Duben
ohodnotit

Sedm samurajů

Sichinin no samurai

Další název:
Sedem samurajov; Die sieben Samurai; Seven Samurai; Siedmiu samurajów
Žánr:
Země:
Rok:
1954
Délka:
160 minut, 207 min. režisérská verze
Premiéra v ČR:
9.9.1960

Komentáře k filmu Sedm samurajů

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
Karius
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.11.2021
Neskutečně nadhodnocený film
Pro jednou zase poplavu proti   proudu. Takřka 90%? Tohle? Za   co přesně? Když   přimhouřím oči nad tím,   že se dějově film   odehrává v 16tém století a   natáčel v padesátých   letech minulého století, tak   tam moc kvality nevidím.   Jenom hodinu trvalo, než se   sešli hlavní hrdinové.   Proč? Kvalitu filmu to   stejně nějak neovlivnilo,   protože tam nebyly ani   žádné silné scény. Za   zmínku stojí snad jen výkon   Mifuneho v ,,saké,, stavu.   Drama, dobrodružný nebo   nedej bože zde několikrát   zmíněno akční? Ty vole,   jestli byl tohle akční film,   tak já jsem budhista.   Napětí ve filmu takřka   neexistuje! Problémem je, že   ti japonci vypadají všichni   hodně podobně. Což asi   věděl i samotnej režisér,   protože si do hlavních rolí   vybral různé typy, aby je   divák rozeznal. Na krátko   střížený samuraj, tlustý   samuraj, mladý samuraj,   šílený samuraj, tichý   samuraj a skromný samuraj.   Toho posledního ani   nedokážu specifikovat, asi   umřel hned při prvním   útoku v pevnosti, ani nevím   už. I přesto, že měli   různé úbory, byl v tom   zmatku chvílema problém   herce rozeznat. Choreografie   bitev tragická, nepřehledná   a žádné samurajské umění   nečekejte. Jen občas   nějaké máchnutí mečem.   Marně hledám pozitivum, asi   jen to prostředí a jak se   uměli herci od srdce zasmát.   Ale viděl jsem o několik   tříd lepší samurajské   filmy a Sedm westernových   statečných je lepší o   parník. Tohle je spíš jen   taková roztahaná   černobílá nepřehledná   groteska v hlavní roli se   šaškem, který tam pobíhal   s holým zadkem, jak orangutan   v říji. Měl sice hodně   hereckého talentu(Mifune),   ale do toho filmu se některé   ty výlevy vůbec nehodily.   Slabých 40%
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2021
Opravdu krásný film o němž   je dnes už notoricky známo,   že byl předobrazem pro   neméně slavný western SEDM   STATEČNÝCH. Spojení   Kurosawa-Mifune funguje   skvěle, práce kamaremana je   dokonalá a výprava je   kultivovaně a umírněně   nádherná. Tenhle film   určitě stojí za vidění i   přes svou poněkud extrémní   stopáž. Filmový gurmán tu   najde řadu věcí na nichž   si pochutná. Já osobně   však hollywoodský remake z   roku 1960 řadím přece jen o   stupínek výš. Už třeba   pro nesmrtelnou hudbu Elmera   Bernsteina.
misoft
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.2.2012
Toto je predchodca -   inšpirácia pre tvorcov   Siedmych statočných. Na   svoju dobu to bol celkom   zaujímavý film - boj   siedmych samurajov,   brániacich chudobnú dedinu   voči lupičom. Sú tam aj   niektoré dobre scény boja s   katanou - samurajským mečom.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.7.2011
Pokud existuje synonymum k   legendární japonské   kinematografii budete to   nejspíš Akira Kurosawa.   Nikdo nedokáže zachytit v   objektivu to, co on.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2010
Je to vcelku dobrý film, ale   když ho uvádí s titulky po   22. hodině a film trvá přes   tři hodiny, je lepší se   otočit a jít spát
ziki.to
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.2.2010
Podle hodnoceni tohoto filmu   jsem cekal opravdu skvely film   nabity bojovym umenim,ale nic   extra jsem nevidel.Je pravda   ze film je stary a v te dobe   asi patril ke spicce filmove   kinematografie,ale o 20,30 let   dal bych nasel daleko lepsi   dila.Film by ale urcite   prekonal nektere vyplodky z   dnesni doby.Celkove me film   trochu zklamal.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.10.2009
Kurosawův bohatě akční   film vychází vstříc   návykům západního diváka.   Přináší zároveň i   detailní studie povah   samurajů a sleduje jejich   psychologickou proměnu.   Kombinace asijských   výrazových forem s   incenačními prvky   západními dodává filmu   osobité napětí. Poprvé   nejsou hrdinové morálně   povzneseni nad vše, nýbrž   se angažují spíše ze   zištných důvodů, hledají   vlastní prospěch a slávu.   Rozhodnutí bojovat na straně   "dobra" bývá   spíše náhodné. Demytizace   westernových hrdinů se   stává stálou součástí   žánru. To se odráží   hlavně v amerických   westernových přepracování   některých Kurosawových   filmů, např. ve snímku Sedm   statečných /1960/, a v   italských westernech,   například Pro hrst dolarů   /1964/ a Django /1966/. Typ   westernového hrdiny, jaký   ztělesňoval např. John   Wayne , od poloviny 5O. let   minulého století vymírá.   Dále se už žádá   realistické ztvárnění   Divokého západu a   diferencovaná povaha a kresba   postav.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.7.2009
Parádní dílo od pana   Kurosawa TEN UMÍ  
SKVĚLE   ZPRACOVANÉ A ODEHRANÉ DRAMA   I PŘESTO ŽE JE TO
  DOST STARÉ DÍLO POŘÁD   SKVĚLÉ
hard
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.5.2009
Skvělý stary film Akiry   Kurosawy, který se stal   předlohou filmu ,,Sedm   statečných,, a na svou dobu   vzniku mistrovsky zfilmován.   Jediná chyba na kra
áse je, že film je v   původním znění s titulky.   Ale dabingby to jen pokazil.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2009
Sedm samurajů
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nejúžasnější akční   film, jaký kdy byl vytvořen   - píšou na přebalu DVD. A   abych pravdu řekl, trochu s   tím opravdu souhlasím.   Závěrečná bitva lapků s   vesničany nemá chybu. Sice   jsem na ní čekal dost   dlouho, ale když o tom   zpětně přemýšlím,   nenapadá mě jediná věc,   která by se dala z filmu   vystřihnout a nezkazit tak   tím jedinečnost snímku.
Americký remake Sedm   statečných je opravdu na   chlup stejný:-)
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.2.2009
Sice mě občas rozčilovalo   afektované přehrávání,   věčné pobíhání sem tam a   ubrečení vesničani, ale   uznávám, že po filmařské   stránce je to vynikající.
ondrech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.12.2008
Úžasné a skvělé. Moje   druhá zkušenost s japonským   hraným filmem a kurosawou a   nemám slov. Toto silné téma   je zfilmováno tak brilantně   + nevycházím z údivu,   protože tam všichni mluví   japonsky:-) Každopádně -   skvělá kamera, dokonalé   scenerie a výkony herců...   no Toshiro Mifune už to   někdy přeháněl, ale   patřil tam, jeho energie je   naprosto jedinečná.
Opravdu obdivuju složité   scény pohybů kamery a   nasvětlení. A ty scény s   hroby se zabodnutými meči...   nemám slov.
Llewelyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Někoho by možná odradila   délka filmu, někoho možná   rok, někoho země původu a   někoho prostě proto. ALE.   Dílo režiséra Kurosawy a   herce Mifuneho překonalo   desetiletí, což je více   než se dá říci o drtivé   většině filmů. To není   všechno. Velice citlivě   podaná mentalita japonců v   pozdním středověku(u nás   už byl středověk pouze jen   v nejzaostalejších   oblastech) Film tak nadchl,   že se natočil známý remake   Sedm statečných, který ač   velmi dobrý film podle mého   nemá na svou předlohu.   Krásná kamera, příroda   hudba a bojové scény i   naprostá lidskost, strach,   víra i nadšení-to vše v   tomto filmu..
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Nádherný japonský snímek   plný originality a   propracovanosti. O sedmi   samurajích, než se našli,   jak se našli, co dokázali,   do toho přihrává tajuplná   místy až strašidelná   hudba, která navozuje   mýtickou atmosféru těžké   doby feudálního Japonska   16.století.
Kmotr95
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2008
Velice výborný film...hodně   se mi líbí film Sedm   statečných a tohle je hodně   podobný film takže se mi   tento film líbí taky.
Skvělý příběh,   skvělý herci a výborná   hudba
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2008
Sedm statečných,
to je film dobrý, dle této   databáze a hodnocení   přispěvatelů, tedy členů,   je mnohem výše, než tento   původní, resp. film, jehož   je Sedm statečných dá se   říci, volné pokračování.   Já však tento film velmi   miluji. Je tak syrový, tak   pravdivý, i když jiná doba,   jiný svět, charakter   člověka zůstává stejný.
zepo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2007
Pravda,je to dlouhé.Ale   nevadí.Je to dobré,je to   výborné.Ale není to pro   každého.Jen pro   "zažrané" filmové   fandy.Jsou tady samozřejmě   úseky,pro středoevropskou   mentalitu řekněme hůř   stravitelné.Ale film točil   Japonec pro Japonce.Ani oni by   ne zcela chápali naše   Husitské války.Je to prostě   dílo,které odolává času i   změnám vkusu, a herec   Toshiro Mifune je první,kdo   se mi při vzpomínce na tento   film vždy vybaví jako   první.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Skvělý film. Nevím jak je   to možný ale celé tři a   půl hodiny jsem se bavil.   Filmu hlavně vévodí   skvělí herci, perfektní   kamera a povedená hudba.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2007
www.classic-movies.blog.cz
Klasika akčního filmu   starého typu je více jak   tříhodinovou exkurzí do   jedné zapadlé horské   vesničky, která ve   feudálním Japonsku   šestnáctého století již   odmítá trpět pod nájezdy   loupeživých   "lapků" (jiné   označení se v českých   titulcích neobjeví) a tak si   najmou skupinu sedmi   samurajů, aby je ochránili.   Film by se dal rozdělit   přibližně na třetiny. V   první z nich vesničané   hledají ochotného samuraje,   který by jen za jídlo šel   chránit jejich vesnici a   posléze už sám ochotný   bojovník začne přibírat k   sobě i další. Nakonec se   jich do vesnice vydá šest,   sedmým samurajem z názvu je   Kacuširo, který si vlastně   na samuraje jen hraje. Svým   "šíleným"   hereckým projevem ho obdařil   Toshiro Mifune. Ve druhé   třetině se plánuje nad   mapou a školí se vesničané   na vojáky. No a v poslední   třetině se konečně začne   bojovat. Bojuje se tři dny,   až nakonec zůstanou jen tři   samurajové, kteří vlastně   bez známky vděku od   vesničanů, odcházejí.
Film má několik   významných problémů. Tím   nejpodstatnějším je, že je   neúnosně dlouhý. Tři a   půl hodiny, to je opravdu   moc. Dalším problém je, že   jde o film z Japonska   skrznaskrz prodchnutý   japonskou mentalitou a   některé scény a humor   připadají poněkud   zvláštní.
Ale   budiž, klady v tomto   případě převažují. Přes   svou délku je film napínavý   (až na prostřední část,   kterou by chtělo razantně   prostříhat) a děj má   docela spád, je stylově   natočený (ruka mistra se   nezapře) a člověk si   udělá poměrně realistický   obrázek o tom, kdo to byli   vlastně samurajové.
Součástí každého   akčního filmu jsou akční   scény, kterých se v tomto   případě dočkáme až ve   druhé polovině filmu. Jasně   se zde ukazuje, že je lze   natočit bez chlístanců krve   a jsou stejně působivé.
Tento film nemusí   zaujmout každého, ale   rozhodně se mu nedá upřít,   že inspiroval mnoho dalších   tvůrců, mimo jiné i Johna   Sturgese, který natočil   remake Sedm statečných,   který Samuraje kopíruje ve   všem možném a daří se mu   zbavit zejména neduhu   neúnosné délky.
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.7.2007
Srovnávat předlohu s   americkým remakem, který se   mu nikdy nemůže vyrovnat,   nemá smysl, ikdyž i ten je   zdařilý - ale kopíruje   přespříliš (dějovou   linii, charaktery apod.). A je   to kvůli američanům jako   takovým - Sedm statečných   stojí gestech a řečích   zatímco Sedm Samurajů   vykresluje postavy a staví na   plynulém, ikdyž ne rychlem   ději.
P.S. nenechte   odradit stopáží (206 minut   je hodně ale pro tento film   stojí za to je objetovat) ani   tím jak se všude mluví o   tom jak je to jeden z   nejlepších filmů (někdy to   leze na nervy o tom není   pochyb)
SakoVerife
Hodnocení:
Přidáno: 10.4.2007
suprovej film, libi se mi vice   nez 7statecnych.
huron
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2006
Tento film nejde nesrovnávat   se Sedmi statečnými. Jak   ubíhají minuty, nacházíte   další a další detaily a   motivy, které byly v   americkém remaku použity a   okopírovány. Kurosawovi   hrdinové jsou ale   plastičtější, méně   černobílí, zajímavější.   Z hlediska filmařiny určitě   patří tento film mezi to   nejlepší, co jsem kdy   viděl. Ale stopáž 210   minut je prostě neúměrně   dlouhá a i když jsem se   snažil, přetáčení jsem se   nevyvaroval. Navíc mě vždy   rozhodilo značně hysterické   chování vesničanů;   zajímalo by mě, jestli to je   klišé japonských filmů,   nebo takoví Japonci opravdu   jsou.
hejtman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.10.2006
Kurosawa byl filmový mág a   ve své době dokázal   neuvěřitelné věci.Vše je   prakticky po umělecké   stránce dokonalé i přes   svoji délku napínavé a   prakticky jsem od obrazovky   oči neodtrhl,ale dívat se   3,5 hod na poklidný   stereotypní příběh může   být trochu únavné.Můj   problém u této režie je   trochu života do té šedi.O   stupínek lepší než   RAN.Dávám 8+1 za   vynikající výkon Toshirô   Mifuneho - dvorního herce   japonského filmového krále   Kurosawy.
Karabekian
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.10.2006
Tato tříapůlhodinová   klasika mne zcela   vyčerpala... půl dne v pr..   :-) Ale jsem ráda, že jsem   ji viděla. Určitě se k ní   ještě vrátím.
Bouvard
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.8.2006
Chvála levným knihám, že   vydaly s českou podporou   tento film, jinak bych ho snad   sledoval s francouzskými   titulky a to bych si v   podstatě mohl vypnout.
První polovina filmu je   více méně dokumentární,   ale v žádném přípdě   špatná.
Druhá   polovina je většinou   akční, ale ne ve smyslu   dnešních nezáživných   výbuchů. Nechybí ani   vyrazně oduševnělé scény.  
S následným remakem   se nedá vůbec srovnat. Sedm   statečných je zábava- pozor   aby se herci neumazali!!! Sedm   samurajů je umělecká práce   ve všech směrech bez   kompromisů.
Výrazné   scény: sledování mladého   samuraje s dívkou zkušeným   samurajem v dešti. Z výrazu   samuraje je zřejmé vábení   od samurajské dokonalosti k   pomyslné lásce. A mnoho   dalších...
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.8.2006
Velkolepý a nádherný film.   Bohužel v našem prostředí   je známější jeho americký   remake. Film o cti,   statečnosti a touze.   Černobíle natočené dílo   má velké kouzlo. Seznamujete   se s japonským stylem života   rolníků šestnáctého   století. Budete si při   sledování jakéhokoliv   japonského filmu zvyknout na   to, že se jedná o zcela   jinou kulturu. Některé   situace a reakce   představitelů se vám mohou   jevit naivní. Na takový film   musíte být naladěni.   Udělejte si k němu kafíčko   a nikoliv praženou kukuřici   a vychutnávejte děj.
mia
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2005
súhlasím
súhlasím s Tuwanakhom, komu   sa páčil film 7 statočným,   mal by vidieť aj tento film.   Mala som možnosť ho vidieť   v pôvodnom znení s   anglickými titulkami a musím   uznať, že je podstatne   vierohodnejší ako 7   statočných, ktorí   vyznievajú skôr ako pekná   rozprávka, hoci dej ako taký   aj charaktery jednotlivých   postaáv sú podobné.
tuwanakha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.3.2004
klasika
Pokud se vám líbilo Sedm   statečných, tak si určitě   nenechte ujít původní   předlohu - je totiž lepší!   Děj je totožný: sedm   samurajů jde zachránit   vesnici, pouze japonské   prostředí, černobílé   zpracování a výkony herců   se liší.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33708minih33708Zajatec lesa (2001) 
n
minih175591minih175591Nesmíš myslet na klokana (1972) [TV inscenace] 
Nesmíš myslet na klokana n
minih128948minih128948McFarland: Útěk před chudobou (2015) 
McFarland, USA n
minih56420minih56420Ženy v pokušení (2010) 
Ženy v pokušení n
minih27835minih27835Malý velký muž (1970) 
Little Big Man n
minih44194minih44194Kateřina zlé pověsti (1976) [TV inscenace] 
Kateřina zlé pověsti n
minih10524minih10524Konečně si rozumíme (1976) 
Konečně si rozumíme n
minih3676minih3676Batman navždy (1995) 
Batman Forever n
minih79094minih79094The Veteran (2011) 
The Veteran n
minih95719minih95719Obchodníci (2013) 
Obchodníci n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Zabij draka (1967)

 Zabij draka (1967)
Zabij draka n
Kill a Dragon
Žánr: krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Michael D. Moore

(remake)

Sedm statečných (1960)

 Sedm statečných (1960)
Sedm statečných n
The Magnificent Seven
Žánr: western
Země: Spojené státy americké
Režie: John Sturges

(remake)

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

142 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Hraje vám... Straňanka

04:25 - 04:59

12 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:45 - 04:45

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

03:55 - 04:50

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10