Zari
ohodnotit

Kouzelník Žito [TV film]

Žánr:
Rok:
2018
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
24.12.2018
„Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelník Žito
POZOR, SPOILER

Stará kořenářka Apolena najde v žitě odložené dítě a vezme je k sobě. Vidí to i čerti v pekle. Apolena dítě pojmenuje Jiří, ale všichni mu říkají Žito.

Už je velký, když se ocitne na hradě jako voják. Zde se také poprvé setká s Neklanem, který jej ihned trestá tím, že bude pomáhat vybírat daně. Jenže on spíše pomáhá chudým a daně vybrány nejsou. Jenže to praskne, a tak se Žito ocitá ve stáji. To mu nevadí, protože chce opět vidět princeznu Adélku. Tomu Neklan zabrání jeho přemístěním. Jenže oni se stejně setkávají a jsou zrovna přítomni, když se má zapálit sedlákovi chalupa. Žito zasáhne a tím se přiklání na stranu dobra, což děsně štve čertici Filištínu, která jej z pekla pozoruje. Ta si na něj počká, když jede z hradu, byv propuštěn z královské služby. On jí pomůže s kočárem a ona mu za to ukáže, jak se mohou mít lidé dobře, ovšem za cizí peníze. A to je cesta do pekla, na kterou Žito nechce. Což Filištínu naštve a posílá jej do háje.

Zatímco byl Žito doma, a již se vrací na hrad, přijíždí sem Neklan Talberk, kníže z Oberbachu a správce země. Babku odveze do vězení a chaloupku zapálí. Když se vrátí zpět, je z Žita princeznin komorník.

Filištína opět otravuje a dá Žitovi kámen, který uzmula Luciferovi. Tento kámen má obrovskou moc, ale nesmí jej nikdo spatřit a Žito o něm nesmí nic vyzradit. A vrátit jej musí osobně.

Žito ihned využívá sílu kamene a všude trestá zlo, podvody a švindly. Přede všemi trestá i Neklana a všechny šlechtice, co ke králi chodí. To je děsně naštve. Ani to však král nebere jako důkaz a Neklan dále kuje pikle. Jeden z jeho pucifousů kámen spatří klíčovou dírkou a tím je kámen zcela bezcenný. Neklan jej v noci ukradne, když dal předtím unést princeznu nájemnými lotry. Tu si však Žito najde v jakési jeskyni a zachrání ji. Za což je povýšen a následuje svatba. Žito se cítí šťastný, a to je čas k tomu, aby vrátil kámen Filištínce. A tak se Žito ocitá v pekle. Dostane se zpět mezi lidi?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kouzelník Žito
Kořenářka Apolena (Jiřina Bohdalová) nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka (Denis Šafařík) s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou (Anna Kadeřávková). Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína (Tatiana Vilhelmová), která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by ne-nabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou?

„Klasických předloh s pohádkovým potenciálem, které ještě nebyly zpracovány, není mnoho a vyprávění o kouzelníku Žitovi je právě jednou z nich. Žito je postava spjatá s naší historií, konkrétně s dobou panování krále Václava IV., jeho příběh v sobě ukrývá zdravé pohádkové jádro, je nepochybně romantický a dramatický zároveň, navíc přináší silné nadčasové poslání o věčné lidské touze po spravedlnosti,“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová a dodává: „Zdeněk Zelenka přistoupil k této látce s pokorou i s nečekanou invencí. Z pověsti zachoval to podstatné, tedy především Žitův charakter, smysl pro spravedlnost i nakažlivý humor. Na rozdíl od pověsti, kde Žito za své schopnosti po smrti zaplatí peklem, dává autor svému hrdinovi možnost peklu uniknout. Rozhodně to nebude mít snadné, protože právě z pekla pochází Žitova kouzelná moc.“

Zdroj: presskit Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

10:20 - 11:30

49 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:05 - 12:00

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:45

14 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama