Duben
ohodnotit

Všichni dobří rodáci

Další název:
Rodáci; All My Good Countrymen; Všetci dobrí rodáci (SK)
Žánr:
Rok:
1968
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
4.7.1969
„Bylo jednou sedm kamarádů a Veselá vdova“

Komentáře k filmu Všichni dobří rodáci

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2010
Film je nadčasový, vůbec   nezestárl, výborný herecký   koncert hlavních   protagonistů.Dá se na něj   koukat dneska, nebo zítra   nebo za 10 let.Bude to tím,   že film je uležený z   trezoru, kde i dozrál. Byl   natočen jako šestihodinový   velkofilm, byl sestříhán na   polovic a nůžky uzobly   ještě další hodinu, na   sestříhávání jsou češi   superspecialisté...
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.1.2008
Podle mého názoru snad   nejsilnější a   nejkrásnější český film   jaký kdy vznikl. V čem je   jeho síla? V opravdovosti a v   přesném vykreslení toho, co   se stalo. Jsou v něm   zpracovány skutečné   prožitky pana režiséra   Jasného. Takové prožitky a   vnímání svého okolí   jistě měla celá řada   lidí.
Děj filmu je   zasazen do jedné moravské   obce, ale k obdobným osudům   docházelo téměř všude.   Stalo se to v dějinách   lidstva už mnohokrát.   Zrůdnost té doby je dána v   náznacích a symbolech. Byla   parta kamarádů, kteří   spolu chodili do hospody,   prožívali různé životní   situace a žili vedle sebe   jako dobří sousedi. Pak   dojde k něčemu, co tyhle   kamarády rozdělí. Rozdělí   nejen je, ale celou obec.   Ukazují se charaktery a   skutečné vztahy. Ani jedním   slovem není zmíněno, že na   pranýři je komunistický   režim a přesto to každý z   filmu pozná.
Film je   nádherným vykreslením   charakterů mnoha různých a   postav a postaviček. Obdobné   typy naleznete i ve své   vesnici.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.9.2009
Jeden z velkých filmů   české kinematografie.
Je to sice hlavně o   budovaní socialismu, JZD a   nastolení vlády komunistů,   ale i tak jsou tady ukázány   velké výkony našich   velkých herců.
Vezměme taky to, že film   se natáčel přes rok a   postava Františka skutečně   existovala. Navíc ji Vojtěch   Jasný napsal na tělo přímo   R. Brzobohatému. Jen   "podle vlastních   slov" musel počkat s   natáčením asi tři roky,   než se to R. Brzobohatému   vetkne do tváře a   patřičně zestárne.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2009
všichni dobří rodáci je   skvělé dílo který popisuje   život
na vsi 50   let a postupná deformace   národa řízená stranou a   vládou, nádherní příběh   který stojí zato.Skvělé   obsazení
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.8.2016
Mám k tomuto filmu trochu   osobní vztah ze studentských   časů, kdy byla moje   kamarádka jedna z dcer   Františka Slimáčka.   Informace o natáčení i to   jak si Vojtěch Jasný mapoval   situaci a informace, jsem   tenkrát měla z první   ruky.Ale to není podstatné,   protože se jedná o   mimořádně silný příběh   s pohnutými lidskými osudy.
Snura
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.12.2007
Desítku dávám jen   výjimečně, ale Všichni   dobří rodáci jsou film,   který můžu vidět třebas   tisíckrát a pořád mě   uchvátí. Nejen příběhem,   který popisuji velmi   neradostnou dobu naši   minulost, ale především   úžasnou poetikou, kterou   přináší režie Vojtěcha   Jasného a kamera Jaroslava   Kučery. Herce nejmenuji,   všichni byli skvělí.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.3.2012
Další z perel našeho filmu.   Zobrazit takto naší   kolektivizaci po vzoru   sovětském, to příkoří,   ta nenávist, s tím se   člověk jen tak přece   nesmíří. Ty všechny   postavy, Pyřk a Zášinek tak   živé. Herecký koncert,   člověk musel být dojatý i   pořádně rozlobený   najednou. 100%
Rene1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Tohle je jeden z nádherných   filmů. Fantastické herecké   výkony, autenticky   působící zobrazení života   na malé moravské vesnici,   půvabná vizuální stránka,   dojemné lidské osudy, to   všechno dohromady vytváří   něco skvělého.
trampnet
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.9.2012
+ R.Brzobohatý 12.09.září 2012
Film a herci mluví za vše   100 %.Taková byla doba,ale   duch tohoto filmu je platný i   v dnešní době.+2012 září   12.zemřel jeden z nej.pánů   herců.
Majdulka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.10.2009
Všechny filmy stárnou.   Viděla jsem ho poprvé   ještě před revolucí a   zanechal ve mně stopu a o to   tvůrcům určitě šlo.   Abychom se zamysleli nad   minulostí. R. Brzobohatý tam   byl dokonalý, ale nejen on.
Pavelpi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2015
Film,který jsem poprvé   viděl v roce 1969 a velice na   mě zapůsobil.Příběhy   vesnických lidí,přeměna   vesnice na socialistickou a   osudy sedláka   Františka,který stál za   svým je něco,co mi dlouhou   dobu zůstalo v paměti.Když   jsem film znovu viděl po roce   1989,všechno se mi znovu   vrátilo.Herecké výkony pana   Brodského,Menšíka,Brzobohat   ého znovu vytáhly do světa   jejich varhaníka   Otčenáše,Jořku s pyřkem a   Františka.Jsem rád,že jsou   z trezoru venku a můžou nám   znovu připomenout ty staré   časy dobrých rodáků…
Pilar1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2020
nádhera
Film jsem viděl   několikrát,ale stále mě   uchvcuje.Jeden znejlepších   filmů druhé poloviny   20.století. Nádherná   kamera,výborní herci a   sprostota komunistů té   doby!!
kmotr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.12.2008
kmotr
Vynikající film , který by   měl vidět každý aby si   připomenul zrůdnost   komunismu po , kterám jak se   zdá se někomu   stýská.Dávám deset bodů.
rstetka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2008
Velice silný příběh   hrdého Františka v podání   Radka Brzobohatého kterého   nezlomil komunistický   režim.Velice se mi líbil   pysk v podání V.Menšika.
zelenyraul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.10.2009
Mám tento film velmi   rád.Velmi.Ale vidět ho   prakticky nesmím.Kdykoliv ho   totiž vidím,krev mě kypí v   žilách,a nebo se mě   zalévají oči slzami vzteku   a bezmoci,a mít v tu chvíli   po ruce nějakého   komunistu,který by tuhle   všivou dobu obhajoval,asi   bych ho udeřil...a ne   jednou.Tak výborně a   přesně popsaná 50tá léta   nejsou asi v žádném jiném   českém filmu Děkuji   Vám,pane Jasný.Děkuji   Vám,pane   Brzobohatý...děkuji Vám   všem.
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2020
Nástup komunismu na vesnici   vystižen do mrtě. Silné a   skvěle vypointované drama,   které z Vás netahá emoce na   první dobrou, ale tíží   někde v pozadí. Děkuji!!!
snekousek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2020
Na shlédnutí filmu musí   člověk psychicky i duševně   dorůst. U tohohle skvostu   české kinematografie to   platí alespoň trojnásobně,   takže vám co se nelíbí   musíte ještě počkat.
moudnik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2007
Poetika, poezie, krása   jazyka, to vše zasazeno do   výpovědi jedné generace   lidiček na moravské vesnici.   Dramatické
příběhy   jednotlivých postav   dokreslují charaktery   lidí,
kteří se jen   těžko smiřují s nesmysly   nastupujících řádů a se   změnami tyto zlořády   doprovázejícími. Mistrný   vypravěč
nemění   tempo vyprávění a nechá   naše nejlepší herce tvořit   s
radostí jim   vlastní. Menšík, Matuška,   Brodský a další si
zahráli s chutí a na   výsledku je to vidět.   Smutná krása, až
bolest se mísí s vůlí   žít a radovat se, ať je jak   je.
kmasek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.8.2010
smutná a těžko   pochopitelná doba, film ve   mě vždycky vzbuzuje   negativní emoce. Skvělé   herecké výkony, navíc   orámovaný jedinečným   slovem Martina Růžka.
georginaa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.4.2009
Nechci podceňovat dnešní   mládež, ale těžko můžou   pochopit dobu, který tento   snímek nabízí. Dnes je   život o úplně něčem   jiném a vyprávějící   příběhy této tématiky   bylo složitější, než v   dnešní době. Dnes je volba   na nás, kam a proč chceme   jít, dříve pokud   neposlechneš čeká tě   trest.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.5.2014
Jeden z nejznámějších   trezorových filmů,   ukazující násilnou   kolektivizaci vesnice,   nezapomenutelné herecké i   režijní výkony   (R.Brzobohatý, V.Menšík,   V.Brodský, V.Jasný). U   takových filmů tu   trezorovost chápu, u   některých ji nepochopím.   Ovšem takový film musíte   také umět vidět, není pro   každého diváka, odkojeného   krváky a akčního násilí.   Prostě způsob vyprávění   se musí umět vychutnat, je   to něco jiného, než jsme   zvyklí.
Soused89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.6.2009
Když jsem tento film viděl   někdy kolem roku 1995   poprvé, velmi mě   uchvátil. Připadal mi velmi   smutný a příběhově   téměř dokonalý. Tenkrát   bych tomu filmu dal za deset   bez váhání.
Bohužel však, když jsem   se podíval letos, viděl   jsem, jak ten film   neuvěřitelně zestárnul.   Zestárnul ne o čtrnáct,   ale alespoň o třicet let a   rapidně stárnout bude   dál. V dnešní bude pro   diváky asi stále těžší   věnovat svou pozornost   filmu s takto pomalým tokem   vyprávění, kde ještě   polovinu stopáže zabírají   dechovkové pasáže. Je to   škoda, neboť postavy typu   Františka by se lidem měly   dávat za vzor, ale mám   takový dojem, že tento film,   navzdory své   nezpochybnitelné kvalitě,   boj se zubem času nakonec   prohraje a jednoho dne bude   (narozdíl třeba od   Skřivánků na niti)   působit vysloveně exoticky.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.5.2011
Film Všichni dobří rodáci   je především silně   nostalgický a zjednodušuje   někdy až zjresluje některé   souvislosti a tím se   dostává do stejné pozice,   jako řada filmů z let   padesátých, které rovněž   měly tuto tendenci. Tento   film bude za deset až dvacet   let bude pro současného   diváka filmem historickým.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.9.2017
Mohlo to být skvělé drama,   ale bohužel, nosnou myšlenku   i výborné herecké výkony a   obsazení (Brodský, Menšík,   Matuška) tu hodně sráží k   zemi pomalé a příliš   "lyrické" tempo   děje. Ovšem i tak se tento   snímek právem řadí mezi   velice dobré a poučné filmy   z časů, které stojí za to   si připomínat.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.8.2016
Jednotlivé osudy kamarádů,   kdy se časem přesně   ukáže, jaký kdo je člověk   a jak klidně sejme i svoje   přátele, jen když mu to je   ku prospěchu. Já osobně   jsem se vždycky spíš   pozastavovala nad tím, že je   film prezentován jako   stěžejní pro Radoslava   Brzobohatého, připadalo mi,   že prostoru zase tolik   nedostal, byť i na tom malém   prostoru dokázal maximum.   Osudů jemu podobných   bohužel bylo v naší   historii více a i dnes se   mnozí kamarádi projeví, kam   vítr, tam plášť. Pokud si   odmyslím tohle všechno,   zůstane kvalitní   lyrickoepické drama o osudech   lidí ve vymezeném prostoru   a času.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.2.2015
Skvělé herecké obsazení s   výbornými hereckými   výkony,V.Menšík jako   kradáč který aby se vyhnul   vězení poleje si nohu   kyselinou a strčí ji do   hnoje,Walda zaspívá zahraje   ale snímek má víc   smutnějších a   vážnějších scén než   humorných.
mikee007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.8.2016
Přijít
v pravou chvíli, nejspíš by   Rodáky Oscar neminul.   Vizuálně i dějově   působivé dílko si   "koleduje" o to, aby   ho diváci milovali a kritici   vynášeli do nebe...
