Jeden svět
ohodnotit

Rambo

First Blood

Další název:
Rambo: První krev
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1991
„Boj o život pokračující po návratu z vietnamského pekla.“

Obsah filmu Rambo

 
Válečný veterán John Rambo hledá přítele Delmara, se kterým bojoval ve Vietnamu. Od jeho matky se však dozví, že Delmar zemřel na rakovinu. V jednom z malých městeček ho zastaví šerif Teasle a bezdůvodně ho jako vandráka vykáže z města. Když veterán neuposlechne, šerif ho odveze na policejní stanici, kde ho se svými muži začne týrat. Kruté zacházení připomene Rambovi mučení ve vietnamském zajetí, což v něm probudí instinkty cvičeného bojovníka. Než si policisté uvědomí s kým mají tu čest, Rambo se zmocní svého nože, zneškodní posádku policejní stanice a po divoké honičce na ukradené motorce se policistům ztratí v lesích za městem. Zuřící...
 
Související odkaz
 
Deset věcí, které jste možná nevěděli o ...4#

Tak jsme zase tady s naším seriálem, ve kterém se věnujeme zajímavostem, které se týkají slavných filmů. V tomto díle se podíváme na film, jehož hlavní... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ted KotcheffTed Kotcheff  
hraje:
Sylvester StalloneSylvester Stallone.....John Rambo [35]   
Richard CrennaRichard Crenna.....plk. Trautman [55]   
Brian DennehyBrian Dennehy.....šerif Teasle [42]   
David CarusoDavid Caruso.....Mitch [26]   
Jack StarrettJack Starrett.....Galt [45]   
Chris MulkeyChris Mulkey.....role neurčena [33]   
Alf HumphreysAlf Humphreys.....role neurčena [28]   
John McLiamJohn McLiam.....role neurčena [64]   
Bill McKinneyBill McKinney.....role neurčena [50]   
Donald AdamsDonald Adams.....velicí důstojník stráže   
Michael TalbottMichael Talbott.....Balford [27]   
Stephen E. MillerStephen E. Miller.....stráž   
John RiggJohn Rigg.....Bobby - radio-operátor na základně [35]   
David CrowleyDavid Crowley.....Shingleton   
Don MackayDon Mackay.....role neurčena   
scénář:
William SackheimWilliam Sackheim  
Sylvester StalloneSylvester Stallone  
Michael KozollMichael Kozoll  
námět:
David MorrellDavid Morrell.....román First Blood (První krev) [38]   
hudba:
Jerry GoldsmithJerry Goldsmith  
Arthur MortonArthur Morton  
Bruce BotnickBruce Botnick.....produkce písně IT´S A LONG ROAD [36]   
Marty PaichMarty Paich  
David PaichDavid Paich  
kamera:
Andrew LaszloAndrew Laszlo  
John S. BartleyJohn S. Bartley  
střih:
Joan E. ChapmanJoan E. Chapman  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucerna film, Pannonia Entertainment
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
3.8.2023
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Rambo >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2022
Literární autor knižní předlohy, tohoto   dodnes fenomenálního snímku, David Morrell   pojal postavou válečného veterána z   vietnamské války Johna Ramba především silnou   kritiku americké společnosti v přístupu k   těmto lidem, kteří si prošli takovým   válečným peklem, jaký si nikdo nedokázal   představit. Tato válka žádné válečné   hrdiny nestvořila. Buď je pohltil napalmový   chaos, nebo z nich vytvořila mrzáky, těžké   narkomany nebo naprosté psychopaty schopné   všeho. Filmů na tuto problematiku samozřejmě   vzniklo více, ale nikdy ne tak s ohromným   důrazem. Postavou Ramba Morrell zdůraznil holý   fakt, že tito veteráni se nevraceli z pekla do   klidu k rodinám a přátelům. Většinou rodinu   neměli a přátelé zemřeli. Neměli kam jít,   neměli kde a jak znovu začít. Nevedli   spravedlivou válku, nemohli být tedy za hrdiny a   podle toho se s nimi také jednalo. Sylvestr   Stallone Morrellovu myšlenku plné pochopil a tak   pojal charakterizaci Johna Ramba takovým   způsobem, jaké nemělo do této doby obdoby.   John Rambo se z jedné štvavé války dostal do   druhé a o to víc je to horší, že ve své   vlasti. Ohledně vietnamské války dle námětů   prostě nikdo nemohl zůstat živý. Buď padl na   frontě, nebo zemřel doma na válečné   následky. Jako Rambův přítel z války, jak se   dozvíme hned na začátku příběhu. A nyní   chtějí zabít jeho a to jenom proto, že se   chtěl pouze najíst v jednom nejmenovaném   horském městečku. Čtenář knižní předlohy   samozřejmě ví, jak to nakonec s ním dopadlo.   Tady je to jiné, i když scéna dle knihy byla   natočena také, byť v jiném prostředí.   Sylvestr se rozhodl tak, jak se rozhodl a při   dnešním pohledu je na každém divákovi aby   posoudil, udělal-li dobře či ne. Scénář   není nijak složitý, obzvlášť pro Sylvestra.   Dohromady toho moc nenamluví. Ono ani není   třeba. Za něj mluví činy. A hlavně zbraně.   Jdou po něm a v něm se probudil instinkt   válečníka. Přežít za každou cenu. Akční   scény jsou úžasné, i když ne fenomenální. A   to ani nebyly použity všechny. Jako třeba   Rambem holýma rukama zardoušení krvelačných   psů svých pronásledovatelů. Každopádně se   Rambo zapsal do filmových dějin jako nikdo.   Pomineme-li samozřejmě Rockyho Balbou. Jakmile   se řekne Rambo, každý okamžitě ví o koho se   jedná. Charakterově je Rambo zdvořilý,   plachý, citlivý a inteligentní a z druhé   stránky svým způsobem primitivní, pudový,   nevypočitatelný a náležitě agresivní. A ze   snímku je to hodně cítit. David Morrell navíc   Ramba ozvláštnil indiánsko-německým původem   a vysvětlil to tak, že indiánská část   znamená spjatost s přírodou a ta německá   teutonskou bojovnost. Ve své době tomu málokdo   věřil, ale na to, aby snímek diváky oslovil,   prostě měl. A i když jsou dnes takovéto filmy   někde jinde, své kouzlo má stále.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.2.2021
