Duben
ohodnotit

Spalovač mrtvol

Další název:
The Cremator
Rok:
1968
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
14.3.1969
„Hrůzná tragikomedie podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse.“

Komentáře k filmu Spalovač mrtvol

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 53
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.2.2017
Film je tak na jedno   shlédnutí a už se k němu   nevracet. Ani Chramostová ani   Hrušínský nejsou mojím   šálkem kávy. Chramostová,   do doby, než, kdy se stáhla   do domácího divadla těch   rolí moc nenahrála, snad   stojí za zmínku Past, Bílá   paní, Tarzanova smrt.   Hrušínský toho prostoru   měl přesto dosti, patří k   vrcholným hercům, co naše   země nosila, ale není   důvodů z něj dělat modlu.   Měl výhodu, vlastnil   charismatický hlas a k tomu   stačí talent a fištron.   Děje ve Spalovači na film je   málo, možná by stačilo na   divadle a to by asi bylo   hukot...
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.1.2011
Sáhodlouhý uspávající   monolog. Nic jiného. Děj   plyne v pozadí, pokud jaký   je, takže usnout není   problém. Podivná,   "umělecká" kamera,   pár dobrých střihů....   nevidím na tomto snímku nic   zvláštního, takže opět   budu jako bílá vrána zde   mezi uživateli FDb. Ale   prostě jsem na tomto   "díle" žádná   pozitiva nenalezl, mimo pana   Hrušínského ovšem, za což   je bodů jako Brno, ale jinak   jsem se prostě sprostě   nudil.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.6.2015
Schizoidní záležitost s   ponurou atmosférou, které   vévodí Rudolf Hrušínský v   hlavní roli. Musím souhlasit   s některými komentáři,   které zmiňují, že je role   paní Chramostové   upozaděná. Pokud to tak   režisér chtěl, tak ano, ale   zrovna jí je na pasivní roli   docela škoda. Zajímavé   menší roličky tehdejší   omladiny - Vízner, Šulcová,   Kraus a pro mne neznámá   herecká dvojice, která   ztvárnila děti hlavního   hrdiny. Scény z   bordelu...pardon, masážního   salonu, prolínající se s   rodinnými, zajímavé a   vtipné. Konec s vizí, kdy   jde hlavní hrdina všechny   osvobodit, mráz běhal po   zádech.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2009
Spalovač mrtvol
Ladislav Fuks, který jako   homosexuál velmi trpěl, psal   opravdu zvláštním   způsobem. Zaměřoval se   hlavně na detaily, a i o nich   film je. Hlavní postavu si   zahrál vynikající Rudolf   Hrušínský, který přesto,   že dokáže skvěle   rozesmát, od shlédnutí   Spalovače mrtvol je mou   nejhorší noční můrou:-)   Co všechno dokáže špatná   ideologie udělat s už tak   narušeným člověkem...
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.11.2016
Kdysi jsem viděl asi   posledních 30 - 40 min.   snímku a teď viděl celý   film. Ano má své kvality je   v lesčems originální,   zajímavý, temný,   zlověstný atd. Ale nezaujal   mě natolik abych hodnotil   větším počtem hvězdiček.   Herecké výkony všech herců   velmi slušné, pana   Hrušínského netřeba   zmiňovat zahrál to   výborně, ale i tak dávám   60%.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.4.2022
Mistrovské filmové dílo   Juraje Herze dle literárního   počinu autora Ladislava Fuksy   s mistrovským hereckým   koncertem Rudolfa   Hrušínského, který postavu   ředitele krematoria Karla   Kopfrkingla zvěčnil tak   dokonale, že je, stejně jako   jeho pojetí Švejka, chtě   nechtě, naprosto   nepřekonatelný. Jedná se o   epickou prózu s grotesktními   až hororovými prvky, čemuž   dal Juraj Herz režijním umem   sobě vlastním ohromnou   sílu, čemuž také pomohla   kamera Stanislava Miloty.   Černobílý obraz byl využit   ve vší své dokonalosti a to   i s použitím   nejrůznějších úhlů   obrazu a tzv. rybího oka. Z   vnitřního myšlenkového   přednesu Kopfrkingla při   hlubším vnímání   skutečně až zamrazí. Smrt   je pojem a žeh osvobozením.   Spojení se šílenstvím   války důmyslně překonává   veškerou absurditu doby   právě v rámci psychiky a   konání. Likvidace vlastní   rodiny a spálení těl je   plně v souběhu s nacistickou   židovskou otázkou. Tělem a   duší je Kopfrkingl hodný   člověk a starostlivý otec   od rodiny, odmítající   násilí ze strachu z války.   Jenomže propaganda udělá   své a tak podlehne nátlaku,   uvěří nadřazenosti a   nutnosti zbavení se   méněcenných lidí. Matka od   rodiny židovka, syn   charakterově změkčilý. Dle   Tibetské filozofie navíc   svůj čin osvětlí jako   pomoc pro vyšší zájmy. Do   tohoto díla je skutečně   nutné se plně ponořit a   vnímat každičké vyřčené   slovo. Co věta, to myšlenka.   Skutečně jde v takovém   atmosférickém marasmu své   doby o spásu lidstva? Sám   Juraj Herz v koncentračním   táboře nějaký čas pobyl,   takže do snímku určitě   přidal i něco svého. Pokud   Kopfrkingl či snímek jako   celek působí odtažitě,   depresivně a zhnuseně,   čímž nutí diváka od toho   odejít, paradoxně splňuje   svůj účel. Atmosféru   nacistické doby, právě v   kontextu se židovskou   otázkou, už asi silněji   vytvořit nejde. Reálný   svět s iluzemi   halucinogenních snů v   souběhu s realitou a fikcí.   V rámci své metaforické   symbolicky docela složité   filmové dílo, ale kdo se   tomu poddá a nechá se   unášet celým vyprávěním,   plně se ocitne v duševním   strachu židů, co bude dál.   Snímek, který by měl být   vlivem své výpovědi ceněn   zlatem.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.1.2012
Když jsem ten film viděl   poprvé, tak jsem čuměl   teda. Něco takového   děsivého jsem nečekal. Byl   to opravdu dobrý nápad.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.8.2011
Film který má přízračnou atmosféru
Film který má přízračnou   děsivou atmosféru   šílenství jemuž propadl   člověk či spíše tvor,   který dříve býval   člověkem - Karel Kopfrkingl   zaměstnanec pražského   krematoria v r. 1939.

Zajímavost: Juraj   Herz vyprávěl, co mu   říkala jeho paní T.   Pokorná - říkala, že když   oznámila svým rodičům, že   se za něj chce vdát,   zděšení rodiče jí řekli:   ty se chceš vdát za toho   režiséra co natočil   spalovače mrtvol ?!. Dyť ten   nemůže být normální !!  

Něco na to   asi bude, protože film   spalovač mrtvol není   normálním filmem, těžko   najít správné slovo, jak ho   pojmenovat - jedním slovem   děs. Ale děs, který   člověka chtě nechtě   zaujme, třebas jen na jedno   zhlédnutí, - je to   podívaná místy drastická -   některé scény jsou   hororové. (oběšení - co   kdybych Tě má drahá   oběsil, vraždy - ...).   Přesto všechno je to film,   který stojí za zhlédnutí,   ale není to veselé   podívání. //Zajímavost   na konec: při promítání   filmu na počátku 90. let v   Paříži, promítalo se v   kině Accatone, kino bylo   stylově morbidně vyzdobeno -   rakve a dokonce hřeben,   kterým se ve filmu česal   Kopfriking sebe i oběti. A   ten hřeben se několikrát   ztratil ! Někdo si ho vzal po   promítání na památku!   Taková jsou zákoutí duše   některých lidí ...
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2008
Strhující výkon R. Hrušínského.
Na tento film jsem byla velmi   zvědavá. Před lety jsem   četla literární předlohu,   která se mi poměrně   líbila, jen shlédnutí filmu   mi pořád jaksi   unikalo...Díky DVD edici jsem   tedy měla dnes tu možnost.   Byla jsem velmi pozitivně   překvapená. Samotný děj   filmu by snad ani nebyl   natolik uchvacující, ovšem   Rudolf Hrušínský, jeho   charismatický a cynicky   podaný vyprávěčský projev   - to je skutečně výkon   naprosto vynikající. Také   Ilja Prachař v roli   fanatického přívržence   nacismu podává výborný   výkon a troufám si říct,   že právě na těchto dvou   hercích kvalita celého filmu   stojí. Juraj Herz je znám   svou precizností a pečlivým   výběrem hlavních   přestavitelů. V tomto   případě se mu to skutečně   na 100 procent povedlo.   Scény, kdy Kopfrkinglův   fanatismus dosahuje vrcholu a   on neváhá obětovat i členy   vlastní rodiny, jsou   skutečně spíše pro silné   povahy, ale to nepovažuji za   zápor - naopak. Vzhledem k   ostatní kinematografii 60.   let, jíž považuji za   poměrně slabé místo v   dějinách českého filmu   vůbec, je toto drama s   přídavkem hororových prvků   opravdovým skvostem a jakoby   předběhlo i svoji dobu.
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2014
Spalovač mrtvol
Nejprve ze všeho bych chtěl   podotknout, že jsem četl i   knižní předlohu od   Ladislava Fukse a právě ta   na mě zapůsobila o něco   více než samotný film.   Navzdory tomu se filmu   rozhodně nedají upřit   kvality v podobě povedené   psychologie postav (zejména   výborný Rudolf Hrušinský   jako Karel Kopfrkingl) a   občas mrazivé astmosféry,   která dle mého názoru je v   knížce ztvárněna ještě   lépe. Z prostředí spalovny   o pohřební síně jsem tak   na větvi nebyl, což je asi   způsobeno asi tím, že této   branže tak trochu dělám.
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Naprosto brilantní výkon   Rudolfa Hrušinského, pro   kterého se postava Karla   Kopfrkingla stala životní   rolí. Jeho postupná   metamorfóza v obludu, která   se v rámci spolupráce s   nacistickou mocí nezdráhá   zbavit členů ani své   vlastní rodiny, je něco, co   ve vás zůstane ještě   hodně dlouho.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2012
Dost působivý film, kdy se z   člověka stane monstrum.   Samozřejmě, že nejdříve   jsem četl předlohu a   popouštěl fantazii tak, že   při prvním sledování filmu   jsem nemohl úplně přijmout   pan Hrušínského jako   Kopfringla. Při dalším jsem   musel uznal,že je to   nejlepší představitel,že   právě on může zahrát tu   žoviálnost a že se může   nakazit touhou po moci, že   vraždí své blízké.Ta   pochmurnost příběhu, je   krásně křehká, že   člověk musí uvěřit,že   stačí málo... Možná je   morbidní říci,e ten film je   dokonalý a krásný.
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.11.2010
Geniální. Spalovač je   ukázkovým filmem hereckého   koncertu, v němž Rudolf   Hrušínský hraje prim. Na   první pohled působí dost   slizce (co dokáže výborný   maskér), ale pod slupkou se   skrývá inteligentní a   vzdělaný člověk. Nejví   mě mrazí při pomyšlení,   že všechno, ale naprosto   všechno, co snad Kopfringl   řekl či udělal myslel   naprosto vážně. Nezaváhal,   nezavtipkoval, jen deklamoval   své přesvědčení.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2011
klaním se
filmy Juraje jsou povětšinou   jistou zárukou kvality.   Mírně naturalistický   snímek, natočen snad ušit   na mé míry to dokazuje.   Jestli nás nějáký   vlastenecký film umrtví,   není to žáden jinen, než   tenhle. On Hrušinský mi   vždycky přišel tak trochu   podivín. Tuhle roli zvládl   bravurně. Za geniální   spodinu obsahu filmu, za jeho   bezbarvost, výkon hlavního   hrdiny, za rakvičky a divný   pocit po opuštění   filmového klubu, čestně   uděluji 10* - hřebíků do   rakve :-D
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2014
Nejprve
bych chtěl napsat,že ve dvou   dnech jsem shlédl tento film   a Rozmarné léto a musím   sklonit hlubokou poklonu panu   Hrušínskému.Je   neuvěřitelné,jak rozdílné   postavy dokázal fantasticky   zahrát.Co se týká filmu   samotného,tak se mi velmi   líbil.Výborná režie a   kamera,parádní herecké   výkony,ponurá atmosféra,na   svou dobu odvážné   náznaky.Jinak prostě o   bláznovi,kterému ještě   více hráblo:-)
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2009
Jeden z nejsilnějších   zážitků, který jsem v   bohaté české kinematografii   okusil. Ať už se jedná o   výsledný pocit, herecký um   Rudolfa Hrušínského (který   už ve své filmografii   nepřekonal), „fantaskní“   Milotovu kameru nebo   dekorativní hudbu. Vše by   klidně mohlo působit samo o   sobě, ale obratným   skloubením jednotlivých   složek dostává film   „vyšší“ rámec, nádech   nadčasovosti. Hrušínský   plně vystihl psychiku   Kopfrkingla, jeho   „humánní“ filosofii.   Při poslouchání jeho ód na   nejmilosrdnější a   očišťující smrt   zbavující lidstva utrpení   člověku neustále běhá   mráz po zádech. Je to dáno   i precizně vybudovanou   atmosférou, tím zamlženým,   temně absurdním oparem. Jeho   myšlenky začínají   dostávat reálný charakter v   momentu, kdy se o slovo   hlásí nacistický režim. A   zvrácená proměna jedince   dostává ještě jasnější   kontury. Je jasné, že jiné   podobné dílo už nikdy   nevznikne, a proto si vážím   tohoto klenotu o to víc.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.9.2010
"Das si venecek nebo   rakvicku?" Film plny   elektrizujici mrazivoti   Rudolfa Hrusinskeho, ta jeho   patka mu cely dojem jenom   znasobuje. Film, ktery by o   moc prisel, kdyby byl barevny.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.12.2010
Jestli je mezi našimi   režiséry vůbec nějaký   protějšek světových   mistrů hrůzy, pak snad   jedině Juraj Herz a jeho opus   magnum nejen v této rovině   je určitě Spalovač mrtvol.   Mrazivé podobenství o tenké   hranici mezi ušlechtilými   úmysly a zrůdnou praxí v   němž roli hybatele hraje   chorobná přizpůsobivost je   především hereckým   koncertem Rudolfa   Hrušínského. Morbidní se   tu pojí s groteskním,   děsivé s absurdním,   obrazové ztvárnění je   silně ale účelně   stylizované. S tímhle filmem   se můžeme ve světě pořád   chlubit.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2006
Mazecová alegorie na   největší ostudu lidstva,   jak je film skvělý si   uvědomíte až na samém   konci filmu kdy si všimnete   absurdity celého fašizmu   která je zde skryta do rodiny   ředitele krematoria pana   Kopferfingla, tleskám hlavně   Ladislavu Fuksovi, bež něj   by toto dílko nespatřilo   světlo světa. Pochvala   samozřemně nesmí minout ani   Hrušínského, který svoji   roli zahrál naprosto skvěle   ale jeho role ve Spalovači je   dnes již kultovní   záležitostí a každý   fanoušek filmu ví že se mu   vydařila takže se o ní ani   přílis zmiňovat nemusím...
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Strahující herecký koncert   Rudolfa "Pana herce"   Hrušínského ve filmu,   který je naprosto bravurně   rozkouskován do kratinkých   záběrů, které mistrně   zkomponoval a natočil   kameramen Stanislav Milota.   Klobouk dolů.
Krupe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2016
Tak PAN herec Rudolf   Hrušínský trochu jinak,   aneb takový dost syrový a   morbidní film, až se ani   nechce věřit, že vznikl u   nás. Taky jej minulý režim   na dlouhou dobu uzamkl do   svého nepochopitelného   trezoru.
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Dokážu si dost dobře   představit, jakou inspirací   by film mohl být dnešním   neonacistům. Dokonalý mix   pokřiveného vlastenectví,   duševní očisty a   nacistické ideologie, kterou   zde reprezentují v první   řadě eugenika a   pangermanismus. Otřesné,   alarmující. Pořád.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Určitě jeden z nejlepších   filmů československé   kinematografie.Ponurá,depresi   vní,děsivá atmosféra filmu   vás v klidu rozhodně   nenechá.Film zdobí i   famózní výkon pana   Hrušínského.Jeho   slizký,šílený,fanatický   spalovač skutečně nahání   husí kůži.Snímek,který se   dá vidět několikrát a   pokaždé v něm člověk   objeví něco nového,něco co   mu předtím možná uniklo.
hlavsa5
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2011
Jeden z nejlepších výkonů   Rudolfa Hrušínského - jeho   hlas a herecký projev snad   nejde popsat. Film se musí   vidět.
huron
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2006
O tom, že Rudolf Hrušinský   patří (nebo patřil) mezi   naši hereckou špičku, není   pochyb. Ale to, co předvedl v   tomto filmu, ho řadí mezi   herecké bohy. Neskutečné.   Hláška "Dáš si   rakvičku nebo věneček"   mrazí do morku kosti. Na   filmu mě fascinovala ještě   jedna věc - prolínání   jednotlivých scén, kdy   replika a gesto jedné plynule   přechází do scény druhé.
mikee
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.10.2008
Šokující filmový zážitek   snad ve všech směrech ,   který probudí v divákovi ty   nejtíživější pocity a   předvede pravou tvář jinak   vlídně se tvářící   lidské bestie , která je   uvězněná ve svém   šíleném světě a pro svou   ideu a vizi je schopna   chladnokrevně obětovat i ty   nejbližší! Naprosto   excelentní herecký výkon   Rudolfa Hrušínského , ze   kterého jde ke konci filmu   při jeho proměně obrovský   strach!
Ela
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2009
Skvost československé   kinematografie. Mrazivá   alegorie na veškeré režimy.   Fenomenální Rudolf   Hrušínský ve své životní   roli. Úchylnost smíšená s   tím nejčistším černým   humorem.Něco, co už nikdy   nebude překonáno.Tísnivé   atmosféře napomáhají   šílené obrazy,například   děsivé voskové panoptikum   nebo sjezd přátel žehu,   časté prolínání obrazů a   tzv "rybí oko",   kterým tvůrci dosáhli   vyboulených tváří... Ve   Spalovači je všechno, co   potřebujete vědět o   nástupu totality-jak se z   nýmandů stávají   následníci dalajlámy či   naciostičtí pohlavárové   jen proto, že chladnokrevně   povraždí celou svou rodinu,   protže jí v žilách koluje   zloměk židovské krve. On ji   totiž zachraňuje.   Zachraňuje vlastně celý   svět. Protože člověk nemá   jistoty-jen smrt a Vůdcovu   krásnou Evropu.Nechápete   snad?
Ivett
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2007
Velmo kvalitní snímek.   Rudolg Hrušinský je v roli   spalovače famózní. Všechno   je to takové divné, tempo,   jakým snímek plyne je   ospalé, všechno se děje   jakoby mimochodem. Film,   který stojí za vidění.
sylwikk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.10.2009
Jako film celkově fajn,   ale... každej mi před   schlédnutim řikal, jakej je   to mazec a skvělej film.   Nebyla sem z něj ale tak   nadšená, jak sem čekala a   nezachránil to ani dokonalej   výkon Rudolfa   Hrušínskýho... Jinak ale   ať furt nekritizuju :) Na to,   že je to tak starý, tak to   je určitě dobrej film.   Kromě hlavního hrdiny,   fanatickýho, bezcitnýho   nácka, kterej se snaží   zabít celou svojí rodinu, se   mi líbila i kamera. Taky bylo   zajímavý (a zároveň   děsivý a hlavně úchylný),   jak Kopfringl vždycky učesal   mrtvolu a tim samym hřebenem   i sebe - tohle mi ukvělo asi   nejvíc, přišlo mi to   strašně odporný. Za   zkouknutí tenhle film   určitě stojí.
Wish
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.8.2008
"Co abych tě drahá   oběsil?":)) - to je   přesně ten typ člověka,   který i tu největší   hnusárnu udělá s grácií.   brr, takovej slizoun:) ale p.   Hrušínský ho zahrál   opravdu znamenitě!
andriy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2008
Skvost naší kinematografie
Tohle se dá vidět   milionkrát, ale musí na to   být nálada, a ta je zase   málokdy hodně náročný   film s dokonalými monology   Rudolfa Hrušínského.
"Je to zařízení na   urychlené
spalování   co největšího počtu   lidí.
Aby se co   nejvíce duší vymanilo
z okovů tohoto bytí.
Vzlétlo do vesmíru,
rozplynulo se v éteru.
Je to veliká   příležitost.
V   krematoriu to trvá 75   minut
a každý má   svou pec.
Víte, kdyby   byly takové obrovské
pece, kam by se jich   vešlo sto,
pět set,   tisíc...
Dalo by se to   dělat
třeba za 10   minut.
Takové celé   haly,
které by byly ve   stálém provozu.
Z   jedné strany se dávají   těla,
sto kusů, z   druhé se sype popel.
On by se sice smísil, ale   to by
nebyla vada. V   popelu není rozdíl.
Hořejškem by se   valily
osvobozené   duše.
Takhle by šlo   osvobodit
celé   lidstvo, celý svět.
Neš'tastný pan Prachař,   Vojtík...
Bylo by to   štěstí pro   Bettelheimovi.
Pro   všechny na té židovské
slavnosti, co jich   bylo.
Hlavně, kdybych   jim dal naději,
že   nebudou trpět, osvobodí   se...
Kdybych jim mohl   říci,
že se   převtělí..."
Amthauer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2009
Miluji květinu, že uvadne,   miluji člověka, že zhyne a   slunce, že pohasne navěky.   Miluji však to, co do něj   padá jak do hlubiny, či   zánik sám? Je mrazivé   dotýkat se krásy konečky   prstů, stojíce podrážkami   bot na rozdrcených lebkách,   v zlu, jímž v mnohem   větší míře za ten letmý   dotek platím, než by si   lidé přáli.
Stegr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.3.2008
No, tak tohle byla silně   depresivní a hodně ujetá   podívaná. Rudolf   Hrušínský podal naprosto   strhující výkon v roli   muže, jehož zrůdné   představy dostaly díky   zrůdné době konkrétní   podobu...
Rosomak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2006
Klenot české kinematografie!
Geniální film. O tom jak   zaměstnanec krematoria   chorobně posedlý svou prací   lehce sklouzne k   fašisitckému smýšlení a   začne vyvražďovat svojí   rodinu, která není rasově   čistá...
Skvělá   atmosféra filmu se na vás   vyvalila už před úvodníma   titulkama a vás uhranula ta   kamera, podkreslená   vzdálenou až depresivní   hudbou, geniální režie a   výborné herecké výkony!
hned po tom co jsem film   viděl v kině, běžel sem do   prodejen abych si moh toto   mistrovské dílo koupit,   protože takový film prostě   ve své domácí filmotéce   prostě musím mít!!!
Jediné, co bych filmu   vytknul byl místy děsně   ošklivý střih který byl   zřejmě dělaný záměrně)   ale mě bil příliš do očí   a myslím, že spíše ničil   můj divácký zážitek...
Ale jinak dílo, na které   může být český národ   hrdý! Snad jeden z   nejlepších českých   snímků...
Hodnocení   10/10 a dal bych ho jako   povinný film, co by měl   vidět každý divák.
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2004
„Uvař na našem malém   žárovišti čaj,   Nebeská.“ Mít takového   děsivého manžela, který   miluje svou práci   zaměstnance krematoria   nadevše, tak bych se   nejspíš zbláznila. Bohužel   se zbláznil on, takže to   dopadlo nevesele…
Spalovač mrtvol je velice   povedený snímek, kde pan   Hrušínský opravdu zazářil   a ukázal, co je to být   hercem.
TSZ
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2007
Totální psycho
Rozhodně nedoporučuji koukat   na tenhle film slabším   povahám.Odečtěte si   brilantní herecký výkon   R.Hrušinského a zůstane   vám jen kaluž deprese ze   které vás jen tak něco   nedostane.Nic jiného celý   film není,ale věřte mi že   to stačí.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2008
Snad první český horor,   který obsahuje prvky   napětí, dramatičnosti a   efektivnosti v jednom. Skvěle   zahraná hlavní role Rudolfem   Hrušínským z něj činí   jeden z nejlepších českých   filmů.
petrph
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.6.2007
Český hororový film, který   nemá daleko ke Kingovým   románům. Pracovník   krematoria Kopferfingel   nachází novou náplň svého   povolání po nástupu   fašistů, kterým se snaží   nabídnout své služby   ,zkušenosti a poznatky ze   své profese . Aby se jim   zalíbil, neváhá osobně   zlikvidovat vlastní rodinu.  
Rozhodně nic pro   slabší povahy.
halounak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.1.2009
Snímek který ukazuje, za   dalece se může změnit   lidská povaha. Zprvu   zodpovědný zaměstnanec   krematoria se postupně mění   v maniaka, přesvědčeného o   tom, že to co koná, je   správné. Zlo, které Rudolf   Hrušínský ve filmu   představuje není na první   pohled patrné, o to je ale   děsivější...
karelhamsa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2010
KLOBOUK DOLŮ
Naprosto jedinečný film,   který vás vtáhne svojí   neopakovatelnou atmosférou.   R.Hrušinský zde hraje svou   možná i životní roli pana   Kopfrkingla- ředitele   krematoria ( nebo je jeho   živ. role Švejk) to opravdu   nevím.
Ale mě osobně   naprosto zaujalo jak viděl   svět stále svíma očima a   vpodstatě chtěl všem pomoci   i když se přidal k   nacistické straně. a jeho   památná věta: " Nikdo   nebude trpět spasím je   všecky" je naprosto   geniální
10/10
opravdu: Klobouk dolů
zelenyraul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.8.2010
Nejlepší,nejlepší,nejlepš   í.A je zcela jedno,co budete   hodnotit.Rudolf   Hrušínský,předloha,režie,   scénář,hudba,kamera.....vyb   erte,co chcete...a   hodnoťte.....všechno je   naprosto skvělé.Nejlepší   film v hitorii   Československa!
hannibanny
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2009
Pan Hrušínský, podal   naprosto vynikajicí výkon,   jako vždy. Obsah příběhu   je perfektně popsán a tak se   dále zmiňovat nebudu. Jen   výrok ,, nic neni v životě   jisté, jenom smrt"   nejenom mně zůstane v   paměti!
Film rozhodně   stojí za zkouknutí a ať si   každý udělá sám názor.   Rozhodně stojí za zmínku   kamera, střih a námět.   Osobně musím říct, že   tenhle film nezařadím do   kategorie ztráta času. Co se   týče trgikomedie, mají na   tom hlavně zásluhu pani   Myslíková a pan Menšík.
bretislav.stasa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.6.2012
Spalovač Mrtvol je podle mne   bezkonkurenčně nejlepší   český film, a to díky   hvězdné konstelaci - kamera   Milota, režie Herz, hudba   Liška, předloha Fuks,   obsazení Hrušínský a   Chramostová, kontext doby 60.   let...
Před   zhlédnutím filmu všem   vřele doporučuji přečíst   předlohu, ta čtenáři   nabízí rozdílný, ale   podobně silný zážitek jako   film divákovi.
Myslím, že by se   čeští diváci měli zbavit   iracionální strachu z tohoto   filmu a konečně docenit jeho   kvality.
Jakub_M
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.10.2008
Již na začátku filmu - v   pavilonu dravců, dostane   divák pocit, že bude   sledovat milující rodinu.   Pak se přeženou šílené   titulky s hudbou geniálního   Lišky a začíná pomalý   sestup do pekla - do pekla tak   nelítostného, které pozře   vše, co mu stojí v cestě...   Rudolf Hrušínky v nejlepší   roli své filmové kariéry   ukazuje muže, který   zdevastovaný vlastní prací   a zájmem o Tibetské   náboženství, pomalu   schází z cesty zdravého   rozumu. Postupně se   neštítí zabíjet členy   vlastní rodiny, kteří by   velmi trpěli. Oříšek   všeho je v jeho pokrytectví   - protože rád navštěvuje   nevěstince, ačkoliv svoji   nebeskou miluje. Myslím si,   že neexistuje nikdo, kdo by   po schlédnutí tohoto   famózního filmu alespoň   jednou neřekl : "Nebude   ti tu příliš horko?"   či "Nikdo nebude trpět,   spasím je všechny".   Tento jednoznačně pro mě   nejlepší film české   kinematografie má u mě   10/10.
Niky.Souky
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Spalovače mrtvol jsem prvně   četla a myslím, že jsem   udělala i dobře. Tohle je   film u kterýho můžu říct,   že je dobrý udělat oboje -   shlídnout film i přečíst   knihu. Bude to asi tím, že   pan Hrušinský svou roli   zahrál úchvatně a je to   úplně o něčem jiným se na   něj dívat ve filmu a číst   o jeho postavě v knize.
Puppet-Master
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.3.2021
Nadčasový film, vynikající   kvality, od hudby po herecké   výkony, také režiséra,   kostýmy a další, aby se na   nezapomnělo. Psychologický   průřez o morálce. Film by   se měl povinně dávat k   studijním účelům -   studentům.
biskis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.1.2008
Hodně kvalitní film, ve   svém žánru podle mě   celosvětově   nejlepší.Famózní výkon   Rudolda Hrušinského jak jsme   ho ještě neviděli.Celek   působí jako jedna velká   deprese, která však   zárověn uchvacuje.Ve filmu   se stává zlo skutečnoctí,   světlo se mění v tmu a   největší zločin je   realitou.
Ivana1701
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2010
Film vystihl přesnou   atmosféru knihy. V roli pana   Kopfrkingla bych si neuměla   představit nikoho jiného. Na   jednu stranu hrůzostrašné,   na druhou stranu perfektní   vystižení člověka   propadajícího zlu.   Málokterý film mě takto   oslovil.
Gaus
Hodnocení:
Přidáno: 14.12.2012
Atentát na paní Vlastu
Atentát na paní Vlastu
Tento film mě dost   zklamal. Vlasta Chramostová   je tam naprosto nevyužitá   a vlastně jsem nepochopil   její učel tam.
Při   tom mohla mít obrovskou   možnost a hereckou   příležitost zachránit   celé toto propadákové   dílo co by manželka   Hrušínského a celý film by   mohl mít za její účasti   daleko originálnější   rozměr. Pan Juraj jí tady   přímo zazdil a to nemluvím   o jejím příšerném   stylingu, které jí Juraj   Herz přisoudil. Při tom   právě jeho specializací   bylo především image   které využil v Morgianě.   Ťěšil jsem se, že paní   Vlastu uvidím v nějakém   parádním gotickém vzhledu a   ono kulový. Hrušínský   tam stále kecá nesmysly až   mi to přišlo otravné jako   semaforské keci Nárožného   do vystoupení jiných   umělců. Celý film je   katastrofou a především   atentátem na Vlastu   Chramostovou. Shit.
Battisti
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.7.2014
Na tento film jsem se chtěl   dívat především kvůli   paní Vlastě Chramostové a   velmi mě zklamal. Roli   manželky spalovače mohla   paní Chramostová o mnoho   vyzvednout, kdyby dostala   prostor a divím se, že film   byl psaný na Hrušínského,   který celou atmosféru unudil   k smrti a vlastně tam nic   divákovi nedává. Paradox   je,že právě hlavní dobové   upoutávky tisku a novin   lákaly právě na Vlastu   Chramostovou co by ženy   spalovače a lze vidět, že   Vlasta Chramostová byla   hlavní postavou a ikonou   filmu, na kterou tehdejší   noviny lákaly veřejnost. V   tisku, jsou až A4 formátové   fotografie paní Chramostové.   Rovněž jsem očekával, že   Chramostová bude hlavní   postavou, která bude děj   táhnout a také mě zklamalo,   že režisér nepoužil   tradiční Wamp-styling,ve   kterém by jistě působila   fenomenálně. Když tento   styling mohla podstoupit Nina   Divíšková proč nemohla   Chramostová ?? Film byl od   základu ochuzen o tak velkou   herečku, která v tomto filmu   mohla mít stěžejní   hodnotu, kdyby jí byla dána   šance svou roli ženy   spalovače rozvinout.
Markemis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Něco to ve vás zanechá
Tento film je jeden z   nejlepších českých filmů,   role Rudolfa Hrušínského, v   některých momentech jsem   cítila jen děs, který z   role kopfringla vyhcházel.   Ten jeho zápal osvobodit   všechny duše z těla -   spálením, než aby trpěli a   souvislost s druhou světovou   válkou a tím, že raději   "osvobodil"   (zavraždil a spálil) svou   rodinu, než aby trpěla. A   následná souvislost   spalování těl židů ve   vyhlazovacích táborech, než   aby trpěli - osvobodí se.  
Mám z toho dva dojmy,   že chápu jeho myšlenku   pomoct- osvobodit lidi od   utrpení,ale zároveň jak   jeho víra a vliv nacismu   může zajít daleko, že   usmrtí vlastní rodinu kterou   miluje.. opravdu zvlášní   film, který ve mě zanechal   moc myšlenek
kingofln
Hodnocení:
Přidáno: 15.4.2007
Temný film ozačátku temné   doby počátku 2.světové   války u nás.Pan Kopferfingel   v podání R.Hrušínského   st. zde rozehrává svoji   soukromou hru na boha a   nastupující fašistická   ideologie mu ukazuje tu   správnou cestu.
A tak   zbývá jenom odstranit   zbytečné překážky v této   cestě,jako jsou vlastní   rodina,špatně smýšlející   kolegové,známí,skoro   všichni.
Jak nejlépe   jim může pomoci v   odchodu,když je vedoucím   krematoria,si už domyslíte   sami.
Skvělý film v   českém balení.Doporučuji.
PavelNef
Hodnocení:
Přidáno: 13.2.2017
Nuda
Hrušínský se bez monologů   prostě nemohl obejít v 60   letech.Zbytečně to otravuje   celý film a máte pocit, že   jste na rozhlasové stanici   recitačních básní a   neskonalé nudy. Nechápu   když film plakáty lákal   hlavně na Vlastu Chramostovou   se divák dočkal v podstatě   podvodu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49087minih49087Chceš mě, chci tě (2009) 
The Ugly Truth n
minih6027minih6027Den otců (1997) 
Father's Day n
minih27726minih27726Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000) 
Battlefield Earth n
minih16460minih16460Poručík Alexander Rjepkin (1937) 
Poručík Alexander Rjepkin n
minih125201minih125201Batman: Útok na Arkham (2014) [Video] 
Batman: Assault on Arkham n
minih34455minih34455Nespavost ve dvou (1969) [TV film] 
n
minih24557minih24557Smrt mouchy (1976) 
Smrt mouchy n
minih39872minih39872Napoleon (1960) 
Austerlitz n
minih55789minih55789Šance jako hrom (1991) [TV film] 
n
minih25277minih25277Železná maska (1929) 
The Iron Mask n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

31 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

21 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10