Zari
ohodnotit

Po strništi bos

Další název:
Po strnisku bosý (SK)
Žánr:
Rok:
2017
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
17.8.2017
Popis / Obsah / Info k filmu Po strništi bos



POZOR SPOILER

Malý Eda žije s rodiči v Praze XIV. Je válka a tak je udávání a následné zatýkání na denním pořádku. Jenže Edův tatínek klidně i před ním poslouchá Londýn, což Eda jednou vyžvaní všem, co hrají s otcem odbíjenou. Následuje velký výprask. Další pohroma je ve vystěhování, a tak se Eda ocitá na venkově. Pozná nové malé kamarády, kterými je přijat do party jako vojín. Také poznává muže, kterému se říká Vlk. Děda o něm tvrdí, že chtěl zadávit babičku. Velitel party zvaný klukovník je vyloučen za pochodování s Němci. Následně klukům vyhoří jejich doupě pod pohřebními věnci a oni z toho obviní právě klukovníka. Jenže Eda pak zaslechne místního hrobníka, který říká, že hromadu věnců podpálit musel. Klukovník je přijat zpátky. Eda poznává i Vlka, který mu daruje okurky na salát s tím, že nemusí říkat, odkud je má. Eda je v cukrovaru nucen loupit cukr a při venkovní prohlídce strážným pak strachy defekuje. Vyklízí se škola, ze které si nacisti udělají lazaret. Eda se začíná přátelit s Vlkem, který jej vidí, jak s otcem kradou vánoční stromek. Také sveze později Edu s koňmi na saních, z čehož otec udělá velkou scénu, a to zrovna na Štědrý den. Na jaře pak letí americká letadla a jedno z nich shodí palivovou nádrž. Kluci ji najdou a získají z ní benzín pro kamaráda Vlastíka na invalidní trojkolce. Pak je Eda s maminkou u vody, kde je s i Vlk a plaví zde koně. Maminka se na Vlka zakouká, ale přichází bouře. Po ní je nalezena na cestě mrtvá Edova babička. Blíží se konec války a Eda se dozvídá pravdu o Vlkovi a jeho údajném rdoušení babičky. Pak jej vidí na osvobozeneckém vlaku, který odjíždí z městečka. Nato už jej vidí jen jako mrtvolu, přivezenou zpět. Děda Edova otce na pohřeb nepouští. A nastává stěhování zpět do města.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Po strništi bos



Zítra (26.7.2017) prozradí novou pravdu o známé rodině. Svěrákovi se ve Varech vydají po strništi bosi.

„Připadal jsem si trochu směšně. Dědek klečí v krajině a prosí, aby se mu vrátil chlapecký věk…,“ píše Zdeněk Svěrák v úvodu své knihy Po strništi bos, za kterou dostal čtenářskou cenu Magnesia Litera. A která se nyní v režii jeho syna Jana přetavila v očekávaný český film. Vedle Zdenka a Jana Svěrákových jej zítra v Domě České televize, v 15:00, představí herci Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková a Petra Špalková.



Zdeněk Svěrák začal scénář k filmu Po strništi bos psát před třinácti lety. Jeho nový film je paradoxně tím nejstarším. Je lyrickým filmem o dětství a hrdinství, který uzavírá tematickou tetralogii společné tvorby Svěrákových o jedné generaci. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ podotýká Jan Svěrák. „Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století,“ připomíná režisér. Děj se tak vrací k letům, která volně předcházejí první společné práci otce a syna Svěrákových, Obecné škole.



Odehrává se za druhé světové války, kdy rodina Edy Součka musela odjet z města a žít na venkově. Sedmiletý Eda se musí vypořádat s partou místních kluků a také tam odhalí jedno dramatické rodinné tajemství. „Ten film je o odvaze. Chlapeček hledá odvahu v tatínkovi, v sobě a snaží se nebýt zbabělec. Je tam namíchaný humor s dojetím a dramatem, nikdy nevíte, co přijde, jestli se budete smát nebo plakat,“ přibližuje Jan Svěrák.



Scénář k filmu vznikal dlouho. „Pořád se nám to nedařilo dostatečně zdramatizovat. Až po třinácti letech si konečně domyslel hlavní postavu, které se říká Vlk,“ říká Jan k práci svého otce. Ve filmu strýce Vlka hraje Oldřich Kaiser. Jana Třísku tentokrát čeká jiná role než v Obecné škole, bude hrát dědečka. „Jedná se o překrásný scénář, tak dobrý jsem nečetl léta letoucí,“ říká ke své roli Jan Tříska.



Do hlavních rolí rodičů dětského hrdiny Edy obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovou a Ondřeje Vetchého. Edu hraje Alois Grec. Ve filmu se i tentokrát objeví Zdeněk Svěrák - jako ředitel školy, jejž v Obecné škole ztvárnil Rudolf Hrušínský. Premiéra snímku, který vzniká v koprodukci České televize, je naplánována na 17. srpna.



Svoji novinku představí delegace zítra, 6. 7. V 15:00, v Domě České televize na Divadelním náměstí v Karlových Varech.



Po strništi bos // režie: Jan Svěrák // scénář: Zdeněk Svěrák // kreativní producent ČT: Helena Uldrichová // kamera: Vladimír Smutný // producent: Biograf Jan Svěrák Pictures // výkonný producent: Monika Effenbergerová a David Rauch // koproducent: Phoenix Film, Novinski, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, innogy a Barrandov Studios // hrají: Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková, Petra Špalková, Ondřej Kaiser, Jan Tříska, Zdeněk Svěrák, Hynek Čermák, Alois Grec a další.





Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Po strništi bos



Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, sledujeme jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nový film uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových, do níž patří i snímky Kolja a Vratné lahve. S filmem Po strništi bos se vracíme na samotný začátek, do Edova raného dětství. Do doby, kdy jeho tatínek odmítne příslušnost okupantům Protektorátu Čechy a Morava, a celá rodina se musí vystěhovat z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a hlavně k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás od tvůrčí dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových.
Jana Šafářová


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Po strništi bos



Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným.Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině.Film vznikl podle stejnojmenné knihy vzpomínek Zdeňka Svěráka a tematicky zapadá do tetralogie filmů Kolja, Obecná škola a Vratné lahve, které vyprávějí příběh jednoho muže na pozadí dějinných událostí 20. století.
Jana Šafářová


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Po strništi bos



Před šestadvaceti lety uvedl tehdy debutující Jan Svěrák na plátna kin malého Edu Součka, alter ego svého otce, a nostalgickým návratem do těsně poválečného dětství ve filmu Obecná škola (1991) sklidil nejen fenomenální úspěch, ale i odborné uznání včetně nominace na Oscara. Když tedy v roce 2013 vyšla kniha Po strništi bos, v níž se Zdeněk Svěrák ke svému malému hrdinovi vrátil, bylo jen otázkou času, kdy se Součkovi vrátí i ve filmové podobě.

Děj těsně předchází Obecné škole a začíná, když nedostatečná loajalita otce Součka k nacistické moci vede k nucenému vystěhování rodiny z Prahy na venkov. Což o to, Součkovi tu vlastní statek, resp. to, co z něj zbylo, a v něm žijí teta s rodinou a prarodiči. Nová realita ovšem znamená (přinejmenším pro Edu) víc než jen jinou střechu nad hlavou. Choulostivého, starostlivě opečovávaného chlapce čeká střet s podstatně barvitějším klukovstvím vesnické party i nečekaný vhled do rodinných tajemství, v nichž se jeho osmiletá hlava může jen těžko vyznat. Bosé nohy na strništi pak symbolicky reprezentují Edovy první kroky po poli skutečného, komplikovaného, ale přesto neodolatelného života.

Vracet se k téměř zlidovělým postavám kutilského tatínka, laskavé, ale v rámci potřeby také rázné maminky a obecně k oné divácky milované, ač kritikou často nedoceněné svěrákovské nostalgii bylo pro režiséra jistě dosti obtížné. Tím spíš, že po víc než čtvrtstoletí logicky nemohl sáhnout po stejných hereckých představitelích, jejichž specifický projev je s oblíbenými charaktery tolik spojen. Naplnit divácká očekávání se tak stalo úkolem pro Ondřeje Vetchého a Terezu Voříškovou, kteří se dokázali přizpůsobit svým předchůdcům, aniž se jejich postavy změnily v karikaturu. Velmi zdatně jim přitom sekunduje zbytek velmi kvalitního hereckého obsazení v čele s neobyčejně přesvědčivým Aloisem Grecem v roli malého Edy.

Iva Hejlíčková
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Obecná škola (1991)

 Obecná škola (1991)
Obecná škola n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Jan Svěrák

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

109 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

124 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

139 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

84 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milan Morávek

Morávek Milan

Vajíčko

Vajíčko
Vajíčko

Čarovné oči

Čarovné oči

Naposled navštívené:
Milan Morávek

Morávek Milan

Vajíčko

Vajíčko
Vajíčko

Čarovné oči

Čarovné oči