Duben
ohodnotit

Ghost Dog: Cesta samuraje

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Další název:
Ghost Dog: Nemilosrdný zabijak (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
7.7.2022
„Mystický nájemný vrah proti skupině mafiánů v černé parodii na gangsterky.“

Komentáře k filmu Ghost Dog: Cesta samuraje

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2023
Že Jim Jarmusch umí točit   originální filmy, o tom   není vůbec sporu a tenhle   netuctový koprodukční   příběh nájemného vraha,   který je jakousi syntézou   hned několika žánrů,   budiž toho důkazem. Já   osobně jsem od tohoto snímku   dostal rozhodně víc, než   jsem od něj čekal a musím   říct či napsat, že pro mne   to byl jeden z vůbec   nejlepších výkonů, které   jsem kdy od Foresta Whitakera   viděl. Už před více než   dvaceti lety jsem tento film   doporučoval svým známým a   sám jsem si ho od té doby   ještě několikrát znovu   užil. Za mě rozhodně palec   nahoru!!
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2011
Neznám téměř žádné   filmy Jima Jarmushe, ano   stydím se, ale tenhle sem si   ujít nenechal. Opravdu hodně   zajímavá cesta samuraje a   skvělej Forest Whitaker,   celkem krvavá a   černohumorná jízda, která   mě bavila. Jen konec mě   přišel smutnej a mohl být   jiný.
pataamat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.5.2009
Najlepší film ako režiséra   Jima Jarmuscha tak aj herca   Foresta Whitakera , len škoda   , že Ghost Dog dopadol ako   dopadol .
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2009
Velmi pěkné dílko tento   film se moc povedl  
od režie až po   herecké výkony skvělá   práce děj je naprosto   skvělí a drsní realitě   senzace
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Originálně pojatý příběh   o nájemném vrahovi.   Rozhodně to není masivní   vyvražďovačka ve stylu   Johna Woo ale spíše   náhlednutí do nitra   nájemného vraha. Povedený   snímek.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.7.2012
Originální film. Po   pomalejším rozjezdu další   minuty přinášejí už jen   čirou radost z každého   záběru, stupňovanou   zvědavostí na   následující. No kde   uvidíte obtloustlého   černého samuraje s   bydlištěm na střeše plné   holubů, s jediným přítelem   s kterým si nerozumí ani   slovo, a přesto spolu skvěle   souzní? A to není všechno -   po nocích jezdí kradenými   auty vraždit na objednávku   pro "rodinu"   mafiánských gerontů, z   nichž mu jeden kdysi   zachránil život a on se v   duchu samurajského kodexu   cítí být povinován mu   sloužit, ať se jedná o   cokoli. Extra námět,   netradiční zpracování,   skvělý humor, hudba   úžasně sedící do každé   scény, výborný výběr   hlavního představitele. A   jako bonus se dozvíte něco z   moudrých samurajských   hlaviček :-)
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.9.2022
Melancholicky plynoucí děj s   hlubokou filosofií a pokorou   japonských samurajů. Jim   Jarmusch psal roli přímo na   tělo Forestovi Whitakerovi a   dobře věděl proč. Ten ji   zahrál naprosto famózně.   Postavu jeho nájemce si   perfektně střihl John   Tormey, který mě nápadně   připomíná jednoho   hostinského z mé oblíbené   hospůdky :). 
karlosphonic
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.6.2011
Jeden z mála filmů,u   kterého jsem měl nutkání   každou chvíli ho   vypnout.Vůbec ale nešlo o   pomalý klidný děj.To mě   vůbec nevadilo.Mám rád   pomalé filmy,ale musí být v   nich skryté emoce.
Například když Ghost   Dog jel pět minut pomalu v   autě nočním městem za   zvuku rapové skladby,stejně   těchto zbytečných pět   minut nemělo absolutně   žádnou "ghetto"   atmosféru.Dále přestárlí   zabijáčtí mafiáni   belhající se do schodů   vypadali též   tragikomicky...
Vrcholem chladného   kalkulu bylo,když Ghost Dog   potkal v parku děvčátko.Ona   mu ukázala knížky z   kufříku,on vytáhl z kapsy   též knihu a pak šli za   zmrzlinářem,který náhodou   též vyštrachal ve   zmrzlinovém stánku knihu.Tak   podělaně stupidní rádoby   pseudopřátelskou atmosféru   jsem ve filmu dlouho   nezažil.
Tři hvězdy   pro Whitakera.On nebyl   špatný,ale postavy a   děj,který byl   kýčovitý,ale zabalený do   uměleckosti,za to si hvězdy   nezaslouží.
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Jim Jarmush se opět   vytáhnul. V Ghost Dogovi   vsadi na výtečného Foresta   Whitakera v roli nájemného   vraha vyznávajícího   samurajský kodex   bushido...
Až sem by   to byl popis standardního   béčkového akčního   filmu... jenomže to by to   nesměl natočit Jim   Jarmush... trochu rapu, trochu   filozofování a je z toho   výborný film. Doporučuju.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2005
Málo slov, kamená tvář   hlavního hrdiny, který se   cítí byt novodobým   samurajem jež slouží   mafiánskému bossovi..(dobrej   námět je vždy základem   kvalitního filmu). Hudba je   taky netradiční a osloví   (RZA), nepatří sice mezi   nejlepší Jarmushovi kousky a   zklamání taky nepřinese!
Phreaker
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2011
Výborný námět a můj   oblíbenec Whitaker. Ano   někomu může děj připadat   nudný, či spád filmu   příliš pomalý a poetický,   ale mě naprosto vyhovuje.   Chápu, že dnes se to už moc   nenosí, že doba je   uspěchaná, a že 99%   diváků dnes chce filmy,   které vyvolávají   epileptické záchvaty ala   filmy Pierra Morela, ale plať   pán bůh, že takové nejsou   všechny.

Sou   pouze 2 věci, které bych   filmu z mého pohledu vytknul   a to hudba a kamera. Hudba mi   moc nesedla (myslím si, že   RZA má navíc) a kamera mě   také nějak extra nezaujala.   I přesto dávám 10 bodů.
nash
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2005
Král nezávislých filmů Jim   Jarmusch natočil snímek o   zabijákovi, který plní   zakázky od člena mafie,   který mu kdysi zachránil   život. Považuje ho za svého   pána a čte knížky o   samurajích. Jenže mafie se   rozhodne, že už ho nebude   pokračovat. Skvělý Forest   Whitaker v hlavní roli.   Výborná je taky hudba,   která potěší milovníky   hip hopu – složil ji člen   kultovních Wu Tang Clan RZA.
Naki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Jim Jarmusch nám namíchal   žánrový koktejl, v kterém   jsem prodělával až   nečekané záchvěvy a velice   mne poutal především   dějově a duchovní formou.   Hudba byla parádní. Forest   Whitaker nezaváhal a zahrál   to, co zahrát měl a co   divák především chtěl.   Geniální snímek vážně   doporučuji. "Nerozumím   mu ani slovo. Nejlepšímu   příteli?"
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2005
krom toho ze je to cool film u   kteryho by se snad nemuselo   ani mluvit neb pribeh mluvi   sam,je v tom vyborna hudba
Markst
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2008
Úžasnej film o zabijákovy z   vláštnímy pravidly   samurajů.Jamrusch   dokazuje,že clověk nemusí   bejt v Hollywoodu aby dokázal   natočit dobrý film,a tohle   je jeden z těch nejlepších.
Gimli_syn_Gloinuv
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.1.2009
Z tohoto filmu mám mírně   smíšené pocity ... není to   klasický "el americo   mowie" což se mi líbí,   ale zároveň mi přijde   slabá kvalita režie. Pokud   jde o příběh je mi tento   film velmi sympatický jak   příběhem, nápadem tak   více méně i zpracováním,   které není dokonalé, ale je   dokonalé ve své   nedokonalosti. Čímž nechci   tento film jakkoli shodit,   spíše vyzdvihnout ...
Doporučil bych jej   spíše poetickým duším,   jež tíhnou ke středověku a   zvláště japonským   starším dynastiím.
Karabekian
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.12.2006
Poté, co jsem viděla   Jarmuschovy úžasné rané   filmy, do kterých jsem se na   první pohled zamilovala, mě   tento počin fakt zklamal.   Jediné, co mě uchvátilo   byly rozhovory Ghost Doga s   jeho francouzským přítelem,   kdy si nazvájem vůbec   nerozumněli - nádherné!!   Ale ten zbytek?? Pěkná   zhovadilost. Promiň, Jime...
korzybski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.5.2007
ztráta motivace
O tomhle filmu se s málokým   shodnu. Asi moje srdeční   záležitost. Málokdo chápe   motivaci hlavního hrdiny.   Uznávám, že je morálně   nepřípustné takhle   nekriticky sympatizovat   nájemného zabijáka. Jenže   zrovna tohle lidem nevadí.   Vyčítají mu naopak, že je   nereálnej a nepochopitelnej,   protože je takovej poslušnej   bábovka. Sice bez mrknutí   oka (zde doslova) zabíjí   živý lidi mečem i pistolí,   ale přitom na slovo   poslouchá senilního pána. A   jeho pán poslouchá svý   pány. Ještě senilnější.   Vlastně už tuze zlý   alzheimery, který se držej   navzájem pod krkem. A tuze   zlejma alzheimerama manipuluje   stárnoucí narcistní   seladon.

Ale   Ghost Dog sám přece snad   nemůže bejt zlej, viďteže.   Žije sám na střeše a   chová holoubky. (Leon   pěstuje kytku). Půjčuje   knihy malý holčičce. (Leon   teda číst neumí, ale ani   jednoho nenapadne holčičku   znásilnit a zahrabat nebo   sežrat, jak by civilizovaný   divák očekával). A baví se   se zmrzlinářem. Zlej je   přece jenom v práci a jenom   na zlý lidi. Nebo aspoň na   lidi, o kterých pán řekne,   že jsou zlý. Ne, není to   můj hrdina, nechci být jako   on. I když konám jako on a   skončím jako on, většina z   nás.

Jaká jen   je ta motivace?
Oakenshield
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2013
Vůbec první film s   Whitakerem co jsem viděl a   díky scénám s mafiány,   prolínáním východní   filosofie se současností,   naprosto legendárními   hláškami např. o   zrovnoprávnění :-) a super   zahraným zabijákem   řídícím se samurajským   kodexem jsem získal jak svůj   neoblíbenější film tak i   jednoho z nejoblíbenějších   herců. Nehledě na to že   všechno dotváří soundtrack   v podání RZA. Takže pro mě   není co vytknout a dal bych   100%
Regal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.7.2010
Velmi slabé! Na celém filmu   jsou zajímavé dvě věci.   Rozhovory se zmrzlinářem   Raymondem, kdy každý   hovoří svým jazykem a   druhá čtené texty, ale nic   ve zlém, to jsem si mohl   zajít do knihovny.
Pedro33
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 23.1.2011
Velmi nudné ... Příběh o   černochovi co čte knížku   chová holuby a zabijí...   vážně jsem trpěl když   jsem na to koukal...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6850minih6850Drahá maminko (1981) 
Mommie Dearest n
minih118301minih118301Město 44 (2014) 
Miasto 44 n
minih75860minih75860Kus dřeva ze stromu (2008) [TV seriál] 
Kus dřeva ze stromu n
minih140069minih140069Lovec: Zimní válka (2016) 
The Huntsman Winter's War n
minih58636minih58636Klíče na neděli (1993) [TV hra] 
Klíče na neděli n
minih157318minih157318Pepa (2018) [DCP] 
Pepa n
minih197404minih197404Plane (2023) 
Plane n
minih22296minih22296Velké manévry (1955) 
Les Grandes manoeuvres n
minih32325minih32325Funny Lady (1974) 
Funny Lady n
minih53867minih53867Kniha přežití (2009) 
The Book of Eli n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Růžový panter (1963)

14:05 - 16:00

26 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

14:05 - 15:00

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178272

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10