Jeden svět
ohodnotit

Smrtící epidemie

Outbreak

Další název:
Smrtiaca epidémia (SK)
Rok:
1995
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1995
„O lidech, kteří se postavili vražedné epidemii smrtícího viru.“

Obsah filmu Smrtící epidemie

 
Lidstvo je ohroženo vražedným virem. Plukovník Sam Daniels z výzkumného institutu infekčních chorob nebezpečí odhalil, jeho nadřízení jsou však k varování hluší.Zatím už opička z afrického pralesa zavlekla nákazu do USA. Začíná boj s časem.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Gemini Film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrtící epidemie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2021
Wolfgang Petersen pravidelně dokazuje, že jako   režisér opravdu UMÍ. Tenhle triller je   precizní filmařské řemeslo ačkoliv má i   nějaké hollywoodské mušky v ději. Na to ale   jistě zapomenete u sledování výkvětu   světového herectví. K hlavní trojici Dustin   Hoffman, Morgan Freeman a Donald Sutherland není   co dodávat ale činili se i ostatní. Rene Russo   v hlavní ženské roli a v druhém sledu   osobnosti jako Kevin Spacey. Cuba Gooding, Zakes   Mokae, Patrick Dempsey a další. Už jen pro ty   ukázky skvělého herectví stojí za to tenhle   film vidět. Jen si myslím, že tohle není ta   nejvhodnější volba do televizního programu v   současné situaci s pandemií. To ale nemá co   dělat s filmem ale uvažováním televiz.   dramaturgů a programových ředitelů.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2018
Nejprve
si vyliji vztek nad totální zoufalostí   českých distributorů, při překladu   amerických názvů.
Všechno, kde je jen troška   nějakého napětí, tam se film jmenuje   "Smrtící". Ráj,   lék,žár,kruh,úder, bouře, čas, déšť atd.   Nebo alespoň "Smrtonosná", past,   pěst, zbraň, hráz,růže atak dále, atak   dále...
Všechno, kde je jen náznak nějakého   vtipu se jmenuje "Bláznivá", láska,   střela, výhra, cesta, pětka, škola,   plavba...
To je prostě děs.
A tak se   jednoduchý název "Outbreak"   (vypuknutí) přeloží jako "Smrtící   epidemie", aby bylo všem jasné, že tady   jde opravdu o držku...
Mám tenhle film rád.   Má svižný děj, hrají v něm výborní   sympatičtí herci, je napínavý a končí happy   endem. A tak to mám rád.
Paradoxně to tempo,   které scénáristé společně s režisérem   nasadili je jedinou muškou na jinak dokonalém   díle.
O co jde: skupina vědců objeví v Africe   nový virus a během několika desítek hodin !!!   se stihne ta mrška přemístit do Ameriky,   zmutovat, nakazit a vymlátit jedno menší   městečko a ti šikovní chlapíci na něj   dokážou vymyslet a vyrobit účinnou vakcínu,   která téměř okamžitě všechny uzdravuje.   Tedy něco, co by v reálu trvalo měsíce, roky,   či desetiletí.
Ano, zní to blbě, ale ten film   je opravdu výborný. Osobně se mi líbilo, že   se scénaristé nespokojili jen s rovinou honby za   vysněným lékem, ale dali do cesty hlavním   hrdinům další překážky, jako třeba   sobeckého a cynického nadřízeného (skvěle   démonický Donald Sutherland).
Podtrženo,   sečteno 128 minut skvělého napínavého děje.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.5.2017
Velmi dobře obsazený snímek, který časem   spíše zkvalitněl. Žádné výbuchy (tedy jen   na začátku), žádné zběsilé bitky, hlavní   hrdina normální vědec než nějaký akčňák,   nebezpečí neviditelné, o to více smrtící.   Patrick Dempsey s vlasy proklatě nízko a Kevin   Spacey se zrzavou (nebo co to bylo za barvu)   kšticí. S opičkami není radno se líbat a   jednou až přijde Motaba k našim dveřím, tak   bude veselo.
collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2017
Každopádně výborné herecké obsazení a   téma, které není až tak utopické, jak by se   mohlo zdát. Zpracování a film jako takový je   kvalitní a přesto mám výhrady. Hlavně k   závěru filmu a pak, ani trochu nemůžu   souhlasit s postoji těch vojenských potentátů.   To mne děsilo víc než epidemie.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2013
Katastrofický film o možnosti zneužití   epidemie proti lidem ze strany armády. Příroda   se však dokáře pomstít a vše se může   vyvinout ne tak, jak si to někdo představoval.   Výborně obsazené (D.Hoffman, K.Spacey,   M.Freeman), sice jisté klišé, bohužel dosti   reálné, obavy, jen aby k tomu ve skutečnosti   nedošlo.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.5.2013
Tento film určitě patří mezi ty, které   neomrzí ani poněkolikerém zhlédnutí.
Jak už   pointa filmu ( smrtící vir a dění kolem něj   ), tak i herecké obsazení z tohoto filmu   udělali velmi kvalitní kus.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.2.2013
SMRTÍCÍ EPIDEMIE

Katastrofický snímek v   čele s dalším neohroženým americkým hrdinou   jdoucím hlavou proti zdi. Jde sám ve svém   přesvědčení proti všem, kteří zneužili   své pravomoci.

Smrtící epidemie je   příběh o malém mikroskopickém organismu,   který může stát na počátku konce lidstva.   Námět není nijak originální, ani jeho   zpracování není nijak světoborné. Přesto   nabízí zajímavý pohled na celou problematiku v   širších souvislostech. Na počátku filmu   šokuje děsivá atmosféra vymíracích vesnic v   Africe a nekompromisní řešení situace v režii   americké armády. Ale příroda si přece našla   způsob, jak se i po letech pomstít.   Prostřednictvím malé roztomilé opičky poslala   smrtící virus zpět do centra dění. A malé   americké městečko plné milých obyčejných   lidí se stalo náhle centrem pozornosti médií i   ozbrojených složek. Dva generálové, kteří   už jednou likvidovali nebezpečí od základu,   stojí před stejným úkolem. Jenže nyní nejsou   infikovaní lidé bezvýznamní domorodci z   dalekého světadílu, ale obyvatelé USA. Lze i   tu použít konečné řešení, totální   likvidaci nákazy formou bombového útoku?  

Film nabízí zajímavou polemiku o   odpovědnosti jedince i systému. Nejhorší na   tom všem je, že tím jak se zkracuje vzdálenost   mezi jednotlivými světadíly, není tato hrozba   nijak nereálná. Zajímavé téma o   „cestujících virech“ může opravdu někdy   nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním   pokrytí zeměkoule leteckými tratěmi těmto   nebezpečným nemocem jenom nahráváme.   Šíření nákazy nejrůznějších forem   chřipky do celého světa jsme si nakonec už   vyzkoušeli v praxi. V těchto souvislostech se   skutečně může docela lehce stát, že nějaký   virus bude nechtěně (nebo dokonce chtěně)   přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. A   uklidňovat se můžeme jen tím, že hlavní   zdroje virové nákazy leží někde v   nejchudších a zanedbaných částech světa s   nedostatečnou hygienou. Já nevím, zda jsme   skutečně tak daleko od problémů chudých   států, jak si mnohdy myslíme. Přestože byla   vypracována nejrůznější bezpečnostní   opatření, faktem zůstává, že lidský faktor   selhává vždy zcela spolehlivě jako první.   Podceňovat nebezpečí je přece tak lidské   !

Je nastolena těžká otázka. Je možno   morálně ospravedlnit obětování jednoho města   v zájmu záchrany ostatních lidí? Odpovědnost   za řešení není jistě jednoduchá   záležitost. Co když zbytečným otálením   dojde k nenávratnému šíření epidemie, kdo   má pravomoc rozhodnout, vybrat to lepší a   správnější řešení. Kdo unese odpovědnost   za záchranu obyvatel, záchranu městečka,   státu, případně celého světa.

Zkušený   bakteriolog Sam Daniels zásadně nesouhlasí s   nemilosrdnou likvidací nakaženého   obyvatelstva. Nalezení protilátky je v každém   případě lepší řešení než masové   vyvražďování civilního obyvatelstva, ale v   cestě mu stojí ubíhající čas, neznámý vir,   jeho čiperný nositel i strohé a neosobní   armádní postupy. Armáda má vcelku jasno o   řešení problému. Vydá rozkaz. Sam Daniels si   věří natolik, že přes jasné instrukce   poruší všechna pravidla a dogmata ve snaze   zachránit co se dá. Neohroženě se vydává   hledat nositele viru, neváhá se odvážně   vrhnout do hlubiny při skoku na loď obchodníků   se zvířaty a neodradí jej ani pronásledování   vojenskými vrtulníky.

Film pozvedly o   třídu výše herecké výkony hlavních   představitelů. V hojné míře se tu vyskytuje   celá plejáda znamenitých herců. Uvidíme   například Morgana Freemana, Kevina Spaceyho,   nicméně ozdobou zůstává zejména výborný   výkon Dustina Hoffmana.

Tento příběh o   souboji s časem si udržuje i přes svou délku   napětí a svým zpracováním ožehavého tématu   nenechává diváky chladným. Už jen pro tu   atmosféru nelze jinak než doporučit dál.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2011
Hodně dobrý thriller se slušným hereckým   ansáblem a se zajímavým tématem,vím že jsem   ani nedutal a film mně svým tempem a silnými   scénami dostal.Jedna malá opička a co je z toho   problémů.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.1.2011
Hlavně obsazením nadprůměrný   "katastrofický" (lze-li to tak nazvat)   film mj. o tom, čeho všeho jsou lidé schopni,   když chtějí nejen něčeho dosáhnout, ale   také zabránit jiným, aby to řekli... Jednou za   čas se to dá.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2010
Fikce asi ne skvělí film který je velmi   slušně obsazen
a herecké výkony jsou   skvělé tento film stojí zato.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih15756minih15756Petrolejové lampy (1971) 
Petrolejové lampy n
minih74150minih74150The Mountie (2011) 
The Mountie n
minih183469minih18346913 minut (2021) [TV film] 
13 minut n
minih43265minih43265Zóna smrti (2005) 
Saat po long n
minih14679minih14679Obsluhoval jsem anglického krále (2006) 
Obsluhoval jsem anglického krále n
minih28529minih28529Taková normální rodinka (1971) [TV minisérie] 
Taková normální rodinka n
minih24921minih24921...a Bůh stvořil ženu (1956) 
Et Dieu... créa la femme n
minih23501minih23501Zachraňte Willyho! (1993) 
Free Willy n
minih52157minih52157Motýl na rameni (1978) 
Un papillon sur l'épaule n
minih150133minih150133Běženky a kapři (2016) 
Sharkansas Women's Prison Massacre n


Hodnocení:n12345678910
Smrtící epidemie (1995)Smrtící epidemie (1995)Smrtící epidemie (1995)Smrtící epidemie (1995)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10