Duben
ohodnotit

Po strništi bos

Další název:
Po strnisku bosý (SK)
Žánr:
Rok:
2017
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
17.8.2017

Komentáře k filmu Po strništi bos

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 30
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2019
Střípky ve vzpomínkách   malého kluka na dětství v   období okupace odpovídají   mé představě. Kdo   postrádá souvislý děj, je   zklamaný stejně jako kdo ve   válečných letech čeká   odboj na každém kroku. Na   malém městě byl život   stejný, pokud nebyla v   místě posádka nebo   nemocnice jako v tomto   případě. Svěrákové opět   uplatnili cit a smysl pro   napínavé vyprávění. Není   nutno asi zmiňovat perfektní   výpravu a také skvělé   herecké výkony ve   vedlejších rolích Jana   Třísky, Zdeňka Svěráka   nebo Petry Špalkové.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.1.2019
Film bez nosného děje nebyl   zase tak špatný, jak   někteří diváci komentují,   jenom je tak delší o 15   minut, mít ty nůžky,   věděl bych kde stříhat. Ve   filmu jsou motivy, které jsou   okopírované z jiných   filmů, dva nejmenovaní herci   byli trapní až to bolí.   Kdyby režisér nespěchal s   uvedením a trochu dopracoval,   mohlo jít o super film.   Přesto chci pochválit bez   výhrad dětského   představitele Lojzu Gréce. A   pokud u Součků poslouchali   rádio z Londýna se   školákem, byl to velký   risk...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.1.2018
Napoprvé je to těžké   hodnotit, ale jedno je jisté.   Pro mne jde o slabší film,   než Obecná škola. Ne o   hodně, ale prostě slabší.   Nechám si konečné   rozhodnutí na druhé   zhlédnutí, zatím dávám   „jen“ šedesát kusů.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2020
Film je sice o fousek slabší   než Obecná škola, které   dějově předchází, ale   čiší z něj stejná poetika   a lidskost. Je to takové   milé pokoukání o životě v   těžkých časech, kdy to   neměli lehké dospělí ani   děti.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.1.2019
Bez nosného děje... vždyť   ono to děj má. Takhle se   prostě normálně žije!   Vylézají kostlivci ze   skříní, myšleno rodinná   tajemství, umře babička,   parta kluků prožívá svá   malá dramata... takhle to   prostě malý kluk může   vidět. Jako předvoj Obecné   školy to odpovídá, rodiče   přesní i v mladším   vydání, malý Eda také bez   chyby a musím souhlasit, že   poslouchat před ním Londýn   je opravdu o ústa. Scéna s   pejskem od souseda toho byla   jen důkazem a pro mě hodně   ošklivým. Je to taková   Svěrákovská nostalgie,   člověk se na stáří vrací   do dětství, která si plyne   a tak nějak normálně   doplyne k výraznější   Obecné škole.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.9.2017
Obecná škola před   šestadvaceti lety byl velký   zjev v českém filmu. V   dobrém smyslu slova.   Poetično svěrákových má   kouzlo i dnes. Půjde to   říci o filmu Po strništi   bos? Dvakrát do téže řeky   nevstoupíš. Film to krásný   je v porovnání s jinou   letošní tvorbou. Novější   snímek však už nemá ten   nadhled, který měl jeho o 26   let starší bratr.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.1.2019
Eda Souček už podruhé není tak vtipný klouček...
Hezká výprava a co se týče   kostýmů a technické   stránky, dobrý standart, ale   dějově zklamání. Na   válečné období, žádné   napětí nebo větší drama,   dialogy divné, vtipy málo   fungující, nuda a   nezajímavé dění na   plátně, moc jsem chtěl dát   aspoň 80%, Obecná škola   (1991) je výborná! Ale tohle   pokračování po letech moc   nevyšlo, alespoň u mně ne.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2019
Jsou příběhy, které si   autor vymyslí od stolu, a   jsou příběhy, které   vymýšlí sám život a   které se z hlavy vymyslet   nedají. Jsem rád, že máme   v Česku režiséra, který   umí točit dokonalým   způsobem a dávat divákovi   tu jedinečnou filmovou iluzi   zažít ten příběh také.
New
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2019
Po Platfusu a Kukim už si   dávám na nevyzpytatelného   Zdeňka Svěráka pozor. Tohle   byla ta příjemnější   stránka. I když...   Zveřejnit, že můj   egoistický, nafoukaný,   protivný děda v kartách   prohrál dům a koně, že za   to viní jiné, že neuzná   chybu ... dost odvážnej   počin. Taky se mi líbilo,   že si tu nehráli na umělou   spisovnou češtinu, že se tu   mluvilo skutečným jazykem.   Po zhlédnutí zůstal   zvláštní pocit.
goranchorvat
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.12.2017
Milé vzduchoprázdno
Krásné, laskavé a milé,   dále krásně natočené, se   spoustou romanticky   vyhlížejících záběrů.   Film má ale i jednu ještě   více podstatnou věc, a tou   je příběh, děj prostě   něco na čem to běží.   Úplně nefunguje humor , a   ani vlastně dojetí, i když   na něm je to postaveno,   skvělá sestava herců se   snaží seč ji síly stačí,   ale kde není co hrát, tak   ani největší mistři nic   hrát nemohou. Jako   celovečerný dokument o   mládí mého   nejoblíbenějšího a   nejuznávanějšího Čecha   super, jako film nudou   protkané NIC. Přesto P.   Svěráku jste naše České   zlato !
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.3.2018
Musím dát svoje ANO   příběhu malého Edy, musím   dát své ANO pro duo Svěrák   a musím konstatovat, že se   mi opět dostalo očekávané   laskavosti a lidskosti -   díky.
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.5.2018
Obecná škola to není, ale i   tak je to dobře zpracovaný   její prequel. Drží si to   klasický Svěrákův styl.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.8.2017
Trochu
jsem se po přečtení   některých kritik a recenzí   bál,ale nakonec dobrý.Vůbec   mi nevadí ztráta nějaké   "hlavní   pointy",prostě jsem si   užíval precizně natočený   laskavý příběh s   výbornými hereckými   výkony.Některé scénky bych   si asi odpustil,ale jinak mě   osobně duo S+S nezklamalo a   dál kráčelo ve svých   starých dobrých   osvědčených kolejí...
Xpojntman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2019
Což o to Svěráci tam vidět   jsou, ale proč musí být   tolik protiněmecké a   protinacistické. Není voda   na mlýn komunistům a jejich   přisluhovačům a pohrobkům?
mikee007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2017
Svěráci
jsou extraklasa a kdyby se   měla konkrétně Zdeňkovi   stavět socha, osobně bych se   přihlásil na brigádu, na   plácání hlíny.
Film   Po strništi bos, ale nebude   do análů zapsán jako jejich   nejlepší spolupráce.
Ale je to i tím, jak   vysoko si nasadili laťku.
Jisté je, že ve   "Strništi" je   méně fórů, méně   hlášek, méně příběhu,   než jsme zvyklí.
Na   druhou stranu je tu ta známá   Svěrákovská živočišnost,   smysl pro krásu a smysl pro   to, vidět tu krásu i ve   zdánlivě obyčejných   věcech. A nechybí ani, už   tradiční, erotický   nádech.
Jsou to   prostě Svěráci tak jak je   máme rádi a my můžeme být   šťastní, že se odhodlali   ještě k této, i když   bohužel už poslední,   spolupráci.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 14.8.2018
Sluníčkář
Po strništi hnus.   Nomenklatůrní anální   horolezec který tady   oslavoval socialistické   zřízení a narozdíl od   jiných mohl tvořit dle   libosti i v době tuhé   normalizace. Po roce 1989   opět otočil kabát,   prohlásil se téměř za   mučedníka a zase si jel ve   svých kolejích. Vzpomínky   na jeho mládí se dají jen   těžko srovnat s utrpením   mnoha dalších lidí kteří   v té době žili a zakoušeli   vymožeností různých   kriminálů a lágrů.Dneska   věrný sluničkář ,havloid   a bezcharakterní umělec   .Třeba někdy(někdo)   natočí film, jak to v těch   časech bylo a jakými   intrikami se dostal Svěrák a   jemu podobní k lizu za těch   starých časů.
Ostrovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.1.2018
Svěrákovská romantika na   film nestačí, což jsem si   při sledování Po strništi   bos bolestně uvědomoval.   Jakoby se dějová/é linie a   snaha ztvárnit historické a   silné období v té romantice   rozpustila a zbyl, mrzí mě,   že to řeknu, ale slabý   (byť milý) příběh o tom,   jak se měšťák   přistěhoval na vesnici.
Jarda.ftr
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 23.12.2017
TUDY CESTA NEVEDE
Pány Svěráky mám rád, ale   tentokrát uklouzli a to   pořádně. To už není Kolja   ani Igor Hnízdo. To je   bohužel uplandaná táhnoucí   se nuda a Voříšková,   Vetchý a Čermák jsou   posledními hřebíčky do   rakve. Lojzík Grec je sice   opravdu výborný šikula,   ale film zachránit nemůže.   Nebudu podlejzavým slintalem   když film je nudou o ničem   tak je prostě nudou o ničem.   I mistr tesař se někdy utne   tak doufám, že Svěráci už   mají tímto filmem vybráno.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.1.2019
Film je jen jakýsi sled   obrazů z dětství autora.   Absence příběhu,   zápletky...takové jakési   nemastné, neslané. Pozná se   i kamera pod vedením   Světáka ml. I tak je film   asi nejslabší, co jsem od   nich viděl. Podruhé už bych   se na něj nepodíval.
wena
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.5.2018
Takové hluché a nudné když   už se příběh začíná   rozplétát tak náhle končí   tak nijak do prázdna.   Určitě bych nechal vlku   více prostoru s větší   zápletkou.
Jinak   herecké výkony nezklamali   spíše dětská role Edy byla   super.
Lasy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2017
Bez děje?
Všichni čekají děj a on   nepřichází? Děj je ten,   že mladý kluk přichází z   Prahy na venkov během druhé   světové války. Seznamuje se   s novým prostředím a   poprvé se zamiluje. V rodině   poznává, že ne vše je na   první pohled tak, jak mu to   tvrdí ostatní. Zlí lidé,   které "nikdo" nemá   rád, nemusí být tak zlí,   jak se o nich říká.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.3.2018
Né víc, né míň, než jsem očekával...
Film je dějově prequelem,   (tedy: předeběhem, to je   teď velká filmová móda),   úspěšné Obecné školy   svěrákovského rodinného   tandemu. Měl jsem tedy   poněkud obavu z   "nastavované   kaše". Nakonec jsem byl   ale, jako divák s nižším   očekáváním, vcelku   spokojen. To "sladké   retro" je natočeno   opravdu kvalitně. Příjemně   jsem byl překvapen hereckým   obsazením, vzhledem k tomu,   jak mi Vetchý Ondřej, už   poslední dobou připadal   převálcován vlastním egem   a Voříškovic Terku jsem   ještě v ničem neviděl   hrát přesvědčivě. Ve   Strništi mi jejich herecké   výkony přišly dobré, což   platí i o ostatních   protagonistech, (skvělej   Kaiser, Špalkovka,   Čermák...), včetně   dětských herců. Po této   stránce v pohodě. Jinak   ovšem námitkám, že   "základní dějové   drama", kterak nám   hrobník podpálil bunkr a   děda prohrál v karbanu   koně, je na celovečerní   film poněkud málo nosné, se   dá jen těžko oponovat.   Ovšem to platí pro děj   většiny českých filmů,   natočených v poslední   době. A upřímně řečeno,   já jako divák raději snesu   dějově nudnější   uvěřitelno, než   "akčnější", z   prstu vycucané fikce.   Celkově tedy o filmu mohu   říci: ničím nepřekvapil,   ani ničím vysloveně   nezklamal, vcelku potěšil,   což není málo, ale ani   nijak mnoho. Jó, hoho!
.
Venom_TomHardy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.1.2019
Po strništi bos asi nebude   tím filmem, který by měl   Oscarovi za Kolju zajistit   bratříčka. Ani po   technické stránce totiž   není úplně   nejpovedenější. Střih jest   víceméně rutinní a kamera   sice vytváří nádherné   obrázky (jaké ještě více   odvádějí pozornost od   souvislé dějové linie),   nicméně občas se pohybují   snad až na hranici kýče.   Ale pořád se nejedná o   důvod, proč film hned   zatracovat. Nemůže být   pochyb, že Jan Svěrák to   takhle natočit chtěl, takže   se záměr podařilo   realizovat. Pravdou   zůstává, že kdyby se   pracovalo s rozpočtem o cca   deset milionů vyšším,   mohlo vzniknout   působivější dílo. I tak   na něj určitě přijdou   početné zástupy diváků a   divaček. A kdo ví, třeba se   pak skutečně ten Edův   kříž (čepice) dostane   zpět do módy.
zeus12xy
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.8.2017
Krásně natočené nic. Film   směřuje odnikud nikam,   vždycky když jsem se za   radovala, že tohle už už   bude ta zápletka, tak se to   nějak rozplizlo do ztracena.   Neměla jsem přehnaná   očekávání a ani jsem o   filmu nečetla nic předem.   Prostě takový mám z toho   dojem. Kvalitně natočený..   řekněme sled vzpomínek.   Místy až únavné.
Lajš
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2017
Hezké
Proč hledat něco víc, podle   mne měl ten film   všechno...laskavý humor pana   Svěráka, kvalitní herecké   výkony a z kina jsem   odcházel s nádherným   pocitem.
vockoiii
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.9.2017
Nevím, proč si někteří   recenzenti zde myslí, že   kvalitní film musí mít   zápletku, či hlavní   myšlenku. Tento film je   důkazem opaku. Krásně   natočené vzpomínky na   "obyčejný" život   jednoho kluka za války.
annela
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2019
Krásný film
pro mě nádherný
film, který nechci   srovnávat s Obecnou školou,   dávám 10 ⭐️. je to   laskavá ukázka skutečného   života v nelehké době   včetně ukázky lidských   charakterů. Film bude patřit   mezi mé oblíbené.
diviakov
Hodnocení:
Přidáno: 1.1.2019
Bez emocí
Shlédnuto v rámci rodinné   sešlosti, tedy více hlav a   názorů
Bohužel   vzácná shoda na tom, že   "je to nějaké dějově   a emočně řídké"
Hanourek
Hodnocení:
Přidáno: 3.9.2017
škoda
Škoda, ale je mi líto, film   byl nemastný, neslaný.   Pořád čekáte, že začne   nějaký děj, a nic. Tak jak   jsou ukázky v televizi, tak   vypadá celý film. Tady padlo   jablko od stromu asi trochu   dál.
Pikomanka
Hodnocení:
Přidáno: 3.9.2017
Mne se osobně film moc   líbil. Takový milý humor -   typický pro Svěráky   ,herecké obsazení skvělé a   velmi dobře natočeno.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih85816minih85816Mosazný terč (1978) 
Brass Target n
minih78803minih78803Život je krásný (2008) 
A Beautiful Life n
minih22732minih22732Volná noha (1989) 
n
minih32278minih32278Pátek třináctého 2 (1981) 
Friday the 13th Part 2 n
minih127507minih127507Adéla ještě nevečeřela (2010) [TV divadelní představení] 
Adéla ještě nevečeřela n
minih47093minih47093Zločin lorda Savila (1968) [TV inscenace] 
Zločin lorda Savila n
minih7966minih7966Grand restaurant pana Septima (1966) 
Le Grand restaurant n
minih20699minih20699Šťastný domov (1983) [TV inscenace] 
Šťastný domov n
minih105773minih105773Na vrcholky hor s Vladimírem Čechem (2008) [TV cyklus] 
n
minih42751minih42751Sólokapr (2006) 
Scoop n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Obecná škola (1991)

 Obecná škola (1991)
Obecná škola n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Jan Svěrák

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

21 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

11 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

11 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10