mnoha jiných   nevyvolává tak negativní   emoce,přestože jsem nikdy   komunista nebyl,ano je v něm   šikovně skryto dost   politiky,ale ruku na   srdce,porovnejte tento seriál   kupříkladu s momentálně   běžící bezduchou a nudnou   Kriminálkou anděl   ,porovnejte herecké výkony   katastrofálního   Stropnického s Vladimírem   Brabcem a bude Vám líto ,tak   jako mně,že Třicet   případů majora Zemana nejde   natočit dnes bez té   politiky.Neměl by chybu.
payo1555
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.9.2014
Tento seriál umí pobavit,   protože to je propaganda od   začátku do konce, ale co,   ministerstvo vnitra té doby   dalo prachy a tak se   natáčela o esenbácích a   nejen o nich, ale i o Bondech   socialismu. Některé   události mi nejsou jasný a   ta politika je v nich tak   vrchovatě a zkresleně.   Všiml jsem si, že celý   seriál je v určitých   momentech vyrobený horkou   jehlou. Jak mladý se vrací   Jan Zeman z kocentráku?   Dobře, umělecká licence,   ale ono to vypadá, jako když   se vrací z ozdravovacího   pobytu, Světlo nebo tma v   seriálu nehraje roli. Toho   vyšetřování tam taky není   mnoho? Já se ale pobavil,   protože někdy to byla   fraška. Mimikry např.,   vidět Jiřího Lábuse v   rauši anebo slyšet skupinu   zpívat Bič boží, kterou   zřejmě nazpíval sbor   Pánkovců.Ještě bych k   identifikaci seriálu   přidal...komediální.
MaKy92z
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.2.2010
..."Vynikajúci seriál,   ako pre koho, ako to tu niekto   náhodou spomenul".   Väčšina dielov malá   politické pozadie. Veľmi sa   tu propagoval komunizmus, kto   bol proti nemu tak sa   automatický stával   nepriateľom štátu.   Typickým príkladom toho   všetkého boli úvodné   diely. Zobrazovali obdobie po   2.svetovej vojne, najmä vtedy   keď sa všetko   znárodňovalo. Jedna vec je   tu pravdivá, že dej bol   vykreslený dosť reálne. Ale   našli sa aj diely, ktoré   zase boli dosť odlišné, a   skôr sa už podobali nejakej   kriminálke. Nechýba tu ani   kvalitné herecké obsadenie.
drzazax
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.12.2013
To já radši "Hříšní   lidé města   pražského".Náhodou   slušně provedené agitační   kriminální příběhy.Dnes   se nad tím už jen usmívám.   On to Brabec opravdu hrál   procítěné.Jiří Sequens   prostě dostal zakázku,na   agitační seriál a dotáhl   to do dobrého konce.
Petra.Barbie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Hodně ovlivněné dobou, ale vcelku dobré.
Tento seriál nelze hodnotit   komplexně. Dávám   průměrné hodnocení   zlatého středu - 5 bodů. Z   30ti dílů jsou některé   naprosto vynikající, jiné   bohužel zcela špatné. Za   zcela nejlepší, kterému   bych dala i nadlimitní počet   bodů, považuji jednoznačně   Studnu. Skutečný příběh,   který se odehrál v obci   Vonoklasy na okrese Praha -   západ. Politickou spjatost s   rokem 1968 si odmysleme,   naštěstí jí zde není   mnoho. Po stránce   věrohodnosti a identity   pravéh příběhu zfilmováno   s precizní autentičností.   Dokonce i záměna hlasu   představitele mladého Brůny   Josefa Kubíčka za hlas   Jiřího Zahajského tolik   nevadí. V tomto případě je   dokreslením mrazivé   atmosféry celého příběhu.   Nejdrsnější na tom je fakt,   že nejde o horor, ale o   příběh, jež se doopravdy   stal.
Jiným   výborným dílem je Bestie o   převaděčích emigrantů.   Shodou okolností i zde je   přemluvena jedna role -   starého nádražáka -   taktéž Jiřím Zahajským. Z   dílu dýchá ideologičnost a   propagace režimu, nicméně   kriminální prvky, tajemno a   napětí v bažinách jsou   skvělé a působí reálně.   Není bez zajímavosti, že   ono pohraniční   nádražíčko, kde Stella   Zázvorková sype slepicí, je   ve skutečnosti v obci   Čisovice ve Středních   Čechách na Podbrdsku. Iluzi   "Na Kiliánce   hoří" v blízkém lese   dotvářely dýmovnice.
Ne, nebojte se, nebudu   pitvat jednotlivé díly,   chtěla jsem jen více   pohovořit o těch, které   považuji za   nejkvalitnější. Ve stylu   klasického detektivního   žánru jsou však také   Tatranské pastorále,   Kvadratura ženy, Smrt u   jezera či Loupež sladkého   I. Naopak vyloženě slabé a   ideologií naprosto   "devastované" díly   jsou v mých očích Bílé   linky, Štvanice, Modrá   světla či závěrečný   Růže pro Zemana. Poněkud se   vymykají Mimikry, které sice   také hodně podléhají době   svého vzniku, ale i tak dosti   odvážným způsobem hovoří   o hnutí hippies, požívání   drog a rebelském stylu   mládeže přelomu 60. a 70.   let. Ostatní díly   nevybočují z řady průměru   cca mezi 4 až 6ti body.
