Zari
ohodnotit

Náš vůdce

Die Welle

Další název:
The Wave; Vlna (SK); Náš vodca (SK)
Rok:
2008
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
1.5.2008

Komentáře k filmu Náš vůdce

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
řepešínský
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.6.2011
hustý, tvrdý, realistický a   surově syrový dojem   zanechává v divácích   vynikající německý film   náš vůdce. tvůrčí nápad   zfilmovat skutečný příběh   o tom, kam až vedl jeden z   počátku nenápadně nevinný   školní experiment se povedl   nadmíru dobře a nebýt toho,   že autoři jaksi vynechali   závěrečné resumé, avšak   pro tento typ děl přeci jen   potřebné, stanuli by jistě   na samotném filmařském   olympu. náš vůdce sice   skončil těsně pod   hvězdnými výšinami dějin   světové kinematografie,   přesto mu nechybí zhola nic   pro maximální prožitek.   film náš vůdce je zcela   nadčasový, má dost   čitelné poselství,   všudypřítomnou atmosféru   prostředí, herecké výkony,   drží si svůj styl,   dynamiku, spád i rytmus až   po finální tragickou scénu.   vřele doporučuji všem   filmovým fanouškům   kvalitních výkonů a   dospívajícím dětem na   středních školách či v   devátých třídách   základních škol bych jej   ordinoval bez diskuzí   povinně!
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2011
Velmi zajímavý snímek,   který mě utvrdil v tom, že   lidstvo je nepoučitelné.
Pominu filmařinu -   kamera, zvuk, střih - tohle   si s kvalitní kamerou   dokážu spíchnout taky,   náklady nulové, vše se   odehrává ve škole, pár   exteriérů, nic víc, herci   ze střední školy za pár   kaček.
Ale ten   příběh mě naprosto dostal.   Jak rychle se dá zmanipulovat   skupina lidí, tomu bych   nevěřila.
Klidně   bych tento titul nechala   promítat v rámci občanské   nauky na českých středních   školách, i když je   příběh situovaný do   Německa, podle mě to nehraje   roli.
V souvislosti s   Vlnou mě napadá naše   cimrmanovské:"Kdo   chvíli močil, již močí   opodál!"
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.11.2011
Film, jehož příběh by mohl   být důrazným varováním.   Stačí jeden týden a dá se   zmanipulovat skupina lidí. Se   skupiny lidí může vzniknout   dav. Dav nemyslících   jedinců ochotných poslouchat   své vůdce. Začíná to   nevinným školním kursem o   autokracii. Učitel Wenger   svým posluchačům na   počátku položí otázku,   zda-li dnes, v současném   Německu, může vzniknout   diktatura. Odpovědí jsou   záporné, jsou úsměvné a   ironické. Tak se rozhodnou   pro pokus. Pokus začíná   diskusí o diktatuře, o   jejích motivech, pokračuje   se přes prvky diktatury a   jejich uvádění do praxe a   končí to tragédií.   Příběh se odehrává v   úzkém sociálním kruhu   lidí, v jedné třídě, na   jedné škole, v jednom   městě. Film varuje před   reálným nebezpečím. Dnes i   skrze internet se dají   manipulovat davy. V reálu   jsem jen v letošním roce   mohli být svědky několika   takových příkladů.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.7.2024
Šestnáct let po vzniku filmu   se ukazuje, že demokracie je   opravdu příliš křehká a   že autokracie může   vzniknout snadno - stačí   splnit podmínky, které   studenti pod vedením svého   vůdce učitele Wengera   rozkrývají, nechat se   vtáhnout do masy a   nedomýšlet důsledky. Filmu   vytýkám jistou modelovost v   určitých situacích, ale   jako poučení pro mládež je   to vynikající.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.3.2012
Historia magistra vitae
Pozoruhodný snímok. Dal sa   pozrieť a trocha i nútil k   zamysleniu. Jednoducho   liberálny učiteľ vyskúša   projekt ako sa dá človek   strhnúť smerom k mase.   Pikantné, že niečo také   natočia Nemci. Ono je jasné,   ako to dopadne. Človek je   tvor ovplyvniteľný, či už   masou, autoritou, pekne   vyzerajúcimi myšlienkami.   Človek je jedinec so sklonmi   k manipulácii, jednoduchým a   úderným riešeniam a hlavne   všetci za to zlé môžu,   všetci ostatní, len ja nie.   Tak aj experiment dopadol,   presne podľa očakávania.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2009
I když český název a Země   původuje evokuje něco   jiného jedná se o podívanou   ze školního prostředí, kde   se v jednom týdnu odehraje   experiment na téma autokracie   aneb je možné aby i v   dnešní době existovala   diktutatura. Jedne učitel a   několik žáků. Ze začátku   nevinný experiment, který   nemohl dopadnout jinak než   špatně. Zvlášť pokud to   někdo začne brát doslova   smrtelně vážně. Film se   ohání známkou   "natočeno podle   skutečné události" ale   film následnou anarchii   nezprácovává zrovna   realistickým dojmem. Moc jsem   nevěřil tomu, že by se z   lidí dokázalo stát stádo   vyznávající jen svojí   skupinu a nikoho jiného ale   možná to bylo jen tím, že   tvůrci nemají tolik   zkušeností aby výsledné   vyznění vypadalo reálně. Z   herců zaujme jen hlavní   učitel a zbytekje jen   klasická sorta mladých   lidí, kteří mají různé   problémy a ke skupině a   vůbec celému školnímu   experimentu shlížejí   různě. I tak si film   dokáže diváka udržet až   do konce i když je konec   jasný příliš brzy.
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 8.2.2011
Fašismus je přirozeností člověka
Téma filmu názorně ukazuje,   že fašismus je   přirozeností člověka a že   odmítání této drsné   pravdy je vlastně   protipřirozené. Stačí mu   jen vyhovět, dát mu   příležitost, podpořit   jej..., nebo nemít se před   ním dost na pozoru. Skryté   nebo ne tak vypjaté podoby   tohoto sociálního jevu lze   snadno sledovat všude a v   každé době, pokud máš   oči k vidění a patřičný   odstup ze své vlastní   samoty. Svobodu v žádném,   byť sebemenším   společenství nenajdeš a   žádní lidé se také za   tím účelem nikdy   nespolčují; vždy se to   děje násilně, proti   svobodným, svobodomyslným   jednotlivcům, proti těm   "nebezpečným",   proti "zrádcům" a   nikdy naopak.
Líbil se   mi nicméně ten plamenný   projev pana Wengera ke konci   filmu, který měl něco do   sebe (žel jsem si z něj nic   nezapamatoval), a pak jeho   šokovaná, nevěřícná   tvář, když jej v   závěrečné sekvenci   odváděla policie. On to   takhle přece nechtěl! ...A   přece se to stalo!
Co   se pak týče kvalit   samotného filmu, ty jsou   velice ubohé: kamera jak z   domácího videa, děj   plochý, postavy schematické,   výkony herců amatérské.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.2.2009
Vážně zajímavej film na   téma, co se může stát s   žáky třídy, kteří se   rozhodnou studovat autokracii   a zkoušejí sladit svůj   život s principy   autokracie... Fakt   zvláštní, zajímavý a   když k tomu ještě přidam,   že by to mělo bejt podle   skutečný události, dává   mi to vážně hodně   zajímavý pocity. Blbý je,   že film je německej,   protože si v tom každej hned   představí Adolfa.
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.9.2017
Velice působivý film o tom,   jak se lidi dají   zmanipulovat. Dobré herecké   výkony, zvlášť Frederick   Lau, jenž své   zfanatizování uměl zahrát   dokonale už od začátku.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.11.2010
Další snímek, který   úspěšně podkopává mojí   nedůvěru k německé   kinematografii. Nabízí   zajímavý pohled na anatomii   diktatury a ukazuje, že ani v   tzv. vyspělém západním   světě takové nebezpečí   zdaleka nepatří minulosti,   protože stádní pudy v nás   pořád jsou a za vhodných   podmínek můžou nabýt síly   uragánu i jeho následků.   Námětem byla skutečná   událost, přesto na mě   některé dějové zvraty   působí trochu   vykonstruovaně, modelově.   Zkrátka nedokážu uvěřit,   že se to mohlo seběhnout   zrovna takhle. Ten dojem ale   není natolik dramatický aby   mě rušil. Mechanismy   vytvářející z jednotlivců   fanatický dav jsou   vystižené pěkně.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Film na mě hodně zapůsobil,   jelikož jsem chvílemi   nemohla věřit, že by se   něco takového jako byla   diktatura ve 30. letech mohla   objevit i dnes.. byl to hodně   silný příběh..
LucyStar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2011
Skutečně výborný snímek o   jednom školním experimentu,   jehož následky jsou pro   mnohé zúčasněné   fatální. Během filmu jsem   se nestačila divit, kam až   vlna dokázala dospět. A   Jürgen Vogel byl skutečně   precizní.
andriy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2008
Až mne trochu zaráží ta   ochota takového množství   žáků zůčastnit se, kor v   pozdější fázi projektu,   kdy už vycházejí ty   špatné věci na povrch.   Jestli to opravdu vychází ze   skutečné situace, tak to je   síla! Naprosto mne teda   ohromil Jürgen Vogel v roli   učitele PANA WENGERA, když   se pokouší rozpustit tenhle   projekt, zajímavým   příkladem čeho a kam až   jsou lidé schopni zajít na   příkaz svého vůdce, aniž   by si uvědomovali, že zde   není něco v pořádku.
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2011
Film, který mě naprosto   dostal. Ukazuje jak snadné je   podlehnout diktatuře a   zmanipulovat lidi kolem sebe.   Během závěrečné scény mi   běhal mráz po zádech.   Studenti, kteří sami na   počátku filmu fašismus   rázně odsoudili a řekli už   v Německu už není možný,   podlehnou myšlenkám a   vedení jejich učitele. A   ještě víc mě zaráží,   že film je podle skutečné   události. Jedním   slovem...neuvěřitelné.   Skvělý filmový zážitek (a   doufejme, že podobné věci   zůstanou pouze u filmových   zážitků)
Verik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.3.2009
Film mě zaujal už proto, že   byl podle skutečné   události. Určitě se mi   líbilo jak byl natočen a ani   jednu chvíli jsem se   nenudila. Bylo super vidět,   jak tomu všichni studenti   začínali postupně propadat,   včetně učitele. A nakonec   zase vidět, jak se všichni   probudili a jakoby ani   nevěděli co to vlastně   celý týden dělali. I když   to bylo i tak dost dobré,   ještě tomu něco chybělo,   nejspíš by se z toho dalo   udělat ještě něco trochu   lepšího, ale i tak nemám   žádné výhrady. Závěr   filmu taky skvělý, věřím   tomu, že "amerika"   by si i tuto skutečnou   událost předělala k obrazu   svému a konec filmu by   zkazila. Byla to vážně   dobrá podívaná, určitě   doporučuji a hlavně v   němčině, s českým   dabingem už by to určitě   nebylo ono.
prediger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.11.2010
Tento snímek mě fakt dostal.   Od jeho shlédnutí si čím   dál víc uvědomuji křehkost   demokracie a jak se svět   pomalu této vymoženosti   vzdává. Fandim německým   tvůrcům, že se tak   ožehavého tématu zhostili.   K zamyšlení pro diváka je   skutečnost, že tento   "pokus" se opravdu   uskutečnil
Bartson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2015
Film o tom, jak masa dokáže   být lehce manipulovatelná. A   je to pravda, i bohužel děj   tohoto snímku je podle   pravdy. Je ale také pravda,   že v průběhu času, už se   masa řídí i sama a je   pravda, že pak nastává   problém. Krásný snímek o   tom všem, při kterém   mrazí. A není to z   II.světové...bohužel se to   znovu stalo v dnešní době,   jen v menším měřítku.
Luraj
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2011
Fakt dobrej film, děj vás   úplně vtáhne. Jak málo   stačí k fanatizování lidu.   Je dobře, že se takové   filmy točí, každý by si   měl uvědomit, jak je   všechno křehké a   pomíjivé. Jak málo stačí   k tomu, aby se lidi cítili   nějak jinak, výjimečně,   nadlidsky, lepší než   ostatní, v soudržnosti je   síla, v myšlence je síla a   ti kdo ji nesdílí, pryč s   nimi !!!!
Rumenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2010
Informační šumy v akci
Tento film jsem viděla už   před jeho uvedením ve   filmovém klubu nejen pro   středoškoláky. O tom, že   je geniální nelze   pochybovat. Dovolím si však   poznamenat, že se pouze   jedná o NĚMECKÝ FILM podle   skutečné situace, která SE   STALA V AMERICE. Tohle aspoň   trvdil přiložený leták a i   bez těchto informací si   dovolím poznamenat, že   tvrzení: "Ti němci to v   sobě pořád mají" je   naprosto HLOUPÉ! Osobám jež   tento názor sdílejí   doporučuji film shlédnout   znovu a zamyslet se.
Dap
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2013
špičková ukázka
špičková ukázka   jednoduchosti manipulace   lidí,zvláště   mladých-ideální zkouknout   vždy před volbama...
Jak jednoduše vznikne   pojítko davu,jeho následná   manipulace a vytyčení   cíle.
Koneckonců-zažili jsme   to při presidentské   volbě,pak stačí krůček   (rozbuška) a jste třeba v   občanské válce.
intoska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2012
Zajímavý film.Ukazuje,jak je   jednoduché zmanipulovat   lidi,a kam to může vést.I   když myslím,že tvůrci   trochu přestřelili.První   půlhodina filmu je velice   nudná,ostře negativní   reakce jedné studentky hned   na začátku velice   přehnaná,stejně jako   rychlé vystřízlivění   Karo.Po slabém začátku už   film pokračuje svižným   tempem,konec je zase   přehnaný. 8/10
LetztesBiest
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2014
Zajímavý film o tom, jak se   může nevinná věc zvrtnout   a vymknout se kontrole. Líbí   se mi celková realističnost   a uvěřitelnost snímku,   možná jen ten konec nemusel   být až tak vyhrocený …   každopádně film, který   stojí za to vidět.
Radek71
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.3.2009
Kdyby se nejednalo o   skutečný příběh,byl by   zážitek slabší.Děj není   podán žádným vyjímečným   způsobem a věrohodnost a   syrovost mu dává   především ten titulek v   úvodu.Výborně je tu   vyvedena postava profesora   Vengera,kterému je   jednoduché uvěřit   zapálení pro Vlnu.Ani   studenti se nenechali svými   výkony zahanbit.V podstatě   film upozorňuje na známý   fakt,že s davem je možno   manipulovat a zneužíití   problému jedince je   spolehlivá cesta k   ovládání jeho   osobnosti.Film bych   doporučoval zejména   mladším divákům s tím,že   mohou po jeho shlédnutí   uvažovat o tom,kolik z jejich   myšlenek jim někdo vnuknul a   kolik je jejich vlastní   rozhodnutí.To ovšem platí   pro všechny z nás.Rozhodně   doporučuji.
Dollyboy85
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Němci
Potvrzuji vše, co bylo již   řečeno níže. Film vás   naprosto vtáhne svým dějem   a například mě doslova   "děsí"   skutečnost, že ti němci to   v sobě pořád mají..Nemohu   si pomoct, ale ten jejich   patriotismus až skrytá vůle   po "jedinečnosti" v   nich pořád tvrdě dřímá.
MartinVojtech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2015
Náš Vůdce
I když už uběhlo hodně let   po pádu tzv. Třetí říše,   téma je stále aktuální.   To, co bylo jen experimentem   ve škole, se odehrálo za   vlády Adolfa Hitlera. Vůdce   Třetí říše to dokázal v   obrovské míře. Na jeho   diktaturu doplatilo mnoho   lidí. Zemřelo spousta lidí   nejen ve válce, ale i v   koncetrčních táborech.   Dokonce tvrdil, že národ,   který nesplnil jeho   očekávání a nezvítězil v   2. světové válce, nemá   nárok na svou existenci. V   dnešní době je hrozba   diktatury stále aktuální.   Bohužel i dnes existují   státy s autokracií. A i dnes   se může stát to, co stalo   ve filmu. Jako nejhroznější   příklad je existence tzv.   Islámského státu.
barbarusha
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.5.2008
tak tenhle film je síla,   zanechá to v člověku hodně   silnej pocit. výkony herců   jsou hodně autentické a to   jen onen pocit zvyšuje... ale   jako ukázku toho, jak může   pokus o ukázku diktatury ve   škole dopadnout, doporučuji

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih5199minih5199Co je vám, doktore? (1984) 
n
minih22518minih22518Vikingové (1958) 
The Vikings n
minih100230minih100230O pokladech (2012) [TV film] 
O pokladech n
minih44984minih44984Co se děje v trávě (1980) [TV seriál] 
Lilliput-put n
minih40688minih40688Vnitřní nepřítel (2005) [Video] 
Submerged n
minih41545minih41545Obžalovaná (1969) [TV hra] 
n
minih36357minih36357Tajemná řeka (2003) 
Mystic River n
minih79882minih79882Tohle je válka! (2012) 
This Means War n
minih21010minih21010Tichá bolest (1990) 
Tichá bolest n
minih17031minih17031Profesionálové (1966) 
The Professionals n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama