Duben
ohodnotit

Stalingrad

Žánr:
Rok:
1992
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
2.12.1993
„Příběh obyčejných lidí, poznamenaných nejkrvavější bitvou v historii druhé světové války.“

Komentáře k filmu Stalingrad

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
cicis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2009
Dobre spracovaná historická   udalosť ktorá znamenala   koniec nemeckej expanzie v 2.   svetovej vojne. Tentokrát z   pohľadu opačnej strany ako   sme boli zvyknutý z čias   pred rokom 1989. Ukazuje osud   obyčajných vojakov, ktorí   sa isto nehrnuli za ideálmi   ktoré im niekto nasľuboval   niekde v závetrí. Tu   pochopili nezmyselnosť celej   politiky Nemeckej ríše.   Bohužiaľ už bolo príliš   neskoro, aj keď dobre   kŕmený velitelia boli mimo   reality.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2009
Vyborny valecny film z druhe   svetove valky.
Tentokrat je tady dost   dobre ukazane utrpeni   nemeckych vojaku,kteri museli   kapitulovat u Stalingradu.
Prezit v techto nelidskych   podminkach bylo takrka   nemozne,proto se jich take   vratilo jenom tak malo.
Herecke obsazeni dost   dobre a dokonce i s ceskou   ucasti.
Libil se mi tu   Karel Hermanek.
Horten
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2009
Jeden z nejlepších   válečných filmů který je   jako jeden z mála natočen z   pohledu té   "špatné"   strany.Film ukazuje že i v   německé armádě se hojně   vyskytovala nechut bojovat   zvláště pak u Stalingradu.
BiTch_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.12.2008
Nejkrvavější bitva lidské historie!
Když sem tento film před   lety videl koukal sem z   otevřenou pusou.Myslím si   že tento film nemá chybu a   ukazuje válku přesně   takovou jaká byla.Je zde i   pár hodne drsných scén a   film excelentně zachytil   brutalitu a nelítostnost   bojů jako takových ale i   morální otázku   lidskosti,absolutní   psychické
vyčerpání   a hrdinství.Příběh malé   jednotky uvnitř pekla na mě   zapusobil velmi silně.
Reww
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2008
Excelentní!!konečně   válečný film který   natočili němci už bylo dost   amerických patriotických   dojáků, ne všichni němci   byli špatní ale narukovat   museli a poslouchat rozkazy   taky tak jsem to zas zhodnotil   z jejich pohledu Afrika pak   Rusko opravdu žádnej med.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.10.2011
Stalingrad - město zmaru, utrpení a smrti....
Silný protiválečný snímek   z německé strany, obdivuji   že přes menší rozpočet   vznikl film který nutí   přemýšlet. Ze všech   "Stalingradů" pro   mně ten nejvydařenější.   Líbilo se mně že byl fér   na obě strany a na konci jsem   byl hodně dojatej.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2016
Matka vlasť volá
Thomasa Kretschmana si už ani   neviem predstaviť inak ako v   nemeckej uniforme. V týchto   filmoch mu sedí. Surový,   naturalistický film o jednej   z najzásadnejších udalostí   druhej svetovej vojny, možno   aj histórie ako takej,   vyrozprávaný z pohľadu   nemeckých vojakov. Nie sú tu   vykreslení ani ako   ideologickí fanatici, ani ako   chrabrí rambovia, ale ako   normálni vojaci. Ono bolo   chybou nahnať tieto nevinné   životy do vojny a je smutné,   že uverili vtedajším   rečiam, alebo možno boli   dokonca o tom presvedčení,   ktoré tak jasne a podrobne   spísal ich rakúsky vodca v   bestsellere tej doby Môj boj,   že Nemci ako páni tvorstva   majú plné právo na   východné územia a dosť   nelichotivo sa vyjadroval o   nás, Slovanoch, ako o   podľuďoch a otrokoch, teda   otrokmi sa stane iba zopár   silných a mordrookých,   ostatní pôjdu na jatky.   Nestalo sa tak. Slovanstvo   zasa preukázalo svoju silu a   Rusko ako nespočet krát   muselo zasa Európu ťahať z   problémov a oslobodzovať. I   dnes, aké aktuálne. Film ma   svoju silu. Aj napriek   očividne nižšiemu rozpočtu   sú boje a kulisy perfektne   premakané, herecké výkony   taktiež úžasné a aj   scenár a dej solídny, a   nesmiem ani opomenúť krásnu   hudbu. Páčila sa mi postava   von Witzlanda a jeho prerod a   vytriezvenie z nemeckého   víťazstva, famózny Karel   Heřmánek, krásna Dana   Vávrová ako Ruska a kde len   som videl poddôstojníka   Rolla (a jasné, chodil spolu   s Amonom Goethom v   Schindlerovom zozname). Film   mal teda dobre vykreslené   postavy, ich osudy, silnú   atmosféru. Bitka s tankami   možno bola prehnaná, ale   pozeralo sa na ňu dobre.   Jediné, čo mi nesadlo bol   ten divoký koniec, kde som sa   akosi strácal a to jednanie   niekedy bolo zvláštne a   hlavne všetko akosi ubiehalo   prirýchlo. Nepochopil som ale   koniec poddôstojníka Rolla s   kapitánom Muskom, ale   predpokladám, že išli za   generálom Hentzom vzdať sa.   Rozhodne elita medzi   vojnovými filmami
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.1.2013
Jedno z lepších válečných   DRAMAT.Fuj tam musela bejt   kosa.Výborně udělané   dramatické scény v těch   nejhorších bojových   podmínkách s celé války.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.3.2009
Stalingrad
Perfektní zachycení 2.   světové války, konkretně   bitvy u Stalingradu.   Tentokráte ale z německé   strany. Já vím, že Němci   byli za války parchanti, ale   někteří byli i normální a   neměli na vybranou, byli   nuceni bojovat a poslouchat   rozkazy fanatických   důstojníků a hlavně   Hitlera. Drsné ruské   podmínky (hlavně v zimě)   jsou vykresleny dokonale,   atmosféra působí   depresivně. Boje byly   nemilosrdné a drsné. Film   nám ukazuje, co všechno   museli vojáci za války   prožít, ať to byl hlad,   příšerné omrzliny nebo   smtelná zranění, kruté   zacházení se zajatci či   brutalita bojů. Film se   snaží předvést, jak to asi   kdysi vypadalo. Vedle toho   tady je silný příběh   jedné skupinky německých   vojáků, který mě se   závěrem (i když to nerad   přiznávám) dojal.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Dost syrovy snimek. Thomas   Kretschmann coby mlady   dustojnik znechuceny valecnym   tazenim v Rusku. Prekvapil mne   i Hermanek coby nemecky   kapitan. Film dokonale   zachycuje atmosferu   obkliceneho Stalingradu.
Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2011
Překvapivě docela dobrý   válečný film, který se   snaží o co nejpřesnější   vyobrazení hrůz a   šíleností na východní   frontě za 2. světové   války. Skupina veteránů   německého Afrikakorpsu,   která je na dovolené v   Itálii, je převelena na   východní frontu, aby se   mohla zúčastnit jedné z   nejdelších a   nejstrašnějších bitev 2.   světové války. Byl jsem   poměrně mile překvapen,   protože jsem čekal, že   půjde o nějakou   propagandistickou pohádku,   ale opak je pravdou. Ti z   vás, kdo by snad čekali   happy end, musím bohužel   zklamat; na konci filmu není   nic víc, než smrt nebo   zajetí. V hlavní roli   uvidíme excelujícího   Thomase Kretschmanna, jako   velitele německé roty,   který se svou jednotkou   bojuje jednak proti Rusům, a   jednak proti ctižádostivému   byrokratickému nacistovi,   který vojákům neustále   ztrpčuje život (viz. silně   působící scéna s popravou   ruských civilistů). Dále se   ve filmu blýskl i Karel   Heřmánek, který ztvárnil   jednoho z neměckých   důstojníků, jenž se sice   zas až tak nezajímá o   politiku, ale zato působí   jako fanatický voják,   odhodlaný vyhrát bitvu. V   jedné z vedlejších rolí si   zahrála i Dana Vávrová.
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.12.2011
Stalingrad je válečný film   se vším všudy. Nechybí mu   monumentalita, nadsázka ani   hluboké a přitom   uvěřitelné emoce. Ze   snímku by se dalo vybrat   hodně silných momentů a já   vybrala tři. Scény spojené   s Irinou, Koljou a Rusy   zpívající v továrně se mi   dostaly hluboko pod kůži.   Ostatně, to celý film.   Stalingrad je výborným   doplněním historie z pohledu   té druhé strany, syrová   fakta doplněná prostým   lidstvím.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2011
Dobře udělaný film. Pohled   na bitvu u Stalingradu z   německé strany, a to docela   autenticky. Někdy z toho   běhá mráz po zádech.
janek85
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.4.2008
Další z povedených   válečných filmů, ale ne   tak moc. Tenhle film měl   německý děj, čili osudy   něměckých vojáků, a   tudíž se mi zase tak moc   nelíbil. Samozřejmě, že   film byl efekntě   vynikající, taky dobrý   námět, Stalingrad,   nejkrvavější bitva. Šlo to   poznat, ale spíše se jedná   o zimu, jaká tam je. Taky jse   tam objevují strašné   záběry, jak někomu umrzne   noha, lidé mají hlad... ale   tohle se vše dělo za války   a myslím si, že je to v   tomhle snímku naznačené,   jak to doopravdy vypadalo. 85%
Stilicho
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.9.2007
V tomto filmu nejde tak o   reálie, jako o život, strach   němců a empatii k nim.   Východní fronta. Myse   Barbarossa, jak je vidět   nevyšla. Počateční   blesková válka Blitzkreug,   se změnila ve válku   barákovou, na jedné straně   němci, o poschodí níže   rusové. I obyčejní vojáci   tušili, že čím dál se   zmenšující dávky jídla,   munice a narkotik pro   zraněné nesvědčí o ničem   dobrém. Hitler zavelil   neustupovat, ale ono vlastně   pro obklíčenou armádu   generála Pauluse to byla   docela hloupý rozkaz. Kam   ustupovat, byli ze všech   stran obklíčení. A   nejbližší německá armáda   byla 60 km vzdálená. Byla   jen otázka času kdy se   zubožení vojáci vzdají   rudoarmějcům. Film nám   přibližuje příběh jedné   čety právě těchto   bezmocných němců, bojovat?   Smrt. Vzdát se? Také smrt.   Ze 700 000 zajatých   řadových vojáků se   vrátilo domů, asi 30 000.   Utéct? Kam? Přejít na   druhou stranu, se pokusila   naše skupinka. Zbyli už jen   2. Spřátelili se s jednou   ruskou vojačkou, ale tu   spolusoudruzi považovali za   zrádkyni, takže ji   zastřelili. Oni samotni. V   nesmírně kruté zimě, lehli   na zem a přemýšleli o   životě. Krásná smrt.
dr.svica
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2009
Víborný film zachycující,   bytvu o Stalingrat. Nejvíce   se mi na něm líbilo, že   děj byl zachycen z německé   strany a né jako většina   filmů z druhé světové   války, očima spojenců.   Dobře tam bylo vidět, že i   německý voják v té době   měl srdce...
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.9.2011
Reálnost bitev?
Teď zrovna dávají ten film   a byla tam bitva Němců s   ruskými tanky na sněhové   pláni - Němci tutu menší   bitvu vyhráli - asi 10   ruských tanků T34   zlikvidovala hrstka   německých vojáků, kteří   měli jen 1 dělo a ruční   granáty - ruští vojáci   seděli na svých tancích až   téměř k německým   záhrabům, takže je mohli   Němci zkosit rovnou na   tancích. Takto by ta bitva   asi neprobíhala - ve   skutečnosti by z Němců   nezbyl flek.

  Dobře Němcům tak, neměli   ke Stalingradu ani do Ruska   "lézt". Po té   bitvě na Stalingradu nebyli   už Němci žádná   nadřazená panská rasa,   která Rusy pohrdala jako s   podlidmi, nebyli to už   žádní hrdinové, jen Němci   co se bojí Rusů a jejich   pomsty za miliony   povražděných ruských   civilních obětí masakrů   civilního ruského   obyvatelstva způsobených   německou armádou v čele s   SS.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.11.2013
Jiný pohled na bitvu u   Stalingradu z té druhé   strany, ze strany skupiny   obyčejných německých   vojáků. Bitva, která jednak   znamenala konec německého   postupu na Východ, která   znamenala stovky tisíc   mrtvých vojáků na obou   stranách, je pojatá hodně   syrově, bez příkras.   Opravdu válečný film   ukazující krutost války.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.7.2015
Ruská zima
Realisticky natočený snímek   popisující jednu z   klíčových bitev II.   světové války. Film je   zajímavý i tím, že se   točilo u nás v republice   (Kladno)a taky si tam zahráli   čeští herci (Karel   Heřmánek)
Emzak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2004
Bitva u Stalingradu a osudy   vojáků je velice zajímavé   téma. Všichni totiž dobře   víme jaká to byla tragédie.   Jednou jsem četl, že   hlavním hrdinou filmu je   válka a tak to taky je. Je   zde snaha navodit, co   nevětší pocit   realističnosti. Boj o každý   metr, spousta mrtvých a   raněných. Nakonec všichni   hlavní hrdinové zemřou a to   by se asi američanům moc   nelíbilo. Nicméně se té   bitvy neúčastnili, tak   můžeme sledovat povedený   snímek a né nějakou   nesmyslnou sračku s   neskutečně stvárněnými   postavami. Jo, tak nějak   vypadala podle mě válka.
kcobain
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.6.2008
Pokud neberu v úvahu   realističnost, nad kterou sem   se místy musel smát, je film   o osudech německé jednotky   ve Stalingradu, který nebyl   rozhodně procházka   růžovým sadem, arogantní   velitelé a všudypřítomní   Rusové ztěžují život na   každém kroku a fil nekončí   jako obvykle happy endem, ale   i tak na poměrně dlouhý   film, se kouká jedním dechem   a předčil mé očekávání.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Jedna z nejkrvavějších   bitev 2. sv. války očima   německých vojáků.   Autenticky a bez příkras   natočený válečný film.
pigal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.8.2018
Dlhe trapenie...
Pokus o pohlad na vec z druhej   strany barikady.Ano aj nemecki   vojaci boli len ludia a   vykonavali rozkazy,s ktorymi   sa nemuseli   stotoznovat.Herecke vykony   solidne,ale celkovy dojem z   filmu rozpacity.Dlha   minutaz,slabe bojove sceny a   zub casu sa podpisal na   kvalite filmu,ktory   nedoporucujem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27591minih27591Alenka v říši divů (1999) [TV film] 
Alice in Wonderland n
minih48575minih48575Sherlock Holmes (2009) 
Sherlock Holmes n
minih21463minih21463Tucet špinavců IV: Osudná mise (1988) [TV film] 
The Dirty Dozen - The Fatal Mission n
minih36811minih36811Torque: Ohnivá kola (2004) 
Torque n
minih2717minih2717Akta X 2: Hnízdo (1996) [Video] 
The X Files : File 2 - Tooms n
minih44684minih44684Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007) 
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street n
minih30993minih30993Přestávka: Škola mimo provoz (2001) 
Recess: School's Out n
minih132057minih132057X-Men: Apokalypsa (2016) 
X-Men: Apocalypse n
minih42363minih42363Texaský masakr motorovou pilou: Počátek (2006) 
The Texas Chainsaw Massacre : The Beginning n
minih17698minih17698Rambo (1982) 
First Blood n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10