Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál]

Třicet případů majora Zemana
74.8 %
 
 

Další název: 30 případů majora Zemana; 30 prípadov majora Zemana (SK)

    Žánr: krimi / drama / dobrodružný / akční
    Země: Československo
    Délka: 90 min., 30 dílů
Seriál třiceti samostatných případů (v mnoha případech podle skutečných událostí), který v letech 1974-79 natočil Jiří Sequens (1922-2008), režisér uznávaný i zatracovaný, mapuje životní i pracovní pouť Jana Zemana od doby raného mládí až po věk důchodový.

Celý cyklus začíná v r. 1945, kdy se měsíc po válce vracejí vlakem z koncentráku tři kamarádi - právník Kalina, doktor Veselý a mladík Zeman. Ani jeden z nich netuší, že se příštích několik desítek let bude jejich pracovní náplň denně prolínat a všichni se stanou nerozlučnými přáteli.

A přece, kdyby nebylo zákeřné vraždy Zemanova otce v den, kdy se jeho syn vrátil domů, nejspíš by se klikaté cestičky osudů tří kamarádů rozeběhly každá jiným směrem. Otcovský Kalina však správně vytušil Zemanovy detektivní schopnosti a v pravý čas mu nabídl dlouhodobou spolupráci u kriminalistického sboru.

Tak s čekatelem Zemanem poznáváme jeho maminku, která je mu po celá léta pevnou oporou a také jeho první dívku Věru, kvůli které se na udání žárlivého soka ocitl v koncentráku. Divoká poválečná léta se Zeman aktivně podílí na odsunu a posléze i zadržení nacistických důstojníků, řeší krádeže nedostatkového inzulinu, vydává se cizího agenta, poznává sympatickou Blanku i komunistu Karla Mutla, o pár let později zavražděného.

V přelomovém roce 1948 slouží strážmistr Zeman pod svým osudovým nepřítelem, nadporučíkem Bláhou, který jej o devět let později připraví o milovanou manželku Lídu.

Postupně se bystrý Zeman vypracovává, pochopitelně za vydatné pomoci svých starších a zkušenějších přátel i kolegů - plukovníka Kaliny a soudního lékaře Veselého - ve velmi schopného kriminalistu, který si dedukcí, vrozenou inteligencí i detektivním šestým smyslem poradí s každým přiděleným případem.

Léta běží, Zeman - táta středního věku sdílí pražský byt nejen s maminkou a dorůstající dcerou Liduškou, ale po letech vdovského osamění náhodně potkává Blanku, které před lety také zastřelili manžela. Po nějaké době toto setkání osamělých srdcí pokračuje pokojným manželským životem a Zeman po pěti letech nachází novou životní družku a Liduška náhradní mámu.
I zločiny nesou rysy 60. let - hospodářská kriminalita, devizové machinace, nenadálá distribuce drog a do toho všeho náhlá smrt plukovníka Kaliny, celoživotního přítele. Po několika letech ukáže nevyzpytatelný osud Zemanovi opět svou odvrácenou tvář - daleko od své vlasti, v Jižní Americe je zavražděn generační kolega a kamarád, major Jiří Hradec, se kterým se znají od sedmačtyřicátého.

Po téměř 30-ti letech aktivní služby u kriminálky, kdy zažil euforické vzestupy, ale i životní pády, major Zeman svou kariéru uzavírá.  Autor: Angelika2808

hraje:
Milan Klásek (Rodrigo), François Villon (použité umělecké dílo (verše)), Pavel Robin, Jaroslav Mareš (policejní fotograf)
 
 
námět:
Jan Kovář (ideový námět)
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (výtvarník kostýmů), Eliška Hofová
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Jiří Kejř
 
 
vedoucí produkce:
Josef Císař
 
 
II. kamera:
Jan Kváča
 
 
II. režie:
Jiří Mikeťuk
 
 
masky:
Jaroslav Čermák (umělecký maskér)
 
 
dramaturgie:
Jiří Procházka, Leoš Jirsák
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Olga Mimrová, Josef Hudlička
 
 
odborný poradce:
Adolf Gruber (odborná spolupráce), Vlastislav Kroupa (odborná spolupráce), František Kruml (odborná spolupráce)
 
 
asistent architekta:
Jiří Matolín (II. architekt)
 
 
výprava:
Karel Kočí
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
skript:
Alena Mikeťuková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.