Jeden svět
ohodnotit

Columbo [TV seriál]

Vražda na předpis (1968) - 1. díl

Prescription: Murder

Další název:
Columbo - Mord nach Rezept
Žánr:
Rok:
1968
Délka:
99 minut
„Samotářský a svérázný detektiv poprvé na scéně.“
 

Obsah filmu Vražda na předpis

 
Doktor Ray Flemming a jeho žena Carol pořádají oslavu k desátému výročí svatby. Jejich vztah bohužel prochází hlubokou krizí a paní Carol nezbývá než doufat, že opět přijdou lepší časy. Trochu naděje jí svitne ve chvíli, když manžel koupí dvě letenky na společnou dovolenou v Mexiku. Úspěšný psychiatr má však docela jiné plány než zachraňovat manželství...

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV ]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Vražda na předpis >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.8.2018
A co jako? To, co řekl Ray v soukromí   Kolumbusovi pak mohl zapřít a bylo po ptákoch.   Také jsem nedal souvislost proč ta mrcha   herečka Roye práskla. No, devadesát minut   dialogů není nic pro mne, ale neposunoval jsem,   takže těch dvacet to dostane. A taky za to, že   jsem uhádl tu fintu na konci. Hahaha.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 21.3.2017
1. díl nasadil laťku, které se víceméně   držel celý "seriál", ne výš než   většina ostatních dílů, ale ani níž.   Psychologův rozbor Columba, i jeho vlastní sebe   sama, jsou plusem. Překvapení na konci se snad v   žádném díle už neopakovalo, ač mohlo a v   různých variacích.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2009
První film, kde se objevuje postava poručíka   Columba. Úspech filmu a vlastně úspěch   zahrané postavy poručíka Columba dovedl tvůrce   k vytvoření celého seriálu, který většinou   vznikal v prvé polovině sedmdesátých let.   Slovo či jméno "Columbo" se stalo   synonymem pro výraz detektiv. V tomto díle je   ještě takový mladičký a učesaný. Sympatie   si Peter Falk budoval s každým dalším dílem.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.2.2009
K celému seriálu
Kdo je nejlepší detektiv vůbec nevím, brát v   úvahu jen literální postavy, je jím pro mě   Hercule Poirot, ale rozhodně ne nabubřelý   Sherlock Holmes, jak se aspoň za mého mládí   vtloukalo dětem do hlav - to je mi taky   vzor...
Obecně je dle mě na jedné úrovni s   Poirotem právě poručík Columbo, ale oba jsou   sví, oba jsou jiní a oba si zaslouží svůj   komentář.
Jenže na obou jsou krásné stejné   věci, kromě toho, že jsou oba geniální   detektivové, také závěry jejich případů,   pojímané pěkně psychologicky. Na řešení   jdou vlastně oba jinak a oba naprosto odlišně   vystupují.
Nicméně samotné případy a jejich   řešení nejsou na Columbovi to   nejzajímavější; celý ,,seriál" je   protkán záhadami, které nenechají nezaujatým   žádného věrného diváka. Jednou z takových   záhad vyvolávajících debaty diváků je třeba   už Columbovo jméno - časem skoro uvěříte,   že mu i jeho žena říká ,,Poručíku";   přitom jeho postoj ke jménům se také ukazuje,   například svého psa zve prostě Psem. Pokud   jsme mluvili o paní Columbové, nemůžeme   nezmínit, že právě ona je záhadou snad   nejzáhadovatější - u některých případů   člověk ani neví, zda větší podíl na   vyřešení nemá právě ona, je jakousi   geniální záhadnou postavou v pozadí a je   věčnou otázkou všechny díly bezpečně   neviděvších, zda se paní Columbová někdy   někde ukázala; v jednom díle se objevuje její   ruka (dokonce jsem se doslechl, že tuto ruku   poskytl do filmu nějaký muž), ale mohli jsme   vidět víc nebo ne?
Sám Columbo působí   zanedbaně, roztržitě, z pohledu mnohých   podezřelých až hloupě; kdekdo si o něm myslí   cosi nízkého, když odcházeje ještě musí   položit ,,jednu otázku". I to mu ale hraje   do karet, mnohý vrah totiž podceniv Columba   získá falešnou jistotu, jiný se jím zase   snaží manipulovat, ale... Když se blíží   konec a vrahové se stále utvrzují ve své   jistotě jsouce špokojeni s vyšetřovatelem   majícím je odhalit, předloží Columbo   usvědčující důkaz mnohdy použiv oblíbené   techniky podezřelého proti němu   samotnému.

Přitom v každém případu se   ukáže nějaký rys Columbovy povahy nebo se   třeba hovoří o něčem ohledně jeho ženy; ze   scén mimo hlavní zápletku mám rád tu v   restauraci, s koblihou:
Columbo si takhle sedne v   lepší hospodě pojídaje koblihu a přichází k   němu servírka díc, že konzumovat přinesené   jídlo v daném podniku není dovoleno. Columbo   tedy poslušně koblihu odevzdá, načež se jej   slečna zeptá, zda by si něco dal a on odpoví   asi toto: ,,A víte, že bych si dal   koblihu?"

Stran případů opět nevím,   zda vyberu nejlepší, jistě jeden z   nejlepších, taky už je to chvíli, co seriál   běžel. Jedná se o díl, kdy se Columbo   dostává mezi oficielně potvrzené geniální   mozky v jejich sdružení. Tento případ také   ukazuje relativnost inteligence. K pochopení   ještě uvedu, že ze začátku dostal Columbo od   nafoukané hlavní postavy složitou hádanku, k   níž se několikrát ptal po nápovědě, a tím   zvyšoval pachatelovo sebevědomí:
Do   skládačky naaranžovaného výstřelu, jenž   zazněl až nějakou dobu po vraždě Columbovi   chybí jeden článek, znaje vrahovu povahu před   ním popisuje, jak to dotyčný neznámý udělal   (aniž by dal najevo, že vůbec někoho   podezírá), řekne totální kravinu, což   ,,geniálního" vraha přivede skoro k   šílenství a vyprovokuje ho k demonstraci   provedení, aniž by jej napadlo, že se právě   přiznává...
No a než Columbo odejde, ještě   mimochodem předloží řešení hádanky; no je   to vzorový díl, mám pocit, že ji vyřešila   paní Columbová.

V popisování podobných   příhod a řešení i překvapených výrazů   odhalených by se dalo pokračovat do   nekonečna.
Celým seriálem prostupuje postava   Columba v podání Petera Falka a Petra Haničince   či Dalimila Klapky; tito herci dodávají cyklu   to poslední, co potřebuje k dokonalosti.
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.10.2008
"Nultý" díl seriálu - první epizoda   vůbec, kdy se objevil poprvé poručík Columbo,   tentokrát ještě (až asi na jedinou vyjímku v   celém dílu) bez svého baloňáku. :-)   Vyšetřování vraždy manželky známého   psychiatra nevede žádným směrem, vše jsou jen   domněnky, ale finále je typicky Columbovské...   výborný film, na který navázal úspěšný   seriál. Jo a konec by se dal charakterizovat   jednoduše...kam čert nemůže, nastrčí   ženskou. :-)

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44373minih44373Vlákna (1984) [TV film] 
Threads n
minih16331minih16331Poločas štěstí (1984) 
Poločas štěstí n
minih30382minih30382Resident Evil (2002) 
Resident Evil n
minih35821minih35821Plnou parou vzad (2002) 
Boat Trip n
minih62153minih62153Mezičas (1981) [TV inscenace] 
Mezičas n
minih41056minih41056Pohádka o lidské duši (1986) [TV inscenace] 
Pohádka o lidské duši n
minih75066minih75066I tre volti della paura (1963) 
I tre volti della paura n
minih26901minih26901Tetované časom (1975) 
n
minih24646minih24646Vysoká modrá zeď (1973) 
n
minih94371minih94371Komu straší ve věži (1988) [TV inscenace] 
Komu straší ve věži n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10