Cerven
ohodnotit

Princ a Večernice

Rok:
1978
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1979
„Romantická pohádka natočená na motivy klasické pohádky O Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi.“

Komentáře k filmu Princ a Večernice

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 35
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2021
Jedna z kategorie těch   elitních českých pohádek.   Pan Vorlíček pohádky   vždycky uměl a dodnes   patří k veleknězům   filmových pohádek. Skvělé   obsazení, krásná avšak   přitom decentní výprava,   dokonale dávkovaná poetika   zdobená střípky humoru a   perfektně padnoucí hudba. Na   druhé straně téhle   jednoduché rovnice je už   několik generací   spokojených malých i   velkých diváků.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.1.2012
No, malému dítěti bych to   snad ani nepouštěl. Z   Mrakomora by mohlo mít   noční můry. Samozřejmě   chápu "poselství",   vývoj prince z mladého   naivky v uvážlivého muže,   ale příběh je až na   výjimky podán dost vážnou   formou, kterou, a zejména u   pohádek, nemusím.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2022
Princ Velen v podání   slovenského herce mě také   nebere. Pohádka se bude hrát   stále dokola. Krásná   Šafránková nás bere i   téměř po 50 letech.   Lukavský ve filmu vůbec   nehraje...
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.3.2022
Hezká pohádka, akorát   prince mohl hrát někdo   jiný. Občas se dá i   zasmát. Panu Brzobohatému to   neobyčejně seklo v tom   černém.
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2013
Ano, tahle si představuji   správnou českou pohádku!   "Prince a   Večernici" mám ráda   především díky   neskutečně démonickému   čaroději Mrakomorovi v   jedinečném podání R.   Brzobohatého. Půvabná   Večernice za trochu té   námahy lehce vyjukanému   Velenovi určitě stojí a pan   král se svým šášulou   Kacafírkem jsou sympaťáci   každým coulem.
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.12.2008
Helenka, Elenka, Lenka,   Větrník, Slunečník,   Měsíčník. No jo a co   Velen? No na toho přece zbyla   Večernice :-). Jenže lásku   jim nepřeje zlý Mrakomor,   který vězní Večernici u   sebe na hradě.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.4.2018
Nádherná Večernice,   nesympatický a nezodpovědný   princ, kterému bych   nesvěřila ani psa, natož   sestry, děsivý Mrakomor,   exteriéry Krakovce, dnes již   klasická pohádka, ale mezi   mé oblíbené prostě   nepatří. Ke cti se jí však   dá přidat, že je dobrým   návodem, jak naučit chlapce   být mužem.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2005
Skvělá česká filmová   pohádka s výtečným   hereckým obsazením. Patří   k evergreenům naších   vánočních televizí. Dnes   se nám zdají triky použité   ve filmu poměrně jednoduché   a priminitivní, ale ve své   době byly pozoruhodnými.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Princ a Večernice
Nesouhlasím s tím, že tahle   pohádka se nikdy neokouká,   navíc jí každoročně   dávají v televizi, a já už   se na ní ani nekoukám. Je to   kvalitní pohádka s   úžasným Brzobohatým v roli   Mrakomora a nebo pana   Menšíka v roli krále,ale   koukat se na to každý rok   opravdu nemusím!
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Známá a hlavně o Vánocích   reprízovaná pohádka o   lásce a boje dobra se   zlem.Dříve,kduž jsem byl   menší,jsem jí měl   radši,ale i po letech   neztrácí na kvalitě a proto   lehounce nadsazených 70%.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2009
No tak toto je jedna z   pohadek,kterou bych zaradil   mezi ty nase vubec   nejlepsi.
Je zbytecne   tady vubec neco   komentovat,jenom snad to,ze   R.Brzbohaty roli Mrakomora   zahral vytecne.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2018
Pěkná pohádka
Pohádky se točí hlavně pro   děti, o tom to je, ale i   dospělák se může na   pěknou pohádku podívat a o   tom to je taky. Tahle pohádka   má svoji atmosféru místy   strašidelnou (Mrakomor a jeho   sídlo) místy poučnou -   když se princ Velen   (mimochodem, není to   ošklivý princ prostě je to   hejsek, který je ještě   nezodpovědný a raděj   "blbne" a dovádí   se sestřičkama na zámecké   zahradě než aby se hrnul do   kralování. Hezká zajímavá   pohádka,která se natáčela   v Českém ráji, když   srovnam tuhle pohádku s   pohádkama které se točí v   současné době za nemalé   finanční podpory molocha   České Televize, pohádky ve   kterých se leckdy i sprostě   mluví a jsou skoro bez děje,   tak pohádka Princ a   Večernice vyhrává na celé   čáře. Pohádka má být   pohádkou hlavně pro děti a   to tahle bezesporu je -   Slunečník Měsíčník a   Větrník zvou děti na   dobrodružnou výpravu v   které se z prince hejska   stane princ a následník   trůnu.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.6.2008
Nejlepší je Vladimír Menšík...
...i když zde má malou roli   tatínka krále, ale hraje   nejpřirozeněji a zdatně mu   sekunduje František   Filipovský v roli věrného   Kacafírka. Princ Juraj   Ďurdiak s dabingem Petra   Svojtky, to je vyloženě   slabota, působí jako   panáček bez života, nikdy   se mi tato postava nelíbila.   Večernice Libuška   Šafránková je krásná,   Mrakomor v podání pana   Brzobohatého zase hrůzně   odporný. Ale ona scéna s   jeho probodnutím si myslím,   že do pohádky pro děti   není zrovna to pravé   ořechové a vzpomínám si,   že jako malou holku mne tato   pohádka vůbec nebavila   kvůli některým   depresívním scénám. Dnes   se na ni o Vánocích   podívám, ale mezi ty   nejoblíbenější ji ani při   nejlepší vůli zařadit   nemohu.
petrusmev
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.12.2014
To zpracování se mi   příliš nelíbilo, princ byl   nesympatický, scény takové   divadelně inscenované, masky   směšné, dialogy umělé.   Pohádku jsem jako dítě   neviděl, po 36 letech od   vzniku mi to připadá hodně   zastaralé.
Agostino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.1.2010
Veľmi pekná rozprávka z   konca 70-rokov. Samozrejme,   že tu nechýba kvalitné   herecké obsadenie, čo   vidieť aj počas sledovania   filmu. Dej je pútavý a   dojímavý. Filmové triky sú   na výbornej úrovni, čo na   tu dobu bolo celkom   slušné.
Radoslav   Brzobohatý rolu Mrakomora   zahral znamenité.
Duri86
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Klasická česká pohádka,   kdy Libuška Šafránková   hrála všemožné princezny   jak na běžícím páse,   jenom nevím proč dali   takového hlavního prince,   ten mě nebavil. Výborný   Brzobohatý, který měl i   vynikající hlas
georginaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.12.2007
Libuška Šafránková jako   krásná princezna Večernice   opět nezklamala jako v   "Popelce". I Když   léta přibývají, pohádky   prostě nestárnou a člověk   se na ně stále těší.
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Jenda z našich nejhezčích   pohádek s výborným   hereckým obsazením .   V.Menšík v roli krále je   vynikající a ostatní   samozřejmě také . Pohádka   která se nikdy neokouká a   lze jí vidět kdykoliv znova.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2012
Legenda mezi režiséry   Václav Vorlíček,k tomu   vynikající scénárista   Jiří Brdečka + moji   oblíbení Vladimír   Menšík,Radoslav   Brzobohatý,František   FIlipovský, konče třema   sympatickýma švagrama...co   víc psát,když to každý   zná? --->80%
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.12.2013
Kdo by neznal pohádku O   Slunečníku, Měsíčníku a   Větrníku? Kdo ji nezná, ten   si ji o Vánocích vždy   připomene. V roli princezny   klasická L.Šafránková a   máme tu jednu ze zlatého   fondu pohádek a bez nich si   Vánoce neumím představit.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.9.2016
Krásně zpracovaná klasická   pohádka a nutno pochválit   také skvělé herecké   obsazení.Česká republika je   v oblasti filmových pohádek   hodně vysoko.
moldovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.10.2007
Klasická česká filmová   pohádka s dobrým hereckým   obsazením.Její obsah má v   některých scénách nádech   mystiky, v příběhu jde dál   než pohádková předloha.   Kromě jiného bych ocenil   dobrou práci kamery i   přístup režiséra. Další   z pohádek, které zaujmou   děti zejména v období   Vánoc i dlouhých zimních   večerů.
