Jeden svět
ohodnotit

1492: Dobytí ráje

1492: Conquest of Paradise

Další název:
1492: Dobytie raja (SK)
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
155 minut
Premiéra v ČR:
19.2.1993

Obsah filmu 1492: Dobytí ráje

 
Každé dítě zná ten příběh námořníka z Janova, který vyplul hledat novou cestu do Indie a objevil nový svět. Idylický ráj na zemi, oplývající bohatstvím. Dočkal se poct po svém návratu, ale prožil také mnoho útrap a hrůzy. Ať už je předmětem oslavování nebo zatracování, jedno mu nikdo nevezme. Ukázal svým následovníkům cestu a spustil ohromnou lavinu změn. "1492" je fascinujícím a provokujícím příběhem jedné z nejzáhadnějších postav historie. Nezobrazuje pouze Kolumbovu plavbu, ale také období více než dvaceti let jeho života a úporné snahy získat podporu na uskutečnění dávného snu. Zachycuje muže a ženy, kteří ho podporovali či mu stáli v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Interama
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu 1492: Dobytí ráje >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.12.2020
Krásný historicko-životopisný koprodukční   velkofilm slavného režiséra Ridleyho Scotta.   Už jenom nádherná výprava a naprosto   úchvatná Vangelisova hudba z něj zvládají   dělat nezapomenutelný zážitek a je tu ještě   špičkové obsazení a jemu odpovídající   počet výborných hereckých výkonů. K tomu   jako moučník kouzelné atraktivní lokace.   Dokonalý dojem trošičku pokazí nějaké ty   historické nepřesnosti ale opravdu jen   trošičku. Tenhle film se zkrátka nechá vidět   a také slyšet.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2019
Objev Ameriky Kryštofem Kolumbem a jaký to mělo   dopad na domorodé obyvatelstvo. Fenomenální   snímek Ridleyho Scotta, za kterým konkurenční   snímek Johna Glena 'Christopher Columbus: The   Discovery' (1992) dosti zaostává. Překvapí   Gerard Depardieu právě v roli Kryštofa Kolumba.   Zrovna jeho by si před uvedením snímku asi   málokdo dokázal v této roli představit. A   stalo se a ukázalo se, že to byla dobrá volba.   Další trefou do černého byl Vangelis, který   svou hudbou snímek povýšil víc než by kdo   čekal. Historikové si samozřejmě jako obvykle   trhají vlasy nad historickou částí děje, ale   v rámci filmového dobrodružného požitku je   tento fakt druhořadý. Děj se vyvíjí pozvolna   a každé události nechává svůj čas. I když   pravda, třeba hrozící vzpouře na lodi se moc   prostoru zase tolik nedalo. Tím se může zdát   dramatizace krapet nudná a nepatřičná hlavně   v rámci absence nějaké té akce. Jenomže o tom   ten film vlastně vůbec není. Drsné a místy i   drastické scény se objevují až v druhé   polovině snímku, tedy v době začínající   kolonizace objeveného světa, ale to jen v rámci   vjemu samotného Kolumba. Tenhle film je zkrátka   jen o něm, čímž je dán ohled převážně na   jeho charakter. A tak máme tímto možnost ho   vidět jako brilantního, zbožného,   výstředního, sebejistého, neodolatelného a   přísného člověka. Herecký úkol skutečně   nelehký, ale Gérard Depardieu se s tím popral   dobře. Až je škoda, že jeho výkon zastiňují   překrásné a zároveň fascinující scenérie,   kterých tu není zrovna málo. Snímek se tedy   více veze na vážnosti než na popcornové   zábavě, což mnohé diváky zvyklé na   dobrodružství a akci odradí. Těžko říct jak   je na tom příběh založený na skutečných   událostech. To mohou posoudit skutečně jen   historikové, ale po výpravné stránce je   snímek realistický a dá se říci, že i   dechberoucí. Je to snímek, který svým výjevem   může být pro někoho těžko uchopitelný. Po   filmové stránce se jinak jedná o skutečné   mistrovské dílo, jaké umí vizuálně ztvárnit   jen Ridley Scott.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2015
