Duben
ohodnotit

Obsah filmu Stalker

 
„Připravoval jsem se na tento film celý život a natočil jsem ho za dva roky,“ řekl o svém pátém celovečerním snímku Andrej Tarkovskij. Ve skutečnosti vznik Stalkera provázely neustálé průtahy, režisér dvakrát skartoval natočený materiál, dvakrát vyměnil kameramana i scénografa, prodělal infarkt a málem k němu přivedl také celý štáb, než byl se svým životním opusem víceméně spokojen.

Stalker nabízí alegorickou cestu do hlubin duše, o níž leckdy člověk sám nemá ponětí. Strastiplné putování v krajině nevyzpytatelné Zóny absolvují tři archetypální postavy: Spisovatel, Profesor a jejich průvodce Stalker. Každý z nich je zástupcem jiných...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Andrej TarkovskijAndrej Tarkovskij  
hraje:
Alisa FrejndlichAlisa Frejndlich.....Stalkerova žena [45]   
Alexandr KajdanovskijAlexandr Kajdanovskij.....Stalker [32]   
Anatolij SolonicynAnatolij Solonicyn.....Spisovatel [44]   
Nikolaj GriňkoNikolaj Griňko.....Profesor [58]   
Nataša AbramovaNataša Abramova  
F. JurnáF. Jurná  
E. KosinE. Kosin  
R. RendiR. Rendi  
scénář:
Arkadij StrugackijArkadij Strugackij  
Boris StrugackijBoris Strugackij  
námět:
Arkadij StrugackijArkadij Strugackij.....román [53]   
Boris StrugackijBoris Strugackij.....román [46]   
hudba:
Eduard ArtěmjevEduard Artěmjev  
kamera:
Alexandr KňažinskijAlexandr Kňažinskij  
střih:
Ljudmila FejginovaLjudmila Fejginova  
trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
ruská
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Stalker >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 31.3.2016
Klasický Tarkovskij. Pomalá kamera, takže pět   minut koukáte na rodinu v posteli a   vstávajícího muže, dalších pět na lidi v   autě… Ne, tohle opravdu není pro mne. Navíc   mi hlava nebrala situace, vojáci, nebo kdo, je   vidí, vystřelí pár kulek a pak je nechají   být. Nebo, opět zdlouhavá, jízda na drezíně.   Kamera bere hlavy, místo krajinu, která by mne a   diváky jistě zajímala víc. A tak to jde skoro   stále. Celý snímek se nestane absolutně nic   zajímavého. Hrdinové se celým filmem   profilosofují a pak už je chválabohu konec. Pro   mne dvě a půl hodiny zbytečně promrhaného   času. Kdo má rád spousty dialogů a nic jiného   ten si smlsne a tomu film doporučuji. Ostatní   ruce pryč od této debility!
Omnibus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2012
Knížka je o něčem jiném.
Právě v těchto dnech, v důstojně dožitých   79 letech, zemřel také Boris Strugackij, spolu s   bratrem autoři literární předlohy.   Tarkovského pochmurná filosofující balada je   sice filmovým majstrštykem po mnoha stránkách,   ale málo platné – do Zóny se skutečným   Stalkerem jsem se vydal jen při čtení knížky.   Moje zklamání z filmu bylo o to větší, že se   bratři Strugačtí podíleli i na psaní   scénáře.(Podrobněji to dobře popsal v   komentáři o něco níže uživatel Pavela).

S   lítostí si představuji, jaký úžasný film,   mrazivý až do morku kostí, by mohl vzniknout s   Tarkovského tísnivou, nebezpečně špinavou a   jako olovo těžkou atmosférou přidáním   skutečného, mimochodem i docela akčního   příběhu z Pikniku u cesty. Pro ty, kdo by se   chtěli na film trpělivě podívat (ale jen pro   ty, kdo nečetli knížku) dávám 8   hvězd.

Mimochodem, kdysi jsme v Jeseníkách   na motivy knihy hráli vlastní celonoční   bojovou hru a byli jsme myslím víc stalkeři   než ten filmový.
A ano, dostal jsem se do   ZÓNY, byl jsem tam, našel jsem co STALKER hledal   a splnilo se mi pak v životě moje obrovské,   největší přání! A, jak jinak, nepřineslo mi   to pak štěstí...

Přesto hodnotím „must   see“ pro každého, kdo si alespoň jednou v   životě něco zoufale, ale marně přál.   Samozřejmě daleko raději „must read“ ...
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 27.11.2011
STALKER
STALKER - moc dlouho jsem o něm jenom slýchal a   neměl možnost vidět, teď konečně ta chvíle   nastala. Já jsem čekal nebo chtěl úplně jiný   film a má bujná představivost způsobila, že   jsem si Stalkera přetvořil k obrazu svému, což   byla fatální chyba!! Po výrobní stránce je   film úžasný: střih, hudba, zvuk, místa kde se   natáčelo, kamera! Po obsahové je to dlouhé a   trudné utrpení a ač jsem tu asi jediný co to   tvrdí, dle recenzí.Ale stojím si zatím!
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.6.2011
Další Tarkovského zářez, jímž dokazuje svou   výjimečnost. Stopáž nepřekvapila, co však   překvapilo, je existence příběhu. Tarkovskij   ho pojal osobitě, přesto příjemně a   relativně stravitelně. Jen ty filozofické   úvahy by místy uvítaly důkladnější práci   střihače.
Vizuál snad ani lépe nemohl   vystihnout atmostféru nejistoty, samoty. Pohledy   na ruiny a ticho dokáží zacvičit s psychikou   každého.
Robinson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.6.2011
Hodně zvláštní, přesto krásný film. První   dvě třetiny filmu mě naprosto uchvátily,   atmosféra Zóny nemá daleko do hororu.   Úžasné. Vlastně to tu ani nechci prznit svým   komentářem. Ale stejně, ta předzávěrečná   scéna plná předlouheho filozofování byla i na   mě moc. Film vysoko nad moje chápání. Jsem ale   rád, že se dokážu přizpůsobit i takovým   filmům.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2011
Kdo cetl knizni predlohu od bratri Strugackych,   musi uznat, ze ackoliv se Tarkovskij nedrzi knihy,   tak jeji atmosferu vystihl perfektne. Ackoliv se   mnou bude spousta lidi nesouhlasit, tak ty dlouhe   sceny jsou tam prave proto, aby se clovek mel cas   nad tim zamyslet, o cem to vlastne je a vyuzit cas   pro gradovani horove atmosfery. Urcite se nejedna   o film pro masy. Je to unikatni zalezitost pro   unikatni publikum a pokud k tomu budete   pristupovat pouze jako ke spotrebnimu zbozi   americkych kycu (viz Michael Bay s jini), tak se   vam nemuze libit.
TradeCZ
Hodnocení:
Přidáno: 10.10.2010
Uznávám a nechápu, zajímavé, ale hodnocení   se raději zdržím, třeba časem až se vše   řádně rozleží přidám...
ondrech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2010
Poněkud HODNĚ nepochopitelné dílo, ale každý   záběr jsem pozoroval s úžasem a užíval si   každý detail. Vizuálně dokonalé,   příběhově neuchopitelné.
JWK
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2010
Jeden z nejlepsich filmu jaky jsem kdy videl...   nelze se na nej divat mnohokrat a rychle za sebou   (pak prijde dlouhy), musi na nej byt nalada   (bohuzel poprve film lze videt jen jednou) ale   stalker je proste top.
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2009
Prekvapenie z totalitneho ZSSR
Velmi tazky film,ktory si zo svojej kniznej   predlohy berie len zaklad.Skor by som povedal,ze   sa jedna o psychologicky film nez o dramu.Je plny   monologov o pocitoch,vedeni,zmysle zivota.Ma   fantasticku tazivu atmosferu s vybornymi hereckymi   vykonmi.Vizualna stranka je plna   dvojzmyslov,biblickych symbolov a narazok.Nemozem   pochopit ako sa mohol takyto film natocit v   totalitnom Sovietskom zvaze.Na tento film musite   mat naladu,a potom sa vam bohato odmeni.Film   jednoznacne doporucujem.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih13183minih13183Muž ve stínu (1961) 
n
minih43233minih43233Václav (2007) 
Václav n
minih53714minih53714Jak se zranit ve službě (1978) [TV inscenace] 
Jak se zranit ve službě n
minih39380minih39380Return of the Living Dead 4: Necropolis (2005) 
Return of the Living Dead 4: Necropolis n
minih25241minih25241Slané cukríky (1985) 
Slané cukríky n
minih98254minih98254Tajemství rodiny Stokerů (2013) 
Stoker n
minih36314minih36314Klíček ke štěstí (1992) [TV inscenace] 
Klíček ke štěstí n
minih24634minih24634Případ dr. Kováře (1950) 
Případ dr. Kováře n
minih104016minih104016Pavouci (2013) 
Spiders n
minih16818minih16818Pozor, straší (1938) 
Pozor, straší n


Hodnocení:n12345678910
Stalker (1979)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10