Rambo a PTSD ako prasa...
Klasika, ktorá nehrdzavie.Možno len   trošičku.Akčné scény sú skvelé a áno   vážení-ide to aj bez CGI efektov.Scenár je už   slabší a poplatný akcii.Veľkým prekvapením   bol pre mňa herecký výkon Stalloneho.Okrem   grimás a napínania bicepsov zvládol aj   dramatickú rolu.
Film jednoznačne   doporučujem.Je to akčná klasika.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2020
Moc dobrá akční klasika 80.let. Docela   originálně pojatý příběh vietmanského   veterána se spoustou akce a řadou slavných   hlášek v dost propracovaných dialozích. K tomu   dobrá hudba a kvalitní pyrotechnické efekty (na   počátek 80.let). Režisér Ted Kotcheff i Sly,   který se podílel i na scénáři se zkrátka   vytáhli. Tento film nestárne (na rozdíl od   řady jiných akčních snímku z té doby) a   dokáže zaujmout a pobavit i dnes.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2020
PROCESOR!
1982? Tak to by se spousta filmů-akčních měla   teda stydět…Je vidět, že se podílel i na   scénáři a to ho nasměrovalo k další   hvězdné kariéře…
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.10.2019
Střet válečného veterána z vietnamského   střetu a zamindrákovaného šerifa odněkud z   americké zadele. Návštěva posledního   přeživšího ze své řeznické party se zvrtne   na lov který od začatku není tak jednoznačný   a Rambo ukazuje své kvality. Opravdu přežívá   ten nejlepší. Film jsem viděl mnohokrát a   stále mě baví , skvělá hudba a válečné   dovednosti Ramba spolu s buranství šerifa a jeho   nosledů nikdy nenudí.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2018
Byt má jednička Ramba svoje kvality, tak mě zas   tolik nechytla jako další dva díly. No   Sylvester je ve své roli dost dobréj.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2018
Nejlepší Rambo
Kultovní film kde Sly uplatnil svoje přednosti,   herectví to není:DDD Dnes už legendární   snímek o veteránovi z vietnamské války se   skvělou muzikou a řadou filmových vychytávek   které pak použila řada jiných tvůrců. Johny   se vrací domů ...a válka pokračuje.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2017
Když Rambo vtrhlo do českých kin, bylo to   něco, na co jsme nebyli zvyklí, a tu se diváci   dělí, který díl, co Stallone natočil, je   lepší. Rambo I. je jistě, ze série nejlepší,   v plných kinech s titulky, další a další   pokračování, ještě bylo potřeba z toho   fenoménu obchodní značky Rambo, něco   vytřískat. Kvalita filmů šla dolů, dnes již   sem tam se Rambo objeví v televizi, ale já již   na něj nečučím...
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2017
První Rambo. Klasika mezi béčkovými filmy.   Veterán vietnamské války po konfliktu s   místní policií v akci. Celkem uvěřitelný   příběh, slušná akce a Sylvester Stallone.   Film se dá vidět i po těch letech a má stále   co říct veteránech, kteří se vrací z války   domů.
Faustka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2014
Určité období používal časopis „Sport“   ke svým DVD chytlavý slogan… FILMY PRO NÁS   CHLAPY…, který se přesně hodí na tenhle   kultovní akčňák, bohužel zapomněli na   drsňačku Faustku, nicméně to neznamená, že   si veterána Johna Ramba(…a že se k mé   neutuchající radosti vyvinula série) …   nechám někdy ujít.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih71003minih71003Odchody a návraty (1983) [TV inscenace] 
Odchody a návraty n
minih40870minih40870Přání smrti 4: Tvrdý zákrok (1987) 
Death Wish 4: The Crackdown n
minih15062minih15062Osada Havranů (1977) 
Osada Havranů n
minih9936minih9936Kapitán Korda (1970) 
Kapitán Korda n
minih13108minih13108Muž a žena (1966) 
Un homme et une femme n
minih10386minih10386Kohout plaší smrt (1961) 
n
minih24627minih24627Příběh dušičkový (1964) [TV film] 
Příběh dušičkový n
minih32597minih32597Showtime (2002) 
Showtime n
minih48223minih48223Andělé a démoni (2009) 
Angels & Demons n
minih27687minih27687Cesta z města (2000) 
Cesta z města n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Rambo: Poslední krev (2019)

 Rambo: Poslední krev (2019)
Rambo: Poslední krev n
Rambo 5: Last Blood
Žánr: akční / dobrodružný / thriller
Země: Spojené státy americké / Španělsko / Bulharsko
Režie: Adrian Grunberg

(pokračování)

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

 Rambo: Do pekla a zpět (2008)
Rambo: Do pekla a zpět n
Rambo
Žánr: akční / drama / thriller / válečný
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Sylvester Stallone

(pokračování)

Rambo 3 (1988)

 Rambo 3 (1988)
Rambo 3 n
Rambo III
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Peter MacDonald

(pokračování)

Rambo 2 (1985)

 Rambo 2 (1985)
Rambo 2 n
Rambo: First Blood Part II
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: George P. Cosmatos

(pokračování)

Rambo (1982)Rambo (1982)Rambo (1982)Rambo (1982)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10