Duben
ohodnotit

Máj

Žánr:
Rok:
2008
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2008

Komentáře k filmu Máj

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 35
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2008
Obrazove i hudebne bezchybny   film a s dejem, ktery ma   obrovsky presah. To se tak   casto nevidi. Schavlne co   Brabec natoci priste.
vendy13
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2010
Tento novodobý snímek na   motivy knihy (Poezie) Karla   Hynka Máchy podle mého   názoru byl velice   povedený.Velmi dobře   vystiženo období,ve kterém   se děj nachází.Byla   zachována původní myšlenka   díla.
Filmové   zpracování Poezie je velmi   těžké na nahrání a   režiséru Brabcovi se to   náramně vydařilo.
Povedlo se mu vtěsnat do   děje postavu kata (Jan   Tříska),který i když nebyl   v původní poezii,byl pro   tento děj velmi   důležitý,stál na rozhraní   života a smrti.Jan Tříska   tuto roli stvárnil velice   bravurně a myslím,že se mu   opravdu povedlo stotožnit se   s touto postavou.
I   přes kritiku dnešních   diváků jsem byla se snímkem   velmi spokojená,čekala jsem   slabší výkon.Byla jsem ale   mile překvapena.
Lasy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2008
tak, akorát jsem přišel z   kina. celkově docela zaujalo,   avšak některá ta scény mě   překvapila. líbil se mi   javorský jako mnich a   tříska jako kat, u kterého   jsem zavzpomínal na obecnou   školu:)
Gredor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.5.2009
Je to podle mě nádherné   zpracování Máchova máje.   Na to, že se na český filmy   moc nekoukám tak tohle si moc   líbilo!
ondrech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.12.2008
Brabcova kamera nema v ceskych   krajich obdoby. Ty velke   scenerie, prulety, zapady   slunce, hory... je to   perfektni... a proto je me   hodnoceni vysoke. Ovsem Vilema   jsem si predstavoval jinak.   Vzhledove mozna, ale herecky   projev Stropnickeho je   priserny. A co mi take velice   vadi(krome jiz zmineneho   rockoveho intermezza, ktere   ponekud nevyslo) je zaplava   fialove barvy. Naopak hudba mi   prijde povedena, uz jen ten   napad, ze komercni Support   Lesbiens zhudebni klasicke   romanticke dilo, je dost   sileny.
Petr1984
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.12.2008
Z komentářů k tomuto   Brabcovu snímku se asi   nejvíc ztotožním s autorem   Cash89. Mně se Máj zkrátka   líbil. Negativní názory ale   nikomu neberu, protože to ani   nejde, aby měli všichni   lidé stejný vkus. Protože   jsem ale film docela hodně   obodoval, asi musím napsat   proč, když jsou tu tak   rozporuplná hodnocení. Jak   napsal už Cash89, nejvíc   uchvátí asi hudba. Moc se   povedla. Děje zde opravdu moc   není a ten by na nějakou   "dvacetiminutovku"   jistě stačil, ale Máj není   moc o ději. Ta původní   báseň je lyricko-epická,   takže pod lyrikou se   skrývají nějaké ty city   apod. City, emoce, přírodu,   prožitky: s tím si Brabec   poradil hodně slušně.   Tleskám volbě Třísky. Toho   kata jsem mu maximálně   věřil. Kukura je možná   trošku prkenný, ale není to   zas taková vada na kráse   filmu. Mladý Stropnický by   spíš měl zůstat u   herectví než fušovat do   politiky, akorát ta   "Jarmila"je spíš   taková bezduchá barbína,   ale jak jsem někde četl, tak   i ta její nemluvná role byl   režisérův záměr. Pár   nedostatků film určitě má,   ale těch 80 procent si stopro   zaslouží.
Matinka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2008
Já film Máj rozděluju do   dvou skupin. Ta první jako   film sám o sobě bez žádný   předlohy. Film jako takovej   se mi líbil, i když někdy   tam moc převažoval kýč,   ale to se dalo překousnout.   Ta druhá skupina je film   podle knižní předlohy Máj   a tam jsou docela nedostatky   nebo scény-děje, které moc   nesouhlasej s právě knižní   předlohou.
lucienamoriena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2009
Myslím si, že pan Brabec   dokázal milým způsobem   udělat z krátké balady film   o ideální délce, přičemž   se snad divák nemohl nudit.   Záběry krajiny střídaly   dialogy a celý film působil   velmi vypjatě, já u něj   seděla takřka v předklonu,   abych viděla co nejlépe. I   hudba mě potěšila a efekty   Vilémových výčitek byly   také velmi zdařilé.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.8.2008
Ještě teď mi v uších zní ta krásná hudba...
...od Support Lesbiens, která   je bezesporu tím   nejkrásnějším prvkem   celého filmu F. A. Brabce. Do   kina jsem na zpracování   Máchovy básnické skladby   šla po delším uvažování.   Několikrát jsem viděla   ukázky, Film o filmu,   přečetla recenze. Kytice se   mi totiž vůbec nelíbila,   ale u Máje mi cosi   našeptávalo, že výsledek   nebude tak špatný jako u   katastrofálního zpracování   Erbenových balad, byť oba   filmy mají svým lyrickým   nádechem dost společného. A   přesto je každý jiný.   Zatímco Kytici jsem shlédla   vyloženě se zaťatými zuby,   Máj mne dokázal vtáhnout do   svého nitra. Nedávám sice   100 procent, není to   vyloženě pro mne taková   "bomba" jako např.   pro mne naprosto famózní   Bathory, nicméně 70 procent   je zasloužených. V prvé   řadě je to, jak už jsem   řekla, za hudbu. Ta se   skutečně povedla a má v   sobě cosi, co diváka   naprosto fascinuje. Dále je   to kamera, nádherné   obrazové sekvence jsou   skutečně, jak už je uvedeno   v předchozím komentáři,   jakousi ilustrací Máchova   Máje. Kostýmním pojetím   nechtěli autoři příliš   kopírovat jedno historické   období, proto zcela úmyslně   jsou v oblečení různé   modernistické prvky - např.   oděvy zbojníků   připomínají hippies,   Vilémovy kalhoty a obuv   hodně připomínají   klasické džíny a botasky,   také Jarmila je oděna hodně   nekonvenčně. Ač by to mohlo   vypadat, že toto považuji za   zápor - opak je pravdou.   Neurčitost doby a vkusné   sladění s moderními prvky   (důležité je, že to není   přemrštěné) je zvolena   velmi dobře.¨
Herecké obsazení?   Samozřejmě, Jan Tříska   jakožto vyprávěč a kat,   ač není hercem, který by   byl mým šálkem kávy, je   zřejmě tím nejlepším   výkonem v celém filmu. Jeho   tvář se na roli výborně   hodí, zastřený, tajemně   znějící hlas dodává   příběhu správné   "ponuro". Vladimír   Javorský v roli faráře   představuje jakýsi laskavý   protipól, smířlivou ruku,   dodávající poslední   útěchu popravovanému   Vilémovi. Ano,   Vilém...Matěj Stropnický je   zvláštní postava. Neřekla   bych, že je až příliš   dobrým hercem, ale má cosi   do sebe. Vyzařuje z něho   charisma, jež zapůsobí   nejen na divačky z řad   mladých dívek. A co to   nepřiznat - opravdu mu to   sluší a i když film zdobí   spíše vizuelně, jeho   obsazení nebylo špatnou   volbou. Vyloženě však   vizuelním prvkem je Sandra   Lehnertová v roli Jarmily.   Zde jsem poněkud na   rozpacích. Herečka je   zvláštní, s krásnými   vlasy, s očima   vyjadřujícími určitou   pýchu...ve své roli   nemluví, ona opravdu tento   film "jen" zdobí,   ale ač neuchvacuje tolik jako   mladý Stropnický, nevadí,   je jen místy poněkud   škrobená. Naopak tleskám za   obsazení role otce   vynikajícím a nestárnoucím   Jurajem Kukurou!
Děj   má svá hluchá místa, z   nichž za poněkud trapný   moment považuji záběry   duchů...ano, má to v   divákovi evokovat pocit   hrůzy, jíž zejména   prožívá Vilém před   popravou, ale působí to   opravdu tak nějak   "americky" a kazí   celkový dojem z filmu. Naopak   skutečně emotivní a drsně   realistická je scéna   popravy, jíž pozdvihuji za   nejlepší moment celého   filmu.
Máj není   film, jež bych chtěla vidět   často, skoro mi přijde, že   jeho pravé kouzlo tkví v   onom prvním shlédnutí a pak   jakoby vyprchá...těžko   říct. Ale rozhodně ho mohu   těm, které láká,   doporučit.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.10.2008
Do kina na Máj jsem šel s   tím že nebudu hodnotit nad   50...Důvod je jasný, nejsem   zastáncem českých filmů, a   myslím si že to s nimy jde   pěkně z kopce...Věděl jsem   že Máj má velmi vlažné a   až chladné přijetí jak od   kritiků tak od   diváků...Narozdíl od nich,   nezdílím ten samý postoj,   ač nerad přiznávám mě se   snímek dost líbil...Bylo   jasné že F.A. Brabec   použije podobný styl   natáčení jako u   vynikající Kytice, a to se   velmi osvědčilo...Začnu s   tím co se mi na filmu líbilo   a co mě odrovnalo, v první   řadě to je krásná hudba,   kostelní chorály i líbezné   melodie lahodily mým uším a   při kostelním zpěvu mi   naskakovala husí   kůže...Dále se mi líbilo   režisérovo pohrávání si s   kamerou, většinou   proklínám všechny na   světě když vidím jak se   každý snaží s pomocí   kamery vtáhnout diváka do   děje, a dost často to má   opačný účinek, zde to   nebylo...Ať už   dlouhatánské záběry na   českou krajinu nebo   přibližování a   oddalování na obličej   herců to všechno nemělo   chybu...Bohužel teď to   horší, v posledních pár   letech se český film snaží   natáčet svoje snímky   americkým stylem, Brabec se   vůbec nebránil a holdoval   tomuto směru naplno...Co do   snímku podle mě vůbec   nepatřilo byly záběry na   nahou Jarmilu ( pochopitelně   musím konstatovat že má   nádherné tělo ) ale do   podobných filmových žánrů   se to prostě nehodí...Kdyby   to viděl Mácha asi by se   zhrozil co se s jeho   národním klenotem stalo a   celá jeho píle a snaha byla   spláchnuta na věky   věků...Na můj vkus byl   scénař dost hluchý,   scénaristé mohli z velmi   bohaté básně Máj   vytřískat daleko, daleko   víc...Nicméně osobně všem   doporučuji tenhle film   vidět, ať už studentům   kteří se chystají na   maturitní zkoušku nebo i   těm kteří o Máji nikdy   neslyšeli...I když má   spoustu much, je to citlivý a   odvážný film a je jeden z   mála projektů, který by   mohli případně položit   základ nové české   vlně...Celkově shrnuto   musím dát na můj vkus velmi   kladné ohodnocení i přes   pár výhrad ke scénáři a   hercům, protože F.A.Brabec   je asi jediný český   režisér, který se stále   obtěžuje pracovat s   atmosférou, nebojí se   experimentovat a trápit nás   sladkými řečmi!!!
johnny-rk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.12.2008
jako asi kazdy z vas, jedine   co bych filmu vytknul by byl   ten rockovy vystrelek, co nam   tam hodili. Jinak mam rock   opravdu rad, ale zde NE! Vubec   se to nehodilo
Ingrid
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2008
Nejsem za poslední roky   tolerantní vůči českým   filmům, ale Brabce se musím   zastat. Jeho filmy jsou   osvěžením v lavině našich   hořko-kyselo-sladkých   dramo-komedií, kterých jsou   za prvé mraky, za druhé jsou   všechny stejný, za třetí   stojí slušně řečeno za   starou bačkoru. Máj je   rozhodně nezfilmovatelná   kniha a při sledování filmu   by se na ní mělo zapomenout   (nebude to první ani   poslední případ). Asi jako   -náctileté slečny, které   vycházely z kina a o   nějakým K.H.M. nemají   zjevně ani páru: "Já   myslela, že to zkončí happy   endem." Za nosný kámen   pochopitelně lze považovat   režisérovo/kameramanovo   poetické vidění světa,   který nás obklopuje,   jednoduše smysl pro krásno.   To má snad už u nás jenom   on, stará generace je pryč a   nové to nepřijde   atraktivní, nebo na to nemá,   nebo kdo ví. Naopak jakýmsi   kamenem úrazu jsou herecké   výkony, potažmo dialogy   mladého osazenstva, někdy   bohužel připomínali naši   televizní tvorbu, ale to byl   skutečně problém ryze   mladých, Janu Třískovi a   dalším starým mazákům   nebylo co vytknout. Hudba, tak   k té jsem naopak velmi   tolerantní,   experimentování, míchání   nesmíchávatelného má u mě   plus (viz Marie Antoinetta) a   Supporti se zhostili   ohudebnění důstojně.   Stopáž je ukočírovaná, i   když i tak by ještě   příběh snesl zkrácení. A   jinak, nejlepší je stejně   scéna s duchama nebo co to   mělo být za příšery:))
Mary.Elwood
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.8.2008
Máj je rozhodně o třídu   slabší než kytice ale i tak   má své dobré momenty.Máj   na plátně K.H.Máchy   chvílemi působí trochu jako   videoklip,nebo nějaká   sekvence obrazů vytvořena   jako ilustrace k   básni,jelikož děj je místy   planý.Nevím jestli obsazení   neherců v hlavních rolích   byla tak úplně   výhra,protože jejich   amatérnost je někdy dost   průhledná.Postava   Jarmily,která je překvapivě   němou rolí (což by možná   v případě obsazení   kvalitního herce nevadilo)   měla chvilkami dětské   grimasy ztvárněné Sandrou   Lehnertovou. O nic lépe na   tom nebyl politik a neherec   Matěj Stropnický,který   spíše fungoval jako   chodící a mluvící   loutka,nebo předváděný   model.Nicméně herci jako Jan   Tříska jako starý   kat,který nás celým filmem   doprovází podal úžasný   recitační výkon,jelikož mu   byly svěřeny nejznámější   party básně.Dále Vladimír   Javorský jako dobrosrdečný   farář byl okouzlucící   (mimochodem scénu,kdy z kopce   pohlíží na širý kraj   považuju za jednu z   nejjednodušších a   nejlepších). Také mě   zaskočilo,že snad   neznámější výrok   básně,,Hynku,Viléme,Jarmilo   '' nezazněl a diváci se   dočkali pouze Brabcovo   Viléme,Jarmilo.Každopádně   ať už režisér viděl Máj   jakkoli,jeho naprosto   úžasná kamera ohodně   pozvedla celý snímek.   Moment,kdy celému průvodu   vylétnou klobouky do vzuchu   je pro mě ohromně   magický,stejně jako   například kamera kroužící   nad skalou,Matějova   otcovražda nebo grandiózní   Matějova poprava.Co se týče   hudby (Support   Lessbiens),nevím jestli je k   Máji nevkusná,jak někteří   tvrdí,ale mě přišla   líbivá a zajímavá.
I přes svá negativa,nebo   fakt že Máj září spíše   letními barvami,mě nápad a   zpracování zaujali a dávám   70%
BinLADIN
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.8.2009
Vcelku se to povedlo je to   velmi pěkně zpracované  
obsazení také   ujde po hudební stránce je   to skvělé .
dobes.pavel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.6.2010
Máj
Slušné filmové   přepracování   lyricko-epické básnické   skladby Máj od Karla Hynka   Máchy. Osobně nejsem zrovna   fanoušek poezie, ale tohle je   jedna z nejlepších básní,   které kdy četl. Na můj vkus   byl film až příliš   bizardní a tak trochu možná   depresivní. Ději se   poměrně slušně daří   kopírovat Máchovu předlohu.   Na čem však film ztroskotal,   byly nezáživné herecké   výkony.
hlavsa5
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.12.2011
I přes hvězdné obsazení a   dojímavou hudbu, je adaptace   Máje méně zdařilá.   Možná že s odstupem času   se dostane mezi českou   klasiku a nezapadne.
martas_v
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.12.2008
Nenadchul, nezklamal. Hudba   nebyla tak špatná, hlavní   hrdinové průměr(Matěj   Stropnický se mě tam nějak   nehodil)-mimo Třísku, který   celý film držel nad vodou.   Pohledy kamery na krajinu byly   velmi hezké, délka filmu   byla dostačující.
LookE
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.2.2013
Nutno podotknout,že Máj na   mě zapůsobil velice   rozporuplně... Obrazově   úžasné a dechberoucí.   Hudba od Support Lesbians   překvapivě není rušivá   nýbrž vkusná a trefná,   bohužel jen do jisté doby.   Stejně jako děj filmu,   který už po ani ne půl   hodině zaćíná trochu   nudit. Jarmila je obyčejná   kurva která by ojela i kliku   od dveří a veskrze by se   dalo říci, že se ve filmu   píchá, loupí, píchá,   znovu loupí, píchá,   zabíjí, píchá, popravuje   (možná jsem jednou   píchání ubral nebo přidal,   mám v tom píchání trochu   zmatek). A pak titulky. Aha.   Vizuální zpracování je   opravdu na vynikající   ůrovni a Tříska coby kat   vypravěč je skvěle mrazivý   ale to je tak asi všechno.   Pusťte si raději znovu   starou dobrou Kytici...
efCZa
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Celé mé hodnocení je za   předlohu, která je krásná   (aspoň některé úryvky),   ovšem zde je naprosto   rozmělněna. Myslím, že   málokdo udrží příběh,   kde se ř minut jene nic   neřekne, ale ani nic nestane.   I přesto, že mi lyrické   filmy nevadí, dokonce je   někdy vyhledávám, tak toto   ne! Toto byl krok vedle a po   úžasné Kytici veliké   zklamání. Ústřední   indián Vilém je mimo,   Jarmila mi přijde naprosto   žalostná. Nebýt tam   Tříska a Javorský, tak snad   na tento film vydám   varování - i křes   vizuálně jistě   připravené, promyšlené   pojetí....které je však až   příliš šablonovité, bez   nápadu.
superfilmar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.6.2012
První máj byl nudy čas...
Docela průser jako, no... Po   Kytici jsem čekal něco moc   velkého a bombastického. Ale   Máj mě stejně moc nelakál   - ovšem v rámci Literatury   jsem se mu nakonec nevyhnul.   Nejdřív mě těšilo, že   můžu v lavici spát a   opravdu - první polovina   filmu za nic nestála a byla   fakt nudná. Nad vodou to   drželi jen Kukura, Tříska a   Lehnertová s docela sexy   tělem. V druhé polovině to   dostalo ten správný říz -   podříznutí Kukury a poprava   Stropnickýho snad ani nemohli   natočit lépe, při tom se mi   opravdu tajil dech. Hudba   Supportů se do filmu celkem   hodila. A ta Jarmila byla ale   sakra děvka... 55%
sismik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.12.2008
Celkově je film tak střední   průměr, dá se na to   koukat,ale nic světoborného.   Jediné co mě na filmu   opravdu zaujalo, byla hudba,   která je opravdu vynikající   a pak to celé zachraňoval   Jan Tříska v roli kata.   Rozhodně to není jeden z   filmů, který bych   potřebovala vydět víckrát.   Jednou, fajn, pěkný   kulturní zážitek a dost.
Amthauer
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.12.2008
Jsou v zásadě dva způsoby,   jak nahlížet na tento film.   Můžu jej brát buďto jako,   předem předestírám, že   velmi nepovedený, pokus o   adaptaci jednoho z   největších pilířů   české poezie, či se   oprostit od názvu a hodnotit   film jako dílo samo, které   se na zvučném jménu jen   přiživuje.

