Zari
ohodnotit

Trhlina

Rok:
2019
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
9.5.2019
„Možná je to jen mýtus, možná je to fakt.“

Komentáře k filmu Trhlina

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.7.2019
Nu, co dodat. Nebýt hloupého   začátku, který byl   zbytečně zdlouhavý a   přidal snímku minimálně   čtvrt hodiny na stopáži,   šel bych v hodnocení o   dvacet procent výše. To   vyprávění spisovateli bylo   zcela zbytečné. Ovšem pokud   pominu tento malý nedostatek,   myslím, že se Slovákům   podařilo natočit velmi   dobrý horor. Nebo thriller.   Má to napětí, má to   zajímavé okamžiky, ale   také občas místa, ve   kterých jsem se ztratil. Ale   to asi každý.
Velká   většina je pak jen na   divákovi, aby si sám   vysvětlil, co a jak. Jestli   je to škoda, nebo ku   prospěchu věci, je pro   každého jednotlivce jiné.   Já jsem četl o Tríbeči   již kdysi dávno a   samozřejmě i na webu   Howadoor, který zatím dodnes   existuje. Tedy ke dni mého   hodnocení snímku. Líbí se   mi, že mne snímek donutil   celou věc zkoumat znova,   ačkoli je moje parketa   spíše výzkum UFO, nežli   podivností nějaké krajiny.   Ostatně, i trošku UFO se   přímo ve filmu vyskytlo.
Já dávám filmu 60 % a   domnívám se, že to byl   velmi dobrý počin. Sice   smíchal dohromady fakta s   fikcí, což já rád nemám,   ale u filmu jsem se bavil,   což je pro mne podstatné.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2019
Zlověstná Tribeč...
Tak o Tribeči jsem si něco   vyhledal, přečetl, zkouknul.   Ale zda je to opravdu temné,   nebezpečné místo kde jsou   nevysvětlitelné jevy je   otázkou. Knihu jsem nečetl a   místo a jeho okolí je   opředeno řadou tajemství o   tom asi žádná. K filmu,   první půlka se táhne a je   slabší, druhá funguje víc,   ale filmu by slušela menší   stopáž a více napětí, ale   i tak ucházející pokus od   našich sousedů, snaha se zde   musí ocenit, atmosféru film   má.
PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.7.2021
PROCESOR!
Úplně blbý to nebylo, ale   nějak oslňující také ne.   Byly tam momenty, kde vážně   mrazilo, ale kdy se i nudilo.   Asi bude záviset tak, jako   vždy, na vašem   rozpoložení, když to budete   sledovat. Za mě lepší   průměr.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2021
Živá voda, kto sa napije, nestretne smrť
Hovorím si, aká Havranová?   Veď to je Mária Bartalos, a   až potom mi ťuklo, že sa   vydala. Slabý prehľad. No   ale k filmu. Dobré, dobré.   Tu je krásne vidno, že Peter   Bebjak je už pán režisér.   Remeselne je to perfektne   natočené, kvalitatívne na   svetovej úrovni, ale   prispôsobené na slovenský   spôsob, cítiť tam akúsi   slovenskú esenciu, ťažko to   vysvetliť. Asi keď chodili   po tých rozpadnutých domoch,   kočiar, staré fotky   rozsypané, mnoho zažilo deja   vú. Lenže či to bude aj   príbehovo a obsahovo   kvalitné. Aj áno, aj nie.   Hlavne ako pristupovať k   filmu a pozor, možno budú   malé SPOILERy. V prvom rade   nevieme, či dotyční sú   sfetovaní, je to celé   výmysel, alebo tam fakt   straší. Ono chodiť po   slovenských lesoch na jeseň   v hmle je strašidelné samo o   sebe a nemusí tam strašiť.   Začiatok v psychiatrii je   hlavne o nastavení atmosféry   a bolo to solídne. Len   nechápem, kto tam stlačil   tú kľučku. Buď teda   pristúpite na autorovu hru,   je to celé mystifikácia,   hrdinom preplo z niečoho,   možno toho efedrínu, alebo   fakt tam straší? V lese to   bolo o chladnej a mrazivej   atmosfére, možno chvíľami   doliehala nuda, ale psycho   scény dieťaťa, rozsypané   fotky vojaka a korunku   všetkému dal vojak   Slovenského štátu,   perfektný miš maš. Najprv   som si hovoril, že film je   len taká atmosferická,   troška napínavá   dobrodružná detektívka, ale   ak sa objavili tie dve   svetlá, ktorá mali byť   lesná stráž, ale nakoniec   sa rozostúpili a keď už sa   objavilo to dieťa, bolo   jasné, že niečo nie je v   poriadku. Tá scéna s   dieťaťom bolo to   najdesivejšie celého filmu   "Idete správne?".   Herecky mi spočiatku akosi   nesedel Maštalír, ale ku   konci ako mu preplo bol   fantastický. Ale film zdvihol   ten koniec. Famózny koniec.   Keď sa pozeral z toho okna,   vedel som, že to nastane.   "Volám sa Mia."
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.6.2019
║Rozpočet   $-miliónov║Tržby   Celosvetovo $1,416,175▐   Slovenský Blair Witch Project   a nie zlé. Hlavne prvá   polhodinka a pobehovanie po   opustenej psychiatrii, kde sa   objavujú nejaké tie   záhadnosti má svoje temné   čaro. Zaujme to, nechá   tápať kam sa to bude   uberať. Nakoniec skončíme v   tajuplných lesoch, v takom   našom bermúdskom   trojuholníku. Kde to ale   zamotáva hlavu a hmatateľné   vysvetlenia žiadne. Nakoniec   to je taká mysteriózna   psycho dráma z dobrou   atmosférou, ktorú si môže   vysvetliť každý po svojom,   či už schýza, rozdvojená   osobnosť, či útok ufónov,   všetko je otvorené. Herci   slušne a doprovodná hudba   robí svoje. Na naše pomery   prekvapujúco dobrá práca.   /videl v kine: 75%/
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.7.2022
Knihu jsem četl jedním   dechem a musím říct, že   mě nadobro pohltila. Proto   jsem se nechtěl zbytečně   vytočit při sledování   filmového zpracování a   delší dobu to stále   obcházel. Až nadešel čas,   kdy Trhlinu vysílala ČT ART   a s radostí konstatuji, že   jsem dobře udělal, když   jsem našel odvahu se na film   podívat. Zpočátku mě   vadily rušivé moderní   střihy a televizní look, ale   jakmile se děj přesunul do   lesa, jmenovitě tribečského   pohoří, atmosféra zhoustla   na hodně vysoký level!   Okamžitě jsem byl vtažen do   děje, stejně jako u knihy.   Dostavily se i nepříjemné a   mrazivé pocity z neznáma a   musím uznat, že působivost   snímku opravdu nechyběla. Od   knižní předlohy se film   odchyluje v nepatrných   detailech, vyprávění může   chvílemi působit až   chaoticky a je na divákovi,   jak se k tomu sám postaví.   Je faktem, že se režisérovi   Bebjakovi podařila ta   tíživá atmosféra z   neznámého zla na filmové   plátno zachytit znamenitě a   téměř hmatatelně. Za   zmínku stojí určitě i   hudba, která kolikrát   koliduje s ambientním   pasážemi a příběhu   dodává někdy až rituální   polohu. Škoda toho   televizního vyznění, ale i   tak jsem spokojen. Možná by   bylo lepší, kdyby místo   filmu vzniknul televizní   seriál, protože spousta   důležitých věcí z knihy   se do filmu nedostalo.
MildaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.6.2019
No vyloženě zklamán jsem   nebyl. Jen se ukázalo že co   působí napínavě nebo   děsivě v knize tak to ani   zdaleka tak nemusí fungovat   ve filmu pokud se bude   příliš přesně držet   knižní předlohy. To jde na   vrub dramaturga. Škoda.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.7.2019
Propadák
Značně nepovedený pokus o   zajímavý film.Slovensko   nabízí velké množství   nevšedních míst, stejně   jako různých legend a   příběhů.Podstatně horší   to je se zpracováním   (podobně jako v Česku).   Pokud by se tvůrci zaměřili   pouze na dokumentární rovinu   , možná by se dílo zdařilo   lépe.Nudné vyobrazení   postav zasazených do   "sebe sama" kdy   motivy hrdinů i jejich snaha   něco "objasnit, nebo   dokonce objevit..? jsou tak   povrchní, že se i naivní   divák musí tvářit , že   nechápe co vlastně   sleduje.Naprosto povrchně   zpracovaný příběh   ,přihlouplé dialogy a   logické lapsy ve vyprávění   dělají ze snímku   selanku.Knižní předlohu   jsem nečetl a tak nedokážu   posoudit její zajímavost ,   nicméně tenhle film byl   opravdu marný.Jako   alternativa by se nabízel   povídkový film nebo   minisérie. Dalším dílem by   mohl být příběh o   "Měsíční   jeskyni" kde mohli   tvůrci rozpracovat SNP v   propojení s tatranskou   přírodou ,nebo lochnesku na   Štrbském plese a o pokladu   nacistů jako volné   pokračování seriálu   "Duhový luk". Jako   bedekr po Slovensku by to   mohlo mít i   komerčně-turistický   úspěch.Třeba někdy   příště...v jiné dimenzi   ,nebo tak nějak.
pohledvenkova
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.10.2020
Jsem spokojen. Slovenským   filmařům se po letech   marných snah konečně   podařilo zúročit výsledky   dlouhodobé spolupráce s   jejich mnohem zkušenějšími   českými kolegy.   Prvorepubliková kampaň   "Živnostenstvo pro   Slovensko" s určitým   zpožděním přináší své   první plody. Zdravím,   tinushko. Příběh obsahuje   vše, co se v podobných   případech očekává:   Nesourodou, rozhádanou a   nelogicky postupující   skupinu hlavních aktérů,   včetně nesnesitelného   kecala, tentokrát v podobě   pseudofilozofa s cukrovkou 1.   typu. Úchvatné exteriéry   severomaďarského pohoří   Tribecs potěší oko   rozjímavého diváka. Vsuvka   s partyzánem a šíleným   dítětem zvýší potřebné   napětí. Naopak rozesměje   samozvaný horský vůdce   Dávid, který by v reálu   nepřežil ani hodinu v   městském parku.
POMOthy
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.6.2019
Neúspěšný pokus o   mysteriózní horor, jak ho   nejlépe umí a primárně   dělají hollywooďané.   Neatraktivní postavy (v   jakémkoliv smyslu slova),   zdlouhavá a nezajímavá   expozice, nevydařený pokus o   již tak ohrané fígle ve   vytváření napětí při   toulkách lesem. Bebjak je   dobrý rejža, postavama i   příběhem výrazně   komplexnější a hlubší   Čiara byla super. Tenhle typ   žánrovky ale evidentně   vyžaduje jiný typ talentu, a   nejspíš i lépe zadaptovaný   scénář, který zde zavání   odfláknutou komerční   rychlokvaškou.
Venom_TomHardy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.5.2019
Trhlina výrazně pomohla   turistickému ruchu v okolí   Tribeče, tak jako Záhada   Blair Witch zpopularizovala   Burkitsville. Rozdíl je   akorát v tom, že tahle   novinka není Found Footage.   Sám bych se tam docela   vyrazil podívat, přestože   členové štábu na tomto   místě zvaném též   „Slovenský Bermudský   trojúhelník“ nikdy nikam   nechodili sami. Trhlina   rozhodně není bezchybná.   Kromě uvedeného dialogy sem   tam tahají za uši a první   polovina se nepříjemně   táhne. Přesto se díky té   cestě do temného lesa může   stát, že půjde o nejlepší   letošní horor. Docela mě   zajímá, jak si povede v   našich kinech. Nemuselo by to   být až tak marné. I proto,   že bylo určitě dobrým   tahem promítat s českými   titulky.
tinushka777
Hodnocení:
Přidáno: 31.8.2020
:/
To je naozaj krásne ako vedia   Česi ohovoriť slovenský   film, ale aj tak si ho pozreli   ako otroci a dali k tomu 100   slovný komentár. Bravo

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10783minih10783Krb bez ohně (1937) 
Krb bez ohně n
minih39698minih39698THX 1138 (1970) 
THX 1138 n
minih37173minih37173Sametoví vrazi (2005) 
Sametoví vrazi n
minih41669minih41669O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech (1996) [TV inscenace] 
n
minih83096minih83096Sousedská hlídka (2012) 
The Watch n
minih63546minih63546Ong Bak 3 (2010) 
Ong Bak 3 n
minih53206minih53206Mrtvý sníh (2009) 
Død snø n
minih3240minih3240Armádní dvojčata (1937) 
Armádní dvojčata n
minih32004minih32004Pod kopyty stád (1966) 
Alvarez Kelly n
minih39185minih39185Poprask v kabaretu (1954) 
Ah! Les belles bacchantes n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

97 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

21:40 - 22:20

7 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

7 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Reklama