Zari
ohodnotit

Thelma a Louise

Thelma and Louise

Další název:
Thelma a Luisa
Žánr:
Rok:
1991
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
6.2.1992
„Butch Cassidy a Sundance Kid v sukních“

Komentáře k filmu Thelma a Louise

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2021
Slavný i když podle mého   názoru trošku přeceňovaný   film. Příběh je trochu   vyumělkovaný a málo   přesvědčivý. Do značné   míry tento dost velký   nedostatek nahrazuje   perfektní řemeslná práce   pana R. Scotta na režijní   židli, báječné obsazení a   několik velice dobrých   hereckých výkonů. Je   zábavné se dívat jak Brad   Pitt v počátcích své   kariéry neměl kromě   ksichtíku a (údajně)   hezkého zadku naprosto co   nabídnout. Ale zato obě   dámy, Harvey Keitel a Michael   Madsen váleli.
SvoKar
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.3.2012
Že se projížďka změní v   cestu, odkud není návratu, a   to kvůli podle mě   "zabití v   sebeobraně", mi přijde   dost   "fatalistický".
cicis
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.11.2009
Dve vynikajúce herečky, ale   trochu nereálne a   pritiahnuté za uši. Typický   americký feministický   film.Aspoň mne to tak   pripadalo.
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2007
ve své době výborná road   movie, která si zachovala   svůj náboj i do dneška.   Dobrý nápad korunovaly   výkony herců, jejichž   kvality se později mnohokrát   prokázaly.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2012
Zajímavý a originální   námět v režii mého   oblíbence Ridleye   Scotta.Dámy si chtějí   udělat výlet a zapomenout na   starosti,ale bohužel se to   celé hodně zvrtne.Obě   hlavní představitelky byly   super.Líbil se mě i Harvey   Keitel a Brad Pitt v malé   roličce zloděje a   podvodníka.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.8.2014
Ridley Scott v nejlepší   formě, skvělé výkony   hereček obou hlavních postav   a vynikající scénař   provázející diváka v   podstatě smutným a dojemným   příběhem bez patosu a   sentimentu. Filmový zážitek   i více než po dvaceti letech   od natočení a prvního   zhlédnutí.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2013
THELMA A LOUISE

Dvě kamarádky, dva   všední životy. Dny plynou   ve stejném stereotypu a   přinášejí tytéž   každodenní starosti a stále   stejné problémy. Obě ženy   pomalu ale jistě ubíjejí   jejich fádní životy, bez   vyhlídky na změnu k   lepšímu. Jejich obyčejné   životy jim už   nepřinášejí tu pravou   radost a pocit naplnění.   Nudnou cestu životem den po   dni, kousek tam a kousek   zpátky, je potřeba nějak   oživit dříve, než je tíha   osudu zašlape úplně na dno.   Sednout do auta a odjet   alespoň na víkend kamkoliv   pryč od nudy všedních dní.   Alespoň na chvíli si   užívat nabyté svobody,   radovat se spontánně z   každého okamžiku a   konečně rozhodovat samy o   sobě jim přijde v ten moment   jako úžasně velké a   nečekaně krásné   dobrodružství. Jenže sen o   prima víkendu bez partnerů   se rozplyne na první   zastávce, v prvním   motorestu, na prvním   parkovišti. Jeden jediný   krutě bezohledný okamžik a   vše je najednou jinak.   Najednou je překročena   tenká hranice, odkud už   není cesty zpět. Tak   začíná road movie o   nekončící cestě ven z   problémů.

Film stojí především   na skvělých výkonech Susan   Sarandon a Geeny Davis pod   režijním vedením Ridleyho   Scotta. Mladý Brad Pitt v   roli, která měla jistě v   jeho kariéře své   důležité místo, to je už   jen taková malá třešnička   na dortu.

„Chytrost je omezená a   štěstí se nakonec   odvrátí.“ Jediný muž,   který ví a věří, že   všechno byl jenom sled   nešťastných okolností   nedokáže sám zastavit   lavinu, která padá vší   silou na obě ženy, ač se o   to snaží ze všech sil. Pod   tlakem událostí se za pár   dní v autě změní obě   ženy k nepoznání. Jejich   neodvratný osud jim   paradoxně dodává sílu   konečně přijmout svou   ženskost ne jako prokletí,   nýbrž jako dar. Čím více   se jejich situace komplikuje,   tím více stoupá jejich   sebevědomí i pocit svobody a   odpovědnosti za své činy.   Přestože se blíží   neodvratný cíl jejich cesty,   přináší jim zároveň   konečně vytoužené   osvobození, které obě ženy   přijímají s nadhledem a   grácií jim vlastní.

Skvělý film o   svobodě ducha přinesl velmi   silný umělecký zážitek,   výborné herecké výkony   podtržené originální a   precizně propracovanou   Zimmerovou hudbou. Film,   který si můžete pouštět   znovu a znovu a vždycky ho s   odstupem času uvidíte v   jiném světle. Úžasné   finále patří mezi   nezapomenutelné filmové   scény všech dob.
Duri86
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2012
film který byl odrazový   můstek pro Brada Pitta. ale o   něj tu vůbec nešlo. Film   byl zajímavý thriller
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.8.2014
Tak od Scotta bych takhle   slabý film nečekal. Podle   námětu bych čekal něco   lepšího, zvlášť když to   režíroval Ridley Scott.   Čekal jsem že to bude dech   beroucí podívaná, plná   zvratů a akčních scén,   místo toho tu byly dvě   krávy (z toho jedna úplná   kráva) a nesmyslné   zpracování.
Film má   dobrý začátek. Dvě   kamarádky si zajedou na   dovolenou, ale něco se zvrtne   Geenu David (která hrála tu   větší krávu) se pokusí   znásilnit jeden maník, její   kamarádka ho zastřelí a od   této chvíle každy divák   čeká, že se rozjede   policejní hon a naše dvě   děvenky budou bojovat o   nevinu. Ale namísto toho si   slečny stíhali dávat pauzu   na každém rohu s hrstkou   nudy, která je v první půli   filmu víc než dost. Snímek   pak doprovází trapné scény   a nesmyslná chování obou   představitelek.
Naprosto zbytečný film z   kterého jsem nebyl vůbec   potěšen, ale Ridley mi   zasadil hřebík do hlavy.   Opravdu režisér takových   kvalit natočí takovou   sklumáž, za to by se měl   režisér Vetřelce stydět.
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.9.2008
Jedna z mých   nejoblíbenějších road   movie - vynikající režie,   výborné herecké výkony,   jak hlavních představitelek,   tak i postav ve vedlejších   rolích, skvělá hudba,   působivé exteriéry a   hlavně moc dobrý a   originální příběh.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2014
To je tedy síla, přátelé.   Velmi vtipné, originální a   napětím oplývající.   Chytré dialogy, chytlavá   hudba Hanse Zimmera,   kouzelník Ridley Scott a   nádherná americká krajina.   Naskočte a nechte se uvézt   se dvěma již nespoutanými   ženskými dušemi.
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2008
V žánru road-movie rozhodně   jeden z nejlepších filmů.   Navíc výborná   psychologická studie dvou   hlavních ženských postav.   Zajímavá vedlejší role   tehdy začínajícího Brada   Pitta je tou pověstnou   třešínkou na dortu. Ridley   Scott opět nezklamal.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2007
Zajímavá road movie o tom,   že i obyčejnýmu člověku   může rupnout v bedně a   provést něco co jej navždy   změní a hlavně převrátí   jeho život naruby, Ridley   Scott mě hodně překvapil   že natočil přemýšlivej   snímek o lidech kde vše   nestojí pouze na hromadě   efektů, mohutnejch bojišť a   pyrotechniky (i když Thelma s   Luisou dokážou taky   odstřelit celej kamion, hold   Scott se nezapře). Dobrý,   celkem ze života a hlavně   docela věrohodný. Nejvíc   mě překvapila Geena Davis,   na kterou jsem byl zvyklý   spíše z popcornových   komedií, tady zahrála velice   věrohodně svoji náročnou   roli.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.9.2007
www.classic-movies.blog.cz
Pomerne zabavny film svizne   ubihajici v rytmu country   hudby, s nekolika skvelymi   vtipy (zhuleny cyklista) je   sondou rezisera Ridleyho   Scotta do hlubiny zenske duse.   Urcite videt.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2014
Takových filmů, kde si vše   sedne na to správné místo s   originalitou, vtipem, tíhou i   lehkostí žití, skvělými   hereckými výkony a nádherou   americké přírody. Tenhle   Ridleyho skvost si ještě   pustím, patří k těm, co   mají k perfektnímu   provedení navíc duši.
Geralt07
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.3.2009
Vynikající film
Tenhle film jsem viděl   poprvé někdy v 90. letech v   televizi. Je to jeden z mála   filmů, který mě opravdu   "dostal". Příběh,   který se tu odehrává je   možná vymyšlený, ale je   zároveň velmi uvěřitelný.   Psychologie hlavních postav   je velmi dobře propracovaná   a Susan Sarandon s Geenou   Davis to zahrály opravdu   skvěle.
Zvláštní   pozornost si zaslouží   výběr exteriérů -   Colorado, Valley of the Gods   (Utah), skvělá kamera a   vynikající zvuk (DVD).
Ocean
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2009
PERFEKTNÝ THRILLER
Skvelý triller s dvoma   perfektnými herečkami v   hlavných úlohách. Je to   jeden z mojich   najobľúbenejších ROAD   MOVIE.
K tomu   všetkému navyše je   vynikajúci scenár,   zaujímavý a dramatický dej.   Susan Sarandon a Geena Davis   tu na zahrali svoje role na   najvyššej úrovni.
A.d.i.s.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.7.2009
Podíváná od začátku do   konce. Parádní režie i   skvělé herecké výkony.   Ukazuje, jak tenká je hranice   mezi tím "dobrým a   špatným". Jak jednoše   se dá v životě všechno   ztratit...
sissi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.9.2007
Skvělý film, co má   myšlenku, skvělé herecké   obsazení a výkony   představitelek hlavních   rolí a na závěr (jako   vždycky) výbornou hudbu   Hanse Zimmera. Kdo jste ho   ještě neviděli, rozhodně   to napravte!
Reny
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.5.2007
Skvělá road movie stará   více než 15 let, která ale   absolutně neztrácí na   atraktivitě ani dneska. děj   filmu má spád a z nevinného   výletu dvou ženských se   stává rázem útěk nejen   před policií. Perfektní   herecké obsazení a silný   konec příběhu. Doporučuju!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih177479minih177479David Attenborough: Život na naší planetě (2020) 
David Attenborough: A Life on Our Planet n
minih42107minih42107Ex offo (1998) [TV hra] 
n
minih36695minih36695Účastníci zájezdu (2006) 
n
minih42366minih42366Oktoberfest (2006) 
Beerfest n
minih75675minih75675Kam zmizeli všichni lidé? (1974) [TV film] 
Where Have All the People Gone? n
minih13678minih13678Návštěvníci (1993) 
Les visiteurs n
minih18630minih18630Semtex Blues (1993) 
Undercover Blues n
minih132634minih132634Rodinný film (2015) 
Rodinný film n
minih58435minih58435Muž ve stínu (2009) 
The Ghost Writer n
minih2921minih2921Americký voják (1970) 
Der Amerikanische Soldat n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

16 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

6 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

11 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ambulance (The Ambulance)

Ambulance
The Ambulance

Toby Harper

Harper Toby

Naposled navštívené:
Ambulance (The Ambulance)

Ambulance
The Ambulance

Toby Harper

Harper Toby