Za "velkou louží"
Špičkový a naprosto nádherný snímek.   Obrazově precizní práce, tak, jak je u Scotta   zvykem. Velkolepá výprava, zdrcující   kamera,fantastická Vangelisova hudba, brutální   akční scény, kdy krev stříká až na kameru.   Jen škoda že si neodnesl nějaké ty Oscary.   Minimálně za kameru, výpravu či hudbu by si ho   zasloužil. 90%
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.6.2014
Neviete kde sme? - Predsa na mori
Ach jo, toto bude ťažké. Film má hlavne dva   pre mňa hlavné nedostatky, alebo záležitosti,   ku ktorým mám výtky. Klišé. Obrovská   koncentrácia známych filmových klišé. Dá sa   ospravedlniť starší rok vzniku, ale je ich moc.   Ak je to film z histórie, tak môžeme   očakávať inkvizíciu (oni moc neverili na tých   diablov, skôr nemohli prežiť, že im tak pekné   dievčatá nedali v noci spávať, ono žena vie   počarovať, tak pomsta musela byť krutá,   navyše si myslím, že vykonávatelia boli   sadistickí magori, ktorí si potrebovali   dokazovať, a že sa ľudia na to dokázali   dívať, mi do hlavy teda nejde), môžeme ďalej   očakávať spiatočnícku cirkev (ja sa nehádam,   ale pchať to do každého historického filmu, od   Angeliky, cez Napoleona až po dobytie mesiaca,   môže byť kontraproduktívne), rebela (tu   Kolumbus, i keď si myslím, že skôr mal víziu   a španielski vládcovia zavetrili, veď v   prípade neúspechu nemali čo stratiť),   premúdrelu vládkyňu (asi najhoršia postava   filmu, ono modrá krv a šľachta sa miesili   zväčša medzi sebou, tak ťažko mať o ich   rozume nejakú valnú mienku), "múdre"   dialógy (niekedy by sa skôr nemuseli viesť).   Druhá výtka je tá posledná tretina filmu, kde   som strácal sa a kde som nechápal o čo komu ide   a kto je s kým, jedni s Kolumbom, jedni so   šlachticom, jedni Indiáni s jednými, druhí s   druhými, tretí s oboma, štvrtí s nikým a   ďalší sú akýsi ľudojedi nik nevie odkiaľ.   Navyše Kolumbus píše, ako nenaruší ich pokoj,   ich ráj, ako bude s nimi nažívať v mieri a   druhý raz už tam strieľa s delami. Inu, bielemu   ťažko veriť. Krásne mu to vytmavil náčelník   Indiánov - ty chceš iba naše ženy (tak, moc sa   niet čo čudovať, boli krásne) a zlato (tu už   sa čudujem, to posadnutie ľudí akýmsi plechom,   ktorý tu aj tak všetci raz zanechajú, je   minimálne zvláštne). Koniec uťahaný a úplne   od veci. To boli výtky. Na druhej strane   prekrásne remeselne odvedená práca, zábery,   výprava, kulisy, kostýmy, dokonca ma film do   dvoch tretín aj dosť bavil. Ako farebne to je   prekrásne. Ten záber, keď prvýkrát zhliadli   ostrov, či vyplávanie na more za doprovodu   Vangelisa je úchvatné. Apropo Vangelis, tá   hudba je vo filme dokonalá a vlastne už   nesmrteľná. Inak ale veľmi rozporuplný film
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2014
Nádherný film, kde na vás opravdu dýchne   atmosféra ještě neposkvrněného ráje a pak   máte možnost sledovat jak vnitřní peklo   "civilizovaného" člověka postupně   začíná zasévat peklo vnější, jež si   každý z nás jako dědic evropské civilizace   nese sebou. Tohle se Ridley Scottovi opravdu   povedlo.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2012
1492: DOBYTÍ RÁJE

Velkofilm Ridleyho Scotta o   životní cestě Kryštofa Kolumba za slávou,   štěstím a obrovskou touhou naplnit svůj   životní sen.

Bohužel předpokládaný   úspěch filmu se nedostavil. A to ani přes to,   že každý záběr je sám o sobě jako obraz do   galerie. Kamera nabízí úchvatnou podívanou.   Jenže ze snímku je možná cítit až   přespříliš okatá touha dát najevo svou   úžasnost. Ono ani snaha po obrovském   poselství se nesmí přehánět. Film je pastvou   pro oči i uši. Co se týče výpravy, kamery,   herců a atmosféry vůbec je to bomba. Bohužel   řada pasáží je zdlouhavá, pomalejší tempo   vyprávění v tomto případě nebylo ku   prospěchu.

Není to sice žádný propadák,   ovšem žádný velký hit se nekonal. Film je   snad až příliš dlouhý, místy dokonce nudný   a nemůže to zachránit ani standardně dobrý   Gérard Depardieu v hlavní roli. Ani úchvatná a   noblesní Sigourney Weaver s jiskřičkami   nadšení v očích, která ztvárnila královnu   Isabelu. Na snímku tak zůstala absolutně   dokonalá jen Vangelisova hudba.

Ridley Scott   nám nabídl nádherný a velkolepý příběh.   Otevření brány nového světa, které   předznamenalo začátek konce indiánského   národa. Ukázal nám drama mnoha lidských   životů, obyčejných prostých lidí, i těch,   kteří svým rozhodnutím přímo měnili dějiny   tehdejšího světa. A i když Dobytí ráje   není úplně dokonalé ani tak pompézní, jak se   čekalo, přesto má tolik dobrých momentů, pro   které stojí zato film vidět.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Podle mě skvělý film, skvělý obraz. Sledovat   plavbu Kryštofda Kolumba a vše ještě   podporované krásnou Vangelisovou hudbou.   Zážitek.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.1.2012
Ze začátku to vypadá nadějně. Cesta do   ameriky také není špatná, i scény na pevnině   jsou v poho, ale poté film zachvátí nuda a   nedá se na tou koukat. Překvapilo mě, že   snímek natočil ridley Scott. můj oblíbený   režisér to tentokrát nenatočil nejlíp, ale   spíš nejhůř. Takovýto borec z toho mohl   vytěžit víc. Známé tváře jako Sigourney a   Gerard snímek nezachránili. Je to škoda.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Tento historický počin je postaven vyloženě na   unikátním hereckém výkonu Gérárda. Zahrál   svou roli skutečně velmi přesvědčivě ( je to   pan herec ) - to se mi líbilo na filmu   nejvíc.
Podle mně, kdyby tam nehrál on, tak   bych asi nedal ani 6.
Film jsem čekal ještě o   něco lepší.
Kuvik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2011
Kvalitne spracovaný príbeh o Kolumbovi od   režiséra Ridleya Scotta, doplnený výbornou   sprievodnou hudbou.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih43374minih43374Ten večer (2007) 
Evening n
minih80016minih80016Rodina v ohrožení (2011) 
Crash Site: A Family In Danger n
minih13388minih13388Na stromě (1971) 
Sur un arbre perché n
minih12732minih12732Modrá laguna (1980) 
The Blue Lagoon n
minih36820minih36820100 sladkých holek (2000) 
100 Girls n
minih36096minih36096Arachnid (2001) 
Arachnid n
minih44911minih44911Teta (1987) [TV seriál] 
Teta n
minih16477minih16477Správná posádka (1983) 
The Right Stuff n
minih13770minih13770Nebezpečné myšlenky (1995) 
Dangerous Minds n
minih51268minih51268Pošta pro tebe (2005) [TV pořad] 
n


Hodnocení:n12345678910
internetinternetinternet1492: Dobytí ráje (1992)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10