Zari
ohodnotit

Kouzelník Žito [TV film]

Žánr:
Rok:
2018
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
24.12.2018
„Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla.“

Komentáře k filmu Kouzelník Žito

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.12.2018
Početné diváctvo celej rok   škodolibě čeká, až bude   moct na kopytech roznést   štědrovečerní pohádku.   Každoroční povinnost pak   Českou televizi vede k   zoufalým snahám tohoto typu,   to je fakt. Ale taky je fakt,   že od dob Němcové se nic   moc originálního v   pohádkách nevymyslelo.   Kromě toho už několik let   bojujeme s problémem najít   na divadelních fakultách   princeznu, co by měla aspoň   trochu šmrnc, a kluka, co by   byl aspoň trochu chlap. Tyhle   nedochůdčata (ve smyslu   fyzična i hereckého projevu)   jsou tragický. Něco málo   zachrání kupodivu   proklínaná a o tři generace   starší Bohdalová. Suma   sumárum, dobrý to nebylo,   ale na Štědrej večer už   jsme viděli větší   průsery.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Je těžké uspokojit nároky   a splnit očekávání   televizních diváků   premiérou nové   štědrovečerní pohádky.   Každý druhý očekává   nové "tři   oříšky" a podle toho   posuzuje, vychází   zklamání. Podle mého   názoru se pohádka   "Kouzelník Žito"   povedla, i když v porovnání   s předchozími premiérami ve   dvou třech letech trochu   zaostala. Mně snad vadí jen   "muzikálové"   scénky, které bych si dovedl   odpustit. Obsazení pohádky   je skvělé a herci   odvádějí dobré výkony.   Obdiv patří Petru Kostkovi v   roli krále stejně jako Andy   Hricovi za jeho nabubřelého   Hrdoslava. Na závěr nelze   nezmínit stesky z několika   předešlých komentářů na   koncesionářské poplatky: to   se vždycky bezvadně   pobavím.
jarda53
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Zase něco, co se nepovedlo a   vůbec ať Zelenka toho   nechá, dopřejme mu dovolenou   v Karibiku, využít nějakou   uměleckou pauzu. Část   pohádky jsem viděl i na   slovácích ve slov. znění a   to je o 2 stupně ještě   horší. Kdesi jsem četl, že   kdyby v La Scala některý   pěvec zazpíval jen malinko   falešně, posluchači jej   vypískají ze scény. A   takový odborníci jsme my na   pohádky. Na Mrazíka koukáme   asi 55 let. Dělal jsem ve   fabrice a každý zmetek mě   byl stržen ze mzdy, není to   dobrý návod, aby za   prodrbané miliony, raději   postavili školku. Televizní   vánoce jsou nejhorší dny co   mohou být, když 100 pohádek   se opakuje rok co rok...
Pitryx
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.7.2019
Hodně špatně obsazená   hlavní role. Nesympatický   klučina, který vypadal jako   desetiletý. Dějové to však   ušlo, až na ten nastavovaný   závěr. Mělo to skočit tou   svatbou a hotovo. Přesto   však nevidím důvod nedat   ani bodík. Podle mého   hezká, průměrná pohádka s   občas hodně trapnými   divadelními kulisami.
green-tea
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Prkenný projev hlavního   hrdiny, infantilní   pekelníci, otravné hudební   scénky a takřka nulový děj   - to jsou hlavní slabiny   téhle nepříliš povedené   pohádky. Škoda, že se   autoři radši nedrželi   klasické pověsti o   kouzelníku Žitovi tak, jak   ji známe od pana Jiráska.
hvezdyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.12.2018
Vyhozené koncesionářské peníze
Pokud jde o pohádky je   český divák náročnější   a rád porovnává. V   minulosti, často před rokem   1989, vzniklo několik   desítek filmových pohádek,   ke kterým se vždy rádi   vracíme. Skoro se   neokoukají. Jsou skvěle   herecky obsazené, mají vtip   a krásný příběh. V této   tradici se snaží různí   tvůrci pokračovat a   většinou se jim dílo   nepovede. A někdy hodně   nepovede. Tak to se stalo i u   letošní vánoční pohádky   Kouzelník Žito. Po   odvysílání se rozjela na   sociálních sítích a   filmových webech silná   bouře. Divácká reakce film   Kouzelník Žito sepsula.   Režisér Zelenka se na   diváky rozčiluje a považuje   je za nuly, že podobné   kritiky univerzitní   profesoři nepíšou.
