Zari
ohodnotit

Hořící keř [TV minisérie]

Další název:
Burning Bush
Rok:
2013
Délka:
80 minut, 80x 3 díly
Premiéra v ČR:
12.9.2013
„Neznámá tvář příběhu Jana Palacha. Filmová verze třídílného televizního dramatu podle skutečných událostí.“

Komentáře k filmu Hořící keř

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2015
Ta délka 3-dílného eposu mi   vůbec nevadila a je to   mistrně napsaným   scénářem, který se na   události kouká z pohledu   více postav, a režie   Agnieszky Holland mě   uchvátila a podívám se s   radostí na její další   filmy. Výběr českých   herců je zde skvostný a na   něco podobné kvality ve   zdejší provinienci jen tak   nenarazíte. Ještě jednou   klobouk dolů, tohle téma si   filmové zpracování   zasloužilo a dostalo jej na   té nejlepší úrovni.
peginka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2013
Přibilo mě to k židli
Před chvílí jsem dokoukala   1. část. Naprosto   strhující, atmosféra té   doby mě úplně pohltila.   Bylo to strašné, a přesně   ta hrůza na vás dýchá z   obrazovky. Ten film vás   vtáhne a nepustí. Dávám   100%!!
remy.fittipaldi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2013
Je to velmi vypovídající   film o politické moci   komunistů a hrdinském činu   Jana Palacha v tehdejší   době. Hrdinským činem je   také následná obhajoba   Dagmar Burešové Palachovy   rodiny. Vynikající trilogie   na počest JP. Obsazení filmu   je na vysoké úrovni včetně   zahraných rolí.
Signora-LuLu
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2013
Film jsem před chvílí   dokoukala v rámci filmového   semináře a musím říct,   že mě naprosto uchvátil.   Zpracování je skvělé,   hlavně se mi líbí detaily,   které jsou jakoby v pozadí,   ale které tam patří a   dotvářejí obraz té doby   (viz projíždějící tanky,   když jde paní Palachová na   nádraží). Opravdu silný   zážitek a už se těším,   až uvidím zbytek, protože   příběh paní Burešové mě   velmi zajímá.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.2.2013
Dělá se mi špatně, když   sleduji jednání   komunistických soudů,   ovlivněných svědků,   estébáků. Sám dobu   pamatuji, dokonce jsem byl   obviněn 21.8.1969 lživými   svědectvími příslušníků   Lidových milicí. Miniseriál   je poměrně věrným obrazem   dění ve své době a   komunistické zvůle. Díky za   takový počin HBO. Vím, že   většina lidí nebude   vzhledem k současné   politické a životní situaci   můj názor schvalovat. Ale   já tu dobu zažil, takže   všichni měli práci -   polovina řemeslníků seděla   od deseti do dvou v hospodě.   Jak to vypadalo v   kancelářích, škoda mluvit.   Kdo nekrade, okrádá rodinu,   to bylo neoficiální heslo   našich pracujících.   Všichni na tom byli stejně,   ale někteří líp. Už jsme   zapomněli na prodejny, kde   mohli nakupovat jenom   komunističní nadlidé a   hlavně jejich paničky,   zdravotnická zařízení pro   vyvolené. Když člověk   nepřihlásil deset marek byl   obžalován pro trestný čin   ohrožení devizového   hospodářství? Nedivte se   mé zapšklosti, ale jsem   jeden z těch lidí, kteří   si prožili v reálném   socialismu čtyřicet let.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.9.2020
Zatímco Sedláčkův film o   Palachovi (2018) mapuje   události před Činem, zde je   ukázána doba po Činu, a to   na konkrétním příběhu   advokátky Dagmar Burešové.   Jinak je Hořící keř   obecně filmem především o   odvaze, touze po spravedlnosti   a svobodě. A taky o té   druhé straně, o nečistých   praktikách moci,   překrucování pravdy,   zastrašování, psychickém i   fyzickém nátlaku.
Tatiana Pauhofová je v   hlavní roli úžasně   elegantní a dává své   straně správný znak   křehkosti a zároveň   neústupnosti. Celý film je   hodně poctivě udělaný -   sugestivní hudba, kamera,   herecké výkony, ...   Výborný počin.
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2013
Hořící keř by mohl být   dobrý i jako doplněk pro   dějepis, jelikož dějiny   našeho státu 2. pol. 20.   stol. se na školách někdy   dosti šulí. Minimálně pro   tu atmosféru strachu,   demagogie a zmařené ideály   i životy... i autentické   záběry bez komentáře   mrazí.
Za sebe   hodnotím HK kladně, v   titulcích autoři jasně   píší, že některé postavy   byly dodány, aby s nimi   seriál nabyl na   dramatičnosti... Výborná   hudba i šťastná ruka při   výběru herců. Holland si   může připsat další   zářez na pažbě.
lebedajn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Hořící keř
Opravdu strhující spíše   dokument než hraný film.   Velmi vypovídající o   slabosti a zaprodejnosti   českého národa. Měl sem   určité pochybnosti o polské   interpretanci, ale chvála   bohu min. 1A
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.10.2013
V lednu 1969 se na   Václavském náměstí   upálil student Jan Palach.   Jeho matka chce žalovat   komunistického poslance   Nového, že Palacha označil   jako agenta Západu. Není   jednoduché nalézt takového   advokáta, který se případu   ujme. Přiznám se, že o   Burešové jsem tuto informaci   nevěděl, je třeba si jí o   to více vážit, že se   případu ujala. Po případu   druhého upáleného se   Burešová odhodlá podat   žalobu a stupňuje se nátlak   na Palachovy. Zároveň se   celá akce politizuje Myslím   si, že film je sice natočen   velmi dobře, ale byl   příliš přeceněn - že by   byl na Oscara?
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.10.2015
Snímek, který si u nás   získal renomé a zároveň   snímek, který se veze na   vlně obrození filmového   žánru u našich   severo-východních sousedů.   Místy velmi intenzivní,   místy osobní, herecky i   režisérsky velmi dobře   zvládnuté výkony...   Zkrátka a dobře, 8/10.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.1.2014
Můj názor na vzpomínkové   dílo o Janu Palachovi je o   třídílném seriálu.   Každý díl má téměř   celovečerní stopáž, a tak   jsem si myslel, že bude   příběh obsáhlý, a že se   dozvíme i něco navíc. A to   byla chyba. První díl na nic   nečeká a hned nám   předhodí onen šokující   čin. Nutno ocenit vizuální   efekty a to především   dobového vyobrazení horní   části Václavského   náměstí. Jan Palach se   zapálil, chvíli ještě   žil, až na konci dílu   zemřel. Toď vše. Poněkud   málo na takovou osobnost. To   tvůrci neměli nějaké   materiály o jeho životě?   Chybí svědectví, co   vlastně dělal před tímto   činem? Druhý díl začíná   upálením Jana Zajíce a o   něm se nedozvíme už vůbec   nic. Pak se příběh až do   konce třetího dílu zajímá   už jen o soudní proces s   poslancem Vilémem Novým, za   urážlivé vyjádření o   Janu Palachovi. A zdá se mi,   že je tomu celkově   věnováno daleko více   prostoru. Pochopitelně   nechybí ani poctivá práce   STB, s touhou utajit co se   dá. Nápad zfilmovat tuto   českou historickou událost   jsem ocenil. Dokonce jsem si   řekl: "No,   konečně!" Ale spokojen   s výsledkem rozhodně nejsem.   Na city se tu hraje značně,   ale po dramatické stránce je   to bída z nouzí. Děj je   viditelně natahovaný, a tak   ztrácí půdu pod nohama.   Zkrátka je hodně znát   televíznost projektu. Vznikl   však sestřih pro   celovečerní film do kin, tak   snad bude vyznění o něco   lepší. Každopádně   doufám, že se bude tento   počin hodně často vysílat,   už kvůli nové generaci,   kteří ani neví, že   nějaký Palach vůbec   existoval. A hlavně pro   připomenutí oné temné   doby. I dnes jsou lidé,   kteří Palachův čin   odsuzují nechápajíc jeho   vlastenectví.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.2.2014
Když jsem si přečetl   hodnocení filmu o Příběhu   opravdového člověka,   žasnu, jak jej někteří   fanoušci filmu hodnotí, a to   i přesto, že film byl   natočen tři roky po válce,   válka přinesla milióny   obětí a některým lidem   schází, že je to jen   nemocniční tlachání, bez   akčních scén. Ale na   rozdíl od filmů, kde se   hovoří o tom, že je to   natočeno tak jak to opravdu   bylo. Pokud si vzpomínám,   zrovna na takový film nás do   kina nenaháněli povinně.   Tvrdit, že Monroe zemřela   předávkováním léků, že   Oswald zabil amerického   prezidenta je pošetilé aby   výsledky pátrání po   vrahovi, bylo dalších 50 let   utajeno. Na posledním   udělování Cen Českých   lvů, byl vyhodnocen akademiky   bezkonkurenčním filmem   Hořící keř, u kterého si   myslím, že se na něj   nepohrnou davy do kina, aby po   jedné akční scéně,   seděli hodiny v kině, mám   pocit, že mladí lidé   právě půjdou do kina,   místo vyučování ve škole.   Myslel jsem si, že mám blbé   názory, ale přečetl jsem   si, co prohlásil nám velice   známý hudebník a politik,   „ viděl jsem všechny   filmy, vyrobeny v roce 2013, a   najdou se mezi nimi filmy,   které jsou daleko lepší“.   V operním svatostánku, se   sedící velice viditelně   nudili, Markovi Ebenovi se   pořad vymknul a byl trapný.   Kdyby se na začátku pořadu   řeklo, v které kategorii   film nedostalo cenu, pořad by   byl akční a stručný,   nemuselo se to natáhnout na   dvě hodiny. Tvrdit o polské   režisérce, že patří k   největším žijícím   osobnostem. No to tedy nevím,   v Polsku možná, ale u nás   se její filmy v kinech   nezabydlely a spíše se   točily do šuplíku. Viděl   jsem absolutně nudný,   nepovedený film Jánošík,   který točila snad osm let.   Hořící keř je natočen o   studentovi, který se nemohl   dívat na to, co se zde dělo   a proto chtěl poučit 14   miliónů ovcí, že má   pravdu on. Já jsem četl i   jiné články a to   bezprostředně po zoufalém   činu. Zde tahal za nitky   někdo v pozadí, kdy bylo   využito vypjaté atmosféry a   mladí studenti zemřeli   zbytečné, čekali jsme   dalších dvacet let. Tenkrát   prezident Svoboda a   oblíbený Dubček žádali   studenty, možná i prosili,   aby to nedělali, byli   připraveni další adepti na   hořící keř. Dnes mladí   lidé, když se jich zeptáte,   kdo byl Palach, nebo Zajíc,   neví, nebo odpoví, že to   byl hudebník nebo sportovec,   herec. Jasně, byl jsem o tři   roky mladší a nikdy by mě   takové rozhodnutí, k hrozné   smrti, nenapadlo. Protože   jsem zbabělec? Asi jsem měl   rád rodiče, a tohle bych jim   udělat nemohl. Je jasné, že   to byli hrdinové, ale já   být na jejich místě, bych o   takovou publicitu nestál,   vždyť sami každý ví, kam   jsme se dopracovali. Přeji   paní Hollandové, aby se film   líbil a přišli milióny   diváků do kina, aby film   nedopadl jako Mrazík, který   by se každý rok promítal v   televizi, ve smutném   termínu. Jak říkám,   další souhlasné hlasy jsem   slyšel na rádiu City, kde si   s Ebena ale i s filmu dělali   legraci moderátoři, proč?
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.3.2013
"Hořící keře" roku 1969 a 2003
Nejen hořící keř roku   1969, ale i roku 2003. Když   řekne někdo A měl by říct   i B, proč se nenatočí film   i o jiných obětech - nejen   Palach a Zajíc v r. 1969, ale   v roce 2003 i 19 letý Zdeňek   Adamec z Humpolce + 6.3.2003 a   21 letý student Romana   Mášla z Prachatic + 1.4.2003   se obětovali pro svůj   politický názor a pro   vzburcování veřejnosti   proti stavu společnosti.

K režisérce -
nevím proč, ale její   filmová tvorba se zabývá   historií sousedních států   - např natočila o   slovenské historii   "pravdivý příběh o   Jánošíkovi" nakolik   byl pravdivý??? Nyní se tedy   pustila do československé   historie - objasňuje nám,   jak to bylo se smrtí Palacha.   Skutečně tomu tak bylo, jak   ukazuje ve svém seriálu???   Na pomoc ji přišli   historikové z ústavu, který   si u nás založila jedna   strana. Tolik úvodem.

K zadavatelům   -
Příde mi podivné,   že film natočili Češi pod   pláštěm Američanů   americké telvizní stanice   HBO( jejich pobočky v ČR ) -   je to podobné, jako bysme v   Česku (dříve se tuná   říkávalo v Čechách)   natočili film o Martinu   Lutheru Kingovi. Možná   Amričani natočí v budoucnu   film o Janu Husovi, nějaký   americký spektákl, ve   kterém nám opět objasní   naší historii.

Viděl jsem dosud jen   úvodní díl, ve které   Palach spáchal sebevraždu a   nebudu tu depresi a   handrkování o slovíčka   sledovat dál. Film ani téma   v něm, mne nijak nezaujaly.   Je moc spektakulárně -   dějově rozšafně natočený   - střih kamer, nastiňující   dramatičnost, akčnost.   Nechápu taky proč byl   natočený seriál a ne jeden   film. Kdo má dnes čas   sledovat 3 díly   nezáživného pojednávání   a politikaření???
 
Nechci nijak   zpochybňovat Palachovu   oběť, to ani náhodou.   Rozhodl se, učinil tak. Nikdo   ho k tomu nenutil. Mohl žít,   každý život je dar​. Mohl   žít, jako tu v   Československu obyčejně   žilo 15 000 000 lidí -   měli děti, jezdili na   dovolené, byla práce.   Špatně se tu lidem nežilo.   Já v té době prožil   krásné dětství a mládí,   nikdo z rodiny nebyl v KSČ,   mamka pracovala v kině,   žádná funkcionářka či   něco tím směrem. Ano žili   jsme si skromně, ale dobře.   Měl bych se snad za to   stydět a někomu se omlouvat?   Ne, to ne. Díky za to, že   jsem prožil v té době   dětství a útlé mládí. A   měl jsem je moc krásné.   :-)

"Vsaďte se",   že tenhle seriálek bude ČT   vysílat těsně před volbama   do poslanecké sněmovny v r.   2014. Ona totiž vždy před   volbama vytáhne podobná   dílka, aby lidem správně   ideově objasnila jak špatně   se nám tu tehdy žilo,   zatímco nyní se nám žije   báječně. Ale ne tak docela,   se lidem báječně žije a   lidi to pociťují navzdory   spoučasné propagandě.   Vzpomeňme smutné výročí -   v roce 2003 se 19 letý   Zdeňek Adamec z Humpolce +   6.3.2003 a 21 letý student   Romana Mášla z Prachatic +   1.4.2003 se obětovali pro   svůj politický názor a pro   vzburcování veřejnosti   prosti stavu společnosti.   Mlčí o nich média, musí se   vymazat z paměti národa,   zatímco Palach je hrdina, o   nich se mlčí, nebo jsou z   nich děláni blázni. Proč   dvojí metr? - Palach, Zajíc   byli hrdinové zatímco Adamec   a Mášla byli jen blázni.   Zoufalí byly všichni   stejně, všichni měli   životy před sebou a   obětovali se, aby na něco   poukázali. Čest jejich   památkám - ať už Palacha,   Zajíce, Adamce, či   Mášla.

Ještě ke komentáři   čuřila - zdravotnictví pro   vyvolené tu přeci nyní   "není", je tu jen   nadstardant. A na oběd a   sváču chodí nezaměstnaní,   těch je nyní 800 000 a   bezdomovci, kterých je nyní   40 000 do "kantýny"   poslanecké sněmovny - mají   tam polévku za 12 korun - no   nekup to.

Je   lepší socialismus, ve   kterém se upálili Palach a   Zajíc, nebo kapitalismus, ve   kterém se upálili Adamec a   Mášla ? Toť otázka na   kterou ať si odpoví každý   sám.
Stan.K.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.3.2014
Očekávání
z mimořádného dokumentu   doby se nenaplnilo.Sáhodlouze   to vysvětlil jarda 53,nechci   jeho názory dublovat.Ti kdo   dobu zažili vědí,že   vyprávění polopravd je   krátkozraké.Hned po   shlédnutí jsem   film"vymazal" a   zachoval si v paměti   skutečnou dobu,lidi i   příběh tak jak se stal.
kremak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.8.2014
neuvěřitelně špatný film
Po shlédnutí prvního dílu   jsem se musel hodně dlouho   přemlouvat, dokoukat se na   zbytek této ságy. Co se   týče děje, připadá mi to   dost neobjektivní dokonce i   nepravdivé. Je tam plno   nepřesností a nesmyslů, z   Palacha se dělá bojovník   proti komunismu, což není   vůbec pravda, ale nechme děj   dějem. Spíše co je pro mne   odstrašující je kvalita   tohoto "veledíla".   Dialogy jak v telenovele,   nudný děj, příšerné   herecké výkony. Jak tento   film může mít 85%   absolutně nechápu.   Někteří tu si asi pletou   soucit s objektivitou,   někteří bohužel mají   vymyté mozky díky   fanatickým učitelům   komunistobijcům, a někteří   nejspíše dostali za   komentář zaplaceno, protože   takto špatný film nemůže   mít takový dobrý výsledek.   Z mého okolí neznám   člověka, kterému by se   tento špatně udělaný film   líbil, a to upozorňuji pro   ty, co mne budou házet hned   mezi komouše, že jsem   ročník 1971, a v listopadu   89 mi bylo 18, poslouchal jsem   Heavy Metal, byl jsem díky   šarvátce s   policajtem(zmlátili mne na   koncertě) v podmínce a měl   vlasy až po pr-del! Mí   známí, kteří měli   podobný názor na tento brak   jsou z různých profesí a   dokonce i různě politicky   smýšlející!! Tudíž   nadšené plky uvědomělých   studentů na tento film mě   spíše připomínají   pionýrské agitátory z roku   1980, chválící nějaký   ruský brak.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10272minih10272Kleopatra (1963) 
Cleopatra n
minih114332minih114332Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 
Fantastic Beasts and Where to Find Them n
minih71359minih71359Muž z oceli (2013) 
Man of Steel n
minih151557minih151557Černý motýl (2017) 
Black Butterfly n
minih52287minih52287Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (1955) [TV seriál] 
Alfred Hitchcock Presents n
minih81103minih81103Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 
A Good Day to Die Hard n
minih140547minih140547Včerejší děti (2000) [TV film] 
Yesterday's children n
minih36332minih36332Dědictví Ferramontiů (1976) 
L‘ Eredita Ferramonti n
minih48032minih48032Správná volba (2008) 
Swing Vote n
minih79886minih79886Sněhurka (2012) 
Mirror Mirror n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Jan Palach (2018)

 Jan Palach (2018)
Jan Palach n
 
Žánr: životopisný / dokument - hraný / drama / historický / příběh / tragédie
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Robert Sedláček

(pokračování)

Jan (1991) [TV film]

 Jan (1991) [TV film]
Jan n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Ivo Trajkov

(neoficiální pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jaroslav Papoušek

Papoušek Jaroslav

Naposled navštívené:
Jaroslav Papoušek

Papoušek Jaroslav