Zari
ohodnotit

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Další název:
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol; The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared; Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Země:
Rok:
2013
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
15.5.2014
„Film podle knižního bestselleru.“
Popis / Obsah / Info k filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Dynamit a tvrdý alkohol prospívají dlouhověkosti – nebo alespoň právě stoletému Allanovi Karlssonovi, který pro ně chová celoživotní vášeň. Místo oslavy ale pouze v papučích proleze oknem domova důchodců a dá se na útěk. Cestou přibere ukradený kufr plný peněz, několik okouzlujících bizarních přátel a slonici Sonyu, zatímco mu na krk dýchá policie a gang, kterému kufr s penězi patřil. Ulítlou road movie prolíná příběh jeho dlouhého života, který je satirickými dějinami celého moderního světa, v nichž hrál skrytou a zásadní roli expert na vybuchování čehokoliv Allan. Adaptace populárního stejnojmenného bestselleru Jonase Jonassona.
MFF Praha - Febiofest


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Adaptace úspěšné prvotiny Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je samostatným celovečerním režijním debutem ve Švédsku velmi populárního herce a televizního režiséra Felixe Herngrena a údajně také nejdražším švédským filmem. – Stařík Allan Karlsson zmizí z domova seniorů, právě když se tu chystá oslava jeho stých narozenin. Na nedaleké zastávce si s sebou vezme do autobusu kufr, který měl pohlídat neurvalému mladíkovi. Když vyjde najevo, že zavazadlo obsahuje 50 milionů švédských korun, mužův útěk se změní v další dobrodružství jeho života, na němž pozná nové přátele (neméně svérázného Juliuse, nesmělého věčného studenta Bennyho, baculatou venkovanku Gunillu a její slonici Soňu) a během nějž vzpomíná na svou minulost. O politiku se sice nikdy nezajímal, ale jako výjimečný expert na výbušniny se často zapletl do historických událostí minulého století a seznámil se se světovými vůdci včetně generála Franca nebo generalissima Stalina. Allan s kamarády musejí prchat před přitroublými zločinci i před líným policejním komisařem. - Tvůrci téměř polopaticky převedli předlohu na plátno, ale přenést humorné, bizarní a absurdní situace, opírající se o vypointovaný textový slovní humor, se jim příliš nepodařilo. I tak je snímek příjemnou, zábavnou podívanou hlavně pro diváky, kteří bestseller, jehož se jen u nás prodalo víc než padesát tisíc výtisků, nečetli. Role stoletého Allana byla výzvou pro švédského komika Roberta Gustafssona (nar. 1964).
-kat-, Filmový přehled 2014/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

14:00 - 14:25

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

13:30 - 14:25

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama