Duben

Press: 6.ročník Festivalu bulharských filmů 2014

Vydáno dne 03.02.2014

Festival bulharských filmů 2014 se koná již pošesté. Letošní ročník organizuje Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut. Festival proběhne ve dnech od 3. do 8. února. Filmy se budou promítat stejně jako minulý rok v kině Lucerna a v sále Evropského domu (Zastoupení Evropské komise v ČR). Vstupné v kině Lucerna činí 90 Kč, vstupenky jsou již v on-line předprodeji, do kina Evropský dům je vstup zdarma. Spoluorganizátory jsou Zastoupení Evropská komise v ČR, kino Lucerna a bulharské Národní filmové centrum.

Festival bulharských filmů 2014 je jediný filmový přehled, který si dává za cíl představit v Praze nejnovější a nejkvalitnější produkty současné bulharské kinematografie. Vybrané filmy vznikly v letech 2012 a 2013. I letos nás čeká jedna premiéra - hraný film Já jsem ty bude mít v Bulharsku premiéru až po promítnutí na pražském festivalu. Všechny filmy jsou opatřeny českými i anglickými titulky. Program zahrnuje hrané a dokumentární filmy.

 

Mezi hranými filmy je výše zmiňované milostné drama režiséra Popzlateva Já jsem ty. Ještě se nedostal na plátna kin, a je již nositelem cen za režii, hudbu a za hlavní ženskou roli. Páteční večer bude patřit akční komedii Pistole, kufr a tři smradlavé popelnice, mladého režiséra Georgi Kostova. Festival uzavře snímek Barva Chameleona, podle knihy Vladislava Todorova Zinkograf. České publikum mělo možnost shlédnout film podle jeho románu Dzift na prvním ročníku festivalu.

 

Velkou pozornost si zaslouží i dokumentární filmy, které jsou letos ve znamení jmen. Festival v pondělí otevře celovečerní dokument o fotbalové hvězdě Stoičkov. Dokumentem Vitoša, přírodní dominantě Sofie, se dotkneme i citlivého místa bulharských protestů. V neposlední řadě stojí velice povedený dokument Cvetanka režiséra Julijana Tabakova, který natočil o své babičce a ve kterém se mu podařilo zachytit život v Bulharsku během téměř celého 20. století.

 

Své filmy do Prahy dorazí představit režiséři, scénáristi, herci a producenti Lora Čenakova, Dejan Donkov, Kiril Kirilov, Borislav Kolev, Miliana Lenak, Ljubomir Mladenov, Ivan Popjordanov, Petar Popzlatev, Žanet Spasova, Galina Toneva, Rušen Vidinliev. Diváci se tak mohou těšit na setkání s mnoha zajímavými hosty.

 

Festival bude doprovázet dvoudílná výstava Bulharský komiks. V Evropském domě začne výstava již 24. ledna a její druhá část v kavárně kina Lucerna o pár dní později 29.1.2014.

 

Záštitu nad Festivalem bulharských filmů 2014 již tradičně převzalo české i bulharské Ministerstvo kultury.

zdroj: TZ Lucerna-Barrandov

(Autor: administrator)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz