Zari
ohodnotit

Máj

Žánr:
Rok:
2008
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2008
Popis / Obsah / Info k filmu Máj
Obrazová báseň v pravém smyslu slova? Ano! Neboť nelze k tomuto filmu přistoupit jinak než fascinující silou obrazu rovnající se fascinující síle slova. Nebudeme opisovat slovy, co kamera dokáže sdělit obrazem a film příběhem. Nebudeme opakovat, co je notoricky známé, a přesto i neznalci Máje porozumí, že řeč je
o lásce a nezměrné touze. Dobu nechceme definovat přesně – příběh se odehrává kdysi dávno. Jakkoli jsme však v nepříliš konkrétním a nepříliš vzdáleném „dávnu“, naši mladí hrdinové jsou spíše současní.
Emoce je pohyb, směr, kterým se chceme vydat všemi – především obrazovými – prostředky. Uvidíme tedy obrazy snění mého, více než obrazy života mého. A doufáme, že toto snění je směr, kterým dokážeme text, prověřený víc než stoletím, převést do strhujícího příběhu o věčné lásce a vášni...
Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Máj
Po divácky úspěšném přepisu Erbenových balad Kytice natočil F. A. Brabec další adaptaci „nefilmovatelné" literární předlohy: osm let po poetické dramatizaci básnické sbírky K. J. Erbena se ujal dalšího klasického díla české literatury, básně Karla Hynka Máchy Máj. Podobně jako Kytice se i adaptace vrcholného díla českého romantismu (poprvé vyšlo v roce 1836) opírá o originální autorsko-režisérskou koncepci. V pojetí FA. Brabce a jeho spoluscenáristky Ivany Novákové se filozofující předloha, kterou zná každé české dítě už ze školních lavic, změnila v barvitou podívanou. Autoři využili vizuálnosti a emocionality třetího tisíciletí a na základě předlohy rekonstruovali a dotvořili dramatický děj. Vztahový trojúhelník mezi loupežníkem Vilémem, jeho láskou Jarmilou a Vilémovým otcem se tak mění v romantické drama plné vášní a erotické senzuality, situované do krásné krajiny. Nadčasovou dimenzi pak vyprávění dodává postava kata, jež v Brabcově pojetí splývá s vypravěčem dávného příběhu. Brabcův Máj se tak stává důkazem, že i na klasika se dá chodit do kina.
katalog 44. MFF Karlovy Vary


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Máj
Jsou díla, která inspirují k dalším výkladům. Jsou pocity, které vytvářejí nové emoce a jsou slova, která lze měnit v obrazy. V básni Máj toto vše určitě je. Slyšíte verš a vidíte obraz, přečtete stránku a složíte část příběhu. Dočtete knihu a vrátíte se na začátek, abyste si znovu užili ten neopakovatelný pocit prožitku. A ten prožitek je nádherné zachovat. Zachovat ho třeba v obrazech filmu, v emocích hrdinů a v dálkách krajin. Máj má svůj otisk již zachován. Zachován ve filmu, kde všechny umělecké složky vytvořily celek té nejsilnější emoce – lásky. A nyní se můžeme kdykoliv vrátit a zažít znovu Máj, který se jen slovy možná popsat nedá…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Máj
Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor filmu v epickém duchu. Filmový Máj je příběhem Kata (Jan Tříska), který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč nám postupně odhaluje strhující příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner (Juraj Kukura) je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city. Jarmila (Sandra Lehnertová) je dívka plná smyslné touhy a vášně v mladém a krásném těle, jehož hříchem by bylo nehřešit, a trojúhelník doplňuje Schiffnerův syn Vilém (Matěj Stropnický), rebel a vůdce loupežnické bandy, která okrade vesničany v kostele při májové mši, vyrabuje mlýn a přepadne poštovní dostavník.
Láska, vášeň, ale i vina a trest, to vše se odehraje ve filmu Máj na pozadí přírody - démonické a lhostejné síly, která jako všudypřítomná bytost tepe vlastním rytmem, konfrontována s lidskými vášněmi. Film Máj zaujme především silným příběhem, skvělými hereckými výkony, nádhernou kamerou a moderní filmovou hudbou - spojením kytarových partů skupiny Support Lesbiens a velkého symfonického orchestru.
Režisér F. A. Brabec patří mezi ty české režiséry, kteří se nebojí přistoupit k adaptaci klasických textů české literatury. A nejenom té české. Největší divácký úspěch měl sice jeho pozoruhodný film Kytice (2000) na motivy básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena, ale velmi výrazný úspěch sklidila i jeho adaptace slavné divadelní hry Alfreda Jarryho Král Ubu (1996). Jako kameraman se podílel na filmech Jana Svěráka a za své kameramanské umění obdržel tři České lvy.
Do hlavních rolí obsadil debutující neherce Sandru Lehnertovou a Matěje Stropnického. V dalších rolích se ovšem představí jedni z nejlepších českých a slovenských herců několika uplynulých dekád - Jan Tříska a Juraj Kukura. Menší roli faráře si bravurně vystřihl Vladimír Javorský. Jarmilinu matku si zahrála Nina Divíšková a Vilémova přítele loupežníka ztvárnil Kryštof Hádek.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Máj
Osm let po zpracování Erbenovy Kytice (2000, FP 1/2001) přichází scenárista, režisér a kameraman F.A. Brabec s další osobitou filmovou adaptací české klasiky, tentokrát rozsáhlé básnické skladby Karla Hynka Máchy Máj (1836). Z vrcholného díla českého romantismu si snímek vypůjčil řadu veršů a hlavně jednoduchý příběh o milostném trojúhelníku, končící otcovraždou, popravou a sebevraždou. - Krásná, smyslná a němá dívka Jarmila má poměr se stárnoucím mlynářem Schiffnerem, ale když do kraje vtrhnou loupežníci, zamiluje se do ní jejich vůdce Vilém, Schiffnerův vyhnaný syn, a ona jeho lásku opětuje. S mlynářem se však nerozejde a Vilém soka v žárlivosti zabije. Poté je chycen a popraven. Nešťastná dívka skočí ze skály. - Máchovu romantickou poezii Brabec nahrazuje až příliš teatrální symbolikou a často samoúčelnou, nesourodou výtvarnou i zvukovou opulencí. Vášnivou osudovou lásku zase supluje (decentně snímaná) erotika (včetně orálního sexu). Postavy jsou pouze načrtnuté, nezkušení herci klíčové role hlavních hrdinů zvládají jen s obtížemi, dialogy jsou nepřesvědčivě oddeklamované. Ve filmu, občas balancujícím na hraně kýče, tak nakonec dominuje jenom divukrásná a tajemná krajina Českého středohoří. Vypravěčem, glosátorem a recitátorem je kat v podání Jana Třísky. - Mácha ve své básni těžil ze skutečných událostí z Podbezdězí, jež se odehrály v roce 1774. – Představitel Viléma, Matěj Stropnický, je synem herce a diplomata Martina Stropnického a místopředsedou Republikové rady Strany zelených, představitelka Jarmily, Sandra Lehnertová, je modelkou.
-ivp-, Filmový přehled 2008/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Kytice (2000)

 Kytice (2000)
Kytice n
 
Žánr: filmová báseň / balada / horor / mysteriózní / drama
Země: Česká republika
Režie: František A. Brabec

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama