Duben
ohodnotit

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Další název:
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol; The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared; Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Země:
Rok:
2013
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
15.5.2014
„Film podle knižního bestselleru.“

Komentáře k filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2014
Komedie plná černého humoru   a mystifikace. Způsob, jakým   je film natočen připomíná   naše Cimrmanology či   americký film Forrest Gump.   Hlavním hrdinou je muž   jménem Allan. Poznáváme   hned na počátku jeho, jeho   kočku a jeho zálibu ve   výbušninách. Kočka ihned   opustí děj filmu, protože   ji zakousne liška. Kočku na   onen svět po čase následuje   i liška, protože stoletého   staříka naštval a zamrzel   skon jeho kočky.
Film   má dvě časové linie. Ta ze   současnosti připomíná   krimikomedii a ta druhá je   retro vzpomínkou na svůj   život. Allan během svého   stoletého života osobně   poznal spoustu světových   osobností, ať už to byl   Američan Truman, či   španělský diktátor Franco   nebo ruský sympatický muž   Josif Stalin. Allan poznal i   Herberta, slabomyslného brata   Alberta Einsteina. Během   svého života zvládal Allan   měnit průběh dějin.   Zúčastnil se španělské   občanské války, pomohl   vynalézt atomovou pumu,   zapletl se do studené války   jako dvojitý agent. Život   rozhodně neměl nudný.
A nenudí se ani dnes.   Chtíc nechtíc se zapletl do   křížku s motorkářským   gangem. Na své cestě z   útěku oslav stého narození   poznává celou řadu   lidiček.
Knihu jsem   nečetl, ale je jistě   dějově bohatší, než film.   Černý humor severského   ražení v kombinaci s   mystifikací a skvělý, svým   způsobem jednoduchý, děj   jsou dobrou zábavou pro   širší publikum. Takovéhle   filmy mohou směle konkurovat   laciné americké produkci.   Tleskám.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.5.2014
Zařekla jsem se, že již nic   komentovat nebudu, ale musím   to porušit. Knihu jsem zhltla   téměř najednou a strašně   se na film těšila. Někde   jsem četla, že stařík   "ztratil proti knize   charizma". Netuším, co   je tím myšleno. Ani jeden z   protagonistů mně nezklamal.   Naopak. Severské filmy jsou   stále lepší. Film vřele   doporučuji.
twins
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Doporučuji
Další skvělý film,moc se   mi líbí naturel postav,nikdo   si na nic nehraje,žádné   americké krásnsky s   několika plastikami   ,vtipné,plné   nápadů,super,už se těším   na něco podobného,kniha je   téměř totožná.I můj   manžel odložil počítač a   to už je co říct a smál se   od začátku až do konce.
DDEEXXTTEERR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.5.2014
Neskutečné!
Určitě všem doporučuji!   Celý sál se smál od první   minuty do poslední! Určitě   film patřící do mých TOP   5!
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2015
Už delší dobu jsem se u   televize tak dobře nepobavil.   Knihu jsem sice nečetl, ale   podle zdejších komentářů   si ji určitě seženu. Nemohu   tedy porovnávat přepis   švédských filmařů, ale i   tak jsem byl mile překvapen.   Několik originálních   scének mě donutilo i k   hlasitějšímu smíchu, což   v poslední době není u mě   zvykem. Film má dobré tempo,   zvláště se mi líbí i   hudební doprovod, který mi   místy připomíná   balkánskou dechovku. Asi taky   nezapomenu na postavičku   Herberta Einsteina a pobyt v   gulagu. Těch absurdit se ve   filmu najde víc.
peginka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.5.2014
Čím dál víc se mi líbí   "severské" filmy.   Kniha je lepší, o tom   žádná, proto o hvězdičku   méně, ale jinak - fakt dost   dobrý.
JendaV29
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2014
Forrestova kopie
Kdy byl toto prvni film,tohoto   stylu,ktery jsem videl,tak dam   klidne 10 bodu. Ale v kazde   scene jsem videl kopii filmu   Forrest Gump. Vezmete   Forresta,pridejte mu 65 let a   mate tento film. Kdo se od   toho dokaze odprostit (a ma   rad cerny humor) tak se   opravdu zasmeje. Ja to   nedokazal,tak davam 5 bodu.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.1.2015
Severské národy se nikdy s   ničím moc nemazaly a tak   létající hlava místního   podnikatele je jen jednou z   drobnůstek, které by mohly   slabší povahu odradit.   Mrtvol, nejen bez hlavy   následuje více, přičemž   některé skonaly značně   morbidním způsobem.
Budu se opakovat jako   mnozí přede mnou –   copyright Forresta Gumpa je   až přespříliš viditelný,   což ale není zas tak   omezující, Stařík není   ani prvním, ani posledním   filmem, který způsob   vyprávění „obšlehl“.   Jenom jsem prostě Staříkovi   nemohla přijít na chuť   obecně. Po ohlasech, které   přinesla kniha, kterou jsem   nečetla, jsem čekala bombu.   Švédové obecně filmařinu   umí, ale lépe masakrují   než rozesmívají. Stařík   holdující dynamitu a   alkoholu mi moc k srdci   nepřirostl, jeho   zlehčování gulagu mi   vadilo, nicméně, když jsem   odhodila svojí útlocitnost,   tak jsem si film nakonec   docela užila.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.2.2015
Tak už i Švédové mají   svého Cimrmana, alias Gumpa,   alias Karlsona... Knihu jsem   nečetl. Film mě nevzal   zrovna dvakrát za srdce, ale   bavilo mě, jak to bylo   poskládané a jak děj   nápaditě osudově mířil ke   svému idylickému závěru.   Jinak samozřejmě severský   styl s pochybnými individui a   depresivním humorem se   nezapřel.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.7.2023
50 mega v kufru které si 100   letý děda jen tak odnesl z   nádraží a pak dojede na   druhé nádraží potká   druhého staršího chlápka   poté se dva dědové    poflakují po okolí jako by   byli na výletě akorát že   po nich jde jaký si gang   kterým ten kufr chybí a   policie a do toho děda   vypráví svůj život,docela   dobrá komedie plná černého   humoru kde nechybí ani pár   mrtvol.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.5.2014
A je to potvrzeno, svět je   absurdní místo a jeho   mezníky jsou vytyčeny těmi   největšími prosťáčky,   být Herbert Einstein jen o   malinko chytřejší, mohl   nám pěkně zavařit...   Škoda, že hlavní motiv už   tady byl, jak psali někteří   přede mnou, ten starý   vymyškovaný desperád byl   mixem Járy Cimrmana a   Forresta Gumpa, tím snímek   ztratil punc originality a   přišel tak minimálně o   dvě hvězdy, ovšem, definice   kufru, výjezd na drezíně,   Fabergého vejce směněné za   kus žvance i fakt, že na mě   taky celý život někdo   křičí - to všechno by bylo   škoda si čas od času   nepřipomenout...
movie-freak
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.4.2015
Velmi vtipný příběh v   knižní podobě. U filmu už   jsem se tak nenasmál. Proč?   Tvůrci docela dost osekaly   životní peripetie Allana   Karlssona, což mě docela   zamrzelo. Opravdu jsem se   těšil na zobrazení všech   situací, do kterých se   hlavní hrdina dostal. Něco   ve stylu Forresta Gumpa. Ale   to by stopáž filmu stoupla   na 4 hodiny. A vlastně proč   nerozdělit třeba na dva   celovečeráky. Když může   být Hobit na tři filmy?   Pokud by výsledek stál za   to. Ovšem zde jsem opravdu   zklamaný. V jednu chvíli   úplně chyběla časová   spojitost. Každopádně těm   co chtějí prožít s Allanem   mnohem pestřejší   dobrodružství jednoznačně   doporučuji knihu. Pobaví se   mnohem více.
scheescha
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.12.2014
Obrovské
zklamání.Alespoň pro   mne.Kniha se mě velmi líbila   a moc jsem se na film těšil,   ale bohužel mě připomínal   německou televizní produkci   z osmdesátých let.
Snad Analfabetka dopadne   lépe.
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.6.2014
Švédové mají výborná   dramata,ale jakmile jde o   komedii,jsem vždy dost   zklamaný.Film tak trochu   připomíná Forresta   Gumpa,kdy stařík jakoby   náhodou byl strůjcem všeho   podstatného v chodu   mezinárodních   dějin.Jenomže u Gumpa   probíhal děj propracovaně a   měl plno nápadů,zde bylo   vše   křečovité.Např.příběh   ze Sovětského svazu se   točil kolem chlastu a   gulagu,což je pro mě hrozně   odbyté.Také motorkářský   gang mi připomínal české   filmové gangy,kdy padouši   mají inteligenci malého   dítěte.A tak jediný   komický a originální nápad   bylo jméno kocoura,které mu   dal šílený nadšenec   výbušnin.Ano,budu-li mít v   budoucnu nějaké zvíře,bude   se jmenovat Molotov.
Co   se týká komedií a   severoevropské filmové   produkce,tak dávám přednost   norské.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.10.2014
Obrovské
Po všech chvalozpěvech,   které jsem četl o tomto   dílku přišlo jedno   VELKÉ,OBROVSKÉ ZKLAMÁNÍ   !!!
V jednom měli   recenzenti pravdu. Je to něco   jako Forrest Gump.
Ale   jen jako...
Když budu   mít volné odpoledne a budu   chtít napsat něco jako   Forrest Gump, udělám to   líp.
Ne, že by ve   filmu nebylo pár lehce   úsměvných míst, ale   právě křečovitost se   kterou se tvůrci snaží   vytvořit kopii svého   velkého vzoru snímek doslova   pohřbívá za živa.
Omlouvám se, že se   stále dovolávám Forresta,   ale jednak je to můj film   číslo jedna a za druhé a   hlavně děj švédského   spektáklu k tomu přímo   vybízí.
Tam kde   Forrest zasahuje do   amerických a potažmo   světových dějin vstupuje   zcela přirozeně a tudíž   pro diváka vtipně a   překvapivě, Allan Karlsson   je autorem cpán do   dějinotvorných situací   křečovitě a promiňte já   to musím říci... naprosto   hovadsky...
Chcete   příklad? Allan Karlsson   pracuje v Americe na stavbě   mrakodrapu (samozřejmě   přitom vypadá jako na   traverze svačící dělníci   ze slavné fotografie) a   přitom se dozvídá od svého   afroamerického kolegy   (tenkrát ještě negra) o   náboru zaměstnanců do   projektu Manhattan. Kam ho   samozřejmě ihned přijmou a   to rovnou mezi hlavní skupinu   vědců a to jako číšníka.   Ano slyšíte správně. Do   toho supertajného projektu,   který američané tajili   před veřejností víc než   katolíci knihy o   ufounech...
A   takovýchto   nepřirozených,přiblblých   zápletek najdete ve filmu   nepočítaně. Karlsson mohl   klidně dělat kuchaře na   Apollu 11 a nikdo by neřekl   ani popel.
Neznám   knižní předlohu Stoletého   staříka, ale jestli je   stejně hloupá jako film, tak   je někde v Matrixu chyba.
Njn, moje chyba.   Většinou když mi někdo   něco vychválí, tak jsem pak   dvojnásob naštvaný.
Ale nezlobte se na mě,   Stoletý stařík je pro mě   velmi velmi průměrný   film.
P.S. Herec v   hlavní roli se také zrovna   nevytáhl. Jako stařík   ještě působí jakž   takž,ale coby obyčejný   dospělák působí   křečovitě a jeho mix   Forresta Gumpa se Švejkem   působí vyčpěle až   trapně.
johanice
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Nevím, čím to je, ale při   čtení knížky jsem se   smála prakticky pořád,   zatímco u filmu i přesto,   že se snaží jakž takž   držet dějovou linii knihy,   jsem se nezasmála ani jednou.   Asi byla chyba číst knihu   předtím, než uvidím film.   Navíc kniha má o něco   delší děj. Chápu, že   všechno natočit nejde, ale   takto mi film přijde jako   nedokončený.
elaphe
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.3.2015
Já vím, ...
... filmy by se neměly   srovnávat s knižní   předlohou, ale já bohužel   četl první knihu a na film   jsem se moc těšil. Proto to   zklamání. Ve filmu chybí   cca 80% vtipných a   úžasných dobrodružství a   místo toho tam jsou přidány   úplně zbytečné a ubohé   scénky. Styl filmu ... jak to   napsat, skoro mi to přišlo   že herci byli spíš neherci.   Tempo filmu, na to jak měl   být nabytý, tak mě spíš   nudil. Prostě zklamání.   Příště nebudu číst   knížku před filmem, moje   blbost :(
Ban
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.3.2018
Roman
Knížka je super, ale udělat   z Alana přiblblého   alkoholika je trestuhodné.   Zkreslení všech ostatních,   v knížce skvěle   vykreslených postav už   nestojí za rozbor. Škoda,   že jsem ten film viděl.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih15532minih15532Pátek třináctého (1980) 
Friday the 13th n
minih37170minih37170Drž hubu! (2003) 
Tais-toi n
minih43233minih43233Václav (2007) 
Václav n
minih10971minih10971Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec (1989) 
The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover n
minih17989minih17989Romance za korunu (1975) 
n
minih34168minih34168Otec na služební cestě (1985) 
Otac na službenom putu n
minih9357minih9357Jan Hus (1954) 
Jan Hus n
minih128693minih128693Gomora (2014) [TV seriál] 
Gomorrah n
minih25185minih25185Toto leto doma (1980) 
n
minih64492minih64492Cela 211: Vězeňské peklo (2009) 
Celda 211 n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

19 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10