Duben
ohodnotit

Přátelé zeleného údolí [TV seriál]

Rok:
1980
Délka:
338 minut, 12 dílů cca 28 min.
„Legendární seriál o městském chlapci Pavlovi, lesníku Horynovi, psu Halušce a jejich společných dobrodružstvích“

Komentáře k filmu Přátelé zeleného údolí

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.4.2012
Vlado Müller jako lesník   Horyna a zrzavý klučina   Pavlík, objevující pod jeho   vedením krásy volné   přírody. Hm, proč by ne?   Jen to nemuselo být tak   okatě naivní. A co se mi už   vůbec nelíbilo, byla   úvodní písnička!
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Jeeeee.........tak toto byl   krasny serialek o mestskem   chlapci,ktery se jednou potka   z hajnym Horynou a ten mu   potom ukazuje vsechny krasy   prirody.
Kdyz jsem byl   jeste kluk tak jsem na to   hodne rad koukal.
A pan   Vlado Muller me svou roli   hajneho Horyny velmi mile   potesil.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2010
Seriál o přátelství mezi chlapcem a lesníkem...
Který kluk by nechtěl mít   za přítele lesníka? Chodit   na výpravy do lesa. Jeden z   nejlepších seriálů o lese   a o tom jaká dobrodružství   je v něm možné prožít.

/ Les je lék -   lesní ticho, zeleň,   zurčení potoka, zpěv   ptáků, šumění větru v   korunách stromů...   Doporučuji klukům a holkám   (bez rozdílu věku) chození   do lesa - obvzlášť v téhle   uspěchané době, ve které   je všude plno zbytečného   shonu a stresu, působí les   jako balzám na nervy.   "Kdybys tak náhodou měl   pocit, že jsi sám, tou   cestou mechovou přiď rychle   rovnou k nám, vždyť fůru   přátel máš v zeleném   údolí, no tak si jich jen   važ, ať už jsi   kdokoli" :-)
Petra.Barbie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.5.2008
Nevím proč...
...ale nějak těm dětským   filmům, kde je postava   hajného a jemu sekunduje   malý chlapec, nemůžu   přijít na chuť. Asi si teď   zadělávám na pořádnou   dávku kritiky, ale i ona   trilogie ze Šumavské   Jezevčí skály s Tomášem   Holým (jehož jako dětského   herce uznávám, ale obsah   těchto filmů ne) mi přijde   o ničem. A Přátelé   Zeleného údolí jsou   podobného ducha...z města do   hájovny, krmení srnek,   chození po lese a boj s   nepřítelem v podobě   dálnice. K tomu písnička,   která naprosto odrovnává   již při prvních tónech s   jejím výkřikem sojky...ne,   jako dítě jsem na to   koukala, nelíbilo se. V   dospělosti se názor   nezměnil. Běží - li   seriál v TV, kouknu sem   tam...je to průměrné,   vyloženě podřadné taky ne,   ale z naší tvorby pro děti   vím o daleko lepších   projektech, které   přetrvaly...
Krikri
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.12.2017
Tento seriál patří mezi ty,   u nichž nevím, kam je   zařadit a jaké k nim mám   zaujmout stanovisko. Nepatří   totiž mezi ty, o nichž bych   mohl říct, že se mi líbí   ani mezi ty, co se mi   vyloženě nelíbí nebo mě   něčím pohoršují. Nakonec   z toho vyjde dost dobře   neidentifikovatelná kombinace   obojího. Na straně jedné   nemám rád přírodopisné   seriály a tento navíc   působí až příliš   výchovně ekologicky, často   skoro až s fanaticky   grínpísáckým pojetím.   Jednotlivé díly mi přišly   nudné a nezajímavé. Na   druhou stranu si uvědomuji,   že ten problém je spíš u   mě, neboť seriály se   zvířaty mě nikdy moc   nebraly a že tento určité   kvality má. Zvlášť v   porovnání s těmi sračkami,   co se posledních 20 let   točí a kde se   pravdoláskařští tvůrci   snaží mermomocí zavděčit   zápaďákům a trumfnout je v   jejich zdegenerované   pseudoultuře. Ve výsledku   tedy Zelenému údolí   uděluji slabý průměr 4 * a   45%.
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.8.2013
Právě...
...jsem dokoukal   nejakčnější díl seriálu   Přátelé Zeleného   údolí,kde hajný Horyna   holýma rukama zneškodní dva   ozbrojené pytláky a   vzápětí je ještě   šikovným psychologickým   nátlakem přinutí,aby mu   pomohli hasit požár lesa. A   najednou mi došlo,že malý   Pavlík nedocházel do   hájenky jen kvůli sexu...
Statný myslivec,jakýsi   Batman Zeleného údolí, se   stal v očích malého   chlapce protipólem svého   slabošského otce.   Otce,který díky svému   diletanství nedokáže   vymyslet jiný způsob stavby   silnice,než totální   likvidací Zeleného údolí a   navíc nedokáže uspokojit   svou manželku... (režisér   do této role podprůměrého   nýmanda chytře obsadil   jednoho z nejhorších   českých herců posledních   padesáti let Svatopluka   Matyáše).
V   posledním dílu seriálu jsme   pak svědky toho,jak se malý   Pavlík se svou matkou   stěhuje k Horynovi do   hájenky,zatímco otec s   hysterickým smíchem   vjíždí do lesa za řidítky   prvního z buldozerů   srovnávajících Zelené   údolí se zemí.
V té   samé chvíli se však ukáže   pravá Horynova tvář.   Uvědomí si,že přichází o   zdroj své obživy a ve snaze   odvrátit katastrofu vhazuje   pod pásy těžkého stroje   svého voříška Halušku.   Zmatený chlapec s vlasy barvy   hořící Aljašky se vrhá ke   svému otci,kterého právě   v tuto chvíli napadne,jak   silnici dostavět bez nutnosti   likvidace lesa a ještě   ušetřit socialistickému   státu nějakou tu korunu.
Pavlík s maminkou se   vrací domů a hajný Horyna   opět zůstává ve své   hájence osamocen...
Navzdory předchozím   řádkům nevzpomínám na   jeden ze seriálů svého   dětství ve zlém.
Vlastně patřil spíš k   tomu lepšímu. Nenásilnou   formou učil děti vážit si   přírody a   "přihodil" k tomu   občas i trochu toho   dobrodružství.
Za   největší slabinu seriálu   považuji herecké obsazení.   Vedle skvělého Vlada Mullera   v hlavní roli již v   ostatních rolích máme   možnost vidět jen   herce,jejichž výkony lze   přinejlepším označit jako   ochotnické.
Nicméně   kdybych tak náhodou měl   pocit,že jsem sám ,tou   cestou mechovou se stejně   nevydám a pustím si v telce   něco úplně jiného,ale ve   zlém na tohle dílko   vzpomínat nebudu...
jarecha1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Tak jsem si pročetl vaše   komentáře a nestačím se   divit. Tohle je seriál pro   děti a ty v tom propagandu   nevidí a je nezvratnou   pravdou, že městské dítě   je v lůně přírody u   vytržení. Doma většinou   rodiče nedovolí ani   křečka. Celé je to velmi   koukatelné a děti jej   milují. Opravdu povedené.   Znovu podotýkám, že je   nutno to hodnotit pohledem   dítěte.
snekousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2018
Výchovně ekologický seriál   v podstatě o ničem a přesto   na něj kouká pořád spousta   diváků i staršího data   narození. Takže moje   hodnocení je akorát. Jen ta   hudba kdyby nebyla tak   vtíravá a nevydržela v   hlavě i celý den.   ????????????
paskaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.5.2014
S tím kvérem to snad nemyslíš vážně?!
Charizma Vlada Müllera. To je   to čo drží tento výtvor   ako-tak pokope. Inak je to   detský seriál reznutý   eko-agitkou a dokumentárnym   filmom, v ktorom sa vyskytujú   neherci a ochotníci. Jediný   kto herecky sekunduje   Müllerovi je zákerný   pytliak Karel Vochoč a práve   pästný súboj medzi týmito   dvomi, zavŕšený lesným   požiarom, bol jeden z   akčných vrcholov môjho   detstva. Ovšem s 30 ročným   odstupom už to taká sláva   nie je, vlastne sa tam po sebe   len mierne sápu a na päste   ani nedôjde. Čo ma ale   vrcholne iritovalo bol ten   hrdzavý krpec, ktorý nevie   hrať, nevie spievať a v   niektorých momentoch by si   zaslúžil pár výchovných   prepleskov. Profesionálne   odvedená je hudba Vadima   Petrova, hlavne tá v   napínavých momentoch. Znelka   je kapitola sama o sebe,   miestami znie ako keď sa   naťahovala páska (poznámka   pre mp3 generáciu: Z toho sme   počúvali hudbu) a   červenovlasý mlaďas   pochováva veškerú snahu   orchestra aj Vlada. Aj napriek   všetkým výtkam mám tento   seriál rád nielen z   nostalgie, ale ďalšie   pozretie si asi doprajem až o   nejaké to desaťročie   neskôr.
zakysan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.7.2006
Seriálová, mírně   agitační legenda z   osmdesátých let, ve které   je školák Pavel vychováván   tvrdou rukou komunistického   lesníka lásce k přírodě a   všem živým tvorům. Jako   kluk své doby bych hodnotil   téměř za deset, jako   poučený dospělák dneška,   sledující seriál s jistým   odstupem jen za šest.
Pce
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2013
Johny,
Seriál z roku 1980,   přátelství samotářského   hajného a malého chlapce   Pavla, který jeho   prostřednictvím poznává   přírodu, zvířata atd. Oba,   hajný i chlapec bojují se   spoustou problémů, jen   část dálnice a   přemostění údolí bylo   poněkud idealizováno, ve   skutečnosti by to zřejmě   dopadlo jinak. Hezký seriál   pro celou rodinu, na který se   lze stále podívat a jeho   prostřednictvím se na   chvíli vrátit do let, která   se nevrací.
Feferonek
Hodnocení:
Přidáno: 12.7.2013
Vzpomínky
Hajný Horyna byl pro mně   dlouho vzorem správného a   citlivého chlapa. Vždyť   fůru přátel máš v   Zeleném údolí …

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih114994minih114994Lidé na dně (1991) 
Lidé na dně n
minih42347minih42347Posedlá démonem (V) (2006) 
Ring Around the Rosie n
minih74608minih74608Bajkonur (2011) [DVD kinodistribuce] 
Baikonur n
minih17541minih17541Ptáci (1963) 
The Birds n
minih40122minih40122Strážce duší (2005) [TV seriál] 
Strážce duší n
minih66107minih66107Čtyři okamžiky ticha (1995) [TV film] 
Čtyři okamžiky ticha n
minih49205minih49205Veřejní nepřátelé (2009) 
Public Enemies n
minih42117minih42117Dobrodružství šesti trampů (1969) [TV seriál] 
Dobrodružství šesti trampů n
minih33497minih33497Ďáblova páteř (2001) 
El espinazo del diablo n
minih36087minih36087Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

3 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10