Jeden svět
ohodnotit

Godzilla

Godžira

Další název:
Godzilla; Gojira; Probuzená zkáza; ゴジラ
Žánr:
Země:
Rok:
1954
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
23.11.1957
„Japonský fantastický film o přízraku, ohrožujícím lidstvo.“

Obsah filmu Godzilla

 
Po sérii jaderných pokusů v Tichomoří se z moře vynořuje zmutovaný tvor, Gojira. Při střetu s civilizací se projeví destruktivní podstata padesátimetrového monstra, vytvořeného nesmyslnou činností člověka. Za cenu osobní objeti mladého vědce je Gojira na konec zničena. Film je obžalobou a přímou reakcí na testy jaderných zbraní, bez ohledu na okolní svět, ale taktéž polemikou mezi zodpovědností vědy, armády a obecnými zájmy obyčejných lidí. Toto dílo je počítáno mezi nejzásadnější díla japonské kinematografie. Svou filozofií a celkovým vyzněním,konflikt vědy a pokroku s morální odpovědností, ho lze přirovnat k dílům K.Čapka, jako jsou...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.7.2020
Obzvlášť v padesátých letech minulého   století byly světovou hrozbou nukleární   zbraně a tak není žádnou náhodou, že před   tímto vynálezem formou obyčejného filmového   příběhu varovali zrovna Japonci, neboť, jak   víme, jsou jediní, kteří smrtící účinky   této zbraně vyzkoušeli na vlastní kůži. A   tak se zrodil první japonský „kaiju eiga“   (monster movie), jehož průkopnické monstrum,   pojmenované jako Godzilla, v historii japonské   kinematografie zanechala ohromné stopy. Vzniklo   vlivem nukleárních zkoušek v oceáně, což   tento motiv samozřejmě použil i Hollywood pro   svoji předělávku Godzilla (1998). Monstrum   nejdříve potápělo lodě, ale jakmile později   vylezlo na zemský povrch, začali se teprve dít   věci. Z Godzilly se rázem stal takový fenomén,   že vzniklo nemalé množství pokračování a   předělů a vznikají dodnes. Protiválečný   charakter děje je tedy daný a obzvlášť znalé   české diváky připomene tvorbu Karla Čapka,   jako jsou díla Válka s Mloky, Krakatit či   Bílá nemoc. V příběhu je zvýrazněné   nemalé lidské utrpení. Mrtví, zranění,   ozářené a osiřelé děti, hořící trosky či   spálená země. Zkrátka, není to film pouze   film o nějakém monsteru, ale především o   válečném pustošení v celé své ponuré   realitě. Monstrum je v podstatě jen průkopník   oné hrůzy. Fenomenální snímek uhrane   dokonalými technickými triky a vizuální efekty   v rámci možností své doby, které samozřejmě   zestárly, neboť je viditelné co a jak se   použilo a dělalo, ale to na věci nic nemění.   Toto bylo ještě v devadesátých letech, jen už   tvůrci po letech zkušeností věděli jak to   dělat, aby to nebylo tak vidět. Dnes už   samozřejmě používá CGI. Vadou na kráse je   však nesourodý vývoj děje. Obzvlášť na   začátku je hodně zkratkovitý a vůbec podivně   kostrbatý. Emocionální punč i přesto vyniká   a jako varování pro celý svět působí stále   impozantně.
enejčel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.6.2014
Čest pro Japonce. V padesátých letech minulého   století dokázali být na špici světové   filmografie.
První Godzilla probudila velký   zájem a popularitu u fanoušků. Z hlediska   námětu se tu jedná o nejlepší verzi tohoto   monstra. Je jasné, že z hlediska efektů je to   už jinde, ale na tu dobu je musím pochválit. Je   vidět, že Godzilla byla jenom muž v kostýmu,   žádná loutka, což působilo věrohodněji,   než v prvním King Kongovi (1933), kde všechno   byly loutky. Technologie tedy postoupila.   Bourání města Tokia bylo více než   vynikající. Což mi připomíná, že v této   verzi Godzilla použila více než jednou svůj   ohnivý dech.
Také jsem dostal ten dojem, že   zde jsem měl z Godzilly největší respekt. Zde   si opravdu s Tokiem pohrála a ukázala lidem co   je doopravdy zač. Nezničitelné monstrum, což   se o Emmerichovi říct nedá. On a jeho   dinosauří Godziila je neodolná a přátelská.   Ani v poslední verzi 2014 filmaři neukázali   Godzillu jako ničitelského tvora, který nemá   slitování, což jsem právě doufal, že   udělají, ale místo toho z ního udělali boha,   který udržuje rovnováhu na světě.

Ale   zpět k první Godzille. Jak už jsem zmínil film   má vynikající námět, doplněn dobrým   scénářem, ale s hluchými místy. Jsou tu   sekvence, kde se moc mluví a akce žádná, což   je škoda. Herci jsou sympatičtí a poslouchat   japonštinu také není nic hrozného.
Snímek   byl na tu dobu obrovský úspěch, dnes nebije do   očí, dá se na něj podívat a nebudete toho   litovat. Ještě jednou chválím charakteristiku   této Godzilly, kde opravdu byla brána, jako zlo,   které je nutno zastavit, jinak zničí celé   Japonsko.

Potom přišel Emmerich se svou   verzí, kde použil digitální triky a z Godzilly   udělal zvětšeného Allosaura, což nebyl dobrý   tah. V roce 1998 ale byla americká kinematografie   na světové špičce, stejně, jako dnes a   Japonsko svými filmy nesahá Američanům ani po   kolena.
marci22
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.11.2012
Na to,že je to starý černobílý film,se mi to   líbilo docela dost.Děj je ale místy moc   natahován,ale útoky monstra na Tokio byly velice   působivé a nezapomenutelné.Stejně tak i   hudba.Ani se nedivím,že se tento film stal tolik   známou kultovní klasikou.Jsem s filmem   spokojenej a hodnotím jako silný nadprůměr a   zároven jsem rád,že jsem si film koupil v   Levných knihách jen za 20 kč...
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2011
Godzilla je katastrofické drama s hororovými   prvky a velmi vážným odkazem do budoucna. I   přes pomalejší tempo, dobově jednoduchou hudbu   a mnoho chyb jde o snímek, který má i po letech   co říci. Minimálně poskytne oddech a   báječný (skoro) divadelní zážitek. Pro mě   je to klasika.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.5.2010
Když to přišlo v 60. letech do kin, tak to byla   pro nás bomba, viděl jsem to pak i později a   připadalo mě to jako bramboračka
Steve997
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2010
Asi stejně hodnotný film jako King Kong z roku   1933. Klasika a legenda katastrofických monster   filmů, která sice nemá tak vypiplané efekty   jako King Kong a některé scény vypadají z   dnešního pohledu opravdu směšně (jenže   takové filmy nelze hodnotit z dnešního pohledu,   ale musí se brát v úvahu rok vzniku), ale jinak   má neuvěřitelnou atmosféru a tím, že je   černobílá, je celá taková ponurá až   děsivá. Zajímavá myšlenka problematiky   jaderných zbraní, jejichž následkem je   monstrum jménem Godzilla devastující město   Tokio. Tento film odstartoval éru filmů s   obrovksými monstry, ale v porovnání s   ostatními mi připadá zatím nejvíce   seriózní.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.9.2009
Nato, že tento film bol nakrútený v prvej   polovici 50-rokov, tak celkom ušiel. U mňa sa   tento film zaraduje medzi priemere filmy.
McFady
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.5.2009
Ne ne ne...
Kong byl dobrej Godzilla ne! Možná proto, že to   natočili Japonci... No, já nemám rád filmy   typu Made in Japan...
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2008
Musím uznat, že mě tato více jak 50 let stará   japonská klasika bavila. Sice se na ní podepsal   zub času ale i tak dokáže zabavit.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.5.2007
Filmem proti jaderným zbraním
Godzilla. Tak to je filmová klasika pro filmové   fajnšmekry. V padesátých letech nastartoval   mánii pro filmová monstra. Pravda, ve   třicátých letech se v americe pohybovalo jiné   monstrum jménem King Kong, ale Godzilla je jiné   kafe. Myšlenka filmu Godzilla je však úplně   jiná, než je komerční bavení diváků.   Japonci mají tu smutnou zkušenost, že zažili   jaderné výbuchy na vlastní kůži. V   padesátých letech se začaly jaderné zbraně   zkoušet urpostřed moří. Svět protestoval.   Jako jedna z forem protestu vznikl tento film.   Godzilla je téměř nezničitelné a hubí vše,   co ji přijde do cesty. Najde se nějaký způsob,   který ji zastaví?
Filmové triky uplatněné ve   filmu se nám dnes budou zdát směšné a   naivní. Na rozdíl od remakeu z devadesátých   let je tento film napínavější, logičtější   a divákovi se snaží něco sdělit. Děkuji   distributorovi, který film Godzilla přinesl na   náš trh, že jsem měl možnost se s ním   seznámit.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9813minih9813Jurášek (1956) 
n
minih143578minih143578Turbotarantule: Láva poraženým (2015) [TV film] 
Lavalantula n
minih9136minih9136Inspektor Clouseau (1968) 
Inspector Clouseau n
minih85102minih85102Šťastný Luke (1992) [TV seriál] 
Lucky Luke n
minih14599minih14599Oáza (1972) 
n
minih10185minih10185Když struny lkají (1930) 
Když struny lkají n
minih66293minih66293Cesty domů (2010) [TV seriál] 
Cesty domů n
minih61912minih61912Černé ovce (2010) [TV minisérie] 
Paršivyje ovcy n
minih22878minih22878Vražedná pole (1984) 
The Killing Fields n
minih15066minih15066Osamělá plavba (1986) 
Odinočnoje plavanije n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Godzilla (1998)

 Godzilla (1998)
Godzilla n
 
Žánr: katastrofický / sci-fi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Roland Emmerich

(remake)

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

 Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)
Godzilla vs. Mechagodzilla n
Gojira tai Mekagojira
Žánr: sci-fi
Země: Japonsko
Režie: Džun Fukuda

(pokračování)

King Kong vs. Godzilla (1962)

 King Kong vs. Godzilla (1962)
King Kong vs. Godzilla n
King Kongu tai Gojira
Žánr: sci-fi
Země: Japonsko
Režie: Iširo Honda

(pokračování)

Godzilla (1954)Godzilla (1954)Godzilla (1954)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10