Duben
ohodnotit

Postřižiny

Další název:
Pivovarské capriccio; Cutting It Short
Rok:
1980
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
2/1981
„Dlouhé vlasy paní správcové, historky hlučného Pepina a další nezapomenutelné drobnosti slavné lyrické komedie.“

Komentáře k filmu Postřižiny

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 38
SvoKar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.10.2012
Pro mě jedna z nejlepších   rolí J. Hanzlíka, který   coby Pepin exceluje; skvěle   ho doplňuje R. Hrušínský   ml., pronásledovaný smůlou.   Ostatní ne že by   "jen" sekundovali,   ale v mých očích jsou skoro   v jeho stínu. Lituji J.   Schmitzera, hrajícího   asketu, který při žranici   ostatních jí suchý chleba.   Stejně jako u jiných   Menzelových komedií tu pod   tou komikou (zejména díky   "zvláštně   laděné" hudbě) cítím   jakousi melancholii, skoro   zbytečně film   zvážňující.
Pitryx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.12.2021
 
Místy drobátko   nahořklá komedie, ale stále   slouží ku pohodě ducha.   Zpočátku jsem nemohl vystát   ten Pepinův řev, ale zvykl   jsem si a minimálně jedno do   roka si snímeček opět   pustím. Skvělé herecké   obsazení je zárukou vkusné   a dobré zábavy. Proč mohli   celou verzi vidět jen v   zahraničí je mi záhadou a   velkou ostudou pro ty nahoře,   co určovali kdy, kde a kdo.   Asi je tomu tak dodnes, neb   jsem celou verzi nikde   nesehnal.  
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.1.2012
Pivečko, zabijačka, slavná   "komínová" scéna,   historický prskolet zn.   Laurin a Klement... Když   přičteme vynikající   herecké obsazení, zdálo by   se, že POSTŘIŽINY budou   filmík jako víno. No,   možná i je, ale mně přesto   vadí, že v podstatě nemá   žádný děj. Je to vlastně   jenom takový slepenec   (většinou) vtipných   situací, které sice pobaví,   ale jinak toho moc neřeknou.   Přesto si POSTŘIŽINY svých   7 bodů plně zaslouží - už   za nesmrtelnou hlášku o   medvídku mývalovi.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.6.2008
Francin se svou ženou   Maryškou žijí poklidný   život v pivovaru. Vše se   zdá být idilické, ale až   do té doby, než přijede   věčně ukecaný strýček   Pepin.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Krásná malebná komedie s   nezapomenutelnou atmosférou   plná skvělých herců a   hlášek,tohle stejně asi   umíme(uměly jsme)nejlíp my   Češi.Takové komedie a mám   u toho filmu vždy hlad a   nechtěl bych Pepina za   příbuzného ani na minutu:-)
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.8.2009
Ja si nemuzu pomoct,ale me   tento nas klasicky cesky film   fakt nevzal.......i kdyz   vim,ze hodne lidi okouzlil.
Take je tady spousta   skvelych ceskych hercu a   jejich vyborne role......
I nektere sceny fakt   miluju.........hlavne tu   zabijackovou zranici na   zacatku.............ale   celkove mi to nejak neslo pod   ruku.............Sorry
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2008
Nejlepší "hrabalovská" záležitost...
...se spoustou vtipných   momentů i hlášek:   "Když na komín, tak na   komín.", dále se   strýcem Pepinem a jeho   zvoláním "Švagrová,   tak jsem tady!",   nádhernými vlasy paní   sládkové, co pije pivo na   ex, vášnivým panem   doktorem, poněkud   ušláplejším panem   sládkem, co jezdí na   motocyklu značky Laurin a   Klement a samozřejmě   kouzelnou atmosférou   "zkracovacího"   období, kdy se zkracuje   pracovní doba, ale úměrně   se zkracuje také plat:-))   Hrabalovské dílo mi není   blízké, ale Postřižiny   jsou čestná výjimka, která   se i díky výbornému   hereckému obsazení a   svěžímu humoru neokouká.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.7.2012
Pivo a prasiatko
Tak určite nebudem sám, kto   po zhliadnutí filmu dostal   chuť na jedno orosené.   Príjemný, pekný film o   bezstarostnom a idylickom   živote v krásnom prostredí.   Zas úplne že by ma to   dostalo do kolien, to ani nie,   ale dalo sa to pozrieť. Ešte   musím súhlasiť s   niektorými komentármi   podomnou a to tiež mi bola   najsympatickejšia postava   podomka a tiež musím   súhlasiť, že troška chýba   filmu dej. No nejak výrazný   tu nie je, sú to skôr   čriepky zo života   jednotlivých postáv
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.7.2009
tak to je skvělá komedie ta   nemá chybu  
moc pěkně   převedená knižní podoba na   scénář a moc dobré
obsazení
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.9.2013
Hrabal a Menzel prostě   patří k sobě. Oskarové   Ostře sledované vlaky a   Skřivánci na niti a   samozřejmě nejvíce   Postřižiny o Francinovi,   Maryšce a hlučném   Pepinoví. Ten Francinovi   ohrozí celou kariéru   správce pivovaru, ale má   neblahý vliv i na krásnou   švagrovou Maryšku. prostě   Schmitzer, Vašáryová a   Hanzlík k sobě patří. Plno   opravdu nezapomenutelných   hlášek - medvídek mýval,   uřvaný Pepin a další.   Vidět zadeček Vašáryové   se dá přirovnat v   razítkovací scéně z Ostře   sledovaných vlaků nebo k   obnažené Kolářové z Léta   s kovbojem.
Misantrop
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2011
Je zvláštností českého   filmu, že si libuje v   naturalistických záběrech   týrání nebo zabíjení   zvířat, zabijaček atp. Toto   by se nemělo považovat za   projev kulturnosti - alespoň   Já to za takové nepovažuji.   Jinde by si to nedovolili,   snad jen v jiných zemích se   stejně nízkou kulturou jako   je česká. Je to škoda,   protože až na tu   "ohavnou žranici z masa   zdechlin" (Kladivo na   čarodějnice) jedná se o   vynikající film, natočený   se smyslem pro jemný vtip a   detail.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.9.2016
Rozkošný snímek se   skvělým hereckým obsazením   mne nikdy nepřestane bavit.   Myslím si, že to je naprosto   dokonale zpracovaná   literární předloha   Bohumíra Hrabala. Tomuto   filmu se nedá nic vytknout a   patří mezi klasiku.
moldovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2007
Dvojice - tvůrce literární   předlohy Bohumil Hrabal
a režisér Jiří Menzel   - to již samo o sobě je   zárukou kvality filmu.   Herecké ztvárnění všech   postav i postaviček   přispívá k dobrému   zážitku. Nezapomenutelný je   Jaromír Hanzlík jako strýc   Pepin včetně jeho   průpovídek i výstupu na   komín pivovaru. Zkrátka a   dobře - další film, který   se dá vidět i několikrát   po sobě.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Skvělá adaptace Hrabala.   Nezapomenutelný Papin   Jaromíra Hanzlíka , který   řve na celé kolo. Moc se mi   líbí i postavička toho   finticího se podomka v   podání Miroslava Donutila.   Já tento film miluju a   dopřeju si ho vždy, protože   to balzám na dnešní   uspěchanost.100%
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.11.2013
Jediný film, který můžete   shlédnout!!! U všech   ostatních je pravopisně   správný tvar zhlédnout, ale   protože na Postřižiny se   díváme (shlížíme) z   výšky, až z vrcholku   pivovarského komínu, i   leckterý zuřivý lingvista a   jazykotepec nad vaším   „film jsem shlédnul“ rád   přimhouří oko. Zábavná,   milá a dusně erotická (Ta   káď! Ty elektrohrátky! Ta   pumpička!) exkurze do varny   pivovaru. Neskutečný   šoumen pan Hanzlík:   „Nudíte se? Kupte si   medvídka mývala!“
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Na tomhle již klasickym   dílku mě dostává asi   taková ta pohodová   atmosféra, co vás doslova   pohltí, páč když si vezmu   nějakej příběh nebo něco   obdobnýho, byla by to   slabota, přesto se mi tendle   film moooc líbí.Akurát   Jaromír Hanzlík tu má až   moc rozjetou klapačku,což je   na druhý straně vlastně   taky fajn.-D
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2007
Roztomilej příběh, ktérým   Hrabal vzdává hold svým   rodičům, pěkně   promyšlené postavy, od   neuvěřitelného nemehla   zaměstnance pivovaru, přes   uřvaného vypřavěče bratra   Pepina až po krásnou   inteligentní   ´´švagrovou´´. Jiří   Menzel na filmové plátno   převádí jak Bohumil Hrabal   vyděl krásně naivním a   hlavně roznomilým způsobem   konec jedné doby a příchod   nové doby moderní, do které   se narodil.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2007
Menzel a Hrabal spolu tvorili   dokonalou tvurci dvojici, a   tohle je jedno z jejich   nejlepsich del. A navic skvela   letni atmosfera a skveli   herci.
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2011
Výborná česká klasika
Postřižiny patří právem k   oněm perlám české   kinematografie, které se   budou navždy držet na špici   i přez zabijačky a   jitrničky.
Je velice   zajímavé, že někteří   soudí film jen podle   zabijačky- (ty prostě v té   době i dnes byly jsou a   budou) a uráží českou   kulturu ač sami jsou   vyznavači létajících   částí těla,   rozstříknutých   vnitřnmostí a jiných   požitků patrně velice   vyspělé kultury zpoza   oceánu a určitě k tomu   chroupají pochutiny z   "mekáče" (že by v   nich byla zeleninka?)
rimmerova-motorka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2019
Celkem vtipně poskládaný   příběh asketického pana   správce a jeho   požitkářské ženy. Scéna   po aplikaci vonné masti   "Borový zaváněl   háj", patří mezi moje   nejoblíbenější v tomto   filmu.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2008
Krásný film s neodolatelnou   poetikou.Složení   Hrabal-Menzel znamená   většinou záruku dobrého   výsledku a tento snímek   není výjimkou.Uřvaný   Pepin,krásná   Maryška,sucharský   Francin...Všechny tyto   hrabalovské postavičky   ožívají díky skvělým   hereckým výkonům a   režisérskému umění pana   Menzela.Takže nudíte   se,kupte si medvídka mývala   nebo se radši podívejte na   Postřižiny.:)
Out-Of-Way
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2010
Jó, staré dobré časy. A   když se film někomu   nelíbil, ať si vyleze třeba   na komín. Pokud se nudíte   nekupujte si medvídka   mývala, ale podívejte se   raději na Postřižiny.
legenda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2006
Nudíte se? Kupte si medvídka mývala...
Film patrí k skvostom   československej kinematorafie   80. rokov. Príbeh o hľadaní   ľuského šťastia, ktoré   nie je v peniazoch a ani v   spoločenskom postavaení, ale   práve v láske. Cestu k sebe   hľadajú Maryška a Francin,   ktorých nezabudnuteľne   stvárnili Magda Vašáryová   a Jiří Schmitzer. Na ceste k   znovuobjaveniu lásky ich   sprevádza nepozvaný hosť   strýc Pepin v podaní   Jaromíra Hanzlíka, ktorý v   tomto filme podal svoj   životný herecký výkon,   podobne ako Magda Vašáryová   a Jiří Schmitzer. Film v   sebe nesie dusnú atmosféru   erotiky (romantiky). Práve   pre tieto prednosti sa stal   jedným z najobľubenejsích   filmov Československa, na   ktorý sa mnohí pozrú aj   dnes.
kockak1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.1.2011
Film, který mě nenadchl.   Nesnáším zabijačky,   jitrnice a podobné produkty.   A souhlasím, že zabíjení   zvířat je slavnost snad jen   u nás a pak ještě v Asii.   Viděla jsem ho jednou a když   ho dnes dávali v televizi,   chvíli jsem se vydržela   koukat. Ale jen chvíli.
diamant
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2011
Pohoda...
