Jeden svět

PROFIL UŽIVATELE: Krikri

Krikri

Krikri zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  Samuel Varga

 
Povolání:Sběratel zapomenutých a českými TV dlouhodobě diskriminovaných seriálů, vysílaných především na programu Premiéra TV v letech 1994-97.

Předem upozorňuji všechny návštěvníky profilu, že můj kinematografický vkus je zcela individualistický, naprosto vymykající se současnému vkusu 99% československé populace. Pokud doufáte, že zde naleznete další amerikanistickou stádovitou ovci, jste na špatné adrese, můj profil opusťte a víckrát sem nelezte!


Jsem velkým příznivcem TV seriálů, vysílaných u nás v letech 1988-97. Zejména pak těch, které se za posledních 20 let neobjevily na žádné z českých ani slovenských TV stanicích a jejich návrat na naše obrazovky je v důsledku nucené amerikanizace velice nepravděpodobný. Jinými slovy, čím více je daný seriál našimi TV diskriminován, tím větší mám o něj zájem. Nejraději mám japonskou a francouzskou seriálovou tvorbu. Oproti tomu, širokou veřejností oblíbené a všemi českými TV stanicemi donekonečna protáčené americké komerční sračky, sloužící k vymývání mozků zdegenerované polistopadové mládeže se mi vyloženě hnusí!
Silně ulítávám na francouzských romantických sitcomech z let 1991-96 (Helena a její chlapci, Rozmary lásky, První polibky, Dívky od vedle, Nové dívky od vedle, Muž v domácnosti). Všechny tyto seriály bohužel nejsou na českých TV stanicích vítány, krátké působení měly pouze v letech 1995-97 na Nově a Premiéře.

Dále mě baví Anime seriály ze 70. a 80. let a to jak opatřené CZ/SK dabingem (Dobrodruzi z vesmíru, Candy Candy, Malá Memol, Nils Holgersson), tak i ty, které se na naše obrazovky nedostaly (Rémi sans famille, Makiba no shōjo Katori). Obecně by se dalo říct, že mám rád (nebo mi přinejmenším nevadí) Anime seriály od společností Toei Animaton a World Masterpiece Theater z let 1976-95. Vůči novějším komerčním, vesměs bezduchým akčním Anime, natočeným od druhé poloviny 90. let po současnost a určeným pro západní trh mám silnou averzi. Odpuzují mě jednak kresbou, tak především pro mě absolutně nezajímavou dějovou linií.

Filmy až na pár oblíbených výjimek moc nesleduji, jelikož brzy skončí a zas musím přemýšlet, na co koukat dál. Proto dávám přednost seriálům, jejichž sledování si mohu vychutnávat mnohem déle. Tématicky upřednostňuji seriály poukazující na sociální rozdíly a do hloubky řešící mezilidské vztahy (nikoliv však kýčovité telenovely ani německou feministickou červenou knihovnu). Požadovaná kritéria často splňují skandinávské rodinné filmy, tedy alespoň ty starší ze 70. - 90. let.

Žánry, které nesnáším: americké a CZ/SK sitcomy, akční a válečné filmy, seriály o zbohatlících, němé grotesky, sestřihy ze seriálů, vulgární a lascivní komedie.

S notnou dávkou skepticismu dávám v poslední době šanci i u nás méně známým seriálům, natočeným po roce 2000 a kupodivu některé z nich stojí za shlédnutí. Právě těmto teprve před několika lety natočeným seriálům (samozřejmě nejen jim) jsem se roku 2016 věnoval ve svých hodnoceních a komentářích.


PRO LEPŠÍ PŘEHLEDNOST JSEM OBLÍBENÉ SERIÁLY ROZDĚLIL DO NĚKOLIKA KATEGORIÍ

 

 FRANCOUZSKÉ SITCOMY 90. LET:

Helena a její chlapciRozmary láskyPrvní polibkyDívky od vedleNové dívky od vedleMuž v domácnostiLes Vacances de l'amour

 

ANIME 70. - 80. LET:

Dobrodruzi z vesmíruCandy CandyNils HolgerssonRemi Sans FamilleSally, malá čarodějniceMakiba no shōjo KatoriPohádky bratří Grimmů

 

HRANÉ SERIÁLY RŮZNÝCH ŽÁNRŮ A ZEMÍ PŮVODU:

Opičí králMargytOpičí král 2 / Xi you ji 2Covington CrossStrašidelná škola


 ANIMOVANÉ SERIÁLY RŮZNÝCH ŽÁNRŮ A ZEMÍ PŮVODU:

Willy Fog na cestě kolem světaGumídciPrincezna SissiCarův kurýrByl jednou jeden... život


SERIÁLY NATOČENÉ PO ROCE 2000:

 InternátGrand HotelNa lodiLes Mystères de l'amourXi you ji

  

FILMY A POHÁDKY:159572077_897bc2.gif159571946_536db0.gif 

 Margyt 1Margyt 2DrobánkoviDrobánkovi 2Pohádka o MalíčkoviPohádka o putováníKrumákovciDům duchůZámek v oblacíchTajemství Selenitů

 

SERIÁLY, CO SE DO PŘEDCHOZÍCH KATEGORIÍ NEVEŠLY:

Emil z LönnebergyKlementýnkaSandokanSilasXi You Ji

Viking VickyCo přináší řekaHorký vítrPodivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy

 

Kontakt na uživatele:

  • Mobil: +42


TV Program

ČT1 - Hezká holka to má těžké (1975)...

09:40 - 10:05

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

23 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

13 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Zalez do spacáku (2024) [TV se...

09:25 - 10:35

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10