Z   hodnocení prvním metrem film   vzchází takřka žalostně.   Ano, v podvědomí většiny   lidí strašívají verše   první sloky a vyvolávají v   nich pak dojmu, že Máj je o   lásce. Marnéť volání!   Máj je vyvrcholením Máchova   existenciálního   rozervanectví, hluboce   kontrastním pohledem do   hlubin toho, co nás plní   největším strachem,   dialektika bytí s nebytím a   nahlédnutí lidské   tragédie, pomíjivosti,   hrůzné opuštěnosti a   tíživosti hluboce   osamělých koutů vesmíru.   Mácha nebyl veršujícím   zamilovancem, byl hlubokým   filosofem ve verších. Film   zde totálně selhává, byť   občasnými poznámkami o   věčnosti, smrti a strachu z   ní se snaží problému   existencialismu přiblížit,   zoufale to nefunguje - není   to už Máchův   existencialismus, fráze,   které zde postavy na toto   téma pronášejí, mohly by   být klidně ze Sartra či kdo   ví koho. Paradoxně pak   nejkrásnějšími a jedinými   rozumnými proslovy   zůstávají citace   původního textu, ale hej -   to si můžeme rovnou udělat   chvilku a Máj přečíst, ne?   Vzhledem k délce to při   pomalém a citlivém čtení   zabere rovnako času, jako   tento film. Na druhou stranu,   abych tolik nekřivdil, tak   ano, občasné záběry pádů   do černé hladiny navodí   správný pocit metafyzické   odlidštěnosti na pomezí   bytí s nebytím, ovšem vzít   "zašlé bludice   pouť" tak doslovně, že   do vody spadne jakýsi   hořící meteor, no, nevím,   nevím...

Pokusím-li se na dílo   nahlížet tak, že opomenu,   čeho mělo být adaptací,   musím se přiznat, že má   pár světlých chvil, mezi   nimiž dominují vskutku   krásné průlety nad krajinou   a její záběry, za použití   všelijakých barevných   filtrů, vlajícího prádla,   mravenců, zářících   křížů, omšelého mlýna   či osamělých šibenic -   ano, tady si někdo věru   vyhrál. Ovšem toto vše se   jednak začne brzy opakovat a   jednak je totálně sraženo   tehdy, kdy na scénu nastoupí   lidé. Nevím, jestli už fakt   nemáme dobrých herců, nebo   jestli zde casting proběhl v   rámci divoké pitky, ale snad   nikdo se zde nehodí do své   role - Vilém je jakýsi emo   ubožák, Jarmila lehká   děva, která dá hned tomu,   hned zas tomu, loupežníci   nepůsobí vůbec jako   postrach lesů, nýbrž jako   špatně zahraná sešlost   nezletilých feťáků někde   na sídlišti (z loupežníků   se ctí vychází snad jen   Hádek, který se před   kamerou hýbat umí, ale po   Tmavomodrém světě to je pro   něj zatracený propad).   Tříska se sice tváří jako   správný badass, ale tak   nějak do toho všeho   nepasuje, což je paradoxní,   vzhledem k tomu, že na něm   takřka celý film stojí. A   abych se ještě vyjádřil k   hudbě - není tak zlá, tedy   alespoň, dokud je   instrumentální a s obrazem   se pěkně doplňuje. Ale to   je málo. Sakra málo.
rankinfitch
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.12.2008
Tak jako mě bavila první   půlka filmu (řekněme do   30.minuty), mě naopak dost   zklamala ta půlka druhá. Jan   Tříska s Jurajem Kukurou   jsou ve svých rolích   excelentní a díky nim jsem   to dokoukal. Jak už tu ale   někdo psal, tak rocková   skladba v 50.minutě filmu se   tam teda rozhodně nehodí a   to byl vlastně pro mě   moment, kdy jsem si řekl, že   to akorát tak na půl oka   dokouknu a tim jsem s timhle   filmem skončil. Vidět jednou   a dost.
Matematicka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.6.2014
Značně kostrbaté převedení básně do filmu
To, jak vidí Máj F. A.   Brabec, se úplně nepotkává   s mým viděním této   básně. Z filmu se vytratilo   romantické tajemno a   vyprázdněné místo film   doplnil podstatně větší   konkrétností. To je možná   u filmu nutné - takže já si   raději přečtu báseň...
Papaja73
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.1.2010
Tento film mně opravdu hodně   zklamal.Zatímco v
Kytici se režisérovi   podařilo skvěle spojit   námět s přídechem hororu a   lyriku,zde už podobné   spojení poněkud   skřípe.Nuda od začátku až   do konce.Snad jen pan Tříska   a jeho skvělý vypravěčský   um nezklamal.
Ela
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.4.2010
Evidentně nepřijdu s ničím   novým...Po Kytici, kterou   mám ráda, a i přesto, že   je to nesporně kýč, je   tohle děs. děs a hrůza,   veliký zklamání. Hlavní   problém samozřejmě v   ubohých hereckých výkonech   ústřední dvojice   (upřímně nedokážu říct,   který z těch dvou zoufalců   byl horší-nemluvná děvka   nebo trapný ken v hippie   hávu), nezvládnutá   předloha, absurdně   natočené nevěrohodné   scény a co hlavně-děsná   hudba (která je např. u   Kytice skvělá). Ta   neuvěřitelně trapná   nesmyslná předpopravová   scéna s trsajícími   strašidly v celofánu tomu   nasadila korunu. Běda běda,   chudák Mácha.
Phaneuf
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.11.2008
Od tohoto filmu jsem čekal   více také v domnění   předchozího režisérova   počinu a to Kytice...   Autorovi se nepodařilo   navodit správnou   atmosféru... Co mě však   nejvíce zklamalo byla   recitace "kata"   Třísky, ta byla velmi   slabá... O rockové scéně,   kdy má hlavní hrdina   halucinace raději mluvit   nebudu... Pokud bych   srovnával záběry krajiny   například se Zkrocenou horou   musel bych jít s hodnocením   ještě níže... Takže   raději doporučuji si   přečíst slavnou Máchovu   sbírku než shlédnout tohle   nepovedené dílo... :-)
M.A.G.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.6.2011
No musím přiznat,že mě to   moc nebralo teda.A kdyby tady   nehrál Jan Tříska,tak jsem   to vypl tak v půlce filmu.
mildaaxe
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.6.2009
Fakt moc velký zklamání,   byl sem fakt nepříjemně   překvapenej, jak se autorovi   skvělý Kytice povedlo   pohnojit tohle...Body nahoru   zvedá akurát hudba a   krásný exteriéry   +zajímavá kamera.Z obsazení   rozhodně dobrej Tříska,   možná eště ten Javorský,   jinak děs a hrůza...Nuda od   začátku do   konce...neřikám, vim je to   prostě lyrika, ale čekal sem   teda víc no...
Pjotra108
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.3.2010
To byl teda děs. Brabec,   kterej uchvátil Kyticí   Máchův Máj zpackal tolik,   že se musí chudák obracet v   hrobě. A přitom měl dobrý   základ, dobrou kameru, trochu   poezie ve filmu, tak proč to   neudělal tak báječně jako   Kytici? Jarmila vypadá jako   nymfomanka, za celou dobu nic   neřekne, neukáže náznak   citu či vlastních myšlenek,   akorát si pořád užívá,   tu s mlynářem, tu s jeho   synem. Obsadit Matěje   Stropnickýho byl teda fakt   krok vedle, "strašnýho   lesů pána" si   představuju fakt jinak a ani   na chvilku jsem se   nepřistihla při slintání   na jeho sladký   obličejíček. Prostě neumí   vůbec hrát a absolutně se   do té role nehodil. Celý to   dodělala ta příšerná   hudba. Neříkám, že Support   Lesbiens jsou špatný, ale do   tohohle filmu se vážně   nehodili, připadalo mi to   totálně mimo. Nejlepší   scéna byla u popraviště,   kde lítali duchové a   připomnělo mi to jedničku   Indiany Jonese :) Naopak   nejhorší byla otcovražda,   mlynář dělá dobře Jarmile   s hlavou pod její sukní (!),   přijede Stropnický na koni,   prořízne mu hrdlo, po   Jarmile je všude krev, on se   otočí a zase odjede. What   the fuck?!
AcidBurn
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.12.2008
Zapomeňte na Kytici,   pohřběte Krále Ubu, to byly   velmi kvalitní, artové   počiny. Ne tak Máj,   nejhorší film F. A. Brabce,   kde kromě pár herců hrají   neherci (včetně   protěžovaného fracka   Stropnického), děj stojí za   pendrek a Support Lesbiens   jako hudební doprovod. Pokus   zfilmovat další českou   klasiku nevyšel. Proč?   Protože Máj se zkrátka   zfilmovat nedá (neobsahuje   totiž téměř žádný   děj), resp. pokud ano, tak   jako krátký film, do   stopáže nepřesahující 20   minut. Tam by dějová   prázdnota mohla být   vykompenzována dobrými   atmosférickými záběry. Ne   tak v tomto filmu.
Brabec je extrémista -   točí buď dobré filmy, nebo   totální brak - nic mezi   tím. Děsím se toho, až na   Máj budou chodit školní   výpravy...
BlackElvis
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.12.2008
Že v půlce filmu Máj   uslyším nějakou rockovou   skladbu bych nikdy nečekal.   Tvůrci filmu by se měli   stydět.
victorio
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.1.2010
Jeden z nejnepovedenších   filmů. Kytice se mi docela   líbila, ale Máj byl tak   stašnej a nechtěně   komickej, že by se Mácha v   hrobě obracel. Jarmila   degradovaná na nemluvící   vesnickou šlapku, Vilém v   podání protekčního   hošíka Stropnického není   děsivej, ale spíš trapnej   (opravdu se nenašel žádnej   jinej mladej herec? Spíš si   přečetli scénař a   nechtěli v něčem takovém   hrát...), Tříska hraje v   úplně jiném filmu, než   všichni ostatní a tak by se   dalo pokračovat, včetně   toho, že bych na základě   tohoto filmu řekla, že   Jarmila byla zamilovaná do   mlynáře...Určitě jsou i   horší filmy, ale vzhledem k   tomu, že Kytice se mi opravdu   líbila, tak tohle bylo   filmové zklamání 2008
How_Up
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.6.2010
děs
Kytice ušla, ale toto je   hrůza. 80 minut je   neskutečně dlouhých,   ještě se vám u toho z   Jarmilky zvedá kufr a celkem   ucházející Stropnický   junior to nezachrání, málo   filmů vypínám, ale tohle si   nic jiného nezaslouží.
K.Funaki
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.1.2009
Kromě výborné hudby (vyjma   rockové vložky v 2.   polovině filmu) a   vypravěčského výkonu pana   Třísky Je film naprostá   tragédie. Dlouho jsem nic tak   špatnýho neviděl.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38268minih38268Kupec benátský (2004) 
The Merchant of Venice n
minih65495minih65495Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011) 
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 n
minih144805minih144805Po strništi bos (2017) 
Po strništi bos n
minih32859minih32859Dnes neumírej (2002) 
Die Another Day n
minih40776minih40776Kauza CIA (2006) 
The Good Shepherd n
minih39908minih39908Po hlavě do prdele (2006) 
Po hlavě do prdele n
minih43637minih43637Wanted (2008) 
Wanted n
minih13855minih13855Nejdelší den (1962) 
The Longest Day n
minih39112minih39112Přežili jsme Ardeny (2003) 
Saints and Soldiers n
minih2339minih23391492: Dobytí ráje (1992) 
1492: Conquest of Paradise n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kytice (2000)

 Kytice (2000)
Kytice n
 
Žánr: filmová báseň / balada / horor / mysteriózní / drama
Země: Česká republika
Režie: František A. Brabec

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Rýna

10:00 - 10:30

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

50 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

70 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10