Zari
ohodnotit

Náš vůdce

Die Welle

Další název:
The Wave; Vlna (SK); Náš vodca (SK)
Rok:
2008
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
1.5.2008
Popis / Obsah / Info k filmu Náš vůdce
Německé drama Náš vůdce je inspirováno případem z roku 1967, kdy na střední škole v kalifornském Palo Alto vedl experiment v podobě „hry na nacismus“ k menším násilnostem. Režisér a spoluscenárista Dennis Gansel událost přenesl do současného Německa a přidal tragičtější vyústění. – Oblíbený učitel Wenger na počátku týdenního projektu o autokracii přesvědčí třídu, aby si takový režim vyzkoušela. Vznikne skupina Vlna, která do té doby rozhádané jedince sjednotí, ale brzy se vymkne učitelově kontrole. Všichni, kteří s ní nesympatizují, se stanou terčem diskriminace. Když si Wenger konečně uvědomí, kam až experiment zašel, Vlnu rozpustí, což psychicky neunese jeden z žáků, outsider Tim. – Inteligentní dílo bez vnucování a moralizování varuje před stále aktuálními svody totalitarismu a extremismu. Díky dynamickému stylu a přesvědčivému obsazení je snímek atraktivní především pro mladou generaci. Ostatně slavil velký úspěch v německých kinech.
-inp-, Filmový přehled 2008/6


Popis / Obsah / Info k filmu Náš vůdce
Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během týdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby přiblížil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky.
Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat.
Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu…


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

17 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

42 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

27 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

62 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama