Zari
ohodnotit

Záhada hlavolamu

Rok:
1993
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
13.5.1993
„Ve Stínadlech se něco děje… a Rychlé šípy u toho nesmějí chybět.“

Komentáře k filmu Záhada hlavolamu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.2.2014
Budiž sice pan Kotek   pochválen za tento počin,   ale něco tomu chybělo.   Především se ti malí herci   trochu flákali, jako by   neměli moc chuť do svých   rolí. No zbytek už byl   vcelku v pohodě, zajímavá   stínadla, kočičí pracka   jak na výstavu a to vše   stříknuto tajemnou   atmosférou. Moc mi nesedla   hudba. 201402159424/9610
Erkul
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.5.2011
Velká snaha, ale jaksi   nepochopení toho, že šlo o   příběhy chlapeckých   dobrodružství a nikoliv film   typu dětského thrilleru.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.2.2014
Legenda se vrací...
Oproti seriálu z dob mého   dětství jde sice o dílo   modernější a barevné, ale   přesto za starší verzí o   dost pokulhávající.   Navzdory tomu se něco dá i   pochválit - např. snaha o co   největší zachování ducha   Foglarovy knižní předlohy   pro nás onou až "za   uši tahající"   spisovnou mluvou, která   hodně nahrává stísněné   atmosféře tajuplných   Stínadel. Ale přestože jsem   si jejich obyvatele vždycky   představovala poněkud jinak,   než jako frajírky v   bundičkách, nakonec mi   přišli přece jenom lépe   ztvárnění, než celá   slavná pětice Rychlých   šípů - tady si produkce s   výběrem dětských herců   moc práce nedala.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.2.2014
Už jsem ten film kdysi asi   viděl,není lepší než   seriál.Na druhou stranu   špatný také ne.Má svoji   temnou atmosféru a vypadá   celkem dobově.Nicméně   srovnání s lepším   seriálem se neubrání a tím   to trochu prohrává.
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2014
moje Rychlé šípy
Tato foglarovka je nedílnou   součástí mého dětství a   dialogy z kresleného komixu   či z knihy mám pevně vryty   v paměti. Viděla jsem kdysi   seriál, viděla jsem i tento   barevný film. Oba jsou   naprosto skvělé. Nelze   dokonale zobrazit a   rozpohybovat kreslené a   stylizované postavy. Leda že   by je rozanimoval kreslíř a   animátor.Nelze chlapcům dát   dokonalý hlas, protože při   četbě si každý dosadí   jiný hlas, jinou intonaci.   Tuto barevnou podobu   kreslených Rychlých šípů   shledávám velmi   uspokojující mou představu   o filmové podobě a obdivuji   odvahu režiséra, že se do   toho vůbec pustil. Bravo! A   díky.
M.A.G.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.9.2009
Slaby prumer.
Na starsi   serial to bohuzel,jak pro   divaky,tak asi i pro   tvurce,nemelo ani zdaleka.
Je to skoda.Foglaruv odkaz   bude vecny,ale ne tady timto   filmovym kouskem.
Petra.Barbie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Nedosahuje kvality starého seriálu.
Nemůžu tvrdit, že film je   vyloženě špatný, drží se   věrně Foglarovy předlohy a   děj nezkresluje, v tomto   směru má mých 5 bodíků,   ale bohužel tím to končí.   Představitelé R. šípů se   neslučují s představou   těchto hrdinů, ale budiž,   to snad bych ještě brala,   ale takový Jan Tleskač -   vždyť je to malý kluk!   Myslíte si, že by takový   hošík mohl sestrojit   létající kolo? Jaromír   Hanzlík byl v této roli   kdysi daleko   přesvědčivější. Ani   Filip Jančík jako Velký   Vont nemá v sobě ono tajemno   a ponuro Jana   Třísky...takže shrnu-li -   vidět se dá, už jen pro   porovnání a zajímavost,   není to vyloženě špatné,   ale ani výrazně dobré a   nevyvolává potřebu   dalšího shlédnutí.
Duri86
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.5.2012
dokázali celkem věrně   navodit stísněný pocit ze   stínadel. jako malému mi to   připadalo i dost   strašidelné. film se mi   líbil ,nevím proč se tu tak   kritizuje. ale ještě nikdo   nenatočil rychlé šípy tak   jak bych si to představoval
New
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.8.2011
Strháno....
Fascinuje mě, jak všichni   distutující film strhali.   Film je docela dobrý, dá se   na něj dívat. Bohužel je to   opravdu "dvojka".   Nebýt seriálu z roku 1969,   každý by jej hodnotil jako   skvělý, bohužel každý (i   já) to s ČB seriálem   srovnává a ten holt to nad   touhle pozdní verzí   vyhrává....
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2013
Srovnáme-li Fischerův   kreslený seriál, televizní   seriál a tento film, tak film   vychází jasně jako   nejhorší. I přesto lze za   něj poděkovat, pokusil se   zfilmovat nezfilmovatelné.   Proč podle Foglara byl   natočen jen tento film? Nebo   snad víte o jiném?
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.1.2018
Krásné ztvárnění
světa Rychlých šípů.   Když jsem knihy četl,   přesně takto jsem si vše   představoval. Včetně   herců, lokací, či   atmosféry.
Záhada   hlavolamu (jinak tradičně   televizního) režiséra Petra   Kotka je dalším z filmů,   který doplatil na to, že byl   natočen těsně po revoluci a   je už dnes bohužel trochu   pozapomenutý. Neprávem.
Až budu dávat svému   synovi do ruky knihu Záhada   hlavolamu a on bude chtít   vidět, jak že to v těch   Stínadlech vlastně vypadá,   pustím mu tento film. Lepší   pochvalu už neumím.
nick4
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2007
výborné zobrazení Stínadel   a vůbec celková temná   atmosféra filmu.Asi velmi   špatně vybraní   predstavitelé Rychlých   Šípů a bratrstva.Seriál z   roku 69 je určitě mnohem   lepší,ale zaplať pánbůh   ,že to někdo vůbec   natočil.Nevím co na to   říkal Jestřáb. A co na to   Jan Tleskač?
vendy13
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.10.2009
Hrůza ,hrůza,hrůza!!!!!
nezlobte se na mně,ale   Záhada hlavolamu je jen   jedna:od Hynka Bočana z roku   1969.Tihle herci mi ani   nepřipadají jako rychlé   šípy.Naopak v Bočanově   seriálu ano!Milá tvářička   Zdeňka Jánského jako Jindru   Hojera ,nebo nevinný vzhled   Romana Skamene coby   Červenáček...vždyť to se   přece nedá udělat znova!
Petr1984
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Filmové zpracování starého   dobrého seriálu se   nepovedlo. Představitelé   Rychlých šípů vůbec   nevypadali na neohrožené   skautíky, Jan Tleskač byl   taky ještě hodně dětský.   Ta správná ponurost,   napětí a děs jako je tomu v   seriálu zde chybí. I když   slabší pokus, přesto se   připojuju k příspěvku pode   mnou. Oceňuju, že se   rozhodli Záhadu hlavolamu   zfilmovat. Tajemna a napětí   ale mělo být víc.
Rastaman33
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.4.2020
Jde o přepis komixu slovo od   slova. Některé dialogy si   pamatuji z dětství a nijak   se neliší. Přesto, nebo   možná právě proto znějí   komicky. Defakto celý   příběh se jeví jinak   dospělému a jinak dítěti.   Ve Stínadlech vlastně není,   až na výjimky, dospělých.   Celé čtvrti vládne   organizace Vontů, která   existuje jen díky   vlastnictví hlavolamu.   Jakmile se ježek ztratí,   organizace se rozpadne. Film   by nebyl úplně špatný.   Kdyby děti svoje repliky   nedeklamovaly jako na povel.   Prostě se těm projevům   nedá věřit.
tommaxis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2014
Film vs. Seriál 10:0
Přesné zpracování dle   stejnojmené knihy, točeno v   reálech, obsazení co se   týče věku herců odpovídá   knize a všechny tyhle důvody   pozdvihují film nad   černobílý seriál. Škoda   že není tak oblíbený jako   seriál, možná pro ty   nevýrazné herecké výkony.   Ale pro všechny kdo četli   knihy o rychlých šípech   Záhada hlavolamu a Stínadla   se bouří musí být film na   prvním místě.
Edit:   Teď jsem viděl film zase po   pár letech a musím potvrdit,   že je to nádhera. Exteriéry   točené v reálech se   absolutně nevyrovnají   Barandovským kulisám v   seriálu. Nádherná hudba   podtrhující temnou   atmosféru. Neznámí herci   hrající rychle šípy   dotváří celkový dojem, že   jsou to skutečně Ty Rychle   šípy z knihy. Věcná škoda   že se nedostalo na další   díly trilogie.
ok338
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2013
Taky musím říci, že mě   více zaujal seriál (1969),   ale tento film se mi nezdá   zase tak úplně špatný(jak   se často píše).Herci se mi   nezdají tak dobří jako v   seriálu, jak herectvím, tak   svým vzhledem.Líbí se mi   však, že se film odehrává   především v realném   prostředí a taky velmi   dobrá hudba.
tyzik.cejka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.6.2013
záhadu hlavolamu je dost   těžké zfilmovat a ještě   těžké je srovnávat rok   1993 z rokem 1969 zkrátka   doba se změnila ale jak   říkám lepší je to číst   než se na to dívat a ještě   něco některé scénky jsou   divné třeba ve 35 nebo 36   minutách spadne Červenáček   a Jindra se škodolibě směje   a všichni Červenáčkovi   škodolibě řikaj ježiš   šmamkote seber se no a pak   nakonci scénky s Bohušem   řekne Rychlonožka je to   přece jen smradlavej tchoř   vím že Rychlonožka je   vtipálek ale tak nadávat asi   si pan režisér řekl udělá   z Foglara moderního muže a   co bych moch pochválit jsou   scénky s Tleskačem které   jsou o dost lepší než ty ze   seriálu a poslední scénky   filmu pří voleb velkého   Vonta a kdybych měl ještě   napsat co mě tam štvalo byl   nedodělaní příběh a co   druhý díl knihy a třetí a   ještě brutální hudba   pořád se opakuje jedna   znělka no fakt nadprůměr   ale lepší je to číst a   taky bych víc ocenil kdyby   zfilmovali jinou Foglarovku no   ale jde to ještě to jde
smrkac
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Oceňuji, že se někdo   pokusil tento příběh   zfilmovat. Na starý ČB   seriál to pochopitelně   nemá, ten byl jedinečnou   plejádou staré české   filmové školy ( ta už se   nevrátí ... pohádka mládí   ... ). Je to opravdu docela   dlouho co jsem tuto barevnou   verzičku v celovečerní   verzi viděl a mám pocit, že   to snad dali jenom jednou v TV   a pak to nějak vyšumělo.   Mám na to jednu úsměvnou   příhodu ještě ze školy.   Můj spolužák ( jmenoval se   Michal Mejsnar ) byl tehdy na   slavnostní premiéře kdesi v   nějakém kinosále, po   promítání se klasicky před   plátno ( rozuměj na   jeviště ) pomalu sunula   banda herců v čele s   představitelem mladého   tajemného "M",   který měl černé sluneční   brýle a už při příchodu   si sám tleskal rukama nad   hlavou :-) Hrozně mě to   tehdy pobavilo, protože si   sám blahopřál jak je   dobrej, pokud se nemýlím tak   potom už po něm ani pes   neštěknul a bůh ví jak   dopadnul ( třeba se mýlím a   sedí v parlamentu :-) ). No   každopádně za p. Foglara a   jeho rodinu ... Ještě mám   jednu vzpomínku na tento film   a to naprosto příšerné   herectví těch kluků co   ztvárnili Rychlé šípy,   herec nejsem, ale to   většinou kritici tak ne a   mají plné stránky svých   výplodů, ale myslím, že   objektivně to fakt nebylo   dobře zahrané ... No kdyby   to dávali v kině tak vás na   to nepozvu, pokud to budou   dávat v TV tak vám řeknu   ať to nenahráváte a pokud   se na to chcete podívat tak   vám řeknu - určitě to   udělejte, protože vidět to   prostě musíte už jenom   proto, abyste veděli, že   jste o nic nepřišli :-)))
zakysan
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.7.2006
Dobrou atmosféru staré   Prahy, vystavenou na   nejslavnějším Foglarově   díle, kterou toto   zpracování navodilo,   totálně pokazily herecké   výkony mladých pubescentů   90.let, nad nimiž se   Jestřáb asi v hrobě   obrací.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41585minih41585Satan přichází (2006) 
The Omen n
minih47290minih47290Návštěvní hodiny (1986) [TV hra] 
Návštěvní hodiny n
minih24946minih24946Tajný agent Jack T. (1997) 
Fire Down Below n
minih38586minih38586Paměť stromů (2003) [TV seriál] 
Paměť stromů n
minih46624minih46624Láska in memoriam (2007) [TV film] 
Láska in memoriam n
minih92307minih92307Rosso sangue (1981) 
Rosso sangue n
minih9773minih9773Jsem nesmělý, ale léčím se (1978) 
Je suis timide, mais je me soigne n
minih111522minih111522Budoucnost nejistá (2013) 
How I Live Now n
minih25867minih25867Seznamte se, Joe Black (1998) 
Meet Joe Black n
minih114800minih114800Pojedeme k moři (2014) 
Pojedeme k moři n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]

 Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]
Záhada hlavolamu n
 
Žánr: dobrodružný / rodinný
Země: Československo
Režie: Hynek Bočan

(remake)

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:50 - 02:25

14 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

104 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

69 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

94 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Reklama