Jenže.
Jenže už   uplynul nějaký čas a téma   kolektivizace zemědělství a   vztahů na vsi celkově tak   nějak celkově nefunguje.
Z kvalitního snímku tak   už je jen dokument   odkrývající kus našich   dějin. A podle mého, trochu   rozvláčný dokument.   Třebaže plný skvělých   hereckých výkonů.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.8.2016
Je to už mnoho let co jsem   film viděl a nastal čas si   ho zopakovat. Audiovizuálně   působivý s krásnou kamerou   a zajímavou hudbou. Téma je   dobré, bohužel né všechno   jsem asi pochopil správně,   některé vztahy a zvraty mi   jasné nebyli, také občas   film působí zdlouhavěji   než by musel. I tak v mnohém   silný snímek, který by měl   stále varovat před zlem   zvaným KOMUNISMUS!
Nasudr
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2011
Výborný film, ktorý   zanechal hlbokú brázdu. V   súčasnej dobe už nie moc   aktuálny, možno z   konzumného hľadiska menej   zaujímavý, ale inak   pravdivý a presvedčivý   príbeh z obdobia po vojne,   ktorý musí zaujať   náročného diváka. Veľmi   dobré obsadenie a vynikajúce   výkony hlavných i   niektorých vedľajších   postáv.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.2.2012
Opravdu nechci filmu a   tvůrcům upírat z   objektivního hlediska   nesporné kvality, ale mě   prostě nebavil. Mohl bych   dát 5 jako průměr mého a   objektivního názoru.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Příšerný začátek, ale   jak vidím z hodnocení, cení   se. No, každému co jeho   jest. Díky panu Högerovi   víme jak a na co se dívat,   už několikrát jsem jej u   sledování proklel a poslal   „dovítekam“. Nářečí   hercům moc nešlo, ale oni se   ani nějak zvlášť   nesnažili. Mi ten scénář   přišel hodně špatný.   Prostě, aby to tu nepitval do   aleluja, snímek mi nesednul a   nelíbil se mi svým   podáním. Takže nakonec   dostanou plus jen herci a   trošku to vykreslení postav   a jejich „charakteru“.
Petra.Barbie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.9.2008
Utekla jsem z kina...
...ano, i když vidím, že na   tento film je hodnocení velmi   vysoké, pro mne bylo jeho   sledování naprostým   utrpením. Hádání se   sedláků mi, ač člověku z   vesnice, bylo naprosto cizí,   z filmu čišel chaos a   politická podkreslenost mi u   filmů nic moc neříká.   Kolik jsem ho viděla?   Přibližně něco přes   polovinu a opravdu jsem to   dál nezvládla. Později jsem   ho ještě zkusila sledovat v   televizi, ale vzdala jsem to   asi po dvaceti minutách.   Tvorba Vojtěcha Jasného je   spíše směřována na   specifickou, více   intelektuálně zaměřenou   skupinu diváků, k nimž já   nepatřím. Takže se   omlouvám všem obdivovatelům   tohoto filmu, ale známkovat   více body by znamenalo lhát   sama sobě...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36879minih36879Vrah přichází v noci (2001) 
Non ho sonno n
minih25866minih25866Žoldák: Legie zkázy (1998) 
Soldier n
minih37514minih37514Zkrocená hora (2005) 
Brokeback Mountain n
minih32641minih32641Svědek (2001) [TV film] 
Svědek n
minih39805minih39805Pojišťovna štěstí (2004) [TV seriál] 
Pojišťovna štěstí n
minih28824minih28824Skvělí chlapi (2000) 
Wonder Boys n
minih10155minih10155Když má svátek Dominika (1967) 
n
minih24850minih24850Zlaté rybky (1977) 
Zlaté rybky n
minih162050minih162050Doktor Martin: Záhada v Beskydech (2018) 
Doktor Martin: Záhada v Beskydech n
minih113737minih113737Babovřesky 3 (2015) 
Babovřesky 3 n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

151 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:05 - 08:35

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10