Ano pohoda je hlavním kladem   tohohle filmu. Je to taková   pohoda, že mi ani nevadí,   že jeho kritici neumí   počítat ani gramatiku   :o)
Že je perfektně   udělán je zbytečné   komentovat ale přes to když   vidím za obímajícím se   párem hlavních protagonistů   na zdi svatební fotku Jirky   Sováka tak už vážně   nemůžu... No to by mně ve   snu nenapadlo...
A jak   to končí ? No roztomile nám   tvůrci naznačí, že šlo o   spisovatelovy rodiče. To v   knize nenajdete. Tam příběh   končí scénou s pumpičkou !
sylwikk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Moc hezkej film. Nejlepší je   ale děsně ukecanej Pepin v   podání Haromíra Hanzlíka   :))) Já mít tak uřvanýho a   nehorázně ukecanýho chlapa   v domě, tak ho snad zabiju :)   Nudíte se? Kupte si medvídka   mývala - super hláška :) A   jestli se nudíte, určitě se   na tenhle film mrkněte.
Tink
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2008
Nudíte se? Kupte si medvídka mývala...
Tipicky hezký český film.   Ráda se na něj podívám a   vždy se těším na strýce   Pepina:) Magda Vašáryová mi   přijde jako milá maminka a   pravá žena pivovarníka.   Hlášky z filmu jsou už   bežně zaběhnuté a za   klasickou je považována   scéna na komíně:) Jak   říkám hezký český   film...
Honey0105
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.12.2010
Tak Postřižiny jsem od   Hrabala zrovna nečetla, tak   jsem si to aspoň vynahradila   filmem. Hlavně poslední   dobou sem si ty české filmy   oblíbila. Tento jsem viděla   už vícekrát, ale až   tentokrát jsem si ho tak   nějak užila a musím říct,   že se mi docela líbil.   Název mi ale vždy přišel   takový zvláštní a vžycky   jsem čekala, že se tam   nakonec všichni povražděj,   což tak nakonec nebylo,   takže chválím.
Velice se mi líbí   obsazení. Hlavně Hanzlíka   jsem si zde užila jako   Pepina. Vůbec tahle postava   byla zajímavá. Dále jsem   ještě ráda, že jsem mohla   vidět Hrušínskýho. Tohohle   herce mám velice ráda a je   mi líto, že už několik let   není mezi námi, protože   jeho hereckých výkonů si   opravdu vážím.
Poměrně jsem se i   pobavila u některých scén a   jsem ráda, že jsem to mohla   sledovat s taťkou, protože   to je jeden z jeho   oblíbených filmů a tak byl   skvělý   "spolukoukatel".
Co dále musím pochválit   byla hudba. Ta mi do filmu   seděla a některé melodie se   mi i líbili.
Nejlepší scéna je jinak   podle mě ta na komíně i   když jsem každou chvíli   čekala, který z nich   spadne.
Nakonec vše   dopadlo dobře a já dávám   75%.
Mary.Elwood
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.9.2008
Sqelá   Menzelovsko-Hrabalovská   záležitost.Můj oblíbenec   Jiří Schmitzer nebo třeba   fenomenální Rudolf   Hrušínský a samozřejmě   klíčová postava Jaromíra   Hanzlíka,uřvaný strýc   Pepin-nezapomenutelý!
callaghan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.8.2010
Tady jsem na tom asi podobně   jako M.A.G. Nedá se sice   popřít, že si Menzel s   filmem vyhrál, ale když se   někomu nelíbí samotný   příběh a knižní   předloha, tak ho film moc   neuchvátí. A přesně to je   můj případ.
kmotr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2007
Pivo jo to je slast
Pivo,jitrnice,jelítka a   přírodní řízeček to je   nejlepší co si nachystat   při puštění tohoto   drahokamu naší filmové   tvorby.Neznám lepší film   který nikdy nenudí ani po   sté.
Anilvap6
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.5.2011
Dlouho jsem přemýšlela, jak   tento film ohodnotit. Nebylo   to špatné, ale ani dobré.   Některé věci mi přišli   docela trapné, ale u jiných   jsem se dokázala fakt   nasmát. Takže u mě tak půl   na půl. Přesto dávám 6b.
kolos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.8.2009
skvělá podívaná a   výborné herecké   výkony.Výborný film z doby   ve ktere bylo umění natočit   opravdu něco kvalitního.
MirdaKou
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2015
"Tato kašna a vlasy paní sládkové jsou ozdobou našeho města. "
Skvělý film. Spousta super   hlášek. Parádní výkony   herců a hereček. Když mi to   vyjde, rád se na film dívám   znova a znova.
yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 11.10.2015
klasika československého   filmu která předznamenala   příchod 80 let kdy se   natočily nesrovnatelně   kvalitnější filmy než v   letech 70 kdy se nevědělo co   se může vlastně   dělat,proto se v70 točily   filmy jako čtyři vraždy...,   čož takhle dát si špenát,   a mnoho podobných   úletů.film super opravdová   poetika úsměvné scény   taková nic neřešící   pohoda,pohodička.
filmy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.6.2007
Snad jenom režisér pan   Menzel se dokáže plně   vžít do neopakovatelného   stylu spisovatele B. Hrabala,   ale nejen to, dokáže vložit   i kus svého umění a   cítění a díky pečlivě   vybraným hercům obsazených   do filmu vytvořit skutečný   fimový skvost. Nádherně   spracovaný scénář s   krásnými dialogy a   hláškami, které zapustily   své kořeny v lidové mluvně   a obohatily hovorovou   češtinu. Herecké výkony   všech aktérů nemají chybu   počínaje hlavními pastavami   a konče i tou nejmenší   roličkou. Film je jedna   velká dokonale vyvážená   poetická báseň.
Sybelle
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2009
"A budu zpívat!"   Skvělý film. Skvělý herci.   Skvělá atmosféra..."Co   to tady děláte?"   "Hrajeme si na německou   školu!" "Tak si   běžte hrát třeba na   komín..." "Když na   komín...Tak na komín."
turin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.4.2013
skvělá komedie o tom, když   do pivovaru příde Pepan a   obrátí všechno na ruby.   Českej film plný laskavýho   humoru a hlášek. Líbí se   mi celková nálada ve filmu,   pohoda. Zajímavé komentáře   diamant a volam sa pistik

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36006minih36006Jana Eyrová (1972) [TV seriál] 
Jana Eyrová n
minih9993minih9993Kariéra matky Lízalky (1937) 
n
minih13946minih13946Nelítostný souboj (1995) 
Heat n
minih13994minih13994Není co ztratit (1997) 
Nothing To Lose n
minih75282minih75282Baby Shower (2011) 
Baby Shower n
minih50776minih50776Novodobá strašidla (2009) 
I Mostri oggi n
minih66768minih66768Tajemství čínského velblouda (1987) [TV hra] 
Tajemství čínského velblouda n
minih2548minih2548Adéla ještě nevečeřela (1977) 
Adéla ještě nevečeřela n
minih12679minih12679Mlhy na Blatech (1943) 
Mlhy na Blatech n
minih186901minih186901Barbaque (2021) 
Barbaque n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10