Já jsem doposud myslel,   že filmy se mají točit pro   diváka, tedy normální lidi.   To je problém dnešních   tvůrců. Točí filmy, na   které skoro nikdo nechodí a   i tak jsou za to štědře   ohodnoceni.
Teď k   vlastní pohádce. Scénář   jedna velká bída a většina   herců repliky spíše   odříkávala, než doopravdy   hrála. Ústřední dvojice   interpretů Denis Šafařík a   Anna Kadeřávková je více   než tragická. Hloupě se   pitvořící Šafařík občas   křečovitě přehrával, že   mu jeho pocity nemohl nikdo   uvěřit. Obludné jsou snad   všechny hudební výstupy.   Nejtrapněji vypadala postava   čertice Filištíny, kterou   hrála Tatiana Vilhelmová.   Pavel Kříž. V poslední   době jej vidím spíše v   rolích padouchů. A všude je   hraje stejně.
Vývoj   příběhu je v mnohých   částech zbrklý. Třeba   kouzlení kamenem na hradě.   Nebo ty scény z pekla, kdy   dva obyvatelé pekla sledují   jakousi televizi a vše   komentují. Čímž se   dopouští jakýchsi zkratek v   ději. Pohádku nezachrání   ani účast hereckých es jako   je Jiřina Bohdalová nebo   Petr Kostka.
Sorry   Zelenko. Ať už budeš   diváky urážet jakkoliv,   tenhle film je odpad.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.12.2018
Pohádka která trochu pobavila
Píšu po prvním shlédnutí   a nestih sem prvních 5 min   filmu, takže možná ještě   upravím hodnocení, takže-   Kouzelník Źito není   okouzlujícím filmem, ale   není filmem uplně špatným.   Na film se dalo jednou dívat,   jen některé scény bych   vytknul - když princezna   plakala, nebyl to pláč   upřimný, to by ji měli   naučit na herecké škole a   nebo režisér Krejčík, ten   by ji přiměl k upřimnému   pláči a pak když je   vyhrožováno Žitovi   utopením v močůvce, to bylo   přehnaný a nehodí se to do   pohádky, stačilo mu říct,   že ho chce popravit. Když to   shrnu, na jedno pobavení ta   pohádka je, ale není nic moc   a zdaleka nedosahuje kvalit   klasických Československých   pohádek natočených před r.   1989 typu Jak se budí   princezny.
petrusmev
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.12.2018
Recept na sledování nové   štědrovečerní pohádky:   nezapínat, počkat pár dní,   přečíst všechny   odsuzující komentáře,   očekávat tu největší   hrůzu, a pak zjistit, že to   není až tak strašné, i   když žádná sláva taky ne.   Zajímavá a milá byla   stylizace Denise Šafaříka   do kreslené postavičky   Žita, naopak Anna   Kadeřávková v roli   princezny předvedla výkon,   který by se hodil leda do   pohádky "Kouzelník   Žito a toporná   princezna". Těch   toporných postav a scén tam   však bylo víc a z celé   pohádky trčela televiznost v   tom horším smyslu slova.
PORTER
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.1.2019
Slabota,čertovské   handrkování docela vtipný   Vilhelmová vs. Liška jinak   nuda.Občas nějaký ten trik   ušel.
Krikri
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.12.2018
Jako bych čučel na mírně   upravenou pohádku Duch nad   zlato (není se co divit,   opět od Zelenky), kterážto   byla sama o sobě docela   velké fiasko. Ale tohle je   ještě o třídu horší.   Hlavní postava (za hrdinu ho   považovat nelze) pominu-li,   že je absolutně   necharismatický, je totální   hňup, co bez kouzel nic   nesvede a i s nimi je hotové   dřevo. Další podobnosti   např. únos princezny nebo   již tradičně tupý král   bezmezně důvěřující   stejně šablonovitému   rádci. Cožpak už nikdo   nedokáže natočit pohádku,   v níž by královský rádce   byl kladnou nebo alespoň   neutrální postavou?   Scénář absolutně   vyčpělý a bez invence,   Zelenka zkrátka už vykrádá   sám sebe. Bohdalka by se už   spíš hodila do role   praprababičky a Kříž jako   záporák nepřesvědčivý   (udělal by lépe, kdyby se   vrátil do Ulice coby ožrala   Boháč). Zpívané pasáže   působí jak pěst na oko.   Sebelacinější papundeklové   pohádky z 80. let jsou proti   tomuhle skvosty české   kinematografie, neboť tehdy   se pohádky točily s láskou   k hereckému umění, kdežto   dnes s láskou k tučnému   honoráři. Tentokrát   nenalézám žádnou   polehčující okolnost pro   udělení soucitných 2 *,   proto nejnižší možné   hodnocení a 5%. P. S.   Neschopného režiséra   zdraví bezcharakterní nula!
rimeon
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.11.2018
dalsi z nepovedenych pohadek   od ceskych   tvurcu,nepochopitelna pohadka   pro male i velke. Premiera   v TV na Bozi Hod. spatne   obsadzeni hercu,povrchle   pisnicky, spatne komentare,   scenar se nepovedl, pohadka   upada do zapomenuti , na   reprizu neni ani treba.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Shit
Štědrovečerní, rádoby   pohádkový příběh který   je nehodný diváka v našich   končinách. Laskavost ,   nadhled a humor jsou tomuto   "dílku" zcela   cizí. Další počin České   televize, kdy jde jen a jen o   to, utratit peníze.Otřesná   volba herců, tragický   scénář a primitivní   dialogy nemají naprosto nic   společného s příběhem   dobra a zla, kdy divák   pochopí nač se vlastně   dívá. Laciný škvár   patří do odpadu , jenž se   nehodí ani jako   instruktážní cvičení pro   jedince po lobotomii.Herecké   výkony zde hodnotit nemá   smysl, žádné totiž nebyly   aneb splynuly s obecnou   úrovní tohoto   paskvilu.Hudba, její   estetické působení na   publikum je zde vyloženým   zločinem .Všichni vraťte   honoráře a věnujte se jiné   bohulibé činnosti, třeba   vyvážení žump.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2019
Musím říct, že mně se   tahle pohádka docela líbila.   Faktem je, že na štědrý   večer mám vždy ten   problém, že z pohádky   příliš mnoho nemám, a tak   si netroufám hodnotit   celkovou kvalitu díla. Ale   rozhodně mě zaujala. Mám   pocit, že podvědomým   důvodem negativních   komentářů je fakt, že se   dosti aktuální téma   pohádky trefilo do černého   u velké části diváků.

Možná bychom se   proto měli oprostit od   hodnocení, zda herci byli   dostatečně přesvědčiví a   dialogy dostatečně   vypilované, a začít se   zamýšlet sami nad sebou a   nad tím, co příběh   kritizoval.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.12.2018
Dal bych 20% za kostýmy, ale   ty se platí z našich   poplatků. Takže procenta   patří nám. To už fakt   neumí natočit hezkou a milou   pohádku?
wena
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Tak pohádka na Štědrý   večer se trochu neprovedla .   Pro mě hodně nesympatický   Žito má trable ze správcem   Neklanem který mu stojí v   cestě .
Docela mě   pobavil Vilém Čok v   pohádce.
SSandra
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Děs a hrůza, nechápu proč   se Česká televize tolik   snaží každý rok uvést   nějakou novou pohádku když   točí takový odpad. Radši   ať to výpalné utratí za   něco co má smysl než a   takové škváry. A nebo lépe   - výpalné zrušit, nemá   smysl a je to jen   legalizovaná krádež.
karel38
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Pohádka
Na pohádku jse dalo dívat   ale podle nás doma takový   mix pohádek v jednom. Doba   už skončila už není co   vymyslet není nad klasiku.
Svarcneger
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.12.2018
Mluviti stribro, mlceti zlato...
Je pravda, ze vysilat kazdy   rok novou pohadku je na prvni   pohled zajimava tradice, ale v   pripade CT se to stava rutinou   a to je nesmirne videt! Za   totality herci nesmirne radi   hrali v pohadkach, protoze tam   vzdy vitezi dobro a to v te   dobe byl lek na vsechno. Navic   slo o naprosto skvelou   "partu" lidi, kteri   se vydavali na divadle v   televizi apod. A hlavne nemeli   si co zavidet!! Dnes trpi   cesky film problemy predevsim   diky netalentovanym,   protekcnim smradum a   preplacenym reziserum, hercum,   kteri nevi, co se svymi   miliony tesne pred smrti a   dalsimi nesvary. A to je videt   vsude. Hezky film nebo pohadku   uz natoci malokdo, je na to   potreba talent! a o ten   produkce zajem nema! Protoze   nejde o deticky celebrit nebo   zbohatliku! Dne jde jen o   penize. Karel Capek velmi   dobre popsal podobne pomery.   Lacinou, hloupou produkci   popsal jako   "Morzakory" a   svobodu projevu, jako moznost   lhat a pomlouvat cokoli a   kdekoli. Ostatne i to je   stranka svobody, ze projevovat   se muze kazdy idiot! Ovsem   tady nejde o nazor divaka, ale   predevsim rezisera, ktery   zadny super trhak nenatocil, v   pohadce Nesmrtelna teta, mel   stesti na herce a stary dobry   namet, ktery nejlepe podal pan   Werich. Dale projevy hercu,   nehercu jako byla ustredni   dvojice, holcicka, co hrala v   ulici a chlapecek bez   zkusenosti, ktery jeste   nedospel. Soucasnym usmrkancum   je treba vice vstepovat, ze i   ve filmu plati, kdyz to   odflaknes, tak to divak   pozna!! Kdyz to neumim, tak to   nemam delat, takze tak!!!
Rostislav.S
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Tak dlouho se Česká státní   televize vysmívá Barrandovu,   až se Žito utrhne.
A   co koncesionářské poplatky?   Máte zaplaceny? I na   příští rok?
MirdaKou
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.12.2018
Nic moc
Ani jsem se nedodíval. Bylo   to tak zajímavé, že jsem   udnul. Jo ty body jsou za   kostýmy. Jinak nic   zajímavého.
radka.spisakova.9
Hodnocení:
Přidáno: 7.1.2019
Tak nevím
Já moc komentáře nepíšu,   respektuji, že každému se   líbí něco jiného. Pohádky   mám ráda, ale tahle je fakt   poněkud nepovedená. Žito je   celkem milý, princezna trochu   prkenná, hlavní padouch by   měl radši zase hrát   Štěpána Šafránka - ale   komu nevěřím ani slovo -   "babička z lidu"   kořenářka Jiřina   Bohdalová s nalíčenýma   očima je fakt jako pěst na   oko.
Docent009
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.12.2018
Výpravná pohádka?
Když jsem podle režiséra   té srágory bezcharakterní   nula, tak holt k jeho   veledílu taky něco   napíšu:

V   životě jsem neviděl   větší slátaninu a   pitomost, sovětské filmy, na   které jsem musel na ZDŠ   povinně chodit se školou,   jsou proti tomu vrchol   umění. Ten hošíček, co   hrál hlavního hrdinu a po   celou dobu se přiblble   usmíval, by potřeboval   zažít dva roky opravdové   vojny, nejlépe u bigošů   polních nebo klasického   dělostřelectva.

Podle ČT je to   "výpravná   pohádka", což nejspíš   znamená, že to stálo peněz   jako sra*ek. Fakt účelně   vynaložené koncesionářské   poplatky. Za mne 0%.
ALFELUS
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Takový průser jako všichni   popisují to zase nebyl.   Scénář byl pravda slabý,   výkon hlavního hrdiny trochu   toporny, pekelné projekce   poněkud zbytečné nicméně   to koukatelne bylo. Kříž   byl teda přesvědčivě   odporný a slizky padouch a   princezna konečně po letech   koukatelna. Stopáž byla teda   hodně nastavovana kaše, ale   přes 50% si to zaslouží.
kubrt
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Štědrovečerní pohádka
Na hodnocení tohoto počinu   pana Zelenky mi bude stačit   jedno slovo i když si ho   vážím jako režiséra ale   tohle se opravdu nepovedlo   ;
"D Ě S"
HanisG
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.12.2018
Mě se líbila
Na štědrý den jsem neměl   možnost pohádku shlédnout a   po přečtené kritice jsem na   ni byl zvědav. A překvapila   mě protože nebyla vůbec   špatná jak ji někteří   škarohlidi popisují. Hlavní   postavy byly sympatické,   záporák Kříž dokonalý.   Dobro vyhrálo co k pohádce   dodat. Je pravda, že na   staré klasiky to nemá, ale   ani k béčkovým pohádkám   bych ji nepřiřadil. Shrnu   mě se líbila.
dezider.izmail
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.12.2018
Ach jo.Tak po roce zase   tragédie! Pohádka o   ničem.Příběh nesmysl.Je z   toho člověku až smutno. Kde   jsou ty pohádky co po duši   pohladili.Asi už nejsou na   skladě.Točíme jen samé   krávoviny. Hlavně že na to   jsou peníze! Ale nápady už   nejsou.Tak třeba za rok za   dva se to povede.
pbendy
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Zase nevyužitý potenciál
Nepropracovaný scénář a   zápletka a načasování   písní opět zkazila co   mohla. Variant je přece   hodně. Proč např. musel   dostat Žito kámen, se   kterým bude napravovat zlo od   čertů coby symbolu   "nepravosti" a ne   např. od nějaké hodné   víly a čertice by se ho   snažila dostat do pekla tím,   že ho bude odrazovat tak, aby   konal špatné skutky, tím by   mohl vyniknout vnitřní boj   Žita dobra se zlem.   Žárlivý čert zamilovaný   do čertice se může zase   snažit hatit plány čertice,   aby se tam Žito nedostal. Z   toho může vzejít hodně   zajímavých a vtipných   scén. Celková nedotaženost   a horší herecké výkony   (až na výjimky princezna,   správce, bylinkářka). Ať   točí ČT pohádky jednou za   2 roky a pořádně a ne   kvůli obhajitelnosti   koncesionařských poplatků.
qwiff
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Opět se bohužel nezadařilo.
Nevím co bylo slabší -   výkony herců kterým to   prostě nevěřím, dialogy   či celý námět obecně.   Silná pohádka potřebuje   silný ale jednoduchý   příběh (děj Pyšné   princezny každý odříká   maximálně třemi větami),   tahle změť slepených   událostí bude speciálně   pro diváka kterému to bylo   určeno (tedy dětem)   nejspíš jen velkou   detektivkou. Hudební stránka   taktéž odbytá, chvílemi to   znělo jako dost strašný   hollywoodský muzikál z   nějakého
animovaného   filmu z 20.století. Jo a toho   pseudo Neckáře s tím jeho   kukučem vám fakt nežeru.   Jedna * za snahu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih19147minih19147Smrt stopařek (1979) 
Smrt stopařek n
minih24041minih24041Le lac des morts vivants (1981) 
Le lac des morts vivants n
minih41556minih41556Kapacita (1970) [TV inscenace] 
Kapacita n
minih3977minih3977Bídníci (1982) [TV minisérie] 
Les Misérables n
minih58829minih58829Záchrana boha (2008) 
Saving God n
minih112400minih112400Svatební skandály slečny Juliány (1979) [TV hra] 
Svatební skandály slečny Juliány n
minih22733minih22733Tříkolka (1957) 
Le triporteur n
minih20254minih20254Tábor číslo 5: Dívčí peklo (1977) 
SS Lager 5: L'inferno delle donne n
minih36825minih36825Motorkáři (2003) 
Biker Boyz n
minih52035minih52035Velký Buck Howard (2008) 
The Great Buck Howard n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama