Ghost Dog: Cesta samuraje (1999)

Ghost Dog: Cesta samuraje (Ghost Dog: The Way of the Samurai)
82.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Další název: Ghost Dog: Nemilosrdný zabijak (SK)

    Žánr: krimi
    Země: Spojené státy americké / Japonsko / Francie / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 7.7.2022        
    Délka: 116 min.
„Mystický nájemný vrah proti skupině mafiánů v černé parodii na gangsterky.“
Snímek natočil známý tvůrce amerického nezávislého filmu – scenárista a režisér Jim Jarmusch (Podivnější než ráj, Mimo zákon, Noc na zemi, Tajuplný vlak, Mrtvý muž). Jeho lehce absurdní filmové dílo paroduje gangsterky a představuje záporného hrdinu, který se současně poněkud vymyká „běžným“ představám. Ghost Dog žije na střeše opuštěné budovy ve vlastnoručně vyrobené chatrči na okraji New Yorku, obklopen hejnem ptáků. V samurajské terminologii znamená Ghost Dog: bojovník, zabiják, který umí splynout s nocí a nikým nezpozorován zasadit smrtící a nečekaný úder. Bojové umění a způsob života podle knihy filosofie japonských samurajů z něj činí neúnavného a neprůstřelného zločince. Každý japonský bojovník potřebuje být někomu zavázán, a právě takovou loajální osobou je pro Ghost Doga mafiánský grázlík Louie. V jeho službách postupně zlikviduje řadu pro mafii nepohodlných lidí. Každý, kdo se zaplete s podobnou zločineckou strukturou, ale musí počítat s tím, že se sám jednou stane příliš nebezpečným…

Film příjemně překvapí i mnohé příznivce režiséra Jima Jarmusche. Vyprávění je prokládáno citáty, vysvětlujícími pravidla samurajské „cesty“ a několika krátkými flashbacky. Četné vraždění se odbývá jakoby mimochodem a je předkládáno jako samozřejmá součást mafiánského světa. Režisér pracuje s nadsázkou, se sofistikovaným černým humorem a často se blíží až k parodii. Gangsteři mezi střílením se zálibou sledují v televizi staré kreslené grotesky a někteří už mají svá nejlepší léta dávno za sebou. Jakousi „zlidšťující“ součástí příběhu je nenápadné přátelství Ghost Doga s haitským zmrzlinářem Raymondem (mluvícím francouzsky) a s malou černošskou holčičkou ze sousedství, která podobně jako Ghost Dog ráda čte. Snímek má pozoruhodnou komorní atmosféru, působivou kameru (Robby Müller) a výrazně se v něm uplatňuje hiphopová a rapová hudba, kterou napsal známý multitalentovaný skladatel, producent, rapper, filmař a člen legendárního Wu Tang Clanu, jenž vystupuje pod pseudonymem RZA. Ideálního titulního hrdinu našel režisér v robustním Afroameričanovi Forestu Whitakerovi (Fenomén, Četa, Hra na pláč).

V anglickém znění s titulky.

Zdroj ČT

režie:
Jim Jarmusch
 
 
hraje:
Forest Whitaker (Ghost Dog), John Tormey (Louie Bonacelli), Cliff Gorman (Sonny Valerio), Isaach De Bankolé (Raymond), Tricia Vessey (Louise Vargová), Victor Argo (Vinny), Richard Portnow (Fešák Frank), Camille Winbush (Pearline), Damon Whitaker (mladý Ghost Dog), Gary Farmer (Indián Nikdo), RZA (samuraj v maskáčích), Henry Silva (Ray Vargo), Gene Ruffini (starý poradce), Dennis Liu (čínský restauratér), Frank Minucci (Velký Angie), Frank Adonis (Sonnyho bodyguard), Vince Viverito (Johnny Morini)
 
 
scénář:
Jim Jarmusch
 
 
kamera:
Robby Müller
 
 
hudba:
RZA
 
 
výprava-architekt:
Ted Berner
 
 
kostýmy:
John A. Dunn
 
 
střih:
Jay Rabinowitz
 
 
zvuk:
Drew Kunin, Anthony J. Ciccolini III
 
 
produkce:
Jim Jarmusch
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
zvláštní efekty:
Drew Jiritano (koordinátor), Andrew Mortelliti, John Stifanich
 
 
koproducent:
Diana Schmidt
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeff Ward, Manny Siverio, Norman Douglass
 
 
masky:
Neal Martz (zvláštní maskérské efekty)
 
 
odborný poradce:
Jim Sotet (filozofický), Sara Driver (konzultace příběhu)
 
 
producent:
Richard Guay
 
 
digitální efekty:
Don Nolan (a optické), Effects House
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.