A závěr? Těm, kdo si   ještě neudělali konkrétní   názor či seriál zatím   ještě neviděli (zejména   mladá generace) mohu jen   poradit, ale nikoliv vnucovat.   Prostě dívejte se,   přemýšlejte, snažte se   maličko proniknout i do   mentality té doby. A nebo   ne...zejména u těch dějově   spádnějších a více   "detektivnějších"   je jako dobrou detektivku   vnímejte. Konečný úsudek   si musí každý udělat již   sám...
Agostino
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Epizódy tohto seriálu som   mal možnosť sledovať už   ako malý chlapec. V tej dobe   som sa tento seriál neustále   tešil. Možno aj kvôli tom,   že sa v televízii nebolo   načo dívať. Ale keď sa   pozriem na tento seriál cez   dnešnú dobu, tak potom   niektoré časti boli   politický ladené k   totalitnému režimu.   Niektoré epizódy zase mali   kriminálny charakter.
Je tu veľmi kvalitné   herecké obsadenie.
PinPrick
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Když ponechám politické   věci stranou, tak to nebylo   zase tak hrozné. Díly dobré   se střídaly s díly velmi   špatnými, a proto byl   seriál, jako celek, neslaný,   nemastný. Jako nejlepší   díly se mi jevily: Romance o   nenápadné paní, Mimikry a   samozřejmě legendární   Studna. Ty špatné díly   vypisovat nebudu, protože to   nemá cenu, a navíc je jich   poměrně dost :D
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.8.2010
Jak by tehdy dopadl herec,   kdyby mu roli v Zamanovi   nabídli a on odmítl?   Někteří to třeba na druhou   stranu brali prostě jenom   jako práci. A další úhel   pohledu - mnohým se po té   době stýská. Nekloním se k   nikomu (komunismus nehodnotím   - jsem ročník 80), dnes to   pro mnohé taky není   procházka růžovým sadem...   Ale k seriálu - jak bylo   zmíněno, ne v každém díle   se probírala politika. Jako   každého i mě zaujala Studna   a taky díl, název nevím,   kdy v J. Americe zastřelili   Hradce - to mi fakt bylo   líto. Reprízy ale kvůli   tomu vidět nemusím.
Rene1
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 10.1.2008
Jako celek je to nesmírně   nevyrovnané. Jsou zde   vynikající díly jako třeba   Studna, Mimikry, oba díly o   cestě českého Jamese Bonda   kapitána Hradce do Chile.   Bohužel třeba u Studny je   téměř nemožné odmyslet si   politický kontext. Je to   jeden z vůbec   nejzpolitizovanějších   dílů propagandistického   seriálu, zároveň možná   nejlepší horror v v   dějinách české filmové a   televizní tvorby. Ale jsou   zde části, a těch je   většina, které jsou   nezdařilé. Ono ten seriál   představuje vůastně 30   celovečerních filmů   natočených během asi pěti   let. Takovému tempu bylo   třeba obětovat kvalitu.   Herecké výkony jsou značně   různorodé, ale většina   herců tady odvedla horší   práci než je u nich běžný   standard, jako by se styděli   za to, v čem hrají.
Rastaman33
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.4.2020
Jako komedie na pobavení to   jde. Jako vážně míněné   krimi povídky fakt hrůza.   Herecké výkony tragické,   režie asi neexistuje a Zeman?   Vyšetří vůbec něco?   Maximálně pokazí co se dá.   Za odměnu ho vždycky   povýší a pochválí. Inu   není nad to, když jsou i   nadřízení hloupí.
Thomax
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Propagandistický,   zpolitizovaný a veskrze   nudný seriál (snad kromě   dílů Bestie, Studna a   Kvadratura ženy). Tohle je   jenom pro pamětníky.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.9.2016
Kdysi, kdysi mi seriál   přišel dobrý. Dnes, s   odstupem let a po mnoha   reprízách...naprosto   tragické herecké výkony,   hrozné dialogy...občas   některý díl je vyšší   úrovně. Občas. Humorné je,   že Zeman vyřeší máloco a   stejně postupuje na   služebním žebříčku   vzhůru.
mikee
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 3.5.2008
Jedna hvězda za úvodní   melodii k seriálu , to je asi   jediné co se povedlo , jinak   je to hnus a komunistická   sračka! 15%
geojezek
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.6.2015
Brak
Serial je hrozny. Vykony hercu   podprumerne, dialogy trapne a   Zeman v podstate umi hovno.   Jen diky kamosum vzdycky   slizne smetanu. Tak nejak ze   zivota. Par dilu ma vyssi   uroven, ale moc jich neni. I   na tehdejsi dobu podprumerne   dilo.
Linville
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.2.2008
Pokud by to nebyl tak   jednostranně(a to   doslova:))zaměřený   seriál,mohlo to dopadnout   lépe,takhle ovšem vznikla   jenom samoúčelná propagace   komunismu se slabým nádechem   detektivky.
curil
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.2.2012
LiborF má naprostou pravdu.   Zemana možná TV opomíjela   prvních pět šest let po   revoluci, ale od té doby je   vysílán neustále. Nyní JOJ   odpoledne sobota, neděle   dopoledne. Obecně musím   říci, že nad nesoudností   některých komentářů   kroutím nejen hlavou. Sám se   určitě také vyjadřuji k   některým filmům přehnaně   kriticky, ale každý by měl   udržet nějakou úroveň. Na   hodnocení se projeví: nemám   rád ten a ten druh filmu   (horor, western,   muzikál,komunisty atd.). Ale   když je někdo schopen   ohodnotit a okomentovat   infaltilním způsobem film   světově uznávaný a   fanoušky zbožňovaný - 1 a   přitom hodnotit pakárny   dobře, pardon. Dobře to   napsal, myslím Bara40, a   pojmenoval korespondenta   dobrou přezdívkou. Když   někdo dovede Rodáky,   Limonádníka, Přelet dát za   jedna a Bruce Lee za 6, je to   s odpuštěním Svcok.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 10.3.2015
Kriminálka Miami po   diktátorském Česku.   Nedokázala bych si v té   době (ať už jde o režim,   design, módu) žít a jsem   zvědavá, jaký pohled budu   mít na filmy své éry za   dvacítku let, ať už jde   rovněž o design, rekvizity,   módu, ale i morálku dané   doby, propagovanou na kameru,   a hlavně humor, jemuž jsem u   Čechů nikdy nepřišla na   "rozum". Výše   hodnocení za díl "Bič   Boží" s Lábusem alá   padlým "Lennonem" a   za sympatického herce Brabce   s ochranitelským úsměvem.
Out-Of-Way
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Komunistická propaganda -   celý seriál je stějně   pitomý jako komouši - je   třeba si uvědomit, proč   tento seriál vůbec vznikl, a   nezabývat se tím, který   díl je lepší nebo horší.
kasol
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.11.2016
Proč se v současnosti neustále vysílá?
Ve své době tj. totalitní   normalizaci to byl dobře   zpracovaný ideologický   seriál. Dnes nám již nemá   co říci a neměl by být tak   často reprízován.
Viki9
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.4.2010
To není seriál...to je   bolševická agitka   rozpracovaná do 30   dílů...nejsem proto nějaké   filmy zakazovat, ale sajrajt   tohoto typu by měl zaniknout   sám od sebe, protože se na   to nebude nikdo   koukat...otřesné je, že to   spoustu lidí vnímá   nostalgicky jako součást   svého mládí...bez urážky   běžte do Prčic...rudá   hvězda na komíně taky byla   součást vašeho mládí a   asi si ji tam zpátky   nedáte...to jak jsou   překrouceny celé   československé dějiny v   tomto seriálu asi nemá v   kinematografii obdoby...kdyby   tady byla nula, tak ji   jednoznačně dám...
cesta64
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.9.2010
Úplné dno
Tenhle seriál není jen   scestný, je to absolutní   žumpa. Troufám si říct,   že za tohle měl jít někdo   do vězení. Na rozdíl např.   od Chlapi a chlapci, kde se   určité věci pouze   idealizují, zde se lže a   překrucuje historie. A   nenechte se mýlit, že jsou   díly s převážně krimi   tématikou, jako např.   Studna. I v této části je   umně zapracována politická   tématika, zde kupříkladu   rok 1968. A opět lži,   nepravdy. Těžká agitace ve   prospěch komunistů. Hráli v   tom vynikající herci,   stejně jako v mnoha   seriálech té doby. Tenhle si   však bezesporu zaslouží   buď archívní uložení jako   odstrašující příklad nebo   definitívní zničení.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih45847minih45847Prosincoví kluci (2007) 
December Boys n
minih40166minih401663:15 zemřeš (2005) 
The Amityville Horror n
minih42062minih42062Muž s mečem (1993) 
The Swordsman n
minih110066minih110066Hledá se Dory (2016) 
Finding Dory n
minih49281minih49281Přepadení v poušti (2007) 
Bone dry n
minih42383minih42383Chaos (2005) 
Chaos n
minih48678minih48678Avatar (2009) 
Avatar n
minih81105minih81105Parker (2013) 
Parker n
minih32597minih32597Showtime (2002) 
Showtime n
minih20511minih20511Tajný závod (1976) 
The Gumball Rally n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

Rukojmí v Bella Vista (1980)

 Rukojmí v Bella Vista (1980)
Rukojmí v Bella Vista n
 
Žánr: krimi
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

6 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

16 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

106 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

6 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376643
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10