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.6.2018
Jedna z těch lepších   pohádek, kterou Vorlíček   natočil. Jako malý jsem se   vždycky bál Mrakomora a   hlavně tý ještěrky na   skále.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2010
Princ Velen žije na zámku s   otcem a svými třemi   sestrami. Otec jednoho dne   vyjede na lov ptáků a   podnikavý synek zatím svoje   sestřičky během jediné   noci vyvdá a navíc se   zamiluje do krásné   Večernice. Otec z toho nemá   zrovna největší radost a   tak se uražený synek   vydává své švagry s   manželkami hledat. A taky tu   krásnou Večernici…
Jedna z mých   nejoblíbenějších pohádek,   jíž jsem viděl   nesčetněkrát. Samozřejmě,   před pár lety byla moje   frekvence jejího sledování   mnohem častější než dnes,   ovšem díky tomu že jsem jí   už dlouho neviděl, jsem si   jí o to více užil.   Scénář je totiž skutečně   výborný. Není to totiž   úplně typická pohádka,   vychází sice z pohádky   Boženy Němcové, ale   vzhledem k tomu, že autorem   je Jiří Brdečka, neobejde   se bez mírně komediálního   nádechu, což je moc fajn.   Mám moc rád hlášky jako   „Zmiz!“ „Zmizím!“   nebo „Co si to dovoluješ,   jelimane?!“ „Dovoluji si   už nebýt jelimanem.“ Ono   vůbec to putování prince   Velena je zážitek. To je tak   když rozmazlený, naivní   chlapec se sklony k   alkoholismu, agresivitě a   namyšlenosti vyjede do   světa:-) Role jsou obsazeny   výborně – Radoslav   Brzobohatý, Vladimír   Menšík, František   Filipovský nebo krásná   Libuška Šafránková.   Největší borec je ale   stejně Juraj Ďurdiak a hned   po něm Václav Lohniský:-)
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2011
Krásná (upravená) klasika
Krásná filmová pohádka   podle klasické předlohy   Boženy Němcové. Jiří   Brdečka ji upravil velice   citlivě v mírně   komediálním duchu. Přidal   postavu Večernice (a tak   vznikly dvě čtveřice   sourozenců). Téměř   geniálně domyslel také   jména tří Velenových   sester (u Němcové se jmenuje   Silomil): Helenka, Elenka a   Lenka. Perfektní herecké   obsazení - především   Mrakomor, Večernice, král a   Kacafírek :-) Úžasná je   scéna smrti Mrakomora, kdy z   něj jako z nasáklého mraku   postupně uniká voda...   Celkově krásná pohádka   (starší než já), na kterou   se kdykoliv ráda podívám   znova...
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.4.2018
Vorlíček pohádky prostě umí.
Já tady mám ale pár   "ale".
Kdybych byl král a můj   syn mi oznámil, že mé tři   krásné dcery rozdal třem   divným týpkům v kamaších,   kteří v noci přisvítili   oknem, asi bych ho nechal   prohlásit za   nesvéprávného.
Ale   to je pohádka. To je o.k. To   projde.
To horší ale   je, že nás celým filmem   provází princ Velen v   podání nesympatického a   špatného herce Juraje   Durdiaka a to tuto pohádku   dost silně sráží.
Vy prostě v tom   příběhu potřebujete fandit   svému hrdinovi a ne jeho   protivníkům.
Což se   vám klidně může stát,   protože Radoslav Brzobohatý   je v roli Mrakomora naprosto   dokonalý.
Škoda.
Naší milovanou Libušku   Šafránkovou bychom neměli   dávat kdejakému nýmandovi.
Rocky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.3.2008
Jedna z mých oblíbených   pohádek. Kvalitní herci, s   Libuší Šafránkovou v   čele. V této pohádce bych   vyzvednul výkon Radoslava   Brzobohatého, z jeho   Mrakomora jde fakt hrůza.
netopir55
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Jak tady kolega říkal,tahle   pohádka se vskutku nikdy   neokouká.Ani nevím kolikrát   jsem ji viděl,ale každým   rokem aspoň jedenkrát.A   vúbec mě neomrzela.Hodně   dobrý byl i R. Brzobohatý v   roli vládce všeho nečasu   Mrakomora.Prostě česká   klasika,která nikdy   nezestárne.
Papaja73
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.8.2008
Klasická pohádka,která už   neodmyslitelně patří ke   každým Vánocům.Děj je   místy možná příliš   lyrický ale celkovému dojmu   to neuškodilo.Libuška   Šafránková jako princezna   je líbezná,pan Brzobohatý   jako úděsný Mrakomor je   přesvědčivý a Juraj   Durdiak v roli prince také   nezklamal.Pohádka,která už   léta baví malé i velké a   určitě to tak zůstane i   nadále.
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Podle mě jedna z NEJ pohádek   vůbec. Originální děj, kdy   princ Velen podivným   způsobem provdá svý sestry   za ještě podivnější   ženichy - Větrníka,   Měsíčníka a Slunečníka,   až po hledání Večernice je   fakt zábavnej. Některý   hlášky tam sou i vtipný -   třeba "Zmizím"   nemá chybu :D No já můžu   jedině doporučit, protože   takhle dobrá pohádka se   dneska už moc nevidí.
JanaOss
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Princ a Večernice je další   z našich klasických   pohádek, ve kterých nechybí   princezny, láska, poučení i   humor. Výkon pana Menšíka   dodává celé pohádce   takový příjemný ráz a   krása naší první princezny   filmu - L. Šafránkové je to   pohádka, jak má být.
Rozmazlený princ dostane   lekci od bratrů své   vyvolené, jímž dá za ženy   své sestry. Dojde rozumu a   postaví se Mrakomorovi, aby   zachránil svou Večernici.   Díky své odvaze a pomoci   švagrů vyhraje a láska   dojde naplnění.
Verik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.2.2005
Je to v celku pěkná   pohádka.I když se mi teda   místy moc nelíbí,ale   určitě by ji mělo každé   dítě vidět.
suil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.12.2009
Opravdu moc krásná pohádka   a do toho ty kostýmy,   zvlášť šaty Libušky   Šafránkové jsou   překrásné. Princ Velen   pěkně rozdal své sestry a   to ještě takovým krasavcům   a sám si vysloužil   nádhernou Večernici.
janek85
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2007
Tuhle pohádku znám asi od   svých 7 let. Tahle pohádka   je velice povedená. Od   začátku do konce je děj   provázen pravou   pohádkářdkou atmosférou.   Začátek filmu je spíše   trochu humorný, středem se   pomalu nabírá mírné drama,   tomu se ani takhle nedá   říkat, spíše napětí, na   konci jsem byl taky mírně   napjatý. Herecké výkony   byly na vysoké úrovni, taky   potěší, že tam hrají   známí herci a celkem můj   oblíbený herec Jiří Lír.   Stejně u tohodle byla   nejlepší úvodní melodie,   byla velice ceselá a   výborně se hodila k filmu.   Většina scén se povedla.   Princ a Večernice je dobrou a   kvalitní pojádkou. 83%
Nik.144
Hodnocení:
Přidáno: 4.7.2014
Princ a Večernice
Slunečník,Měsíčník,Větr   ník,krásná pohádka už   jako malý dítě sem jí   zbožnoval,pořád jí mám   rád nikdy si jí nenechám   ujít,mám jí i na dvd   dávám 75% stejně jako u   Jasněnky

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih66217minih66217Bydlení je hra (2004) [TV cyklus] 
Bydlení je hra n
minih14362minih14362Noc klavíristy (1976) 
Noc klavíristy n
minih30981minih30981Kameňák (2003) 
Kameňák n
minih28401minih28401Agent v sukni (2000) 
Big Momma's House n
minih39484minih39484Ostrov (2005) 
The Island n
minih111294minih111294Osamělý jezdec Buchanan (1958) 
Buchanan Rides Alone n
minih4268minih4268Bláznivá škola (1996) 
High School High n
minih47325minih47325Expozitura (2009) [TV seriál] 
Expozitura n
minih17724minih17724Rasputin (1996) [TV film] 
Rasputin: Dark Servant of Destiny n
minih150284minih150284Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze (2017) 
Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

28 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama