Jeden svět
ohodnotit

Trhlina

Rok:
2019
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
9.5.2019
„Možná je to jen mýtus, možná je to fakt.“

Obsah filmu Trhlina

 
Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč, a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal.

Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré...
 
Související odkaz
 
Recenze: Trhlina

Mysteriózní příběh z temného lesa. Z temného slovenského lesa!?! číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
slovenská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Trhlina >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.7.2022
Knihu jsem četl jedním dechem a musím říct,   že mě nadobro pohltila. Proto jsem se nechtěl   zbytečně vytočit při sledování filmového   zpracování a delší dobu to stále obcházel.   Až nadešel čas, kdy Trhlinu vysílala ČT ART a   s radostí konstatuji, že jsem dobře udělal,   když jsem našel odvahu se na film podívat.   Zpočátku mě vadily rušivé moderní střihy a   televizní look, ale jakmile se děj přesunul do   lesa, jmenovitě tribečského pohoří,   atmosféra zhoustla na hodně vysoký level!   Okamžitě jsem byl vtažen do děje, stejně jako   u knihy. Dostavily se i nepříjemné a mrazivé   pocity z neznáma a musím uznat, že působivost   snímku opravdu nechyběla. Od knižní předlohy   se film odchyluje v nepatrných detailech,   vyprávění může chvílemi působit až   chaoticky a je na divákovi, jak se k tomu sám   postaví. Je faktem, že se režisérovi Bebjakovi   podařila ta tíživá atmosféra z neznámého   zla na filmové plátno zachytit znamenitě a   téměř hmatatelně. Za zmínku stojí určitě i   hudba, která kolikrát koliduje s ambientním   pasážemi a příběhu dodává někdy až   rituální polohu. Škoda toho televizního   vyznění, ale i tak jsem spokojen. Možná by   bylo lepší, kdyby místo filmu vzniknul   televizní seriál, protože spousta důležitých   věcí z knihy se do filmu nedostalo.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2021
Živá voda, kto sa napije, nestretne smrť
Hovorím si, aká Havranová? Veď to je Mária   Bartalos, a až potom mi ťuklo, že sa vydala.   Slabý prehľad. No ale k filmu. Dobré, dobré.   Tu je krásne vidno, že Peter Bebjak je už pán   režisér. Remeselne je to perfektne natočené,   kvalitatívne na svetovej úrovni, ale   prispôsobené na slovenský spôsob, cítiť tam   akúsi slovenskú esenciu, ťažko to vysvetliť.   Asi keď chodili po tých rozpadnutých domoch,   kočiar, staré fotky rozsypané, mnoho zažilo   deja vú. Lenže či to bude aj príbehovo a   obsahovo kvalitné. Aj áno, aj nie. Hlavne ako   pristupovať k filmu a pozor, možno budú malé   SPOILERy. V prvom rade nevieme, či dotyční sú   sfetovaní, je to celé výmysel, alebo tam fakt   straší. Ono chodiť po slovenských lesoch na   jeseň v hmle je strašidelné samo o sebe a   nemusí tam strašiť. Začiatok v psychiatrii je   hlavne o nastavení atmosféry a bolo to solídne.   Len nechápem, kto tam stlačil tú kľučku. Buď   teda pristúpite na autorovu hru, je to celé   mystifikácia, hrdinom preplo z niečoho, možno   toho efedrínu, alebo fakt tam straší? V lese to   bolo o chladnej a mrazivej atmosfére, možno   chvíľami doliehala nuda, ale psycho scény   dieťaťa, rozsypané fotky vojaka a korunku   všetkému dal vojak Slovenského štátu,   perfektný miš maš. Najprv som si hovoril, že   film je len taká atmosferická, troška   napínavá dobrodružná detektívka, ale ak sa   objavili tie dve svetlá, ktorá mali byť lesná   stráž, ale nakoniec sa rozostúpili a keď už   sa objavilo to dieťa, bolo jasné, že niečo nie   je v poriadku. Tá scéna s dieťaťom bolo to   najdesivejšie celého filmu "Idete   správne?". Herecky mi spočiatku akosi   nesedel Maštalír, ale ku konci ako mu preplo bol   fantastický. Ale film zdvihol ten koniec.   Famózny koniec. Keď sa pozeral z toho okna,   vedel som, že to nastane. "Volám sa   Mia."
PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.7.2021
PROCESOR!
Úplně blbý to nebylo, ale nějak oslňující   také ne. Byly tam momenty, kde vážně mrazilo,   ale kdy se i nudilo. Asi bude záviset tak, jako   vždy, na vašem rozpoložení, když to budete   sledovat. Za mě lepší průměr.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.10.2020
Jsem spokojen. Slovenským filmařům se po letech   marných snah konečně podařilo zúročit   výsledky dlouhodobé spolupráce s jejich mnohem   zkušenějšími českými kolegy.   Prvorepubliková kampaň "Živnostenstvo pro   Slovensko" s určitým zpožděním   přináší své první plody. Zdravím, tinushko.   Příběh obsahuje vše, co se v podobných   případech očekává: Nesourodou, rozhádanou a   nelogicky postupující skupinu hlavních   aktérů, včetně nesnesitelného kecala,   tentokrát v podobě pseudofilozofa s cukrovkou 1.   typu. Úchvatné exteriéry severomaďarského   pohoří Tribecs potěší oko rozjímavého   diváka. Vsuvka s partyzánem a šíleným   dítětem zvýší potřebné napětí. Naopak   rozesměje samozvaný horský vůdce Dávid,   který by v reálu nepřežil ani hodinu v   městském parku.
tinushka777
Hodnocení:
Přidáno: 31.8.2020
:/
To je naozaj krásne ako vedia Česi ohovoriť   slovenský film, ale aj tak si ho pozreli ako   otroci a dali k tomu 100 slovný komentár. Bravo
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2019
Zlověstná Tribeč...
Tak o Tribeči jsem si něco vyhledal, přečetl,   zkouknul. Ale zda je to opravdu temné,   nebezpečné místo kde jsou nevysvětlitelné   jevy je otázkou. Knihu jsem nečetl a místo a   jeho okolí je opředeno řadou tajemství o tom   asi žádná. K filmu, první půlka se táhne a   je slabší, druhá funguje víc, ale filmu by   slušela menší stopáž a více napětí, ale i   tak ucházející pokus od našich sousedů, snaha   se zde musí ocenit, atmosféru film má.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.7.2019
Nu, co dodat. Nebýt hloupého začátku, který   byl zbytečně zdlouhavý a přidal snímku   minimálně čtvrt hodiny na stopáži, šel bych   v hodnocení o dvacet procent výše. To   vyprávění spisovateli bylo zcela zbytečné.   Ovšem pokud pominu tento malý nedostatek,   myslím, že se Slovákům podařilo natočit   velmi dobrý horor. Nebo thriller. Má to   napětí, má to zajímavé okamžiky, ale také   občas místa, ve kterých jsem se ztratil. Ale to   asi každý.
Velká většina je pak jen na   divákovi, aby si sám vysvětlil, co a jak.   Jestli je to škoda, nebo ku prospěchu věci, je   pro každého jednotlivce jiné. Já jsem četl o   Tríbeči již kdysi dávno a samozřejmě i na   webu Howadoor, který zatím dodnes existuje. Tedy   ke dni mého hodnocení snímku. Líbí se mi, že   mne snímek donutil celou věc zkoumat znova,   ačkoli je moje parketa spíše výzkum UFO,   nežli podivností nějaké krajiny. Ostatně, i   trošku UFO se přímo ve filmu vyskytlo.
Já   dávám filmu 60 % a domnívám se, že to byl   velmi dobrý počin. Sice smíchal dohromady fakta   s fikcí, což já rád nemám, ale u filmu jsem   se bavil, což je pro mne podstatné.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.7.2019
Propadák
Značně nepovedený pokus o zajímavý   film.Slovensko nabízí velké množství   nevšedních míst, stejně jako různých legend   a příběhů.Podstatně horší to je se   zpracováním (podobně jako v Česku). Pokud by   se tvůrci zaměřili pouze na dokumentární   rovinu , možná by se dílo zdařilo lépe.Nudné   vyobrazení postav zasazených do "sebe   sama" kdy motivy hrdinů i jejich snaha něco   "objasnit, nebo dokonce objevit..? jsou tak   povrchní, že se i naivní divák musí tvářit   , že nechápe co vlastně sleduje.Naprosto   povrchně zpracovaný příběh ,přihlouplé   dialogy a logické lapsy ve vyprávění dělají   ze snímku selanku.Knižní předlohu jsem nečetl   a tak nedokážu posoudit její zajímavost ,   nicméně tenhle film byl opravdu marný.Jako   alternativa by se nabízel povídkový film nebo   minisérie. Dalším dílem by mohl být příběh   o "Měsíční jeskyni" kde mohli   tvůrci rozpracovat SNP v propojení s tatranskou   přírodou ,nebo lochnesku na Štrbském plese a o   pokladu nacistů jako volné pokračování   seriálu "Duhový luk". Jako bedekr po   Slovensku by to mohlo mít i   komerčně-turistický úspěch.Třeba někdy   příště...v jiné dimenzi ,nebo tak nějak.
MildaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.6.2019
No vyloženě zklamán jsem nebyl. Jen se ukázalo   že co působí napínavě nebo děsivě v knize   tak to ani zdaleka tak nemusí fungovat ve filmu   pokud se bude příliš přesně držet knižní   předlohy. To jde na vrub dramaturga. Škoda.
POMOthy
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.6.2019
Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho   nejlépe umí a primárně dělají   hollywooďané. Neatraktivní postavy (v   jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a   nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již   tak ohrané fígle ve vytváření napětí při   toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža,   postavama i příběhem výrazně komplexnější   a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ   žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ   talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný   scénář, který zde zavání odfláknutou   komerční rychlokvaškou.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih7567minih7567Fany (1995) 
Fany n
minih36097minih36097Lakomec (2002) [TV inscenace] 
Lakomec n
minih31806minih31806Poslední pevnost (2001) 
The Last Castle n
minih7851minih7851Generál Patton (1970) 
Patton n
minih13552minih13552Napříč Paříží (1956) 
La traversée de Paris n
minih8553minih8553Hořká láska (1958) 
Hořká láska n
minih46025minih46025Katyň (2007) 
Katyń n
minih7500minih7500F.P.1 neodpovídá (1932) 
F.P.1 antwortet nicht n
minih54169minih54169Jonah Hex (2010) 
Jonah Hex n
minih49721minih49721Cass (2008) 
Cass n


Hodnocení:n12345678910
Trhlina (2019)Trhlina (2019)Trhlina (2019)Trhlina (2019)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10