Jeden svět
ohodnotit

Revoluční rok 1848

Další název:
The 1848 Revolutionary Year
Žánr:
Rok:
1949
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1949

Obsah filmu Revoluční rok 1848

 
Historická kronika událostí z června roku 1848 zachycuje známé osobnosti té doby a jejich postoje k pražským revolučním událostem. Velkorysá filmová rekonstrukce chtěla být něčím víc než jen ilustrativním doplňkem národní historie.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.5.2022
Ve vší stručnosti. Z mého pohledu rozhodně   povedený film o zlomových historických   událostech ( nejen u nás, ale v celé Evropě).   Pan režisér Krška osvědčil svůj filmařský   cit a také schopnost dobrého výběru obsazení.   Snímek má poutavou a přiléhavou výpravu a i   další potřebné náležitosti pro tento   filmový žánr. Za svou osobu mohu jen zvednout   palec a vyjádřit naprostou spokojenost s   odvedenou prací.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.5.2020
Rok 1848 se v české historii zapsal historickou   událostí, která bývá označována jako vůbec   první česká revoluce. Podrobnosti ponechme   odborné literatuře, důležité je, jak se s   tím poprali filmaři. Snímek mající stopáž   něco málo přes dvě hodiny se snaží divákům   osvětlit to nejdůležitější v dobře   uchopitelném pojetí. Když bychom to měli   porovnat s husitskou trilogií Otakara Vávry,   který je mimochodem na tomto snímku uveden jako   spoluautor scénáře, veze se to celé na   stejném konceptu. Pevný děj, pevné herecké   výkony, pevné podchycení dramatické atmosféry   a dokonale zvládnuté bitevní scény. Výprava   je skvostná, byť místy viditelně levná.   Kulisy jsou takové jaké jsou, ale dá se   konstatovat, že černobílý obraz mnohé neduhy   dokázal zakrýt. Vlivem doby svého vzniku je   však už bohužel na snímku znatelný politický   zásah, ale ještě to není tak hrozné, jako ve   zmíněné husitské trilogii. V podstatě se   jedná o jediný film přibližující onu   událost v plné parádě, která se dnes už   jedinou zmínkou nepřipomíná. A čert ví   proč.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.5.2018
Dějepis touto formou? Inu proč ne. Možná   kdybych tento snímek viděl, nemusel jsem mít v   dějepravě tolik problémů. Na tehdejší dobu   neuvěřitelně dlouhý film se skvělými herci.


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Revoluční rok 1848 (1949)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10